כולסטרול וביצים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

03/10/2005 | 09:36 | מאת: מלפפון-חמוץ

פעם אומרים כך ופעם אחרת ומכול זה אני רק יותר ויותר מבולבלת במה יש ויתר כולסטרול(רע או טוב) בחלבון או בחלמון יש כאלה שאומרים לאכול את כול הביצה ויש כאלו שאומרים רק את החלבון(הלבן) אז מה נכון

לקריאה נוספת והעמקה
05/10/2005 | 22:43 | מאת: שני

הכולסטרול הרע נמצא בבשר ובמיוחד באיברים פנימיים ובשר אדום ( כמו לבבות,כבד,בשר בקר) ופחות בעוף. בביצה הכולסטרול נמצא בחלמון( חלק צהוב) אולם ניתן לאכול כ-3 ביצים בשבוע בלי בעיות מיוחדות( לאדם בריא) שני

שלום לך! יש פה קצת בלבול מושגים אז ננסה לעשות סדר: כולסטרול "רע" הוא כולסטרול הנקרא LDL והוא נמצא בדם. תפקידו בגוף הוא להעביר את הכולסטרול מהכבד אל תאי הגוף. בדרך (כלומר בכלי הדם), הוא עלול לשקוע בדפנות כלי הדם ובכך תורם לתהליך חסימתם. כולסטרול "טוב" נקרא HDL וגם הוא מצוי בדם. תפקידו הוא להעביר את הכולסטרול מהתאים חזרה לכבד. ככזה, הוא בעצם אוסף ומנקה גם את כלי הדם מעודפי LDL ובכך תורם למניעת הווצרות חסימות. בבדיקות הדם חשוב להסתכל על 2 הפרקציות הללו של הכולסטרול. היחס ביניהן מגדיר את מידת הסיכון להתפתחות חסימות בכלי הדם. בביצים (כמו במזון נוסף שמקורו בחי) יש כולסטרול. כל הכולסטרול שבביצה מצוי בחלמון (החלק הצהוב). לא מגדירים כולסטרול במזון כרע או טוב. הוא יהיה רע למי שיש לו בעיה ידועה של כולסטרול גבוה וקיבל הנחיה להפחית צריכתו במזון. כאשר מי שסובל מכולסטרול גבוה מקבל הנחיה להפחית צריכת כולסטרול, הכמות היומית שנקבעת כמותרת היא כ - 300 מ"ג. זו הכמות המדוייקת המצויה בחלמון ביצה. לכן, לא ממליצים בד"כ על ביצה לאנשים אלו כי אכילת ביצה כמעט ואינה מאפשרת צריכה נוספת של מזון מן החי באותו יום. צריך לזכור כי דווקא החלבון של הביצה הוא מאוד בריא ואינו מכיל כולסטרול כלל. שימוש רק בחלק הלבן של הביצה אינו מוגבל כלל. לאוכלוסיה בריאה אין הגבלה בצריכת ביצים אם כי רצוי לא להגזים. 1 ביצה ביום זו צריכה סבירה לכל הדעות. מקווה שהדברים מעט יותר ברורים לך עכשיו. בברכה, נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית