נמק בעצם: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

כיצד תורמים תאי גזע בטיפול נגד שחיקת סחוס?

סובלים מבעיות מפרקים וברכיים? חולמים לעשות מסלול טיול אבל נשארים על הספה? ד"ר רון ארבל, מומחה בכירורגיה אורתופדית וחוקר בשנים האחרונות פגיעות סחוס וכיצד ניתן לטפל בהן באמצעות תאי גזע הטעות הרווחת לגבי הסחוס היא כי הוא לא ניתן לטיפול, אך לסחוס יש יכולת ריפוי עצמית מופלאה. בדרך כלל אנחנו לא כ"כ מאפשרים לו להביא לידי ביטוי יכולת זו, או שמבצעים ניתוח להחלפת ברך, כלומר, במקום סחוס משתילים מתכת ופלסטיק, וזה מה שעדיין מקובל ברוב המקומות. אולם, בשנים האחרונות התפתחו טיפולים ביולוגיים, כדי לעצור או להאט משמעותית את שחיקת הסחוס ולדחות או אף לייתר את הצורך בהחלפות המפרקים. ישנם טיפולים רבים כגון השתלות סחוס וטיפולים ביולוגיים נוספים בצורות עיבוד שונות, ובין היתר, אחד התחומים שנבדקו ועדיין נבדקים, הוא תחום תאי הגזע. מה הקשר בין תאי גזע לסחוס? ישנם סוגים שונים של תאי גזע. במקרה של טיפולי הסחוס ומערכת השלד, מדברים על תאים מזנכימלים (mesenchymal stem cells). תאים אלו...
ללמוד עוד על נמק בעצם
מחלות אורטופדיות של ילדים וילודים-תמונה

הפרעות התפתחות של פרק הירך ומחלת פרת'ס הן מן המחלות הנפוצות...

17/05/2001
כיצד תורמים תאי גזע בטיפול נגד שחיקת סחוס?-תמונה

סובלים מבעיות מפרקים וברכיים? חולמים לעשות מסלול טיול אבל...

מאת: ד"ר רון ארבל...
11/08/2020
פציעות ספורט: פגיעה בסחוס-תמונה

ספורטאים עלולים לסבול מפגיעה בסחוס, כתוצאה משחיקה ממושכת או...

מאת: ד"ר רון...
15/09/2016
שתלים במקום שיניים? חישבו שנית לפני עקירה-תמונה

השתלת שיניים היא אמנם אופציה טיפולית מבורכת, אך אינה משוללת...

מאת: ד"ר גדעון...
30/10/2014

נמק בעצם: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

גבר מעל 80 חולה לב אמור לקבל בהנחיית הרופא זריקת פרוליה פעם ראשונה(לאוסטופורזיס). הניתן באיזו צורה/בדיקה לדעת מראש אם יהיה רגיש לחומר? אם מופיעים תופעות לוואי לאחר כמה זמן הם צפויות? כיצד ניתן לטפל בהם?. הזריקה היא לחצי שנה ובתאוריה אין אפשרות להפסיק כפי שאפשר להפסיק עם כדור יומי.בינתיים מה שידוע שהוא אלרגי (עשו לו גרד ופריחה בעור כשלקח בעבר וכמובן הפסיק מיד )לתרופות הבאות: neobloc , lopressor 95 mg' , פרולול 10(prolol), ספזמקס 15(spasmex). האם יש בזריקה פרוליה מרכיבים שיש בתרופות הללו? שאלה נוספת- האם טיפול שיננית ,סתימות, ניתן לעשות בתקופה שלאחר הזריקה. במידה ויתגלה בעתיד טיפול שניים יותר מורכב ודוחים אותו לאחר חצי שנה מיום קבלת הזריקה, האם מיד אחרי החצי שנה ניתן לעשות הטיפול וכמה זמן יש להמתין עד לזריקה הבאה אחרי הטיפול שיניים הזה.

Prolia, אשר החומר הפעיל בו הינו Denosumab, הינו תכשיר המכיל נוגדן המעכב אוסטאוקלסטים (תאים הורסי עצם), ומותווה לאוסטאופורוזיס ולאיבוד עצם. כמו בכל תרופה, השימוש בProlia עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. שכיחותן ומשכן של תופעות הלוואי המקושרות לשימוש בתכשיר הינן מגוונות ומשתנות בין מטופל למטופל. תופעות הלוואי השכיחות ביותר המקושרות לשימוש בתכשיר הינן כאבים בעצם ו/או במפרקים ו/או בשרירים, וכאבי גפיים (בדיווחים לאחר שיווק הכאבים הופיעו בין יום לאחר מתן עד מספר חודשים לאחר המתן). תופעות לוואי נוספות יכולות להיות תגובות אלרגיות ותגובות עוריות, מחלות זיהומיות, ירידה ברמות הסידן (ירידת השיא נצפית כ-10 ימים לאחר המתן), ושברים מסוג מסוים בעיות בעצם הלסת (שתי האחרונות עלולות להופיע גם בטיפולים אחרים לאוסטאופורוזיס). להלן קישור לעלון לצרכן של התרופה במאגר התרופות של משרד הבריאות, המכיל את המידע המלא אודות תופעות הלוואי הצפויות: https://www.old.health.gov.il/units/pharmacy/Trufot/ShowAlon.asp?tmpPath=/units/pharmacy/trufot/alonim/Rishum_3_19182817.pdf (אל תיבהל למקרא רשימת תופעות הלוואי, יתכן והמטופל לא יסבול מאף אחת מהן ). יש לציין כי כיסוי המחט על המזרק המוכן לשימוש מכיל לטקס, ועל כן יש לדווח לרופא המטפל במידה וידועה אלרגיה ללטקס. כאמור מעלה במהלך הטיפול בתרופות מסוימות, המשמשות לטיפול באוסטאופורוזיס כגון פרוליה עדיף להימנע מטיפולים שיניים פולשניים כמו עקירות וניתוחים, כיוון שמעלים סיכון להתפתחות נמק של עצם הלסת במהלך טיפול. שמירה על היגיינת שיניים הינה בין הדרכים להפחית את הסיכון של נמק בעצם הלסת. לעיתים יש צורך בביצוע טיפולים (כך ניתן גם למנוע לעיתים את הצורך בפעולות פולשניות יותר). יש ליידע את רופא השיניים בטיפול בתרופה לפני תחילת הטיפולים. בנוסף, יש לפנות לרופא במידה ומופיעים תסמינים בפה ובשיניים כגון שיניים רופפות, כאב, נפיחות או פצעים שאינם מחלימים או מפרישים, כיוון שאלה עלולים להיות סימנים לנמק של עצם הלסת.

שלום, לאמי בת ה-90+ הומלץ על טיפול בפרוליה לאחר ששברה את הירך לפני שנה. אני מודאגת בגלל תופעות הלוואי ורציתי לשאול עד כמה נפוצות תופעות כגון שברים אטיפיים, זיהומים, הפרעות אוטואימוניות, כאבים וכו'. האם הסיכון לתופעות לוואי עולה עם הגיל, והאם הן עלולות להימשך שישה חודשים? תודה מראש.

ככלל חשוב להבין כי כל טיפול תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. ההחלטה על הטיפול תלויה במאזן בין התועלת הצפויה מהטיפול ובין הסיכון לתופעות לוואי עפ"י מצבו הרפואי של המטופל וגורמי הסיכון שלו. התייחסתי מטה למספר תופעות ולגורמי הסיכון שלהן. בין תופעות הלוואי האפשריות במהלך הטיפול בתרופה פרוליה (רשימה מורחבת יותר ניתן למצוא בעלון באתר משרד הבריאות): עצירות, כאבים (כאבים בגפיים, כאבי גב, כאבי שרירים). תופעות לוואי נוספות יכולות להיות תגובות אלרגיות ותגובות עוריות, מחלות זיהומיות, ירידה ברמות הסידן (ירידת השיא נצפית כ-10 ימים לאחר המתן), שברים אטיפיים ובעיות בעצם הלסת (שתי האחרונות עלולות להופיע גם בטיפולים אחרים לאוסטאופורוזיס) שברים אטיפיים הן תופעת לוואי ידועה ונדירה לתכשיר. נטילת סטרואידים במקביל עלולה להעלות סיכון זה. בנוסף, יש לקחת בחשבון שבתקופה שלאחר סיום הטיפול, הסיכון לשברים עולה. זיהומים- שכיחות זיהומים יכולה לעלות במהלך הטיפול בשכיחות שונה בזיהומים שונים. דלקת דרכי שתן ובדרכי נשימה היו שכיחים, זיהומי בטן ועור הופיעו במטופלים בתרופה אך בשכיחות נמוכה יותר. גורמי סיכון אפשריים מצב חיסונים לקוי או נטילת תרופות המדכאות מערכת חיסון. נמק בעצם הלסת- פרוליה עלולה לגרום לעיתים נדירות לנמק בעצמות הלסת שמתבטא לרב בכאב, נפיחות, עצם חשופה דלקת מקומית ואף שבר בלסת. רב המקרים דווחו בחולים אונקולוגים. התופעה מופיעה לעיתים נדירות במטופלים בפרוליה לאוסטאופורוזיס (בו ניתנת אחת לחצי שנה). בין גורמי הסיכון לתופעה זו הם: טיפול כמותרפי במקביל, טיפול במקביל בקורטיקוסטרואידים ומדכאי חיסון אחרים, פעולה כירורגית בחלל הפה כמו עקירה או שתל ולכן ההמלצה היא להשלים את הטיפולים הדנטליים לפני תחילת הטיפול בתרופות לאוסטאופורוזיס ולהקפיד על היגיינת הפה במהלכו. כאבי שריר- שלד במחקרים קליניים נצפו בשכיחות גבוהה גם בקבוצה המטופלת בתרופה וגם בקבוצת הביקורת שטופלה בפלצבו. כאבים שהביאו להפסקת טיפול היו לא שכיחים. כאבים יכולים להופיע תוך יום ועד מספר חודשים מתחילת המתן.

היי, בהמשך לדבריה של עינת ובדגש על נושא בריחת הסידן והגברת הסיכון לאוסטאופורוזיס, אני ממליץ לך לרכוש לה את תוסף הסידן דנסיטי. זה תוסף סידן מצוין שנספג בגוף פי 2 יותר מכל תוספי הסידן האחרים שיש בשוק. אני מכיר אנשים עם אוסטאופורוזיס שמשתמשים בו, והוא ממש עוזר להם בכל הקשור למסת העצם. מצרף לך קישור. כדאי לך לנסות, ומאחל בריאות. https://www.density-calcium.co.il/

RE: RE: פרואני משתמשת בדנסיטי כבר למעלה משנה - הפרוליה עשתה תופעת לוואי זיהום במערכת הנשימה - דלקת ריאות וכתוצאה אנמציה עד 7.5 ליה ותופעות לוואי . ועכשיו השאלה שעומדת האם לקחת שוב פרולייה ??? לאחר תופעות לוואי אצלי ממשיכה עם דנסיטי - אין מחקרים שמראים על בניית עצם??

בצילום רנטגן ברכיים נכתבו התוצאות הבאות-"שינויים ניווניים קלים בעצמות המפרקים. בחלק פרוקסימלי של עצם הטיביה מצד ימין הודגם תהליך סקלרוטי בלתי אחיד עם גבולות מטושטשים בגודל 3.5+1.7 ס"מ ללא אקספנסיה של העצם. הממצא יכול להתאים ל bone infarction".

שלום רב אבחנות באורטופדיה והמלצות לטיפול נעשות לאחר קבלת היסטוריה רפואית בדיקה ועיון בצילומים שינויים ניווניים הינם שינויים שחיקתיים , משמעות או לא יש לבחון בהתאם לממצאים פיסיקליים עיון בצילומים והיסטוריה רפואית Bone Infract הינה בעיה באספקת הדם לאזור מסוים בעם , גורם זה לשינויים בתאים ובמיח עצם, ישנה חוסר אחידות רב בשימוש בטרמינולוגיה Bone Infract . כיום, המונח osteonecrosis מתקבל בשימוש נרחב. באופן כללי, מיקום הממצא בעצם משנה אם הוא ממקום ב epiphysis נקראים נמק avascular (AVN). הטיפול לרוב הוא שמרני מומלץ יעוץ אורטופדי בברכה ד"ר בנימין בנדר www.drbender.co.il

היי.האם יתכן כאבי ברך מהגב.כאב של העצם. האם נמק של העצם גורמת לכאב עז עד שזריקה לא עוזרת בברך? איך בודקים כל האמור?

שלום רב באופן כללי- כאבי ברכיים יכולים להיגרם מסיבות רבות, בגילאים צעירים יותר שכיח יותר תגובות דלקתיות, כונדרומלציה פטלה וקרעים במניסקוס, בגילאים מבוגרים יותר שכיח יותר שחיקה של הברך. פגיעות בברך, החל משברים, קרעים במניסקוס, חבלות שונות יכולות לגרום לשחקיה מואצת של מפרק הברך, דבר היכול לבוא לידי ביטוי בקושי בטווחי תנועה של הברך, חריקות/קליקים , כאבים בקימה מישיבה או בירידת מדרגות וקושי ללכת למרחקים ניתן להתעדכן במאמר על כאבי ברכיים ושחיקה של הברך עוד באתר www.DrBender.co.il בבלוג , הטיפול נקבע בהתאם לסימפטומים דהיינו הכאבים והממצאים בבדיקה צירך לבחון כל מקרה לגופו , אבחנות באורטופדיה והמלצות לטיפול נעשות לאחר קבלת היסטוריה רפואית , בדיקה פיסיקאלית ועיון בהדמיה באם יש צורך פיענוח בדיקות הדמיה נעשה בהתאם לממצאים פיזיקליים ולאחר קבלת היסטוריה רפואית באופן כללי מאוד ניתן להגדיר (יכול מאוד להיות וכלל לא מדובר אצלך בכל הכתוב למטה )- AVN משמעו AVASCULAR NECROSIS שם אחר OSTENECROSIS SONK משמעו Spontaneous osteonecrosis of the knee שניהם ביחד מייצגים פגיעה במפרק הברך אשר יוצרת פגיעה במרכיבי המפרק ובשלבים יותר מתקדמים שחיקה של המפרק כאשר AVN הוא בעקבות בעיה(הפרעה) כלשהי באספקת הדם התקינה למפרק , ו SONK כשמו כן הוא, קורה ללא רקע כלשהו באופן ספונטני ונראה שהבעיה היא יותר בעיה מכנית SONK מאופיין ככאב פתאומי המופיע בנשים יותר מאשר בגברים סביבות גיל 60 וממוקם בחלק הפנימי של עצם הברך (MFC), כאשר AVN מאופיין יותר ככאב פחות חריף אשר יכול להופיע בכל גיל ויכול להיות כמעט בכל מקום בברך ניתן להתעדכן במאמר על שחיקה של הברך ובטיפולים בקישורים הבאים www.facebook.com/drbenderbenjamin http://www.drbender.co.il/articles http://www.drbender.co.il/faq בברכה ד"ר בנימין בנדר www.DrBender.co.il