בדיקת Parathyroid Hormone) PTH)

בדיקת (Parathyroid Hormone), ובקצרה PTH, משמשת להערכת רמות ההורמון בדם. הורמון פראתרואיד (יותרת המגן) הוא למעשה חלבון המשוחרר מארבע בלוטות יותרת התריס בצוואר והוא אחראי לבקרת משק סידן, זרחן ויטמין D ובריאות העצמות בגוף.

צילום: שאטרסטוק

סיבות לבדיקה

  • רמות סידן גבוהות בדם

  • רמות זרחן נמוכות בדם

  • במקרים של אוסטיאופורוזיס ללא סיבה ברורה או כזה שלא מגיב לטיפול

  • סימנים למחלת כליות

הסבר תוצאות הבדיקה

  • רמות PTH גבוהות יכולות לנבוע ממספר סיבות, בין היתר ממצבי חסר סידן או ויטמין D או פעילות יתר ראשונית של בלוטת יותרת התריס.  גם מצבים המעלים את רמות זרחן בדם - דוגמת מחלת כליות כרונית או חוסר תגובה של הגוף לפעילות PTH - יכולים לגרום לעליית רמת ההורמון.

  • רמות PTH נמוכות ייתכנו במקרים בהם בלוטות פאראתירואיד (יותרת התריס) הוסרו בניתוח (במכוון או בשוגג כחלק מניתוח של בלוטת התריס), סיבות נוספות יכולות להיות הרס אוטואימוני של בלוטות יותרת התריס, גידולים סרטניים עם גרורות לעצמות, עודף סידן ממושך, רמות מגנזיום נמוכות בדם, עודף ויטמין D, טיפול הקרנות לאזור בלוטות יותרת התריס, סרקואידוזיס או שחפת.

טווח תקין לגברים (פיקוגרם/מ"ל)
55 10
טווח תקין לנשים (פיקוגרם/מ"ל)
התוכן בעמוד זה נכתב על ידי ד"ר עמית עקירוב, רופא מומחה ברפואה פנימית ובאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם בבית חולים בלינסון, מרכז רפואי רבין.
** ייתכנו הבדלים בטווח התקין של הבדיקות בין מעבדות שונות. חלק מהמעבדות משתמשות באמצעי מדידה אחרים או עשויות לבחון דגימות שונות. יש לדון עם הרופא המטפל במשמעות תוצאות הבדיקה.

עוד בדיקות בנושא  בדיקת Parathyroid Hormone) PTH)

בדיקת Triiodothyorinine (ובקיצור - T3) - תמונה

בדיקת Triiodothyorinine (ובקיצור - T3)

הורמון Triiodothyorinine (ובקיצור - T3) הוא הורמון בלוטת תריס בעל תפקיד... קרא עוד...
בדיקת Dehydroepiandrosterone Sulfate - DHEAS - תמונה

בדיקת Dehydroepiandrosterone Sulfate - DHEAS

הורמון DHEAS הוא הורמון זכרי (אנדרוגן), בעל תפקיד בהתפתחות מאפייני מין... קרא עוד...
לכל הבדיקות