סויה וגברים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

24/06/2005 | 14:40 | מאת: שאול--

שמעתי דיאטנים שמעט מסתייגים מסויה עבור גברים היות ויש שם הורמון צמחי דמוי ההורמון הנשי. ברצוני לכן לשאול: 1. מהי הכמות המירבית (במשקל) לצריכה יומית של של טופו ליום עבור גבר בגיל 60. 2. אין סכנה בהורמון הצמחי לגברים? 3. שמעתי שבפולי הסויה יש מרכיב כימי רעיל אותו ניתן לנטרל עי בישול מתאים. האם זה נכון? ומהי הדרך הנכונה לבשל פולי סויה? בתודה

לקריאה נוספת והעמקה

שאול שלום! בסויה יש חומרים צמחיים הנקראים פיטואסטרוגנים. כשמם כן הם, דמויי אסטרוגן ממקור צמחי. השימוש בהם גם לנשים שנוי במחלוקת מאחר ונמצא שהם מפעילים (אם כי במידה פחותה) את הרצפטור לאסטרוגן ובכך עלולים לקדם סרטן השד וסוגים אחרים של סרטן הקשורים ברצפטור לאסטרוגן. לגבי גברים (וגם ילדים משני המינים), עדיין לא ברורה לגמרי מידת ההשפעה והצורך לצאת בהמלצות בריאות. מחקרים בחיות מעבדה אכן מראים שיש השפעה על פוריות הגבר, או במחקר האנגלי האחרון שפורסם - שם הוכח שנוכחות הפיטואסטרוגן (במחקר "בצלוחית" - תנאי מעבדה) סביב הביצית, פוגעת באיכות הזרע שמגיע אליה. בתשובה לשאלותיך: 1. אין עדיין המלצה. אם אתה מעוניין להמשיך להיות פורה, יש מקום לשקול המנעות מסויה. דרך אגב, לא בדקתי אבל בטופו לא אמור להיות הרבה פיטואסטרוגנים משום שזהו מיצוי חלבון. הפיטואסטרוגנים מצויים בעיקר בפרקציה השומנית של הסויה. 2. שוב, זה עדיין לא ברור. לדעתי אין סכנה. 3. אין לי מושג על איזה רכיב רעיל אתה מדבר! יש אוליגוסכרידים (כמו בכל הקטניות) שעושים גזים. ניתן להפחית אותם אם מנביטים את הפולים כמה שעות לפני הבישול, אם מחליפים את מי ההשריה מס' פעמים ביממה ואם לא מבשלים במי ההשרייה. בברכה, נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית