פורום תזונה קלינית
מהי התזונה המומלצת לבעית דיבירטיקוליטיס קלה?
שלום שושי, בזמן דלקת פעילה (דיברטיקוליטיס) יש לשמור על דיאטה דלת שארית, כלומר פחות סיבים תזונתיים וגם פחות שומן, אך עיקר הדגש הוא על סיבים תזונתיים. כאשר המצב רגוע (דיברטיקולוזיס) יש להקפיד על דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים כגון: פירות, ירקות, דגנים מלאים ועוד. מומלץ בכל מקרה להמנע מזרעים קטנים כגון שומשון, קצח, פרג . בברכה,דנה
שלום רב, כל לילה אני מתעוררת עם רעב מציק ,תמיד אחרי 7-8 שעות יש לי רעב בלילה לא משנה מתי אני אוכלת אחרי 7 שעות אני מתעוררת בתחושת רעב מציקה , עשיתי בדיקות של בלוטת התריס ,חיידק הליקובקטר ,בדיקות דם רגילות והכל תקין ,אין בעיות פסיכולוגיות ,מהי הבעיה אם כך ואיך אפשר לנטרל את זה? תודה שירה
שלום שירה, תחושת רעב אחרי 7-8 שעות אינה חריגה, זה תלוי מתי אכלת פעם אחרונה. נסי לכוון את ארוחת הערב לעד שעה לפני השינה או ארוחת לילה כשעה לפני השינה, רצוי משהו המכיל פחמימות מורכבות, כגון פרוסה עם גבינה, או כמה שקשים או אגוזים עם פרי וצמצמי את שעות צום השינה למקסימום 8 שעות. בברכה,דנה
לדנה . באחת התשובות כתבת בקשר לשמן קנולה שהוא עדיף מהסיבה:"נקודת עישון גבוהה יותר שמומלצת יותר לטיגון". למה הכוונה?
שלום טובה, הכוונה היא שהוא נשרף בשלב הרבה יותר מאוחר משמנים אחרים, כגון שמן זית, ולכן פחות נוטה להתחמצן ולהתעפש. בברכה,דנה
האם כאשר מקפיאים בשר שבושל , גם אז הבשר מאבד מערכיו התזונתיים כפי שבשר טרי מאבד בהקפאה?
שלום לימור, רוב איבוד הערכים התזונתיים נעשה בזמן הבישול. ההפקאה כבר לש משנה הרבה, חוץ מאיכות וטעם בעיקר. בברכה,דנה
האם זה עדיף על שמן קנולה וסויה והאם זה ימנע את החימצון של השמן ושל המטוגנים כמו שניצל, כרוביות, צ'יפס, פלאפל וחצילים? ובקיצור האם האוכל המטוגן שהזכרתי יצא בריא בגלל שטוגן בשמן זית?
שלום בתיה, לשמן זית נקודת עישון נמוכה יותר משל קנולה, ולכן עדיף לטגן בשמן קנולה. בברכה,דנה
השרתי פטריות מיובשות במים ואחר כך שמתי חלק במקרר (ללא המים) ויום למחרת טיגנתי אותן. האם זה בסדר לאכול אותן? עכשיו הקפאתי אותן. בגלל שזה פטריות לא רציתי לקחת סיכון תודה
שלום סיוון, לא נראה לי שישנה בעיה עם כך. בברכה,דנה
בבדיקת דם שעשיתי נמצא מחסור בויטמין B 12. אני כמעט ולא אוכל בשר, אך מקפיד על אכילת ביצים ודגים, בעיקר דגי מושט. האם הויטמין אינו נמצא בביצים ודגים? בשל המחסור בויטמין החלטתי להגביר את האכילה הבשרית שלי. באילו סוגי בשר נמצא B12 בכמות הגדולה ביותר?
שלום דוד, לעיתים המחסור בויטמין B12 אינו בעקבות בעיה בצריכה במזון אלא בספיגתו, בעיקר בגיל מבוגר. לכן מומלץ, ללא קשר להעלאת כמות הבשר היומית, לקחת תוסף במינון גבוה, עדיף כדור למציצה מתחת ללשון, ולא לחכות שיעלה מהמזון. בכל מקרה בשר בקר והודו עשירים בויטמין זה. הכמות בדגים ובביצים וכן מוצרי חלב נמוך בהרבה. בברכה,דנה
בן 47 סובל מרגישות ללקטוז מעי רגיז,ירידה בצפיפות עצם .רופאה אנדוקרינית המליצה בין היתר על צריכת סידן ציטראיט. נושא נוסף עלין רציתי לשאול דיאטת השמנה חייב להשמין עקב צפיפות עצם נמוכה סובל מתת משקל גובה 1.85 משקל 60 אשמח אם תענו לי על כל שאלה לחוד בתודה מראש 1.מה תוסף סידן שיגרום לי להכי פחות כאבי בטן. 2.האם תוסף סידן יכול לגרום לאבנים בכליות ואיך ניתן לדעת ולמנוע. 3.בויטמין D יש בדיקת דם שמודדת רמתו בדם ואז ניתן לוודא שתוסף עוזר האם ישנה בדיקה שמודדת סידן אני יודע שיש בדיקת דם כזו אך אני מבין שהיא לא קובעת חד משמעית אם משק סידן טוב ולא יש גם איסוף שתן בקיצור אם אני לוקח תוסף איך אני רואה עם משפיע מבחינת סידן. 4.האם טיפות ויטמין D בלקיחה בפה או בטיפטוף על פרוסות לחם נספגות בגוף באותה מידה אני לוקח 2000 יב"ל עקב מחסור וצפיפות עצם נמוכה.. 5.ניסיתי דיאטות השמנה אצל מספר דיטניות ולא הלך הבעיה שלי שאני מגביל את עצמי במאכלים עקב מעי רגיז כיוון שלאחר שאוכל אותם מרגיש נפיחות או גזים או מערבולות בבטן אני כבר מיואש האם יש דיאטניות מיוחדות שיודעות להתאים את הדיאטה למצבי הרפואי אשמח על המלצה
שלום בוקי, 1. ישנם הטוענים שקלציום ציטראט עושה פחות כאבי בטן, אך בפועל כולם יכולים לעשות זאת, זה עניין של רגישות. 2. תוסף סידן לא גורם לאבני כליה. 3. אתה לא רואה, בודקים זאת בצפיפות עצם ואיבודים בשתן. אין בדיקת דם. 4. נספגות כנ"ל. 5. ממליצה שתפנה לדיאטנית המתמחה בנושא גסטרו. בברכה,דנה
בהמשך לתשובתך איך אני מוצא דיאטנית שמתמחה בנושא גסטרו
שלום, בחודש האחרון עברתי לתזונה ברעאה: ללא קמח (מכל סוג שהוא), חלב, סוכר וקפה, התזונה שלי מבוססת בעיקר על ירקות, פירות, אורז מלא, תירס, שיבולת שועל, קינואה וקטניות שונות, למרות שאני מרגישה נהדר וגם ירדתי במשקל (9 קג' בחודש?!) אני מוצאת את עצמי לעיתים קרובות עייפה בשעות הבוקר, בעיקר עם אני עוסקת בקריאה או בכתיבה הדורשת ריכוז גבוה. האם משהוא לא בסדר בתזונה שלי? או שעלי לבדוק בכייונים אחרים (אולי הפרעות קשב)? תודה, יעל
שלום יעל, מדובר ככל הנראה בתזונה קליצונית מדי עבורך וירידה של 9 ק"ג בחודש הינה מוגזמת ואת ככל הנראה לא מקבלת מספיק קלוריות. איפה מקור החלבון מן החי שלך? איפה הבזרל, ויטמין B12? מה לגבי ביצים. אפשר לאכול בריא וגם לאכול בשר, דגים, מוצרי חלב ועוד. פני לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום דנה, בכל פעם לאחר שאני אוכלת עגבניה (כמה שעות אחרי) יש לי כאבי בטן והבטן גם מתנפחת. מה יכולה להיות הסיבה? תודה
שלום טלי, לעיתים ישנן רגישויות לפירות וירקות שונים, יכול להיות שזה המקרה. אם זה קורה רק מעגבניה וזה גורם לתחושת אי נוחות, פשוט המנעי.אם זה קורה מפירות וירקות אחרים, פני לרופא להמשך בירור . בברכה,דנה
שלום כמה קלוריות אני מכניס בארוחת פיירות רבים. וכדי לדייק : פעם , פעמיים בשבוע התפריט היומי כלהלן : מיץ ירקות : מ 3-4 גזרים ,עלי סלרי , חצי סלק , חסה פטרוזיליה שמיר טיפה קולורבי ומלפפון. אח"הצ ערב :2 אנונות בינוניות תפוח עץ , קיווי , 2 אפרסמונים, 2,3 דבלים , רבע -עד חצי מנגו יבש . ושתי כפות גדושות +, של חמאת שומשום מלא . וזה כל האוכל לאותו יום. כמה קלוריות נכנסים לאותו יום ? תודה וחג שהיה שמח
שלום משה, בהערכה גסה כ- 1000 קק"ל. בברכה,דנה
שתי שאלות בבקשה: 1. מה כל כך טוב בעגבניה? 2. האם זה מסוכן לאכול ביצה שלא בושלה עד הסוף (גם ביצה קשה וגם מקושקשת)? תודה
שלום יעל, עגבניה עשירה בויטמין C וליקופן, שני נוגדי חמצון חזקים מאוד. כמו כן עשירה בסיבים תזונתיים. הסכנה באכילת ביצה לא מבושלת עד תום היא חשיפה לחיידק הסלמנולה. מעבר לכך, אין סכנה ממשית. בברכה,דנה
שלום, אני נורא אוהבת לאכול את קצוות העצמות של העוף. ברצוני לדעת האם זה בריא? ומה הערכים התזונתיים של זה. בנוסף, אשמח לדעת את הערך הקלורי של זה פחות או יותר ואם אין ערך מדויק אשמח לדעת גם רק אם זה יחסית משמין/לא בעל ערך קלורי גבוה תודה רבה, אוריה
שלום אוריה, אין לי מידע לגבי הערך התזונתי של חלק זה, מדובר ברובו בסחוס. ייתכן ועשיר במינרלים שונים, ביניהם, סידן, אך זהו ניחוש מושכל ולא על פי מידע אמין. בברכה,דנה
שלום רב לכן מנהלות הפורום. אני בחור בן 33, 1.85 ס"מ (מבנה גוף בנוני) ובמשך השנים האחרונות, נמצא ועובד תחת לחץ, (הארוחות שלי לא הכי מסודרות באזור הצהריים בדר"כ). שמתי לב (רק בזמן האחרון) שאני נוהג לאכול בעמידה, ולא בישיבה כנהוג, (קרוב ל-4 שנים כבר). לאחרונה נאמר לי שלא בריא לאכול בעמידה!!!, לכן שואל האם אמת בדבר, ואם כן מה ההשלכות לכך, במה יכולים להתבטא, מה אתן חושבות או ממליצות. תודה לכן.
שלום, העיקרון לא לאכול בעמידה הינו התנהגותי, לא מטבולי. לא משמינים כי אוכלים בעמידה ולא נהיים חולים מאכילה בעמידה, זהו פשוט דפוס התנהגות לא בריא שאתה עלול להעביר הלאה גם לבני משפחתך, ולדפוסי אכילה ישנה השפעה מרובה על סוג המזון שאנו בוחרים ועל המשקל בעתיד. בברכה,דנה
דנה שלום אני נוהג לאכול ביצים מועשרות באומגה 3 . האם יש להן, לדעתך, יתרון תזונתי על פני ביצים רגילות? האם את סבורה כי ביצי חופש עדיפות על פני ביצים רגילות? והאם ביצים אורגניות עדיפות אף יותר? בכתבת תחקיר ששודרה בתכנית כלבוטק נטען כי מבחינה תזונתית אין כל הבדל בין סוגי הביצים, וכי העלות הגבוהה של הביצים האורגניות וביצי החופש אין לה שום הצדקה. מאידך, אינני סומך כל כך על המקורות התקצועיים שעומדים מאחורי התכנית, ולכן אשמח לקבל את חוות דעתך.
שלום משה, בעיקרון אין הבדל איכותי בין ביצי חופש לבין ביצים רגילות, הכל תלוי באוכל ובטיפול התרופתי שמקבלות התרנגולות.כנ"ל לגבי ביצים אורגניות, אולי אין בהן יותר חלבון, אך קרוב לוודאי יש בהן פחות תרופות וכן הטעם שונה לגמרי. לגבי ביצים מועשרות באומגה 3, מעולם לא נבדקה התכולה האמיתית שלהם ואיני יכולה לומר אם "העשרה"זו הינה משמעותית. בכל מקרה, אפשר לאכול גם ביצים רגילות. בברכה,דנה
תודה על תשובתך. רק רציתי לדעת מה יכול להיות איזה תגובה. רק קיבלתי את תוצאות הבדיקה....
שלום עדי, כמו כל תגובה של רגישות, כאבי בטן, גזים וכו', לא מעבר. בברכה,דנה
חוץ מסלמון.מדבר על אכילת דג ללא כל עיבוד שימור או חימום כלשהו. יש סוג סרדינים הנמכר בארץ המומלץ לצורך אומגה 3 ? תודה
שלום משה, אפשר גם טונה טריה, סלמון טרי, סרדינים טריים, מקרל, הרינג. בברכה,דנה
את הדגים הטריים שציינת אינני יכול לאכול. האם יש בארץ סרדינים מקופסא שנשאר בהם משמעותית אומגה 3 ? אם יש -איזה? מקרל והרינג - האם גם כן טרי או שאפשר מבחינת אומגה3 הרינג כבוש ומקרל מקופסא? אני מודע למלח הרב בשלושת הנ"ל אך לא ממליח כלום כך שארשה לעצמי רק כאן.
שלום רב, מתי עדיף לצרוך אקטיביה? האם בבוקר, על קיבה ריקה או בערב, לפני השינה?
שלום יצחק, אין המלצות מיוחדות בנושא. אפשר בכל שלב של היום בכל שעה. בברכה,דנה
האם שתיית בירה יומית עשויה להקל על מתן שתן ושיפור מצב הפרוסטטה? אני בן 70 עדיין ללא סימנים מדאיגים בנושא אולם חושש מהעתיד לבוא. תודה על התשובה
שלום אריה, אין לי מידע מדעי בנושא. בברכה,דנה
לבעלי רגישות לפרוקטוז. מה דעתך על כפית דבש ביום? תודה רבה
שלום עדי, כל רגישות מגיבה אחרת. זה עניין של ניסוי וטעייה.בעיקרון דבש מכיל 40% פרוקטוז ולכן יש להזהר. אם אין לך תגובה של רגישות, את יכולה לאכול. אם זה מפריע, המנעי. בברכה,דנה
האם מותר לאכול כל יום אבוקדו למי שיש כולסטרול רע כולסטרול 163
שלום אורית, אין מניעה לאכול אבוקדו על בסיס יומי, הואיל והוא עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות שעוזרות להורדת כולסטרול. ההמלצה כף ליממה או רבע אבוקדו קטן, אין צורך ביותר.צרך לקחת בחשבון גם את ערכו הקלורי, ולכן המנה מוגבלת.אם אין בעיה של השמנה, המנה יכולה להיות גדולה יותר. בברכה,דנה
שלום דנה האם לרסק העגבניות מוסיפים סוכר או פרוקטוז? האם תוספת זו משמעותית מבחינת קלוריות? והאם זה משתקף בBX? תודה מאור
שלום מאור, אם מוסיפים סוכר או פרוקטוז חייבם לרשום את זה ברשימת הרכיבים שעל המוצר. אם לא רשום, לא אמור להיות. בברכה,דנה
האם יש תה צמחים כל שהוא שיכל לרפא ציסטה או מיומה באזור הרחם? תודה
שלום, פני לפורום תזונה אלטרנטיבית. בברכה,דנה
שלום, האם מותר לאכול קרמבו בהריון? האם ביצים מפוסטרות שאינן עוברות בישול נוסף בטוחות לאכילה במהלך הריון? הנ"ל נכון גם לגבי קינוחים המכילים ביצים ואינם עוברים אפייה... תודה.
שלום מיכל, למיטב ידיעתי אין מניעה מלאכול קרמבו בהריון, הואיל ועוברות פסטור. כמובן שיש לדאוג שנשמר בטמפ' נכונה. לגבי מאפים לא אפויים בבית או בחות, יש לך פחות בקרה ולכן לא הייתי ממליצה, ללא קשר להריון. בברכה,דנה
האם יש צורך ממש לשפשף חזק את הירקות באופן שיטתי ומחמיר או שמספיק להשרות אותם במים וקצת לתתת למים לזרום עליהם? מדובר בירקות לא אורגניים. תודה
שלום אמיר, לרוב שטיפה במים ומעט סבין מספיקה. לא צריך לשפשף, רק להוריד את הלכלוך החיצוני. בברכה,דנה
האם קפאין יוכל לגרום לנער לצמוח מבחינת גובהו ???? יש מחקרים בנושא המוכיחים זאת ??? תודה מראש .
התכוונתי כמובן האם צריכה מוגברת של קפאין יכולה לגרום לעיכוב צמיחה ??(גובה). תודה.
ליסי שלום, תודה על השאלה. אני בודקת את הנושא ותקבלי תשובה בקרוב מיכל
ליסי שלום, הן בספרות המקצועית והן בשיחה עם אנדוקרינולוגי ילדים לא מצאתי תעוד לפגיעה בגדילה לגובה של ילדים או מתבגרים. עם זאת, לאור כל תופעות הלוואי של עודף קפאין, (ואל לך לשכוח שבשל משקלם וגודלם של הילדים, הכמות שגורמת לעודף היא קטנה יותר), מומלץ לשים לב ולא לצרוך מזונות או משקאות שמכילים קפאין בכמות גדולה. בהצלחה! מיכל
יש לי שני בנים. בן 8.5 ו-3.5. שניהם אוהבים מאוד מוצרי חלב, אך יש בלבול מאוד גדול בנושא, מכיוון שיש האומרים שזה לא בריא ומצד שני, משרד הבריאות שכן ממליץ בייחוד לילדים לאכול 3 מנות ביום. האם כן להמשיך ולעודד את אכילת החלב ומוצריו? הבעייה היא עם בני הקטן שממשיך לצרוך סימילק פעמיים ביום ומקבל לאחר מכן כאב בטן. הוא ינק עד גיל שנה ושלושה חודשים. רופא הילדים בדק אותו ואמר שהכל בסדר ושהוא לא רואה צורך לעשות בדיקת אלרגיה מאחר שאין לו תסמינים כמו שלשולים והקאות.מה עושים?
שיר שלום, משרד הבריאות אכן ממליץ על מוצרי חלב כמקור מצוין לסידן. ישנם אנשים מסוימים שאלרגיים לחלבון החלב או כאלה שיש להם אי סבילות לסוכר החלב- ללקטוז, הם מונחים לקבל סידן ממקור תחליפי. בנך הקטן צריך 3 מנות חלב ליום והגדול 4 מנות. מנה נחשבת לכוס חלב, יוגורט, 3 כפות גבינה או קוטג' וכו'. לגבי כאבי בטן לאחר סימלאק- לא ציינת האם גם מוצרי חלב לא ניגרים כגון גבינה או צהובה עושים לו כאב בטן. אם גבינה לבנה או צהובה שמכילות לקטוז בכמות קטנה אינן גורמות לו לכאב בטן אולי הבעיה היא אי סבילות ללקטוז. בכל מקרה ממליצה לך לפנות ליעוץ גסטרו לברור כאב הבטן. חג שמח, בהצלחה! מיכל
בחודש האחרון קיבלתי שני התקפים מאוד לא נעימים של בחילות שלאחר מכן הקאתי .זה הייה מלווה בחולשה ובפעם השניה גם היו שילשולים. פעם אחת הגעתי למיון ובפעם אחרת הזמנתי רופאה הביתה שהזריקה לי פראמין .הייתי אצל רופא גסטרו והוא נתן לי מרשם של שני כדורים ליום של אומפרדקס בגלל חומציות יתר בקיבה. שאלתי היא מה הכי נכון בשבילי לאכול מפני שאני גם רגישה ללקטוז . ממש מפחדת מכל מה שמכניסה לפה.
שלום רבקה, הכי נכון, לעבור בדיקת גסטרוסקופיה בשלב ראשון ולברר מה המקור. שנית, אין מה לפחד ממזון. עליך להמנע ממזון עתיר שומן ומטוגן, מזון חריך או מתובל מאוד, שום, בצל, עישון סיגריות ואלכוהול. שאר המזונות חופשיים. בברכה,דנה
מדובר על גבר בגיל העשרים לחייו, מוגדר כתסמונת אספרגר, שאחד המרכיבים העיקריים הוא התנהגות אובססיבית/קומפולסיבית ובין ביתר בקושי רב לרסן דברים הקשורים לחושים - צריך לחוות דברים מאוד חזק - למשל, לשמוע דברים בקול חזק מאוד,לטעום טעמים מאוד חזקים כגון מיץ לימון (חצי בקבקוק בארוחה) וכד',וקושי רב בריסון של כמויות - חצי בקבוק שמפו למקלחת אחת, וכן בתחום של אוכל- כל דבר לוקח בכמויות אדירות. כתוצאה, הוא מחזיק בעודף משקל (מעל 100 ק"ג) כאשר ברקע משפחתי יש בעיה של עודף משקל, סכרת, מחלת לב וכד'. הוא מתענין בניתוח להצרת הכיבה, אך הרופא מרגיש שזאת האופציה האחרונה, ולפניכן צריך לעשות מקסימום מאמץ בפתרונות פחות אגרסיביים. הוא הפנה לייעוץ דיאטני. ברור לנו שהוא זקוק לייעוץ מדיאטן/ית עם התנסות עם אוכלוסיה עם צרכים מיוחדים ואף עם אוכלוסיה הסובלת מ-O.C.D.ו/או בספקטרום האוטיסטי. האם הדיאטנים של קופת חולים ביחידה לבריאות הנפש מוכשרים לטיפול באוכלוסיה זאת (או רק באנרקסים ובולימיים)? האם אתם יכולים להציע דיאטן/ית העונה על צרכים - עדיף באיזור ירושלים? תודה
שלום, פנו למרפאה של הפרעות אכילה בבית החולים הקרוב למקום מגוריכם. שם מטפלים בכל סוגי הפרעות האכילה, על כל רקע, לא רק אנורקסיה או בולמיה נרבוזה. בברכה,דנה
שלום הייתי רוצה לדעת מה ההבדל {הבריאותי} בין אורז בסמטי לבן לבן אורז בסמטי מלא? והאם הבסמטי הלבן גם בריא באותה המידה? כמו האורז המלא? בברכה ובתודה אילנית
שלום אילנית, אין לי מידע לגבי ההבדל בין אורז בסמטי לבן לבין אורז בסמטי מלא. המושג בסמטי מציין את מקור הגעתו של האורז מהודו , מבנה ומרקם. בכל מקרה אורז בסמטי נחשב בעל ערך גליקמי בינוני ומומלץ לסוכרתיים במינון מוגבל בדומה לאורז רגיל. בברכה,דנה
שלום, חיפשתי באינטרנט תשובה לשאלתי אך לא מצאתי בשום מקום נתונים מדויקים, רציתי לשאול כמה זמן לוקח לכל קב' מזון לעבור את הקיבה- כלומר מהו קצב הריקון שלה בפחמימות? כמה בחלבון? וכמה בשומן? אני מתכוונת מבחינת זמנים (דק', שעות) ולא מי לפני מי תודה רבה!
שלום, קצב ריקון קיבה משתנה בהתאם לסוג הפחמימה, שומן וחלבון ולכל אחד זמן שונה. הממוצע נע בין 40 דקות ל מספר שעות, כאשר לשומן לוקח הכי הרבה זמן. ככל שהפחמימה יותר פשוטה, כך זמן המעבר יותר מהיר, ויהיה כ- 40-60 דקות. בברכה,דנה
שלום, רציתי בבקשה לדעת האם אכילה של יותר מ-3 אפרסמונים ביום יכולה לגרום למשהו במערכת העיכול, כל כתבה שקראתי נוגדת אחת את השניה, חלק אומרים שזה גורם לעצירות ובעיות במעיים וחלק אומרים שזה מטפל דווקא בעצירות. אני רק רוצה לציין שאני אוכלת את הפרי ללא קליפה, אודה לך מאוד מאוד אם תוכלי לענות לי.. :)
שלום נועה, בעבר אכילת אפרסמונים נמצאה קשורה בחסימות מעיים, וזה היה בגלל זן מסויים. כיום אין הכוחה לכך שמביא לחסימות ו/או עצירות אצל אנשים בריאים עם מערכת עיכול תקינה. כן יכול להיות בעייתי באנשים שעברו ניתוחים במערכת העיכול או בעיות חומציות בקיבה או באנשים עם נטיה לחסימות. הבעיה שהסיבים הבעייתים אינם רק בקליפה אלא גם בפרי עצמו, כך שהקילוף לא ממ משנה. איני רואה סיבה לאכול 3 ביום, גווני עם פירות אחרים. בברכה,דנה
דנה שלום, האם אין לקלף גם בוטנים (כפי שכתבת על שקדים)? קראתי שיש רעלנים בהם. תודה ושבת שלום. רחלי
שלום רחלי, אנחנו מקלפים בוטנים כי קליפתם מרה ולא אכילה ממש. אין סכנה של ממש באכילה. בברכה,דנה
האם טיגון הופך את השומן לשומן רווי.ובנוגע להורדת כולסטרול אומרים שכוס יין אדום ביום מוריד כולסטרול האם גם מיץ ענבים טבעי?
שלום אפי, טיגון לא הופך את השומן לרווי, אלא מייצר חומרים מחמצנים ומסרטנים, כאשר השמן נשרף. כוס יין אדום ליממה בהחלט מועילה מפני תחלואה לבבית ועוזרת נגד חמצון כולסטרול (פחות להורדתו). מיץ ענבים, לא. בברכה,דנה
הי. סובלת מריפלוקס. האם אפשר להוציא את החומציות מרסק עגבניות לגמרי? כיצד? תודה
שלום סיגל, לא ידוע לי כיצד ניתן להוציא חומציות מרסק עגבניות פרט לתהליך בישול שמוריד מעט מהחומציות. אין קשר בין רסק עגבניות לרפלוקס או לעידודו. ייתכן וזה צורב בגלל פציעה קיימת בושט. בברכה,דנה
אני אוכל הרבה פירות ביום (כ- 3-5 תפוחים, 2-3 אגסים, 5-10 קלמטינות, 2-3 תפוזים ובננה או שתיים). אני בן 14 וחצי, שוקל כ-59 ק"ג. האם כמויות אלו עלולות לפגוע איכשהו?
יקיר שלום, שמחתי מאוד על שאלתך, אכן נראה שאתה אוכל הרבה מאוד פירות. פירות הם בריאים ומזינים אולם עודף בהם אינו נחוץ- כמו כל דבר בחיים: גם משהו בריא בעודף לא בהכרח יעשה טוב.... מדוע אתה אוכל כ"כ הרבה פירות? האם אתה מצליח לקבל את כל שאר אבות המזון הנחוצים בגילך לגדילה תקינה כגון מנה בשרית, ביצה, 5-6 מנות חלב כל יום? האם כמות פירות גדולה כזו אינה גורמת לך לשלשול או לעצירות? כל עוד אתה מקבל את כל אבות המזון שציינתי, ואין לך עודף משקל,או רמת סוכר גבוהה בדם אין בעייה עם הרבה פירות. בכל מקרה אני ממליצה לך לפנות לדיאטנית קלינית ליעוץ אישי לעבור על התפריט שלך ולוודא שעודף הפירות לא מגיע על חשבון מזונות מזינים וחשובים אחרים. בהצלחה! מיכל
היי, בן זוגי בן 46 אוכל המון קלוריות ושומן כל יום- בין 3-4 ארוחות מלאות עתירות בקלוריות, שוקולדים וחטיפים מלוחים. איך יכול להיות שהוא לא משמין?( בנוסף -לא עושה ספורט)לאן כל האוכל הזה הולך? יכול להיות שהשומן הצטבר לו בתוך האיברים הפנימיים? תודה על העזרה.
שלום עינת, השומן לא מצטבר באיברים הפניממים בלבד מבלי לתת אותות בבדיקות הדם. אם הכל תקין, אין מה לחפש. ישנם אנשים שזהו מבנה גופם ויכולתם המטבולית. אמנם אנשים רזים אינם מוגנים באופן בלעדיממחלות כלי דם ולב, אך לא רק המראה החיצוני קובע, אלא גם בדיקות הדם. אם הן תקינות, לא אמורה להיות סיבה לדאגה. בברכה,דנה
1.האם בפתיתי קוסמין יש גלוטן? 2.האם בקווקאר יש גלוטן?
שלום אליעד, בכוסמין יש גלוטן. בקוואקר (שבולת שועל) ייתכן ויהיה זיהום משני של גלוטן ולכן רוב מטופלי הצליאק נמנעים משבולת שועל ומוצריה.כמו כן ישנו חלבון בשבולת שועל שאמנם אינו החלבון שגורם לאלרגיה כמו בחיטה, שעורה וכוסמין, אך טוענים שאנשים עם צליאק אלרגיים גם אליו. בברכה,דנה בברכה,דנה
אם אני קונה חזה עוף/הודו טרי ומקפיא את זה בפריזר אז זה פוגע בערכו של הבשר?או שזה לא משנה
שלום, הפגיעה בעיקר באיכות הטעם של הבשר וטריותו. מבחינה תזונתית הקפאה לרוב שומרת על הערכים כפי שהם ברגע ההקפאה. בברכה,דנה
שלום רב לצערי, אני עומדת לעבור הליך השתלת שיניים נרחב בפה. במסגרת ההליך עוקרים לי שיניים רבות ועושים השתלת עצם. זה אומר שלאורך כשנה לפחות יהיה לי חסר משמעותי בשיניים בפה. בעיקר טוחנות. יש לי מעין שיניים "זמניות" אך הן אינן נוחות לאכילה של אוכל כמו שאני אוהבת וצריכה (נטיה להשמנה ולעצירות). אשמח להפניות שלכן למקורות עם המלצות לתזונה בריאה (כמו שאני רגילה לה: עם סיבים, ירקות, פירות, דגים ומעט מאוד בשר) מתאימה לאנשים כמותי. תודה רבה מראש!
שלום, אני יכולה לתת לך המלצות חלקיות ובנוסף עליך לגשת לדיאטנית לייעוץ אישי: פירות וירקות אפשר לשים בבלנדר ולשתות סחוט טרי כל יום, גם מיץ פרי וגם מיץ ירק, הכי חשוב לשמור על הקליפה.כמו כן אפשר ירקות מבושלים או רסקי פרי.בריסוק עם הקליפה תקבלי את כל הסיבים שאת צריכה מירקות ופירות. מוצרי חלב- אין בעיה כולם רכים וניתנים לאכילה. בשר ומוצריו- אפשר קציצות רכות מבושלות, גם בשר רק של עוף יכול לעבור. במידה ולא, בשלי מרקים עשירים בירקות, פחמימה עשירה בסיבים ובשר וטחני באופן מלא למרקם מתאים. דגים נחשבים לבשר רך, כך שאין בעיה. ביצים טונה הינם רכים ואין בעיה לאוכלם גם בחסר שיניים. אם את רוצה תוספת של סיבים, ישנם סיבים שממיסים במים. בברכה,דנה
האם קפאין משפיע על ספיגת ויטמין די? האם מעכב? תודה
שלום איציק, לא ידועה לי על השפעה של קפאין על ספיגת ויטמין D. בברכה,דנה
ידוע שקיים איבוד ערכים תזונתיים בהקפאת בשר טרי, אך האם איבוד הערכים התזונתיים מתרחש גם בהקפאת בשר מבושל. ?
שלום לימור, הקפאת הבשר לא גורמת לאיבודים כמו שהיא מורידה מאיכות הבשר, מבנה, גמישות, טעם ובעיקר טריות. ברגע שמקפיאים בשר מבושל, הערכים לא אובדים ממש, כי הם נשמרים בהקפאה. ההשפעה העקרית היא בעיקר על איכות הבשר והטעם, פחות על ההבט התזונתי. ההבט הוא בעיקר איכות המזון וסניטציה שלו. בברכה,דנה
בשנה האחרונה מתבלבלות מחשבותיי,נסתרות ופרטים כמו שמות נשכחים. לעתים לזמן קצר ולעתים לזמן ארוך. הייתי רוצה להחזיר לעצמי חדות חשיבה וזיכרון גם לשמות. כיצד עלי לעשות זאת והאם יש תוספי תזונה מתאימים. עד היום חשבתי שג'ינקו בילובה יעיל לזה. הערב סתר זאת רופא העוסק בארועי מוח. אשמח אם תסייעו לי. המצב בו אני נתונה מדכא אותי, מה שגורם לי להעמקת השכחה. תודה וברכות לימים טובים, אורה
שלום אורה, לצערי למזון הפשעה נמוכה מאוד בשלבים בהם ישנן כבר תופעות קיימות. המניעה היא שחשובה מבחינת מזון לא לטיפול.עליך לפנות למרפאה לאבחון קוגנטיבי ולראות האם ישנה פגיעה של ממש וכיצד ניתן לעזור באמצעים אחרים. בברכה,דנה
האם הסופגניה סופגת שמן לתוך הבצק בזמן הטיגון? האם השמן שבו מטגנים את הסופגניה נכנס אל החלק הפנימי של הסופגניה כלומר הבהיר , הלבן ולא החלק הקריספי שעוטף את הסופגניה ? אני שואלת כי אם התשובה היא לא אז איך זה יכול להיות שהבעיה בסופגניה היא השמן הרי ניתן לנגב את מעטפת הסופגניה בניר סופג.
שלום לילי, השמן נספג לכל הסופגניה אך נשאר בעיקר בחלק החצינוי, במעטפת. היכולת של השמן להספג החוצה הינה נמוכה ויכולת הספיגה של הבצק לשמן גבוהה. כמה שתספגי, עדיין יהיה שמן שלא יצא ועבר תהליך "חיבור" לקמח עצמו. בברכה,דנה
האם באמת השמן קנולה הוא בריא יותר ועדיף על שמן סויה והאם זה נכון גם כאשר השמן קנולה מזוכך ?
שלום לילי, מבחינה קלורית אין הבדל. מבחינת ערך תזונתי הוא אכן יותר בריא בשל הרכב חומצות השומן, תכולת ויטמין E ונקודת עישון גבוהה יותר שמומלצת יותר לטיגון. בברכה,דנה
הפירות מהווים חלק נכבד מן התזונה שלי. אני מסיים כל ארוחה באכילה של שני פירות לפחות. לאחרונה שמעתי את הטענה הגורסת כי אכילת פירות בסיום הארוחה אינה מומלצת, כיוון שאם אוכלים פירות מיד אחרי חלבונים או פחמימות, הם נשארים בקיבה זמן רב יותר מהזמן שהיה לוקח להם אילו הם היו נאכלים על קיבה ריקה. לפי הטענה הזאת הדבר יגרום לתהליך של תסיסה, גזים וצרבת. אני עצמי אוכל שנים רבות פירות בסיום כל ארוחה ואינני חש ברע עקב כך, אך האם מבחינה תזונתית יש באמת המלצה לאכול פירות על קיבה ריקה ולא לאחר חלבונים ופחמימות?
שלום יאיר, אין מניעה לאכול פירות בסוף הארוחה. בברכה,דנה
שלום רב, אני חולה באנורקסיה שלוש שנים וכעת לאחר שיצאתי מאשפוז לפני שמונה חודשים במהלכו עליתי במשקל ,כרגע אני במשקל תקין ,בדיקות דם תקינות ,מתפקדת כרגיל רק עדין עם כל מיני חרדות לגבי משקל ,אוכל וכו'... מאז האשפוז אני אוכלת את אותו תפריט שניתן לי שם על ידי הדיאטנית. והאמת שנמאס לי ,למען האמת אני זו שפחדתי מאוד לשנות אבל גם ההורים שלי רצו שאשמור על אותו תפריט ,כרגע החלטתי שאני רוצה לעשות שינויים קלים אבל להישאר על אותו בסיס של תפריט. הבעיה שאני מאוד מאוד רוצה שתעזרי לי בה היא שבארוחת ערב יש לי ביצה ואני לא רוצה יותר לאכול ביצה אני שונאת את זה וזה כבר מגעיל אותי עוד מאשפוזים קודמים אכלתי ביצים וזה כבר נמאס לי מאוד אבל ההורים שלי מחייבים אותי לאכול ביצה כל ערב כי הם עדין טוענים שיש לזה חשיבות גדולה ,אני טוענת שאני כבר התחזקתי אני במשקל תקין שנה אם לא יותר הכול תקין אצלי ומתפקד טוב ,תסכימי איתי שלא כל בן אדם אוכל בערב ביצה כי יש לזה חשיבות ובכלל לא תמיד אנשים נורמטיביים אוכלים דברים שבריאים להם . אנא ממך אשמח אם תגיבי לי ותגידי לי מה דעתך בעניין. חייב ביצה ?! או שאפשר בלעדיה ?:) תודה רבה מראש!
שלום דנה, לא משנה מה נאמר על ידי או מומלץ, ההחלטה צריכה להיעשות בשיתוף עם הדיאטנית שטפלה בך בכל מקרה. אין הכרח לאדם בריא לאכול ביצה כל יום, וניתן להחליף עם פריטי מזון אחרים, והתנאי שישנה החלפה ולא הורדה. בברכה,דנה
אני בן 21,וסובל מבעיה של מעי רגיז... עד כמה שהבנתי-אין מה לעשות חוץ מלסבול בשקט.... ואני משתדל להשלים עם זה... השאלה שלי היא האם יכול להיות שהתופעה מפריעה לי לרדת במשקל אפילו שאני צורך מספר קלוריות קטן יחסית ומתעמל הרבה......???? תודה מראש!!!! ורק בריאות!!!!
שלום, ראשית, יש הרבה מה לעשות, והשאלה האם ישנה אבחנה של גסטרואנטרולוג או זוהי אבחנה שלך. אם רופא אבחן, יש ללכת לדיאטנית ולנסות יחד איתה למצוא את הטיפול הנמתאים מבחנה תזונתית, ישנם גם טיפולים תרופתיים. זה לא אמור להפריע לירידה במשקל, אך יש לברר שאינך סובל מבעיות אחרות, כגון תת תפקוד של בלוטת התריס. בברכה,דנה
יש לנו ילדה בת שנה וארבעה חודשים שסובלת מעצירויות. היא אוכל מטרנה וכן ירקות פירות ומזון מוצק. היא מקבלת סיבים להקלה של הגודש וכן מי שזיפים ולצערנו זה לא נראה טוב. מה עושים כי הרופאים לא ממש יודעים מה לעשות.
רועי שלום, חשוב קודם כל לבדוק כמה נוזלים ביתך שותה ביממה, ומה הרכב כל התפריט היומי שלה. בנוסף צריך לקחת בחשבון הסטוריה משפחתית- האם יש עצירות במשפחה. אני ממליצה לכם לפנות למרפאה בה עובד רופא גסטרואנטרולוג עם דיאטנית ילדים לברור ולטיפול. בהצלחה! מיכל
שלום דנה איפה יש יותר אלפא קרוטן :בגזר,ברסק עגבניות,בפלפל צהוב,או בקליפת החציל? ובכלל איפת יש הכי הרבה אלפא(לא ביתא)קרוטן? תודה מראש נועם 9
שלום נועם, אין לי מידע כמותי אלא סה"כ מזונות עשירים : גזר, כוסברה, עגבניות,שעועית ירוקה, ועלי מנגולד. בברכה,דנה