לנועה - תזונה לתינוק בן 7 חודשים - המשך
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
נועה שלום רב, תודה על תשובתך מתאריך 2003-1-8 לגבי תזונת תינוק בן 7 חודשים. לא היה לי מחשב פעיל מספר ימים אז אני מתנצל על התגובה המאוחרת. ראשית אציין שהתינוק מעדיף עדיין תחיף חלב וזהוא מזונו העיקרי (כפי שהמלצת). מספר דברים לא ברורים לי בתשובתך: לגבי פירות: 1. טענת שלמיצי פירות אין ערך תזונתי. כוונתי היא לטחון בבלנדר בננה, מלון אגס ופירות אחרים. בהנחה שיש בפירות אלו ויטמינים. איננו מבשלים את הפירות אלא רק טוחנים אותם בבלנדר. האם גם כך נאבדים הויטמינים? האם עדיין את חושבת שאין לכך ערך תזונתי? ולמה כוונתך בכך שכתבת (להפך)? 2. למה את ממליצה לבשל את הפירות (אז באמת נאבד מהויטמינים) ולקלף את הקליפה (בדר"כ רוב הוטימינים בקליפה)? 3. המלצת על בננה ומיץ הדר. שמעתי שבננה ותפוז מבטלים אחד את השני מבחינת הויטמינים. האם שמועה זו אינה נכונה? לגבי ירקות: 4. אנו מבשלים את הירקות במים (מינרליים) וטוחנים את המרק בבלנדר. האם יש שיטה טובה יותר שבה לא יאבדו הויטמינים והמינרלים? למה כוונתך ב-(תלוי איך מבשלים את הפירות והירקות)? לגבי ביסקויטים: 5. האם אינך חושבת שכדאי להעדיף דברי מזון בריאים יותר כתחליף לביסקויטים? לגבי עוף ובשר: 6. לתינוק עדיין לא יצאו שיניים. האם בכל זאת ניתן לתת לו בשר ועוף? אם כן כיצד? שוב תודה, רון.
רון שלום! ראשית אני שולחת לך קישור להמלצות לתזונת התינוק הבריא של משרד הבריאות: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm שנית, קצת תשובות לשאלותיך: כפי שציינתי, בחודשים הראשונים של החשיפה לירקות ופירות, יש לבשל אותם. הסיבה לכך היא צורך בפירוק ראשוני של הפחמימות המורכבות והסיבים שבהם. את הקליפה מסירים כי היא ממש קשה לעיכול בשלב זה. את הבננה לא צריך לבשל. מגיל 10-9 ח', כבר אין צורך קריטי בבישול. הבישול גורם להרס של מרבית הויטמינים ובריחה של המינרלים למים. גם מה שנשאר מהפירות הקלופים, מבושלים וטחונים, עדיין עדיף על פני מיצים מסחריים (מיצים סחוטים בבית זה סיפור אחר, וודאי שהם בריאים וטובים יותר). שוב אני מזכירה, בשלב זה של החיים, החשיבות של פירות וירקות היא בחשיפה ולמידה של טעמים ומרקמים חדשים, לא כמקור תזונתי עיקרי לויטמינים ומינרלים. מסיבה זו (וסיבות נוספות) כ"כ חשוב להמשיך עם תכשיר הזנה לתינוקות אשר עשיר בכל מרכיבי התזונה, כולל ויטמינים ומינרלים וימשיך להיות המקור העיקרי להם, עד שהילד יהיה מסוגל לאכול מזונות בצורתן הטבעית. * לגבי הירקות אם כן, מרק העשוי ממי הבישול שלהם, יכיל לפחות את המינרלים שבהם. * לגבי הפחמימה, בגיל זה כדאי להשתמש רק בתפו"א ואורז (למרק), קורנפלור או דייסת אורז לפירות ולתכשיר ההזנה. אם אתה יודע שבסקוויט פחות בריא, אל תתן אותו. (אתה לא זקוק במקרה זה לאישור הדיאטנית...). בגיל 9 ח' אפשר להתחיל גם פחמימות אחרות - דגנים ממקור חיטה, שיבולת שועל וכו'. * עוף ובשר, אם הם מבושלים וטחונים, אפשר לאכול ואפילו לשתות (בתוך המרק ירקות) גם בלי שיניים. מקווה שהדברים ברורים קצת יותר עכשיו... נועה