שומנים ופחמימות
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
אנא הסתכלי בציטוט הבא מאתר על אינדקס גליקימי " The first thing that one needs to keep in mind is that there is a difference between a low carbohydrate diet and a diet that doesn't have many carbohydrates in it. A low carbohydrate diet is a diet that includes plenty of carbohydrates but they all have a low glycemic index [see glycemic index]. To understand how a low carbohydrate diet works one needs to understand the action of insulin. Essentially the body uses insulin [a hormone secreted by the pancreas] to control the blood sugar levels when you eat the wrong carbohydrates, meaning those which behave much like sugar [click here for more info]. When Insulin is secreted it attempts to counteract the affects of the rising blood sugar levels, how it does this is unique. Insulin converts the excess sugars into fat and it all goes into storage. So this is the first thing that one needs to know " A lot of types of carbohydrates on their own can make you fat" This means that even being on a low fat diet you can still be putting on weight simply by the carbohydrates that you eat. Just ask a farmer what he feeds his cattle to fatten them...it certainly isn't fat, its carbohydrates like corn and potato. The second very important thing that insulin does is allow the body to absorbed the fat from your food. So to absorb dietary fat you have to have insulin present. Without insulin your body cannot absorb a single morsel of fat, and what causes the body to produce insulin? Carbohydrates. So the second thing is, "fat can only be absorbed when insulin is present..." The other amazing thing about excess insulin (from eating bad carbohydrates), is it flows around in the blood and begins to effect the chemicals in your brain. Your brain actually has insulin receptors, that when receiving the excess insulin, start releasing chemicals that make you want to eat more [see hypoglycemia]. So people eating the wrong types of carbohydrates on average eat 30% more food than they need. Hence some of the reasons behind sugar cravings and binge eating. That is why your weight has always been intrinsically linked to the carbohydrates that you eat but it has never been properly understood until now. Only until recently has information about low carbohydrate and the glycemic index started to filter out into the general population. There are many resources and we have also reviewed books on the subject. " ע"פ זה אם נאכל שומנים -- ללא תלות בכמות ומכאן ללא תלות בקלוריות, וללא פחיממות השומנים לא יוכלו להאגר בגוף איך את מסבירה זאת ??? זה אומר שאכן עקרונית קלוריות לא משחקות תפקיד בעליה במישקל וכ"ו אנא אם אפשר הסבר מפורט שיסיר את הבילבול הגדול הקיים כאן ? תודה
דנה שלום! אני מבינה שהנושא מאוד מעסיק אותך אבל לצערי אין לי אפשרות להתייחס לעומק הנושא. זאת בגלל: א. לא נתת את המקור לציטוט אך כפי שהדברים מנוסחים - אין זו שפה מדעית וברור שהיא פונה למטופלים. ציטוטים כאלה יש רבים, לכאן ולכאן. ב. הנושא מורכב ולא כ"כ ברור ונחקר כפי שצריך. יש דברים שגם אנחנו עוד לא ממש יודעות להסביר. אולי עוד 15 שנה נהיה כולנו חכמים יותר.. ג. נכון לעכשיו, אני עומדת מאחורי התשובה שנתתי לך לפני שבוע. נועה