שאלות לגבי תוסף אומגה 3
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
למומחי הפורום שלום רב, רוב הכמוסות אומגה 3 בארץ מגיעות ביחס של 2:3 לטובת ה-EPA. בספר שנקרא "ללא פרויד ללא פרוזאק" (שיטות אלטרנטיביות לטיפול בדיכאון), המחבר ממליץ דווקא על יחס של 1:7(גם לטובת ה-EPA), הוא מציין שה-DHA כמעט ולא עושה כלום בניגוד ל-EPA אשר לא כל ההשפעות החיוביות. בנוסף הוא גם כותב לנטול את הכמוסות לפני הארוחה, ואילו כל החברות ממליצות בעת הארוחה או בסופה. הוא גם מציין שלא כדאי לאכול מאכלים המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 6,בייחוד בארוחה שבה ניטול את הכמוסות אומגה 3, כיון שהן מתחרות על הספיגה. אשמח לדעת: 1) מהו באמת היחס האופטימלי בין ה-DHA ל-EPA? ברור כי הוא צריך להיות לטובת ה-EPA, אך השאלה היא עד כמה. 2) אילו מאכלים מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 6?( שאדע להימנע מהם בעת נטילת הכמוסות). 3) באיזה שלב בארוחה יש לנטול את הכמוסות? 4) עבור מי שרוצה את השפעת שיפור מצב הרוח ויכולת החשיבה והלמידה- מה המינון המומלץ? האם הוא שונה מזה שדווקא רוצה את ההשפעות על הלב והעורקים? תודה רבה רבה, וסליחה על הטרחה והזמן.
שלום חנה, עליי לציין כהקדמה שאין שום המלצה על נטילת אומגה 3, לא מצד הדיאטניות ולא מצד הרופאים. כל המחקרים בנושא אומגה 3 עשיין שנויים במחלוקת לגבי השפעתם בכל ההיבטים הרפואיים. הואיל ואיני נוהגת להמליץ על אומגה 3 באופן גורף, איני מומחית בנוגע לזמן נטילת התרופות ואופן נטילתן. רצוי לפעול לפי הוראות היצרן. לגבי היחס האופטימלי ישנם האומרים 1:3 או 1:6 ואף יותר. עד כה מספר המחקרים שבדק יחסים אלו הינו יחסית קטן, כך שלא ניתן להסיק מסקנה חד משמעית. אומגה 6 נמצאת בכל מזון שאנו אוכלים, החל ממוצרי חלב, בשר ומאפים, כך שקשה להמנע מאכילתה ולכן יותר קל לעלות את יחס אומגה 3 ע"י תוספי מזון. אין נכון להיום מינון מומלץ לשום מחלה, הכל מתבסס על מחקרים בעלי מדגם יחסית קטן, ושום ארגון עולמי בנושא בריאות לא חרץ את הדין בנוגע לאומגה 3, בניגוד לדוגמה להמלצות של חלבון או ברזל וכו'. יש לזכור דבר נוסף, כפי שישנם אנשים שאינם מגיבים לתרופות באופן זהה כך הם אינם מגיבים לאומגה 3 או כל מזון אחר באופן זהה. בברכה, דנה