מה התזונה הנכונה לסוכר גבולי?
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
אני גבר בן 52, עם הסטוריה משפחתית של סוכרת, לחץ דם גבוה (אב ואם) ולב (אם). שני ההורים נפטרו בשנות השישים לחייהם מסיבוכים של מחלות אלו. בבדיקות שערכתי לפני מספר שנים נתגלתה אצלי רמת טריגליצידים גבוהה בדם. לאחר התייעצות עם דיאטנית, שיניתי את התזונה שלי והורדתי לחלוטין פחממות דגן (לחם, מקרוני, עוגות וכל דבר אחר הקשור לכך) כמו גם סוכר – משתמש בממתיק מלאכותי - הרמזייט,. ואכן זה מספר שנים שרמת הטריגליצידים תקינה לחלוטין. אולם, בבדיקות אחרונות נמצא כולסטרול ברמה גבולות 205, והקולסטרול HDL היה נמוך ובבדיקות סוכר (המסת סוכר) ההתחלתי היה 112 (על צום) וברמה הגבוהה ביותר לאחר שעתיים צום 275 כאשר לאחר שלוש שעות ירד ל- 97. בנוסף גם לחץ הדם נמצא מעט גבוה – 141/92 ממוצע. אני מאוד לא מעוניין להתחיל עם תרופות, למרות שהרופא המליץ כבר על תרופה אחת למניעת לחץ דם, בגלל ההיסטוריה המשפחתית. התחלתי לשנות עוד את התזונה אני אוכל הרבה ירקות, מלח דל נתרן והרבה דברים ללא מלח כלל. אוכל הכל ללא סוכר וכד'. מה עוד כדאי לשנות בתזונה על מנת למנוע את ה"קללה המשפחתית"?
חיים שלום! לא ציינת האם בנוסף לכל "הצרות" אתה סובל גם מעודף משקל? אם כן, זה יכול להסביר את "סל המחלות" שאתה מתחיל לצבור. את כל מדדי הדם: סוכר, לחץ דם ושומנים ניתן לשפר אם יורדים (אפילו קצת!) במשקל. ירידה במשקל אפשר להשיג לא רק באמצעות הפחתת קלוריות, סוכרים ושומנים מיותרים אלא גם באמצעות פעילות גופנית מתונה של חצי שעה בה מתמידים 4-3 פעמים בשבוע. נראה כי אתה מכיר לפחות חלק מההמלצות התזונתיות, אך לא ציינת הפחתה של שומנים מהתפריט (כלומר לאכול בשרים רזים, מוצרי חלב בעלי % שומן נמוך, להשתמש בשמנים מומלצים כמו שמן זית או קנולה. יחד עם זאת להתרחק מחמאה, מרגרינה, שמנת, מיונז, בשרים שמנים ומוצרי חלב בעלי % שומן גבוה וכן עוגות ועוגיות המכילות כמות רבה של מרגרינה). אם אתה סובל מכל התופעות שתיארת, יש לך מה שנקרא סינדרום X, ופגישה עם דיאטנית יכולה לעזור לך לעשות סדר בכל המידע הרב הזה. נועה