למה ממליצים לאכול מזונות "מלאים"?
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
לאחרונה התחלתי לשמוע יותר ויותר המלצות לאכול אורז מלא, קמח מלא, שומשום מלא וכו'. שמעתי אפילו אנשים שטוענים שהמזונות ה"לבנים" (קמח, אורז, סוכר) - לא רק שאינם בעלי ערך תזונתי אלא הם מזיקים. מאחר ואני צמחונית כבר מספר שנים, מיד אימצתי את ההמלצות ועברתי לאכול אורז מלא, לחם ופסטה מקמח מלא ועוד (עלי לציין שאני לא מקפידה באדיקות ואני אוכלת גם קמח לבן, אורז לבן, סוכר לבן וכו' מדי פעם). בסוף השבוע חבר שלי טעם מהאורז המלא שהכנתי והזדעזע: למה אני אוכלת את זה - זה הרי פחות טעים מאורז רגיל (למרות שכמובן זה עניין שלי טעם, ובעיניי האורז המלא טעים בהחלט). פתאום נאלצתי להתעמת עם שאלות שלא היו לי תשובות עליהן, ושגרמו לכל הנושא של מזונות מלאים להיראות כמו איזו אופנה חולפת שאימצתי מבלי לרדת לעומק העניין - האם באמת יותר בריא? הרי ישנם מיליוני אנשים בריאים שניזונים מפחמימות "ריקות" (האם במדינות המזרח למשל צורכים אורז מלא או אורז רגיל?). אם זה אכן יותר בריא - מדוע? מהו תהליך העיבוד שעובר על אורז רגיל (לצורך העניין) שהופך אותו לפחות בריא, ומדוע עושים את זה אם בסוף מתקבל מוצר פחות בריא? בקיצור (למרות שקצת הארכתי...) - כל מידע בנושא יתקבל בברכה. אני רק אוסיף שניסיתי למצוא באינטרנט מידע על היתרונות והחסרונות של אורז מלא, ולא מצאתי שומדבר פרט לאינספור מתכונים והמלצות שאין מאחוריהם נימוקים והסברים. תודה רבה!
רעות שלום! המזונות המלאים הם בד"כ אלו שעברו פחות עיבוד תעשייתי. הם במצב טבעי יותר שבד"כ כולל יותר שכבות וקליפות. היתרונות התזונתיים שבקליפות הם שהן עשירות בחומרי המגן של הצמח. חומרים אלו יפים גם לבריאותנו שלנו. מדוברבחומרים הנקראים אנטיאוקסידנטים (נוגדי חימצון) שמטרתם להגן על הצמח מפני תנאי עקה כמו קרינת השמש, חום, מזיקים וכדומה. בצורה דומה חומרים אלו פעילים גם בגוף האדם ומגינים מפני חימצון (תהליך המקדם מחלות לב וכלי דם, סרטן וכו'). בנוסף, הם עשירים יותר בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. אחד התהליכים האבסורדים המתקיים היום בתעשיית המזון הוא העשרת מזונות. במקום זה הרי שצריך לעשות מאמץ רב יותר לא להפוך את מזוננו "לעני" ברכיבים תזונתיים עקב עיבוד תעשייתי. לדוגמא, משרד הבריאות ממליץ היום להעשיר את הקמח המשמש ללחם האחיד במרכיבים תזונתיים כמו ח' פולית. הצעד הנכון הוא לאכול לחם מקמח מלא... לגבי הטענה על אנשים בריאים האוכלים פחמימות ריקות, אני לא בטוחה שזה נכון. יש מחקרים רבים שמראים שאכילת מזון בריא, מגוון, מלא ועשיר מרכיבים תזונתיים כויטמינים, מינרלים, יסודות קורט, סיבים תזונתיים ואנטיאוקסידנטים, מאריך את החיים במספר שנות איכות לא מבוטל. ולדוגמא, לבקשתך... אורז לבן לעומת חום, ערכים ל - 100 גר' מבושל: סיבים תזונתיים גר' 1.0 1.8 מגנזיום מ"ג 5 43 סלניום מק"ג 5.6 9.8 ויט' B1 מ"ג 0.02 0.096 ויט' B3 מ"ג 0.215 1.5 מקווה שהנושא כעת ברור לך יותר. בברכה, נועה
נועה תודה רבה! שאלה אחת שנותרה - אם זה המצב (האורז המלא עשיר בדברים טובים לגוף), מדוע בכלל מעבדים אורז כך שיאבד את כל הדברים האלה ויהפוך לאורז "ריק"? חשבתי על מניע כלכלי, אבל אני לא מצליחה לראות אותו. הרי נדרשת השקעה בעיבוד של האורז, ואח"כ עוד צריך להשקיע ב"להעשיר" אותו בכל מיני דברים שהוא איבד, בעוד שאורז מלא דורש פחות טיפול. מה ההיגיון? (ולמה בסופו של דבר אורז מלא יקר בהרבה מאורז רגיל?). חשבתי גם שאולי זה כדי שיאריך חיים כמוצר מדף שנשמר לאורך זמן, אבל הרי גם אורז מלא עומד על המדף בסופר ונשמר לאורך זמן. שוב תודה על התייחסות, וחג עצמאות שמח :-) רעות.