מולסה ושקדיה
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
בתי בת 6.5 חודשים. הבנתי שניתן להוסיף למזונה מולסה ושקדיה. מהי המולסה? מהי השקדיה? האם אכן מומלץ, ואם כן למה? מה מוסיפים למה (לירקות? לפירות?) תודה.
אריאל שלום! מגיל 6 חודשים אכן מתחילים להוסיף מזונות חדשים (בהדרגה...) לתפריטו של התינוק. בתחילה, הם אינם מחליפים שוב מרכיב אמיתי מבחינה תזונתית אלא מהווים ניסיון, שיעור, למידה של טעמים ומרקמים חדשים ואופן אכילה שהוא שונה. המזונות איתם מתחילים צריכים להיות הכי פחות אלרגניים, מבושלים וטחונים. בקבוצה זו נכללים בשר, ירקות (בתוכם תפו"א ואורז) ופירות (לא טרופיים). ההמלצה שלי היא להתחיל עם בשר עוף מבושל וטחון ואליו להוסיף בהדרגה תפוח אדמה, גזר וקישוא. אפשר בהמשך כמובן לגוון עם ירקות נוספים. כשמתבססת ארוחה כזו היא יכולה להחליף ארוחת חלב במובן העיקרי של תכולת קלוריות, חלבון וברזל. יש שמתחילים עם הפירות. זו לטעמי עלולה להיות טעות אסטרטגית. הטעם המתוק מועדף ע"י התינוק ובהמשך הוא אינו שש לנסות משהו חדש, מזין יותר, אם כי פחות "טעים" לחיכו כמו בשר או ירקות. מכיוון שנשארים רק עם פירות שאינם נותנים ערך תזונתי רב (לא שווים לארוחת חלב), חיפשו פתרון להעשרה תזונתית של הפירות ויש מי שממליץ היום על מולסה ושקדיה. מהם? מולסה היא סירופ סוכר המופק מקנה סוכר. היא תתן תוספת קלורית אך גם תמתיק עוד יותר את המזון. שקדיה - שקדים (או אגוזים אחרים) טחונים. אלו יתנו תוספת חלבון ואף ברזל וסידן (אך יש לזכור שמקורם הצמחי אינו איכותי וספיגת המינרלים האמורים פחותה בהרבה). לטעמי, אם מתקדמים בצורה נבונה אין צורך לפנות לפתרונות בלתי נחוצים אלו. בנוסף, קיים חשש לתגובה אלרגית בגיל צעיר זה שעלולה להופיע לשקדים ולכן לא הייתי ממליצה להשתמש בהם לפני גיל שנה וגם אז יש חשיבות עצומה לטחינה טובה שתמנע חו"ח חנק מחלקי שקד גדולים. שימוש בהמתקת מזון אינו מומלץ מבחינות רבות ולכן איני ממליצה על המולסה. במידה ויש צורך בהעשרה קלורית, יש שיטות יותר מוצלחות לכך ומומלץ להתייעץ עם דיאטנית ילדים לגבי הדרך המתאימה. נועה
אריאל שלום, המולסה (דיבשה) היא ה"פסולת" הנוצרת בתהליך הזיקוק של קנה הסוכר או סלק סוכר, אשר הופך בסוף התהליך לסוכר לבן המכיל קלוריות ריקות והוא חסר ערך תזונתי. המולסה נראית כמו סירופ כהה והיא מכילה הרבה מינרלים ובעיקר ברזל, סידן, מגנזיום ואבץ. היא מצויינת לטיפול בחוסר ברזל אצל תינוקות ונשים (הרות, מניקות, במחזור וכד'). היא עדיפה על התכשיר התרופתי שגורם לעצירות אצל חלק מהאנשים. היא גם טובה לטיפול בעצירות. בגלל האופי המשלשל צריך לתת בזהירות לתינוקות. "שקדיה" הוא שם של חמאת שקדים. זהו מזון טעים, מזין ובעל זמינות ביולוגית גבוהה (נספג טוב בגוף). הוא אינו מכיל שקדים שלמים או שבורים ולכן אין סכנת חנק!!! לעומת זאת יש בו שפע של חלבון (18% - לעומת 3.5% בחלב ו 12.5% בביצה), שמנים רב בלתי רוויים, סידן (255 מ"ג - פי שנים מאשר בחלב), אשלגן, ברזל (4.5 מ"ג - פי שנים מביצה), אבץ וויטמין B. אפשר לעשות מהשקדיה תחליב עם מים מינרליים, או רתוחים, או מסוננים ולהמתיק עם קצת מולסה). בעוד מספר חודשים אפשר לעשות "חלבה" לערבב עם מולסה, או דבש ולמרוח על לחם, או לתת בכפית כממתק בריא. כנ"ל אפשר עם טחינה. לבריאות צביקה