המוגלובין נמוך: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

פענוח בדיקות דם ומעבדה

קיבלתם תוצאות של בדיקות ואין לכם מושג מה הן אומרות? מה זה אומר אם ההמוגלובין שלכם נמוך? מה זה המטוקריט? איך בודקים תפקודי כבד? מדריך שימושי להבנת תוצאות בדיקות מעבדה בדיקות מעבדה הן חלק בלתי נפרד מהטיפול הרפואי. באמצעות בדיקות מעבדה ניתן לאסוף מידע חיוני על מצב המטופל, לאבחן מחלות ולאתר ליקויים וחוסרים בגופנו. אז איך לעזאזל קוראים את תוצאות הבדיקות? ומה המשמעות של כל הטווחים והמספרים?  לפני שנתחיל בהסברים, כדאי לזכור כי בטופסי תשובות המעבדה שאתם מקבלים, מופיע טווח נורמה (הסוגריים) בלבד. פעמים רבות מטופלים נכנסים ללחץ כאשר התשובה יוצאת מן הסוגריים (נמוך או גבוה מה"נורמה") - אך אין צורך להכנס לפאניקה וחשוב לשים לב לשלושה דברים חשובים: האם החריגה מהנורמה היא משמעותית?  לעיתים ה"כוכב" יצא מהסוגריים אבל הערך שהתקבל ממש קרוב לערך הנמוך הנורמלי, למשל: מצב שבו הערך המינימלי של בדיקה הוא 4.6 והערך שהתקבל הוא 4.599999. האם מופיעה הערה "המוליטי"...
ללמוד עוד על המוגלובין נמוך
פענוח בדיקות דם ומעבדה-תמונה

קיבלתם תוצאות של בדיקות ואין לכם מושג מה הן אומרות? מה זה...

מאת: ד"ר יעל הס
13/03/2003
מיאלומה נפוצה: 8 תמרורי אזהרה-תמונה

זיהוי מהיר של תמרורי אזהרה העלולים להעיד על מיאלומה נפוצה...

מאת: ד"ר חזי...
30/11/2017
משק הברזל ואנמיה של חסר ברזל-תמונה
מאת: מערכת zap...
24/06/2004
מהי אנמיה וכיצד ניתן לטפל בה?-תמונה

אנמיה היא מצב רפואי נפוץ, בעל סימפטומים בולטים, לעיתים...

מאת: מערכת zap...
31/08/1999
אולי יענין אותך לדעת...
פענוח בדיקות דם ומעבדה - תמונה
פענוח בדיקות דם ומעבדה
קיבלתם תוצאות של בדיקות ואין לכם מושג מה הן...

המוגלובין נמוך: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

מתוצאות בדיקות דם עולה כי ערך הלימפוציטים גבוה וערך הנויטרופילים נמוך בת 20 שאר הערכים של ספירת דם מבדלת תקינים, כמו כן אנמיה קלה המוגלובין נמוך מעט נויטרופילים 36.7 נןיטרופילים abs 1.89 לימפוציטים 51.8 לימפוציטים abs 2.67

מסתכלים על הערך האבסולוטי ולא על האחוזים , כך שהנויטרופלים גבוליים והלימפציטים תקינים.

שלום רב, גבר בן 80 סובל מטחול מוגדל באופן משמעותי, ירידה במשקל, הזעות לילה וחולשה כללית בשנה האחרונה. לפני שנתיים עבר ניתוח להסרת גידול ממאיר במעי הגס. במשך שנתיים לפחות (עוד לפני הניתוח) סובל מהמוגלובין נמוך (בין 7-9). ההמטולוגית אצלה הוא מטופל מודאגת לגבי המצב שלו אך בית החולים התעלם ממצבו לחלוטין ולאחר כמה ימי אשפוז שחרר אותו ללא טיפול. הוא עבר ביופסיית מח עצם ופט סיטי שלא נתנו תשובה חד משמעית. האם ישנה בדיקה נוספת שיכולה לסייע באבחון המחלה ממנה הוא סובל?

הממצאים בהחלט יכולים להתאים למחלה המטולוגית ראשונית אך הטווח רחב. קרוב לוודאי שהמטולוג שמכיר את המקרה ובעיקר את תוצאות מח העצם יכול לתת תשובה יותר מדוייקת.

07/07/2018 | 20:28 | מאת: מאור
מתוך פורום נפרולוגיה

שלום. סבא שלי בן 87. ברקע אי ספיקת לב, יתר לחץ דם, אי ספיקת כליות קריאטינין 1.4 ו mgus. אי ספיקת כליות יציבה. בבדיקות למרפאה ההמטולוגית בבדיקת urine protein electrophoresis מופיעה הפרשה קלה של אלבומין. זה הופיע כבר כמה פעמים ורציתי לדעת האם יש לזה משמעות כלייתית כי אלבומין לא אמור להיות בשתן. שאלה נוספת, במשך שנים המוגלובין נמוך 11-12 עם ירידות ל 10. ברזל מעט נמוך עד 70 טרנספרין נמוך פריטין גבוה 900 קבוע. הוא לוקח ספאטון כל יום במשך שנים ללא שיפור. כשמקבל עירוי ברזל ונופר 6 100 מג הברזל עולה ואיתן ההמוגלובין לכמעט 13 לבערך 6 חודשים. ב 2014 גסטרוסקופיה קולונוסקופיה תקינות. הגסטרו טוען שזה אנמיה של מחלה דלקתית. שאין קשר לברזל. הפעם ההמטולוגית הפנתה לגסטרו שוב לייעוץ. מה דעתך? האם ייתכן שזה בגלל הברזל? תודה, מאור

אלבומין באמת לא אמור להופיע בשתן אך יכול להופיע כחלק ממחלת כליות כרונית ויתר לחץ דם. אם הכמות המופרשת היא קטנה זה סביר, וחשוב לשמור על כך שלא יעלה. זאת באמצעות איזון לחץ הדם, איזון גורמי סיכון קרדיווסקולרים אחרים ולעיתים שימוש בתרופות ממשפחת מעכבי ציר הרנין-אנגיוטנסין, כתלות במצבו ומחלות הרקע. בנוגע לאנמיה - אם אכן יש צורך בעירויי ברזל חוזרים אחת לחצי שנה, יש לשלול מקור דמם במערכת העיכול. זאת למרות שבמקרים רבים לא מוצאים מקור לדימום. דיווחת שסבא שלך בן 87 ולכן חשוב מאוד המצב הקליני הבסיסי שלו לפני החלטה האם יש להתקדם לבירור פולשני.

08/07/2018 | 08:28 | מאת: מאור
מתוך פורום נפרולוגיה

הוא מקבל עירויי ברזל לא פעם בחצי שנה מתי שהברזל יורד מתחת ל 60. רוב הזמן הוא מתחת ל70 אבל מעט. גם זה לאחר התעקשות שלא יירד עוד. ציינת שלפעמים לא מוצאים דימום. אם כך, מה יכולה להיות הסיבה לדעתך? האם זה עדיין אנמיה מחוסר ברזל או מתהליך דלקתי כמו שהגסטרו אמר?

תהליך דלקתי יכול לגרום לחסר ברזל. זאת לאחר שלילת מקור דימום במערכת העיכול. אם מדובר במשהו שנמשך זמן רב ולא מדובר בחסר ברזל משמעותי, אפשר להמשיך לעקוב ולתת ברזל לפי הצורך.

שלום,חולת טרומבוציטוזיס,ברצוני לשאול האם תופעות הלוואי של הידראה חזקות?האם אפשר לתפקד כרגיל עם התרופה?האם פוגעת גם בתאים הבריאים (בגלל היותה תרופה כימוטרפית)ולכן תגרום לנזקים אחרים? האם אין תרופה חדישה אחרת שאינה פוגעת בתאים הבריאים?וכן ללא תופעות לוואי ,תודה רבה.

הטיפול בהידראה הוא יעיל ובטוח יחסית ונמצא בשימוש רחב. תופעות הלוואי כוללות ירידה בספירת הדם (ירידה בהמוגלובין, תאים לבנים וכו..)- ואז מפחיתים את מינון התרופה, כיבים בעור- נדיר יחסית- ואז מפסיקים את הטיפול. היתה מחשבה כי הטיפול בהידראה מעלה סיכון ללויקמיה חריפה אך זה לא הוכח. תרופות נוספות לטיפול בטרומבוציטוזיס הן אנאגרליד ואינטרפרון- אך הן לא יעילות ויותר ובעלות תופעות לוואי משמעותיות.

פורומים בנושא המוגלובין נמוך
פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות
ד"ר אלון רפאל יענה על שאלות בכל תת התחומים של כירורגיה קולורקטלית ופרוקט...
פורום מחלות דרכי העיכול - רפואה משולבת
ד"ר יוסף דיין ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לשילוב בין רפואה קונ...
פורום טחורים
ד"ר אלון רפאל, ישיב לשאלות הגולשים בנוגע לדרכי טיפול בטחורים