טופו או סויה?
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
בתי בת 9. חודשים אלרגית לחלב פרה וכנראה גם לסויה. (הגיבה בפריחה והקאה לתחליף חלב צמחי) יחד עם זאת אוכלת ללא תגובות אלרגיות טופו מעובד בצורות שונות (שמנת, גבינה, שניצלונים וכו'). כיצד זה יתכן והאם כדאי בכלל לשלב טופו ובאיזו מידה בתפריט שלה?
רחל שלום! יש לאבחן אלרגיה בצורה מסודרת אצל רופא אלרגולוג או לפחות גסטרואנטרולוג ילדים, רצוי כזה שעובד עם דיאטנית (בדיוק בשביל שאלות כאלו שמתעוררות). יש להבהיר, אלרגיה למזון היא לחלבון שלם או מקטע ממנו במזון מסויים. טופו הוא מיצוי מרוכז ביותר של חלבון הסויה. הוא מכיל ריכוז גבוה פי כמה של חלבון לעומת התכשירים הצמחיים. צריך לברר את מהות התגובה לתכשיר הצמחי אך קשה להניח שבתך אוכלת כמויות כאלו של חלבון סויה ללא תגובה, אם היא אכן אלרגית. יחד עם זאת, לעיתים אין ביטוי חיצוני לאלרגיה והיא מתבטאת בתופעות כגון סירוב לאכול, חוסר עליה במשקל ופגיעה בגובה. אני חוזרת ומציעה לך לפנות לאבחון מסודר אשר על פיו ניתן יהיה לקבוע בוודאות מהם מזונות בטוחים עבור בתך. בברכה, נועה