פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15190 הודעות
14864 תשובות מומחה
16/02/2010 | 17:21 | מאת: שיר

רשום במרכיבים חומרי טעם טבעיים ודמוי טיבעיים למה הכוונה דמוי טבעיים . מה זה E171 והאם לא בריא (ברכיבי סוכריה)

17/02/2010 | 12:19 | מאת:

שלום שיר, אין לי מידע לגבי חומרי טעם דמוי טבעיים, כלומר סינטטיים. E171 - טיטניום דו-חמצני. צבע מאכל לבן. נאסר לשימוש בגרמניה. הוא נמצא גם בצבעים ומסנני קרינה, לא נמצא מזיק בבני אדם ( פרט לאלו שנחשפים בייצור שלו) אלא נמצא כמסטרן פוטנציאלי בעכברים, בעיקר בשאיפה (סרטן ראות). בברכה,דנה

16/02/2010 | 14:06 | מאת: גילה רחמנוב

מה דעתך על התפריט הבא- האם מספיק לתינוק בן שנה ושבעה חודשים: בוקר: תמ"ל 200-250 צהרים: גזר+בטטה+אפוני+עוף אחה"צ: 2 כפות גבינה לבנה+אבוקדו+חצי יוגורט ומעט לחם ערב: ביצה מקושקשת לפני השינה: תמ"ל 180

גילה שלום! איפה ארוחת בוקר? בקבוק תמ"ל עם הקימה זה בסדר אבל עד הצהריים צריכה להכנס ארוחת בוקר, ולו רק לבניית ההרגל החשוב. בנוסף הייתי מקטינה את ארוחת אחה"צ למשהו כמו פרי (איפה הן הפירות וירקות טריים?). ומכנסת את ארוחת האחה"צ שאת מציעה לביצה בערב. ולבסוף, מה עם גיוון? האם כל יום אותו הדבר? ילד גדול, חשוב שיתנסה במגוון של מזונות. בברכה, נועה

16/02/2010 | 09:09 | מאת: עוז

שלום אשמח מאוד (ובעיקר זקוק וצריך) לקבל את התרשמותך לגבי התפריט הבא המיועד להרזייה (ודי קשה): ארוחת בוקר- 2 פרוסות לחם מדגן מלא קל 200-250 גבינת קוטג או גבינת עזים 5%. ירקות ללא הגבלה, שני כוסות מים. ארוחת עשר= 6 אגוזי מלך טבעיים או שלושה אגוזי ברזיל תפוח ירוק או אדום, תפוז ו20 גרם שוקולד. ארוחת צהריים- 3 פרוסות לחם מדגן מלא 80 גרם סרדינים בשמן זית או קנולה מסונן ,ירקות סלט ירקות לא מתובל. ארוחת ארבע- יוגורט או אגוזים ארוחת ערב- 2 יחידות שניצל צמחי, ירקות מאודים,סלט ירקות בתוספת חלבון ביצה ארוחת לילה- כוס חלב עזים ,2 פרוסות לחם מדגן מלא 100 גרם גבינת קוטג'. שתייה- מיץ רימונים טבעי ללא תוספת סוכר, מיץ חמוציות דיאט, תה ירוק. מה דעתך בבקשה?

16/02/2010 | 17:17 | מאת:

שלום עוז, פורום זה אינו מיועד להערכת תפריטים קיימים. הדבר דורש היכרות והתאמה למטופל, ועל כן עליך לפנות לייעוץ אישי. בברכה,דנה

15/02/2010 | 17:03 | מאת: גיא

כשלום רב. אני בן 31,גובה 1.94 ומשקל 97 ק"ג ,בריא בדרך כלל. לאחרונה ערכתי בדיקת דם ונמצאו אצלי הערכים הבאים: כולסטרול-197 טריגלצרידים-265 כולסטרול HDL-36 כולסטרול 109 LDL CALC כולסטרול/HDL - 5.5 NON HDL COLSTEROL- 162 הכל מיליגרם לדציליטר. האם מדובר בערכים מאוד חריגים? אינני עוסק בספורט והתזונה שלי מובנת בעיקר ממוצרי מזון עשירים בשומן. האם יש מאכלים מסוימים שיכולים להוריד את רמת השומנים בדם?

16/02/2010 | 17:19 | מאת:

שלום גיא, בהנחה שהטריגלצרידים נלקחו בצום מלא של 14 שעות, אז כן, בהחלט מדובר בחריגה. כמו כן רמות ה-HDL שלך נמוכות מהמומלץ ומהוות גורם סיכון בפני עצמו. הפתרון, שילוב ספורט על בסיס יומי, רצוי אירובי וכמובן הורדת שומן מהתפריט כמו כן סוכרים פשוטים. עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה

15/02/2010 | 14:23 | מאת: ליהי

אני סובלת ממשקל יתר כ -20 קילו רוצה להיקלט להיריון בגלל עודף המשקל קשה הדבר

15/02/2010 | 15:16 | מאת:

שלום ליהי, עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה

15/02/2010 | 10:53 | מאת: מירי

האם לעיסת מסטיק יכולה לגרום לגזים וכאבי בטן? בגלל בליעת הרוק?

15/02/2010 | 13:59 | מאת:

שלום מירי, לעסית מסטיק יכולה לגרום לגזים ובעקבות כך לכאבי בטן משתי סיבות: לעיסת מסטיק גורמת לבליעת אוויר, והסיבה השניה, ברוב המסטיקים ישנם תחליפי סוכר רב כהליים אשר לא עוברים תהליך עיכול וספיגה מלא, ויכולים לגרום לגזים במערכת העיכול. בברכה,דנה

15/02/2010 | 09:43 | מאת: ענת

בתקופה האחרונה מגיעות לאוזני שמועות כי הקפאת מרק עם תפוחי אדמה אינה בריאה. מאחר ואני אמא צעירה ודאגנית לתינוקת שעדיין אוכלת אוכל טחון, השמועות הללו מלחיצות אותי, ולכן הודה לכן מאוד אם תענו על שאלתי. האם רצוי לא לשמור מרק עם תפוח אדמה במקרר או בהקפאה למספר ימים ואם לא אז מדוע? בתודה מראש. ענת.

16/02/2010 | 07:30 | מאת:

ענת שלום! לא מוכרות לי סיבות בריאותיות שיש לחשוש מפניהן. מבחינות אחרות, ידוע שמרקם תפו"א אינו נשמר הייטב לאחר הפשרה. למיטב הבנתי מתקבלת תחושה של קמחיות. זה הרבה פחות משנה כאשר מדובר על מזון מרוסק. בברכה, נועה

15/02/2010 | 04:48 | מאת: גיה

האם בעמילן יש סיליקה? אם כן האם בכל סוגי העמילן (תירס,תפו"א,אורז,קטניות)? אם כן באיזה סוג עמילן יש הכי הרבה סיליקה? שאלה נוספת האם סיליקה בכמויות גדולות מזיק לגוף?(אין הכוונה בשאלתי האם עמילן מזיק לגוף). תודה.

15/02/2010 | 15:15 | מאת:

שלום גיה, לא ידוע לי על נוכחות סיליקה בעמילנים, מכל סוג. אמנם ניתן למצואה באדמה ובמיקרואורגניזמים שונים, אך לא בכמויות גדולות ו/או משמעותיות. עיקר הבעיה בסיליקה הוא בשאיפה ולא בבליעה. העמילן לכשעצמו מכיל מולקולות רבות של גלוקוז, ולא של סיליקה. לעיתים הסיליקה משמשת כתוסף מזון כחומר מונע התגבשות באבקות וסופח מים. בברכה,דנה

14/02/2010 | 20:44 | מאת: שרה

שלום, יש לי אחות בת 14 1.65 הסובלת כבר מס' שנים מעודף משקל רב לגופה, היא ניסתה מס' דיאטות אך רובן נחלו כשלון ודבר לא עזר ועם השנים זה מצטבר יותר. היא עשתה את כל הבדיקות האפשריות, התייעצנו עם מספר מומחים ומבחינה רפואית הכל תקין. מבקשת את עזרתך במציאת תזונאית מתאימה מאזור הדרום אשר תוכל לעזור לנו. תודה רבה.

15/02/2010 | 15:11 | מאת:

שלום שרה, למערי איני מכירה דיאטניות באזורים אחרים. רצוי לברר על ק'בוצות הרזיה, בייחוד כאלו המותאמים לבני נוער. כמו כן, כדאי ומומלץ לנסות לשלבה במסגרת של פעילות גופנית. בברכה,דנה

14/02/2010 | 19:05 | מאת: זהבית

שלום רב. ביתיעד לפני כחודש הייתה אוכלת ארוחות מסודרות בבוקר פרות טחונים בצהריים מרק בערב נישנושים ובלילה דייסה וביום היא לא מוכנה לאכול שום דבר חוץ מהדייסה היא דוחה לי כל דבר שאני מביאה לה. מה עליי לשעות בכדי שהיא תחזור לאכול ארוחות מסודרות?

זהבית שלום! ראשית, יש לשים לב למרקם. במידה ויש לה שיניים אפשר להתחיל לשנות את המרקם למזון "לעיס" יותר וכזה שהיא יכולה לאחוז בידה. ושנית והכי חשוב - לא להתייאש! להמשיך להציע. דפוסי האכילה משתנים ולעיתים מושפעים מגורמים שקשה לנו להתייחס אליהם. החשיבות כאן היא ההתמדה והעיקביות שלך. בתך תצטרף. בברכה, נועה

שלום, אני נוהג להוסיף לחמין של שבת ביצים. רציתי לשאול האם מרכיבי החותמת על הביצים הם עשויים להיות רעילים לגוף(כי הרי החותמת מוסרת מהקליפה של הביצה בסוף הבישול של החמין) או שהם ידידותיים לגוף? יש לציין שאני שוטף את הביצים לפני הכנסתם לתבשיל,אך השטיפה לא מסירה את החותמת מה אתן ממליצות לעשות? תודה, שרון

שלום שרון, אין לי תשובה משכילה בנושא. המלצתי, פנה למועצת הלול או למשרד הבריאות לבירור הנושא. בברכה,דנה

14/02/2010 | 09:54 | מאת: מאירה

כותבת לאחר שלא מצאתי בחיפוש בפורום... שבועיים לאחר ניתוח בו נכרתו המעי האטום וחלק לא ארוך מהמעי הדק הדיסטלי (וכמובן התוספתן, כי שני החלקים מחוברים), עקב דימום מסיבה לא ברורה. זהו ניתוח דומה שני, בעשור שעבר מאז הניתוח הקודם סבלתי מחסימות מעיים כתוצאה מאכילת אורז ובצקים, ומעולם לא כתוצאה ממזונות המכילים הרבה סיבים תזונתיים. הדיאטנית בבית החולים המליצה לי לאכול תזונה דלת סיבים ואני לא עומדת בזה, כי אני רגילה שרוב מזוני הוא פירות ועלים. כמו כן אמרה שאסור לי לאכול - לעולם - פרי הדר, למרות שבעבר זה לא גרם לי לשום בעיה. בקיצור, אני מבולבלת. מה לאכול בתקופת ההחלמה? כמה זמן נמשכת ההחלמה? והאם התזונה שהתאימה לי לפני הניתוח כבר אינה מתאימה אחרי שאחלים? תודה וברכות.

14/02/2010 | 16:01 | מאת:

שלום מאירה, הייתי מאוד רוצה לעזור לך, אך הבעיה מורכבת. התזונה שלך מאוד תלויה בתגובה האישית שלך למזון. לרוב, אנשים חוזרים לתזונה רגילה 2-3- שבועות לאחר הניתוח. חסימות מעיים לא נגרמות מאורז ובצקים, חסימות מעיים נגרמות בגלל הניתוח עצמו שעברת. אורז ובצקים מתעכלים בקלות במעי. ישנם מזונות סיביים הגורמים ליותר נטיה לחסימות כגון הקליפה הלנה של פרי הדר, אפרסמון, גויאבה. את יכולה לשתות מיץ הדרים, או פשוט למצוץ את הפלחים. לגבי דיאטה דלת סיבים, רק בשלב הראשון לאחר הניתוח, 2-3- שבועות. בהמשך, לפי הרגשתך והמלצת רופא, את יכולה לחזור לתזונה רגילה, כולל סיבים תזונתיים. המלצה, פני לדיאטנית אחרת שתוכל לכוון אותך יותר בנושא לייעוץ אישי. בברכה,דנה

14/02/2010 | 08:45 | מאת: שרון

דנה שלום! לאחרונה אני מטופלת בתוספי ברזל עקב חסר. נאמר לי ע"י הרוקח כי מומלץ לשמור על רווח של שעתיים בין נטילת התוסף ,לפני/אחרי, מול גבינות וקפה. האם הנאמר מתייחס גם לקפה נטול? או שאיתו אין בעיה מול ספיגת הברזל? בברכת שבוע טוב.

14/02/2010 | 11:11 | מאת: שרון

ולגבי עצירות בעקבות התוסף, האם במקרים קשים מומלץ להשתמש בתכשירים כמו 'נורמלקס'? או שיש דרכים טבעיות יותר לחזור ל'שגרת היציאות'?

14/02/2010 | 16:15 | מאת:

שלום שרון, זה לא קשור לקפאין, אלא לחומרים אחרים בקפה, ולכן זה גם רלוונטי לנטול קפאין ובעיקר לתה לסוגיו. לגבי העצירות, בקשי לנסות תוסף ברזל אחר. במידה ולא עוזר, נסי שתיה מרובה, העשרת התפריט בסיבים תזונתיים, פעילות גופנית, שזיפים מיובשים ורק אח"כ טיפול תרופתי. בברכה,דנה

13/02/2010 | 23:04 | מאת: דלית

לנשים אחרי לידה ממשיכים לעשות דאטה ללא סוכר.

14/02/2010 | 16:02 | מאת:

שלום דלית, אנא חדדי את שאלתך? האם הכוונה, אם היתה סוכרת הריונית , האם יש לשמור אח"כ? בברכה,דנה

13/02/2010 | 13:02 | מאת: קרת

שלום רב,אני בת 49 , לאחר התקף שני של דיבירטיקוליטיס, עדיין מאושפזת. רציתי לשאול שתי שאלות: 1. כמה זמן צריך להשאר עם דייטה דלת שארית ומתי עוברים לרבת סיבים? 2.אמרו לי שלא רצוי לשלב בדיאטה גרעינים כמו בקורנפלקס או לחם דגנים וכן שרצוי שהכלכלה תהיה מרוסקת ללא גושים להמנע מפירות עם קליפה ובעצם זה הפוך ממה שאמרו לי בהתקף הקודם. תודה קרת

14/02/2010 | 16:07 | מאת:

שלום קרת, 1. דיאטה דלת שארית מיועדת לרוב לזמן הטיפול האנטביוטי- 10-14 יום בממוצע.המעבר לדיאטה עשירה בסיבים הינו הדרגתי לאחר מכן. 2.בדיאטה דלת שארית, בהחלט רצוי להמנע ממזונות עתירי סיבים תזונתיים, שומן ולקטוז. הדיאטה לאחריה תריכה להיות עשירה בסיבים תזונתיים, אך רצוי להמנע מזרעים קטנים, כגון שושום וקצח שיכולים להכנס בסעיפים הללו במעי. האוכל לא צריך להיות מרוסק ואפשר ורצוי לאכול ירקות ופירות בקליפתם. בברכה,דנה

13/02/2010 | 09:45 | מאת: שרית

האם שימוש בסוכרלוז כממתיק (מופיע כנוזל והרכיבים שלו הם:סוכרלוז,מים מזוקקים וחומצה בנזואית) ניתן לשימוש ללא כל חשש בזמן הריון?

14/02/2010 | 16:10 | מאת:

שלום שרית, הסוכרלוז אינו מזוהה ע"י אנזימים במערכת העיכול ועל כן אינו נספג ואינו עובר מטבוליזם, ולכן ערכו הקלורי נמוך ביותר. לפי הודעות ה FDA וכן ועדות תוספי המזון של FAO/WHO , הסוכרלוז מותר לכל אדם כולל בהריון. ה FDA סקר מחקרים רבים שלא הראו חשש לנק גנטי או מסרטן בחומר זה. המלצתי, אם אין את חייבת לצרוך מוצר מזון זה, המנעי ממנו. בברכה,דנה

12/02/2010 | 16:29 | מאת: שלומית

האם דגי ים עדיפים על דגי בריכה מבחינה תזונתית? האם דג הבקלה נחשב כבריא במיוחד מבחינה תזונתית? כמה קלוריות בערך (למאה גרם) יש בדג בקלה? האם דג אמנון ונסיכת הנילוס עדיפים מבחינה תזונתית על הבקלה?

14/02/2010 | 16:05 | מאת:

שלום שלומית, לרוב, דגי ים עדיפים על בריכה, מבחינת תכולת חומצות שומן מסוג אומגה 3. דג בקלה נחשב לדג מזין ויש בו כ- 80 קק"ל ב- 100 גר'. דג.דג אמנון והנסיכה לא נחשבים לעדיפים מבחינה תזונתית על פני הבקלה. בברכה,דנה

בבדיקות הדם האחרונות שלי רמת הIRON(הברזל )=279 .ואילו צורה מפתיעה ה MCHC (לפי הבנתי זה המוגלובין)=32.6 (ממש טיפה מתחת לגבול). מה זה אומר כל אחד מהנתונים הללו והאם יש מכנה משותף בין שניהם. אציין כי אני בת 27.5

שלום דנה, הברזל שלך אכן גבוה. MCHC זוהי לא תשובה של המוגלובין, התשובה היא HGB או HB. ראי מה התשובה שם. בכל מקרה, אם יש תשובות חריגות בספירת הדם, יש לפנות לרופא המשפחה. בברכה,דנה

11/02/2010 | 11:50 | מאת: שרה

שלום לכן כצמחונית, חשוב לי לדעת - מדוע אין בודקים בנוסף לבי12 וברזל גם חוסר בויטמינים ומינרלים נוספים כמו אבץ וויטמיני בי שונים שבהם גם עלול להיווצר מחסור אצל צמחונים? ושאלה נוספת - האם אכילת דגני בוקר מועשרים בויטמינים לפני בדיקת דם הכוללת בדיקת ברזל ובי12 עלולה להטות את התוצאה (להראות כאילו מצב החומרים בי 12 וברזל תקין כשבעצם הוא לא). בתודה, שרה.

11/02/2010 | 17:15 | מאת:

שלום שרה, בדיקה לאבץ יקרה ולא נלקחת בשגרה. חסר באבץ יכול להיות גם בלא צמחוניים. שאר ויטמיני ה-B נמצאים לרוב בדגנים מלאים, ירקות וקטניות, ולכן אין חסר בצמחוניים. שלשולת הדברים הבולטים בחסר בצמחוניים הם : ברזל, אבץ וויטמין B12. לגבי השאלה על דגני הבוקר, התשובה היא , לא, זה לא מטה את התשובות. לא לכל הצמחוניים יש חסר בברזל וויטמין B12. בברכה,דנה

11/02/2010 | 10:51 | מאת: שלי

שלום! יש לי ילדה בת חצי שנה ורציתי לשאול אם כדאי לשים במרק עדשים כתומים כי מצד אחד יש בזה הרבה ברזל ומצד שני זה עושה כאבי בטן תודה!

11/02/2010 | 13:47 | מאת:

שלי שלום! אני בעד להכניס קטניות לתזונה (לאו דווקא בגלל הברזל - שאינו נספג באיכות ממקור צמחי) כי הן מקור טוב לויטמינים וסיבים תזונתיים ומכילו חלבון (שהוא אמנם צמחי) אך בעל ערך יחסית גבוה. כאבי בטן זה עניין אישי ביותר! אל תסיקי מראש שזה המצב. בברכה, נועה

11/02/2010 | 10:42 | מאת: מישל

שלום, בבדיקות דם שעשיתי לאחרונה נמצא שפרטין שלי מאוד נמוך עומד על 12, אני סובלת מתחוששת נדנוד ( הרגשה כמו שטה בספינה כל היום) עייפות התחלתח לקחת את הכדורים האדןמים הקטנים אך הם גורמים לי לכאבי בטן איזה עוד טיפול אני יכולה ליטול? אודה לכם מאוד על העזרה

11/02/2010 | 11:38 | מאת:

שלום מישל, התייעצי עם רופא המשפחה לגבי החלפת הכדורים, ישנם הרבה סוגים. שנית, יש להקפיד על אכילת בשר בקר רזה, הודו, ואחת לשבועיים כבד להעלאת רמות הברזל.להמנע מדיאטה צמחונית. בברכה,דנה

10/02/2010 | 23:54 | מאת: rach

שלום , קראתי שגריסי פניניה הם ערך גליקמי 36 . האם ניתן לבשל את זה עם בשר בחמין ? וזה ישמור על ערך גליקמי נמוך ? אני בדיאטה וחשוב לי להוריד במשקל . עד כה אכלתי במשך כשמונה ימים חלבונים וירקות בעלי ערך גליקמי נמוך, יוגורט , בשר, חזה עוף , וכו... האם אפשר לאכול בשר או עוף יחד עם הגריסים באותה ארוחה ? ומה עם טחינה איזה ערך גליקמי יש לטחינה אני לא מוצאת בשום מקום .

11/02/2010 | 11:36 | מאת:

שלום, בישול, בייחוד עם שילוב של חלבונים ושומן מוריד עוד יותר ערך גליקמי של מזון, כך שאין חשש מזה. זה לא משנה אם מדובר בעוף או בקר. לטחינה אין כמעט ערך גליקמי, כי זו שייכת לקבוצת השומן, יש בה יותר שומן וחלבוןויחסית מעט פחמימות. בברכה,דנה

11/02/2010 | 16:33 | מאת: rach

דנה תודה על התשובה . אבל גריסים זה זה סוג של פחממה אני חושבת .ואת כתבת שומן וחלבון. אני מזכרה לך את השאלה האם ניתן באותה ארוחה לאכול גריסים ובשר . צריך להיות בטוחים שגריסים זה לא פחממה

10/02/2010 | 21:01 | מאת: יוגורט נורמלי

וללא ממתיקים? ולא הטבעי הרגיל.. אלא משהו נורמלי.

שלום, הואיל וזה עניין של טעם, אני לא יכולה ממש לעזור לך בנושא, רק לנסות של חברות שונות, עד שתגיע למה שטעים לך.יכול להיות שפשוט יוגורט לא טעים לך, אז נסה מוצר חלב שונה. בברכה,דנה

10/02/2010 | 16:28 | מאת: אבי

היי. לגבי אפונה ,תפוח אדמה, וחומוס- האם אלה ירקות או קטניות או חלבונים?

10/02/2010 | 17:08 | מאת:

שלום אבי, אפונה וחומוס שייכות למשפחת הקטניות- יש להן ערך קלורי גבוה מירק, יותר פחמימות ויותר חלבון. תפוח אדמה- זהו ירק השייך לקבוצת הדגנים בשל תכולת עמילן גבוהה יותר לעומת ירקות אחרים. בברכה,דנה

12/02/2010 | 16:47 | מאת: אבי

האם תפו"א נחשב לדגן מלא, ואותה שאלה גם לגבי תירס?

10/02/2010 | 16:17 | מאת: יובל

שלום תהיתי רבות לגבי השאלה הנ"ל.. האם מומלץ לשתות את אבקות החלבוןלאחר אימון בחד"כ עם מים או חלב? תודה רבה...

10/02/2010 | 17:09 | מאת:

שלום יובל, אם אתה רוצה יותר חלבון,אז בחלב. אם מספיק לך הכמות של האבקה, אז גם מים יספיקו. זה ענין של טעם , ולכן נראה לי יותר סביר בחלב.. בברכה,דנה

10/02/2010 | 15:21 | מאת: לי

שלום, אני סובלת, כנראה (סימפטומים תואמים אך לא בוצעה לפרוסקופיה), מאנדומטריוזיס. מאז שמונה חודשים אני מתמידה על דיאטה ללא בשר אדום, חלב, ביצים, חיטה, סוכר, סויה, קפאין, חומרים משמרים וממתיקים. אני מנסה לאכול הרבה טחינה, אגוזים ושקדים, קטניות, דגים, עוף וירקות (ומעט פירות חמוצים ודגנים- אני סובלת מקנדידה במעי) כדי לקבל כמות מספקת של חלבון, ברזל, סידן וויטמינים ומינרלים באופן כללי (אני גם לוקחת תוספים של ויטמינים, סידן וברזל). הבעיה היא שרוב המזונות האלו עשירים בשומן (אמנם טוב, אבל לא פחות משמין) וכך למרות כל האיסורים עליתי במשקל. שאלתי היא מהן הכמויות המומלצות על מנת לספק לגוף את צרכיו מבלי לעלות במשקל? (אני בת 29 גובהי 165 ומשקלי כרגע 55 - אני מעוניינת לרדת שלושה קילוגרמים, אלו שעליתי). שאיפתי היא להסתמך כמה שיותר על מזון וכמה שפחות על כדורים. ועוד שאלה קטנה- אולי אתן יודעות מדוע שוקולד אינו מומלץ לנשים שסובלות מאנדו? האם זה בגלל הסוכר (משמע קקאו מותר) או סיבה אחרת (קפאין?) המון תודה מראש!!

10/02/2010 | 17:20 | מאת:

שלום לי, ראשית, כל ההמלצות שגבשת לעצמך, אינן מוכחות ולו קצת בספרות המקצועית. אין דיאטה מומלצת למצבים אלו. ברור שתזונה נכונה ובריאה מתאימה לכל המצבים, אך דיאטה צמחונית אינה אחת מהן. לגבי כמות הקלוריות, עליך להגביל את הכמות של המזונות בעלי ערך קלורי גבוה, קלוריות הן קלוריות. איני יכולה לחשב כמה קלוריות את צריכה, זה משתנה מאדם לאדם, גם בגילאים ומשקלים זהים. לשם כך עליך לפנות לייעוץ אישי אצל דיאטנית. לגבי השוקולד, אני מניחה שזה שילוב של שניהם, גם סוכר וגם קפאין, שכן תזונה אלטרנטיבית אינה תומכת באכילת שני המרכיבים הנ"ל, למרות שאין לכך כל סימוכים מדעיים. בברכה,דנה

10/02/2010 | 09:33 | מאת: שקד

שלום, אני מנסה לברר על לימודי תואר לתזונאית קלינית. האם הלימודים בפקולטה לחקלאות מלמדים לתואר זה? ומה הקשר/הבדל בין לימודים לתזונאית קלינית לבין מדעי התזונה?

10/02/2010 | 17:21 | מאת:

שלום שקד, ישנם שלושה מקומות המלמדים מדעי תזונה ובעלי אישור המל"ג : תל חי, מכללת אריאל והפקולטה ברחובות. לימודים אלו מאפשרים לך זכאות לגשת להכשרה מעשית בשטח, שלאחריה את יכולה להיות מוסמכת לדיאטנית קלינית.הלימודים אינם מספקים את המקצוע אלא רק את הרקע האקדמי. בברכה,דנה

10/02/2010 | 17:30 | מאת: שקד

שלום דנה, ולאחר הלימודים האקדמיים היכן אוכל להשיג את ההכשרה המתאימה ולהיות דיטאנית קלינית?

09/02/2010 | 23:58 | מאת: גילה כהן

בני בן השנה וחצי מסרב בכל תוקף לגוון במאכלים חדשים ובכלל לא מוכן לטעום עוף/בשר/ירקות. התזונה היומית שלו על כן מכילה- בוקר: תמ"ל עד הצהריים: תפוח+אגס+בננה+כף טחינה+אבוקדו+ 2 ביסקויטים+מיץ ערב: ביצה מקושקשת+2 כפות גבינה לבנה+גבינה "הצהובה הטובה" + לחם דגנים+מלפפון לפני שינה: תמ"ל האם מספיק ותקין?? אני מאוד מודאגת כי אני סובלת מאנמיה וטלסמיה מינור.

גילה שלום! אכן לא מספיק ולא תקין. ראשית - אני ממליצה בחום לפנות לדיאטנית ילדים בקופ"ח שתעשה לכם "סדר בבלגן". שנית - אם אינו אוכל בשר באופן מוחלט, אני הייתי שוקלת מתן תוסף ברזל. במידה והרופא רוצה לחזור על בדיקות הדם, כדאי לא להסתפק רק בהמוגלובין, אלא לבקש גם רמת פריטין (מאגר הברזל בגוף - אם הוא מרוקן אז צריך תוסף ברזל). שלישית והכי חשוב - זה שלב התפתחותי שבכל הפרמטרים הילד מתחיל להראות סימני עצמאות ובאוכל זה בהחלט יכול להתבטא בסרבנות או בררנות.זיכרי שתפקידך להחליט מה יאכל (מגוון המזונות שאת מציעה בארוחה) ותפקידו להחליט אם לאכול וכמה. כמה ימים של נחישות מצידך יפתרו את הבעיה. ילדים לא עושים שביתת רעב לאורך זמן. והערה סופית - ארוחת ערב נהדרת! צריך להכניס משהו דומה לכך בבוקר, להפחית את הפרי (אין צורך ב - 3 מנות...) והביסקוויטים ולבנות צהריים. בברכה ובהצלחה נועה

09/02/2010 | 22:39 | מאת: אלעד

דנה שלום, למי שרוצה להימנע מסוכר, אך גם איננו מתלהב מממתיקים מלאכותיים, האם יש היגיון תזונתי/בריאותי בכך שימתיק בסילאן? אלעד

10/02/2010 | 17:23 | מאת:

שלום אלעד, מבחינה קלורית, אין הבדל כלל. מבחינה בריאותית, סילאן עדיף על סוכר לבן/חום. הוא נמצא במקום מקביל לדבש. אך שוב, תרומתם לעלית הסוכר והתרומה הקלורית, זהה.יש לזכור כי בסילאן ניתן למצוא גם מריכיבם אחרים, כגון אשלגן. בברכה,דנה

12/02/2010 | 09:26 | מאת: אלעד

דנה שלום, אבל, עפ"י הסברך, לא ברור האם יש או אין היגיון להמתיק בסילאן, במקום בממתיק מלאכותי, בנסיבות שתוארו בשאלתי. ולא ברור האם הוא עדיף על ממתיק מלאכותי מבחינה בריאותית. בעיקר לא ברור לי עדיין האם המתקה בסילאן עלולה להעלות את רמת הסוכר בדם. כי אם זה כך, הרי שאינני רואה כיצד סילאן יכול להיחשב עבורי כעדיף על ממתיק מלאכותי (גם כאשר, כמובן, הוא עדיף על סוכר), מאחר שחשוב לי מאוד להימנע מעליית רמת הסוכר בדם. אדרבה, אני שואף להורידה. לפיכך, אבקש התייחסותך המעודכנת לפי הרקע הנ"ל. תודה ושבת שלום. אלעד

09/02/2010 | 21:52 | מאת: שלום

HDL-Cholesterol 33.00 mg/dl

שלום, יש מעט מאוד מחקרים המראים כי שינוי התנהגות או טיפול תרופתי מעלים HDL. ישנם אנשים המגיבים מצויין לפעילות גופנית אירובית, ירידה במשקל. ישנה תרופה להורדת כולסטרול שהראתה עליה ב- HDL. לתרופה קוראים קרסטור. בברכה,דנה

09/02/2010 | 11:38 | מאת: א'

שלום, אני כמעט בת 21, ומתוצאות בדיקות עולה כי יש לי שומנים בדם ברמה מסוכנת.. מעל 200 וכולסטרול גבוה. אשמח אם תוכלו לתת לי רשימה של מאכלים שבהם אני לא צריכה לגעת.. ומאידך מאכלים שמסייעים להורדת השומנים והכולסטרול. תודה רבה.

שלום, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. עליך לפנות בהקדם האפשרי לייעוץ כזה אצל דיאטנית קלינית, שכן לא לכל אדם אותן המלצות. בברכה,דנה

09/02/2010 | 09:29 | מאת: לירון

ד.נ. האם יש יתרון בריאותי לבשר לבן לעומת בשר אדום (על האחרון נכתב, מדי פעם, שהוא מסוכן, גם כשהוא רזה)? ולחילופין, האם יש יתרון לבשר אדום רזה על פני בשר לבן רזה? לירון

10/02/2010 | 17:27 | מאת:

שלום לירון, לכל מרכיב במזון יתרונות וחסרונות. אכילת בשר אדום ( והכוונה בעיקר לבקר חלקים רזים) תורמת לרמות הברזל וויטמין B12, ובחלק מהם רמות שומן רווי וכולסטרול נמוכות משל עוף. אם בבשר לבן את מתכוונת לעוף, אין לו שום יתרון תזונתי על פני בקר, ולכן מומלץ לשלב בין השניים בתפריט בשילוב הודו ודגים. בברכה,דנה

10/02/2010 | 21:29 | מאת: לירון

דנה שלום רב, ב"בשר לבן" התכוונתי לבשר חזיר (לבן בשר מועדף ע"י חלק מאורחיי הנוצרים מחו"ל). לכן, אנא תשובתך לשאלתי המקורית עפ"י הכוונה הזאת. תודה. לירון

09/02/2010 | 09:27 | מאת: שרון

חמאה לעומת מרגרינה? בחמאה יש המון שומן רווי אבל היא פחות מתועשת ממרגרינה? מבחינה בריאותית מה עדיף באפייה? דבש לעומת סילאן? מה יותר בריא? בדבש יש פרוקטוז שנחשב טוב לא? מה יש בסילאן? מה עדיף להמתקת משקאות ובישול? תודה לצוות המקצועי על כל הידע!!

10/02/2010 | 17:29 | מאת:

שלום שרון, בין חמאה למרגרינה, אני ממליצה על חמאה ויותר נכון על שמן,בעיקר באפיה. בין דבש לסילאן אין לי העדפה מיוחדת, נטיה יותר לסילאן. פרוקטוז אמנם מעלה פחות סוכר, אך מעלה יותר כולסטרול רע, LDL וטריגלצרידים, לכן הוא ממש לא טוב.ההמלצה, להמנע מהמתקת משקאות ובישול, אם אפשר. לא תמיד אפשר להחליף סוכר בדבש ו/או סילאן, ולכן צריך להתאים למתכון. בברכה,דנה

10/02/2010 | 17:40 | מאת: שרון

דנה שלום, תודה רבה על התשובה!! ועוד הבהרה, אם בדבש יש פרוקטוז שציינת את החסרונות שלו, אז מה יש בסילאן? תודה מראש

08/02/2010 | 15:07 | מאת: מיכל

האם איזומלט יכול לגרום לתגובה אלרגית כמו גרד על העור?

09/02/2010 | 18:19 | מאת:

שלום מיכל, כל דבר יכול בפוטנציאל לגרום לאלרגיה עורית, גם איזומלט. נסי להמנע ולראות אם חל שיפור. נסי שוב וראי אם יש אותה תגובה. בברכה,דנה

08/02/2010 | 10:35 | מאת: גלי

עשיתי כמה בדיקות עקב תלונות על כאבי בטן.. אין לי לוקטוז יש פרוקטוז .אינני אוכלת פירות וכל מה שאסור. אתמול אחרי כוס קפה בשעה. 16.30 הבטן התנפחה וגדלה והייתה לי אי נוחות האם גם הלא רגישים ללקטוז יכולים לסבול מהחלב???

09/02/2010 | 18:17 | מאת:

שלום גלי, יכולה להיות גם רגישות לחלב ללא הוכחה לרגישות ללקטוז. נסי חלב דל לקטוז, וראי אם יש שיפור בהרגשה. בברכה,דנה

06/02/2010 | 23:59 | מאת: חן

האם הפורום הזה מאפשר להוסיף תגובות של גולשים גם לאחר שמנהלי הפורום השיבו על השאלות?

07/02/2010 | 13:33 | מאת:

שלום חן, פורום זה הינו פורום מקצועי, ולכן התשובות צריכות להנתן ע"י אנשי מקצוע. במידה ונחליט שהתשובות ו/או התגובות יכולות לעזור או להוסיף לדברי אנשי המקצוע, בהחלט נאשר הוספה. בברכה,דנה

06/02/2010 | 18:24 | מאת: שגיא

שלום אני בן 17 גובה: 173 משקל: 74 לפני חצי שנה פחות או יותר שקלתי 89. אני רוצה לרדת לפחות למשקל של 69-67 אבל הבעיה שאני רוצה לרדת ממש בכמה שבועות, והבעיה שלי שאני לא אוכל פירות וירקות. ממש כלום עגניה, תפוח, מלפפון. כל דבר שאני אכניס לפה אני פשוט יקיא אותו. בפעם האחרונה שזה היה לפני שנתיים בערך שהלכתי לדיאטנית היא אמרה לי לחזור הביתה, לחשוב על פרי או ירק אחד לפחות ולבוא אליה. ואם אני לא מוצא אז בכלל אין לי מה לגשת אליה. איך שירדתי עד עכשיו זה היה פשוט לא לאכול ממתקים, לשתות מוגז, לאכול בחוץ\לאכול בצק עלים. זהו ממש ככה ועכשיו אני מרגיש כאילו אני בנקודה שאני פשוט לא יורד יותר. אני רוצה ללכת לדיאטנית אבל אני מפחד עוד פעם להתאכזב ושהיא תגיד לי שמע אין מה לעשות.

07/02/2010 | 13:42 | מאת:

שלום שגיא, אני בהחלט מאמינה שירקות ופירות הם חלק חשוב מהתפריט, אך אפשר לרדת במשקל גם בלעדיהם. בכל מקרה, עליך לפנות להמשך ייעוץ, במידה ואתה רוצה לרדת במשקל ולא יכול לבדך. חשוב לשלב גם פעילות גופנית. בברכה,דנה

05/02/2010 | 00:44 | מאת: עדי

יש לי רגישות ללקטוז, ולכן אני שותה חלב מיוחד. האם חלב עז הוא ממולץ יותר האם יש לו יתרונות במקרה שלי, ואם כן, אשמח לדעת, מה הם. תודה מראש

07/02/2010 | 13:32 | מאת:

שלום עדי, ישנם הטוענים כי חלב עיזים נסבל יותר מחלב פרה. גם בחלב עיזים יש לקטוז, אך ככל הנראה, במיד פחותה יותר. ניתן לפתור את הבעיה ע"י הוספת אנזים הלקטאז, שניתן לרכוש ללא מרשם רופא בכל בית מרקחת. בברכה,דנה

04/02/2010 | 11:13 | מאת: ערן

היי אני בן 34 גובה 1.76 משקל 50 ק"ג,אני לא מצליח לעלות את המשקל,במשך כל חיי נפגשתי עם רופאים ותמיד התחלנו בבדיקות כלליות וסיימנו ב"אתה בחור בריא,ואין מה לעשות..." ברוך השם על כך שאני בריא(אין תלונות)אך הדבר לא נראה לי הגיוני מה גם שממש לא נוח לי עם המצב,ככל שאני "מתבגר" קשה לי יותר גם מבחינה גופנית וגם מהמראה...אין לי תיאבון וגם אם "תוקף" אותי רעב (הרגשה שאני רגיל בה)מספיק בחטיף קל כדי להירגע. אני לא מפונק ואני אוכל הכל,לא מקיא,נכנס לשירותים באופן סדיר ונורמאלי. אשמח לתשובה..הארה..עזרה... תודה

04/02/2010 | 14:04 | מאת:

שלום ערן, בדומה לאנשים המנסים לרדת במשקל, גם לאלו הרוצים לעלות במשקל, יש לפנות לייעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית להמלצות בנושא. ישנם תוספים שיכולים לעזור בעליה במשקל. בברכה,דנה

04/02/2010 | 11:05 | מאת: קרן

אני שואלת שוב - האם יש סכנה (מעבר לתופעות הלוואי המוכרות) לקחת את התרופה רדוקטיל? אינני נמצאת בקבוצות הסיכון אותן תיאר המחקר שצוטט בעיתון ובגלל שאין הנחייה ברורה באשר לבטיחותו של הכדור - אני מבקשת לדעת האם לבעלי המקצוע שמשיבים באתר זה יש תשובה ברורה יותר??

שלום קרן, ראי תשובתי לשאלתך הראשונה. בברכה,דנה

לפני כשבועיים פורסמה כתבה בעיתון "ידיעות אחרונות" בדבר מחקר שנערך לאחרונה ובו נמצא כי יש סכנה בלקיחת התרופה "רדוקטיל". לפי הפרסום לקיחת התרופה עשויה להביא למחלות לב ושבץ מוחי. אני לוקחת את התרופה כתשעה חודשים בליווי דיאטה מבוקרת ופעילות גופנית וירדתי כ-21 קילוגרמים עד כה ללא תופעות לוואי. שוחחתי עם רופא המשפחה שלא ידע לתת תשובה חד משמעית כיוון שמשרד הבריאות לא הנחה אותו...אינני לוקחת את הכדור בשבועיים האחרונים אבל חשוב לי לדעת האם יש בידכם מידע אחר - האם אוכל להמשיך עם התרופה עד להשגת היעד או שהסיכונים גבוהים מידי?

שלום קרן, איני מחווה דעה על טיפול תרופתי. שאלה זו עליך להפנות לרופא. דיאטניות לא ממליצות על טיפול זה. בברכה,דנה

04/02/2010 | 01:02 | מאת: דנה

בבדיקת דם התגלה שיש לי פריטין 29 - בטווח הנורמלי אבל המוגלובין HB 11.2 hct 34.9 mch 25.8 mchc 32.2 mcv 80.2 ויטמין B12 במצב טוב - 446 RBC 4.35 - גם תקין האם המצב מצביע על אנמיה? לפי מה שהבנתי, מאגרי הברזל שלי במצב תקין אך יש לי עדיין חוסר בהמוגלובין. אשמח לתשובה

04/02/2010 | 14:06 | מאת:

שלום דנה, לפי רמות הפריטין הנמוכות שלך, חסר לך ברזל. צריך לבדוק רמות ברזל וטרנספרין ולהחליט על תוסף ברזל. בברכה,דנה

03/02/2010 | 19:21 | מאת: סטלה

ד.נ. האם יש הצדקה כלשהיא לאכול בשר בקר, הידוע כמסרטן? ושאלה נלווית: האם גם בשר לבן מסרטן? תודה. סטלה

03/02/2010 | 20:04 | מאת:

שלום סטלה, ראשית עלי לתקנך בשר בקר אינו מסרטן. כל המחקרים שהראו קשר בין צריכת בשר אדום לסרטן היו מחקרים הסתכלות ומחקרים אפידמיולוגיים שהקשר בין בשר בקר לסרטן הינו נסיבתי בלבד, ולא סיבתי. כמו כן מדובר על צריכה גבוהה, אכילה של בשר אדום על בסיס כמעט יומי. כמו כן, צורת הבישול קריטית ביותר, כאשר הבעייתי ביותר הוא צליה על גחלים. מומלץ וכדאי לשלב בשר בקר בתפריט, חלקים רזים, בבישול, 1-2- פעמיים בשבוע יחד עם שילוב של בשרים אחרים כגון עוף, הודו וכמובן לשלב דגים. בשר לבן נכנס לקטגוריה של בשר אדום במחקרים, וכלן גם ממנו אפשר לצרוך במינון סביר. בברכה,דנה

03/02/2010 | 16:07 | מאת: שרון

אני אישה בריאה, מעל גיל 35, לוקחת (כמעט) כל יום את תוספי המזון הבאים: מולטי וימינים (כולל לוטאין)- 1 טבליה ליום; ויטמין סי - 500 מ"ג; אומגה3 - 3 קפסולות ~ 1000 מ"ג; קואנזים קיו10 - 60מ"ג; השאלה היא - האם ניתן לקחת את כל הטבליות יחד בפעם אחת ביום, או שמא יש השפעות הדדיות בין חלק מהחומרים שמתווים את לקיחתם בנפרד? * כמו כן, האם כדאי לפצל את לקיחת 3 טבליות ה"אומגה3" לפעמיים ביום? * אם ארצה לקחת גם ויטמין די, האם אצטרך לקחת אותו בנפרד? * כנ"ל לגבי סידן - אם ארצה לקחת סידן, האם אצטרך לקחת אותו בנפרד? תודה!!

שלום שרון, ראשית, תמיד כדאי להתייעץ עם רוקח בנושא, זוהי מומחיות שלו. ככל הידוע לי אין בעיה לשלב בין התוספים שאת נוטלת. לגבי פיצול אומגה 3, אין לי תשובה משכילה. אם תרצי לקחת ויטמין D, גם אין בעיה לקחת עם כולם. סידן רצוי לקחת חצי שעה אחרי הארוחה לא נוכחות ברזל. בברכה,דנה

03/02/2010 | 15:29 | מאת: קרי

היי האם לחולי G6PD מותר לאכול תורמוס?

03/02/2010 | 20:10 | מאת:

שלום קרי, ככל שידוע לי מהספרות, אין בעיה עם תורמוס, אך רצוי להתייעץ עם מומחה למחלה. בברכה,דנה

03/02/2010 | 10:46 | מאת: אפרת

האם לאחר מחלה ויראלית של הקאות ושילשולים מומלץ להמשיך לתת פרוביוטיקה כלומר לאחר שהילד כבר לא משלשל ולא מקיא?

04/02/2010 | 07:57 | מאת: נועה לייטרר

אפרת שלום! מתן פרוביוטיקה אינו מזיק. השאלה עד מתי יש צורך אמיתי במתן? המלצתי (שאינה מבוססת על מחקרים אלא עת התרשמות מהשטח) היא להמשיך במתן עד כשבוע לאחר תום השלשולים. בברכה, נועה

04/02/2010 | 07:58 | מאת:

אפרת שלום! פרוביוטיקה אינה מזיקה ואין מניעה להמשיך לנוטלה. השאלה היא עד מתי יש צורך לנוטלה? המלצתי (המבוססת על התרשמות מהשטח) היא שרצוי להמשיך עד כשבוע לאחר תום השלשולים. בברכה, נועה

03/02/2010 | 08:48 | מאת: אליסה

שלום, בתי בת שנה וארבע, סובלת מכוויות בטוסיק בגלל קקי מאוד חומצי , כנראה בעת בקיעת שיניים. התחלתי לפני שבוע לתת לה פרוביוטיקיד. השאלה- האם זה אמור לאזן את החומציות? תוך כמה זמן זה מתחיל להשפיע? המינון הוא 2 כפיות ליום- לחלק לכפית בוקר, כפית ערב? תודה

04/02/2010 | 07:51 | מאת:

אליסה שלום! 1. צריך לטפל מקומית בטוסיק במשחות, ללא קשר לטיפול מסוג אחר. 2. קקי חומצי נגרם לעיתים בשל סוכרים שאינם נספגים ומגיעים לצואה. ניתן להחליף את התמ"ל לכזה ללא לקטוז (יש גם למטרנה וגם לסימילאק) למשך קופסא אחת ואח"כ לחזור לרגיל. כמו כן להמנע ממתן חלב נוזלי למשך שבוע. 3. פרוביוטיקה יכולה תאורטית לסייע כי תקופת בקיעת השיניים מאופיינת בירידה מסויימת בתפקוד החיסוני. לא הייתי עוצרת את הנשימה לאפקט דרמטי. יותר אפקטיבי לנקוט בשתי הפעולות שציינתי בתחילה. בברכה, נועה

03/02/2010 | 02:52 | מאת: נ.

האם שתית מי ברז שמורתחים באופן קבוע מונעת מאיתנו לקבל את כל הערכים התזונתיים שיש במי הברז ושחשובים לגופנו?

03/02/2010 | 15:44 | מאת:

שלום, לרוב אין פגיעה, כי התעולת העיקרית היא מינרלים, שלא נפגעים משמעותית מההרתחה.כמו כן, אין המלצה להרתיח מי ברז, רק במצב של זיהום ידוע. בברכה,דנה

02/02/2010 | 21:36 | מאת: מאיה

שלום! מה יותר בריא לשים בסלט: חסה ערבית או עלי בייבי שקונים בשקית? כי שמעתי שבחסה אין בכלל ערך תזונתי רב. תודה

03/02/2010 | 15:42 | מאת:

שלום מאיה, אין העדפה, שניהם בעלי ערך תזונתי דומה. בברכה,דנה

02/02/2010 | 16:08 | מאת: יוליה

שלום. יש לי ילדה בת 4.5 חולת סרטן כלייה. מקבלת כימותרפיה. התחלתי לתת לה תוספי מזון כמו סילניום 75 מג + וויטמיןE . גם וויטמין D וQ10. בנוסף קניתי תמציץ רימונים ומתכוונת לתת לה. האם יש הגבלות בכמויות תוספי מזון לילדה בגיל הזה? יש לציין שהיא אוכלת אוכל מגוון ובנתיים לא סובלת מחוסר תאבון תודה מראש

יוליה שלום! למרות ההנחה הבסיסית שאנטיאוקסידנטים (כל סוגי התוספים שאת נותנת), יכולים לסייע לשמירה מפני הנזק שבטיפולים האנטיסרטניים, אין מידע חד משמעי בנושא. חשוב לדעת שמחקרים שנעשו בנושא היו במבוגרים החולים בעיקר בסרטן השד והפרוסטטה. קשה לצאת במסקנות בנוגע לילדים... המלצתי החמה היא להצמד למינונים המומלצים למצבי בריאות ותו לא.30 מק"ג ליום של סלניום, 7 מ"ג ליום של ויטמין E ו - 5 מק"ג (200 יחב"ל) של ויטמין D. אין המלצות שנקבעו לילדים בנוגע לQ10 וצריך להתייעץ עם הרופא (זה גם מאוד תלוי בטיפול התרופתי שהיא מקבלת). מיץ רימונים מבחינתי הוא מזון ואין מגבלה בשימוש. בברכה, נועה