תחליפים למוצרי חלב

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

24/05/2002 | 23:35 | מאת: יעל

ביתי בת ה 11 חולה במחלת הצליאק ושומרת על דיאטה נטולת גלוטן מזה חודשיים. לאחרונה עקב שלשולים הפסקנו לחלוטין את מוצרי החלב, ואכן השלשולים נעלמו. אבקש לדעת אילו מוצרי מזון ניתן לתת כתחליף לחלב ולתרומתו לתזונה. אציין כי לילדה חוסר בסידן.

לקריאה נוספת והעמקה
26/05/2002 | 15:11 | מאת: זהורית

26/05/2002 | 15:19 | מאת: זהורית

שלום לשאלתך על תחליפי חלב, ברצוני להפנות את תשומת לבך לתחליף מצויין לחלב והם מוצרי הסויה השונים: חלב סויה, בשווקים מופיעים סוגים שונים בטעמם שונים מתוצרת הארץ ומוצרי יבוא. בדר"כ,חלב סויה מכיל סידן כמו בחלב פרה. ישנם יוגורטים מחלב סויה, "גבינות" צהובות.וישנם עוד מוצרים רבים. טופו הוא מוצר המופק מפולי סויה מקור תזונתי חשוב לחלבון, סידן ועוד. אם תרצי לדעת יותר על הטופו תוכלי לעיין בספר "הטופו" של זהורית שייחי (בהוצאתי). בספר תמצאי הסברים על תרומתו התזונתית של הטופו וכמובן מתכונים.

יעל שלום! האם בתך מאובחנת זמן רב כצליאק ורק עתה החלה לשמור על הדיאטה או שמא הכל חדש לכם, הן האבחון והן הדיאטה? האם האבחון היה על רקע שלשולים או תופעות אחרות כמו חוסר גדילה ואנמיה? שאלות כאלו משמעותיות לגבי מצבה (השלשולים) ותזונתה המשפיעה על מצבה הגופני, מחייבות מעקב וטיפול צמוד במרפאת גסטרו ילדים (ברמב"ם פועלת מרפאה כזו). רופא ודיאטנית המטפלים בכם צמוד יוכלו לעשות אבחנה וטיפול תזונתי מתאים. דעתי היא כי בשום פנים ואופן אין להוריד מוצרי חלב ללא תמיכת הצוות המטפל וזאת בשל חשיבותו של הסידן. בעיקרון, מחלת הצליאק, כאשר היא פעילה (ומערכת העיכול חשופה לגלוטן), גורמת בד"כ לשלשולים, גזים ואי נוחות רבה במערכת העיכול. האם בתך סבלה מתופעות אלו? מה שקורה הוא שכאשר נחשפים לגלוטן, יש תגובה במעי הגורמת לבעיה קשה בספיגת מרכיבי מזון. בשל כך השילשולים, הגזים וגם ירידה במשקל. הטיפול הוא כמובן הפסקת המזונות המכילים גלוטן. בכל זאת, זמן החלמת המעי עלול להתמשך ולכן תופעות השלשול והגזים עלולות להמשיך. כמו כן, שלשולים תמיד צריכים להעלות את הספק שמה עדיין יש חשיפה לגלוטן שלא מודעים לו בתפריט. לקטוז שהוא סוכר החלב הוא הראשון שספיגתו נפגעת בזמן מחלה של המעי ולכן ייתכן מאוד התיאור שנתת. עדיין אין זו סיבה להפסיק לחלוטין מוצרי חלב. לקטוז קיים בכמות משמעותית במוצרי חלב ניגרים (חלב, לבן, יוגורט ומשקאות על בסיס חלב) ולכן יהיה מומלץ להמנע מהם כרגע. לקטוז קיים בכמויות קטנות עד מזעריות בגבינות רכות וקשות (בהתאמה), ולכן אין מניעה להמשיך לצרוך אותן, מה גם שהן מכילות כמות יפה של סידן. אפשר גם להשתמש בחלב דל לקטוז. עם חלוף כמה שבועות ניתן לנסות לחזור לאכילת מוצרי חלב, וזאת במעקב וייעוץ מרפאת הגסטרו. נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית