כולסטרול
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
כיצד ניתן - אם בכלל - להעלות את הכולסטרול הטוב באמצעות תזונה נבונה (בנוסף לפעילות גופנית אשר, למרות כל הידוע על השפעותיה, איננה מעלה את ה-HDL שלי, שהוא 40 בלבד)?
שלום אלי, נכון להיום יש מעט מאוד מידע לגבי יעילות של תזונה נכונה ופעילות גופנית והעלאת HDL. ישנם המייחסים למיץ רימונים תכונות היכולות להעלות את ה- HDL, אך למעשה הן מעלות פעילות אנזים מסויים הנמצא על ה- HDL ולא ממש את רמתו, אך עוזרות להורדת ה- LDL. לגבי HDL ,LDL וסה"כ כולסטרול, חשוב מאוד היחסים ביניהם ולא רק מספרים אבסולוטיים, כך שאם HDL נמוך ו- LDL גבוה מהנורמה וסה"כ כולסטרול תקין, אז זהו אינו מצב תקין. אך אם כולם נמוכים, אך בטווח הנורמה, אין עם כך בעיה. חשוב לשמור על HDL גבוה בייחוד כאשר ישנה נטיה ל- LDL גבוה וכאשר ישנם גורמי סיכון נוספים כגון גיל, משקל, מחלה משפחתית ומחולת רקע, כגון מחלות לב וכלי דם. מכאן, התמונה הכללית היא החשובה, ולא רק מספר של נתון אחד מיני רבים. בברכה, דנה
הבינותי והייתי מודע גם קודם לכן לכך שחשובים היחסים בין סוגי הכולסטרול, ולא רק נתון בודד. אבל לא ענית לשאלתי העקרונית האם יש דרך תזונתית כלשהיא, פרט אוליי למיץ רימונים (אשר, חשוב לציין, שהוא משחיר את השיניים, אף כי הוא טעים), לשפר את היחסים הנ"ל, ובמקרה בו הכולסטרול הכללי והרע תקינים - לשפר את הכולסטרול הטוב. ושמא אין כל דרך כנ"ל (וזאת, לאחר שגם פעילות גופנית קבועה ומגוונת לא משפרת את הכולסטרול הטוב, במקרה שלי (רק הכללי והרע אצלי בסדר, בעזרת סטטין). בהקשר זה, אם כבר נגעת ביחסים הנ"ל, מהם היחסים המומלצים היום?