פורום תזונה קלינית
דנה שלום אני נוהגת לצרוך על בסיס יום יומי וקבוע מוצרי חלב רבים. מדי יום אני אוכלת חפיסה שלמה (200 גרם) של גבינת שמנת סימפוניה, כמה פרוסות גבינה צהובה, ארבעה מעדני חלב או יוגורטים ואף מוסיפה הרבה חלב לקפה. האם צריכה זו על בסיס יום יומי הינה מוגזמת לדעתך? שאלה נוספת, ואקדים ואומר מראש שאני מודעת לכך שבמסגרת מצומצמת זו אי אפשר להתייחס לנושא בהרחבה. קראתי מאמרים רבים הקובעים נחרצות כי צריכת מוצרי חלב בכלל, ומוצרי חלב מבקר בפרט, הינם מזיקים מאוד לבריאות. יש אף ספרים שלמים בנושא, כגון "שוטי החלב". כמי שצורכת מוצאי חלב רבים, אני די חוששת. מה דעתך בנושא?
שלום דנית, להערכתי הכמות מעט גבוהה, לא בגלל שמדובר במוצרי חלב פרה, אלא סה"כ כמות השומן והחלבון גבוהה למדי, ניתן לצמצם, ובעיקר להקפיד על מוצרי חלב עשירים בסידן דלי שומן. לגבי נושא צריכת מוצרי חלב באופן כללי, כרגע מוצרי חלב מוגדרים כמקור המועדף לצריכת סידן על פני כל המזונות האחרים ואין כל הוכחה מדעית שאלו מזיקים לבריאותנו, עפ"י מחקרים מדעיים. אני ממליצה למטופלי לצרוך מוצרי חלב, 3-4 מנות ליממה ( מנה= כוס חלב=גביע יוגורטאו מעדן= 1/4 קוספה גבינה לבנה/קוטג'=פרוסת גבינה צהובה). בברכה,דנה
שלום, הבת שלי כמעט בת שנתיים ובחודשים האחרונים התפתח אצלה רגישות ללקטוז. אני מחפשת תחליף טעים לחלב - הבת שלי מאוד אהבה לשתות חלב פרה מכוס. ניסינו לתת לה חלב סויה, עיזים אבל הוא ממש לא טעים. אני יודעת שיש חלב אורז וחלב שיבולת שועל. הם טעימים? ונראים באותו הצבע כמו חלב פרה?
שלום יעל, ראשית יש חלב דל לקטוז של תנובה (באזור החלב העמיד בסופר). הוא מעט יותר מתקתק ויש לו אותו הצבע. חלב אורז וחלב שבולת שועל לא מהווים תחליף הולם לחלב פרה מבחינת הרכיבים. ישנה אפשרות למוצרי חלב אחרים דלי לקטוז יחסית. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
ניסיתי חלב דל לקטוז הוא עדיין עשה לה יציאות מאוד רכות ורק כשהפסקנו לגמרי חלב זה עבר.העניין הוא שיש לה תקופות שהיא לא מוכנה לאכול מעדנים בכלל מה עם חלב שקדים וחלב סויה גם הערך התזונתי שלהם אינו מהווה תחליף הולם לחלב פרה?
שלום לתזונאית, האם אכילת טונה משומרת+סרדינים משומרים בכמות של 2-1 כפות ביום מועילה (בסה"כ, בהתחשב ברכיביהם השונים) יותר ממזיקה, או מזיקה יותר ממועילה? ידוע לי שמומלצים דגים טריים, אך אני ושאר בני ביתי אינם סובלים את טעמם של הטריים, ומכאן נובעת שאלתי. בברכה, רחלי
שלום רחלי, בכמות כזו איני רואה אפשרות לנזק. בין טונה לסרדינים, מעדיפה סרדינים כמקור גם לסידן. בברכה,דנה
דנה שלום, אבל אני ביקשתי לדעת האם טונה משומרת גם מועילה, ולא רק בלתי מזיקה. זה לא ברור לי מתשובתך. בהקשר זה, קראתי שיש בטונה משומרת ויטמינים A ו-B, וכן אשלגן, ברזל, חלבון וגם שומן שרובו איננו רווי. לכן אני מבקשת לקבל תשובה לשאלתי בעניין תועלתה, לאו דווקא לגבי סידן (שברור לי שכמותו בטונה - זניחה). בברכה, רחלי
שלום , אני לא יודע אם זה הפורום הכי קרוב לשאלה שלי אבל אני בטוח שתדעו לענות. יצא לי לשמוע המון דברים על איזה שמן הכי בריא לטיגון וכל פעם אני שומע דברים אחרים כי זה תלוי במה ואיך מטגנים ויש שמנים שטובים (יחסית כמובן) עד טמפ מסויימת ואז הם ממש לא טובים וכו' . הדבר הראשון והחשוב שאני רוצה שתכתבו לי זה לגבי איזה שמן הכי בריא לטיגון כרובית וטיגון ירקות (בסגנון סיני), עם התייחסות לשמן זית וקנולה בהקשר של כרובית וטיגון סיני . ויהיה נחמד עם תעשו סדר לגבי השמנים הפופולריים מה בריא יותר ופחות ובאיזה מצבים , אבל זה פחות חשוב. תודה רבה
שלום אבי, בכל מקרה השמן המומלץ לטיגון מבחינת נקודת עישון הוא שמן קנולה וגם שמני זית איכותיים, אך עדיף שמן קנולה. בקרוב יתחיל שימוש בשמן אבוקדו, אך מידע יותר עדכני לגביו יהיה בשלבים מאוחרים יותר של המחקר.שאר השמנים פחות מומלצים לשימוש באופן כללי. בברכה,דנה
לדיאטנית שלום, האם קיימים תוספי תזונה כלשהם המאזנים סוכר בדם (באנשים לא סוכרתיים) והבטוחים לשימוש? שבוע טוב. רחלי
שלום רחלי, איזון סוכר בדם נעשה באופן טבעי ע"י תזונה נכונה, פעילות גופנית ואורח חיים בריא. אין צורך ותועלת בתוספי מזון. בברכה,דנה
דנה שלום, אני מקפיד לקיים אורח חיים בריא, פעילות גופנית קבועה, תזונה מאוזנת, לא מעשן, רזה, ובכל זאת רמת הסוכר שלי גבולית (90 בצום, אך 6.1 המוגלובין מסוכרר). כלומר, האמצעים הנ"ל אינם מאזנים ממש את הסוכר (לפחות במקרה שלי). לכן, איזו דרך נוספת יכולה להוביל לאיזון טוב יותר של הסוכר, אם לא תוסף מזון כלשהו? חזי
שמי רוני בן 45 אחרי צינתור לא סובל מסכרת אך משומנים בדם מעוניין לדעת האם מותר לי לאכול חלבה ?
שלום רוני, ניתן לשלב חלבה בתפריט היומי, כמובן בכמות מוגבלת, הואיל ולרוב מכילה הרבה סוכר ושומן. ישנם מזונות בריאים יותר, אך מבין החטיפים, נחשב לסביר בהחלט. בברכה,דנה
שלום שמי רוני. לגבי השאלה הקודמת (חלבה ) הייתי מעוניין לדעת בתור בן אדם שאוהב מתוק על איזה חטיפים מותר לי לאכול ? (עברתי צינתור , אך אין לי סכרת , יש לי קצת שומנים בדם כפי שאני יודע מהבדיקה האחרונה. ואני מפקיד על התרופות שלי וגם הולך ברגל שלושה פעמים בשבוע כשעה).
שלום רוני, חלבה בהחלט נחשב לחטיף יותר מזין, אך בכמות קטנה, כ- 20 גר'. אפשר פרוסה עם דבש, 3-4 קוביות שוקולד מריר איכותי עשיר בקקאו. הכל תלוי כמובן ברמות הטריגלצרידים שלך. בברכה,דנה
שלום, אני סטודנטית שנה ג' למדעי התזונה. ברצוני לדעת באילו בתי חולים ניתן לעשות את הסטאג', האם יש רשימה במקום כלשהו (אני יודעת שמשרד הבריאות מבצע הגרלה בסוף שנת הלימודים, אבל אני רוצה לדעת מה האופציות) בתודה
שלום ענבר, פני למרכז להכשרה בתל השומר.חפשי פרטים באתר של משרד הבריאות. בברכה,דנה
שלום שמי לירון ואני מתענינת האם כדי ללמוד תזונה אם תוכלו לשתף אותי בכנות על העבודה כבר בתור תזונאים איך זה ? האם העבודה היא מונוטונית או שיש בה גיוון האם יש פרנסה טובה במקצוע ? איפה הכי כדאי ללכת ללמוד מקצוע זה , אשצח עם תוכלו לענות בכנות ולשתף אותי בכדי שאגיע לבחירה הנכונה . בתודה מראש לירון
שלום לירון, שאלה מורכבת מדי למסגרת פורום זה, אך אנסה לענות בקצרה. ישנם 3 מוסדות ללימודי תזונה קלינית- רחובות, תל-חי ואריאל. תנאי הקבלה שונים ממקום למקום. אני יכולה להעיד על רמתם של שני המקומות הראשונים כשווים. לגבי המקום האחרון, אין לי מידע. ישנה עבודה רבה ואפשרויות גיוון בלתי נדלות, כנ"ל לגבי פרנסה, הכל עניין של העדפה ובחירה. בברכה,דנה
שלום רב. האם יש תרומה מסוימת של מאכלים חריפים לגוף? מנגד האם זה נכון שאוכל חריף מוריד את רמת הסרטונין במח?
שלום אריאל, אין ממש מחקרים המראים תועלת למזון חריף. החריפות נובעת מהמגע של החומר הפעיל עם בלוטות הטעם וצריבתן (פתיחה שלהן). חריף אינו טעם למעשה. לרוב מזון חריף משולב עם מרכיבים כגון פלפלים ועגבניות שעשירים בנוגדי חמצון, אז אולי מכאן התועלת ולא מהחריפות. לא ידוע לי כיצד מזון חריף מוריד סרוטונין במוח, הואיל ולא מדובר ממש במרכיב אחד אלא בהשפעה שלו על בלוטות הטעם. בברכה,דנה
היי אתמול קניתי בורקס תורכי לא אפוי (הגדול הזה בסגנון בורקס רמלה). המוכר אמר לי שאם יווצר שמן בתבנית אז אשפוך אותו.. הקטע הוא שמבורקס אחד בלבד ירדה כמות שמן שלא תאמן. מתוך סקרנות שפכתי את השמן שבתבנית לכוס מדידה והיו שם כמעט 100 מ"ל של שמן!!!! גם אחרי שהעברתי את הבורקס לנייר סופג הוא המשיך להפריש שמן והייתי צריך להחליף כמה פעמים נייד ספיגה עד שהבורקס חדל להפריש שומן. היית מעוניין לדעת מאיפה כל כמות השומן האדירה הזאת וכמה בערך קלוריות יש בבורקס כזה?
שלום איציק, אני מניחה שלא הכל היה שמן, אבל בהחלט, בורקס כזה מכיל הרבה שומן, כי מדובר בבצק עלים שעשוי מכמות אדירה של קמח ומרגרינה. בהערכה גסה, בבורקס כזה יכול להיות בין 600-1000 קק"ל, תלוי בגודל ואופן הכנה וכמובן תלוי במילוי. בברכה,דנה
אני בן 14 וחודשיים שוקל 56 182-183 כמה קלוריות אני צריך לאכול?
שלום עידו, אין המלצה חד משמעית. זה משתנה והטווח הוא גדול. זה תלוי בהרבה גורמים מלבד גיל וגובה. בברכה,דנה
אני יודעת שאני צריכה לאכול דל שומן אבל באופן פרטני יותר מה כן כדי לאכול ומה אסור?האם אני צריכה ליהות במנוחה והאם להתקופף הרבה ודברים כאלו יכולה להזיק
שלום ורד, ההמלצות אחרי ניתוח משתנות מאדם לאדם ולפי רגישות. בכל מקרה מומלץ לשמור על דיאטה מוגבלת בשומן, גם אחרי ניתוח. לגבי פעילות, תצטרכי לדבר על כך עם הרופא.לדיאטה מפורטת בקשי לדבר עם דיאטנית במחלקה. בברכה,דנה
אני מנסה לבנות לעצמי תפריט לטיפול בקנדידה. הבעיה היא שבכל מקום רשום משהו אחר לגבי המאכלים המותרים האסורים. האם מותר לצרוך את המאכלים הבאים? -גזר -קליפת מלפפון -אפונה יבשה -תפוח עץ ירוק -הקטניות הבאות: חומוס, שעועית, עדשים? -הדגנים הבאים:שיבולת שועל, אורז מלא, דוחן, כוסמת, גריסים? -אילו אגוזים וזרעים מותר? (קראתי שאסור בוטנים ופיסטוקים, האם זה הכל?) האם מותר לשתות: -תה ירוק -מים מהברז (לא מסוננים או מורתחים) תודה
שלום רונה, אין המלצות בתזונה המערבית לגבי טיפול בקנדידה. כל המקורות נסמכים על תזונה אלטרנטיבית. אין לכך, עדיין, ביסוס מדעי, לכן לא אוכל להמליץ לך על דיאטה מיוחדת.העיקרון הראשוני עמד על דיאטה מוגבלת בסוכר פשוט, מזון מעובד, ותוספת חיידקים פרוביוטיים. בברכה,דנה
שלום רב, אבחנו אצל אבי סרטן בקיבה. מאז עבר ניתוח הסרה של 2/3 מהקיבה. לפני הניתוח אבי נטל כמוסות כורכום והשתמש לעיתים קרובות בתבלין. שאלתי היא האם כעת לאחר הניתוח(חודש אחרי) יכול להמשיך ליטול את הכמוסות או לצרוך את התבלין בצורה אחרת (אולי חליטת שורש...) הרופאים לא כל כך יודעים לענות ואשמח לתשובה בנושא. תו
שלום סיוון, בעב בחנו השפעת כורכום ומרכיביו על טיפולים ותרופות שונות. המידע חסר. אם מדובר בצירכת התבלין בלבד באופן כללי, אין בעיה, ללא קשר לניתוח. ככמוסות, אין לי מידע אמין ומדעי בנושא. בברכה,דנה
שלום, בבישול תרד האם אפשר לבשל גם את הגיבעולים? ולאכול אותם? האם זה רעיל?
שלום רבקה, אין לי מידע בנושא. בברכה,דנה
מה ניתן להכין מאפונה יבשה חוץ ממרק
שלום עוז, ניתן להכין אפונה כתוספת למנה עיקרית, להוסיף גזר או ירקות אחרים כתוספת של ירקות מבושלים. יש גם פשטידות. בברכה,דנה
בוקר טוב, אני משלבת בבוקר את כדורי המגנזיום שלי עם חומצה פולית וברזל. עד כה, הייתי נוטלת כדורים אלו עם מיץ שהייתי מכינה אותו מתפוז,קלמנטינה ולימון. היות ונמצאתי חיובית למחלת הקנדידה,התחלתי בימים אלו דיאטה מתאימה שמאפשרת לי מבחינת פירות-רק תפוח/אגס. שאלתי היא: האם באגס ו/או תפוח יש מספיק/בכלל ויטמין סי לספיגה טובה של הברזל? או שאולי כדאי לי ליטול אותהברזל עם מיץ גזר /עגבניות סחוט טבעי{במידה ומכילים ויטמין סי}? אשמח למענה ולכל הצעה. בברכה
שלום שושי, אגס ותפוח עניים בויטמין C. את יכולה עם מיץ עגבניות אך ייתכן ויהיה עיכוב על הספיגה של ברזל בגלל חומרים אחרים בעגבניה. בברכה,דנה
במיץ גזר יש ויטמין סי? במידה וכן,תהייה ספיגה טובה של הברזל{ללא עיכוב כמו בעגבנייה}?
אני כבר מיואשת. כיום אני בת 32, והחל מגיל 18, יש לי סוג של תפרחת באיזור המצח, סביב האוזניים(להעתים גם בגב והחזה בחלק העליון). תפרחת זו איננה מוגלתית.. היא נראת כגון תפרחת "חיתולים", מדי פעם יש פצעים פנימיים מאוד כואבים. לאורך השנים השתמשתי כמעט בכל התרופות הקיימים בשוק(כמובן בליווי הרפואי), דבר היחידי שעזר לי הוא ראוקוטאן(שלקחתי אותו לאורך כ6 שנים- במינון מאוד נמוך 20מיל כל-4 ימים), ברגע שסיימתי לטפל בראוקוטאן- הכל חוזר למצב "הרגיל". ניסיתי גם רפואה לא קונויציונאלית- אך לגוף שלי יש נטייה להתרגל לתכשיר.. וכעבור שבועיים שלושה הכל חוזר. היום אני משתמשת באקנמיצין- שיש לו השפעה רגעית... ויום למוחרת הכל חוזר... אני באמת מיואשת ולחזור לראוקטן אנני רוצה(ארצה בעתיד להכנס להריון). חושבת על לשנות הרגלי תזונה ולבנות תפריט מסודר כדאי להתפטר מנגע זה וגם להתרגל לאורח חיים בריא.אשמח להמצלתך או להדרכה צמודה תתזונאית קלינית. ויקטוריה
שלום ויקטוריה, לצערי בתחום הנ"ל אין חידושים או המלצות שיכולות לעזור לכל מי שסובל מהתופעה. ייתכן ומדובר בתופעה אלרגית מסוג כלשהו, ולכן כדי לפנות גם למומחה לאלרגיות לבירור. במידה וימצא משהו, תוכלי להמנע ממנו במזון, אחרת, איני רואה סיבה להמנע מקבוצות מזון. אפשרות שניה, היא לבצע דיאטת אלימנציה. להוריד את הדיאטה למינימום חומרים אלרגניים ולחשוף בהדרגה, אך זאת יש לבצע אך ורק בצמוד לדיאטנית מומחית. בברכה,דנה
שלום רב, באחת מתשובותייך רשמת מי אמר שחמאה לא בריא? מה בריא בחמאה?
שלום כרמלה, השאלה היתה בהשוואה למרגינה ומקור שומן. חמאה מהווה מקור לחומצות שומן חיוניות, יש בי די חומצות שומן חד בלתי רוויות וכן חומצות שומן מסוג מיוחד שנמצאו שמורידות תחלואה לבבית. בברכה,דנה
תודה על תגובתך דנה, האם תוכלי לפרט איזה חומצות שומן חיוניות יש וכמה? וכן אילו הן חומצות השומן מסוג מיוחד שמורידות תחלואה לבבית?
שלום. בבדיקת דם - ה-B12 שלי - 350 האם תקין ? רשום לי מינימום 211 מקסימום 911 תודה
שלום רונית, הרמה תקינה. בברכה,דנה
בבדיקות הדם האחרונות שלי התגלה שאני אנמית. HB-11, RBC 3.82, HCT 34.7, MCHC 31.6, HYPO 18.9 וזאת אחרי שעברתי בחודש שעבר השתלת דפיברילטור. האם תוכלו ליעץ לי מה לאכול ע"מ לאזן את התוצאות הללו, בהתחשב בכך שאני לוקחת קומדין? תודה.
שלום ענת, עליך להמשיך בירור כולל רמות ברזל, טרנספרין ופריטין ובהתאם להמשיך טיפול. כמו כן כדאי לברר למה הרמות נמוכות. פני לרופא המשפחה. בברכה,דנה
הייתי מעוניין לדעת אם יש באמת קשר למה שאנחנו אוכלים לרמת הסרוטונין במוח? ואם כן איזה באמת מאכלים גורמים להעלאת רמת הסרוטונין?
שלום יובל, עיתי רבות במסגרת פורום זה על נושא הסרוטונין. אתה מוזמן לערוך חיפוש בפורום זה תחת השם : סרוטונין" ותוכל לראות את כל התשובות והשאלות בנושא. בברכה,דנה
היי אני מעוניינת לדעת האם זה נכון שלמזון מלכות של דבורים (כולל החלה) יש תכונות אנטי-ביוטיות חזקות?
שלום איריס, לצערי המידע שיש בידי בתחום הזה הינו מצומצם ומתבסס בעיקר על התחום האלטרנטיבי ולא המדעי, כך שלא אוכל לתת לך מידע מדעי בנושא. כן יש תיאורים של שימוש בדבש (לא באכילה) אלא במריחה על פצעים וכוויות, אך זה לא לפורום זה. בברכה,דנה
שלום רב, אני בת 27, צמחונית כבר קרוב ל-15 שנים. מעבר לזאת, אני חייבת לציין שהתזונה שלי לא כ"כ מאוזנת (בעיקר מתוקים ופחמימות). רציתי לשאול: יש לי בעיה של נשירה מהראש (אני אציין כי ממילא יש לי שיער דק אבל כל פעם לאחר שאני חופפת את השיער או שאני נוגעת בו נושרות לי לא מעט שערות) - לאחרונה התחלתי להשתמש באמפולות לחיזוק השיער (או שזה לפחות מה שמנסים למכור לי...) - אני מאוד מפחדת שעם הזמן המצב רק יחמיר - מה עליי לעשות? 2. אני בטוחה שהתשובות שניתן לתת כאן הן מאוד קצרות ועליי להפגש עם אדם מקצועי - בתור התחלה למי לפנות? רופא? דיאטנית? תודה רבה!
שלום טל, קרוב לוודאי שנשירת השיער אצלך נובעת מחסרים תזונתיים כגון : אבץ, ברזל וויטמין B12. ראשית בדקי את הרמות של החומרים הנ"ל. במידה וחסר, עליך לקחת תוספים. במידה ולא, עליך לפנות לרופא עור. כדאי בכל מקרה לפנות לדיאטנית קלינית לקבלת תפריט צמחוני מאוזן. בברכה,דנה
האם כמות השומן והכולסטרול מופחת משמעותי לאחר נקיון הקורקבנים,ובנוסף הרתחה וסינון המים ושטיפת הקורקבנים לפני בישול.. האם תהליך זה מפחית גם משאר היתרונות כגון ברזל,אבץ,בי12 ועוד
שלום יובל, תהליך זה לא עושה דבר לכמות השומן והכולסטרול בקרקבנים. הוא לא פוגע באופן משמעותי באבץ או בברזל, ייתכן והורס ויטמינים שונים. בברכה,דנה
שלום. הבנתי שאסור להפשיר ולהקפיא שנית בשר בגלל התרבות חיידקים. השאלה היא אם הפשרתי והקפאתי שנית אבל הכנתי את המזון בצורה יסודית על מנת להרוג את החיידקים,האם הסיכון עדיין קיים?
שלום יורם, הסיכון תמיד קיים. ההמלצה של משרד הבריאות, לא להפשיר ולהקפיא מחדש. בברכה,דנה
שלום: בעלי בן 44 עשה בדיקת דם וגילו אצלו שומנים בדם ברמות גבוהות. ברצוני לצין שהוא לא שמן ולא מעשן, מה שכן בזמן העבודה הוא היה אוכל בחוץ. הרופאה שלו שלחה אותו לדיאטינית והתור שלו זה רק בעוד חודש, ועד שהתור שלו יגעה היתי מאוד רוצה לדעת מה מותר לו לאכול מה אסור? איזה בשר עוזר בהורדת השומנים?איזה לחם הוא יכול לאכול? האם טוב לאכול נבטים וקטניות אילו סוגים? בקיצור מה הוא יכול לאכול לבנתים עוד הפגישה שלו עם הדיאטנית? תודה
שלום , פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. הפגישה בעוד חודש עם דיאטנית לא תשנה דבר, כך שאפשר לחכות. בכל מקרה, נסי להוריד אחוזי שומן בגבינות ל-3%, הורידי מהתפריט בצקים למיניהם כמו בורקסים, קרואסונים, עוגות ועוגיות. עברי ללחם מחיטה מלאה או שיפון בלבד. בשר אפשר עוף,הודו, בקר חלקים רזים, צלויים או אפויים לא מטוגנים. הוסיפי הרבה ירקות לתפריט (לא פירות) ועדיף טריים. המנעו מאכילה של מרגרינה. השתמשי בדגנים מלאים כפחמימה חמה כגון : אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה, קינואה וכוסמת. כמובן שאפשר לעשות עוד שינויים, אך אלו יעשו עם הדיאטנית בהתאם להרגלי האכילה של בעלך ובהתאם לבדיקות. בברכה,דנה
שלום רב. אני בן 30 בריא בדרך כלל. התפריט היומי שלי מורכב מאוכל מאוד "בעייתי" . זה מתחיל בבוקר עם בורקסים,ממשיך עם שווארמה\עוף מטוגן\המבורגר בצהריים וטוסט וביצים בערב. לצערי אני לא אוהב ממש פירות וירקות ולכן לא צורך אותם (אולי פעם בשבוע מנה אחת). לאחרונה קראתי לא מעט על רדיקלים חופשים ונוגדי חמצון למינהם והגעתי למסקנה שאני צריך להתחיל לצורך נוגדי חמצון. מה גם שבדיקת הדם שעשיתי הראתה שיש לי הרבה טריגילצרידים.. אם לומר את האמת,כרגע אני לא רואה את עצמי משנה את התפריט(וניסיתי בעבר..לא הלך..) אבל הייתי רוצה לפחות להטיב עם גופי ולו במעט. הייתי מעוניין לדעת איזה פירות או ירקות מכילים הכי הרבה (ואני מתכוון להכי) נוגדי חמצון? אם יש אפילו ירק או פרי מסוים שמכילים הכי הרבה לא אכפת לי לצרוך רק את אותו פרי או ירק באופן יומי. כמובן אשמח לדעת האם יש פרי או ירק שיכול להוריד טריגילצרידים? תודה.
שלום גיא, לצערי לא מדובר בירק או פרי מסויים אלא בשינוי דרמטי של אורח החיים שלך. אכילת פרי או ירק מסויים לא ישנו את רמת הטריגלצרידים שלך. אם אתה מעוניין בשינוי אמיתי עליך להערך לכולו. היסכון שאתה נוטל בחייך עם תזונה לקויה לא ישתפרו מאכילת פירות וירקות בלבד. פנה לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
דנה שלום אתמול הפניתי אלייך שאלה בנוגע לקורקבני הודו. תודה רבה על התשובה המהירה. אכן הופתעתי שסוג בשר זה אינו עתיר שומן, כפי שנטיתי לחשוב. מאידך, התברר לי שהוא עתיר כולסטרול. לכן אני מחפש אלטרנטיבה ראויה. מה דעתך על חזה עוף בגריל? הוא נחשב למזין? הוא עתיר כולסטרול? כמה אחוזי שומן בערך הוא מכיל? כמה קק"ל בערך יש במאה גרם חזה עוף בגריל?
שלום שלמה, חזה עוף בגריל אכן נחשב לבשר דל שומן וכולסטרול. הוא מכיל אמנם קצת יותר שומן מקרקבנים, כ-4% אך מכיל הרבה פחות כולסטרול. ב- 100 גר' יש כ- 150 קק"ל. בברכה,דנה
האם קורקבנים של הודו נחשבים לבריאים מבחינה תזונתית? מהם הערכים התזונתיים הגלומים בהם? הם נחשבים לעתירי שומן? כמה קק"ל בערך יש במאה גרם קורקבנים?
שלום שלמה, קורקבנים בדומה לאיברים פניממים אחרים, נחשבים לפחות מזינים בשל תכולת כולסטרול גבוהה מאוד. דווקא אלו אינם עשירים בשומן, כפי שרבים חושבים. ב- 100 גר' קרקבנים מבושלים יש כ- 150 קק"ל, 3% שומן ורק 1גר' שומן רווי, אך יש הרבה כולסטרול כ 400 מ"ג. בברכה,דנה
מה עדיף מבחינה בריאותית, לאכול פירות וירקות בקליפתם, דבר חיוני מבחינה תזונתית, או שעדיף לאכול אותם ללא הקליפה, וכך להימנע מנזקים אפשריים לגוף עקב ריסוס של הפרי והירק?
שלום שולמית, עדיף לשטוף את הפירות והירקות היטב ולאכול עם הקליפה. הקליפה לא מונעת חדירות של חומרי הדברה לתוך הפרי, בכל מקרה. בברכה,דנה
כדאי לסבן את הפירות והירקות בקליפתם או שעדיף להסתפק בשטיפה במים זורמים?
האם חומצת הלימון שמשתמשים בה במקום מיץ לימון ניתנת לשימוש,או שהיא אינה רצויה,ואם אכן ראוי להמנע, מה הסיבות להמנעות משימוש. מודה מראש על תשובה מלאה. יגאל
שלום יגאל, חומצת לימון משמשת כחומר טעם וכחומר משמר במזון ובפרט במשקאות קלים, ונמצא כי היא מעכבת התפתחות של חיידקים גורמי מחלות . כתוסף מזון מסומן החומר בקוד E330. התבלין המכונה מלח לימון הוא למעשה לא מלח במובנו הכימי, אלא פשוט חומצת לימון טהורה במצב גבישי.אין מניעה לשימוש במוצר זה בכמות סבירה לצורכי טעם וריח.חומצת לימון פשוט יותר מרוכזת ממיץ לימון. החמיצות במיץ לימון נובעת מחומצת הלימון שבתוכו. בברכה,דנה
בן 36, שוקל 55 ק"ג על 1.78 מטר, BMI 17.4, לא סובל מבעיות רפואיות, עובד בעבודה משרדית ולא עוסק בפעילות גופנית. מאז ומתמיד הייתי רזה מאוד. מקפיד על אכילה סדירה ומאוזנת. האם לדעתך מבחינה בריאותית ורפואית יש לשקול עלייה במשקל? מבחינת מדד ה- BMI אני נמצא מתחת לגבולות הנורמה, אך האם מדובר בחריגה משמעותית שדורשת עלייה במשקל מבחינה רפואית גרידא?
שלום גד, ישנם אנשים שפשוט חורגים מהטווח ללא בעיה רפואית. לכן אם המשקל הנמוך לא נובע ממחלה או בעיה בספיגה, איני רואה סיבה לנסות להעלות במשקל. בברכה,דנה
האם הערך התזונתי של ירקות קפואים כגון אלו של חברת סנפרוסט שווה לערך התזונתי של ירקות טריים? אני נוהגת לאכול לקטים קפואים של שעועית ירוקה, גזר ואפונה וגזר גמדי ומאוד חשוב לי לדעת אם טמון בצידם ערך תזונתי ניכר.
שלום נגה, לטענת החברה היצרנית הערכים נשארים דומים למדי. בכל מקרה, היכן שניתן, עדיף לצרוך ירקות טריים ולא מוקפאים. בברכה,דנה
האם מלחים עשויים להשתנות מבדיקה לבדיקה? כולם בתווך התקין אך יש שינויים פעם פחות פעם יותר האם ערכים אילו לפי צריכת הגוף באותו רגע?
שלום יוני, תוצאות בדיקת הדם יכולות להתשנות מבדיקה לבדיקה, תלויות בתרופות, מזון , פעילות גופנית ועוד.לרוב הטווח די רחב, כך שכל תוצאה בטווח נחשבת לתקינה. כמובן שנטיה כגון עליה ברמות או ירידה ברמות לאורך זמן יכולה להעיד על בעיה, ולשם כך יש לפנות לרופא המטפל. בברכה,דנה
יש אפשרות ליעוץ טלפוני?
צהריים טובים , אני משתמש באסדו לחמין מה ערכו התזונתי האם הוא עתיר שומן וכולוסטרול ? איזה נתח בשר מומלץ לחמין לא שמן מדי תודה רבה
שלום דודו, בשר אסאדו מתייחס הן לצורת הצליה והן לסוג הבשר, לרוב צלעות מבשר בקר. צלעות בקר מכילות הרבה שומן רווי וכולסטרול, ולכן לא נחשבות לנתח מזין במיוחד. בשר מומלץ לחמין המכיל פחות שומן :צ'אך וכתף. בברכה,דנה
שלום אני אבי .בן 63. נגובה שלי.1.90... משקלי110 קילו...עשיתי לאחרונה בדיקת דם והתוצאות הן..גבוהות מדי 211...MG\DL.........והTRIGLYCERIDES....307.00MG\DL ואנא עזרו לי איך אני יכול להוריד את הכולסטרול אם זה בתזונה או בדיאטה עמכם התודה.
שלום אבי, עליך לפנות לדיאטנית קלינית בקופ"ח לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום, מה אפשר לתת לילד בן שנה וחודשיים על מנת להשעיר את הגוף שלו בסידן.הוא אובחן בגיל 3 חודשים אלרגי לחלבון חלב וחלבון סויה ואוכל נוטראמיגו,ירקות,פירות ובשר.האם להימנע מעוגיות/דייסות שמצויין ע"ג האריזה "עשוי להכיל סויה".מודה לכם מראש על כל עצה שתתנו.
אוקסנה שלום, נוטרמיגן הוא תחליף חלב מעולה ואני ממליצה להמשיך בו כמה שיותר! כדאי לחזור על התבחינים לארגיה כיוון שככל שגדלים יש סיכוי שהאלרגיה תעבור. בינתיים להמנע ממוצרים שעלולים להכיל סויה. ילד בגילו זקוק ל 3 מנות חלב או תחליף חלב (למי שאלרגי) ביום. פעמיים ביום נוטרמיגן ועוד פעם ביום חלבה או טחינה,יתנו מענה הולם ומספק לסידן שהוא זקוק לו. אם את נותנת נוטרמיגן 3 פעמים ביום אז אין בעיה בכלל. בהצלחה! מיכל
בת 70.סובלת מעצירות.משתמשת ב-הני לקס או יובסלקס.השבוע הסתבר שרמת אשלגן בדם 5.17אוכלת הרבה ירקות וזה לא מומלץ לבעית האשלגן.האם מותר לי לקחת הנילקס שמכיל תמצית שיזיפים ותאנים. איך בכלל ניתן לארגן תזונה שתתאים לי.בקשר לאקטיביה לאכול בערב או בבוקר.
שלום, אם הבעיה של האשלגן נובעת מבעיה כלייתית, יש לפנות לדיאטנית מומחית לתחום להרכבת תפריט מתאים שמתייחס גם לבית העצירות. בברכה,דנה
היי רציתי לשאול אם מישהו יודע כמה קלוריות יש בערך בפרוסת הצלי הזאת: http://www.ynet.co.il/PicServer2/02012008/1342421/4_wa.jpg וכמה היא שוקלת לערך?
שלום שון, קשה להעריך משקל וערך קלורי מתמונה. רק מתכון יכול לעזור. בברכה,דנה
ערב טוב, האם גרונות הודו בריאים לאכילה? האם כמות השומן בהם גדולה? תודה רבה
שלום ניסים, גרונות הודו נחשבים לעתירי שומן רווי וכולסטרול. המטרה שלהם במרק לתת בעיקר טעם ופחות מומלצים לאכילה. בברכה,דנה
שלום רב, רציתי לשאול מה עדיף באפייה חמאה או מרגרינה ידוע לי ששניהם לא בריאים אבל בכל זאת יש לי מתכונים שחייב חמאה או מרגרינה (שמן כבר קיים במתכון זה תוספת לשמן תודה מראש
שלום אורלי, מי אמר שחמאה אינה בריאה? גם מרגרינה, תלוי בסוג שמשתמשים ובכמות. רוב המתכונים ניתן להחליף חמאה ומרגרינה בשמן קנולה. בין חמאה למרגרינה, עדיפה החמאה, הן מבחינת הרכבי השומן. הבעיה היחידה שזה הופך את המוצר לחלבי, אם יש מגבלת כשרות. בברכה,דנה
שלום דנה ותודה על תשובתך לגבי המרגרינה האם יש סוג מומלץ לאפייה? תודה רבה
שלום רב, לי יש בעיה של מיומות וכתוצאה מכך הברזל נמוך, לאחר טיפול עם כדורי ברזל העליתי את רמת ההמוגלובין ל- 12, אך הפריטין רק יורד כרגע הוא על 6, רציתי לדעת מה ההשפעה / הנזק בגוף ולאיזה איברים בטווח הארוך כשרמת הפריטין היא נמוכה. תודה מראש
שלום אורלי, רמת פריטין מעידה על מאגרים נמוכים של ברזל, עם כל הכרוך בכך. אין נזק לאיברים אלא אם כן ישנה השפעה על רמות המוגלובין. יקח זמן שמהאגרים יתמלאו ויהפכו לתקינים. התייעצי עם רופא המשפחה או המטולוג. בברכה,דנה
אני בן 82, מטופל בקומדין. האם מותר לי לאכול שום בכמויות כ3 -4 שיניים לארוכת בוקר? האם אין התנקשות בין שום וקומדין?
שלום מיכאל, בשום כמות זניחה של ויטמין K, כך שאין בעיה. בברכה,דנה
אני בת 59,יש לי אוסטאופרוזיס כשבע שנים,מטופלת בפוסלן,לאחרונה הומר בבקשתי לאקטונל ולוקחת קלציום ציטראט כ900עד 1000 מג,וכן ויטמין די בטיפות כ2000 מג,(10 טיפות ליום) בבדיקת דם שעשיתי לפני מספר ימין ויטמין די בערך של 24.10ng/ml ,אציין כי אותה תןצאה היתה לי גם לפני שנה שאז לא הקפדתי על ויטמין די ולקחתי אותו בכמות קטנה יותר.מה עלי לעשות ידוע לי כי הערך התקין צריך להיות מעל 30ng? תודה לתשובתכם רחל
שלום רחל, עליך לפנות לאנדוקרינולוג מומחה לבריאות העצם לקבלת ייעוץ מתאים. בברכה,דנה
שלום, יש לי שאלה קצת מוזרה, כמה קלוריות יש בכפית גדושה של שוקולית? אני מכינה את השוקו על בסיס מים בלבד ובלי סוכר...אשמח לקבל תשובה בהקדם תודה מראש ורו.
שלום, בכפית שטוחה יש כ- 10-15 קק"ל. בברכה,דנה
שלום. יש לי שאלה- לאדם שבריא מטבעו, האם יש נזק באכילת גרעינים שחורים ולבנים עם קליפתם? (אכילה יומיומית...)
שלום יולי, איני רואה סיבה לאכול את הגרעינים עם קליפתם. אנחנו לא מעכלים אותן, הן די חזקות ויכולות אולי לגרום נזק אפשרי, כמו פציעת הושט. לא הייתי ממליצה להמשיך בכך. בברכה,דנה
שלום ד"ר, לאחרונה עשיתי בדיקות דם שגרתיות. הרופא אמר שרמת הכולסטרול אצלי עלתה מעט והמליץ לי לקחת כדורי סימבסטאטין באופן קבוע כדי להוריד את הכולסטרול. עלי לציין כי יש לי לחץ דם גבוה שמאוזן ע"י נטילת כדורים. כמו כן יש לי סוכר מעט גבוה שנשמר ע"י דיאטה. אלו הערכים מבדיקת הדם הנוכחית והקודמת: נוכחית קודמת (לפני שנה) Glucose 106 101 Cholestrol 197 193 Triglycerides 66 85 HDL-Cholestrol 71.3 69.5 LDL-Cholestrol 112.3 106.6 הייתי מעוניינת לדעת: 1. האם אני חייבת לקחת את הכדורים להורדת הכולסטרול (שמעתי שהם יכולים גם להזיק) או שאפשר להוריד את הכולסטרול בצורה טיבעית או דרך תזונה נכונה ועשיית פעילות גופנית? 2. מה עלי לעשות / לאכול כדי להוריד את הכולסטרול בצורה טיבעית? 3. האם אומגה 3 יכול לעזור בכך? 4. שמעתי על תוסף התזונה פוטוקל להורדת כולסטרול. האם הוא יכול לעזור? אודה מאוד לתשובתך המפורטת והמלומדת. תודה רבה מראש, שוש
שלום שוש, 1. לא הייתי ממהרת לקחת את הכדורים, הואיל והרמות ממש אינן גבוהות, ואף רמת ה- HDL שלך גבוהה ותקינה לגילך,וזה מהווה גורם מגן. נכון שיש לך גורמי סיכון שמחייבים LDL מתחת ל- 100 ( ויש אף אומרים 70). אך הייתי מנסה בשינוי אורח חיים לתקופה של עוד 1/2 שנה. 2. הרבה פעילות גופנית ותזונה נכונה, דלת שומן רווי, עשירה בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ועוד (פני לייעוץ אישי). 3. אומגה 3 הוכחה כיעילה בעיקר בטריגלצרידים ולא כולסטרול. 4. נסי קודם כל דרך מזון. בברכה,דנה
שלום רב, אני לקראת סיום תואר ראשון בפסיכולוגיה וניהול ומתעניינת בלימודי תזונה קלינית אשמח לשמוע המלצות בתחום הלימודים באיזור המרכז
שלום דקלה, פני לפקולטה לחקלאות ברחובות של האוניברסיטה העברית ולמכללת אריאל לפרטים בנושא. בברכה,דנה
באופן אישי יכולה להעיד שהלימודים ברמה ממש גבוהה, היחס אישי ונעים וגם הסטודנטים (בעיקר סטודנטיות) שלומדים יחד איתי הם אחלה. בקיצור - מומלץ!
שלום, אני מעוניינת ללמוד תזונה קלינית הייתי מעוניינת לדעת היכן ניתן ללמוד ומהם תנאי הקבלה והאם יש ביקוש בשוק לדיאטיניות ותזונאיות קליניות אשמח לקבל תשובה למייל תודה מראש. נטלי.
שלום נטלי, מקומות הלימוד לתזונה קלינית הינם : האוניברסיטה העברית- הפקולטה לחקלאות ברחובות, מכללת אריאל ומכללת תל חי. לפרטים לגבי תנאי קבלה הכנסי לאתרים או פני ישירות למוסדות. יש ביקוש ושפע עבודה. בברכה,דנה