כיב
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום, לאחרונה גילו אצלי כיב בקיבה ובתרסריון. שמעתי מקולגה לעבודה שאסור לאכול מזון שיכול להחמיץ (פטריות, מוצרי חלב, לחם שחור) הדיאתנית שאני מבקרת אצלה לא הזכירה במאום דבר זה ולמיטב ידיעותי בנושא, לאדם שיש כיב אסור לאכול מזון מטוגן. מה מהנ"ל נכון? תודה, חיה
חיה שלום! אני לא מכירה את המושג "מזון שמחמיץ" כאשר הוא במערכת העיכול ולא ידוע לי למה הכוונה ומאיזה תחום ייעוצי המלצה זו מגיעה. היום אנו יודעים כי בין הגורמים העיקריים לכיב קיבה הוא חיידק הנקרא הליקובקטר פילורי ולכן הטיפול הוא קודם כל טיפול בחיידק. מבחינת תזונה ההמלצות מטרתן הקלה על הסימפטומים ולעזור בריפוי הכיב. בעבר המליצו להימנע ממזונות קשים וסיביים אולם היום אנו יודעים כי דווקא לדיאטה עשירה בסיבים יש אפקט מרפא. חלב - בעבר היה מרכיב עיקרי בדיאטה משום שחשבו שהוא מנטרל את החומצה. היום אנו יודעים כי הוא דווקא גורם להפרשה מוגברת של חומצה. ההגבלה של תבלינים שונים - צריכה להעשות באופן אישי, כלומר, אם יש תבלין שגורם לתחושה לא נוחה להימנע ממנו. קפאין - הגבלת מזונות המכילים קפאין המעודדים הפרשת חומצה בקיבה (קפה, תה, קולה,שוקולד ועוד). אלכוהול - גורם לנזק ישיר לרירית הקיבה ולכן צריך להקטין למינימום האפשר את צריכתו. ישנם אנשים שארוחות קטנות ותכופות מקלות עליהם את הסימפטומים וישנם אנשים, שדווקא ארוחות מסודרות כ 3 ביום הן המקלות. אם הינך מעשנת מומלץ להינמע מעישון. עישון נקשר עם הישנות כיבים ומניעת החלמתם. נועה