סויה - על מה המהומה?!

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

שלום לכולם! לאור הודעת משרד הבריאות בנוגע לצריכת סויה, חשבתי שיתעוררו שאלות רבות ועל כן אני מקדימה אותכם עם מעט אנפורמציה, מתוך תקווה שתענה לפחות לחלקכם. סויה, על כל יתרונותיה הבריאותיים, מכילה חומרים צמחיים שצריכת בעודף עלולה לגרום לבעיות התפתחותיות ואחרות. מסיבה זו יצאו בהמלצה שעיקרה - הגבלה! לגבי תינוקות - חשוב שרופא יקבע האם מדובר באלרגיה לחלבון חלב פרה. באם כן, מכיון שעלולה להופיע גם אלרגיה לחלבון הסויה, ישנם תכשירי הזנה המתאימים למצב זה (המבוססים על חלבון חלב פרה מפורק) והשימוש בהם מומלץ עד גיל שנה, אז ברוב המקרים האלרגיה חולפת. יש להתייעץ ברופא ילדים ו/או דיאטנית ילדים. אם מדובר באי סבילות ללקטוז (שהיא ברוב המקרים זמנית), גם אז ישנו תכשיר הזנה מתאים שאינו מבוסס על חלבון סויה אלא חלבון חלב פרה. שוב, מומלץ להתייעץ ברופא ילדים ו/או דיאטנית ילדים. לגבי ילדים - ההגבלה מיועדת כמובן לאוכלוסיה בריאה. מי שממשיך לסבול מאלרגיה למוצרי חלב (ומזונות שונים אחרים), רצוי לפנות לייעוץ תזונתי אישי ומסודר כדי לבנות תפריט מתאים המבטיח מניעת חוסרים תזונתיים. מעונות היום יהיו חייבים ליישר קו עם ההמלצה ואם יפנו לשימוש יותר נרחב בדגים (רצוי דגי ים צפוני), אזי הילדים יצאו רק נשכרים. על ההורים לזכור שאין זה משחרר אותם מהאחריות לתת גם 3 מנות של בשר בשבוע, על מנת להבטיח כמות ברזל נאותה. לגבי נשים עם סיכון לסרטן השד, המידע המועט שבידי אכן קובע שיש לעשות שימוש זהיר ביותר בסויה. לגבי גברים (אוכלוסיה שהועדה לא ציינה), גם כן מומלץ משנה זהירות משום שיש מחקרים בבעלי חיים שמראים על ספירת זרע נמוכה, יכולת תנועתיות מופחתת של הזרע וכן גם תחילה של פירסום מחקרים ברקמות אנושיות שמראים שהסויה משרה סביבה עוינת לזרע. לדעתי, זוגות שסובלים מבעיות פריון, עדיף שימנעו (2 בני הזוג) מסויה בתקופת הניסיונות/טיפולים. למי שתוהה לגבי הסויה בתזונת המזרח הרחוק והשפעותיה, לצערנו לא מגיעים מספיק מחקרים טובים מאזור זה של העולם ולכן קשה להאריך את היתרונות/חסרונות. אני יכולה לציין נתונים לא מחקריים שכולם וודאי מכירים מחלק זה של העולם - גובה נמוך (גם גברים וגם נשים), שעירות פחותה בהרבה של הגברים. אולי אלו קשורים??? תהייה שלי. נשמח לענות לשאלות שיתעוררו בנושא זה. בברכה, נועה

20/07/2005 | 14:16 | מאת: חווה

אם כך, האם יש יתרונות תזונתיים ובריאותיים לאכילת סויה "במידה". כמה זה "במידה" וכמה זה "צריכה בעודף" לאנשים בוגרים? תודה

חווה שלום! ה - FDA האמריקאי קבע כמות למבוגרים שנחשבת בריאה ומסייעת להפחתת הכולסטרול וה - LDL כולסטרול. מדובר על כ - 2 מנות ביום. אני מסתייגת מכך, מהסיבות שמשרד הבריאות העלה (ויש נוספות...), וכן, ביודעי עד כמה הפוליטיקה של החקלאות האמריקאית מהווה גורם מרכזי "בדחיפה" הבריאותית של הסויה. לדעתי לא צריך יותר ממנה אחת ביום. להדגיש, זוהי דעתי האישית. לדעתי על קבוצות הסיכון שציינתי - נשים עם סיכון או מחלת סרטן שד פעילה - במקרה הזה מדובר גם בהמלצה של משרד הבריאות, זוגות בגיל הפוריות המתקשים להרות), להפחית השימוש במוצרי סויה. בברכה, נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית