איזון שומנים וסוכר ועוד
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
האם נכונה הטענה לפיה הפיטואסטרוגנים בפולי סויה משפרים את ספיגת הסידן ומגבירים את מסת העצם, וה-birk unhibitor בסויה מפריע לפעילות סרטנית, ואכילתה מפחיתה פלאק בדפנות העורקים ומאזנת שומנים וסוכר בדם, כפי שנכתב בפורום אחר באתר זה?
שלום אלי, לסויה מייחסים הרבה תכונות וסגולות רפואיות בנוגע לשומנים וסוכר, אוסטאופרוזיס ותופעות גיל המעבר, סרטן ועוד. חלק מהטענות מבוססות על מחקרים קליניים אך רובם לא. הם מבוססים על מחקרי הסתכלות באוכלוסיות שצורכות סויה בכמויות גדולות כמו סינים. ההבדל הוא שאלו לא צורכים רק סויה ותזונתם שונה בהרבה מהתזונה המערבית. לא הייתי פוסלת את הסויה כמרכיב מזון בדיאטה, אך גם לא הייתי בונה עליה כתרופה לטיפול במחלות. החשוב ביותר הוא לשמור על תזונה מאוזנת ולהקפיד על פעילות גופנית. בברכה, דנה
לתשובתך אבקש להבהיר בכמה הערות. א. בניגוד להנחתך, התכונות החיוביות המיוחסות לסויה, אליהן התייחסתי בשאלתי, הינן מניעתיות ולא רפואיות, ושאלתי התייחסה, ממילא, למזון המיועד למניעת מחלות ולא לטיפול בהן. אם, כדברייך, רק חלק מהתכונות החיוביות הללו מבוססות על מחקרים, נראה לי שאין לזלזל בזה, כי גם אם מזון זה עשוי לתרום תרומה חלקית למניעת המחלות (או חלק מהמחלות) שצוינו, האם אינך סבורה שיש בכך ברכה לא מבוטלת? ב. אשר לעובדה שהסינים לא צורכים רק סויה - הרי גם אנו לא צורכים רק סויה, כך שאין בכך כדי לשנות את התמונה. ג. העובדה שהתזונה הסינית שונה מהמערבית איננה מפריכה את המחקרים בנושא. הרי בכל מחקר מדעי מקובל לפקח על משתנים שונים המבדילים בין קבוצת המחקר לקבוצת הביקורת, ולמטרה זו פותחו כלים הנמצאים בשימוש ע"י החוקרים, כפי שבוודאי ידוע לך. אילו היה נכון לפסול ממצאי מחקרים עקב שוני כנ"ל, היה עלייך לפסול את כל המחקרים - כולל אלו שמדע התזונה כולו מושתת עליהם - ולאו דווקא את אלה שחקרו את הסויה. אולם זוהי בוודאי איננה כוונתך.