אטקינס מיושן - אבל העיקרון בריא !

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

26/12/2002 | 18:25 | מאת: אלעד

לכל קוראי הפורום, תרשו לי לסחוף אותכם לעוד דיון בנושא שיטת אטקינס ושיטות דומות היות ונדמה לי שאתם מפספסים את המסר העיקרי ואת היתרונות הבריאותיים הנלווים. שיטת אטקינס ודומיו טוענות שעל כולנו, בריאים כחולים, לאכול כמו אנשים חולי סוכרת. העיקרון בשיטה זו ובשיטות דומות הוא כפול: 1. למנוע השמנה ע"י בקרה על רמת האינסולין בדם-זה מושג ע"י בקרה על רמת הסוכר בדם ללא קשר לכמות הקלוריות הנצרכת. רמת הסוכר קופצת עקב פחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה (האינדקס הזה נמדד על מתנדבים במעבדות ושבר מיתוסים כגון שפחמימה מורכבת כמו עמילן מתפרקת לאט-הוא מופיע בעשרות אתרים כגון http://www.solopro.com/glycemic_chart.html). אטקינס אינו מזכיר את האינדקס הגליקמי היות ומושג זה הופיע מאוחר יותר - ולכן מגביל אטקינס את הפחמימות באופן כמותי. לפי שיטות דומות לאטקינס אך מתקדמות יותר ניתן לצרוך כמות בלתי מגבלת של פחמימות בעלות אינדקס נמוך (ירקות רבים) או בינוני (שיפון, פירות רבים כולל ענבים,תפוחים,אגסים..) - תלוי בצירופי המזון, ולא להשמין. 2. להשיג הרזיה ע"י הורדת הרזרבות של הגליקוגן בכבד והפעלת מנגנון קתוזיס-ליפלוזיס. גם זה מושג ע"י המנעות מאכילת פחמימות ע ם אינדקס גליקמי גבוה. אין כלל צורך להגביל ירקות או פירות מסוימים כפי שגורס אטקינס המיושן. שיטת אטקינס (גם המחודשת) היא מיושנת - כל כך חבל שאנשים אינם נחשפים לחידושים בתחום. ראו את האתר של ד"ר רדקליף האוסטרלי - ניתן להזמין את הספר שלו תמורת 7$ ב-www.sugar-science.com. כל אנשי הרפואה יגידו לכם ששמירה על רמות תקינות של סוכר ואינסולין בדם - גם לאנשים בריאים, היא אחד הפקטורים המשפיעים ביותר על הבריאות. מסתבר שגם שומני הדם יורדים בדיאטות הללו. אני אישית הורדתי 15 קילו (קילו בשבוע בממוצע) עם התפריט הבא כדוגמא: בוקר: דידסת קווקר (4 כפות קווקר וכף סוכר פירות-האינדקס שלו 20!) לפעמים בתוספת אגס, או לחילופין ארוחה על טהרת הפירות המותרים, והרבה. צהרים: מנת בשר וירקות בין צהרים לערב: 100-200 גרם גבינה צהובה טל העמק(40%), קוטג' 5%,לבנה 5%, עגבניות, קופסת טונה בשמן,מלפפונים... ערב: חזה עוף/ביציה/נקניקיות כמה שבא לי, סלט גדול עם שמן, 1-2 כוסות מוס שוקולד או פנה קוטה משמנת מתוקה 32% (עם ממתיק מלאכותי). תיספרו ותראו שזה כ- 3000 קלוריות ויותר - זה עבד בצורה מדהימה לאורך כל 15 הקילו. בנוסף שומני הדם ירדו אצלי ואצל חברי לרמות מעולות למרות צריכת השומן. היתרון הנוסף הוא כמובן שאתם שבעים ביותר ונהנים מאוכל משביע ומרגיע ללא כל צורך לספור קלוריות. רק ב-5 הקילוגרמים האחרונים שרציתי להוריד (סה"כ 20 קילו) נתקעתי, ולא עזר כלום - אז שיניתי קצת את השיטה והמשכתי לרדת. על כך בפעם אחרת. אשמח להתיחסותכם! אלעד

לקריאה נוספת והעמקה

אלעד שלום! לפני שאתחיל להתייחס לדבריך, שאלה - האם קיבלת ייעוץ אישי ומקצועי לדיאטה שאתה מתאר? ושאלה נוספת - האם אתה באמת סמוך ובטוח שאתה יכול להמליץ עליה לכל אחד? כבר דובר רבות על דיאטה דלת פחמימות ועשירה בחלבונים ושומנים. אני לא בטוחה שיש צורך לחזור על הדברים שוב ושוב אך אולי יש מקום הפעם לשים דגש על העובדה שדיאטה זו הוכרזה כבלתי מומלצת ע"י העמותה לבריאות הלב האמריקאית וכן ע"י עמותת הדיאטטקיה האמריקאית. זאת בשל העובדה כי היא אינה מספקת את כל מרכיבי התזונה הנחוצים לשמירה על בריאות ועלולה לחשוף את המשתמש בה למחסור בויטמינים או מינרלים הכרחיים. מצד שני היא כוללת מרכיבים שהוכחו כמקדמי מחלות אם אוכלים אותם ללא גבול (חלבונים, שומנים רווים וכולסטרול), מחלות כלי דם, לב וכליה. אני תמיד טוענת שמה שאוכלים במידה אינו גורם נזק. הדיאטה הזו נוגדת את הכלל הזה. היא מאוד מוגבלת מצד אחד ומאוד מתירנית מצד שני. לאחר שנוכחים בנזקים הבריאותיים שבה ומעוניינים לחזור לתפריט בריא, קשה מאוד לעשות זאת כי הגוף מגיב בהשמנה (נוכח השינויים המטבוליים שנכפו עליו בדיאטה הקודמת) ולאדם חסרים הרגלים תזונתיים אותם לא למד. השוות את דיאטת אטקינס לדיאטה של הסכרתיים ובכך אתה טועה. לסכרתיים מומלץ לאכול על פי ההמלצות הבריאות לכל הציבור כאשר כמות הפחמימות מוגבלת לכ - 55% מסך הקלוריות (ולא עד 25% כמו באטקינס) וגם החלבונים והשומנים מוגבלים כי חולי סכרת חשופים יותר למחלות כלי דם, לב וכליה. סכרתיים חייבים לאכול פחמימות ועלולים לחשוף עצמם לירידה חמורה ברמות הסוכר אם לא יעשו כן. אכן מומלץ להם לאכול מזונות עם אינדקס גליצמי נמוך אך אין זה חובה. אם אוכלים מכל אבות המזון בארוחה ומשלבים פחמימה עם חלבון, שומן וסיבים תזונתיים, משיגים את אותו אפקט. במחקר שפורסם בכתב העת של עמותת הדיאטטקיה האמריקאית ובו 10000 איש, נבדקו דיאטות פופולריות ויעילותן. במחקר נמצא כי דיאטה דלת פחמימות הייתה הכי פחות מתאימה להמלצות התזונתיות והכי חסרה במרכיבי התזונה הנחוצים לשמירה על בריאות. כמו כן בדיאטה זו נמצא ה - BMI הכי גבוה (יחס משקל לגובה - מדד להשמנה) בטווח זמן של שנתיים, לעומת דיאטות אחרות. לסיכום - לדיאטת אטקינס יש הצלחה מהירה בירידה במשקל (אם כי רובו מים ופירוק מסת שריר) וייתכן ואף אינה גורמת נזק רב לטווח קצר אך אין ספק שזוהי אינה דיאטה מומלצת. לא לאנשים בריאים וודאי לא לאנשים חולים, ובטח לא לזמן ארוך! כל "התאוריות" המובאות בדיאטה זו ובדומות לה הן דמגוגיה "מדעית" ואינן נתמכות במציאות. אין זה אחראי להמליץ על דיאטה זו לציבור הרחב ולא נעשה זאת בפורום זה. נועה

29/12/2002 | 01:21 | מאת: אלעד

נועה שלום, ראשית תודה על תשובתך המפורטת. לא קיבלתי יעוץ מקצועי לדיאטה זו אך לא הרגשתי צורך לכך היות ולא הייתה לי בעיית בריאות ספציפית למעט עודף משקל של כ 20 קילוגרם. דיאטת אטקינס היא אכן דלת פחמימות, וביחוד השלב הראשון בה. זו לא הדיאטה אותה עשיתי. בשלב כלשהו,מתוך סקרנות ניסיתי את אטקינס וזה היה קשה ולא נוח פיזית ולכן הפסקתי. נראה לי שכלל זהב הוא שאם בעקבות הדיאטה שעושים מרגישים מצויין לאורך זמן, מלאי מרץ, מורידים בקצב סביר, מצב העור משתפר, צבע העיניים משתפר (לבן יותר) ובדיקות הדם באופן קונסיסטנטי משופרות מבחינת שומני הדם וסוכר - כנראה שזה בסדר. הדיאטה שעשיתי היא של ד"ר רטקליף האוסטרלי. היא, להבדיל מאטקינס, בפרוש לא דלת פחמימות - למעשה כמות הפחמימות שניתן לאכול בה אינו מגבל. הוא שיכלל את הרעיון של אטקינס ועשה אותו איכותי ולא כמותי מבחינת הפחמימות. הוא מחלק את האכילה לשני סוגי ארוחות: פחמימות עם אינדקס עד 50 (=בינוניות) ללא שומן כלל, ופחמימות עד אינדקס 10-15(נמוכות) עם שומן וחלבון. הארוחות מופרדות ביניהן בחלונות זמן של כמה שעות כך שאם רוצים לעבור מסוג ארוחה אחד לשני יש להמתין, אבל אם רוצים לדבוק באותו סוג ארוחה אין בעייה. כלומר זו לא דיאטה מגבלת פחמימות - רק נטולת פחמימות עם אינדקס גבוה. לגבי השומנים - נכון - בתחילה (כחצי שנה) אכלתי מאכלים שמנים בכמויות ונהניתי מכל רגע, ירדתי היטב וכנ"ל גם שומני הדם שלי (בעיקר טריגליצרידים לסביבות 40). לאחר מספר חודשים ירדה הכמיהה לשומנים ובאופן טבעי התחלתי לאכול הרבה פחות שומן וכך נוח לי לעשות עד היום. התחלתי את הדיאטה הזו לפני כשנה וחצי (מאי 2001) עם עוד שני חברים בעבודה וכולנו ירדנו כ 15 קילו ונשארנו יציבים עם נדנודים של 1-2 קילו בתקופות ההתרופפות. מסת השרירים שלי גדלה משמעותית כי אני מתאמן וירדתי 6 מספרים במכנסיים - זה לא מירידת מים ושרירים. אגב - התאמנתי ברציפות 3 שנים לפני תחילת הדיאטה הזו ולא ירדתי כלל. ה- BMI שלי השתפר פלאים. כלומר - לאחר שביעה פסיכולוגית משומנים - מה שמותר נהיה שגרתי ועוברים לאכילה מתונה יותר. ד"ר רטקליף מבחין בשלב שמירה על המשקל בו ניתן לערבב את סוגי הארוחות עם התמתנות בצריכת השומנים - זה מה שעשינו וזה עובד נפלא. דרך אגב גם הכמויות שרוצים לאכול קטנות עם הזמן - בגלל שמותר לאכול ללא הגבלה זה מפסיק להיות מענין (לרוב..) לסיכום: תפוחים,אגסים,ענבים,משמשים,אפרסקים, סוכר פירות, אגוזים, קווקר, שיפון, בטטות, אורז בסמטי,פסטה טרייה, רוב הירקות, דגים, בשר, עוף, גבינות - בשילובים הנכונים, בכל ערך קלורי - מרזים. הערך הקלורי אינו משנה אם אוכלים לפי הכללים ! (אם חוששים ממחסור באיזה מינרל/ויטמין/יסוד קורט - שווה לקחת מולטי ויטמין כלשהו, דבר שממילא די מומלץ, ושלום על ישראל). זה הרבה יותר קל לדעתי מדיאטות בהן אתה סופר כל הזמן, לא שבע באמת, לא אוכל אוכל טעים באמת, ומחכה ליום בו תחדל. אז למה לא ? וממש לסיום -אני טוען שחשוב להתעדכן בחידושים בתחום - אפילו אם תחליטו שזה לא בשבילכם - אני ממליץ בחום להתרשם משיטת רטקליף (אני לא מרוויח מזה!) באתר http://www.sugar-science.com ולהזמין בשבעה דולר אמריקאי קובץ של הספר - לא תפסידו - מקסימום הלכו 7 דולר. מכוני דיאטה למיניהם לוקחים יותר מאלף שקל.

מנהלי פורום תזונה קלינית