פרולקטין הוא הורמון המיוצר על ידי בלוטת ההיפופיזה, והוא חיוני בייצור חלב אם אצל נשים. להורמון אין חשיבות פיזיולוגית בגברים.
צילום: שאטרסטוק
סיבות לבדיקה
הסבר תוצאות הבדיקה
רמות פרולקטין גבוהות ייתכנו במצבים שונים, כולל גידולים באזור בלוטת יותרת התריס או מחלות אחרות באזור ההיפופיזה או היפותלמוס, תרופות, מחלת כליות, תת-פעילות של בלוטת התריס, נזק או גירוי של בית החזה ועוד.
השפעה על תוצאות הבדיקה
יש לקחת בחשבון כי עלייה זמנית ברמות פרולקטין אפשרית במצבי דחק נפשי או גופני, גירוי שד אינטנסיבי, בדיקת שד לאחרונה או פעילות גופנית לפני הבדיקה.
טווח תקין:
גברים: עד 20 ננוגרם/ד"ל
נשים לא-בהריון: 5-40 ננוגרם/ד"ל
ערב טוב. שמי נעם בת 27 ואני פונה מאד מבולבלת .מזה כשנתיים יש לי הפרשת חלב מהשדים.פניתי לרופא משפחה שהפנה אותי לכירורג שד לפני כחצי שנה. כירורג ביצע בדיקה ידנית שיצא תקין וכן שלח לאולטרסאנד. גם באולטרסאונד לא מצאו ממצא. כמו כן ביצעתי לפני מס חודשים בדיקת פרולקטין -PROLACTIN 619.1 mIU/L (נאמר לי כי תקין). חזרתי לרופא משפחה , הוא אמר לי לא לדאוג.. אני דואגת ומאד מעונינת בהמשך ברור. קראתי כי הפרשת חלב בשד יכולה להעיד על גידול בבלוטת יתר המח. אני דואגת :( מה לעשות?? תודה רבה.
נעם שלום רמת הפרולקטין שלך היא על הגבול העליון של הנורמה. ייתכן וזה נובע מגידול שפיר קטנטן שנקרא מיקרופרולקטינומה ביותרת המוח וייתכן ואין שום גידול. צריך גם לוודא שאינך מקבלת תרופות (בעיקר פסיכיאטריות) שגורמות לעליה ברמת הפרולקטין וגם גלולות עלולות לגרום לכך.גם אם יש גידול קטנטן הוא שפיר ולא נדרש להוציאו. אם הפרשת החלב מציקה לך, ניתן לטפל במינון נמוך אחת לשבוע של כדור בשם קבוטרים. כל טוב