פסוריאזיס ותזונה
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום רב, הרקע: גילי כ-50, סובל שנים ארוכות מפסוריאזיס מפושט ברוב הגוף. לאחרונה נמסר לי - שלא ע"י רופא או תזונאי - כי אנשים שנמנעו מלאכול מזון המכיל חיטה נוצר אצלם שיפור משמעותי (לטענתם, כך שמעו, שההמחלה נעלמה כליל ולתמיד אצל אותם חולים). מבחינת מוצרי המזון הכוונה במיוחד ללחם (אך גם לשאר המוצרים המכילים חיטה, כגון עוגות וכו'), לטענתם הדבר מתייחס במיוחד למרכיב מסויים בחיטה (גלוטומט? או בדומה לכך). זה המקום לציין כי אותם אנשים סבלו גם מעודף משקל ולאחר השינוי התזונתי - ירדו מאד במשקל, מבחינתם הדבר מצויין. לעומת זאת המשקל שלי תקין ביחס לגובה ולכל פרמטר אחר, כמו כן הוא משקל יציב מאד, לאורך זמן. שאלותי הן: 1. האם יש ממש בדברים? 2. מהו שם המרכיב המדוייק שנמצא בחיטה ועוזר בנדון? 3. אם יש ממש - מה התחליף ללחם? (האם יש לחמים שאין בהם כלל חיטה?) 4. האם אין בדבר נזק בריאותי מכיוון אחר (עקב מחסור במרכיב מסויים לגוף)? 5. האם ניתן - מבחינה בריאותית בלבד - "להתנזר" מחיטה (או מאותו מרכיב) לאורך זמן, חודשים ושנים? בתודה מראש,
כמתעניינת בריפוי טבעי, נראה לי שמה ששמעת נכון, אבל כנראה שלא מדובר רק בהימנעות מחיטה בלבד, אלא גם ממזונות נוספים בעלי תגובה חומצתית, כמו בשר, סוכר, קפה וכל מזון שיש בו תוספות לא טבעיות. מניסיון אישי של שנים - לא חייבים לאכול לחם. יש הרבה מזונות טבעיים, בעלי ערך תזונתי גבוה יותר, וכאשר לומדים לאכול נכון, לא נוצר שום מחסור בגוף. אני יכולה להפנות אותך לאדם שיוכל לענות לך באופן מקצועי ומוסמך.
שלום יואל, בשנם האחרונות ידוע יותר על הקשר בין תזונה ופסוריאזיס וישן המלצות רבות להמנעות ממזונות כגון גלוטן שהינו חלבון החיטה. המחקרים אינם חד משמעיים וכמובן לא כל המטופלים הגיבו לדיאטה. המנעות מגלוטן אומרת המנעות מכל דבר העשוי מחיטה, שעורה, לתת, ויש שאומרים גם שבולת שועל. ישנם תחליפים ללחם כגון פריכיות אורז ולחמים העשויים מקמח ללא גלוטן. דיאטה כזו אין להתחיל לבד, יש להתייעץ עם דיאטנית קלינית בנושא, על מנת למנוע חסרים ונזקים. דיאטה ללא גלוטן אינה מסוכנת ואינה מפתחת חסרים במידה ויודעים לאזנה. ישנם אנשים שאינם מסוגלים לאכול חלבון חיטה בשל אלרגיה וחיים ככה כל חייהם ללא כל בעיה. בברכה, דנה