סוגי שומן

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

15/04/2005 | 18:02 | מאת: שאול.

ידוע לי שכמות השומן הכוללת תהיה לכל היותר 30 אחוז מסהכ הערך הקלורי של המזון שאנו אוכלים. ידוי לי גם ששומן מטוגן וטרנס ומרגרינה מזיקים. בהנחה שאנו לא צורכים שומנים מזיקים אלו אז שאלותי הן (מתיחסות לגבר בן 60 בריא רזה ועוסק בספורט): 1. מהו היחס האידאלי באחוזים (בהנחה שאנו יכולים לשלוט בדיוק בכמויות ויחסים או לפחות לשאוף לכך) בין 4 סוגי השומן : רווי, חד בלתי רווי , רב בלתי רווי אומגה 3 ורב בלתי רווי אומגה 6 ? ( אם נקטין לדוגמא את האחוז של השמן הרווי לאחוז אחד בלבד זה מעולה או יש מינימום שצריך לשמור גם לגבי הרווי?) 2. מהי הכמות המינמלית באחוזים של כמות השומן מתוך סה"כ הערך הקלורי של המזון שאנו אוכלים? ( האם 10 אחוז גם מספיק?) 3. האם צריך ללוות כל ארוחה בשומן כדי שהמזון יספג טוב או מספיק לשמור על צריכת שומן יומית הנדרשת ? ( נניח אכלתי בבוקר את כל מנת השומן ובצהרים וערב לא אכלתי כלל שומן האם עדיין המזון יספג ויתעכל היטב ?) בתודה

לקריאה נוספת והעמקה
18/04/2005 | 14:18 | מאת: ליטל להב

שלום שאול 1. נקבע טווח צריכה בעבור סה"כ השומן בתפריט הקשור להפחתת הסיכון למחלות כרוניות תוך כדי אספקת מרכיבי המזון החיוניים. טווח זה לגבר בגילך הוא 20-35 גרם ליום. מתוכם 10-15 גרם חומצות שומן מסוג אומגה 6 וכ- 0.6 עד 1.2 גרם חומצות שומן מסוג אומגה - 3 .היחס המומלץ בינהם צריך להיות גרם אומגה 3 לכל 2-3 גרם אומגה 6. אין המלצות לכמות שומן רווי ו/או כולסטרול. הן אינן נחשבות לחיוניות היות והגוף מסוגל לייצרן בעצמו. 2. כמות שומן מינימאלית נקבעה בגרמים (לא באחוזים מקלוריות). כמות שומן מקסימאלית: לא רצוי לעבור את ה-30 אחוז מסה"כ הקלוריות ע"י שומן. 3. אין צורך במרכיב שומני בכל ארוחה על מנת לספוג את המזון. בברכה-ליטל

20/04/2005 | 10:55 | מאת: שאול.

ליטל תודה על התשובה הנושא עדיין לא מכוסה עד הסוף. 1. האם הבנתי אותך נכון צריך לשאוף למינימום לגבי שומן רווי ותאורטית גם אם הכמות שלו אפס עדיין אין בעיה כי הגוף מייצר אותו לבד? 2. לא התייחסת במאזן לאומגה 9 שומן חד בלתי רווי איזה חלק באחוזים / כמויות הוא צריך להיות? 3. הכמויות שציינת לאומגה 3 ואמגה 6 לא תואמות את היחס שצריך להיות ביניהם. האם נפלה כאן טעות כתיב או לא הבנתי את הנאמר? 4. במידה ואני צורך 20 גרם ליום של שומן אזי זה מספיק לחלוטין וזה גם עדיף מבחינת מעמס קלורי ועיכולי על הגוף מאשר הגבול העליון של 35 גרם? 5. האם יש הסכמה אצל רוב מומחי התזונה לגבי הכמות הכוללת של השומן ויחסים בין סוגי השומן או שיש אסכולות שונות? בתודה

מנהלי פורום תזונה קלינית