המטוקריט - ספירת כדוריות דם אדומות וההמוגלובין (HEMATOCRIT - HCT)

בדיקת המטוקריט, חלק מספירת הדם המלאה, משמשת להערכת אחוז נפח כדוריות הדם האדומות מכלל נפח הדם. בדיקה זו יכולה לסייע באבחון או בניטור מצבים המשפיעים על כדוריות דם אדומות.

מאחר שבדיקת המטוקריט מבוצעת לרוב כחלק מספירת הדם המלאה, תוצאות מרכיבים אחרים של הדם, דוגמת ספירת כדוריות דם אדומות, המוגלובין, ספירת רטיקולוציטים ו/או מדדי כדוריות דם אדומות, נלקחות בחשבון גם כן. באופן כללי, המטוקריט משקף את תוצאות ספירת כדוריות דם אדומות וההמוגלובין.

צילום: שאטרסטוק


הסבר תוצאות הבדיקה

המטוקריט נמוך יכול להצביע על אנמיה מסיבות שונות, כולל חסר תזונתי של ברזל, ויטמין B12 או חומצה פולית, אי-ספיקת כליות, מחלה של מח העצם או סרטן דוגמת לוקמיה ולימפומה.

המטוקריט גבוה יכול להופיע במצבי התייבשות, פוליציטמיה וורה (הפרעה שבה הגוף מייצר כמות גדולה מדי של כדוריות דם אדומות, ומתאפיינת בכאבי ראש, עייפות וקוצר נשימה), מחלת ריאות או מחלת לב מולדת.

טווח תקין לגברים (אחוז מנפח הדם)
49 35
טווח תקין לנשים (אחוז מנפח הדם)
התוכן בעמוד זה נכתב על ידי ד"ר עמית עקירוב, רופא מומחה ברפואה פנימית ובאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם בבית חולים בלינסון, מרכז רפואי רבין.
** ייתכנו הבדלים בטווח התקין של הבדיקות בין מעבדות שונות. חלק מהמעבדות משתמשות באמצעי מדידה אחרים או עשויות לבחון דגימות שונות. יש לדון עם הרופא המטפל במשמעות תוצאות הבדיקה.

עוד בדיקות בנושא המטוקריט - ספירת כדוריות דם אדומות וההמוגלובין (HEMATOCRIT - HCT)

פורפירינים (Porphyrins) - תמונה

פורפירינים (Porphyrins)

פורפירינים (Porphyrins) הם חומרי צבע המסייעים ביצירת מרכיבים חשובים בגוף האדם, כולל המוגלובין, שתפקידו... קרא עוד...
בדיקת הפטוגלובין Haptoglobin - תמונה

בדיקת הפטוגלובין Haptoglobin

Haptoglobin הוא חלבון המיוצר על ידי הכבד ונקשר לסוגי המוגלובין מסוימים... קרא עוד...
לכל הבדיקות