פורום תזונה קלינית
שלום,נאמר לי כי יש לי דלקת במפרקים בגב בחוליה L5 דבר שגורם לכאבים וכן בבדיקות שעשיתי בחודש האחרון ה-URIC ACID היה בערך שך 10.איזה מזון לצרוך ואיזה מזון להמנע מלאכול על מנת להוריד את הדלקת?אודה על תשובתכם.רונית
שלום רונית, קרוב לוודאי שאין קשר בין החומצה האורית הגבוהה לדלקת בגב. לרוב גאוט שיכול לנבוע מחומצה אורית גבוהה לא מתבטא במקומות אלו. להורדת החומצה האורית עליך לפנות דליאטנית קלינית לייעוץ אישי. לגבי הדלקת, את צריכה רופא. בברכה,דנה
חשבתי על משהו ורציתי לדעת אם זה נכון- כשמזון נשרף כמעט לגמרי הוא עובר תהליך חימצון וכל החומרים בו משנים את ההרכב הכימי שלהם. אם אני אשרוף מזון לגמרי (נגיד פרוסת לחם בטוסטר עד שהיא הופכת לפחם) האם כל הערכים התזונתיים של המזון יעלמו?
שלום רותם, כן, אם תשרפי את הפרוסה כל ערכה ילך לאיבוד, אך יחד עם זאת תהיה בלתי אכילה. בברכה,דנה
בני בן 5 הוא ילד עם מורכבות רפואית רב מערכתית. במהלך היום הוא אוכל דרך הפה ובלילה הוא מקבל השלמת הזנה של פדיאשור/נוטרן ג'וניור. הוא מחוץ לעקומות הגדילה של בני גילו (גיל העצמות שלו הוא 3 וחצי...) ואנו חייבם להעלותו במשקל, בעיקר מסיבות רפואיות. שמעתי שיש נוטרן 2 - שהוא 2 סיסי לכל מ"ל. האם אפשר לתת פחית אחת כזו ביום לילד בן 5 ששוקל כיום 13 קילו?
תמר שלום, נוטרן 2 הוא תכשיר מצוין אבל לא מתאים לילד במשקל של 13 ק"ג. אני ממליצה לך לחזור ולהתייעץ עם הדיאטנית המטפלת של בנך ולמצוא תכשיר הזנה מועשר שיתאים למשקלו. בהצלחה! מיכל
אנו אוכלים חזה עוף בבית ואני נוהגת להוסיף רטבים סויה קיקומן וצ'ילי.בנוסף סוכר חום כהה מעט.תבלינים כמו פפריקה,פילדלפיה לפעמים אני משתמשת ברוטב תאילנדי כל מקרה משתדלת לשים מעט.בלעדי זה לא אוהבים את החזה. תודה על יעוצכם.
שלום איב, לרוב הרטבים מכילים הרבה מלח, מעבר לכך איני רואה בעיה בתיבול הזה. בברכה,דנה
שלום בתי בת 9 עומדת להתחיל לקבל זריקות לעיכוב התבגרות מואצת הגורמות להשמנה. כבר היום נמצאת בעודף משקל. מצד שני, אנו בברור בשל חוסר ברזל וכרגע בנסיון של 3 חודשים ללא תוספת כדורי ברזל אך היא חייבת תזונה נאותה (הברור על מנת להחליט אם לבצע גסטרוסקופיה). יש לה אי סבילות ללקטוז. מה עליה לאכול ביום על מנת לקבל את הכמות הנדרשת של ברזל (10מ"ג?) - היא מוכנה לאכול בשר שבושל מפאלש פילה, צ'ריוס שעל הקופ' רשום שהם מכילים 16מ"ג ברזל ו 340 קל' ל100 גר', ביצים, מלפפ' עגב' וקלמנטינות, פקאנים מסוכרים וכן פיתות מקמח מלא. אינה מוכנה לגעת במזונות אחרים כגון אגוזי ברזיל וכד'. איזה תפריט אפשר לתת לה במשך היום, שיהיה רזה ויספק את הכמות הנדרשת של ברזל ביום?
אנא הגיבו לשאלתי תודה
מ שלום, אני ממליצה לך לפנות לדיאטנית קלינית מומחית בתזונת ילדים ונוער להרכבת תפריט אישי -מותאם לגילה, לבעיות הרפואיות ולמשקלה. ניתן לקבל יעוץ כזה דרך הקופה או לפנות למרפאת גסטרואנטרולוגיה או אנדוקרינולוגיה שיש בה דיאטנית. חשוב שתקבל יעוץ אישי ומותאם. בהצלחה! מיכל
ברצוני לדעת מה הדרישות לדיאטן קליני בארץ.. תודה לירון
שלום לירון, הדרישות הן: תואר ראשון במדעי התזונה- שלוש שנים במוסד מוכר (רחובות, תל חי ומכללת אריאל) הכשרה מעשית של 6 חודשים בבתי חולים, מרפאות ומשרד הבריאות. מבחן ממשלתי בסיום ההכשרה. בברכה,דנה
שלום אני בת 27 שוקלת 52 גובה1.69 לפני 4חודשים עשיתי בדיקות דם יצא לי סוכר 105 וטרגליצרידים 290שזה מאוד גבוה אני מעשנת ולא עושה פעילות גופנית התחלתי להוריד סוכר שותה הרבה נס עם סוכרזית חלב 1% לא אוכלת מטוגן ולא על האש לא עוגות ושטויות אוכלת קוסמת קינואה לחם מדגנים מלאים וזרעי פשתן במעדנים ריבה דיאט ומדי פעם גלידה לייט שוקולד ללא סוכר האם יש עוד דבר שמוריד את השומנים בדם אני קצת מפחדת מזה אוכל ירקות ופירות תודה
שלום שירי, ראשית, אם הבדיקות נעשו בצום מלא של 14 שעות? אם כן, אכן גבוה, אם לא, יש לחזור על הבדיקות בכל מקרה עליך לפנות בדחיפות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. יש גם להפחית סוכרים פשוטים בדיאטה, להגביל פחמימות, פירות, אלכוהול, וכמובן לאמץ אורח חיים בריא של הפסקת עישון ופעילות גופנית. בברכה,דנה
שלום רב אני בת 43 בריאה-לפני כחצי שנה התחלתי להיות רעבה,גם אחרי ארוחה-כחצי שעה שוב רעב,עשיתי בדיקות דם+tsh הכל תקין-אני משמינה מאז התופעה-שמרתי על משקל קבוע 15 שנה לפני התופעה,גם עושה ספורט בצורה סדירה. תעזרו בבקשה--עליתי 3 קילו כבר. תודה מראש
שלום סוזי, ייתכן ואלו שינויים הורמונליים- (הורמוני המין). ממליצה לעבור בירור לגבי רמות הורמונים אלו. מעבר לכך, לכולנו יש שינויים באורח החיים עם השנים, ייתכן ועליך לשנות הרגלי אכילה ולהוסיף יותר פעילות גופנית. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום רב, לבני יש חסר באנזים G6PD מינקות לאחרונה שמעתי מאנשים סביבי שלמי שיש חסר בG6PD הוא רגיש ליוד בוודאות לא קראתי בשום מקום בספרות שיש קשר בין הדברים בני כיום בכיתה י"א במגמת כימיה וחשוב לי לדעת האם הוא רגיש ליוד מעצם היותו חסר G6PD בברכה ותודה צילה פויסטרו
שלום צילה, חפשתי חומר בנושא ולא הצלחתי למצוא קשר. הצעתי, פני לרופא מומחה למחלה. בברכה,דנה
היי אני אוהבת לשתות מיץ רימונים ותפוזים שאני סוחטת ושומרת במקרר. השאלה היא כמה זמן אחסון ניתן לשמור במקרר מבלי שהמיץ יתקלקל או\ו שיאבד מהויטמינים?
שלום יעל, לא הייתי שומרת יותר מ- 24 שעות בכל מקרה. בברכה,דנה
שלום רב, אני בן 37 וגילו אצלי לפני כמה חודשים בארט בושט כתוצאה מרפילוקס כרוני. עשיתי שינו בתזונה שלי על מנת להוריד בחומציות הקיבה (בנוסף לתרופה שאני נוטל) וזה כולל ארוחות קטנות יותר (על מנת לא לסיים עם בטן מלאה...), ארוחות פחות שומניות, ובעיקר בהמלצת הרופא אני מסיים ארוחה אחרונה 4 שעות לפני השינה וזה אומר שאני אוכל ארוחה אחרונה בסביבות השעה 18:30 לער (לעיתים - כפעם בשבוע אני הולך לישון עם בטן מקרקרת). בנוסף לכך אני ממשיך ללכת לחדר כושר כ-3 פעמים בשבוע (עבודה עם משקולות בלבד). כתוצאה מכך ירדתי בתוך 2-3 חודשים בערך כ-7 קילו (ממשקל של 72 ק"ד ל-65 ק"ג). גובהי כ-173 ס"מ בעל מבנה עצמות קטן יחסית ומסת שריר טובה. אני ממשיך לרדת במשקל אומנם בקצב איטי אבל השאלות שלי הן: עד מתי אמשיך לרדת? האם הירידה היא גדולה מידי (גם ככה לא הייתי שמן...)? האם עלי לשנות משהו? תודה
שלום חיים, אתה בהחלט צריך לשנות משהו בתזונה, ועליך לגשת לדיאטנית קלינית שתסביר לך כיצד ניתן לאכול בכמויות קטנות יותר אך מזון מרכוז יותר מבחינה קלורית וחלבונית, כדי לא להגיע למצב של חסרים תזונתיים.4 שעות מניעת אכילה לפני שינה מעט מוגזם, מספיק שעתייםפ-שעתים וחצי, ורצוי ארוחה קלה. בברכה,דנה בברכה,דנה
שלום^^ האם הצבע של הירק מעיד על הימצאות פיטוכימיכל מסויום,לדוגמא-עגבניה אדומה=ליקופן. או שמה הליקופן נותן את הצבע האדום ואז יכול ללכת לו לאיבוד,ונשאר רק הצבע בלי ליקופן.
שלום אורן, הצבע לא בהכרח מעיד על המצאות מרכיב כזה או אחר. לדוגמה בעגבניה יש ליקופן, שזוהי נגזרת של ויטמין A, ולזה אין קשר של ממש לצבע, כי פלפל אדום לא מכיל כמעט ליקופן. צבע הפרי והירק מורכב מאוד ולא בהכרח מעיד על תכונות הפרי או הירק.לדוגמה עלים ירוקים מכילים גם כמות גדולה של בטא קרוטן וצבעם ירוק ולא כתום או אדום בדומה לגזר. בברכה,דנה
שלום שמי יהודה בן 31 בבדיקות דם האחרונות שלי יצא שיש לי קצת כולסטרול ושומנים בדם (גנטיקה משפחתית)שמעתי לשתות מיץ רימונים פעם ביום גם יעזור להורדת השומנים והכולסטרול. האם זה נכון? והאם המיץ רימונים 100% טבעי שמוכרים בסופר הוא בריא? פשוט אין לי אפשרות קרובה לקנות כול יום מיץ רימונים סחוט. תודה.
שלום יהודה, ראשית, יש לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. גם נטיה משפחתית ניתן לטפל ע"י תזונה נכונה ואורח חיים בריא. לגבי מיץ רימונים- ישנה המלצה כזו. מומלץ לא לקנות את המיץ המוכן, אלא תרכיז ולהוסיף לו מים. בברכה,דנה
סחוט 100% האם זה יכול להזיק?
שלום רב, קראתי שטונה טובה לחולי לב האם טונה בקופסת שימורים בשמן מעלה את הכולסטרול או רצוי לאכול טונה במים? בתודה
שלום ציפי, ראשית, רצוי לאכול טונה במים בגלל תכולה קלורית נמוכה יותר. כמובן תלוי באיזה שמן הטונה שרויה. אם שמן זית או קנולה, אפשר, רק לסחוט היטב. ההמלצה נאמרה בעיקר בהקשר של טונה טריה, פחות טונה משומרת. בברכה,דנה
שלום רב, אני בן 28 ,ללא רקע רפואי עם זאת מבחינת משקל אני שוקל 54 ק"ג והגובה 1.74 הרופאה טוענת שזהו המבנה שלי וזה קשור לתורשה. בדיקות הדם שאני עוהש לעיתים מראות ע"פ טענת הרופאה שהכול תקין. עם זאת אני די מתלונן על עייפות ומעט חולשה. מבדיקת וטמין B12 נמצא 338pmol/L הרופאה טוענת שהכול תקין לי נראה אחרת. 1.האם רמת ויטמיןB12 לא נמוכה? 2.האם צריך לפנות לתזונאי קליני? 3. האם יש צורך לבדיקות נוספות שעלי לבצע?
שלום דביר, 1. הרמה תקינה. הטווח של ויטמין B12 די גדולה. צריך גם לבדוק רמות המוגלובין, ברזל, פריטין וטרנספרין. עייפות ומעט חולשה יכולות להתפרש מסיבות אחרות. 2. אם תמיד היית רזה, ללא מניעה ממזונות מסויימים ואורח חיים בריא, איני רואה סיבה מיוחדת, אלא אם כן אתה מרגיש צורך. לעיתים רזון "טבעי" יכול להיות מטעה ולהסתיר מחלות אחרות, כגון מחלות ספיגה שונות במעי, אך אלא לרוב מתבטאות ביותר מבעית משקל. 3. ראה תשובתי הראשונה. בברכה,דנה
אני אוכלת המון פפאיה במהלך היום: טרייה, מיובשת, בתנור, טרייה בסלט וכו' (בכל מצב), האם אכילה מרובה יכולה לגרום לנזק או לתופעות לוואי מסויימות,אם כן,מה המינון המומלץ לאכילת פפאיה ביום? והאם היא נחשבת לפרי עם אחוז סוכר גבוה (האם מותר לסוכרתיים)?
שלום עינת, לא ידוע לי האם אכילה מוגזמת של פאפיה יכולה לגרום לנזק או תופעות לוואי כלשהן, טרם נתקלתי בתופעה כזו או קראתי עליה. אין המלצה למינן ספציפית לגבי פאפיה, כמו כל פרי, כ- 3 מנות ליום. פאפיה קטנה מוגדרת כמנה. אחוז הפחמימות בה דומה לשאר הפירות ומומלצת לסוכרתיים במגבלת הפירות הרגילה. בברכה,דנה
מהם הערכים התזונתיים של שמנת מתוקה 32% שומן,ומהם הגורמים המזיקים וממה הם עשויים. כמו כן לגבי אבקת הפודינק,מה מזיק ומה מועיל לבריאות. ואיזה כמות מומלץ לאכול משניהם כאשר יוצרים מהם עוגה עם פסקויטים מני בר בטעם שוקו...תודה
שלום, שמנת מתוקה בעיקר מכילה שומן ובכלל שומן רווי. אינה נחשבת למוצר מזין, בגלל תכולת שומן גבוהה, אך בשימוש אחת לכמה זמן בתוך עוגה או תבשיל נחשב לסביר, צריך להתיחחס האם מדובר באדם בריא. מכילה גם כמות גדולה של כולסטרול. אבקות פודינג בעיקר מכילות פחמימות פשוטות, ושוב פעם בכמה זמן בתו פודינג או באפיה, אפשרי, לא מומלץ. בברכה,דנה
שלום רציתי לשאול שאלה שקשורה אולי לצאנג פוק סופר מוכרים מאכלי סויה של טיבעול ושנצלים של עוף טוב שהם בטיגון או במקרוגל מוכנים תוך 2-5 דקות. האם זה נחשב לצאנג פוד? האם זה יכול לפגוע בפוריות שלי ושל בן הזוג שלי?? איך יודעים מה מותר ומה אסור לאכול?? השמח לתשובה
שלום יסמין, מוצרי טבעול ושניצל מוכים לא מוגדרים בעיני כג'אנק פוד, אך נחשבים למזון מעובד שמכיל לא מעט חומרים שאנחנו, כצרכנים חכמים, יכולים בלי. כל המזונות ניתן להכין באופן עצמאי. לגבי הקשר לפוריות ואכילת מזונות ספציפיים אלו, אין לי תשובה מדעית. פוריות מושעת מהמון גורמים, ייתכן וגם הרגלי חיים תזונתיים. ללמידת הרגלי אכילה בריאים, פני לייעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית. בברכה,דנה
ג"נק פוד באנגלית זבל אוכל בעברית פסט פוד באנגלית מהיר אוכל באנגלית אילו ההבדלים בסוגי המזון
שלום ברק, בעיקרון הם מייצגים את אותה הקבוצה.לרוב מזון מהיר מוגדר כג'אנק פוד, אוכל עתיר מלח, שומן, חומצות שומן טרנס, כולסטרול וחומרים משמרים. בברכה,דנה
אילו מאכלים ידועים כ"סותמי תאבון" וטובים במלחמה נגד החשק בסוכר? אני כל הזמן מוצאת את עצמי חושקת נורא בסוכר ופחמימות, האנרגיה שלי ירודה, אין לי מצב רוח ואני נורא עצבנית...ואז אני נשברת, אוכלת מלא מאכלים עתירי סוכר ושומן ונרגעת. וזה פשוט מעגל שאינו נגמר. אני רק משמינה ומשמינה. יש לי המון כוח רצון (כבר ירדתי המון בדיאטה שעשיתי) ורצון בכלל להפסיק ולהתחיל תזונה נורמלית וטובה, אבל חסרת כוחות לגמרי מול הסוכר! כבר ניסיתי לבצע גמילה (3-5 ימים), עברתי את החמישה ימים ושוב, פשוט נשברתי. בפחות מחצי שנה עליתי 20 קילו! זה פשוט בלתי נתפס! יש אולי תרופות שיכולות לעזור?
שלום רונה, הבעיה אכן מוכרת, ולא מעט סובלים ממנה. אין מזון "סותם" או "מוריד חשק". כמובן שאכילה נכונה ושימוש נכון בפחמימות במזון יכול להוריד ולו במעט את החשק, בשילוב עם פעילות גופנית אינטנסיבית שמעלה את "החשק" למזונות לגמרי אחרים. המלצתי, את צריכה קבוצה או איש מקצוע לתמיכה קועה בנושא, כדי למנוע את השבירות הללו. תחושת ההתמכרות לסוכרים אינה שונה בהרבה מהתמכרות לכ סם אחר. בברכה,דנה
מבקש לברר לאיזה משתי צורות ההכנה של ביצה יש יתרון, האם עדיף לאכול ביצה קשה ובכך להמנע מטיגון, או חביתה. ראוי לציין שאין לי בעיה של עודף משקל כך שהטיגון מבחינת הערך הקלורי הגבוה יחסית לא מהווה אצלי בעיה מודה מראש. יגאל
שלום יגאל, מעבר לטיגון והערך הקלורי, כפי שציינת, אין כל הבדל. בברכה,דנה
שלום רב. שאלה לי בעניין פירות באופן כללי. היום אכלתי אגס שבחלקו האחד היה כבר רקוב. השאר היה בסדר גמור. היה טעים ובעל טעם רגיל. באחד הביסים לקראת הסוף הרשתי טעם של מן עובש קצת...לא ראיתי שום דבר אבל היה פתאום טעם של פרי קצת רקוב. האם זה כ"כ נורא ומה עלול לקרות?? שרון.
שלום שרון, זה ממש לא נורא, קורה לכולם. לא ממליצה לאכול פירות רקובים, אך גם לא סוף העולם אם קורה. בברכה,דנה
יש לי אשלגן מעט גבוה מה מותר לי לשתות פרט למים? כל השאר אני כבר יודעת אפשר לקבל פירוט?
שלום ריקי, את יכולה גם סודה ולנסות תרכיזים בכמות קטנה כדי לתת טעם לשתיה. לא מומלץ כל המשקאות המוגזים ומיצי הפירות למיניהם. בברכה,דנה
מה ההמלצה של משרד הבריאות לסידן בהריון?כמה עלי לצרוך ביום? האם יש סכנה חעודף? אשמח לקבל תשובה
שלום, ההמלצה עומדת היום על 1000 מ"ג לנשים בהיריון מעל גיל 18 (עד גיל 18 1300 מ"ג).כנ"ל לגבי הנקה. הגבול העליון הוגדר כ- 2500 מ"ג. לרוב אין סכנה מעודף, כי אנחנו לא מסוגלים להגיע לעודף בתזונה שלנו, גם בנוכחות תוספים. ברור שצירכה מוגזמת של תוספים עלולה לגרום לבעיות שונות, בעיקר של מערכת העיכול באנשים בריאים. בברכה,דנה
נתנו לנכדתי את הסקנדישייק מאחר והיא בתת משקל, היא לא מוכנה לשתות את זה כי זה לא טעים לה, ופעם אפילו היו לה בחילות, רציתי לדעת האם אפשר להשתמש באבקה בכל מיני מאפים , עוגות, אולי עם גלידה ואז היא אולי תאכל את זה
עליזה שלום, באופן עקרוני אין בעיה להוסיף אותו למאכלים או לאפות איתו. יש לזכור כי הוא עתיר שומן ולכן מומלץ להוסיף בהדרגה. אני ממליצה לביתך לחזור עם הנכדה לדיאטן/נית. אם יש קושי עם התוסף הנ"ל הדיאטן/נית תוכל להמליץ לכם על תכשיר העשרה אחר. בהצלחה! מיכל
אני נתקל בלא מעט מקומות שמשתמשים בשמן לטיגון עמוק במשך שבוע שלם וכמובן בטמפ' גבוהה לפי דעתי. אמנם השמן עובר סינון אבל לדעתי השמן עובר חמצון גבוה מאוד שאותו כמובן אי אפשר לבטל. האם לא מדובר ברעל לגוף? רואים גם שהשמן לא צלול וממש שחור. האם אין חוקים לגבי שמן??
שלום איצקו, בוודאי שמדובר בבעיה ויש להחליף את השמן כל כמה טיגונים, בדומה למקומות מתוקנים. לכן ההמלצה, לא לצרוך מזון מטוגן בשמן עמוק במקומות שאין אנו יודעים את הרגלי ההחלפה שלהם. הנהלים הם של משרד הבריאות, פנה לאתר שלהם לשאלות בנושא. בברכה,דנה
שלום. האם זה נכון שאם משרים שקדים במים ולאחר מכן אוכלים אותם יש שיפור "בכח הגברא"?
שלום יואב, אין לי מידע בנושא. בברכה,דנה
אך אשמח אם תפנו אותי איפה לשאול. בשבועות האחרונים הצואה שלי הפכה להיות בהירה יותר מתמיד,איני יודעת אם זו בעיה או רק סתם שינוי... תודה אני
שלום, פני לרופא המשפחה, לא לפורום. בברכה,דנה
בטעות נתתי לתינוק בן חודש וחצי לשתות מים רתוחים עם מלח לימון עם תחליף החלב שלו (חמותי הרתיחה מים עם מלח לימון לניקוי הקומקום ולא עדכנה אותנו) התינוק שתה את החלב ואחר כך פלט הכול. האם יכול להיגרם נזק כלשהו בעקבות מקרה זה ? בעיניים או באיברים אחרים ? אמא מודאגת מאוד
שלום לידיה, מקווה שהתשובה עוד רלוונטית, עליך לפנות לרופא הילדים. בברכה,דנה
האם בדיקה זו מקובלת ואמינה?
שלום עמית, בחיפוש במאגר המידע של מאמרים מדעיים בנושא, נתקלתי בסה"כ ב- 10, כאשר רובם ממקור אחד, והרוב טוען לאי אמינות של הבדיקה, או יותר נכון, אין הוכחות מדעיות לבדיקה זו על פני בדיקות אחרות. בברכה,דנה
האם ישנם מאכלים או תרופות שמעוררות תאבון?
שלום שלומית, אם תוכלי לפרט יותר את מהות הבעיה, אנסה לעזור. בברכה,דנה
אובחנתי לאחרונה, וההגדה הייתה כ- אי סבילות משמעותית ללקטוז. איך אדע אם פרט למוצרי החלב שהוצאתי מהתפריט היומי לחלוטין, שאיני רגישה למרכיבים נוספים היות שתופעות של כאבי בטן ונפיחות וגזים ממשיכים להטריד אותי וגורמים לי לאי נעימות. מדוע בתוצאות הבדיקה הוסיפו את המלה משמעותי? אודע על תשובה מהירה.
שלום חלי, עליך למצוא גסטרואנטרולוג טוב שעובד יחד עם דיאטנית מומחית לתחום לקביעת ריגושיות נוספות ושינוי התפריט בהתאם. בברכה,דנה
האם יש בקופה(כללית) דיאטניות שמתמחות ברגישויות,כיוון שבמוקד לא יודעים או לפנות לרפואה המשלימה, אני גרה בגליל המערבי. רופא הגסטרו הפנה אותי באופן כללי להתייעצות בלי להמליץ על אף אחת. אשמח לתשובה והמלצה
אילו מאכלים ממולצים לצורך עידוד ייצור תאי דם (אדומים, לבנים, טרומבוציטים) כאשר כל מערכת החיסון בירידה תודה
שלום הילי, ההשפעה של מזון על תאי מוח העצם מוגבלת ביותר בזמן הטיפולים עצמם. יתרה מכך, לעיתים חלק מהטיפול הוא לגרום לירידה הזו. ההשפעה של הכימותרפיה עולה על ההפשעה הנגדית של מזון. כן חשוב לשמור על צריכה תקינה של חלבונים, אנרגיה, ברזל, אבץ וויטמינים רבים כדי למנוע חסרים ואפשרות התאוששות מהירה בתום הטיפולים. לא מדובר על מזון מסויים אלא על קבוצת מזונות שיכולה לתרום. פני למרפאה בה את מקבלת טיפולים ובקשי ייעוץ פרטני עם דיאטנית. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת איזה מזונות אפשר לתת לתינוקת בת 7.5 חודשים חוץ מירקות מבושלים (עם עוף/ בשר) ופירות? היא לא אוהבת את הסימילק וידוע לי שגבינות נותנים רק בגיל תשעה חודשים. האם ביצים מותרות? לחם עם יוגורט?
איילת שלום, בשנת 2009 יצאו המלצות חדשות להזנת תינוקות ופעוטות. לפי ההמלצות החדשות החל מגיל 6 חודשים (26 שבועות) מומלץ להעביר למזונות משלימים (משלימים לחלב אם או לתחליף החלב) המזונות שמומלץ לדחות- חלב פרה לגיל שנה לפחות, מוצרי חלב לסוף החודש התשיעי, ודבש לגיל שנה. מעבר לזה ניתן לתת הכל- כולל ביצים, דגים, קטניות ועוד. אם ידועה אלרגיה במשפחה לאחד המזונות מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים. חשוב שביתך תקבל סימלאק או תחליף חלב אחר (אם היא לא אוהבת את הסמלאק) לפחות עד גיל שנה. אפשר להוסיף דייסות על בסיס תחליף חלב, ולגוון בממרחים. את הגבינות והיוגורט מומלץ לדחות בחודשיים. בהצלחה, מיכל
מבקש לדעת כמה מג' סיבים יש בפרוסת לחם של עיינן או משיפון או מקמח מלא...כמה יש ב 100 גר' שעועית לבנה מבושלת...כמה יש ב 100 גר בואגול מבושל וכמה יש ב 100 גר' גריסים וכמה יש בגרגרי חומוס 100 גר מבושלים..תודה ...אני בן 63 ..כמה מג' סיבים עלי לאכול ביום...מה המינימום ומה המקסימום...נ
שלום, אני אתן לך קישור לאתר בעברית בו תוכל לבדוק תכולת סיבים בכל המזונות שבקשת. כמות הסיבים מבוטאת בגרמים, והממלצה לכלל האוכלוסיה הוא 20-30 גר' סיבים ליממה. http://www.netogreen.co.il/Calculators/Nutrition-Calories.aspx בברכה,דנה
שלןם דנה האם בפטרוזיליה מיובשת,כמו אבקה, יש ויטמין K ? (האם נשמרות רמות ויטמין זה גם לאחר היבוש ?) תודה מומו
שלום מומו, בפטרוזיליה מיובשת, גם אבקה, יש ויטמין k ותכונותיו בהחלט נשארות. כמובן שזה מאוד תלוי בכמות שאתה צורך. בכפית פטרוזיליה מיובשת יש כ- 7 מ"ג ויטמין k. בברכה,דנה
לפני שבועיים התחלתי דיאטה מאוזנת בקבוצה. הפסקתי את הסוכרים והפחתתי מאד את הקמח הלבן. עלי לציין שצרכתי הרבה מאד מתוק לפני כן. כבר שבועיים שאני מרגישה קצת חולה, עייפה עם שיעול קל. הרופא אומר שאין בעיה בריאותית. האם יתכן שזה מהדיאטה? שזה התנקות של בגוף?
שלום לילי, אני מניחה שהחולשה יכולה להיות קשורה לירידה הדרמטית בכמות הסוכר שהיית רגילה אליה. לגהי השיעול, איני רואה קשר. יכול להיות שזה מקרי לחלוטין ומדובר בשפעת קלה. בכל מקרה בשלבים הראשונים של הדיאטה אנו עלולים להרגיש שינוי בהרגשה הכללית, בייחוד שכמות הפחמימות יורדת באופן משמעותי. לרוב התחושה חולפת אחרי מספר שבועות. בברכה,דנה
אני בת 56 ואני חולת לב וסובלת מכולסטרול גבוה ואני מטופלת בכדורים שמורידים כולסטרול. אני בזמן האחרון אוכלת המון פיצוחים (גרעינים, שקדים, בוטנים וכו...) ובדיקות הדם האחרונות מראות על עלייה. האם יש קשר לאכילה מרובה של פיצוחים ולכן עלה לי הכולסטרול?? תודה רבה
שלום מיטל, בוודאי שיש קשר. פיצוחים או זרעים טבעיים נחשבים מועילים להורדת כולסטרול אך רק כאשר נצרכים בצורתם הטבעית (לא קלויים או מומלחים) וכאשר נצרכים בכמות מוגבלת ( 6-7- יחידות ליממה ולא בגרמים שלמים). כמו כן הדגש על שקדים ואגוזים טבעיים ולא גרעינים ובוטנים. בברכה,דנה
דנה שלום, האם בוטנים לא קלויים - גם הם מזיקים? חשבתי שרק הקלויים מזיקים. כמו כן, האם בבוטנים בכלל (לא קלויים וכן קלויים) אין ויטמינים ומינרלים חשובים כמו גם הרבה שומנים לא רוויים? אלי
דנה שלום אני נוהגת לצרוך על בסיס יום יומי וקבוע מוצרי חלב רבים. מדי יום אני אוכלת חפיסה שלמה (200 גרם) של גבינת שמנת סימפוניה, כמה פרוסות גבינה צהובה, ארבעה מעדני חלב או יוגורטים ואף מוסיפה הרבה חלב לקפה. האם צריכה זו על בסיס יום יומי הינה מוגזמת לדעתך? שאלה נוספת, ואקדים ואומר מראש שאני מודעת לכך שבמסגרת מצומצמת זו אי אפשר להתייחס לנושא בהרחבה. קראתי מאמרים רבים הקובעים נחרצות כי צריכת מוצרי חלב בכלל, ומוצרי חלב מבקר בפרט, הינם מזיקים מאוד לבריאות. יש אף ספרים שלמים בנושא, כגון "שוטי החלב". כמי שצורכת מוצאי חלב רבים, אני די חוששת. מה דעתך בנושא?
שלום דנית, להערכתי הכמות מעט גבוהה, לא בגלל שמדובר במוצרי חלב פרה, אלא סה"כ כמות השומן והחלבון גבוהה למדי, ניתן לצמצם, ובעיקר להקפיד על מוצרי חלב עשירים בסידן דלי שומן. לגבי נושא צריכת מוצרי חלב באופן כללי, כרגע מוצרי חלב מוגדרים כמקור המועדף לצריכת סידן על פני כל המזונות האחרים ואין כל הוכחה מדעית שאלו מזיקים לבריאותנו, עפ"י מחקרים מדעיים. אני ממליצה למטופלי לצרוך מוצרי חלב, 3-4 מנות ליממה ( מנה= כוס חלב=גביע יוגורטאו מעדן= 1/4 קוספה גבינה לבנה/קוטג'=פרוסת גבינה צהובה). בברכה,דנה
שלום, הבת שלי כמעט בת שנתיים ובחודשים האחרונים התפתח אצלה רגישות ללקטוז. אני מחפשת תחליף טעים לחלב - הבת שלי מאוד אהבה לשתות חלב פרה מכוס. ניסינו לתת לה חלב סויה, עיזים אבל הוא ממש לא טעים. אני יודעת שיש חלב אורז וחלב שיבולת שועל. הם טעימים? ונראים באותו הצבע כמו חלב פרה?
שלום יעל, ראשית יש חלב דל לקטוז של תנובה (באזור החלב העמיד בסופר). הוא מעט יותר מתקתק ויש לו אותו הצבע. חלב אורז וחלב שבולת שועל לא מהווים תחליף הולם לחלב פרה מבחינת הרכיבים. ישנה אפשרות למוצרי חלב אחרים דלי לקטוז יחסית. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
ניסיתי חלב דל לקטוז הוא עדיין עשה לה יציאות מאוד רכות ורק כשהפסקנו לגמרי חלב זה עבר.העניין הוא שיש לה תקופות שהיא לא מוכנה לאכול מעדנים בכלל מה עם חלב שקדים וחלב סויה גם הערך התזונתי שלהם אינו מהווה תחליף הולם לחלב פרה?
שלום לתזונאית, האם אכילת טונה משומרת+סרדינים משומרים בכמות של 2-1 כפות ביום מועילה (בסה"כ, בהתחשב ברכיביהם השונים) יותר ממזיקה, או מזיקה יותר ממועילה? ידוע לי שמומלצים דגים טריים, אך אני ושאר בני ביתי אינם סובלים את טעמם של הטריים, ומכאן נובעת שאלתי. בברכה, רחלי
שלום רחלי, בכמות כזו איני רואה אפשרות לנזק. בין טונה לסרדינים, מעדיפה סרדינים כמקור גם לסידן. בברכה,דנה
דנה שלום, אבל אני ביקשתי לדעת האם טונה משומרת גם מועילה, ולא רק בלתי מזיקה. זה לא ברור לי מתשובתך. בהקשר זה, קראתי שיש בטונה משומרת ויטמינים A ו-B, וכן אשלגן, ברזל, חלבון וגם שומן שרובו איננו רווי. לכן אני מבקשת לקבל תשובה לשאלתי בעניין תועלתה, לאו דווקא לגבי סידן (שברור לי שכמותו בטונה - זניחה). בברכה, רחלי
שלום , אני לא יודע אם זה הפורום הכי קרוב לשאלה שלי אבל אני בטוח שתדעו לענות. יצא לי לשמוע המון דברים על איזה שמן הכי בריא לטיגון וכל פעם אני שומע דברים אחרים כי זה תלוי במה ואיך מטגנים ויש שמנים שטובים (יחסית כמובן) עד טמפ מסויימת ואז הם ממש לא טובים וכו' . הדבר הראשון והחשוב שאני רוצה שתכתבו לי זה לגבי איזה שמן הכי בריא לטיגון כרובית וטיגון ירקות (בסגנון סיני), עם התייחסות לשמן זית וקנולה בהקשר של כרובית וטיגון סיני . ויהיה נחמד עם תעשו סדר לגבי השמנים הפופולריים מה בריא יותר ופחות ובאיזה מצבים , אבל זה פחות חשוב. תודה רבה
שלום אבי, בכל מקרה השמן המומלץ לטיגון מבחינת נקודת עישון הוא שמן קנולה וגם שמני זית איכותיים, אך עדיף שמן קנולה. בקרוב יתחיל שימוש בשמן אבוקדו, אך מידע יותר עדכני לגביו יהיה בשלבים מאוחרים יותר של המחקר.שאר השמנים פחות מומלצים לשימוש באופן כללי. בברכה,דנה
לדיאטנית שלום, האם קיימים תוספי תזונה כלשהם המאזנים סוכר בדם (באנשים לא סוכרתיים) והבטוחים לשימוש? שבוע טוב. רחלי
שלום רחלי, איזון סוכר בדם נעשה באופן טבעי ע"י תזונה נכונה, פעילות גופנית ואורח חיים בריא. אין צורך ותועלת בתוספי מזון. בברכה,דנה
דנה שלום, אני מקפיד לקיים אורח חיים בריא, פעילות גופנית קבועה, תזונה מאוזנת, לא מעשן, רזה, ובכל זאת רמת הסוכר שלי גבולית (90 בצום, אך 6.1 המוגלובין מסוכרר). כלומר, האמצעים הנ"ל אינם מאזנים ממש את הסוכר (לפחות במקרה שלי). לכן, איזו דרך נוספת יכולה להוביל לאיזון טוב יותר של הסוכר, אם לא תוסף מזון כלשהו? חזי
שמי רוני בן 45 אחרי צינתור לא סובל מסכרת אך משומנים בדם מעוניין לדעת האם מותר לי לאכול חלבה ?
שלום רוני, ניתן לשלב חלבה בתפריט היומי, כמובן בכמות מוגבלת, הואיל ולרוב מכילה הרבה סוכר ושומן. ישנם מזונות בריאים יותר, אך מבין החטיפים, נחשב לסביר בהחלט. בברכה,דנה
שלום שמי רוני. לגבי השאלה הקודמת (חלבה ) הייתי מעוניין לדעת בתור בן אדם שאוהב מתוק על איזה חטיפים מותר לי לאכול ? (עברתי צינתור , אך אין לי סכרת , יש לי קצת שומנים בדם כפי שאני יודע מהבדיקה האחרונה. ואני מפקיד על התרופות שלי וגם הולך ברגל שלושה פעמים בשבוע כשעה).
שלום רוני, חלבה בהחלט נחשב לחטיף יותר מזין, אך בכמות קטנה, כ- 20 גר'. אפשר פרוסה עם דבש, 3-4 קוביות שוקולד מריר איכותי עשיר בקקאו. הכל תלוי כמובן ברמות הטריגלצרידים שלך. בברכה,דנה
שלום, אני סטודנטית שנה ג' למדעי התזונה. ברצוני לדעת באילו בתי חולים ניתן לעשות את הסטאג', האם יש רשימה במקום כלשהו (אני יודעת שמשרד הבריאות מבצע הגרלה בסוף שנת הלימודים, אבל אני רוצה לדעת מה האופציות) בתודה
שלום ענבר, פני למרכז להכשרה בתל השומר.חפשי פרטים באתר של משרד הבריאות. בברכה,דנה
שלום שמי לירון ואני מתענינת האם כדי ללמוד תזונה אם תוכלו לשתף אותי בכנות על העבודה כבר בתור תזונאים איך זה ? האם העבודה היא מונוטונית או שיש בה גיוון האם יש פרנסה טובה במקצוע ? איפה הכי כדאי ללכת ללמוד מקצוע זה , אשצח עם תוכלו לענות בכנות ולשתף אותי בכדי שאגיע לבחירה הנכונה . בתודה מראש לירון
שלום לירון, שאלה מורכבת מדי למסגרת פורום זה, אך אנסה לענות בקצרה. ישנם 3 מוסדות ללימודי תזונה קלינית- רחובות, תל-חי ואריאל. תנאי הקבלה שונים ממקום למקום. אני יכולה להעיד על רמתם של שני המקומות הראשונים כשווים. לגבי המקום האחרון, אין לי מידע. ישנה עבודה רבה ואפשרויות גיוון בלתי נדלות, כנ"ל לגבי פרנסה, הכל עניין של העדפה ובחירה. בברכה,דנה
שלום רב. האם יש תרומה מסוימת של מאכלים חריפים לגוף? מנגד האם זה נכון שאוכל חריף מוריד את רמת הסרטונין במח?
שלום אריאל, אין ממש מחקרים המראים תועלת למזון חריף. החריפות נובעת מהמגע של החומר הפעיל עם בלוטות הטעם וצריבתן (פתיחה שלהן). חריף אינו טעם למעשה. לרוב מזון חריף משולב עם מרכיבים כגון פלפלים ועגבניות שעשירים בנוגדי חמצון, אז אולי מכאן התועלת ולא מהחריפות. לא ידוע לי כיצד מזון חריף מוריד סרוטונין במוח, הואיל ולא מדובר ממש במרכיב אחד אלא בהשפעה שלו על בלוטות הטעם. בברכה,דנה
היי אתמול קניתי בורקס תורכי לא אפוי (הגדול הזה בסגנון בורקס רמלה). המוכר אמר לי שאם יווצר שמן בתבנית אז אשפוך אותו.. הקטע הוא שמבורקס אחד בלבד ירדה כמות שמן שלא תאמן. מתוך סקרנות שפכתי את השמן שבתבנית לכוס מדידה והיו שם כמעט 100 מ"ל של שמן!!!! גם אחרי שהעברתי את הבורקס לנייר סופג הוא המשיך להפריש שמן והייתי צריך להחליף כמה פעמים נייד ספיגה עד שהבורקס חדל להפריש שומן. היית מעוניין לדעת מאיפה כל כמות השומן האדירה הזאת וכמה בערך קלוריות יש בבורקס כזה?
שלום איציק, אני מניחה שלא הכל היה שמן, אבל בהחלט, בורקס כזה מכיל הרבה שומן, כי מדובר בבצק עלים שעשוי מכמות אדירה של קמח ומרגרינה. בהערכה גסה, בבורקס כזה יכול להיות בין 600-1000 קק"ל, תלוי בגודל ואופן הכנה וכמובן תלוי במילוי. בברכה,דנה
אני בן 14 וחודשיים שוקל 56 182-183 כמה קלוריות אני צריך לאכול?
שלום עידו, אין המלצה חד משמעית. זה משתנה והטווח הוא גדול. זה תלוי בהרבה גורמים מלבד גיל וגובה. בברכה,דנה
אני יודעת שאני צריכה לאכול דל שומן אבל באופן פרטני יותר מה כן כדי לאכול ומה אסור?האם אני צריכה ליהות במנוחה והאם להתקופף הרבה ודברים כאלו יכולה להזיק
שלום ורד, ההמלצות אחרי ניתוח משתנות מאדם לאדם ולפי רגישות. בכל מקרה מומלץ לשמור על דיאטה מוגבלת בשומן, גם אחרי ניתוח. לגבי פעילות, תצטרכי לדבר על כך עם הרופא.לדיאטה מפורטת בקשי לדבר עם דיאטנית במחלקה. בברכה,דנה
אני מנסה לבנות לעצמי תפריט לטיפול בקנדידה. הבעיה היא שבכל מקום רשום משהו אחר לגבי המאכלים המותרים האסורים. האם מותר לצרוך את המאכלים הבאים? -גזר -קליפת מלפפון -אפונה יבשה -תפוח עץ ירוק -הקטניות הבאות: חומוס, שעועית, עדשים? -הדגנים הבאים:שיבולת שועל, אורז מלא, דוחן, כוסמת, גריסים? -אילו אגוזים וזרעים מותר? (קראתי שאסור בוטנים ופיסטוקים, האם זה הכל?) האם מותר לשתות: -תה ירוק -מים מהברז (לא מסוננים או מורתחים) תודה
שלום רונה, אין המלצות בתזונה המערבית לגבי טיפול בקנדידה. כל המקורות נסמכים על תזונה אלטרנטיבית. אין לכך, עדיין, ביסוס מדעי, לכן לא אוכל להמליץ לך על דיאטה מיוחדת.העיקרון הראשוני עמד על דיאטה מוגבלת בסוכר פשוט, מזון מעובד, ותוספת חיידקים פרוביוטיים. בברכה,דנה