אפיזודה פסיכוטית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

התקף פסיכוטי – הסימנים המקדימים וסוגי הפסיכוזות

בעקבות האירוע המזעזע בהרצליה, שבו אם רצחה את בנה במהלומות גרזן, עולה השאלה המטרידה: האם כל אדם עלול לחוות התקף פסיכוטי רצחני והאם יש סימנים שניתן לאתר ולטפל בזמן. הפסיכיאטר ד"ר אילן רבינוביץ' על פסיכוזות, סימנים מקדימים וטריגרים אפשריים מקרה הרצח שאירע ביום שלישי האחרון (16.7) בהרצליה הצליח לזעזע את עמישראל ברמה העמוקה ביותר, עוד לפני שנודע כי הבלונדינית המטופחת, שהסתובבה ליד קניון שבעת הכוכבים מרוחה בדם ועם מצ'טה בידה, רצחה את הבן היחיד שלה, בן שש.  אישה שנראית נורמלית ביותר, לבושה באופן אלגנטי ומסודר, שיערה מסורק ונקי, נופפה על אנשים עם סכין ענקית מגואלת בדם ואף ניסתה לתקוף את אחד השומרים, וכל זה בזמן שהיא מרוחה בדם וחיוך מבהיל מקובע על פניה - כל אלה היו מלחיצים מאוד בפני עצמם. כשנודע שקודם לכן היא רצחה בדם קר את בנה ואת הכלב המשפחתי (לפי עדות אחד השוטרים, שהתקשה להתאושש, היא ביתרה אותם), רמת הבהלה טיפסה למחוזות אפלים ביותר. איך אישה, שלפי עדויות שכניה, היתה "מאוהבת" בבן שלה ותמיד נחמדה ומנומסת, הגיעה למצב כל...
ללמוד עוד על אפיזודה פסיכוטית
פוסט טראומה: טיפול בקנאביס רפואי-תמונה

פוסט טראומה היא תופעה המתבטאת בתסמונות נפשיות קשות ובהפרעות...

מאת: פרופ' משה...
21/10/2014
התקף פסיכוטי – הסימנים המקדימים וסוגי הפסיכוזות-תמונה

בעקבות האירוע המזעזע בהרצליה, שבו אם רצחה את בנה במהלומות...

מאת: ליהי גיאת -...
20/07/2024
מסגרות למניעת אשפוז פסיכיאטרי-תמונה

אשפוז פסיכיאטרי בעקבות משבר נפשי הוא אירוע מורכב העשוי...

מאת: ד"ר ערד...
22/03/2018
פגועי נפש: טראומת האשפוז-תמונה

השהות בבית חולים פסיכיאטרי היא חוויה טראומטית המחריפה את...

מאת: רונן דוד
08/11/2011

אפיזודה פסיכוטית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

הבן שלי לאחר התקף פסיכוטי ראשון לאחר שימוש בקנאביס. התרופה היחידה שאיפסה אותו היא הלידול. שיחררו אותו מבית החולים עם זריקה של הלידול 100מ"ג+כדור הלידול 5 מג ביום. הבעיה היא שיש לו תופעות לוואי קשות מאוד,אז הורדנו לו את הכדור של ה-5 מג והוא נשאר רק עם הזריקה בגוף ולמעשה כשהוא הפסיק עם הכדור הוא הרגיש מצויין והפסיכוזה לא חזרה וגם תופעות הלוואי התמתנו ונעשו יותר קלות. הבעיה היא שהרופא שמטפל בבני כרגע אומר ש-100מג הלידול בזריקה לא מספיקים להחלמה אלא רק כדי "להחזיק" את הילד שלא תהיה לו פסיכוזה והוא טוען שצריך לפחות מינון של 200-250מ"ג הלידול בחודש כדי להביא למצב של החלמה. עקב כך שלילד יש תופעות לוואי קשות במינון הגבוה,הרופא ממליץ להחליף בשלב זה לריספרדל בזריקה של 25מג ולעלות במינון בהתאם...ניסוי וטעיה. השאלה שלי היא-האומנם אפשר לקבוע ש-100מג הלידול לא מספיקים להחלמה וחייבים מינון יותר גבוה גם אם לילד אין מחשבות שווא כרגע בכלל? שאלה שניה-כמה זמן טיפול תרופתי הילד צריך לקבל לאחר התקף פסיכוטי ראשון עד להחלמה ובעצם עד להורדת התרופה בהדרגה כדי לראות אם הפסיכוזה לא חוזרת ואולי שי לילד סכיזופרניה? תודה רבה אבא מודאג

נראה שצריך להחליף רופא, הזריקה הלידול היא מאוד מיושנת, יש תרופות חדשות עם הרבה פחות תופעות לוואי, מה גם שפסיכיאטר צריך לתת מענה לתופעות לוואי שיכול להיות שינוי תרופה או הפחתת מינון. על איזו החלמה הוא מדבר אם ככה יכריחו אותו לקחת טיפול עם כאלה תופעות לוואי.

יש תרו]פות שונות היום בזרקות כגון רספרדאל ועוד עליך להתיעץ עם הפסכראטר

קשה מאוד לדעת לאחר התקף ראשו מה האבחנה , יש לבחון את הנער לאורך זמן שנה - שנתי לראות מה מצבו , המינון שמקבל הוא מתאים .

יותר טוב גם לשכנע אותו לקחת כדורים. הזריקות פחות טובות מהכדורים, כמעט ואין זריקות ללא תופעות לוואי אולי אביפלי אבל זהו. את הכדורים אפשר לקחת בערב כך שבבוקר פחות מרגישים את התופעות לוואי. גם חשוב לא ליצור לו טראומה מיותרת שנתנו לו זריקות כנגד רצונו הוא יכול לשנוא אתכם.

הזרקה יעילה לטיול מתמשך , לגבי סכיזופרניה צריך לבדק ולבחול את המטופל לאורך זמן מאז ההתקף הראשון

שלום אני נער בן 17 ואני סובל כבר שנתיים מחרדות ואבחנו אותי עם OCD חרדות ודיכאון היו לי לא מעט התקפי חרדה ואני אמור להתחיל טיפול בפריזמה עכשיו העניין הוא שאני מפחד לקבל התקף פסיכוטי אני ממש בחרדה כרגע ואני מפחג לקחת פריזמה כי אולי זה יעשה לי התקף פסיכוטי בבקשה ממך האם זה מחשבה טורדנית? האם אפשר פתאום לקבל התקף פסיכוטי?

עניתי לך

כאשר יש החלמה מלאה מסכיזופרניה,(התקף לא חזר במשך 10 שנים והחולה נמצא בכל הזמן הזה ללא טיפול תרופתי),איך יודעים להבחין בין האפשרויות הבאות: 1) החולה פשוט החלים מסכיזופרניה. 2) האבחנה הראשונית היתה מוטעת ובכלל לא היה מדובר בסכיזופרניה. 3) מדובר ברמיסיה ארוכת שנים,אך המחלה עוד עלולה לחזור.

שלום. כפי שכתבתי רבות בפורום, לפעמים יש החלמה, לפעמים יש רמיסיית ארוכת שנים ולפעמים האבחנה הראשונית היתה מוטעית. צריך לבדוק את המטופל לעומק, לבחון בשנית את כל מסמכיו הרפואיים ולקבל מידע מגורמים נוספים כגון ממשפחה, ואז אפשר להגיע למסקנה באיזה מהאפשרויות לעיל מדובר - אם כי גם אז אין וודאות של 100%. בברכה, ד"ר אהוד ססר 1)

דר פליישמן וחברי הפורום אשמח עם תענו לי על השאלה האם אחרי עשר שנים ללא התקף פסיכוטי אבל עם טיפול תרופתי אפשר לומר שיש החלמה מלאה?

שלום רב. הבן שלי בן 25 נוטל כשנתיים תרופות אנטי פסיכוטיות עקב התקף פסיכוטי. הוא מקבל זריקה של פלודיקט 37.5מג פעם בשבועיים. מאז ההתקף והטיפול התרופתי שהוא החל לקבל הוא מאוזן אך משום מה הפה שלו כל הזמן פתוח והוא טוען שהוא לא מצליח לסגור אותו. עקב כך יש לו גם ריור שקשה לו לעצור בגלל הטענה שהוא לא יכול לסגור את הפה ועקב כך גם לא יכול לבלוע את הרוק. הפה שלו כל הזמן פתוח. הפסיכיאטר טוען שאין לו מושג ממה התופעה הזו ושאין קשר לטיפול התרופתי(לריור הוא מקבל דקינט שלא כ"כ עוזר). השאלה שלי היא-האם התופעה הזו של "הפה הפתוח" יכולה לנבוע עקב הטיפול התרופתי ואם לא,מה יכולה להיות הסיבה? יש לציין שהבן שלי כל הזמן מתלונן על כך ומאוד מתוסכל מכך.

יכולה לנבוע מהטיפול התרופתי ויש לגשת לנוירולוג מומחה בהפרעות תנועה, אוכל להמליץ בפרטי