סויה לכל המתעניינים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

שלום לכולם! בשל שאלות חוזרות אני שבה ומפרסמת את הודעתי: לאור הודעת משרד הבריאות בנוגע לצריכת סויה, חשבתי שיתעוררו שאלות רבות ועל כן אני מקדימה אותכם עם מעט אנפורמציה, מתוך תקווה שתענה לפחות לחלקכם. סויה, על כל יתרונותיה הבריאותיים, מכילה חומרים צמחיים שצריכת בעודף עלולה לגרום לבעיות התפתחותיות ואחרות. מסיבה זו יצאו בהמלצה שעיקרה - הגבלה! לגבי תינוקות - חשוב שרופא יקבע האם מדובר באלרגיה לחלבון חלב פרה. באם כן, מכיון שעלולה להופיע גם אלרגיה לחלבון הסויה, ישנם תכשירי הזנה המתאימים למצב זה (המבוססים על חלבון חלב פרה מפורק) והשימוש בהם מומלץ עד גיל שנה, אז ברוב המקרים האלרגיה חולפת. יש להתייעץ ברופא ילדים ו/או דיאטנית ילדים. אם מדובר באי סבילות ללקטוז (שהיא ברוב המקרים זמנית), גם אז ישנו תכשיר הזנה מתאים שאינו מבוסס על חלבון סויה אלא חלבון חלב פרה. שוב, מומלץ להתייעץ ברופא ילדים ו/או דיאטנית ילדים. לגבי ילדים - ההגבלה של 3 מנות בשבוע, מיועדת כמובן לאוכלוסיה בריאה. מי שממשיך לסבול מאלרגיה למוצרי חלב (ומזונות שונים אחרים), רצוי לפנות לייעוץ תזונתי אישי ומסודר כדי לבנות תפריט מתאים המבטיח מניעת חוסרים תזונתיים. מעונות היום יהיו חייבים ליישר קו עם ההמלצה ואם יפנו לשימוש יותר נרחב בדגים (רצוי דגי ים צפוני), אזי הילדים יצאו רק נשכרים. על ההורים לזכור שאין זה משחרר אותם מהאחריות לתת גם 3 מנות של בשר בשבוע, על מנת להבטיח כמות ברזל נאותה. לגבי נשים עם סיכון לסרטן השד, המידע המועט שבידי אכן קובע שיש לעשות שימוש זהיר ביותר בסויה. לגבי גברים (אוכלוסיה שהועדה לא ציינה), גם כן מומלץ משנה זהירות משום שיש מחקרים בבעלי חיים שמראים על ספירת זרע נמוכה, יכולת תנועתיות מופחתת של הזרע וכן גם תחילה של פירסום מחקרים ברקמות אנושיות שמראים שהסויה משרה סביבה עוינת לזרע. לדעתי, זוגות שסובלים מבעיות פריון, עדיף שימנעו (2 בני הזוג) מסויה בתקופת הניסיונות/טיפולים. למי שתוהה לגבי הסויה בתזונת המזרח הרחוק והשפעותיה, לצערנו לא מגיעים מספיק מחקרים טובים מאזור זה של העולם ולכן קשה להאריך את היתרונות/חסרונות. אני יכולה לציין נתונים לא מחקריים שכולם וודאי מכירים מחלק זה של העולם - גובה נמוך (גם גברים וגם נשים), שעירות פחותה בהרבה של הגברים. אולי אלו קשורים??? תהייה שלי. נשמח לענות לשאלות נוספות שיתעוררו בנושא זה. בברכה, נועה

02/08/2005 | 09:18 | מאת: צביקה קורן - תזונאי

נועה שלום, לצערי ההסברים שלך לגבי הסויה מוטים, לא מאוזנים ומקוממים. ישנם מאות מחקרים רציניים בנושא החשיבות של הסויה כמזון המספק חלבון איכותי, סידן וסיבים תזונתיים וכאמצעי למניעת סרטן, מחלות לב, הורדת כולסטרול ועוד. את הצגת את הסויה כמזון מזיק ומסוכן שיש להימנע ממנו. אני מציע לך ללמוד קצת יותר את הנושא ולא להסתפק באזהרות של משרד הבריאות. הם טעו כבר בעבר ועוד יטעו בעתיד וכך גם ה FDA בארצות הברית. להלן שני מקורורת מתוך מאות שישנם המדברים בעד עצמם 1. קישור למאמר קצר של פרופ' זכריה מדר עורך מדור תזונה באתר E_MEDבנושא: "איסור" הגבלה על שימוש בסויה - הכצעקתה!? http://www.e-med.co.il/emed/new/UserSite/content.asp?CatID=13&ContentID=62680 2. קישור למחקר רציני שנערך בנושא באוניברסיטת פנסילבניה בראשותו של: Brian L. Strom, MD, MPH, director of the Penn Department of Biostatistics AND Epidemiology http://www.eurekalert.org/pub_releases/2001-08/uopm-cia081301.php השורה התחתונה: “The good news is that, for children that need formula, soy formula is as safe as cow milk-based formula,” said Strom. “As always, the public should be skeptical of accounts that are based on speculation AND case reports, rather than proper science.” יום טוב צביקה

צביקה שלום! אני רואה שחזרת לקחת חלק בפורום שלנו. לא ברור לי באיזו נימה קראת את שכתבתי אבל אם תקרא קצת יותר במדויק, תוכל לראות שלא פסלתי את הסויה. נתתי למורה נבוכים לגבי הקבוצות באוכלוסיה שצריכות לתת את הדעת על צריכה מוגזמת של סויה ולטובת העניין אני שמחה שמשרד הבריאות נקט עמדה בעניין. לא שאפתי לתת סקירה מאוזנת לגבי צריכת סויה אלא הסברים לגבי מיזקוק להגבלה. צירפת את מאמרו של פרופ' מדר (מורי מהפקולטה) ואני מסכימה באופן כללי עם גישתו, בעיקר לגבי מבוגרים. כמו כן צודק פרופ' מדר בביקורת שלו לגבי אופן הפירסום של ההנחיות שהיה בהול ומלחיץ שלא לצורך. לגבי צריכת סויה בינקות, אני מתנגדת לכך בכל התוקף, בעיקר על הרקע התזונתי וחוזרת ומדגישה שיש פתרונות תזונתיים לבעיות שמתעוררות בצריכת פורמולות על בסיס חלבון חלב פרה, שהם הרבה יותר טובים, נכונים ומבוססים. גם אני בחרתי לצטט חלק מהכתבה שנתת: " Strom is quick to add, however, that the idea is not entirely unfounded. Phytoestrogens, which occur naturally in soy, are analogous to the human female hormone estrogen. Infants fed soy formula receive relatively high doses of phytoestrogen during a time of life when they are rapidly growing. It comes as no surprise, then, that the possibility of altering a child’s development had concerned some parents and scientists." מחקרים יש לכאן ולכאן וארה"ב לצערי ידועה גם בכוח הפוליטי הרב שיש לחקלאים בקידום גידולי הסויה (גם דרך מימון מחקרים...). הכתבה על המחקר שהבאת היא פופוליסטית ועלי לקרוא את המקור כדי להגיב על מחקר זה. לדעתי יש בעיה להסיק ממנו מסקנות מכיוון שמתבסס על תכשירי הזנה מיושנים (בני כמעט 40 שנה). אשמח להעביר לך למייל את המחקרים ששימשו את הועדה של משרד הבריאות וכן מחקרים נוספים שאני קראתי בנושא (שלמרות שאתה מטיל בי ספק כה רב, יש לי ידע נרחב בנושא). אנא יידע אותי במידה ואתה מעוניין בהם. ולבסוף, כבית חולים ממשלתי, אתה וודאי מבין את מחויבותינו להנחיות משרד הבריאות. כאשר יש לנו השגות על הנחיות שהם מוציאים, אנא סמוך על יושרנו המקצועי ודע שאנו מביאות את דעתנו במסגרות המתאימות ופועלות לשינוי במידת הצורך. בברכה, נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית