פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה
14/10/2010 | 11:02 | מאת: יוני

מזון באשלגן כמה צריך לצרוך ביום?

14/10/2010 | 16:52 | מאת:

שלום יוני, מדובר בכ-4000 מ"ג ליממה, לערך. בברכה,דנה

14/10/2010 | 18:16 | מאת: יוני

האם מחסור יכול לגרום לחוסר אשלגן?

14/10/2010 | 09:40 | מאת: רונן

רציתי לדעת, אני זקוק לכמות של חלבון כי אני ספורטאי אבל מוגבל בתקציב, עכשיו טונה יחסית חלבון מאוד זול, הבעיה, שאומרים שיש כספית בטונה, מה שרציתי לשאול אם 2 קופסות שימורים של טונה ביום זה מומלץ או שתכולת הכספית גבוהה ויש סיכון של פגיעה בריאותית אפילו קלה? וכמה כספית יש בטונה ומה המינון היומי שאסור לעבור תודה

14/10/2010 | 16:51 | מאת:

שלום רונן, לא הייתי יכולה להמליץ על 2 קופסאות טונה ליום, לא רק בגלל הכספית, אלא בגלל העובדה שמדבור בדג משומר. אתה יכול לקבל חלבון איכותי גם ממוצרי חלב וביצים במידה זהה. אין לי מידע לגבי כמות הכספית, והיא משתנה. בברכה,דנה

13/10/2010 | 11:29 | מאת: אן

שלום! יש לי אי סבילות ללקטוז התסמינים שיש לי כשאני צורכת לקטוז זה נפיחות בבטן וכאבי בטן אני שותה חלב דל לקטוז שנמכר בחנויות, השאלה היא האם יכול להיות שגם הוא גורם לי לכאבי בטן? אני נוטה לשתות הרבה קפה עם החלב והרבה פעמים קורה שיש לי כאבים ונפיחות (יותר קלה מברגיל).. בנוסף קורה גם כשאני לא אוכלת מוצרי חלב שיש לי את אותם תסמינים.. האם יכול להיות שאני רגישה גם לדברים אחרים?? תודה

13/10/2010 | 12:17 | מאת:

שלום אן, האם יש לך אבחנה של אי סבילות ללקטוז, כלומר האם עברת בדיקה אצל גסטרואנטרולוג? שנית, ייתכן ויש לך רגישויות נוספות למזון, ואת זה עליך לבדוק עם רופא מומחה. לגבי החלב דל לקטוז, הוא דל לקטוז ולא נטול לקטוז, לכן, אם יש לך רגישות גבוהה, ייתכן ולא תרגישי טוב.נסי לשלב לפני מוצרי חלב כדור או אבקה המכילים את האנזים לקטאז. בררי בבית המרקחת. בברכה,דנה

13/10/2010 | 09:03 | מאת: ענבל שגב

שלום רב, אודה לחוות דעתך בעניין טיפול באמצעות : MMS-Miracle Mineral Supplement + Citric acid לניקוי הגוף וכטיפול מונע למחלות . בברכה, ענבל

13/10/2010 | 11:29 | מאת:

שלום ענבל, אין לי מידע אמין בנושא. טיפול מונע מחלות הוא לשמור על תזונה נכונה, פעילות גופנית, המנעות מעישון , צריכת אלכוהול מתונהועוד. נטילת תוספים אינה מוגדרת טיפול לניקוי רעלים ו/או טיפול מונע מחלות. בברכה,דנה

13/10/2010 | 07:49 | מאת: מרסל

שלום לכם. אימי בת 71 סובלת מאשלגן גבוה. נאסר עליה לאכול הרבה דברים שיש בהם ריכוז גבוה של אשלגן. אנא אימרו לי מה כן מותר לה לאכול, כי היא כמעט ולא אוכלת כלום. היא חיה לבד וסובלת מכאבי גב ועוד דברים והיא כל הזמן רעבה. אנא עיזרו לה. דיאטנית הקופה לא ממש עזרה לה, היא אסרה עליה כמעט הכל. תודה.

13/10/2010 | 11:25 | מאת:

שלום מרסל, עליכם לפנות בדחיפות לדיאטנית מומחית נפרולוגית קרוב למקום מגוריכם. הדיאטה מורכבת מאוד מכדי שאומר מה כן, לאור המגבלות הרבות, כי אני מניחה שהיא סובלת גם מאי ספיקת כליות. בברכה,דנה

12/10/2010 | 14:07 | מאת: ציפי

מה דעתך?

שלום ציפי, אין מידע אמין ומחקרים מספקים על מנת שאוכל להמליץ. בברכה,דנה

12/10/2010 | 12:37 | מאת: יעל

שלום רב, כעת חזרתי מטיפת חלב עם בתי בת 9 החודשים והעירו לי כי היא אינה גדלה כמו שצריך ויורדת באופן עקבי בעקומות! נולדה 3800 וכעת בגיל 9 חודשים שוקלת רק 7100. קבעתי תור בהקדם לרופאת הילדים ולדיאטנית( אך לזה יש תור רק עוד חודשיים). אך מהו התפריט המומלץ לתינוקות בגילה? לפי הודעה אחרת שקראתי שמתי לב כי אני מאכילה הרבה מנות של תמ"ל במהלך היום. כלומר, גם אחרי ארוחה אני משלימה לה עם תמ"ל. (היא אוכלת הכל (חלב, ביצים, עוף ועוד), כבר לא מרוסק!

יעל שלום, ביתך אכן יורדת באחוזוני המשקל.וחשוב לברר את הסיבה לכך. עשית נכון שקבעת תור לרופאת הילדים ולדיאטנית לברור ולטיפול. חשוב שתראה דיאטנית ילדים, בהקדם. נסי לבקש מרופאת הילדים לעזור לך להקדים את התור. בינתיים זה בסדר גמור שאת משלימה עם תמ"ל אחרי ארוחה. ילדה בגילה צריכה לקבל כל יום מנה בשרית, ביצה, גבינה או מעדן ירק, פרי ותוספות פחמימתיות לפי רצונה. בהצלחה! מיכל

11/10/2010 | 21:08 | מאת: נגה

האם מחשבון ה- MBI נחשב בעינייך כאמין? כיצד ניתן להסביר שבמסגרת החישוב על פי מדד זה לא נלקחים בחשבון פרטים שהם, לעניות דעתי (הבלתי מקצועית, יש להדגיש), חשובים ואלמנטריים: גיל, מין וביצוע פעילות גופנית. מאוד לא הגיוני בעיניי שאותם נתוני משקל וגובה עבור גבר ספורטאי בן 25 ואישה קשישה בת 80 המרותקת למיטה ייתנו עבור שני אנשים שונים אלו את אותו מספר BMI.מה דעתך?

13/10/2010 | 11:19 | מאת:

שלום נגה, את אכן צודקת. זה לא המחשבון שבעייתי אלא התוצאה. המדד הזה לא יכול להוות המדד היחיד להגדרת אנשים בסיכון לתחלואה ותמותה הקשורה להשמנה. כיום מתסכלים על מדדים נוספים, כגון היקף מתניים, בדיקות דם, לחץ דם, מסת שומן/שריר ועוד. המדד הזה טוב לקבוצות גיל מסויימות ועוברות תקנון בהתאם לקבוצה. לדוגמה, בחולים קשישים העלו את הטווח של ה- BMI מ- 23-30 לעומת התקין שהינו 19-25. כמו תמיד, זהו מדד אחד מיני רבים, אנחנו כמטפלים מסתכלים על המטופל מעבר למדד זה. בברכה,דנה

11/10/2010 | 11:55 | מאת: יעל

כמה קק"ל צריך לשרוף על מנת לרדת 1 ק"ג במשקל?

11/10/2010 | 12:53 | מאת:

שלום יעל, זה לא בדיוק לשרוף, אלא לחסוך. מדובר בכ- 7000 קק"ל ל- 1 ק"ג של מסת שומן. בברכה,דנה

שלום רב, אני חודשיים לאחר ניתוח כריתת מעי גס שמאלי 15 סמ עקב דברטיקוליטיס קשה. האם יש מוצרים שאסור לי לאכול עכשיו ובעתיד? תודה רבה

שלום ניסים, לאור מורכבות הבעיה יש לפנות לדיאטנית בבית החולים בו נותחת.בעיקרון, אין מגבלה לאכול כל מזון, חשוב לחזור לאכילה של מזונות עשירים בסיבים תזונתיים. בברכה,דנה

10/10/2010 | 23:19 | מאת: אורית

שלום, לפי בדיקות הדם האחרונות שלי נראה כי בלוטת התריס שלי עברה מהיפר להיפו..בצעירותי היא היתה על היפר.. והיום בגיל 33 עברה להיפו, הרופאה לא נתנה לי עדיין לקחת שום תרופה, אמרה שעדיין לא צריך לטפל. למרות שזה יותר מ5 השאלה שלי היא אילו מזונות יכולים לעזור לי לאזן את הבלוטה? תודה

11/10/2010 | 12:51 | מאת:

שלום אורית, אין מזונות "מאזני בלוטה" אם ה-TSH יעלה יתחילו טיפול. בברכה,דנה

10/10/2010 | 17:33 | מאת: רוחמה

שלום רב האם יש תזונה קלינית יעילה לטיפול והקלה במצב יובש בעינים ודלקת עפעפים? האם מומלץ שימוש באומגה 3,לאנשים רגישים ומהו המינון המומלץ לאומגה מרושתת? בברכה רוחמה

11/10/2010 | 12:50 | מאת:

שלום רוחמה, לא ידוע לי על תזונה מיוחדת או תוסף לבעיה זו. בברכה,דנה

10/10/2010 | 08:36 | מאת: בשלנית

שלום, חברתי עומדת להתארח אצלי לסופשבוע עם בתה בת ה-26. הבת חולה בקוליטיס. אני רוצה להכין ארוחות שהיא גם תוכל ליהנות מהן. אני יודעת שאסור ירקות טריים וחלב ניגר. יש עוד איסורים?

שלום, אין איסורים גורפים לכל חולי הקוליטיס ולכן כדאי לשאול ישירות את האם והבת מה כדאי להכין. בברכה,דנה

09/10/2010 | 22:08 | מאת: שרון

מה עושים עם ילדים שלא אוהבים לאכול ירקות בשום צורת הכנה, ואוכלים כל היום רק לחם, אורז, פתיתים, בשר, שטויות ומפתחים נטייה להשמנה??? מה עושים?? אמא מוטרדת

11/10/2010 | 17:51 | מאת:

שרון שלום, בעיקרון עובדים דרך חיזוקים חיוביים, ודוגמא הורית אישית חיובית. שווה לפנות לדיאטנית קלינית שתנחה אותך ותלווה אתכם בתהליך. לא תמיד קל אבל שווה את המאמץ בטווח הרחוק. בהצלחה! מיכל

09/10/2010 | 21:20 | מאת: גילה

אני מאוד אוהבת לאכול בטטות. האם הבטטה נחשבת לירק או לפחמימה? האם הבטטה נחשבת למזינה מבחינה תזונתית? מהם הערכים התזונתיים הגלומים בה? אני נוהגת לאפות את הבטטה בתנור ולאכול אותה בשלמותה, עם קליפתה. האם יש לכך ערך מוסף מבחינה תזונתית, לאכול את הבטטה עם קליפתה? כמה קלוריות בערך יש בבטטה ממוצעת בגודל בינוני?

11/10/2010 | 12:47 | מאת:

שלום גילה, בטטה נחשבת לשורש פחמימתי, ולכן בקבוצות המזון נחשבת לפחמימה, בדומה לתפוח אדמה. היא עשירה בויטמין A חומצה פולית וסיבים תזונתיים (בעיקר עם הקליפה).הואיל ואין ממש גודל ממוצע לבטטה, אין לי אפשרות להעריך כמותית, כי הגדלים משתנים מאוד. בגדלים שיש בארץ מדובר בכלפחות 150 קק"ל לבטטה. בברכה,דנה

09/10/2010 | 19:28 | מאת: תודה רבה

האם פיתה מקמח מלא זה בסדר ? יש בהם פחות קלוריות מפיתה מקמח לבן? מה היתרון שלהם?

שלום, בפיתה מקמח מלא או קמח לבן יש אותו ערך קלורי אך לא אותו ערך תזונתי. בקמח מלא יש יותר מינרלים וסיבים תזונתיים. לפיתה אין יתרון, ואם מנסים לרדת במשקל עדיף לצרוך את תוספת הפחמימה הנ"ל בצורת לחם, הגדול ידוע וכמות הקלוריות ידועה. כמובן שיש לקחת בחשבון כמה מהסך היומי של קלוריות תורמת הפיתה. בברכה,דנה

08/10/2010 | 20:40 | מאת: טלולי

אני בת 35 ושוקלת מגיל 11 130 ק"ג. כל נסיונות הדיאטה עלו בתוהו. עשו לי לפני הרבה שנים חציצת קיבה שגם היא לא עזרה בכלל. המשקל שלי לא עולה מגיל 11 אך גם לא יורד בלי כל קשר לאוכל. בעיקרון אינני אוכלת כפיתית בכלל וצורכת יחסית מעט קלוריות. בחודשיים האחרונים עשיתי דיאטה של עד 1500 קלוריות ליום ולא ירדתי בכלל.ילדתי לפני שנה תאומות ובמהלך ההריון עליתי רק 3 קילו (כי כפי שאמרתי אני לא נוהגת לאכול הרבה) אז לאחר הלידה ירדתי כ 12 קילו אך העלתי אותם כמה חודשים אחרי זה למרות שאכלתי פחות מ 2000 קלוריות ביום. הילדות שלי נולדו לאחר IVF כי יש לי כמה בעיות לא פתורות למשל חוסר איזון הורמולי כשהרקע לא ידוע (לא PCO). עוד אציין שבדיקות סוכר בצום 70 (די נמוך) ואין לי כולסטרול גבוה וכו.בעבר למרות המשקל הגבוהה הייתי שחקנית כדורסל ועשיתי ספורט 5 פעמים בשבוע מה שגם לא גרם לירידה במשקל.רציתי לדעת האם יש בדיקות שאפשר לעשות על מנת לברר מה הגורם לאי ירידה במשקל כי זה די מתסכל. (הייתי מטופלת לפני כמה שנים באלטרוקסין וגם ניסו לתת לי גלוקופז' אך זה לא הועיל בכלל).בנוסף יש לי טלסמיה אלפא(אנמיה , חוסר ברזל סרום ,פריטין נמוך, MCV נמוך וכו). אשמח אם תאירו את עיני. תודה ושבת שלום טלולי

11/10/2010 | 12:41 | מאת:

שלום, לבירור נוסף עליך לפנות למראפה להפרעות מטבוליות והשמנה, יש כזו בתל השומר ולהתייעץ עם צוות רב מקצועי. בברכה,דנה

07/10/2010 | 22:22 | מאת: שמרית

שלום, קצת רקע, בני ינק עד גיל 6.5 חודשים כאשר בגיל 4 חודשים נחסף לפירות טריים ומרק שאותם אכל בצורה יפה נכון לגיל שבעה חודשים הילד החליט שאינו מוכן לאכול יותר פירות ומרק(בכי נוראי,סוגר את הפה בחוזקה)לפני כשבוע התחלתי לתת לו במקום הפירות גרבר והוספתי לארוחת בניים גמדים+כף גבינה כמובן שזה מתווסף למטרנה ודייסת סולת בערב של חב' מטרנה. אשמח אם תדריכי אותי איך ניתן להחזיר אותו לאכול שוב פירות ומרק, ואיזה סוגי מזון אפשר הלהוסיף לתפריט היומי שלו כיוון שקשה לי מאד עם העובדה שצורף מטרנה וגרבר

שמרית שלום קראתי את שאלתך ונראה לי שמגיע לבנך ברור מקצועי אישי. פני לרופא הילדים לשלול בעייה גופנית. במקביל אני ממליצה לפנות לדיאטנית קלינית שתבנה יחד איתך תפריט מתאים לגילו ועל פי העדפותיו. בהצלחה! מיכל

07/10/2010 | 21:32 | מאת: שון

היי , רציתי לשאול כמה שוקל שניצל ביתי בינוני .. משקלו יכול להגיע ל-60-70 גרם ? וכמה קלוריות יש בו לאחר הטיגון עם פירורי לחם ? כמה שניצלים באותו סדר גודל אני יכול לאכול על האש ?

08/10/2010 | 14:54 | מאת:

שלום שון, איני יכולה לומר מה המשקל. עליך לנסות ולבדוק. כמו כן איני יכולה הלעריך ערך קלורי. בינוני הוא בעיני המתבונן. בברכה,דנה

07/10/2010 | 20:24 | מאת: חיה

שלום אני אוכלת הרבה פלפלים אדומים וכן אוכלת ביצה קשה כל יום האם זה יכול לעזור לי בהעלאת המוגלובין שהוא נמוך ואת רמת הפריטין בגוף שגם היא נמוכה תודה

08/10/2010 | 14:53 | מאת:

שלום חיה, לא זה לא יעזור. עליך לקבל מקורות ברזל מן החי, בעיקר בשר בקר והודו. יש לברר מדוע הערכים כה נמוכים. בברכה,דנה

07/10/2010 | 20:07 | מאת: רוביק

ד.נ. האם זה נכון שקקאו מזיק יותר מאשר מועיל, משום ששתייתו גורמת לאיבוד סידן? רוביק

08/10/2010 | 14:52 | מאת:

שלום רוביק, קקאו לא מזיק כלל, הוא מכיל הרבה נוגדי חמצון, רק יש לקחת בחשבון את ערכו הקלורי. נכון שיחד עם חלב הוא מוריד ספיגת סידן, אך לא מביא לאיבודו. אני מניחה שיש עוד מקורות לסידן, ולא רק החלב בקקאו, כך שאין בעיה לצרוך במתינות. בברכה,דנה

08/10/2010 | 21:48 | מאת: רוביק

דנה שלום, נקודה אחת בדברייך איננה ברורה. כתבת שקקאו עם חלב (!) מוריד ספיגת סידן. משתמע מזה שקקאו בלי חלב אינו פוגע בספיגת הסידן. האם זו כוונתך? חשבתי שדווקא ההפך נכון - שקקאו אכן פוגע בספיגת סידן, אך שהוספת חלב לקקאו מבטלת את השפעת הקקאו כגורם הפוגע בספיגת סידן. אבקש הבהרתך. בברכה, רוביק בברכה, רוביק

09/10/2010 | 08:49 | מאת: רוביק

דנה שלום, בפורום אחר כתב מנהלו כדלקמן: "כל החומרים הטובים שבקקאו לא נספגים היטב עקב נוכחות חומצה אוקסאלית, קפאין ותיאוברמין". האם זה תואם את הידע הקיים במדעי התזונה? בברכה, רוביק

07/10/2010 | 12:31 | מאת: רוני

שלום רב, אנו מנסים להתמודד עם הקושי בדבר מציאת ארוחה טעימה ומשביעה מחד, ומאידך - בחירה בברירת המחדל (מאחר שלהערכתנו זו ההגדרה של מצב התזונה שלנו) הטובה ביותר. א. בדרך כלל אנו מנסים לאכול ארוחת צהרים המכילה תוספת 'בריאה' כמו: אורז מלא, פירה ללא מלח, קוסקוס מלא - בליווי עדשים מונבטות, או ירקות עלים (בדרך כלל: חסה), ירקות קפואים כמו: אפונה, שעועית, תירס וכדו'. הבעייה עם כל הסעיף הזה שאנחנו לא מסוגלים לוותר על מנת החלבון היומית. השאלה - במצב זה, מה עדיף? צריכת חלבון מן החי (בדרך כלל מוצרי עוף או הודו טחון) שמבושל על ידינו תוך הקפדה על רמה נמוכה יחסית של שמן, הימנעות מטיגון, הרבה מלח, תיבול חזק מדי וכדו'. או מוצרי טבעול המכילים כמות גבוהה של נתרן ולכאורה גם, רמה גבוהה של שמן - אך מנגד הם אינם מן החי (שלמיטב ידיעתנו אינו כליל השלמות)? ב. יש לנו תאומות בנות שנה שעושות את צעדיהן הראשונים באכילת אוכל של מבוגרים, אנו מנסים לאחרונה לתת להם לחם עם טחינה מלאה+דבש (מגיל שנה)/סילאן. 1. האם זהו מזון ראוי עבורן? 2. האם עדיף לתת להן לאכול לחם רגיל או לחם עינן שאותו אנו צורכים עבורנו בדרך כלל. אגב, גילנו - סוף שנות העשרים. סליחה על האריכות ותודה מראש, רוני

שלום רוני, לגבי מנת החלבון, עדיף חלבון מן החי על פני התחליפים, מכל הבחינות. לגבי הילדות- מזון זה נחשב ראוי, חושב לזכור כי ישנה נטיה לאלרגיה לשומשום, שימו לב. לגבי הלחם, כל סוג מתאים בשלב זה. בברכה,דנה

07/10/2010 | 09:38 | מאת: -שירה

שלום רב! מעוניינת לדעת איזה דברים עושים תאבון? תודה.

08/10/2010 | 14:48 | מאת:

שלום שירה, אין מזון ספציפי שמעורר תאבון. לרוב אכילה מבוקרת, כל כמה שעות, ארוחות קטנות וצפופות עוזרות לחזור לאכילה תקינה יותר. כמובן שיש לברר מהי הסיבה לירידה בתאבון ולטפל בהתאם. בברכה,דנה

10/10/2010 | 12:23 | מאת: שירה

אפרט קצת שחוסר תאבון נגרם לי בגלל חרדה, או מזג אויר של קיץ... אבל נכון לעכשיו יש שיפור, אני נעזרת באנשור : "במקום אוכל ולדעתי זה עוזר בתאבון, וגם מאוד עזר לי לאחרונה. אבל בניגוד למה שמפורט באריזה- זה לא רעיון לתחליף, אלא רק לתוספת אוכל.

07/10/2010 | 07:56 | מאת: נירית

מתוך טבלת אינדקס גליקמי של מזונות שונים לחם מחיטה מלאה, אורז לבן, תפוחי אדמה – 70-79% לחם לבן, אורז מלא, סלק, בננות, צימוקים – 60-69% איך זה שלחם מחיטה מלאה נמצא באותה קבוצה כמו של אורז לבן, ולחם לבן ? זה פשוט לא הגיוני כל כך... הסיבים בלחם המלא אמורים לגרום לתגובה שונה מזו של פחמימה פשוטה, הלא כן ? תודה רבה

08/10/2010 | 14:46 | מאת:

שלום נירית, לא ברור לי על אילו טבלאות את מסתמכת, הואיל וברובן לחם לבן הוא ערך הייחוס של 100%. בברכה,דנה

06/10/2010 | 21:28 | מאת: ליאור

שלום רב אני בחור בין 38,לפני כ4 שנים קבלתי תפריט תזונה מאיש מקצוע . שעזר לי מאוד לרדת במשקל תוך 6 שבועות ירדתי 6.5קג היום כאשר אני רוצה לבצע את הדיאטה הנל אני ממש מתקשה לרדת במשקל, אני מרגיש שלוקח לי המון זמן לעקל את האוכל, אם כי כמעט כל יום יש יציאה.למרות שחזרתי לאיש המקצוע הוא שינה את התפריט מעט ובכל זאת זה לא עובד.ספורט עוזר ממש מעט . היה ממצא של הליקובקטר וקבלתי טיפול משולש אני יודע שזה חיידק שקשה להשמיד האם ישנו קשר? בכבוד רב ליאור

08/10/2010 | 14:45 | מאת:

שלום ליאור, לא ידוע לי על קשר בין הליקובקטר לירידה במשקל. איני גם יכולה להעריך את הסיבה לחוסר היכולת לרדת במשקל. כמו כן יש לזכור כי גופך השתנה רבות ב- 4 שנים האחרונות מבחינת יכולתו לרדת במשקל. נסה לשלב הרבה יותר פעילות גופנית, על בסיס יומי ויותר אינטנסיבי. בברכה,דנה

06/10/2010 | 11:13 | מאת: מבולבלת

שלום דנה, לפי כתבה שפורסמה במגזין הבנתי ששמן קנולה הוא לא טוב לחימום כי הוא נשרף מהר. אם כך מדוע הוא עדיף על פני שמנים אחרים כמו שמן תירס לדוגמא? הרי אינני יכולה לחשוב על שימוש בשמן ללא חימום מלבד סלט בו משתמשים בשמן זית

06/10/2010 | 11:38 | מאת:

שלום, לצערי, מי שכתב זאת, לא דייק. לשמן קנולה נקודת עישון מאוד גבוהה, סביב 240 מעלות, ואף הכי מתאים לצורכי טיגון בשמן עמוק. בברכה,דנה

06/10/2010 | 08:07 | מאת: הילה

שלום רב. אני מתעניינת היכן ניתן לקנות את זרעי הצ'יה? תודה מראש ויום טוב, הילה.

06/10/2010 | 11:39 | מאת:

שלום הילה, אני מניחה שבכל חנויות הטבע. בברכה,דנה

כולנו כבר יודעים שחימום מזון במיקרו בכלי פלסטיק מוציא כימיקלים לתוך המזון. כולם כבר יודעים שקרינת המיקרו מסוכנת. מה שלא כולם יודעים הוא שגלי המיקרו משנים את ההרכב המולקולרי של המזון כך שכל הירקות הבריאים לכאורה שחיממנו הופכים לערימת קלוריות שיכולה אף לסרטן. כך טוענים אתרים שונים בארה"ב, שוויץ ואוסטרליה. אנא הסתכלו בקישור הנ"ל ואמרי לי האם יש אמת בדבר. בינתיים אני לא משתמשת במיקר כלל ושוקלת לזרוק אותו מהבית. אני מחממת הכל בטוסטר. לוקח יותר זמן אבל שומר על הערך התזונתי של המזון. באנגלית: http://www.globalhealingcenter.com/microwave-ovens-the-proven-dangers.html תרגום לעברית: http://www.akkonet.co.il/forums/viewtopic.php?f=19&t=6099

שלום קרין, גם איני חובבת מיקרוגל, ומעדיפה בישול רגיל על האש או בתנור בטמפ' סבירות. ככל שהבישול קצר יותר וטמפ' נמוכה יותר, כך נחשב לפחות מזיק מבחינה חמצונית. לצערי, המידע שיש לגבי הכנת מזון במיקרוגל לוקים בחסר, רוב המאממרים בנושא ישנים למדי ולא מחקרים איכותיים במיוחד. הואיל וישנן אפשרויות בישול אחרות ממיקרו, הייתי בוחרת בהן בכל מקרה. בברכה,דנה

05/10/2010 | 23:13 | מאת: סילבי

האם נכון שכשאוכלים הרבה מתוק או כשאוכלים הרבה מסוג מסויים של מזון , למשל אורז לבן, זה יכול לגרום לסכרת??

06/10/2010 | 12:34 | מאת:

שלום סילבי, אכילת מתוק או פחמימות אינה מובילה לסוכרת. לשם כך צריך נטיה לכשהי, או סיפור משפחתי של סוכרת, או השמנה ועודף משקל בשילוב גורמי סיכון אחרים כגון חוסר פעילות גופנית ו/או עישון, נטיה לשומנים גבוהים בדם ויתר לחץ דם. בהנחה שהכל תקין ואין את כל הגורמים הנ"ל, אכילת סוכר לא תוביל לסוכרת. בברכה,דנה

05/10/2010 | 13:04 | מאת: אפרת

חזרתי בשעה טובה לעבודה אחרי 10 חודשים חופשת לידה. אני עדיין מניקה בערב ובלילה 2-3 פעמים ובבוקר ביום הילד כבר אוכל מוצק. עד היום הצלחתי לשמור אבל עדיין צריכה לרדת 5 ק"ג. בבית שלא היתה לי שגרת יום היה לי קשה. היום שאני עובדת אני רוצה להצליח לרדת במשקל, בבוקר אני מארגנת את הילדים כך שלי אין זמן לשבת לאכול ארוחת בוקר. אשמח לקבל טיפים. תודה

שלום אפרת, לרוב החזרה לשגרה היא זו שועזרת לנו לרדת במשקל ולחזור להרגלי אכילה ישנים. חשוב לעודדה בפעילות גופנית על בסיס יומי וניסיון כן לאכול בצורה מסודרת וחלרוג מהמחשבה " אין לי זמן, יש לי ילדים, אני עסוקה מדי". גם לך מגיע זמן לשבת ולאכול ארוחה, גם אם זה לא בדיוק בזמן הכי נוח וארוחת בוקר, לא חייבת להיות יחד עם הילדים, יכולה להיות גם אחרי כן. לטיפים נוספים עליך לפנות לייעוץ אישי אצל דיאטנית. בברכה,דנה

שלום דנה, כמות הברזל במוצרים אלו לרוב נמוכה. לא ההיתי בונה על מזון זה כמקור עשיר. בברכה,דנה

04/10/2010 | 05:43 | מאת: מארק

שלום, האם ניתן למצוא במקום כלשהו המלצות של משרד הבריאות או גורם רשמי אחר לגבי טמפרטורות מומלצות אליהן מומלץ להביא בשר על סוגיו כשמכינים אותו לאכילה בהיבט הבריאותי ("השמדת החיידקים") ?

04/10/2010 | 22:28 | מאת:

שלום מארק' לבקר, עגל וכבש חתיכות שלמות- כ- 65 מעלות. בשר חזיר- 70 מעלות. לבקר, עגל וכבש טחון- 70 מעלות. עוף והודו- 74 מעלות. בברכה,דנה

03/10/2010 | 22:12 | מאת: דנה

אני בת 16 וחצי ולפני חצי שנה בדיוק הפסיק לי המחזור. אני ספורטאית טריאתלון ולפני שנה התחלתי בדיאטה שכנראה הייתה ממש לא בריאה בשבילי. הגעתי למשקל 50 והפסיק לי המחזור. ממש קשה לי להפסיק את האימונים שהם כמעט כל יום אבל אני לא יודעת איך להחזיר את המחזור ואני ממש מפחדת שלא יהיה לי יותר. כרגע עליתי כבר שני קילו אבל עדיין לא חזר לי. מה לעשות?? לאיזה רופא ללכת?

04/10/2010 | 22:22 | מאת:

דנה שלום, סביר להניח שהסיבה להפסקת המחזור היא הירידה במשקל. אני ממליצה לך לפעול בשני מישורים- לפנות לרופא המשפחה או לאנדוקרינולוג לברור הורמונלי. בנוסף להגיע ליעוץ אצל דיאטנית שמבינה בתזונת ספורט (ממליצה על דיאטנית ילדים ונוער) להתאמת תפריט אישי שיתן מענה הולם לפעילות האינטנסיבית שאת עושה, תוך התחשבות בגדילתך ובהפסקת המחזור. בהצלחה! מיכל

03/10/2010 | 20:05 | מאת: רוביק

דנה שלום רב, האם תוספי תזונה מאושרים (בעיקרון) ע"י ה-FDA וע"י משרד הבריאות הישראלי? ואם כן, האם התוספים הבאים, במיוחד, אושרו על-ידי הגופים הללו - סידן, ויטמין די, מולטיוויטמינים, קיו 10, כמוסות שמן דגים, כרום פיקולינט? והאם ניתן לקרוא ברשת רשימה של תוספי תזונה מאושרים? תודה מראש על תשובתך. רוביק

04/10/2010 | 22:30 | מאת:

שלום רוביק, תוספי מזון כשמם "תוסף" אינם מאושרים לשימוש ע"י ה-fda או משרד הביראות. אין כל בקרה על תוספי מזון כי נחשבים למזון ולא לתרופה. סידן וויטמין D אינם מוגדרים בהכרח תוסף ויש שניתנים במרשם רופא, ולכן יש להתייחס כאל תרופה. כל השאר בגדר תוספים ואינם מאושרים לשימוש כתרופה ואינם עוברים בקרה. לשאלות נוספות בנושא, פנה לאתר משרד הבריאות. בברכה,דנה

05/10/2010 | 19:42 | מאת: רוביק

03/10/2010 | 18:34 | מאת: ירון

שלום רב, האם עדיף לאכול לחם קל מחיטה מלאה על פני לחם מחיטה מלאה לא קל? אמנם זה פחות קלוריות אך הבנתי שלחם קל פחות משביע ואז יוצא שאוכלים ממנו יותר. אז מה מומלץ?

04/10/2010 | 22:32 | מאת:

שלום ירון, מבחינה קלורית, עדיף לחם קל, כל עוד שומרים על ההבדל. אם בסופו של דבר אתה אוכל 6 פרוסות לחם קל במקום 2 פרוסות לחם רגיל, אזי תשאר עם הלחם הרגיל. בברכה,דנה

03/10/2010 | 16:25 | מאת: י.ב

כאשר מבשלים לדוגמא כדורי בשר ברוטב ומוסיפים לרוטב שמן, האם בצורה כזאת האוכל יתחמצן בהרבה מאשר אם מבשלים את אותו הדבר ללא שמן בכלל? האם השומן שבבשר גם מתחמצן וגם גורם לאוכל שבאותו סיר שלא הוספנו שמן,להתחמצן בדיוק כפי שאוכל (ללא בשר) מתחמצן בגלל השמן שמוסיפים באותו סיר?

04/10/2010 | 22:33 | מאת:

שלום, תהליך חמצון מזון קורה בגלל הטמפ' שעולה ולא בגלל השמן. בחימום פשוט גם השמן עובר תהליכי חמצון, יחד עם החלבונים ומריכיבים אחרים כגון ויטמינים שונים. ככל שהטמפ' גבוהה יותר ולאורך זמן, כך תהליכי החמצון משמעותיים יותר. בברכה,דנה

03/10/2010 | 15:04 | מאת: ליטל

שלום אנ ליטל אני בת /0 ובכיתה ה'. אני שוקלת 29 ואני מרגישה שלמרות כל הספורט שאני עושה אני משמינה. ואני מפחדת להשמין כי אני בהתעמולת אומנותית וחשוב לי להיות רזה. אני מיתאמנת 3-4 פעמים בשבוע וכל יום 3 שעות וזה לא עוזר האם זה בסדר או שאני צריכה לתת עוד מאמץ קטן והרזות? וכמה ילדה בגילי (10) צריכה לשקול מחכה לתשובה

03/10/2010 | 21:13 | מאת:

ליטל המתוקה שלום, אני שמחה שבחרת להתייעץ. ראשית אזכיר לך שבגילך את בונה את גופך. חשוב שתשקיעי במה שאת אוכלת ותאכלי אוכל מזין, עשיר בסידן ובברזל. את מתאמנת די הרבה שעות בשבוע, ורוצה לשמור על משקלך. לא ציינת מה הגובה שלך ולכן לא אוכל להתייחס למשקל. אני ממליצה לך לפנות לדיאטנית ילדים ונוער שתרכיב לך תפריט אישי ומתאים לך- כזה שיתן מענה לתוספת הפעילות הגופנית שלך, לרצונך לשמור על המשקל ויתחשב בהעדפותייך האישיות מבלי לפגוע לך בגדילה. בהצלחה! מיכל

02/10/2010 | 20:39 | מאת: רותי

שלום רב הני שומרת על משקלי כ-6 שנים בחצי שנה אחרונה עליתי במשקל 5 קג. איני מצליחה לחזור למשקלי. הנני חברת כבוד של שומרי משקל. לאחרונה יש לי רגישות לפרוקטוז גורם לי לגזים נוראים . התחלתי ללכת ברגל כשעה בשבועיים האחרונים , משקלי לא זז מבקשת הכוונה או עצה

04/10/2010 | 22:35 | מאת:

שלום רותי, עליך לחזור לקבוצה וחזרה לתלם. העליה במשקל נובעת מאכילה מוגברת ואי פעילות גופנית. הספורט שהסופת בשבועיים האחרונים בהחלט מבורך, אך כנראה לא מספק. לחילופין, פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה

לדיאטניות הקליניות/תזונאיות שלום רב, ברצוני לשאול לגבי ילדה בת 5.5 שבשל דלקת חריפה (בעיניים) קיבלה טיפול בסטרואידים במגה דוז ל- 5 ימים, דרך הוריד, ע"פ הפירוט הבא: סולומדרול 600( מ"ג ליום) וכעת היא ממשיכה בטיפול בסטראודים דרך הפה (40 מ"ג) למשך שלושה שבועות. כעת אנו מתחילים את הטיפול דרך הפה. היא מקבלת במקביל תרופה סותרת חומצה - לוסק. שאלותיי: 1. איזו תזונה מומלצת בתקופה זו של לקיחת סטרואידים תוך התחשבות בגורמים השונים ובתופעות הלוואי - רעב גדול למתוקים ובצקים, עליית רמת הסוכר ולחץ הדם, הפגיעה של הסטרואידים בגדילה וכו'. 2. על פי סוג, מינון ומשך לקיחת הסטרואידים, האם ניתן להעריך את מידת נזקם לילדה בנושא של הגדילה? 3. כיצד ניתן תזונתית למזער את הנזקים בזמן לקיחת הסטרואידים ולאחר סיום נטילתם? תודה מראש!!! אם מודאגת

מורן שלום, ראשית אני מאחלת לביתך החלמה שלמה ומהירה. חשוב שתדעי שהרעב המטורף יחלוף כאשר הטיפול הסטרואידי יגמר. אם תהייה עלייה במשקל זו בעיקר עלייה של נוזלים שתרד עם סיום הטיפול. גם עלייה במסת שומן מסתדרת כאשר חוזרים לאכול כרגיל. שאלות לגבי פגיעה בגדילה כדאי שתשאלי את הרופא המטפל. לגבי עליית רמת הסוכר- אכן, אלו חלק מתופעות הלוואי של התרופות. הן יחלפו עם סיום הטיפול. בינתיים מומלץ להפחית בכמות המתוקים, להציע פחמימות מורכבות (כגון דגנים מלאים, לחם מלא, אורז מלא וכו') תמיד בשילוב של חלבון(כגון בשר או ביצה או גבינה), מעט שומן איכותי וירקות. אין צורך להמנע ממזונות מתוקים לחלוטין. אם כבר אוכלים אז בכמות קטנה אחרי ארוחה מזינה. חשוב להקפיד על מספיק מנות חלב, עדיף לבחור במנות מועשרות בויטמין D. החלמה מהירה ושבוע טוב, מיכל

02/10/2010 | 15:57 | מאת: גאולה

אני אחרי ניתוח קיצור קיבה כשבועיים ואני מעוננינת לדעת מה מותר לי לאכול בשלב זה ובשלבים מאוחרים יותר. תודה.

שלום גאולה, עליך לפנות למרפאה שבה טופלת ולבקש מהכירורג הפניה לדיאטנית מומחית לתחום. בברכה,דנה

02/10/2010 | 09:13 | מאת: חיה

אני עוניינת לצרוך קפסולות של אומגה 3 כשהמטר היא שיפור היכולות הקוגניטיביות ותחושת מצב הרוח. 1- מה היחס שצריך להיות בכמות הDHA וEPA על מנת להשיג את המטרות הללו. 2- קיימות חברות רבות ואיני יודעת מה לקנות.אשמח להמלצה על חברה מסויימת ואם אי אםשר בפורום הזה אז אשמח לקבל מייל שלך שבו אקבל את התשובה. 3- האם זרעי פשתן מכילין כמות מספקת של חומצות אלו? אני שואלת כי יש האומרים שאומגה 3 מהצומח טובה פחות מאומגה 3 משמן דגים. אם כן, מהי הכמות המספקת ליום מפשטן על מנת לצרוך כמות זו. 4- האם מותר לצרוך אומגה 3 עם כל מזון אחר או שיש מזונות שמעכבים את ספיגת החומצה (כמו שלא רצוי לצרוך סידן עם קופאין). 5- אילו מזונות רצוי לצרוך עם האומגה 3 על מנת לעודד ספיגה טובה של החומצה? אני בת 27. תודה

07/10/2010 | 11:38 | מאת:

חיה שלום, EPA ן-DHA הינן חומצות שומן, ככאלה הספיגה הטובה ביותר היא עם ארוחה שומנית. אבל מניסיון של מטופלים, כאשר צורכים אותם באופן הזה יש הרבה "שיהוקים" בטעם שמן דגים והםנוי מהקיבה לוקח זמן רב. לכן עדיף לצרוך אותם על הבוקר עם מעט שתיה ולאכול כעבור איזה זמן. בנוגע למקור - חומצות שומן אלו מצויות בדגי ים צפוניים בעיקר (כגון סלמון), ואם צורכים מקור צימחי אזי הם צריכים לעבור תהליכים אנזימטיים רבים בגוף עד שיוותר החומר הרצוי. התהליכים בעלי יעילות נמוכה, כך שכמובן יותר יעיל לצרוך את מה שרוצים בפועל. לגבי השפעת החומצות - DHA משמשת ממש במבנה הרקמות במוח וככזו יש המאמינים שיש לה השפעות חשובות על הולכה חשמלית וככל הנראה אף על מצב הרוח. EPA משמשת יותר כנוגדת תהליכי דלקת ואף יכולה לסייע במצב של קרישיות יתר. לגבי ההשפעה על מצב קוגניטיבי - למשל שימור במפני התדרדרות, אני מאמינה שתיהן חשובות.בכל מקרה למעט תכשיר יחיד המומלץ בסיום ההיריון בשל סוגיית קרישת הדם, המכיל DHA לבד, רובם מכילים את שניהם.

02/10/2010 | 09:01 | מאת: מורן

שלום, 1- מה זה קטניות מונבטות? 2- אייך מנביטים קטניה? 3- מדוע בקטניות מונבטות יש פחות סוכרים? 4- האם העובדה שבקטניות מונבטות יש פחות סוכרים זה אומר שהם מכילים פחות קלוריות? אם כן כמה קל' יש ב-100 גרם קטניות מונבטות לעומת 100 גרם קטניות לא מונבטות? תודה

04/10/2010 | 22:45 | מאת:

שלום מורן, ראיתי שכבר קבלת תשובה בנושא ממר קורן. בברכה,דנה

02/10/2010 | 08:47 | מאת: יובל

אבי בן 72 עבר ניתוח להסרת גידול GIST שכלל גם כריתה של חלק מהמעי הדק ונעשתה השקה גבוהה (לדברי המנתח). האם יש מגבלה לגבי אכיל יוגורט כבשים, עיזים? במקרה של עצירות במה ניתן להעזר משום שנתנה לו דיאטה דלת סיבים ב- 3 השבועות הראשונים? תודה

04/10/2010 | 22:42 | מאת:

שלום יובל, אין מגבלה בלנסות לאכול יוגורט כבשים או עיזים, כל עוד עבר פסטור. לגבי העצירות,היא נובעת מדיאטה דלה בסיבים. יש לפנות לכירורג לקבלת טיפול תרופתי לבעיה זו. בברכה,דנה

01/10/2010 | 18:57 | מאת: ר

יש לי בטן מאוד גדולה ואני לא מצליחה להוריד אותה. בשאר הגוף אני רזה וזה יוצר מראה קצת מגוחך (העצמות שלי בולטות מהאזור של הבטן העליונה ועד הכתפיים). אני עושה כפיפות בטן ומשתדלת לא לאכול הרבה אבל הבטן שלי תמיד נשארת שמנה. פניתי גם למכון שמבצע שאיבות שומן מקומיות אך הם אמרו שלא ניתן לעשות לי שאיבת שומן. מה אני יכולה לעשות כדי להוריד את הבטן? אני בת 23, 164 ס"מ ושוקלת בין 48 ל49 (משתנה כל הזמן)

04/10/2010 | 22:41 | מאת:

שלום, לצערי אין לי פתרון לבעית מבנה גוף זה. הפתרון אינו בתזונה או בכפיפות בטן אלא בקבלת גופך לא כפי שאת רוצה. כפי שאת שמה לב משקלך נמוך בהרבה מהנורמה המומלצת, ולכן איני יכולה להמליץ לך, אלא שיחה עם איש מקצוע לגבי דימוי גוף. בברכה,דנה

01/10/2010 | 17:29 | מאת: נטלי

שלום רב.. אימי בת 61 סובלת משרירים נתפסים ברגליים ובאצבעות נאמר לנו שזה מחוסר סידן ...בעבר היתה לוקחת כדורי קאלטראט אך משום שהחליפו אותם והוציאו תחליף והוא לא מתאים לה היא הפסיקה . היום היא לוקחת מטריקס + האם זה מספיק?? מה עלינו לעשות כדי שיפסיק להיתפס לה השריר תודה רבה

04/10/2010 | 22:39 | מאת:

שלום נטלי, רק רמות נמוכות מוכחות של סידן בדם יכולות לגרום לתחושה זו. קרוב לוודאי שרמתה תקינה. בכל מקרה יש מקום לשלב עם מגנזיום, אך רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל. בברכה,דנה

30/09/2010 | 22:06 | מאת: חיים

1-האם זה נכון שזרעי צ'י עשירים בסידן ואומגה3? 2-האם הגוף סופג טוב את אלו כאשר הם נצרכים מזרעי צ'י? 3-מה היתרונות הנוספים שלהם? 4-אייך צורכים זרעים אלו (טוחנים, לועסים אוכלים כפי שהם?) ומה המינון היומי? 5- האם יש להם חסרונות? האם מותר לצרוך אותם יומיום? 6- איכן קונים אותם?

04/10/2010 | 22:38 | מאת:

שלום חיים, איני עוסקת בתזונה טבעונית או אלטריטיבית. פנה לפורום תזונה אלטרנטיבית. בברכה,דנה

30/09/2010 | 21:55 | מאת: שושי

יש לי חברה שמניקה כבר 9 חודשים והיא רזה דחליל. לדבריה היא היתה בעבר יותר מלאה והרזון נובע ממהנקה. שאלותי הן: 1- מה יש בהנקה שגורם לאישה לרדת במשקל. (יש לציין כי היא אוכלת יפה מאוד ולא בדיאטה או נמנעת מאוכל) 2- האם הירידה במשקל בשל הנקה הינה גורם גנטי? כלומר- אם אמא שלי ירדה במשקל בגלל הנקה אז גם לי זה יקרה או שזה לא מחייב? וההפך, אם היא לא ירדה במשקל אז זה לא אומר שאני לא ארד במשקל. 3- מצד אחד ההנקה גורמת להורדה במשקל ומצד שני כדי להיק צריך לאכול טוב ובריא ולא לוותר או להמנע מאוכל= לא לעשות דיאטה. אז מדוע בכל זאת יורדים במשקל בזמן ההנקה, מדוע המצב אינו מאוזן? תודה

01/10/2010 | 21:14 | מאת:

שושי שלום, לירידה במשקל יש נוסחא די פשוטה- להוציא (ל"בזבז") יותר קלוריות ממה שמכניסים (אוכלים). עצם ההנקה וערכו התזונתי של החלב תורמים באופן משמעותי להוצאה הקלורית. אולם- אשה שתאכל מעבר לצרכיה לא תרד במשקל גם אם היא מניקה. אשה מניקה חייבת בתוספת אנרגיה, חלבון ויטמינים ומינרלים בזמן ההנקה ולכן חשוב לאכול בריא ומזין. הנקה היא לא במקום דיאטה וחשוב שבראש סדר העדיפויות יהיה קודם כל התינוק והאם ורק אחר כך הירידה במשקל. מאחלת לך שתהני מההנקה בבוא העת, ואם תאכלי מאוזן ובריא גם את עשויה לרדת במשקל שנצבר למטרה זו בדיוק במהלך ההריון. בברכה, מיכל

30/09/2010 | 21:45 | מאת: שלהבת

באחת מתשובותייך כתבת כי לא מומלץ לצרוך מעל 30 גר' סיבים תזונתיים אחרת אפשר לסבול מאי נוחות במע' העיכול ואף מעצירות. מאחר ואני חובבת ירקות, האם תוכלי לומר כמה זה30 גר'. סתם תעריכי כמות של מס' ירקות כדי שאדע פחות או יותר באיזה כמות מדובר. תודה רבה

שלום שלהבת, לא רק מירקות ופירות אנו מקבלים סיבים, גם מדגנים וקטניות. לרוב מדובר בכ- 10 מנות ירק ופרי ביממה, בממוצע. בברכה,דנה

שלום נני, אין לי מספרים מדוייקים, כי מעולם לא נבדק. מדובר בקלוריות ספורות. בברכה,דנה

30/09/2010 | 13:07 | מאת: נתן

שלום דנה כיון שאני אוכל דיאטה דלה בבשר ועושה פעילות גופנית,אני צורך 25 מ'ג אבץ ליום כתוסף בהנחה שיספג לכל היותר 1.5 מ'ג,שזו הצריכה המומלצת(אני אוכל גם נבט חיטה),,,שאלתי מה רצוי לצרוך מדי יום כדי להתאזן עמ כמות הנחושת,האם משמש מיובש אחד ליום מספיק?או שיש מקורות טובים יותר,או אולי משמש אחד לשבוע? תודה ראש נתן

05/10/2010 | 14:18 | מאת:

שלום נתן, ההמלצה לאבץ הינה 15 מ"ג ליממה לגבר. מתוך זה אנו לוקחים בחשבון שרק כ- 20% בממוצע נספג. המינון שהינך צורך גבוה מההמלצות על בסיס יומי, ולכן כדי להוריד. רק הרעלת אבץ יכולה לגרום לחוסר בנחושת, והרעלת אבץ הינה נדירה ביותר, כך שזה לא רלוונטי. בברכה,דנה