לחם מקמח מלא וקרוהן
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום, הנני חולת קרוהן. מטעמי בריאות אני נוהגת לאכול כל לחם שהוא מקמח מלא (שיפון, חיטה, דגנים וכו'). מכל עבר אני שומעת כי לחם מקמח לבן עדיף לחולי קרוהן מאשר הקמח המלא בגלל הסיבים שהוא מכיל. רציתי לציין שכרגע אין לי שום בעיית עיכול של הלחם המלא אך, האם ייתכן ואני עושה נזק לטווח הארוך? בתודה, מורן
שלום מורן. כפי שאת ודאי יודעת, מחלת הקרוהן מאופיינת בתקופות בהן המחלה פעילה, ותקופות בהן קיימת רמיסיה של המחלה (הפוגה). ההמלצות התזונתיות לגבי צריכת סיבים תזונתיים, משתנות בהתאם למצב המחלה, כלומר באם היא פעילה או באם היא בהפוגה. בזמנים בהם המחלה פעילה, אנו ממליצים על דיאטה דלת סיבים, ובמקרה כזה מוטב הלחם הלבן על הלחם מן הקמח המלא, היות והוא דל בסיבים. לעומת זאת, כאשר המחלה בתקופת רמיסיה, אנחנו ממליצים דווקא על דיאטה עשירה בסיבים ואז כדאי לך להעדיף את הלחם המלא. הכלל הזה נכון גם לגבי רכיבי תזונה אחרים חוץ מסיבים תזונתיים. כדאי להוועץ בדיאטנית להערכת מצבך התזונתי ולהתערבות במקרה הצורך, כל זאת בהתאם למצב מחלתך. בברכה ליטל להב דיאטנית קלינית.