ESRשאלה נוספת:שקיעת כדוריות דם אדומות בדם לא קרוש

דיון מתוך פורום  רפואת משפחה

20/07/2007 | 11:52 | מאת: סוזן

ESR : הערך הנורמאלי הוא: 2-20 לפי הנתונים בדף והתשובה שלי שנתקבלה הייתה: 36 זה כמעט כפול מהנורמה, על מה זה יכול להצביע? האם זה נוראי? הבנתי שזה יכול להצביע על מחלות זיהומיות כרוניות מחלות ממאירות או חלבונים מסויימים בפלזמה. האם זה ערך שהוא יכול להיות מסוכן? הרופא אמר שרק מעל 50 הם מחשיבים את זה כלא נורמאלי ומטפלים. אז למה רשום 2-20??? תודה, סוזן.

לקריאה נוספת והעמקה
20/07/2007 | 16:07 | מאת: ד"ר יעל הס

ישנן הרבה תוצאות מעבדה שטווח הנורמה שנרשם אינו נכון באמת. הרופא שלך צודק וערך של 36 הוא בתחום הנורמה עדיין. אני מתחילה "להלחץ" משקיעת דם רק כשהיא מעל 60, וזה ממש משמעותי רק ברמות של מעל 80-100.

21/07/2007 | 03:09 | מאת: א

ד"ר הס הנכבדה והיקרה, כקורא מעת לעת של הדברים החכמים הרגישים והנבונים אותם את נוהגת לכתוב, ברצוני לכתוב כמה מילים על תשובתך בנושא שקיעת הדם. נדמה לי שהדברים שכתבת, הפעם, על שקיעת הדם, הם טעות נפוצה בקרב רופאים לא מעטים, אולי במיוחד במסגרת מרפאות קופות החולים. הערכים התקינים של שקיעת הדם 0-20 הם אמיתיים, אותנטיים (אם ניתן עוד להשתמש במילה הזאת) ולא מוטעים ונקבעו על פי סקרים שכללו מאות ואלפים של נבדקים בגילאים שונים. עקומת גאוס רגילה, בלי חוכמות. ידוע גם שיש נטייה ברורה לערכים יותר מוגברים בגילאי 60-70 ויותר וגם באנשים עם השמנת-יתר יש נטייה לשקיעת-דם מוחשת, בהשוואה לבעלי משקל תקין. יש גם הבדלים מסוימים קלים בין גברים לנשים. יש לא מעט מחלות, כולל קשות (סרטן, מחלות דלקתיות כרוניות כמו מיוזיטיס, סקלרודרמה, טרשת נפוצה ואחרות) אשר כאשר בודקים בהן את שקיעת הדם - היא עלולה לחרוג רק במידה קלה ולא מרשימה מהטווח התקין, בטווח שבחרת להגדיר אותו, בטעות, כתקין. גישה כזאת, של מיון "חולה לעומת בריא" על פי ערכי שקיעת הדם - מזמינה טעויות או עיכובים מיותרים ומזיקים ובעקבותיהם החמצה, או לכל הפחות איחור משמעותי באיבחון של מחלות אשר ניתן ורצוי לגלותן בזמן. אין בכוונתי לומר שכל מי שבבדיקה אקראית, כזאת או אחרת, נמצאו אצלו ערכים מעט מוגברים של 30-40 ולפעמים יותר - צריך להפוך עולמות כדי לברר חריגה כזאת שבחלק הגדול של המקרים באמת חסרת משמעות. חשוב רק לזכור שבין כל הנבדקים הרבים אצלם זהו באמת המצב יהיו וישנם גם כאלו (דוגמת אלו שצוינו ונוספים) שבדיקה אותה הגדרת כתקינה וכמייצגת בריאות - יהיו חולים, לפעמים, אפילו מאד. גם הצד השני של המשוואה נכון. לא כל מי שמסתובב עם שקיעת דם גבוהה - 80-90-100 ויותר הוא בהכרח חולה מאד וסיבה טובה "להילחץ". מוכרים החולים שמסתובבים עם ערכים כאלו משך שנים, לפעמים עשרות שנים, ללא שחלה הרעה כלשהי במצב בריאותם וללא שנתפתחה אצלם בתקופת המעקב מחלה מעוררת דאגה. אבל גם לגבי אלו שהם לכאורה "בריאים עם שקיעת דם מוחשת כרונית" ידוע היום שדלקת כרונית בבדיקות (הסיפור של CRP), גם אם לא ניתן לשייך אותה לבעיה ספציפית, מלווה בנטייה מוגברת להופעת טרשת עורקים מוקדמת - נושא חשוב שראוי לתת עליו את הדעת.

מנהל פורום רפואת משפחה