שאלה
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום רב ביתי בת 4 רגישה לחלב: מקיאה. לא ברור למה רגישה לחלבון או ללקטוז. לשם בירור סוגייה זאת הרופא המליץ לי לתת לה גבינה צהובה (קשה) שבה אין לקטוז (תסיסה) אך יש חלבון ואם מקבלת זאת טוב סימן שהרגישות אינה לחלבון. עד כאן ההסבר של הרופא. לפי ידיעתי גבינה צהובה הינה מותכת כלומר הקשרים של אבני הבנין של החלבונים משתנה ולכן גם הרגישות לחלבון אינה מהווה בעיה. אודה לך אם תעשי לי סדר... בברכה
נועה שלום! מאיזה גיל? אם זה מהינקות, זו קרוב לוודאי אלרגיה. מתי הייתה החשיפה האחרונה של בתך לחלב? הקאות בד"כ מעידות על אלרגיה וזו מתבטאת בתגובה לחלבון (חלב פרה במקרה הזה). אי סבילות ללקטוז (שזו אינה אלרגיה) מתבטאת בנפיחות, גזים ושלשולים. אם אינה נובעת מפגיעה זמנית (זיהומים, אנטיביוטיקה), היא מאוד מאוד נדירה בזמן ינקות. מירב הסיכויים שמדובר באלרגיה לחלבון. אלרגיה תתבטא גם בתגובה לגבינה צהובה. לא מומלץ לעשות חשיפה לחלבון עם מזון שמכיל ריכוז כה גבוה של חלבון כמו גבינה צהובה. בד"כ עושים זאת עם מזונות בעלי ריכוז נמוך של חלבון (חלב, פורמולה, לבן או יוגורט) ובצורה מאוד הדרגתית, כפית, 15 דק' הפסקה, 3 כפיות ועוד הפסקה וכו'. כמו כן, מקובל לעשות חשיפה במסגרת אישפוז, תוך כדי השגחה רפואית והדרכה מסודרת איך עושים זאת ואיך ממשיכים אח"כ בבית. רצוי מאוד לפנות לגסטרואנטרולוג ילדים או אלרגולוג ילדים על מנת לאבחן אלרגיה/רגישות למזון בצורה מסודרת. לאחר שבוצעה אבחנה, ואכן יוכח שיש אלרגיה/רגישות למזון, יש לקבל הפניה לדיאטנית ילדים לקביעת טיפול תזונתי מתאים תוך שימת דגש על מזונות מתאימים ומניעת מחסורים תזונתיים. הידע שלך לגבי גבינה צהובה אינו מדוייק. המבנה השניוני של החלבון (שרשרת חומצות האמינו) לא משתנה בתהליך הווצרות הגבינה. על מנת למנוע תגובה אלרגית, יש לפרק את השרשרת הזו לשרשראות קצרות מאוד הנקראות פפטידים (והתהליך הזה נקרא הידרוליזה). זה לא קורה בגבינה צהובה... בברכה, נועה