תפריט לבת 9 חודשים
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום! לבתי מלאו 9 חודשים, שוקלת 10 ומשהו ק"ג..ילדה בריאה וחמודה.. זהו סדר יומה כיום: בוקר: 180 תמ"ל עשר: 3/4 כוס חד"פ פירות מרוסקים ופחות משעה לאחר מכן שוב בקבוק 150 מ"ל (*ניסיתי להוריד לה אותו ללא הצלחה) צהריים: קערת מרק מרוסק המכיל בשר, קטניות תפו"א וירקות שונים ומגוונים /או/ שילוב ירקות מרוסקים במרקם חלק א.ארבע:בקבוק 180 מ"ל ערב: בקבוק 180 מ"ל לילה: בקבוק 180 מ"ל אני מנסה להחליף את א.ארבע כבר הרבה זמן בדייסה ולאחרונה בגבינה לבנה אבל ללא הצלחה. מרגישה שאין לה מספיק מוצקים בתפריט. על כן, שואלת: 1. איך אפשר להעשיר לה את ארוחת הפירות בבוקר? היה קשה להרגיל אותה לפירות וה-3/4 כוס זה הישג. האם לנסות לתת כמות גדולה יותר של פירות על מנת שלא תבקש בקבוק? 2. האם זה מזיק שבצהריים אין באופן קבוע בשר? כשאין מרק עם בשר אני נותנת לה שילובים של ירקות מרוסקים כמו תפו"א קישואים ובצל, בטטה דלורית ודלעת וכדומה. 3. מה אפשר לתת בא.ארבע ובא.ערב? עם מה אפשר לתת ביצה קשה למשל? 4. אני מודאגת לגבי שתיית מים. היא בקושי שותה, היא משחקת עם הבקבוק ולא שותה כמו שצריך, לא משנה אילו בקבוקים ניסיתי (כבר יש קולקציה מכובדת בבית). יש לציין שלא נתתי לה מים ממותקים או מיצים. אני חששת שאיננה שותה מספיק. אשמח לתגובות, תודה מראש. 5. מרקם האוכל. היא אוכלת עדיין אוכל מרוסק במרקם חלק. אם יש קטניות במרק אז הוא לא חלק לגמרי אבל בזכות הנוזלים עובר לה יחסית בקלות. היא נחנקת בכל פעם שאני מגרדת פירות על פומפייה ולא מרסקת ואני חוששת. פעם אחת היא כמעט נחנקה מתפוח מגורד על הפומפייה הדקה ביותר. האם זה מזיק שהיא אוכלת מרקם חלק? ואם כן, איך מרגילים למרקם של פרי מגורד? בתודה, ענבר
ענבר שלום! אני אתחיל במענה לשאלה 5 כי היא עקרונית - זהו הגיל (פחות או יותר 8-11 חודשים) בו מבחינה התפתחותית יש להתקדם למזון מעוך, מוצק אך מתמוסס בפה (כמו ביסקויט) וכדומה. אם את חשה שיש בעיה או אפילו סכנה, יש לפנות לרופא ילדים לבדיקה (ואולי נכון יותר לפנות לקלינאית תקשורת או התפתחות הילד להערכת היכולות המוטוריות בתחום הלעיסה-בליעה). לדעתי לאחר שבעיה זו תובהר (או תסתדר עם חלוף הזמן), תוכלי להתקדם למזון מוצק, שתחזיק בידה. זה בד"כ מאוד משפר את ההיענות. לשאר הסעיפים: 1. לא הייתי מעשירה את הפרי, אין צורך. לא לנסות בכוח להוריד בקבוקים. להמשיך להציע כהשלמה לארוחה. הפחתת הכמות תעשה בהדרגה ככל שבתך תאכל יותר מוצקים. 2. חשיבות הבשר כמקור לברזל היא עקרונית. הייתי עושה שימוש בבקר, הודו אדום ותדירות עוף יחסית נמוכה. 3.מבחר המזונות שניתן לתת בגיל זה תלוי במרקם כפי שהתייחסתי בהתחלה. כעקרון מותר הכל למעט חלב ניגר ודבש. 4.בהערכה גסה היא מקבלת די נוזלים (הרבה תמ"ל...). יחד עם זאת חשוב לעבוד על הרגל השתייה של מים. להציע לאחר ארוחת מוצקים, בכוס. בברכה, נועה