תזונה בגן הילדים
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
בתי בת השנתיים ושלושה חדשים לומדת בגן ילדים בו נמצאים ילדים בגילאים 1-4 שנים. נושא התוספת הבשרית בארוחות כל פעם עולה מחדש אך נזנח באותה מהירות. אציין את התפריט: מנת פחמימות (אורז, מקרוני, קוסקוס וכדומה) סלט תוספת בשרית. במשך השבוע מוגשת התוספות הבשריות הבאות: פעם בשבוע שניצל (הגננת ציינה כי זה מחזה עוף אמיתי אך זה קנוי באריזה) פעם בשבוע שניצלונים (קנויים באריזה) פעם בשבוע קציצות בשר שנעשות במקום (וגם זה מבשר קפוא ולא טרי) פעם בשבוע עוף בתנור (שגם את זה הגננת מציינת כי הילדים לא אוהבים - מתוך 1.5 קילו עוף עם עצמות לכ-35 ילדים נשאר עודף) פעם בשבוע קבבים (או קנויים או שהגננת עושה מבשר קפוא) בנוסף אציין כי הילדים מקבלים קודם כל צלחת עם פחמימות שבמרכזה כף סלט ורק לאחר כ-5 עד 10 דקות הם מקבלים את התוספת הבשרית. שאלותיי הן: (מטרתי להראות לגננת את השאלות והתשובות) 1. האם אוכל קנוי (שניצלונים, קבבים), יש בו מכדי לספק את הערכים התזונתיים שמתקבלים מבשר/ עופות טריים והאם הם תחליף מספק, בהנחה שהילד לא מקבל בבית תוספת בשרית. 2. האם לא חסר בתפריט בשר / עופות טריים ואם כן מדוע? 3. האם זה הגיוני לתת את המנה הבשרית לאחר מנת הפחמימות, האם הילדים לא הספיקו לשבוע ב-5 עד 10 דקות והאם יש מניעה לתת בשר לצד פחמימות. סליחה על אורך השאלה, אך נושא זה הוא חשוב ביותר לי ואני מאמינה שלעוד אמהות רבות. אודה לתשובה מפורטת.
מיכל שלום! קודם כל עלי לציין לטובה את הגן שבתך הולכת אליו ולו בשל העובדה שהם אכן מקפידים על מנה בשרית בכל יום. זהו עיקרון חשוב ביותר שלצערי לא נשמר במירב הגנים בישראל... בנוגע לשאלותיך: 1. מזון תעשייתי קיים באיכויות שונות בערך כמספר היצרנים ולכן קשה לתת תשובה גורפת. 2 נקודות משמעותיות שיש לתת עליהן את הדעת בהקשר זה הן חלבון איכותי וחומרים משמרים. אם יש תוספת של חלבון צמחי (קמח או סויה) בתערובת, זה כמובן מוריד מערך החלבון וגם מכמות הברזל. בבשר טרי או קפוא שטוחנים במקום, ניתן להבטיח שאין תוספות מסוג זה. חומרים משמרים אינם רצויים וצריך לבדוק אותם אחד לאחד. שוב, בשר טרי או קפוא, בד"כ אינו מכיל אותם. 2. לדעתי המקצועית אין הכרח לשימוש בבשר טרי, על אף שהוא עדיף. 3. אין שום הגיון בהגשת מזונות לפי סדר מסויים (למעט קינוח שתמיד צריך להיות בסוף). להיפך, צריך לתת לילדים את ההזדמנות להעדיף את הבשר או לפחות לקבל אותו באותה רמת תאבון כמו עם הפחמימות. פחמימות נותנות תחושת שובע. בהחלט זה יכול לשבש את ההעדפה של בשר. בברכה, נועה