שלשולים ו"כוויה" בטוסיק - ודי. שיניים? עגבניה?
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום רב, 1. בתי בת 8 חודשים ואיני נותנת לה ברזל משום שהיא סובלת מקשיי יציאות, ועצירות של ממש עם הברזל. היא התחילה לאכול ירקות (קישוא, דלעת, גזר - הכול יחד עם הודו), ופירות (אגס, בננה). האם בהודו יש מספיק ברזל? האם כל יום עליה לאכול הודו? האם יש צורך לגוון בין סוגי בשר שונים? עוף למשל? אם כן, למה? 2. יום קודם שלשום הוספתי עגבניה כדי להקל על היציאות (והורדתי את כמות הגזר) והכפלתי את כמות ההודו. בישלתי את בשר העגבניה (האם אכן יש להוציא את הגרעינים לפני הבישול?) בנפרד במים, שפכתי את המים, והוספתי חלק מן העגבניה המבושלת למרק הירקות עם ההודו. היציאות היו טובות יותר, והיא היתה רגועה. כנ"ל לגבי שלשום. אתמול, בישלתי את העגבניה (כרבע עגבניה) ישירות עם כל הירקות והבשר. היא אכלה מנה אחת, והיו לה יציאות מצוינות במהלך היום (מעט תדירות יותר), גם במרקם וגם בצבע, כמו שלא היה לה כבר המון המון זמן. ממש תענוג. אך בערב הייתה לה יציאה ללא ריח, בצבע מוזר (ירוק-חום משהו. לא כהה מדי), והופיעה לה מעין כוויה ענקית בטוסיק. שמתי לה קרם וזה מסייע מאוד. היום היא משלשלת (צבע צהוב) והרבה, אך בינתיים אוכלת כרגיל, ומתנהגת כרגיל. השאלה: האם העגבניה יכולה הייתה לגרום לשלשול ול"כוויה"? האם יש חשיבות לצורת בישול העגבניה? האם יש לבשל בנפרד? אולי רק לרסק ללא בישול ולהוסיף למרק? אולי הכפלת כמות ההודו משפיעה? אולי מדובר בשיניים , משום שיש סימנים נוספים (אך עד כה התבדינו). ובכל מקרה, מה צריך לשנות בתזונה כרגע במצב של שלשול, ובכלל במצב של מאמץ ביציאות ותוצר בצקי? כאמור, היא אוכלת כחצי מנת מרק ירקות עם הודו, וכן כחצי מנת פירות (אגס ובננה), וכמה בקבוקים של תמ"ל סויה. תודה רבה נ"ב - בעבר הייתי נותנת לה כמה כפיות של מיץ עגבניות בתמ"ל פעם ביום, וזה היה מסייע מאוד ביציאות.
האם הויטמינים נשמרים בעת חיתוך/ריסוק ירקות טרם/לאחר בישולם במרק? כנ"ל לגבי בשר. וכנ"ל לגבי מרק ירקות+בשר הנשמר במשך שלושה ימים - האם בריא והאם נשמרת האיכות התזונתית. ומה לגבי הקפאה? תודה רבה
שירן שלום! עשי חיפוש לפי מילות המפתח "יציבות ויטמינים" לקבלת תשובה בנושא זה. נועה
שירן שלום! אשתדל לענות לשאלותיך לפי הסדר: 1. ברזל - עצירות אינה סיבה לא לתת ברזל. הנושא חשוב מדי. גשי לגסטרואנטרולוג אשר יוכל לתת התיחסות לעצירות ואולי יציע תכשיר ברזל שונה. אין מספיק ברזל בכמויות הדרושות לגיל זה במזון בלבד. עם זאת, עצם זה שבתך אינה מקבלת ברזל, מחייב אותך לתת לה תזונה עשירה בברזל. זה אומר לפחות מנה בשרית אחת ביום. הודו עדיף על עוף, הודו אדום על לבן. אפשר גם לנסות מעט בקר. העובדה שבתך מקבלת תכשיר צמחי לא תורמת לנושא כי יש בו כמות גדולה של ברזל אך גם מרכיבים המפריעים בספיגתו. תכשיר חלבי עדיף (מכל הבחינות). עשי חיפוש לפי המילה "ברזל" ותמצאי תשובות שנתתי בעבר כיצד להעשיר תזונת תינוקות בברזל. 2. שלשול - שימוש בעגבניה להקלה ביציאות (בעיקר בתינוקות צעירים), אינו רצוי ומה שהוא עושה בעצם זה מעבר ממצב עצירות שלא ברורה סיבתו, לשלשול שנובע מחוסר מוכנות המעי לעיכול העגבניה. בגיל 8 חודשים זה כבר לא אמור לקרות ולכן לא הייתי ממהרת ל"האשים" את העגבניה. מה גם שאם בשימוש בעבר זה לא קרה, קשה להניח שרגישות התפתחה דווקא עכשיו. ייתכן וזהו פשוט שלשול ויראלי. יש להמשיך לעקוב. שוב, המלצתי היא לפנות לגסטרואנטרולוג לברור סיבת העצירות וטיפול בה. יש כיום שיטות טיפול עדינות המונעות סבל מיותר סביב נושא רגיש זה. עגבניה אינה פתרון. את מתארת תזונה מגוות ומתאימה לגיל זה ולכל איני רואה כל סיבה לערוך בה שינוי כל שהוא. אינני יודעת על הנחיה ספציפית לגבי גרעיני העגבניה. נועה
פשוט קודם חיפשתי באופציות החיפוש הקיימות האחרות (בראש הדף,ליד "הצעות עבודה", וגם ב"חיפוש מידע רפואי". ) לא היה לי ברור מה מתייחס למה, ופספסתי את אופציית החיפוש של הפורום. קיבלתי מענה מלא, תודה רבה
צדקת. השלשול אכן לא היה מהעגבניה+שאלה תודה רבה על תגובתך. 1. השלשולים אכן לא קשורים לעגבניה כפי שחשבת (להזכירך היא בת 8 חודשים). זה בטוח תוצאה של תהליך צמיחת שיניים המתחילות לבצבץ, כבר מעל שבוע שיש לה "כוויות" בטוסיק, קקי רך, צהוב ומלבב חלק מהיום, ובחלק אחר של היום - ירוק וחומצי מאוד. וכן המון המון המון המון רוק וכאבי חניכיים ללא ספק. 2. לגבי ההודו - כאמור, בתי לא מקבלת ברזל כרגע, ובהתחשב בעובדה זו, המלצת על הודו, אם איני נותנת לה ברזל. האם כל יום עליה לאכול הודו? ואם כן באיזו כמות יומית? אם מדובר בשווארמה הודו ממוצעת - האם חתיכה אחת במרק, מספיקה? 3. יש לה, ככל הילדים, חתיכות של ירקות בקקי מאז שהיא אוכלת ירקות. האם זה אומר שחתיכות אלה לא עוכלו? האם זה אומר שלא חתכתי אותן מספיק קטן? או שאין זה אומר דבר בעצם? 4. לגבי ארוחות בתי - האם בסדר? זה פחות או יותר סדר יומה: 6:00 תחליף חלב סויה 9:00 פירות (חצי בננה, חצי תפוח, כשליש אגס) - לעתים אוכלת בשני חלקים , בהפרש של כארבעים דקות עד שעה. זמן מסוים לאחר הפירות (או מייד) - תחליף סויה 12:00 או 13:00 ירקות+הודו כעבור כשעתיים-שלוש: תחליף סויה ועד שעת השינה (19:00)- עוד בקבוק או שניים. האם זה בסדר שהיא אוכלת בקבוק לאחר הפירות? (על-פי דרישתה כמובן) 5. קראתי לגבי יציבות ויטמינים על-פי הפנייתך. שאלה נוספת היא, כמה זמן מרגע שחותכים/מגרדים פירות אפשר לתת אותם, מבחינת שמירת הויטמינים וכו'? האם מספר שעות זה בסדר? גם אם משחיר? (מדובר כרגע על בננה, תפוח ואגס, אם זה משנה). וכן, בעת בישול הירקות, מבחינת ויטמינים וכד', האם זה משנה אם מרסקים את הירקות לפני הבישול כמרק, או לאחר הבישול, לפני האכילה? מה עדיף? כנ"ל לגבי הבשר. סתם הצעה - תוכלי לענות כששורת הנושא תהיה : "יציבות ויטמינים", ואז תוכלי להפנות שואל אחר לעשות חיפוש לפי "יציבות ויטמינים" למען קבלת תשובה גם על נושא החיתוך למשל. אני, בכל אופן, אשמח למצוא את שני הדברים בחיפוש אחד. מודה לך מאוד