שאלה שלא נענתה
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
בנוגע לצימוקים השחורים..... וגם.. מה יכול להיות ,אם כן, תחליף ליין? מהו "הממתק" המומלץ?
צביה שלום, לא שכחנו את שאלתך, אנו כרגע מחפשים תשובה ומתייעצים עם מהנדס מזון. תודה על הסבלנות, דנה
הי צביה ענבים (בעיקר האדומים והשחורים אולם אל רק) מכילים בעיקר בקליפתם ביופלבנואידים המשמשים כאנטי-אוקסידנטים חזקים ומונעים את התחמצנות ה - LDL. קליפות ענבים מכילות RESERASTROL מרכיב העוזר להורדת כולסטרול וגם למניעה ולריפוי של סרטן (ראי THE GRAPE CURE). כמו ענבים גם צימוקים מכילים חומרים אלה ואכילתם עוזרת לירידת כולסטרול. דרך נהדרת (בתקופות בשנה שאין ענבים טריים) זה לשטוף היטב צימוקים ולהשרות אותם במים מינרלים למשך 7-10 שעות. הם סופגים לתוכם את המים ומתנפחים. אז ניתן להכין מהם מיץ ענבים טרי (במכונת מיץ גזר), ולהנות מהיתרונות שלהם. אפשר פשוט לאכול צימוקים, או להוסיף אותם לגרנולה, מיוזלי או דיסת קוואקר. מה שכן, גם ענבים וכמובן צימוקים הם מתוקים וגם די גלסימיים (גבוהים באינדקס של מזון המעלה את רמת הסוכר בדם), ולכן יש לצרוך אותם במתינות, ובמיוחד לא לצרוך הרבה על קיבה ריקה. ניתן לערבב מיץ ענבים עם מיץ של פירות פחות גלסימיים כמו אגסים או תפוחי גרנד. אגב פרי נוסף שנמצא לאחרונה כעוזר בנושא הורדת כולסטרול הוא אוכמניות ומיץ אוכמניות. כמדומני שניתן כיום להשיג בארץ מיץ אוכמניות תוצרת ארה"ב ברשתות השיווק.
הי צביה, המרכיב שנמצא בעיקר בענבים אדומים ושחורים הוא RESVERATROL כמובן לא RESVERASTROL כפי שבטעות הדפסתי בהודעתי הקודמת. אגב, למעט ענבים או צימוקים שחורים, המזון היחידי הנוסף שמכיל כמויות משמעותיות של RESVERATROL הם בוטנים. זה הצד הבריא של בוטנים, אולם יש בהם גם מספיק חומרים לא בריאים. מכל משפחת האגוזים (NUTS) הם אולי מהפחות בריאים שיש, אבל זו כבר אופרה אחרת. ההבדל בין ענבים או ינות אדומים ללבנים הוא בעיקר בפנולים מסוימים הקיימים באדומים וכמעט ואינם נמצאים בלבנים, בעיקר פלבנואידים כמו: QUERCETIN, RUTIN, CATECHIN ו - EPICATECHIN. אבל...אבל... אבל... מדענים בטכניון בראשות פרופ' אבירם הצליחו לא מזמן ליצר יין לבן עם כמות גדולה של פלבנואידים. פרופ' אבירם הוסיף אלכוהול המופק טבעית מיין לתוך הענבים הסחוטים במהלך תהליך היצור. זה גרם להגדלת רמות הפלבנואידים פי 5. בניסוי פרופ' אבירם טוען כימצא שענבים ישראליים מכילים יותר פלבנואידים "חזקים" מאשר ענבים צרפתיים. http://www.sciencedaily.com/releases/2001/04/010415223913.htm