בארט
דיון מתוך פורום רפואת משפחה
שוחחתי עם הרופא המטפל, אקבע פגישה עם רופא נוסף לחוו"ד נוספת, אך בינתיים אודה מאוד למי שיכול לפזר מעט את הערפל, ולענות על השאלות הבאות (גם תשובות לחלק מהשאלות יתקבלו כמובן בברכה). תודה רבה ! בן 30, לא מעשן, משקל תקין, בריא, במשך כשנה סבלתי מצרבות כ 3-4 פעמים בשבוע, אובחן הליקובקטר, הטיפול הראשון לא הכחיד את החיידק, הופנתי לגסטרוסקופיה, התוצאות : דלקת בקיבה, הליקובטקר, בקע סרעפתי של 3 ס"מ, דלקת בוושט, נלקחה ביופסיה. בינתיים קיבלתי טיפול אנטיביוטיקות משולב ואומפרדקס. תוצאות הביופסיה חזרו : אובחן בארט ללא דיספלזיה במקטע קטן (מספר לשוניות) להלן מלל האבחנה המלא : mild to moderate reflux esophagitis, fundic mucosa and a small fragment of gastric mucosa with goblet cells, may be consistent with barrett's mucosa (if present in the esophagus) no dysplasia אודה מאוד למי שיכול להתייחס לשאלות הבאות : 1. האם מהמלל המלא באנגלית ניתן להבין משהו נוסף שלא כתבתי בעצמי בעברית ? 2. האם בבארט ללא דיספלזיה יש דרגות ? (הכוונה היא לא ל LGD ו HGD, שזה כבר עם דיספלזיה, אלא כאשר אין דיספלזיה, האם יש דרגות חומרה של "ללא דיספזיה" ?) 3. הבנתי שמדובר במקטע קטן, אבל נלקחו מספר דגימות ביופסיה והבארט נמצא בכולם, האם זה לא סותר את ההנחה של המקטע הקטן ? (או שמא כל הדגימות נלקחו מאותו מקטע קטן חשוד) 4. האם לא יתכן שהבארט הוא נרחב יותר, אבל לא יודעים זאת מכיוון שהביופסיה נלקחה רק באיזור ספציפי ? 5. הבנתי שהסיכון להפוך לממאירות הוא כ 1% לשנה, האם זה אומר שבגיל 50 הסיכוי לממאירות יהיה 20% ? כמו כן, האם 1% לשנה הוא בבארט לא מטופל (כדורים), או שהסטטיסטיקה מתייחסת לבארט שמטופל עם השנים ? 6. אם בגסטרוסקופיה בגיל 50 עדיין הבארט יהיה ללא דיספלזיה, האם הסיכוי שבגיל 51 יהפול לממאירות הוא 1% או 20% ? 7. האם לאור הבארט כדאי לעבור ניתוח לתיקון הבקע, ע"מ להוריד את הסיכון לחשיפת הוושט לנזקים נוספים ? 8. מזה כחודשיים, מאז תחילת נטילת אומפרדקס (פעמיים ביום), אינני מרגיש צרבת כלל, אך הבנתי שיתכן שנוזלים אחרים, שאינם גורמים צרבת (מרה למשל) יעלו דרך הבקע ויפגעו בוושט, וזאת מבלי שאחוש בכך. האם חוסמי PPI (כגון אומפרדקס) חוסמים לחלוטין גם אפשרות זו (כגון מרה) ? 9. האם אין בעייתיות כלשהי (כגו פוליפים) בנטילת אומפרדקס פעמיים ביום למשך כל החיים ? 10. האם בארט הפיך עם השנים ? מה לגבי ניתוח להסרת שכבת הרירית, או להסרת כל המקטע בשלב זה ? 11. ללא קשר לבארט, האם אין צורך לבצע בדיקה חוזרת ע"מ לוודא שהדלקת בקיבה ובוושט נרפאו ? 12. העם עלי לעבור בדיקת מנומטריה ו PH מטריה, ע"י להבדיל בין אבחנה של רפלוקס לבין דלקת על רקע חיידקי ? תודה רבה !!!
ניכר שאתה מאוד חרד, וחבל. כי.... לא אובחן בארט בוודאות. מצויין בסיכום שיש לך דלקת בוושט בחומרה קלה עד בינונית (כדורים כמו אומפרדקס והבני דודים שלו אמורים לעזור, גם אם זה יקח חודשיים שלושה. לקחת בבוקר על קיבה ריקה לגמרי וחצי שעה לפני האוכל והקפה הראשון. אפשר מים). כמו כן צויין באותו סיכום ש"יתכן" שבתאים שגלשו מן הקיבה לוושט עם הרירית שעולה מן הקיבה לוושט יש אי אלה תאים שעלולים אולי (מאוד בהסתייגות מנוסח) להיות מתאימים לבארט. המצב הזה די טבעי למי שסובל מבקע סרעפתי שבעקבותיו יש דלקת בוושט (לכ40% מהאוכלוסיה בקע סרעפתי, ולא בהכרח כולם סובלים מזה). הטיפול הקונבנציונאלי עוזר בדלקת ולכן גם הסיכוי/סיכון לריבוי תאי בארט, אם בכלל, יקטן. אפילו אם היה מאובחן ושט ע"ש בארט - זה עדיין לא סרטן ולא בהכרח עלול לגרום לו, אם נוקטים את הצעדים המומלצים ע"י הגסטרואנטרולוג. ניחוש: מלבד התוצאות הכתובות עדיין לא שוחחת עם הגסטרואנטרולוג וכדאי שתעשה זאת, לפחות כדי להרגע (בתקווה שהוא מהמתקשרים, כי יש בינים כמה נורא אנטיפטים). לפיכך, מרבית שאלותיך האחרות, בעיקר בסטטיסטיות שביניהן, הופכות לבלתי רלוונטיות כרגע. ולגבי ניתוח - יתכן שמתאים לך, לצורך זה עליך לעבור מספר בדיקות (מנומטריה, חומציות ובדיקות דם כלליות, לרבות קרישיות). בגילך הצעיר הניתוח יכול לעזור. אני עברתי ניתוח כזה, בשיטה לפרוסקופית, והייתי מאושרת במשך שנה וחצי עד שהקונסטרוקציה התפרקה, אבל מסיבה מאוד ספציפית שבוודאי לא קיימת אצלך. שם הניתוח: פונדופליקציה ע"ש ניסן, מבוצע לתפארת בלפרוסקופיה, למחרת אתה בבית, יכול לעשות הכל, ללא כאבים, ורק צריך להקפיד אח"כ על דיאטה נוזלית או דייסתית בהמשך, לתקופה לא ארוכה. כך אפשר גם להרוויח הרזייה "נאה" ללא מאמץ (קצת דומה לקיצור קיבה באותם 3 השבועות). יש אפשרות שלא תוכל לגהק (גרעפס בלע"ז) במשך תקופה, אבל לשם כך יש אגזוז למזלנו. מקווה שכבעלת נסיון רב שנים והיכרות עם מיטב העוסקים במקצוע - הצלחתי להרגיע אותך. מקווה לשמוע עדכונים טובים (כבר יש, עצם זה שאתה לא מרגיש צרבת מצביע על כך שהדלקת בנסיגה, ויתכן שאין זכר לכל החשדות הקלים שהזכרת. תקפיד על הנחיות הרופא ואתה בריא. תזכורת: ראש + כתפיים מוגבהים בשינה, ולא ע"י כריות, לא לאכול 3 שעות לפני השינה ובכללי - להימנע מטיגון, מאכלים שמנים, חריפים מאוד וחמוצים מאוד. שנה טובה ובריאה !
תודה רבה על התגובה המפורטת !!! שאלה : 1. גם אני שמתי לב לניסוח באבחנה, שאומר שזה יתכן שזה בארט, אבל הנחתי שהניסוח מסתייג תמיד, בבחינת כסת"ח :-) האם יש מצבים שבהם קובעים שמדובר בבארט בוודאות, או שתמיד זה הניסוח ? 2. לגבי אומפרדקס, אמרו לי לקחת פעמיים ביום, לפני האוכל, לכן אני לוקח כדור אחד שעה לפני ארוחת הבוקר, ושעה לפני ארוחת הערב, האם עדיף ליטול אותם כפי שאת כתבת ? 3. שוחחתי עם הרופא, הוא אמר שאין אינדיקציה לניתוח, הבקע קטן, הכדורים עוזרים מאוד, ולכן אין טעם לנתח. למרות שאני חושש מריפלוקס מרה שלא מורגש כצרבת, אבל עלול להזיק, ומהשפעות (פוליפים) הכדורים לטווח של עשרות שנים... 4. לגבי הניתוח, תוכלי להסביר בבקשה במספר מילים מה מטרת הבדיקות : "מנומטריה, חומציות ובדיקות דם כלליות, לרבות קרישיות" 5. עצם זה שאני לא מרגיש צרבת, לדעתי לא מצביע על כך שהדלקת בנסיגה, אלא רק על כך שהכדורים מונעים מהחומצה לעלות, ולכן אין צרבת, לא ? 6. לגבי הנחיות השניה, האם הכוונה פשוט להגביה את המזרן המתכוונן ? והאם יש צורך לעשות זאת גם במידה ואינני חש בצרבת כלל בזמן שינה רגילה ללא הגבהה ? תודה רבה שוב !!
קודם כל, לפני שאני עונה, ממש כדאי שתפנה את השאלות האלה לרופא גסטרואנטרולוג, ולדעתי יש פורום של גסטרו כאן בדוקטורס. שנית - לא עניתי לך כבר על הנושא? עכשיו אנסה לענות על מה ששאלת: 1. לא כתוב במלל באנגלית מעבר למה שאתה יודע. 2. לא יודע על דרגות בבארט ללא דיספלזיה ולא נראה לי שיש - תשאל רופא גסטרו 3. גם במקטע קטן לוקחים הרבה בדיקות, אבל שוב, אין לי תשובה טובה מעבר לכך. 4. זה לא משנה את אופי הטיפול והמעקב. 5. 1% לשנה זה לדעתי 1% לשנה ולא 20% אחרי 20 שנה... 6. תברר עם רופא גסטרו 7. ראה 6 8. מרה לא עולה באופן שגרתי גם לא דרך בקע , ואם היתה עולה כן היית מרגיש את זה. חוסמי PPI סותרים חומצה לא מונעים רפלוקס. 9. אתה בסיכון בגלל הברט ולכן עושה גסטרוסקופיות על בסיס קבוע ולכן גם אם יתגלה פוליפ קטן הוא יוצא בעודו בלתי מזיק. 10. לדעתי לברט התחלתי יש פוטנציאל לחזור למצב תקין. 11. ברור 12. לא נראה לי שהבדיקות הנ"ל מפרידות בין רפלוקס לדלקת חידקית. דלקת חידקית תאובחן בגסטרוסקופיה. מנומטריה תקבע את חומרת חולשת הסוגר התחתון ו PH מטריה את דרגת החומציות (שלא תהיה גבוהה בשל העובדה שאתה לוקח PPI).