שאלות
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום דנה, היום בסופר מצאתי את עצמי קצת תוהה לגבי תכולת הקנייה שלי. אשמח אם תוכלי לעזור לי קצת בהחלטות. 1. אני קוראת לאחרונה על פקפוקים באמינות הלחם המלא (האם אכן מלא?) וגם לגבי תעשיית הדגנים. כשעיקר הביקורת היא שאיכות המרכיבים והערך התזונתי אינם בהלימה למה שנרשם על האריזה, אם בכלל רושמים את כל המרכיבים... אני מתלבטת אם להמשיך לאכול את הברנפלקס, כארוחת בוקר משביעה, בריאה ועתירת סיבים תזונתיים. 2. מבקשת הבהרה לגבי אורז. לגבי אורז חום מלא אין לי שאלות. העניין הוא שבסופר יש לפחות 8 סוגי אורז שונים: בר, פרסי, רגיל, הודי, תאילנדי, יסמין, בסמטי, ארוך, אחד אחד, עגול וכו`. מה ההבדל בינהם מבחינת קלוריות ומדד גליקמי? תודה ושבוע טוב
חן שלום! אענה לך מהקל לכבד, ברשותך. לגבי סוגי האורז השונים, במאגר הפירוט הקלורי האמין שברשותי, לא מגדירים הבדל לפי זנים אלא פשוט לפי אורז קצר, בינוני וארוך. אין הבדל קלורי - 130 קק"ל ל - 100 גר' אורז לבן מבושל (כך גם בתכולת הסיבים הנמוכה), למעט אורז בר (שזה לא בדיוק אורז מבחינה בוטנית...) שבו 100 קק"ל ל - 100 גר' אורז מבושל ופי 3 סיבים. לגבי הכתבות האחרונות שפורסמו בנוגע לתעשיית המזון, חלקן רציניות ומעניינות וחלקן (לצערי) מסולפות ומתמקדות בשולי ובזניח. אני חושבת שנכון להיום, מה שנחשף הוא בעיתיות בהגדרת ההצהרות אותן משרד הבריאות מאשר ("מלא", "דיאט", וכו'). יש להניח ולקוות שנושא זה יטופל בקרוב ע"י הארגונים הרלוונטים (צרכנים, דיאטניות וכו'). לגבי ערכים תזונתיים, החברות חייבות בפרסום אמין בחוק ושוב, תפקידו של משרד הבריאות לאכוף זאת. הנתונים שפורסמו לגבי הלחמים בעיתיים אך עדיין נמוכים באופן משמעותי מלחם רגיל. בסיטואציה שנוצרה קשה לי לתת המלצות. ניתן לחזור "לטבע" ולהכין לבד ארוחת בוקר מדגנים מלאים. אני לא בטוחה שזה כ"כ טעים או קל להכנה... לשיקולך. הגישה שלי בתזונה ובכלל בחיים היא להתייחס לכל דבר בפרופורציה. לא כדאי שכל המזון יהיה מתועש אך אין צורך להחרימו לחלוטין... נקווה ונדרוש כולנו מתעשיית המזון לספק לנו איכות ואמינות וכך ייטב לכולנו. בברכה, נועה
חן שלום! רציתי להוסיף לך קישור לאתר המפרט אינדקס גליצמי: http://www.glycemicindex.com/ נועה