מלח ומים
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
אני יודע שאכילת מאכלים מלוחים משפיעה לרעה על לחץ הדם. רציתי לשאול 2 שאלות: 1. למה? 2. האם שתיה מרובה של מים (כ - 5 ליטר ליום) עוזרת למלח להישטף ובכך למנוע את השפעתו השלילית?
עמוס שלום, מרבית האנשים הלוקים בבעיה סובלים מיתר לחץ דם המכונה ראשוני ואין לו הסבר פיזיולוגי. חשוב מאוד לטפל בו היות וזהו גורם הסיכון המרכזי לפיתוח טרשת עורקים. לצערי המנגנונים של יתר לחץ הדם הראשוני לא ברורים דיים, אך ברור כי הנושא של יתר לחץ דם (יל"ד) מורכב בהרבה מאשר צריכת המלח בלבד. בנוגע להפחתת לחץ הדם ידועות העובדות הבאות: 1. 50-60% מהסובלים מיל"ד מגיבים להפחתה מתונה של נתרן בתפריט בשיפור רמות לחץ הדם. היתר אינם מפיקים מכך תועלת, אך לצערינו אין דרך לדעת לאיזה קבוצה משתייכים. 2. כאשר יש עודף משקל הוא נוטה להחמיר את לחץ הדם ולכן רצוי להיות במשקל גוף תקין. 3. צריכת אלכוהול מרובה גם מעלה את לחץ הדם, לכן רצוי לשתות בצורה מתונה לכל היותר (700 מ"ל בירה, כוס יין) 4. צריכה נמוכה מדי של סידן, אשלגן ומגנזיום גם היא יכולה לגרום לעליה בלחץ הדם. 5. פעילות גופנית סדירה מורידה את לחץ הדם. 6. עישון מעלה לחץ דם. ידוע גם שחולים מטופלים בתרופות זקוקים למינון יותר גבוה כאשר הם לא מקפידים על תפריט מתאים, כך שאם אתה סובל מיתר לחץ דם כדאי מאוד לקבל יעוץ מסודר מדיאטן.
ד"ר גילה רוזן שלום תודה רבה לך על ההסבר בנוגע ללחץ הדם והגורמים למניעתו. הייתי מעוניין להתמקד בשאלה בנוגע למים והמלח. האם שתיה מרובה של מים (5 ליטר ביום) תפחית את השפעות הנתרן?