פורום תזונה קלינית
שלום, הבת שלי בת שלושה חודשים, לפני כשלושה שבועות התחלתי לשלב עם ההנקה תמ"ל במטרה להפסיק להניק בהדרגה. ניסיתי סימילאק למשך שבועיים (שני בקבוקים ביום) ושמתי לב שהיו לה יותר גזים ולכן בשבוע האחרון היא אכלה מטרנה (שלושה בקבוקים ביום) אך מצב הגזים החמיר בצורה משמעותית. שאלתי היא האם כתוצאה מהמעבר מהנקה לתמ"ל היא בכל מקרה תסבול מגזים עד שתתרגל או שעליי להחליף סוג תמ"ל בהתאם (לנסות אופטימיל או לחזור לסימילאק)? תודה מראש,.
טלי שלום! גזים בתגובה לתמ"ל (או מעבר לבקבוק...9 הינה תופעה אפשרית בהחלט והסיבות לכך הן: 1. חדירת אוויר דרך הבקבוק - יש היום בקבוקים שנועדו לצמצם תופעה זו ועדיין תינוקות יכולים לבלוע די הרבה אויר בזמן האכילה. 2. בחלב אם יש אנזימים המסייעים לפירוק ועיכול הלקטוז והשומן. אלו אינם קיימים בתמ"ל לסוגיו. במערכת עיכול שאינה בשלה, חלק מהלקטוז והשומן מגיע למעי הגס לא מעוכל ומהווה קרקע מזון לחיידקים (ותוצר הלוואי הוא גזים). סביב גיל 3-4 חודשים, מערכת העיכול משלימה את הבשלתה ותופעה זו אמורה לחלוף. לסיכום, איני רואה ייתרון להחלפת סוגי התמ"ל. בגדול, כולם טובים. בברכה, נועה
שלום רב האם תזונה מסוימת יש באפשרותה לצמצם התפתחות של שרירנים ברחם? כאשר שמעתי זאת לאחרונה גיליתי סקפטיות מסוימת אך חשבתי שכדאי לבדוק.אודה לכן אם כן על תשובתכם.
שלום סיגל, לא ככל הידוע לי. בברכה,דנה
בעקבות פליטות מרובות אצל בתי בת החודשיים וחצי, הורה לי רופא הילדים לחדול ולאכול מוצרי חלב ניגר, טחינה ובוטנים. 1. מה בדיוק נכנס תחת ההגדרה של חלב ניגר? האם גם ריקוטה, קוטג'? פטה וכדומה? 2. האם נכונה הנחתי שאני יכולה לאכול מוצרי חלב ניגר אם נעשו מחלב עיזים? 3. אני אוכלת טופו וצורכת חלב סויה בכמויות גדולות. מה ההשלכות של כך על בתי מבחינת פיטואסטרוגנים המצויים בסויה? האם עלי להגביל את הצריכה? תודה רבה, אולגה
אולגה שלום! למיטב הבנתי, יש להמנע מכל מוצרי החלב. יש לזכור שיש לבצע תקופת ניסיון. במידה ואין שינוי, יש להפסיק דיאטה זו. ככלל, זו אינה דיאטה שבריאה עבורך כי היא גורמת לחסר בסידן ולכן בתקופה זו יש ליטול תוסף סידן בכמות נאותה. לגבי פיטואסטרוגנים, הם קיימים בחלב אם אך לא בכמות גדולה. בהשוואה לכמותם בתמ"ל סויה מדובר בכמות שהיא כמעט זניחה.
מה כל העיניין שמדברים על הגלוטן,האם באמת כדאי להפסיק לאכול גלוטן גם מי שאין לו צליאק? או שזה רק שמועות.כי רוב המוצרים שלנו עשויים מגלוטן,השאלה היא אם באמת יש יתרון לאנשים שלא אוכלים גלוטן?כי לפי מכון אברהמסון הם שוללים את הגלוטן בגלל הרבה סיבות.האם יש אמת בדבר?או שזה מיתוס? אשמח לשמוע את דעתך בנושא
שלום אלעד, נכון להיום אין סיבה להגביל גלוטן מאנשים שלא הוכחה אצלם אלרגיה לחלבון זה. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת כמה קלוריות יש בשקית אורז מלא (1 ק"ג)? וכמה קלוריות בשקית גריסים?
שלום עדינה, ב- 1 ק"ג אורז מלא יש כ- 3700 קק"ל. ( הכוונה ללפני בישול). ב- 1 ק"ג גריסים יש כ- 3500 קק"ל. בברכה,דנה
דנה שלום, בתור היותך העונה היחידה בפורום אני מפנה את שאלתי אליך, אני סטודנטית שנה ג' למדעי התזונה ברחובות, כידוע לך זמן ההמתנה לסטאז' אינו קצר, ותואר שני מחקרי אינני רוצה לעשות. לכן חשבתי על לימודי פיזיוטרפיה (4 שנים) במקביל לסטאז' (ועד שהוא יתחיל)כאשר בעתיד המטרה הינה לעבוד גם כדיאטנית וגם כפיזיוטרפיסטית. מה דעתך? האם ניתן לשלב בין השניים. אני יודעת שיש הרבה דיאטניות שהסתפקו בתואר ראשון והולך להן לא רע. תודה רומי
שלום רומי, שני המקצועות אמנם טיפוליים ויש ביניהם קווי דמיון, אך שילוב בין השניים צריך להיות אמוד יצירתי, וזה מאוד תלוי לאיזה כיוון תלכי. בתחום השיקומי השילוב בין המקצועות בהחלט יכול לעזור, הדרכה לדיאטות מתאימות+ טיפול תומך במבחינת תנועה. את יכולה להתמקד בנושא בליעה (למרות שששיך יותר לריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת, אך יש גם חפיפות רבות עם פםזיוטרפיה). אנשים הסובלים מבעיות גב והשמנה, תוכלי בהחלט לשלב. אם התחום מושך אותך, המשיכי בו, אם זה רק כדי להעביר זמן לסטאג', תחשבי על כך טוב, טוב. בברכת חג שמח, דנה
רומי שלום! קצת העלבת אותי... אני רוצה להצטרף לתשובתה של דנה ולחדד. הקשר לפיזיוטרפיה כפי שאני רואה אותו הוא די קלוש. לעומת זאת, לפחות בתחום הילדים, תואר בתחום קלינאות תקשורת או ריפוי בעיסוק יכול מאוד לסייע למשימות כמו שיקום לאחר תאונות, עבודה עם ליקויי חישה והפרעות אכילה למיניהן הנפוצות בילדים. ההסתייגות היחידה שיש לי לרעיון שלך בככלותו הוא שכל נושאי הלימוד הללו דורשים השקעה דומה לזו שהשקעת בלימודי התזונה. לכשתגיעי לסטאז', את כבר תהיי עמוק בתחום אחר וייתכן שיהיה קשה אז לאוורר את נושא התזונה... בברכה, נועה
בעלי חולה בסוכרת ויל"ד ועם אולסרטיב קוליטיס הוא מקבל תרופות (רשימה ארוכה) ואני מנסה לבשל אני משתדלת לא להכניס כמעט מלח ומשתמשת בצמחים כמו זעתר כמו כן מכינה הרבה ירקות מבושלים ואפויים וביניהם ירקות ירוקים לרוב, (ברוקולי בעיקר) לאחרונה נודע לי שתרופות מדללות דם וירקות ירוקים לא "הולכים ביחד" בעלי מקבל אספירין, האם התזונה שגויה? תודה
שלום לביאה, הדבר רלוונטי יותר למי שנוטל קומדין. עם אספירין, אין מגבלות תזונה. בברכה,דנה
דנה שלום, האם חלב, או הלקטוז הנמצא בו, מעלים את רמת הסוכר בדם? (קראתי המלצות לאיזון הסוכר בדם בהן המלצה להמעיט בשתיית חלב ניגר). שבת שלום. אליעזר
שלום אליעזר, התשובה היא, כן. אמנם הרגישות לכך משתנה מחולה סוכרת למשנהו, אך בהחלט לקטוז (סוכר החלב) בכמות גדולה יכולה להעלות רמות סוכר. בברכה,דנה
ד.נ. באחד הפורומים כותב מנהלו, להפתעתי, לגבי כל המזונות הבאים (ואחרים) שהם מזיקים, מסוכנים, או לא בריאים, עקב חומרים שתעשיית המזון מןסיפה להם: כל מזון/משקה שמומתק, כל הממתיקים (סוכרזית, סוכרלוז וכו'), אלכוהול, גבינה צהובה, בראן פלייקס, ממרח שקדיה, פירות יבשים, יוגורט (פרט ליוגורט טבעי), וגם טחינה (מכילה חיידקים), וזיתים (מכילים חומרים כימיים - מלחים, חומר משמר וכו'), וכן מעדן 4 פירות 100% פרי, ללא תוספת סוכר, חומר משמר וצבעי מאכל. הוא פוסל את כל הנ"ל, אפילו כשהם נצרכים במידות מתונות, וללא קשר למזונות אחרים הנצרכים ביחד איתם. האם יש יסוד לפסילה כנ"ל במדעי התזונה (כולל ביוכימיה, ביולוגיה וכו')? שבת שלום. רזי
שלום רזי, אכן משקאות ממתוקים או מזון לא נחשב למזון בריאות, כי לרוב למזונות אלו, מעבר לתרומה קלורית, אין הרבה ערך תזונתי מוסף, בעיקר משקאות. לגבי סוכרלוז לא הוכח נזק. לגבי אספרטיים ואצוסלפם קיי ישנם מחקרים סותרים, ולכן אני ממליצה על הפחתה בשימוש. כל שאר המזונות, אין לכך ביסוס של ממש. בברכה,דנה
דנה שלום, אני מבקש לוודא שהבינותי אותך נכון. האם משקאות שכמות הקלוריות בהם זניחה - כמו לימונדה ביתית, תה וקפה (ואולי אפילו בירה וקקאו) - וכן מזון כמו קוואקר, כאשר כל אלה ממותקים בסוכרה-דיאט או בסטיוויה, הינם חסרי ערך תזונתי ממשי? אודה על הבהרתך. חג שמח. רזי
שלום, בעלי בן 28 וסובל מכולסטרול גבוה ומיגרנות. האם יש קשר בין הכולסטרול למיגרנות ?
שלום אפרת, ישנן סיבות רבות למיגרנות, אחת מהן בהחלט יכלולה להיות היצרות בעורק המוביל דם למח, בעיקר בקרוטיס. הואיל ואת מתארת כולסטרול גבוה בבחור צעיר מאוד, הייתי ממליצה לפנות לרופא המטפל או מומחה , נוירולוג, לבירור הקשר. כמו כן צריך לבטל אפשרות של לחץ דם גבוה. בברכה,דנה
בוקר טוב לבת שלי (בת 7),בבדיקת דם האחרונה גילו על ירידה בתיפקוד של בלוטת התריס,הרופא אמר לי שלא להלחץ ,פשוט יש לעקוב אחריזה לחזור על בדיקת דם נוספת בעוד כמה זמן. השאלה היא מה אני עושה בינתיים? אולי היא צריכה איזו פעילות גופנית מסויימת,או מאכלים עשירים ב...יוד,אולי? אשמח לתשובה מכם. תודה ושבת שלום ויום נפלא.
ליז שלום! אין לי ניסיון בתחום. תרשי לי להפנות אותך לפורום מצויין בנושא זה: http://www.doctors.co.il/forum-277 בברכה, נועה
שלום רב. אני בת 35 בריאה, אמא לשני ילדים קטנים. בשנים האחרונות הבחנתי שיש לי רגישות קלה מאוד ללקטוז, והיו פה ושם אפיזודות של כאבי בטן וגזים ואף יציאות רכות מיד לאחר מעדנים, גבינה (הייתי יכולה לאכול קופסא שלמה ואז מילקי ועוד ועוד...). התהחלתי ממש לחשוד שיש כאן רגישות כשאכלתי המון גלידה והרגשתי אח"כ מאוד לא טוב. כל האירועים האלו הופיעו בהדרגה ויש לציין שלאחר כמה שעות התסמינים עברו, כלומר זה לא היה משהו ויראלי או חיידקי. לפני 3 חודשים היו לי כמה ימים לא נעימים של שישולים מוזרים שבאו והלכו לאחר אכילת מוצרי חלב ואז הפסקתי לחלוטין. חשוב לציין שבמשך החודים הללו לא היה שום ארוע נוסף. שלשום החלטתי שאני חייבת לבדוק את העניין ואכלתי גבינה לבנה בכפית, 250 גרם. הכל היה בסדר גמור. למחרת - שוב, הכל היה בסדר. הערב (היום השלישי) אכלתי מרק מוקרם ועוד הוספתי גבינה צהובה. במהלך היום לא אכלתי שום דבר למעט לחמניה אחת. כך שלא נראה לי שהלחמניה בעייתית. שעה לאחר סיום המרק התחלתי לחוש דקירות בבטן וכאבים עזים והתכווצויות. שילשלתי את נשמתי, שלשול מימי וקצפי מעט. כרגע אני יושבת וכותבת כשעברה שעה מהשלשול ואני מרגישה די בסדר. שותה הרבה מים. ניסיתי למצוא תשובה באינטרנט ולא מצאתי משהו שסיפק אותי: 1. האם ייתכן שיומיים אכלתי גבינה בכמויות גדולות ולא קרה שום דבר ולפתע ביום השלישי מגבינה צהובה התרחש השלשול? 2. האם הרגישות היא משהו שנבנה בהדרגה ואם מפסיקים לחלוטין לצרוך לקטוז אז יש שיפור ואז הגוף יכול לפרק חלב עד רמה מסויימת כמו שקרה אצלי? 3. אמי רגישה ללקטוז ברמה מסוימת, נאמר לה שדווקא גבינות קשות פחות מכבידות ומצריכות פחות לקטאז...היום אכלתי רק את הגבינה הצהובה... במרק (אכלתי אותו בחוץ לא בבית). אשמח לתשובה. אני די חדשה בנושא מבחינת ההתעמקות בו. תודה ענבר.
שלום ענבר, ראשית, ההפסקה שבצעת במוצרי חלב, החמירה את המצב שנחשפת בכמות גדולה שוב. הרעיון עם רגישות ללקטוז, לא לאכול כמויות גדולות של מוצרי חלב או מזונות עתירים בלקטוז. לדוגמה אם היית מסתפקת בחצי קופסה גבינה, לא היתה לך בעיה. לגבי המרק, הבעיה היתה המוקרם והאכילה בחוץ, גם עתיר שומן ולרוב מקרימים עם שמנת, שעשירה בלקטוז, בניגוד לגבינה צהובה, שכמעט ואין בה לקטוז. הואיל ואכילת מוצרי חלב חשובה, ראשית פני לרופא לבירור רגישות, בדיקה קלה ולא פולשנית. לאחר אבחון אפשר לבדוק מהם המזונות אליהם את רגישה יותר, כגון מעדנים, שנראה שזה יותר מדי עבורך. המשחק הוא סוג וכמויות. כמו כן, תמיד ניתן לשלב כדור המכיל לקטאז, שמפרק את הלקטוז, גם בחלב, שאליו הרגישות הגבוהה ביותר. לרוב, ככל שהמוצר חלב יותר ניגר- נוזלי, יש בו יותר לקטוז. הדבר אינו נכון לגבי יוגורט ביו. בברכה,דנה
שלום 1)כמה גרם חלבון יש לצרוך ביום, אם אני מתאמן 3 פעמים בשבוע אימוני כוח מלאים, עם ניצול מקסימלי, ואני מעוניין לעלות מסת שריר. האם צריכה מעל הכמות המומלצת תגרום להשמנה או נזק אחר? **אני מתאמן 4 חודשים, המשקל שלי 80 קילו. 2)ברצוני לדעת אם תוספת בכדורים או באכילה מכוונת ונכונה של מזונות המכילים חומצות אמינו כגון ארגנין,גליצין,מתיונין שמרכיבים את הקריאטין מומלצת למתאמני כוח, האם זה יעלה וישפר את רמת הקריאטין או שמה הגוף מוגבל ביצור וזה לא משנה אם מספקים לו או לא חלבונים איכותיים. האם מספיק לקחת קריאטין לפני האימון וביום שלא מתאמנים רמת הקריאטין איננה חשובה? מדוע קריאטין חשוב כל כך למתאמנים?, האם אפשר להגדיל מסת שריר ממש בלי צריכת קריאטין? 3) האם זה נכון שמומלץ לבשל ירקות כתומים כגון:גזר,בטטה,דלעת וכו על מנת להגביר את כמות ספיגת הקרוטן לגוף, כמה גזרים מומלץ לאכול ביום כדי לספק מקסימום ויטמין A לגוף, ומצד שני לא לחרוג כדי לא ללקות ב"הרעלת גזר"? 4) איזה מזונות מכילים מאיטי זיקנה- אנטי אוקסידנטים, וכמה יש לצרוך מהם, עד כמה הם יעילים, האם כדאי לצרוך בכדורים? או משתלם יותר להשיג אנטי אוקסידנטים דרך האוכל? תודה רבה מראש וחג שמח:)
שלום רותם, איני מומחית לתזונת ספורט. ממליצה לך לפנות לפורום של תזונה קלינית באתר של מכון וינגייט, שם עונה על שאלות הדיאטנית איילת וינשטיין, מומחית לתזונת ספורט.http://www.wingate.org.il/Index.asp?CategoryID=926 בברכה,דנה
לפני כשבוע אמי עברה ניתוח להכנסת ה- PEG , היות והיא חולת ALS ושרירי הבליעה נחלשו, דבר המקשה עליה א פעולת האכילה והבליעה . מאז הניתוח היא מוזנת באמצעות הPEG ב-4 אוסמולייט ביום, והדבר הפך אותה לתשושה הרבה יותר, האוכל כבד לה ומכביד על תחושתה הכללית . האם ידוע לך על תחליף לאוסמולייט לחולים במצבה , אשר מקל על החולה, ומונע ממנה את ההרגשה הכבדה והמכבידה הזו ..? תודה תמר
שלום תמר, בשל מורכבת המצב, יש לפנת למחלקה בה הוכנס ה-PEG או לדיאטנית שהמליצה על תוסף זה. לרוב תכשיר זה נסבל היטב ע"י רוב המטופלים.יכול להיות שצריך להזינה בקצב איטי יותר ולא לתת בבת אחת ולהעלות בהדרגה. אפשר גם לדלל בשלב ראשון, במידת הצורך (למרות שלא מומלץ, בגלל שאז לא מקבלת מספיק הזנה). בברכה,דנה
ע"פ דף המידע של משרד הבריאות בכוס שוקו יש בין 1.1-8.2 מ"ג קפאין. אז בטח בכפית אבקת קקאו יש קפאין בכמות אפסית. אבל כמה שומן בערך יש בכפית אבקת קקאו? אני שותה 3 כוסות ביום כל כוס כפית שטוחה של אבקת קקאו עם מים וממתיק סוכרלוז.. זה יכול להזיק?
שלום, כמות השומן בכפית קקאו מאוד קטנה . זה משמעותי בכמויות גדולות יותר מכפית. בכפית אבקת קקאו יש כ- 3-4- מ"ג קפאין.מבחינה קלורית כ- 3-4- קק"ל לכפית. כך שלא מזיק מבחינה קלורית ו/או בריאותית. בברכה,דנה
שלום ותודה מראש על תשובתכן. האם כל המרכיבים המצוינים שיש בבצל, ממשיכים להיות בו גם בטיגון? או שמדובר רק באכילת בצל טבעי.? תודה ריקי
שלום ריקי, רוב המרכיבים התזונתיים המזינים של ירקות ופירות זמין יותר במצב של ירק חי, ולרוב חוקרים אכילת ירקות חיים. ישנם מרכיבים שזמינותם דווקא עולה בבישול, אך לא במקרה של בצל. בברכה,דנה
ד.נ. האם יש היגיון, מבחינת בטיחות המוצר, להשתמש לסירוגין בסוכרה-דיאט ובסטיוויה - 3 שקיות + 15 טיפות, בהתאמה, ליום, במקום 6 שקיות (ללא סטיוויה) או 30 טיפות (ללא סוכרה-דיאט)? האם כל אחד מהממתיקים הללו, כשלעצמו, מאושר כבטוח לשימוש בכמויות כנ"ל? תודה. אלי
שלום אלי, אתה יכול להשתמש בכל אחת מהוריאציות, המינונים בטוחים לגמרי בכל מקרה. בברכה,דנה
שלום לכולם, אני אם לתינוק בן ארבעה חודשים, התינוק הראשון שלי. התחלתי להאכיל אותו במוצקים מספר ימים לפניי שמלאו לו ארבעה חודשים כי הוא התחיל להתעניין באוכל שלנו, לגעת בכפיות וממש רצה אז התחלתי. ביומיים הראשונים נתתי בטטה ואז יומיים תפו"א ואז יומיים גזר. התינוקי אוהב הכל ורוצה לאכול הרבה יותר מהכפית-שתיים שאמורים לאכול.הוא כמעט לא יורק מהאוכל ופותח פה גדול. היום החלטתי לתת לו לאכול עד שהוא לא ירצה יותר כדיי שאבין כמה הוא רוצה והוא אכל שמונה כפיות של גזר-חשוב לציין ששעתיים לפניי זה הוא אכל בקבוק של 150. הילד במשקל 6.2 ק"ג וגובה 62 ס"מ, על פניו תקין. התפריט שלו היום היה כדלהלן: 7:30- 180 סמ"ק. 10:30- 120 סמ"ק. 13:30- 120 סמ"ק. 15:00- ארבע כפיות גזר מרוסק. 17:00 - 150 סמ"ק. 19:00- חמש כפיות בטטה ותפו"א-מרוסקים ו100 סמ"ק. והלך לישון שנת לילה-תמיד ישן עד שש וחצי או קם לאכול 100 סמ"ק בארבע בבוקר. 1. האם זה בסדר ?הוא אוכל מספיק/יותר מדיי? לאפשר לו לאכול יותר ממה שממליצים כי הוא רוצה? 2. מה אני אמורה לעשות הלאה? מתי לשלב לו גרבר פירות? לערבב יותר ירקות למרק? איזה כמויות מחליפות ארוחה? אני ממש אובדת עצות. אודה לעזרתכם!!
מיכל שלום! נושא הטעימות שהומלץ לאחרונה ע"י משרד הבריאות יכול באמת לבלבל, בייחוד עם התינוק משתף פעולה כ"כ יפה... עד גיל 6 חודשים, תזונתו אמורה להיות מבוססת על חלב אם/תמ"ל. אם את נותנת לו יותר מהירק, זה לא שווה ערך תזונתית לתמ"ל אבל מבחינה כמותית, ניתן לראות שהוא מפחית כמויות. התוצאה היא שהוא בחסר (כרגע של כ 150-200 מ"ל תמ"ל). הטעימות אמורות להיות מכל המזונות (בשר, פחמימה, ירק, דייסות המכילות גלוטן, אפילו ביצה ודג), אך בכמויות מזעריות. אמור להיות לכך יתרון של מניעת אלרגיות וצליאק. השלב של הגדלת הכמויות והחלפת ארוחת תמ"ל אמור להיות רק מגיל 6 חודשים. חשוב שארוחה שמחליפה תמ"ל תהיה שוות ערך, כלומר שתכיל חלבון איכותי וברזל (ולכן בשר, ירק ופחמימה היא ארוחה רצויה). אני מצרפת קישור להנחיות החדשות של משרד הבריאות: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm לצערי המשרד לא סיפק הנחיות בשפה ידידותית לקהל הרחב. זהו מדריך לאנשי מקצוע, אך מספק את מירב ההסברים. בברכה, נועה
שלום ותודה מראש על תשובתכן. כמה קלוריות בכוס בורגול? האם יתכן שבבורגול מבושל יש פחות קלוריות מאשר בבורגול שלא בושל? האם יש בעיה כלשהי באכילת בורגול כשהוא מושרה בלבד? (חצי שעה) תודה ריקי
שלום ריקי, בכוס בורגול מבושל יש כ- 150 קק"ל. בכוס בורגול לא מבושל יש כ- 480 קק"ל. בוודאי שבכוס בורגול לא מבושל יש יותר קלוריות, כי מהכוס הזו יוצאות כ- 3 כוסות של ברוגול מבושל, בגלל תוספת נפח. אין בעיה לאכול בורגול מושרה, אם זה טעים לך. בברכה,דנה
יש לי תופעה של גושי שומן בגוף באזורים שונים. הגושים מופיעים לי מידי חודש וזה משאיר לי סימנים בגוף וזה מאוד מפריע לי. היו מצבים שזה הגיע לאיבר המין שלי והצלחתי לפוצץ את זה ויצאו מן הפרשות לבנות כמו מוגלה. ברצוני לדעת האם זה מסוכן ואם אפשר להיפטר מזה אחת ולתמיד?
שלום דנה, פני לרופא עור או פלסטיקאי. בברכה,דנה
שלום רב! לאמי בת 64 סקלרודרמה פרוגרסיבית-שנה וחצי האחרונות, סובלת מאוסטאופרוזיס עוד טרם התפרצות המחלה . מהם ההנחיות תזונתיות.
שלום מירן, ראשית,] אני מניחה שאמך מטופלת תרופתית, ויש לקחת בחשבון גם תופעות לוואי של התרופות שמחייבות התייחסות תזונתית. אין מחקרים או המלצות חד משמעיות לטיפול בסקלרודרמה. ההמלצות נובעות בעיקר ממחלות ראומטולוגיות אחרות. כגון תוספת אומגה 3 על חשבון אומגה 6, תוספת סידן, ויטמין D. דיאטה מאוזנת בפירות וירקות, המנעות מירקות סולניים ועוד. אין לכך כמובן ביסוס של ממש, אלא מספר מחקרים ובעיקר תאורי מקרה. ישנם מחקרים שאף הורידו גלוטן ומוצרי חלב ועוד. המלצתי, פנו לדיאטנית קלינית בקהילה שתנסה לכוון את אמך לתזונה בריאה, מותאמת לתרופות תוך התייחסות לאוסטאופורוזיס. בברכה,דנה
עד כמה טובה הספיגה של תוספים כמו ויטמינים, ברזל, סידן וכו' ממזונות שנוהגים להוסיף להם דברים כאלה, כמו דגני בוקר? האם הם מומלצים יותר ממזונות לא מועשרים?
שלום, אין ממש מבחן ספיגה של מזונות אלו, אך מעצם היותם מועשרים, חלק מהויטמינים והמינרלים בהחלט נספג. נכון להיום הדיאטניות ממליצות על מזונות מועשרים. בברכה,דנה
מה הנזק הבריאותי :א הוספת סודה לשתיה לריכוך מזון שמבשלים ב החומר שמוסיפים לקמח תופח(כדי שיתפיח) ג אבקת אפיה ד האם הנ"ל מזיקים יותר לילדים מאשר למבוגרים תודה דונה
שלום דונה, ככל הידוע לי אין נזק באף אחד מהתוספים הנ"ל. מרכיבים אלו נחשבים לטבעיים והגוף מסוגל להתמודד עימם בקלות. אין נזק ידוע גם בילדים. בברכה,דנה
לפורום שלום רב, שמי שירן וזאת פעם ראשונה שאני כותבת בפורום. קראתי עכשיו את כל השאלות שהפנו אליכם בנושא הכולסטרול. ולמרות ששאלו אתכם כבר הרבה פעמים, רציתי לספר לכם את הסיפור שלי. אני בת 26 שוקלת 62 ק"ג. יש לי כולסטרול תורשתי מאובחן מגיל 10. כשהייתי קטנה הרופאים המליצו להוריי לא לתת לי הרבה ביצים וגבנ"צ.כשבגרתי המליצו לי (כמוכן) לקחת תרופות וניסיתי בכל זאת לפנות לטיפולים אלטרנטיביים שכללו שינוי בתזונה ונטילת תוספים: אומגה 3, נוסטרול, אנזימי עיכול. כיום הכולסרול שלי עדיין מאוד גבוה, כפי שתראי בהמשך: טוטאל:343.5 hdl:40 ldl:276 אני באמת מרגישה מצויין, מלאת מרץ, עירנית ואנרגטית. אני ממש מפחדת לקחת תרופות (בגלל תופעות לוואי וכו') ולא יודעת מה לעשות... אשמח מאוד אם תוכלו לעזור לי. תודה רבה מקרב לב, שירן.
שלום שירן, יש לי רק המלצה אחת עבורך, קחי את התרופות, ומהר. את בסיכון גבוה פי כמה משאר האוכלוסיה לחלות במחלות לב וכלי דם. תופעות הלוואי של התרופות הינן מינוריות לעומת היסכון של כולסטרול גבוה. בברכה,דנה
ולא מחיטה מלאה אז רציתי לדעת מה ההבדל בין קמח חיטה מלאה לחיטה מלאה למשל בקלוגס ספיישל K רשום מחיטה מלאה אבל יש בו סוכר.. האם צריך להמנע מקמח חיטה מלאה? אגב בברנפלקס הזה כתוב שיש סורביטול ומלטיטול. מה זה ?
שלום, אין הבדל בין השניים. בכל מקרה משתמשים בקמח שעשוי מחיטה מלאה. אי אפשר להשתמש חיטה עצמה, טוחנים אותה כדי להכין את דגני הבוקר. אין שום סיבה להמנע מקמח מחיטה מלאה, נהפוכו, הוא מומלץ לעומת קמח לבן, שמקורו מחיטה שהורדה ממנה הקליפה. סורביטול ולטיטול הם תחליפי סוכר, רב כהליים, שמותרים ובטוחים לשימוש, אך בכמויות גדולות יכולים לגרום לאי נוחות במערכת העיכול בעיקר גזים, בגלל שאינם נספגים. בברכה,דנה
שלום, מדובר בשבוע, אז לא ממש צריך להתלבט. יש מצות קלות בעלות ערך קלורי נמוך יותר. בברכה,דנה
מה הערכים של כפית קקאו? יש בזה משהו מזיק? מה טוב ומה רע בקקאו? והאם קקאו זה חומר מעורר? תודה!
שלום, בכפית קקאו ללא תוספת סוכר יש : כ- 5 קק"ל, אין הרבה ערכים תזונתיים, בגלל כמות מאוד קטנה. קקאו בכמות גדולה מכיל הרבה שומן, ולכן בעל ערך קלורי גבוה. אין בבקאו משהו מזיק, כל עוד נצרך בכמות סבירה. קקאו מכיל הרבה נוגדי חמצון . קקאו מעורר בשל תכולת קפאין גבוהה. בברכה,דנה
ד.נ. מדוע טרם ענית לשאלתי מ-5.3 (!) בנדון? אלעד
שלום אלעד, שאלת כנראה לא התפרסמה בזמן. מחקרים לגבי בירות הינם מחקרים אפדימיולוגיים שמצאו קשר נסיבתי עם צריכת בירה ומחלות כגון סרטן כליה ועוד. על המחקרים הנ"ל ביקורת אדירה בתחום המחקר, כי מתסמכים על זיכרון של האנשים ועל שאלונים. לא הייתי ממהרת להסיק שצריכת בירה על ביס יומי מועילה לבריאות. בברכה,דנה
אני מאוד אוהבת לאכול עגבניות מבושלות. אסביר אייך אני מכינה אותם- אני לוקחת כ-15-20 עגבניות רכות ובהשלות, חותכת לחתיכות, מוסיפה פלפל, פפריקה, כורכום, תבלין גריל ומרתיחה עד שנוצר לי מרק עגבניות עם הקליפות של העגבניות כמובן. אני מאוד אוהבת לשתות את המרק הזה- אני יכולה לגמור סיר שלם. האם אני מזיקה לעצמי או שדווקא מטיבה עם עצמי ואם מטיבה אז מה הרווח הבריאותי מאוכל זה. יש לציין כי אני משתדלת לא לשים מלח בתבשיל הזה כי אני מקבלת מליחות וטעמים משאר התבלינים וגם כי מלח לא בריא. תודהA
שלום גל, אין בכך כל נזק. נהפוכו, עצם הבישול מגביר את כמות וזמינות הליקופן (נוגד חמצון) אופייני לעגבניות. בברכה,דנה
האם בפטרוזיליה ושמיר יש פרוקטוז??. תודה
שלום עידו, כל ירקות מותרים חוץ מדלורית ובטטה. בברכה,דנה
שלום האם תה טיבטי ממכר או גורם לתופעות לוואי כמו מעיים עצלות האם יש מינון שאינו מזיק? באיזו תדירות תודה ענת
שלום ענת, תה טיבטי יכול להביא למצב של התרגלות, ואינו מומלץ לשימוש. אם הינך סובלת מעצירות, פני לדיאטנית קלינית להמלצות בנושא. בברכה,דנה
שלום, בני בן 7 חודשים כשנלד עבר ניתוח בפי טבעת (פי הטבעת היה חסום)ובמשך חציי שנהה עבר הרחבות בפי הטבעת. בני ניזון ממטרנה חלבית. מגיל חצי שנה הוא אוכל מזון מוצק: ירקות, פירות ועוף ומאז התחילו בעיות של עצירות הוא מאד סובל, יש מצבים שבהם יומיים שלושה רצוף אין יציאות ובימים אחרים יש מצבים שהוא עושה כל שעה אבל כמות קטנה. כל יציאה שלו מלווה בהתאמצות רבה, בכאבים וצרחות. אני נותנת לו עגבניה ושזיפים מיובשים, אך עדיין היציאות שלו מאד קשות. אני אובדת עצות! מה עליי לעשות? האם זה קשור למטרנה או לאוכל המוצק א בכלל יש קשר לבעיה בפי הטבעת?
לירן שלום! מדובר קרוב לוודאי במצב רפואי הקשור בצורה כל שהיא לניתוח וההרחבות. גם אם לא, יש לשקול את מצבו הרפואי בעת הטיפול. לכן אני ממליצה בחום לפנות למרכז הרפואי בו טופלתם ולקבל הפנייה לרופא גסטרואנטרולוג ילדים. בברכה, נועה
במידה וסוכרתי עושה דיאטה מסוימת בסוכרת סוג 2 והוא מוריד משקל ניכר עד כמה זה יכול לעזור לו להוריד ערכי סוכר?
שלום אביטל, מחקרים כבר הראו שעצם הירידה במשקל, לא משנה סוג הדיאטה, משפרת איזון סוכרת מסוג 2 באופן משמעותי. כמובן שיש להתייחס להשפעה גם על ערכי לחץ דם ושומנים בדם. נכון להיום הדיאטה היחידה שאינה מומלצת לחולי סוכרת מסוג הינה דיאטת אטקינס, שלמרות שיכולה להואיל לירידה במשקל ואיזון סוכר ושומנים, יכולה להות עומס ניכר על הכליות. בברכה,דנה
האם הם מזיקים לבריאות?
שלום אסף, זה תלוי איזה סוג, למי ניתן ומהי הכמות וכן זמן החשיפה. אם נצרך ע"י אדם בריא באופן מבוקר ובכמות סבירה, אין בכך סכנה. בברכה,דנה
שלום האם אקטיביה יכול לגרום למעיים עצלות, התמכרות וכדומה? תודה תמר
שלום תמר, התשובה היא , לא. בברכה,דנה
שלום דנה א-אם אןכל ביצה אחת כל יום, האם זה יעלה לי את הhdl,,, ולמה ב-האם לציטין של סויה יכל להפוך בגוף לכולין ואצטיל כולין? מודה חיים
שלום חיים, 1. ישנה אוכלוסיה ספציפית שנמצאה במחקרים שאכילת ביצה מעלה להם HDL. איני יכולה לומר אם אתה שייך לקבוצה זו, כרגע אין דרך לדעת. בכל מקרה אכילת ביצה באופן יומי לא משנה לרמות הכולסטרול באופן כללי. 2. אני מניחה שכן, אין לי לכך עדויות או ידע מבוסס. בברכה,דנה
שלום, הייתי שמח לקבל תשובות על הדברים הבאים: 1. ידוע למשל שלא רצוי לקלות אגוזים, האם כך הדבר גם לגבי שיבולת שועל? האם הם מאבדים מרכיבים חיוניים או חלילה מזיקים? האם עדיף לאכול אותם בצורה "חיה" ללא חימום בתנור וללא קליה (אני בדר"כ שם אותם בתנור עם מעט שמן)? 2. כאשר אני אופה לחם, עוגיות, ירקות בתנור או בעצם כל דבר בתנור האם להשתמש בשמן זית או בשמן קנולה? ידוע שלשמן זית יש נקודת רתיחה נמוכה יותר וכן גם הנקודה שבה מתחילים להשתחרר חומרים מזיקים. החל מכמה מעלות לא כדאי להשתמש בשמן זית טהור? או שאולי עדיף שמן קנולה מזוכך?
שלום גולי, 1. אין מניעה מקליה של שבולת שועל או חימום ו/או בישול. אין בכך איבודים משמעותיים לערך הקלורי של שבולת השועל, בייחוד מבחינת סיבים תזונתיים. 2. עדיף להשתמש בשמן קנולה מזוכך בכל מקרה, פחות משפיע על הטעם ופחות נשרף, בשל נקודת עישון גבוהה יותר. לשמן זית זה יכול לקרות כבר ב- 150-160 מעלות. בברכה,דנה
שלום, אני לא מצליחה להעלות את משקלי וגם דיאטה מדיאטנית לא עזרה, לכן החלטתי להשתמש בסקנדי שייק מאחר ושמעתי שזה עוזר.רציתי לדעת האם שקית אחת ביום מספיקה כדי לעלות במשקל או שדרושות יותר, והאם זה עוזר לטווח הרחוק או שברגע שאפסיק להשתמש בסקנדי שייק אחזור שוב למשקלי הקודם. בנוסף- האם ישנם תכשירים דומים אך זולים יותר? תודה רבה!
שלום נעה, איני יכולה לומר אם שקית אחת תספיק, זה תלוי כמה קלוריות את זקוקה כדי להעלות במשקל, וזאת עליך לעשות עם דיאטנית בייעוץ אישי. לרוב, כאשר מפסיקים ומורידים מהכמות הקלורית, המשקל יורד חזרה. ישנם תכשירים רבים, אך לגבי סוג ועלות עליך להתייעץ עם דיאטנית. בברכה,דנה
התחלתי לקחת תרופה לפני כחצי שנה לדיכאון ולא הייתי מודעת שלתרופות הישנות (שאני לוקחת) יש תופעות לוואי כה רבות אני השמנתי וזה מאוד מפריע לי, למה זה חייב להיות חלק מזה? האם עלי להפסיק טיפול ולנסות לעשות דיאטה כי אני לא רוצה להמשיך לעלות
שלום דריה, עליך לפנות לרופא שהמליץ לך על הטיפול ולשקול לשנות את התרופה או המינון. כמו כן, ניתן לעשות דיאטה להורדה במשקל תוך כדי נטילת התרופה. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום רב, אני נוטלת קומדין ולכן מוגבלת באכילת ויטמין K. מישהו אמר לי כי עלי להתנזר מגלידה. האם כך ? האם גלידה מכילה בכלל ויטמין K ? מה מקורו? תודה ושבוע טוב
שלום ענת, גלידה מכילה כמות זניחה של ויטמין K ואין לקחת אותו בחשבון. שנית, במקרה של נטילת קומדין חשוב לשמור על דיאטה מאוזנת מבחינת הויטמין ולא להוריד. אם את יציבה, אל תשני את התזונה. בברכה,דנה
שלום לך דנה, שאלתי היא לגבי בני. הוא בשנות ה - 20 המאוחרות וסבל מעודף משקל. החל דיאטה מסודרת ובמקביל החל לצרוך סוכלוז. כמויות הסוכלוז שהוא צורך גבוהות מאד. יש לי רקע מדעי וקראתי על זה וראיתי שזה לא מזיק. מצד שני שמעתי שזה כן יכול לגרום לנזקים בטווח רחוק. כליות? הצטברות ברקמות? אנא עזרי לי אני מאד מודאגת לגביו תודה סוזי
שלום סוזי, ככל הידוע היום, אין נזק מיידי או מצטבר לצריכת סוכרלוז.על גבי האריזה רשומה ההגבלה לשימוש. בברכה,דנה
שלום, ציינת שלליפיטור יש יתרונות רבים. מעבר להורדת הכולסטרול מהם יתרונותיו?
שלום דב, ישנם מחקרים הטוענים כי לסטטינים (לא רק ליפיטור) יש אפקטים אנטי דלקתיים, ויכולים לעזור במקרים של טרשת, גם שהכולסטרול תקין. ישנם מחקרים שגם סותרים זאת. כמו שציינתי, התועלת עולה על הנזק מטיפול תרופתי זה שנחקר שנים רבות. בברכה,דנה
ד.נ. האם סטיוויה היא הממתיק המומלץ ביותר הן כשהוא בצורת עלים והן כשהוא בצורת מיצוי (נוזל)? שבת שלום. אלישבע
שלום אלישבע, אין לי מידע בנושא. הואיל ובעלים יכולים הליות מרכיבים אחרים, לדעתי עדיף להשתמש רק במיצוי. בברכה,דנה
שלום, אני חולת קרוהן ולקראת פסח רציתי לשאול: אני נמנעת לחלוטין מקמח מצה, נאמר לי שקמח תירס אפשרי במידה קטנה ועם קמח תפו"א אין בעיה. ראיתי בסופר לחמניות כשל"פ שעשויות מעמילן טיופקה. רציתי לשאול האם זה אפשרי לחולי קרוהן או שזה יכול לגרום לחסימה? תודה.
שלום מיקה, יש לציין שם מצות אינן גורמות לסימה, אלא המחלה עצמה יכולה להוביל לסיבוכים. לא ידוע כי טפיוקה לא מומלץ לחולי קרוהן, אך זה עניין של סבילות בעיקר. את יכולה לנסות בכמות קטנה ולראות כיצד את מגיבה. בברכה,דנה
האם האבקה הזאת יש לה ערך מוסף בנוסף לקלוריות? כי סה"כ הילד אוכל מאוד טוב ולכן לא ברור לי הדבר. יש לציין בנוסף, שהילד מעט מתחת לסקלה של הברזל וכמעט ולא אוכל מוצרי חלב, כי נראה לי שהוא רגיש אליהם. אגב, שאלתי את השאלה הזאת בשרשור המקורי, אך מכיוון שהוא נדחק למטה לא הבחנת בשאלת ההמשך שלי. הקישור:- http://www.doctors.co.il/forum-1040/message-167533#message-167533
שלום רן, לאבקת פוליקוז ערך קלורי בלבד. בברכה,דנה
הילד מטופל בהומיאופטיה עבור נוזלים פנימיים באוזניים - האם את חושבת שזה יכול להשפיע? כי עד שהתחלנו את הטיפול הכל היה תקין.
שלום רב, אני בן 37, גובה 178, משקל 68 בבדיקות דם כולסטרול 190, שומנים 88, HDL 40 , LDL 140 אני מעוניין ליטול כמוסות בי 3. קראתי כי יש לויטמין תופעות לוואי בתכשירים מסוימים. מה דעתכם על הסופהרב NFN 200 ? האם אכן אין לו תופעות לוואי? או האם בכלל כדאי ליטול ניאספאן ? בתודה מראש.
שלום אור, הואיל וערכי הטריגלצרידים וכולטסרול תקינים ורק ה- HDL נמוך, לא היתי חושבת שזה חיוני ליטול תוסף זה. עיקר תפעות הלוואי מתרכזות בתחושת אודם והסמקה קשה בפנים. מעבר לכך, יש להתייעץ עם רוקח ו/או רופא.אין לי מידע לגבי המוצר הספציפי, למרות שטוענים שעושה פחות הסמקה ותחושת אודם בפנים. בברכה,דנה
שלום רב, שמי איילת, אני שומרת על אורח חיים בריא ומתאמנת ארבע פעמים בשבוע. בשבועיים האחרונים התחלתי לקחת נטורל פרהנאטאל מולטי ויטמין (כהכנה להריון) שאלתי היא: האם לקיחת התוסף גורמת לעליה במשקל? אשמח לקבל ממך מחשבה\תגובה. אני מוכנה לעלות במשקל אבל רק מסיבת הריון ( : תודה, איילת
שלום איילת, התשובה היא לא, מולטיויטמין אינו מעלה במשקל. בברכה,דנה
אני מעוניינת לדעת האם אכן יש צורך בנטילת כמוסות שמן דגים במידה ואינני צורכת דגים כלל אך צורכת באופן קבוע כף זרעי פשתן טחונים ביום. האם ההמלצה לצריכת אומגה 3 ממקור דגים הנה באופן ברורה וחד משמעית עדיפה על פני מקור צמחי והאם אין חומרים בלתי בריאים בכמוסות הנמכרות בפארמים. אודה לך מאוד אם תעשי לי קצת סדר בנושא זה,כיון שהפרסום וההתלהטות סביבו קצת בלבלה אותי.
שלום נועה, ההמלצה של ארגוני הבריאות העולמיים מדברים על אכילת דגים 1-2- פעמים בשובע לצורך אספקת אומגה 3. לא מדברים על מקור צמחי ו/או על כמוסות. ברור שאם אינך צורכת דגים כלל חלק מהאומגה 3 יגיע מהצומח, אך לא באותה מידה ולא הסוגים המומלצים של אומגה 3 שנחקרים בעיקר. בכל מקרה, אין המלצה לנטילת כמוסות. בברכה,דנה
האם בירקות כמו פלפל אדום/כתום, גזר וסלק יש רמות סוכר גבוהות יחסית והם אינם מומלצים בדיאטה?
שלום שירי, בגזר בוסלק בהחלט יש יותר פחמימות מירקות אחרים, אך פחות מפרי ממוצע. לגבי פלפלים אין בעיה. ירקות אלו מומלצים לשילוב בתפריט, אך כאשר נצרכים בכמויות גדולות, יש לקחת בחשבון בערך הקלורי. יותר רלוונטי לאנשים עם סוכרת לא מאוזנת. בברכה,דנה
שלום, אני בת 39 ,כבר שנתיים אני סובלת מפסוריאזיס שנמצא בכל הגוף. מטופלת מידי תקופה בפוטותרפיה. האם יש מאכלים שכדאי לי להמנע מהם לחלוטין? האם בתקופת טיפול (כשהעור חשוף לקרינה) כדאי לצרוך מאכלים מסויימים?
שלום, ההמלצות לגבי תוספים בעיקר נוגעות לברזל ולאבץ במידת הצורך ולפי בדיקות. ישנם מחקרים ומרפאות הממליצות לאנשים להמנע ממוצרי חלב וגלוטן, אך אין לכך המלצות חותכות וחד משמעיות. חשוב מאוד לאכול מאוזן מכל קבוצות המזון, לשמור על פעילות גופנית על בסיס יומי, שתיה מספקת. בברכה,דנה