ירקות ממשפחת הסולניים- מה רע בהם?
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
קיבלתי המלצה להימנע מירקות ממשפחה זו הכוללים פלפל אדום (האהוב עלי ביותר!) , תפוחי אדמה, חצילים ועגבניות. רציתי לשאול, מה רע במשפחת ירקות זו ומה זה סולניים באופן כללי. ולמה הם מזיקים לבריאותנו?
הירקות האלה מכילים חומר רעיל בשם סולנין אשר כמויות קטנות ממנו אינן גורמים נזק אך בהגזמה הם בהחלט יכולים לגרום לבעיות פרקים, עור ועוד ועוד.
חגית שלום! חוץ מהמלצה, האם קיבלת גם הסבר למה להמנע? במשפחת הירקות הללו (תפו"א, עגבניה, חציל, פלפל, טבק), קיים חומר הנקרא סולנין וכשהוא בריכוזים גבוהים, הוא רעיל לאדם. לפני מאות שנים, הדרך של צמחים להתגונן בפני חרקים או בע"ח הייתה יצירת רעלנים אשר ימנעו את אכילתם. עם התחלת ההיסטוריה של גידולים חקלאיים, ריבוי ושיבוח זני צמחים טובים יותר למאכל, סלקציות גנטיות רבות ובהמשך שימוש בחומרי הדברה, גרמו לצמחים להקטין מאוד עד אובדן מוחלט של ייצור הרעלנים. לכן כיום ריכוזי החומר הם קטנים עד מזעריים. בתפו"א למשל ריכוז הסולנין עולה כאשר הצבע של תפו"א הופך ירוק (בד"כ בחשיפה ממושכת לאור). את זה אפשר למנוע ע"י אחסנה נאותה - במקום חשוך ולא לזמן רב מדי. ובכל זאת, מעבר לרעילות החומר הוא ידוע גם כמחמיר את הדלקתיות במחלות פרקים וכן מומלץ להמנע או להמעיט באכילתו לאנשים הסובלים מכך. האם את כזו? לסיכום - ירקות אלה בריאים, מומלצים וטובים, במידה ואינך סובלת מדלקות פרקים. נועה
תודה, איני חולה בארטריטיס אבל בעלי דוקא כן... וגםן לגביו שמעתי פעם המלצה זו (אףרופא-לא- עומד-מאחריה אגב,רק-מטפלים-אלטרנטיביים). אולם-לי זה-נאמר-במסגרת-דיאטה-שאני-עושה-(דר'מייזלס-אבי-אם-שמעת)-שהשלב-הראשון-בה-הוא-ניקוי-הגוף-אולי-זה-קשור-לניטרו-לרעלים. אגב, עגבניות שרי לא-נכללות-נכון? וגם-קראתי-שרק-הגרעינים-בפלפל-הם-הסולניים-ואם-כך,אז-אם-מקלפים-תפו"או-לא- אוכלים-את-תוך-העגבניה-וגרעיני-הפלפל-אז-זה-בסדר?