בטטות כמורידות סוכר
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
נועה שלום, קבלתי את תשובתך, אך אינני יכולה לספק לך את הקישור כי לא רשמתי אותו. זה היה די מזמן ואינני זוכרת אפילו באיזה כתבה זה הופיע. גם לי זה לא נראה אפשרי וחבל שאינני יכולה לעזור בזה. בכל אופן תודה ונמשיך לחפש. בברכה מתי
מתי שלום! באין עוד אינפורמציה, ניסיתי לבדוק הנושא רק על פי נתונים תזונתיים הידועים לי על הבטטה. אינדקס גליצמי הוא מדד לקצב עליית הסוכר לאחר אכילת מזון מסויים. משווים אותו לגלוקוז או ללחם לבן כאשר הערך שלהם הוא 100. מה שמשפיע על אידקס נמוך יותר הוא לא רק תכולת הפחמימות אלא תכולה של שומן, חלבון וסיבים. ככל שיש יותר, האינדקס נמוך יותר, כלומר עקומת סוכר נמוכה יותר. בהשוואה לתפו"א אדמה, הבטטה מכילה יותר פחמימות, מעט יותר סיבים ואותה כמות של חלבון ושומן. לכן להערכתי יש לשני המוצרים הללו אינדקס גליצמי דומה. בהשוואה לגלוקוז, האינדקס הגליצמי של בטטה נע בטווח 78-44, בהתאם לזן. תפו"א לדוגמא נע בטווח 100-60, בהתאם לזן ולחם לבן 70. לעומת זאת מזון שידוע שיש לו אינדקס גליצמי נמוך הוא קטניות. בערך 20. כאן ההבדל הוא משמעותי וזה בגלל שיש בקטניות כמות גדולה של חלבון ויחסית יותר שומן. גם סיבים יש הרבה. המסקנה שלי היא שאין הבדל בין בטטה, תפו"א או לחם מבחינת השפעתם על קצב עליית הסוכר בדם. נועה