משקאות ממותקים: מחקר עולמי ענק חושף – 340 אלף מתים מסוכרת ומחלות לב בשנה

(0)
לדרג

מחקר מקיף, שפורסם בכתב העת Nature Medicine ונערך ע"י צוות בינלאומי בהובלת אוניברסיטת טאפאס, חושף את ההשפעה המזיקה של משקאות ממותקים על בריאות הציבור בעולם: בשנת 2020 בלבד, יותר מ-2.2 מיליון מקרים חדשים של סוכרת ו-1.2 מיליון מקרי מחלות לב וכלי דם קשורים ישירות לצריכת משקאות ממותקים

מאת: מערכת זאפ דוקטורס

ממצאי מחקר בינלאומי רחב היקף, שפורסם לאחרונה (ינואר 2025) בכתב העת Nature Medicine ומבוססים על נתונים מ-184 מדינות, מציגים תמונה מדאיגה של הקשר בין צריכת משקאות ממותקים בסוכר לבין תחלואה במחלות כרוניות. החוקרים - צוות בינלאומי בהובלת אוניברסיטת טאפטס - מצאו כי כמעט 10% ממקרי הסוכרת החדשים ו-3% ממקרי מחלות הלב וכלי הדם בעולם נגרמים כתוצאה מצריכת משקאות אלה. בנוסף, כ-340,000 מקרי מוות בשנת 2020 יוחסו למחלות הקשורות לצריכת משקאות ממותקים. הממצאים מעלים חשש מיוחד לגבי מדינות מתפתחות, שם נרשמה העלייה החדה ביותר בתחלואה.

מחקר עולמי חדש על משקאות ממותקים - נתונים מדאיגים

הנתונים מראים כי הממוצע העולמי של צריכת משקאות ממותקים בסוכר עומד על 2.6 מנות בשבוע (כל מנה היא 248 מ"ל). אולם, קיימים פערים עצומים בין אזורים שונים בעולם. באמריקה הלטינית והקריביים למשל, הצריכה מגיעה ל-7.3 מנות בשבוע, בעוד שבדרום אסיה היא עומדת על 0.7 מנות בלבד. המדינה המובילה בצריכת משקאות ממותקים היא קולומביה, עם 17.4 מנות בשבוע לאדם.

צעירים בסיכון מוגבר

אחד הממצאים המטרידים ביותר במחקר הוא שצעירים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות כתוצאה מצריכת משקאות ממותקים. בקרב צעירים בגילאי 20-24 באמריקה הלטינית והקריביים למשל, 43.7% ממקרי הסוכרת החדשים קשורים לצריכת משקאות אלה. בנוסף, גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר מנשים ותושבי ערים בסיכון גבוה יותר מתושבי אזורים כפריים.

המנגנון הביולוגי: איך משקאות ממותקים פוגעים בבריאות?

החוקרים מסבירים כי הצורה הנוזלית של המשקאות הממותקים מובילה לצריכה וספיגה מהירה של סוכר, מה שמשפיע על רמות האינסולין ומעודד השמנה. מנות גבוהות של גלוקוז הנספג במהירות מפעילות מסלולים מטבוליים המובילים לייצור שומן פנימי, התנגדות לאינסולין בכבד ובשרירים ועלייה במשקל. בנוסף, פרוקטוז מפעיל ישירות סינתזת שומן בכבד, מה שמוביל להצטברות שומן במקומות לא רצויים ולדיספונקציה מטבולית.

השפעה דיפרנציאלית על סוכרת ומחלות לב

החוקרים מצאו כי ההשפעה של משקאות ממותקים על סוכרת משמעותית יותר מאשר על מחלות לב וכלי דם. הסיבה לכך כפולה: ראשית, השפעת ההשמנה על סוכרת חזקה יותר מאשר על מחלות לב. שנית, סוכרת מתפתחת בגיל צעיר יותר, כאשר צריכת המשקאות הממותקים גבוהה יותר. המחקר מצא כי משקאות ממותקים תרמו ל-12.5 מיליון שנות חיים מתוקננות לנכות (DALYs), מתוכן חמישה מיליון בשל סוכרת ו-7.6 מיליון בשל מחלות לב וכלי דם.

העלות הכלכלית של המגיפה השקטה

הנטל הבריאותי של משקאות ממותקים גובה מחיר כלכלי כבד מהחברה כולה. אובדן שנות החיים הבריאות מתורגם לפגיעה משמעותית בפריון העבודה ובכלכלה העולמית, במיוחד במדינות מתפתחות, שם מערכות הבריאות מתקשות להתמודד עם העלייה החדה בתחלואה.

משקאות ממותקים

החוקרים קוראים להטלת מיסים משמעותיים על משקאות ממותקים לצד הגברת הרגולציה על פרסום, בדגש על הגנה על ילדים וצעירים. אילוסטרציה: שאטרסטוק

העלויות הכלכליות מורכבות משכבות רבות: הוצאות ישירות על טיפולים רפואיים, אובדן ימי עבודה, ירידה בפריון העבודה של החולים ולעתים קרובות גם פגיעה ביכולת ההשתכרות של בני משפחה שנאלצים לטפל בחולים. העלות הכוללת למשק העולמי מתעצמת משנה לשנה במקביל לעלייה בתחלואה.

אפריקה: מגמות מדאיגות

המחקר מצביע על עלייה חדה במיוחד בתחלואה באפריקה שמדרום לסהרה. באזור זה נרשמה העלייה הגדולה ביותר בתחלואה הקשורה למשקאות ממותקים בין השנים 1990 ל-2020, עם עלייה של 8.8% במקרי סוכרת ו-4.4% במקרי מחלות לב וכלי דם. החוקרים מייחסים זאת למעבר מתזונה מסורתית לתזונה מערבית ולהשפעת השיווק האגרסיבי של חברות המשקאות באזור.

הצלחות בהפחתת תחלואה: לא רק חדשות רעות

לצד המגמות המדאיגות במדינות מתפתחות, המחקר מצביע על הצלחות משמעותיות בהפחתת התחלואה במדינות מסוימות. טורקיה חוותה את הירידה הגדולה ביותר במקרי סוכרת הקשורים למשקאות ממותקים - ירידה של 156 מקרים למיליון מבוגרים, ובמקרי מחלות לב וכלי דם - ירידה של 541 מקרים למיליון. גם בברזיל, בארה"ב ובבריטניה נרשמו ירידות משמעותיות המיוחסות להפחתה בצריכת משקאות ממותקים בין השנים 1990 ל-2020.

תעשיית המשקאות: שיווק אגרסיבי במדינות מתפתחות

המחקר מתריע כי ככל שצריכת המשקאות הממותקים יורדת במדינות מפותחות, חברות המשקאות מגבירות את מאמצי השיווק שלהן במדינות מתפתחות. בדרום אפריקה למשל, הפרסום ממוקד בעיקר בגברים אמידים מתחת לגיל 45, שמראים את רמות הצריכה הגבוהות ביותר במדינה. למרות שדרום אפריקה הטילה מס על משקאות ממותקים, חברות המשקאות הגבירו את הפרסום כדי לקזז את ההשפעה השלילית על המכירות.

הקשר למים נקיים

ממצא מעניין נוסף מהמחקר מצביע על הקשר בין זמינות מים נקיים לצריכת משקאות ממותקים. במדינות רבות, היעדר גישה למי שתייה נקיים מוביל לעלייה בצריכת משקאות ממותקים. במקרים מסוימים, כמו בעיירה מקסיקנית אחת שנחקרה, מחסור במים נבע בחלקו מזכיונות מים שניתנו לחברות משקאות קלים.

מאמצי התעשיה להפחתת נזקים

חברות המשקאות החלו ביוזמות להפחתת תכולת הסוכר במוצרים מסוימים. באירופה למשל, קוקה-קולה ו-פפסי הפחיתו את תכולת הסוכר ב-30%-50% במוצרים כמו ספרייט ו-7-אפ. עם זאת, החוקרים מזהירים כי החלפת הסוכר בממתיקים מלאכותיים אינה פתרון מושלם, שכן עדויות גוברות מצביעות על השפעות שליליות אפשריות של תחליפי סוכר על המיקרוביום במעי ועל סבילות לגלוקוז.

מגבלות המחקר

החוקרים מציינים מספר מגבלות למחקר: רוב הנתונים על השפעת משקאות ממותקים על עלייה במשקל מגיעים ממדינות מפותחות, בעיקר מארה"ב, מה שעלול שלא לייצג במדויק אוכלוסיות אחרות. בנוסף, המחקר לא כלל השפעות בריאותיות אחרות של משקאות ממותקים, כמו עששת שיניים והשפעות נוספות של השמנה, ולכן ייתכן שהנטל הבריאותי המלא גבוה אף יותר.

קריאה לפעולה עולמית

החוקרים קוראים לנקיטת צעדים דחופים להפחתת צריכת משקאות ממותקים, במיוחד במדינות מתפתחות. הם ממליצים על מערך פעולות משולב הכולל הטלת מיסים משמעותיים על משקאות ממותקים לצד הגברת הרגולציה על פרסום, בדגש מיוחד על הגנה על ילדים וצעירים. בנוסף, החוקרים מדגישים את הצורך בסימון אזהרה ברור על המוצרים ומגבלות על מכירתם בבתי ספר. במקביל, הם מציינים את החשיבות של שיפור הנגישות למי שתייה נקיים וקידום תכניות לחינוך תזונתי באוכלוסיה.

לסיכום, המחקר מציג לראשונה תמונה מקיפה של הקשר בין צריכת משקאות ממותקים לתחלואה ותמותה בעולם. הממצאים מדגישים שמשקאות אלה אחראים לנטל בריאותי משמעותי, במיוחד בקרב צעירים ובמדינות מתפתחות. בעוד שמדינות מסוימות מצליחות להפחית את הצריכה באמצעות מיסוי ורגולציה, הנתונים מראים כי נדרשת פעולה עולמית מתואמת ודחופה למניעת המשך העלייה בתחלואה.

(צילומים: שאטרסטוק)

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום