Cortisol הוא הורמון המיוצר על ידי בלוטת האדרנל ויש לו השפעה על מערכות הגוף השונות; הוא משחק תפקיד בגדילת עצמות, לחץ דם, פעילות מערכת החיסון, מטבוליזם שומנים, פחמימות וחלבונים, תפקוד מערכת העצבים ותגובה למצבי דחק.
צילום: שאטרסטוק
סיבות לבדיקה
בדיקת Cortisol בדם בוחנת אם קיים ייצור מוגבר או מופחת של ההורמון. הבדיקה מסייעת לאבחן מחלות שונות, למשל תסמונת קושינג (Cushing Syndrome) ומחלת אדיסון (Addison Disease).
הסבר תוצאות הבדיקה
- רמות גבוהות של קורטיזול בדם יכולות להופיע בתסמונת קושינג או בגידולי אדרנל המייצרים כמות רבה מדי של קורטיזול.
- רמות נמוכות של קורטיזול בדם אופייניות למחלת אדיסון, תת-פעילות של בלוטת ההיפופיזה או דיכוי תפקוד תקין של ההיפופיזה או האדרנל. מצב זה יכול לקרות גם כתוצאה מחשיפה לסטרואידים בכל צורה, כולל כדורים, קרם, טיפות עיניים, משאפים, זריקות למפרק או טיפול כימותרפי.
מהלך הבדיקה
לעתים קרובות, בדיקת דם לקורטיזול מבוצעת לפני הזרקת חומר בשם ACTH ושעה לאחר מכן, כחלק ממבחן גירוי ACTH. מדובר בבדיקה נוספת שמטרתה לסייע בהערכת תפקוד ההיפופיזה ובלוטת האדרנל.
טווח תקין: 5-25 מיקרוגרם/ד"ל (140-690 ננומול/ליטר)
טווח תקין לגברים (מיקרוגרם/ד"ל)
25 5
טווח תקין לנשים (מיקרוגרם/ד"ל)
התוכן בעמוד זה נכתב על ידי ד"ר עמית עקירוב, רופא מומחה ברפואה פנימית ובאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם בבית חולים בלינסון, מרכז רפואי רבין.
** ייתכנו הבדלים בטווח התקין של הבדיקות בין מעבדות שונות. חלק מהמעבדות משתמשות באמצעי מדידה אחרים או עשויות לבחון דגימות שונות. יש לדון עם הרופא המטפל במשמעות תוצאות הבדיקה.עוד בדיקות בנושא בדיקת קורטיזול (Cortisol)
לכל הבדיקות