פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה
13/02/2010 | 23:04 | מאת: דלית

לנשים אחרי לידה ממשיכים לעשות דאטה ללא סוכר.

14/02/2010 | 16:02 | מאת:

שלום דלית, אנא חדדי את שאלתך? האם הכוונה, אם היתה סוכרת הריונית , האם יש לשמור אח"כ? בברכה,דנה

13/02/2010 | 13:02 | מאת: קרת

שלום רב,אני בת 49 , לאחר התקף שני של דיבירטיקוליטיס, עדיין מאושפזת. רציתי לשאול שתי שאלות: 1. כמה זמן צריך להשאר עם דייטה דלת שארית ומתי עוברים לרבת סיבים? 2.אמרו לי שלא רצוי לשלב בדיאטה גרעינים כמו בקורנפלקס או לחם דגנים וכן שרצוי שהכלכלה תהיה מרוסקת ללא גושים להמנע מפירות עם קליפה ובעצם זה הפוך ממה שאמרו לי בהתקף הקודם. תודה קרת

14/02/2010 | 16:07 | מאת:

שלום קרת, 1. דיאטה דלת שארית מיועדת לרוב לזמן הטיפול האנטביוטי- 10-14 יום בממוצע.המעבר לדיאטה עשירה בסיבים הינו הדרגתי לאחר מכן. 2.בדיאטה דלת שארית, בהחלט רצוי להמנע ממזונות עתירי סיבים תזונתיים, שומן ולקטוז. הדיאטה לאחריה תריכה להיות עשירה בסיבים תזונתיים, אך רצוי להמנע מזרעים קטנים, כגון שושום וקצח שיכולים להכנס בסעיפים הללו במעי. האוכל לא צריך להיות מרוסק ואפשר ורצוי לאכול ירקות ופירות בקליפתם. בברכה,דנה

13/02/2010 | 09:45 | מאת: שרית

האם שימוש בסוכרלוז כממתיק (מופיע כנוזל והרכיבים שלו הם:סוכרלוז,מים מזוקקים וחומצה בנזואית) ניתן לשימוש ללא כל חשש בזמן הריון?

14/02/2010 | 16:10 | מאת:

שלום שרית, הסוכרלוז אינו מזוהה ע"י אנזימים במערכת העיכול ועל כן אינו נספג ואינו עובר מטבוליזם, ולכן ערכו הקלורי נמוך ביותר. לפי הודעות ה FDA וכן ועדות תוספי המזון של FAO/WHO , הסוכרלוז מותר לכל אדם כולל בהריון. ה FDA סקר מחקרים רבים שלא הראו חשש לנק גנטי או מסרטן בחומר זה. המלצתי, אם אין את חייבת לצרוך מוצר מזון זה, המנעי ממנו. בברכה,דנה

12/02/2010 | 16:29 | מאת: שלומית

האם דגי ים עדיפים על דגי בריכה מבחינה תזונתית? האם דג הבקלה נחשב כבריא במיוחד מבחינה תזונתית? כמה קלוריות בערך (למאה גרם) יש בדג בקלה? האם דג אמנון ונסיכת הנילוס עדיפים מבחינה תזונתית על הבקלה?

14/02/2010 | 16:05 | מאת:

שלום שלומית, לרוב, דגי ים עדיפים על בריכה, מבחינת תכולת חומצות שומן מסוג אומגה 3. דג בקלה נחשב לדג מזין ויש בו כ- 80 קק"ל ב- 100 גר'. דג.דג אמנון והנסיכה לא נחשבים לעדיפים מבחינה תזונתית על פני הבקלה. בברכה,דנה

בבדיקות הדם האחרונות שלי רמת הIRON(הברזל )=279 .ואילו צורה מפתיעה ה MCHC (לפי הבנתי זה המוגלובין)=32.6 (ממש טיפה מתחת לגבול). מה זה אומר כל אחד מהנתונים הללו והאם יש מכנה משותף בין שניהם. אציין כי אני בת 27.5

שלום דנה, הברזל שלך אכן גבוה. MCHC זוהי לא תשובה של המוגלובין, התשובה היא HGB או HB. ראי מה התשובה שם. בכל מקרה, אם יש תשובות חריגות בספירת הדם, יש לפנות לרופא המשפחה. בברכה,דנה

11/02/2010 | 11:50 | מאת: שרה

שלום לכן כצמחונית, חשוב לי לדעת - מדוע אין בודקים בנוסף לבי12 וברזל גם חוסר בויטמינים ומינרלים נוספים כמו אבץ וויטמיני בי שונים שבהם גם עלול להיווצר מחסור אצל צמחונים? ושאלה נוספת - האם אכילת דגני בוקר מועשרים בויטמינים לפני בדיקת דם הכוללת בדיקת ברזל ובי12 עלולה להטות את התוצאה (להראות כאילו מצב החומרים בי 12 וברזל תקין כשבעצם הוא לא). בתודה, שרה.

11/02/2010 | 17:15 | מאת:

שלום שרה, בדיקה לאבץ יקרה ולא נלקחת בשגרה. חסר באבץ יכול להיות גם בלא צמחוניים. שאר ויטמיני ה-B נמצאים לרוב בדגנים מלאים, ירקות וקטניות, ולכן אין חסר בצמחוניים. שלשולת הדברים הבולטים בחסר בצמחוניים הם : ברזל, אבץ וויטמין B12. לגבי השאלה על דגני הבוקר, התשובה היא , לא, זה לא מטה את התשובות. לא לכל הצמחוניים יש חסר בברזל וויטמין B12. בברכה,דנה

11/02/2010 | 10:51 | מאת: שלי

שלום! יש לי ילדה בת חצי שנה ורציתי לשאול אם כדאי לשים במרק עדשים כתומים כי מצד אחד יש בזה הרבה ברזל ומצד שני זה עושה כאבי בטן תודה!

11/02/2010 | 13:47 | מאת:

שלי שלום! אני בעד להכניס קטניות לתזונה (לאו דווקא בגלל הברזל - שאינו נספג באיכות ממקור צמחי) כי הן מקור טוב לויטמינים וסיבים תזונתיים ומכילו חלבון (שהוא אמנם צמחי) אך בעל ערך יחסית גבוה. כאבי בטן זה עניין אישי ביותר! אל תסיקי מראש שזה המצב. בברכה, נועה

11/02/2010 | 10:42 | מאת: מישל

שלום, בבדיקות דם שעשיתי לאחרונה נמצא שפרטין שלי מאוד נמוך עומד על 12, אני סובלת מתחוששת נדנוד ( הרגשה כמו שטה בספינה כל היום) עייפות התחלתח לקחת את הכדורים האדןמים הקטנים אך הם גורמים לי לכאבי בטן איזה עוד טיפול אני יכולה ליטול? אודה לכם מאוד על העזרה

11/02/2010 | 11:38 | מאת:

שלום מישל, התייעצי עם רופא המשפחה לגבי החלפת הכדורים, ישנם הרבה סוגים. שנית, יש להקפיד על אכילת בשר בקר רזה, הודו, ואחת לשבועיים כבד להעלאת רמות הברזל.להמנע מדיאטה צמחונית. בברכה,דנה

10/02/2010 | 23:54 | מאת: rach

שלום , קראתי שגריסי פניניה הם ערך גליקמי 36 . האם ניתן לבשל את זה עם בשר בחמין ? וזה ישמור על ערך גליקמי נמוך ? אני בדיאטה וחשוב לי להוריד במשקל . עד כה אכלתי במשך כשמונה ימים חלבונים וירקות בעלי ערך גליקמי נמוך, יוגורט , בשר, חזה עוף , וכו... האם אפשר לאכול בשר או עוף יחד עם הגריסים באותה ארוחה ? ומה עם טחינה איזה ערך גליקמי יש לטחינה אני לא מוצאת בשום מקום .

11/02/2010 | 11:36 | מאת:

שלום, בישול, בייחוד עם שילוב של חלבונים ושומן מוריד עוד יותר ערך גליקמי של מזון, כך שאין חשש מזה. זה לא משנה אם מדובר בעוף או בקר. לטחינה אין כמעט ערך גליקמי, כי זו שייכת לקבוצת השומן, יש בה יותר שומן וחלבוןויחסית מעט פחמימות. בברכה,דנה

11/02/2010 | 16:33 | מאת: rach

דנה תודה על התשובה . אבל גריסים זה זה סוג של פחממה אני חושבת .ואת כתבת שומן וחלבון. אני מזכרה לך את השאלה האם ניתן באותה ארוחה לאכול גריסים ובשר . צריך להיות בטוחים שגריסים זה לא פחממה

10/02/2010 | 21:01 | מאת: יוגורט נורמלי

וללא ממתיקים? ולא הטבעי הרגיל.. אלא משהו נורמלי.

שלום, הואיל וזה עניין של טעם, אני לא יכולה ממש לעזור לך בנושא, רק לנסות של חברות שונות, עד שתגיע למה שטעים לך.יכול להיות שפשוט יוגורט לא טעים לך, אז נסה מוצר חלב שונה. בברכה,דנה

10/02/2010 | 16:28 | מאת: אבי

היי. לגבי אפונה ,תפוח אדמה, וחומוס- האם אלה ירקות או קטניות או חלבונים?

10/02/2010 | 17:08 | מאת:

שלום אבי, אפונה וחומוס שייכות למשפחת הקטניות- יש להן ערך קלורי גבוה מירק, יותר פחמימות ויותר חלבון. תפוח אדמה- זהו ירק השייך לקבוצת הדגנים בשל תכולת עמילן גבוהה יותר לעומת ירקות אחרים. בברכה,דנה

12/02/2010 | 16:47 | מאת: אבי

האם תפו"א נחשב לדגן מלא, ואותה שאלה גם לגבי תירס?

10/02/2010 | 16:17 | מאת: יובל

שלום תהיתי רבות לגבי השאלה הנ"ל.. האם מומלץ לשתות את אבקות החלבוןלאחר אימון בחד"כ עם מים או חלב? תודה רבה...

10/02/2010 | 17:09 | מאת:

שלום יובל, אם אתה רוצה יותר חלבון,אז בחלב. אם מספיק לך הכמות של האבקה, אז גם מים יספיקו. זה ענין של טעם , ולכן נראה לי יותר סביר בחלב.. בברכה,דנה

10/02/2010 | 15:21 | מאת: לי

שלום, אני סובלת, כנראה (סימפטומים תואמים אך לא בוצעה לפרוסקופיה), מאנדומטריוזיס. מאז שמונה חודשים אני מתמידה על דיאטה ללא בשר אדום, חלב, ביצים, חיטה, סוכר, סויה, קפאין, חומרים משמרים וממתיקים. אני מנסה לאכול הרבה טחינה, אגוזים ושקדים, קטניות, דגים, עוף וירקות (ומעט פירות חמוצים ודגנים- אני סובלת מקנדידה במעי) כדי לקבל כמות מספקת של חלבון, ברזל, סידן וויטמינים ומינרלים באופן כללי (אני גם לוקחת תוספים של ויטמינים, סידן וברזל). הבעיה היא שרוב המזונות האלו עשירים בשומן (אמנם טוב, אבל לא פחות משמין) וכך למרות כל האיסורים עליתי במשקל. שאלתי היא מהן הכמויות המומלצות על מנת לספק לגוף את צרכיו מבלי לעלות במשקל? (אני בת 29 גובהי 165 ומשקלי כרגע 55 - אני מעוניינת לרדת שלושה קילוגרמים, אלו שעליתי). שאיפתי היא להסתמך כמה שיותר על מזון וכמה שפחות על כדורים. ועוד שאלה קטנה- אולי אתן יודעות מדוע שוקולד אינו מומלץ לנשים שסובלות מאנדו? האם זה בגלל הסוכר (משמע קקאו מותר) או סיבה אחרת (קפאין?) המון תודה מראש!!

10/02/2010 | 17:20 | מאת:

שלום לי, ראשית, כל ההמלצות שגבשת לעצמך, אינן מוכחות ולו קצת בספרות המקצועית. אין דיאטה מומלצת למצבים אלו. ברור שתזונה נכונה ובריאה מתאימה לכל המצבים, אך דיאטה צמחונית אינה אחת מהן. לגבי כמות הקלוריות, עליך להגביל את הכמות של המזונות בעלי ערך קלורי גבוה, קלוריות הן קלוריות. איני יכולה לחשב כמה קלוריות את צריכה, זה משתנה מאדם לאדם, גם בגילאים ומשקלים זהים. לשם כך עליך לפנות לייעוץ אישי אצל דיאטנית. לגבי השוקולד, אני מניחה שזה שילוב של שניהם, גם סוכר וגם קפאין, שכן תזונה אלטרנטיבית אינה תומכת באכילת שני המרכיבים הנ"ל, למרות שאין לכך כל סימוכים מדעיים. בברכה,דנה

10/02/2010 | 09:33 | מאת: שקד

שלום, אני מנסה לברר על לימודי תואר לתזונאית קלינית. האם הלימודים בפקולטה לחקלאות מלמדים לתואר זה? ומה הקשר/הבדל בין לימודים לתזונאית קלינית לבין מדעי התזונה?

10/02/2010 | 17:21 | מאת:

שלום שקד, ישנם שלושה מקומות המלמדים מדעי תזונה ובעלי אישור המל"ג : תל חי, מכללת אריאל והפקולטה ברחובות. לימודים אלו מאפשרים לך זכאות לגשת להכשרה מעשית בשטח, שלאחריה את יכולה להיות מוסמכת לדיאטנית קלינית.הלימודים אינם מספקים את המקצוע אלא רק את הרקע האקדמי. בברכה,דנה

10/02/2010 | 17:30 | מאת: שקד

שלום דנה, ולאחר הלימודים האקדמיים היכן אוכל להשיג את ההכשרה המתאימה ולהיות דיטאנית קלינית?

09/02/2010 | 23:58 | מאת: גילה כהן

בני בן השנה וחצי מסרב בכל תוקף לגוון במאכלים חדשים ובכלל לא מוכן לטעום עוף/בשר/ירקות. התזונה היומית שלו על כן מכילה- בוקר: תמ"ל עד הצהריים: תפוח+אגס+בננה+כף טחינה+אבוקדו+ 2 ביסקויטים+מיץ ערב: ביצה מקושקשת+2 כפות גבינה לבנה+גבינה "הצהובה הטובה" + לחם דגנים+מלפפון לפני שינה: תמ"ל האם מספיק ותקין?? אני מאוד מודאגת כי אני סובלת מאנמיה וטלסמיה מינור.

גילה שלום! אכן לא מספיק ולא תקין. ראשית - אני ממליצה בחום לפנות לדיאטנית ילדים בקופ"ח שתעשה לכם "סדר בבלגן". שנית - אם אינו אוכל בשר באופן מוחלט, אני הייתי שוקלת מתן תוסף ברזל. במידה והרופא רוצה לחזור על בדיקות הדם, כדאי לא להסתפק רק בהמוגלובין, אלא לבקש גם רמת פריטין (מאגר הברזל בגוף - אם הוא מרוקן אז צריך תוסף ברזל). שלישית והכי חשוב - זה שלב התפתחותי שבכל הפרמטרים הילד מתחיל להראות סימני עצמאות ובאוכל זה בהחלט יכול להתבטא בסרבנות או בררנות.זיכרי שתפקידך להחליט מה יאכל (מגוון המזונות שאת מציעה בארוחה) ותפקידו להחליט אם לאכול וכמה. כמה ימים של נחישות מצידך יפתרו את הבעיה. ילדים לא עושים שביתת רעב לאורך זמן. והערה סופית - ארוחת ערב נהדרת! צריך להכניס משהו דומה לכך בבוקר, להפחית את הפרי (אין צורך ב - 3 מנות...) והביסקוויטים ולבנות צהריים. בברכה ובהצלחה נועה

09/02/2010 | 22:39 | מאת: אלעד

דנה שלום, למי שרוצה להימנע מסוכר, אך גם איננו מתלהב מממתיקים מלאכותיים, האם יש היגיון תזונתי/בריאותי בכך שימתיק בסילאן? אלעד

10/02/2010 | 17:23 | מאת:

שלום אלעד, מבחינה קלורית, אין הבדל כלל. מבחינה בריאותית, סילאן עדיף על סוכר לבן/חום. הוא נמצא במקום מקביל לדבש. אך שוב, תרומתם לעלית הסוכר והתרומה הקלורית, זהה.יש לזכור כי בסילאן ניתן למצוא גם מריכיבם אחרים, כגון אשלגן. בברכה,דנה

12/02/2010 | 09:26 | מאת: אלעד

דנה שלום, אבל, עפ"י הסברך, לא ברור האם יש או אין היגיון להמתיק בסילאן, במקום בממתיק מלאכותי, בנסיבות שתוארו בשאלתי. ולא ברור האם הוא עדיף על ממתיק מלאכותי מבחינה בריאותית. בעיקר לא ברור לי עדיין האם המתקה בסילאן עלולה להעלות את רמת הסוכר בדם. כי אם זה כך, הרי שאינני רואה כיצד סילאן יכול להיחשב עבורי כעדיף על ממתיק מלאכותי (גם כאשר, כמובן, הוא עדיף על סוכר), מאחר שחשוב לי מאוד להימנע מעליית רמת הסוכר בדם. אדרבה, אני שואף להורידה. לפיכך, אבקש התייחסותך המעודכנת לפי הרקע הנ"ל. תודה ושבת שלום. אלעד

09/02/2010 | 21:52 | מאת: שלום

HDL-Cholesterol 33.00 mg/dl

שלום, יש מעט מאוד מחקרים המראים כי שינוי התנהגות או טיפול תרופתי מעלים HDL. ישנם אנשים המגיבים מצויין לפעילות גופנית אירובית, ירידה במשקל. ישנה תרופה להורדת כולסטרול שהראתה עליה ב- HDL. לתרופה קוראים קרסטור. בברכה,דנה

09/02/2010 | 11:38 | מאת: א'

שלום, אני כמעט בת 21, ומתוצאות בדיקות עולה כי יש לי שומנים בדם ברמה מסוכנת.. מעל 200 וכולסטרול גבוה. אשמח אם תוכלו לתת לי רשימה של מאכלים שבהם אני לא צריכה לגעת.. ומאידך מאכלים שמסייעים להורדת השומנים והכולסטרול. תודה רבה.

שלום, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. עליך לפנות בהקדם האפשרי לייעוץ כזה אצל דיאטנית קלינית, שכן לא לכל אדם אותן המלצות. בברכה,דנה

09/02/2010 | 09:29 | מאת: לירון

ד.נ. האם יש יתרון בריאותי לבשר לבן לעומת בשר אדום (על האחרון נכתב, מדי פעם, שהוא מסוכן, גם כשהוא רזה)? ולחילופין, האם יש יתרון לבשר אדום רזה על פני בשר לבן רזה? לירון

10/02/2010 | 17:27 | מאת:

שלום לירון, לכל מרכיב במזון יתרונות וחסרונות. אכילת בשר אדום ( והכוונה בעיקר לבקר חלקים רזים) תורמת לרמות הברזל וויטמין B12, ובחלק מהם רמות שומן רווי וכולסטרול נמוכות משל עוף. אם בבשר לבן את מתכוונת לעוף, אין לו שום יתרון תזונתי על פני בקר, ולכן מומלץ לשלב בין השניים בתפריט בשילוב הודו ודגים. בברכה,דנה

10/02/2010 | 21:29 | מאת: לירון

דנה שלום רב, ב"בשר לבן" התכוונתי לבשר חזיר (לבן בשר מועדף ע"י חלק מאורחיי הנוצרים מחו"ל). לכן, אנא תשובתך לשאלתי המקורית עפ"י הכוונה הזאת. תודה. לירון

09/02/2010 | 09:27 | מאת: שרון

חמאה לעומת מרגרינה? בחמאה יש המון שומן רווי אבל היא פחות מתועשת ממרגרינה? מבחינה בריאותית מה עדיף באפייה? דבש לעומת סילאן? מה יותר בריא? בדבש יש פרוקטוז שנחשב טוב לא? מה יש בסילאן? מה עדיף להמתקת משקאות ובישול? תודה לצוות המקצועי על כל הידע!!

10/02/2010 | 17:29 | מאת:

שלום שרון, בין חמאה למרגרינה, אני ממליצה על חמאה ויותר נכון על שמן,בעיקר באפיה. בין דבש לסילאן אין לי העדפה מיוחדת, נטיה יותר לסילאן. פרוקטוז אמנם מעלה פחות סוכר, אך מעלה יותר כולסטרול רע, LDL וטריגלצרידים, לכן הוא ממש לא טוב.ההמלצה, להמנע מהמתקת משקאות ובישול, אם אפשר. לא תמיד אפשר להחליף סוכר בדבש ו/או סילאן, ולכן צריך להתאים למתכון. בברכה,דנה

10/02/2010 | 17:40 | מאת: שרון

דנה שלום, תודה רבה על התשובה!! ועוד הבהרה, אם בדבש יש פרוקטוז שציינת את החסרונות שלו, אז מה יש בסילאן? תודה מראש

08/02/2010 | 15:07 | מאת: מיכל

האם איזומלט יכול לגרום לתגובה אלרגית כמו גרד על העור?

09/02/2010 | 18:19 | מאת:

שלום מיכל, כל דבר יכול בפוטנציאל לגרום לאלרגיה עורית, גם איזומלט. נסי להמנע ולראות אם חל שיפור. נסי שוב וראי אם יש אותה תגובה. בברכה,דנה

08/02/2010 | 10:35 | מאת: גלי

עשיתי כמה בדיקות עקב תלונות על כאבי בטן.. אין לי לוקטוז יש פרוקטוז .אינני אוכלת פירות וכל מה שאסור. אתמול אחרי כוס קפה בשעה. 16.30 הבטן התנפחה וגדלה והייתה לי אי נוחות האם גם הלא רגישים ללקטוז יכולים לסבול מהחלב???

09/02/2010 | 18:17 | מאת:

שלום גלי, יכולה להיות גם רגישות לחלב ללא הוכחה לרגישות ללקטוז. נסי חלב דל לקטוז, וראי אם יש שיפור בהרגשה. בברכה,דנה

06/02/2010 | 23:59 | מאת: חן

האם הפורום הזה מאפשר להוסיף תגובות של גולשים גם לאחר שמנהלי הפורום השיבו על השאלות?

07/02/2010 | 13:33 | מאת:

שלום חן, פורום זה הינו פורום מקצועי, ולכן התשובות צריכות להנתן ע"י אנשי מקצוע. במידה ונחליט שהתשובות ו/או התגובות יכולות לעזור או להוסיף לדברי אנשי המקצוע, בהחלט נאשר הוספה. בברכה,דנה

06/02/2010 | 18:24 | מאת: שגיא

שלום אני בן 17 גובה: 173 משקל: 74 לפני חצי שנה פחות או יותר שקלתי 89. אני רוצה לרדת לפחות למשקל של 69-67 אבל הבעיה שאני רוצה לרדת ממש בכמה שבועות, והבעיה שלי שאני לא אוכל פירות וירקות. ממש כלום עגניה, תפוח, מלפפון. כל דבר שאני אכניס לפה אני פשוט יקיא אותו. בפעם האחרונה שזה היה לפני שנתיים בערך שהלכתי לדיאטנית היא אמרה לי לחזור הביתה, לחשוב על פרי או ירק אחד לפחות ולבוא אליה. ואם אני לא מוצא אז בכלל אין לי מה לגשת אליה. איך שירדתי עד עכשיו זה היה פשוט לא לאכול ממתקים, לשתות מוגז, לאכול בחוץ\לאכול בצק עלים. זהו ממש ככה ועכשיו אני מרגיש כאילו אני בנקודה שאני פשוט לא יורד יותר. אני רוצה ללכת לדיאטנית אבל אני מפחד עוד פעם להתאכזב ושהיא תגיד לי שמע אין מה לעשות.

07/02/2010 | 13:42 | מאת:

שלום שגיא, אני בהחלט מאמינה שירקות ופירות הם חלק חשוב מהתפריט, אך אפשר לרדת במשקל גם בלעדיהם. בכל מקרה, עליך לפנות להמשך ייעוץ, במידה ואתה רוצה לרדת במשקל ולא יכול לבדך. חשוב לשלב גם פעילות גופנית. בברכה,דנה

05/02/2010 | 00:44 | מאת: עדי

יש לי רגישות ללקטוז, ולכן אני שותה חלב מיוחד. האם חלב עז הוא ממולץ יותר האם יש לו יתרונות במקרה שלי, ואם כן, אשמח לדעת, מה הם. תודה מראש

07/02/2010 | 13:32 | מאת:

שלום עדי, ישנם הטוענים כי חלב עיזים נסבל יותר מחלב פרה. גם בחלב עיזים יש לקטוז, אך ככל הנראה, במיד פחותה יותר. ניתן לפתור את הבעיה ע"י הוספת אנזים הלקטאז, שניתן לרכוש ללא מרשם רופא בכל בית מרקחת. בברכה,דנה

04/02/2010 | 11:13 | מאת: ערן

היי אני בן 34 גובה 1.76 משקל 50 ק"ג,אני לא מצליח לעלות את המשקל,במשך כל חיי נפגשתי עם רופאים ותמיד התחלנו בבדיקות כלליות וסיימנו ב"אתה בחור בריא,ואין מה לעשות..." ברוך השם על כך שאני בריא(אין תלונות)אך הדבר לא נראה לי הגיוני מה גם שממש לא נוח לי עם המצב,ככל שאני "מתבגר" קשה לי יותר גם מבחינה גופנית וגם מהמראה...אין לי תיאבון וגם אם "תוקף" אותי רעב (הרגשה שאני רגיל בה)מספיק בחטיף קל כדי להירגע. אני לא מפונק ואני אוכל הכל,לא מקיא,נכנס לשירותים באופן סדיר ונורמאלי. אשמח לתשובה..הארה..עזרה... תודה

04/02/2010 | 14:04 | מאת:

שלום ערן, בדומה לאנשים המנסים לרדת במשקל, גם לאלו הרוצים לעלות במשקל, יש לפנות לייעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית להמלצות בנושא. ישנם תוספים שיכולים לעזור בעליה במשקל. בברכה,דנה

04/02/2010 | 11:05 | מאת: קרן

אני שואלת שוב - האם יש סכנה (מעבר לתופעות הלוואי המוכרות) לקחת את התרופה רדוקטיל? אינני נמצאת בקבוצות הסיכון אותן תיאר המחקר שצוטט בעיתון ובגלל שאין הנחייה ברורה באשר לבטיחותו של הכדור - אני מבקשת לדעת האם לבעלי המקצוע שמשיבים באתר זה יש תשובה ברורה יותר??

שלום קרן, ראי תשובתי לשאלתך הראשונה. בברכה,דנה

לפני כשבועיים פורסמה כתבה בעיתון "ידיעות אחרונות" בדבר מחקר שנערך לאחרונה ובו נמצא כי יש סכנה בלקיחת התרופה "רדוקטיל". לפי הפרסום לקיחת התרופה עשויה להביא למחלות לב ושבץ מוחי. אני לוקחת את התרופה כתשעה חודשים בליווי דיאטה מבוקרת ופעילות גופנית וירדתי כ-21 קילוגרמים עד כה ללא תופעות לוואי. שוחחתי עם רופא המשפחה שלא ידע לתת תשובה חד משמעית כיוון שמשרד הבריאות לא הנחה אותו...אינני לוקחת את הכדור בשבועיים האחרונים אבל חשוב לי לדעת האם יש בידכם מידע אחר - האם אוכל להמשיך עם התרופה עד להשגת היעד או שהסיכונים גבוהים מידי?

שלום קרן, איני מחווה דעה על טיפול תרופתי. שאלה זו עליך להפנות לרופא. דיאטניות לא ממליצות על טיפול זה. בברכה,דנה

04/02/2010 | 01:02 | מאת: דנה

בבדיקת דם התגלה שיש לי פריטין 29 - בטווח הנורמלי אבל המוגלובין HB 11.2 hct 34.9 mch 25.8 mchc 32.2 mcv 80.2 ויטמין B12 במצב טוב - 446 RBC 4.35 - גם תקין האם המצב מצביע על אנמיה? לפי מה שהבנתי, מאגרי הברזל שלי במצב תקין אך יש לי עדיין חוסר בהמוגלובין. אשמח לתשובה

04/02/2010 | 14:06 | מאת:

שלום דנה, לפי רמות הפריטין הנמוכות שלך, חסר לך ברזל. צריך לבדוק רמות ברזל וטרנספרין ולהחליט על תוסף ברזל. בברכה,דנה

03/02/2010 | 19:21 | מאת: סטלה

ד.נ. האם יש הצדקה כלשהיא לאכול בשר בקר, הידוע כמסרטן? ושאלה נלווית: האם גם בשר לבן מסרטן? תודה. סטלה

03/02/2010 | 20:04 | מאת:

שלום סטלה, ראשית עלי לתקנך בשר בקר אינו מסרטן. כל המחקרים שהראו קשר בין צריכת בשר אדום לסרטן היו מחקרים הסתכלות ומחקרים אפידמיולוגיים שהקשר בין בשר בקר לסרטן הינו נסיבתי בלבד, ולא סיבתי. כמו כן מדובר על צריכה גבוהה, אכילה של בשר אדום על בסיס כמעט יומי. כמו כן, צורת הבישול קריטית ביותר, כאשר הבעייתי ביותר הוא צליה על גחלים. מומלץ וכדאי לשלב בשר בקר בתפריט, חלקים רזים, בבישול, 1-2- פעמיים בשבוע יחד עם שילוב של בשרים אחרים כגון עוף, הודו וכמובן לשלב דגים. בשר לבן נכנס לקטגוריה של בשר אדום במחקרים, וכלן גם ממנו אפשר לצרוך במינון סביר. בברכה,דנה

03/02/2010 | 16:07 | מאת: שרון

אני אישה בריאה, מעל גיל 35, לוקחת (כמעט) כל יום את תוספי המזון הבאים: מולטי וימינים (כולל לוטאין)- 1 טבליה ליום; ויטמין סי - 500 מ"ג; אומגה3 - 3 קפסולות ~ 1000 מ"ג; קואנזים קיו10 - 60מ"ג; השאלה היא - האם ניתן לקחת את כל הטבליות יחד בפעם אחת ביום, או שמא יש השפעות הדדיות בין חלק מהחומרים שמתווים את לקיחתם בנפרד? * כמו כן, האם כדאי לפצל את לקיחת 3 טבליות ה"אומגה3" לפעמיים ביום? * אם ארצה לקחת גם ויטמין די, האם אצטרך לקחת אותו בנפרד? * כנ"ל לגבי סידן - אם ארצה לקחת סידן, האם אצטרך לקחת אותו בנפרד? תודה!!

שלום שרון, ראשית, תמיד כדאי להתייעץ עם רוקח בנושא, זוהי מומחיות שלו. ככל הידוע לי אין בעיה לשלב בין התוספים שאת נוטלת. לגבי פיצול אומגה 3, אין לי תשובה משכילה. אם תרצי לקחת ויטמין D, גם אין בעיה לקחת עם כולם. סידן רצוי לקחת חצי שעה אחרי הארוחה לא נוכחות ברזל. בברכה,דנה

03/02/2010 | 15:29 | מאת: קרי

היי האם לחולי G6PD מותר לאכול תורמוס?

03/02/2010 | 20:10 | מאת:

שלום קרי, ככל שידוע לי מהספרות, אין בעיה עם תורמוס, אך רצוי להתייעץ עם מומחה למחלה. בברכה,דנה

03/02/2010 | 10:46 | מאת: אפרת

האם לאחר מחלה ויראלית של הקאות ושילשולים מומלץ להמשיך לתת פרוביוטיקה כלומר לאחר שהילד כבר לא משלשל ולא מקיא?

04/02/2010 | 07:57 | מאת: נועה לייטרר

אפרת שלום! מתן פרוביוטיקה אינו מזיק. השאלה עד מתי יש צורך אמיתי במתן? המלצתי (שאינה מבוססת על מחקרים אלא עת התרשמות מהשטח) היא להמשיך במתן עד כשבוע לאחר תום השלשולים. בברכה, נועה

04/02/2010 | 07:58 | מאת:

אפרת שלום! פרוביוטיקה אינה מזיקה ואין מניעה להמשיך לנוטלה. השאלה היא עד מתי יש צורך לנוטלה? המלצתי (המבוססת על התרשמות מהשטח) היא שרצוי להמשיך עד כשבוע לאחר תום השלשולים. בברכה, נועה

03/02/2010 | 08:48 | מאת: אליסה

שלום, בתי בת שנה וארבע, סובלת מכוויות בטוסיק בגלל קקי מאוד חומצי , כנראה בעת בקיעת שיניים. התחלתי לפני שבוע לתת לה פרוביוטיקיד. השאלה- האם זה אמור לאזן את החומציות? תוך כמה זמן זה מתחיל להשפיע? המינון הוא 2 כפיות ליום- לחלק לכפית בוקר, כפית ערב? תודה

04/02/2010 | 07:51 | מאת:

אליסה שלום! 1. צריך לטפל מקומית בטוסיק במשחות, ללא קשר לטיפול מסוג אחר. 2. קקי חומצי נגרם לעיתים בשל סוכרים שאינם נספגים ומגיעים לצואה. ניתן להחליף את התמ"ל לכזה ללא לקטוז (יש גם למטרנה וגם לסימילאק) למשך קופסא אחת ואח"כ לחזור לרגיל. כמו כן להמנע ממתן חלב נוזלי למשך שבוע. 3. פרוביוטיקה יכולה תאורטית לסייע כי תקופת בקיעת השיניים מאופיינת בירידה מסויימת בתפקוד החיסוני. לא הייתי עוצרת את הנשימה לאפקט דרמטי. יותר אפקטיבי לנקוט בשתי הפעולות שציינתי בתחילה. בברכה, נועה

03/02/2010 | 02:52 | מאת: נ.

האם שתית מי ברז שמורתחים באופן קבוע מונעת מאיתנו לקבל את כל הערכים התזונתיים שיש במי הברז ושחשובים לגופנו?

03/02/2010 | 15:44 | מאת:

שלום, לרוב אין פגיעה, כי התעולת העיקרית היא מינרלים, שלא נפגעים משמעותית מההרתחה.כמו כן, אין המלצה להרתיח מי ברז, רק במצב של זיהום ידוע. בברכה,דנה

02/02/2010 | 21:36 | מאת: מאיה

שלום! מה יותר בריא לשים בסלט: חסה ערבית או עלי בייבי שקונים בשקית? כי שמעתי שבחסה אין בכלל ערך תזונתי רב. תודה

03/02/2010 | 15:42 | מאת:

שלום מאיה, אין העדפה, שניהם בעלי ערך תזונתי דומה. בברכה,דנה

02/02/2010 | 16:08 | מאת: יוליה

שלום. יש לי ילדה בת 4.5 חולת סרטן כלייה. מקבלת כימותרפיה. התחלתי לתת לה תוספי מזון כמו סילניום 75 מג + וויטמיןE . גם וויטמין D וQ10. בנוסף קניתי תמציץ רימונים ומתכוונת לתת לה. האם יש הגבלות בכמויות תוספי מזון לילדה בגיל הזה? יש לציין שהיא אוכלת אוכל מגוון ובנתיים לא סובלת מחוסר תאבון תודה מראש

יוליה שלום! למרות ההנחה הבסיסית שאנטיאוקסידנטים (כל סוגי התוספים שאת נותנת), יכולים לסייע לשמירה מפני הנזק שבטיפולים האנטיסרטניים, אין מידע חד משמעי בנושא. חשוב לדעת שמחקרים שנעשו בנושא היו במבוגרים החולים בעיקר בסרטן השד והפרוסטטה. קשה לצאת במסקנות בנוגע לילדים... המלצתי החמה היא להצמד למינונים המומלצים למצבי בריאות ותו לא.30 מק"ג ליום של סלניום, 7 מ"ג ליום של ויטמין E ו - 5 מק"ג (200 יחב"ל) של ויטמין D. אין המלצות שנקבעו לילדים בנוגע לQ10 וצריך להתייעץ עם הרופא (זה גם מאוד תלוי בטיפול התרופתי שהיא מקבלת). מיץ רימונים מבחינתי הוא מזון ואין מגבלה בשימוש. בברכה, נועה

01/02/2010 | 20:00 | מאת: מורן

שלום לכם, מדוע משתנה הערך הקלורי למאה גרם כאשר אוכלים חומוס קלוי לעומת חומוס מבושל? האם "סיפור" הקלוריות לא אמור להיות כמו עם עגבניות- מול עגבניות מיובשות- כלומר אותו ערך קלורי למאה גרם פשוט צריך לאכול פחות בגלל ששוקל יותר כאשר קלוי... כנ"ל לגבי פולי סויה קלויים- שהיום גילית שיש בהן 450 קלוריות למאה גרם- המון קלוריות- למרות שזהו כביכול "חטיף ממולץ" לנשוש... תודה

שלום מורן, זה רק עניין של משקל בעיקרון, פשוט יש הרבה יותר גרגרים של חומוס מיובש ב- 100 גר' מאשר גרגרים רגילים ב- 100 גר'. מעבר לכך, לעיתים מוסיפים להם שמן בתהליך הקליה. בברכה,דנה

01/02/2010 | 15:19 | מאת: דנה

תזונאית המליצה לי להוריד קמח לבן מהתפריט היומי שלי. רציתי לשאול האם מוצרים המופקים מחיטת דורום נחשבים לקמח לבן? אני חייבת לציין שאני משתדלת לאכול חיטה מלאה, אבל זה לא כל כך טעים לי ואני יודעת שיהיה לי קשה להתמיד בזה, לכן רציתי לדעת אם דורום הוא תחליף טוב עבורי? תודה.

03/02/2010 | 15:40 | מאת:

שלום דנה, דורום הוא סוג של חיטה, אשר ממנה מייצרים קמח ליצור פסטה. יש המייצרים פסטה מקמח שמקורו בחיטה מלאה, קמח לבן ועוד. ההבדל העיקרי בין קמח דורום לבין קמח לבן הוא החלבון, בחיטת דורום יש יותר חלבון ופחות פחמימות מקמח לבן, אך לא בהבדל משמעותי. כמובן, ככל שהקמח עובר פחות עיבוד, הוא מכיל יותר סיבים תזונתיים, לכן קיימת אפשרות, שדורום עשיר יותר בסיבים תזונתיים, ולכן אולי יותר מזין. מבחינת ערך קלורי אין כל הבדל. הבדל נוסף הוא במבנה הקמח, קמח שמקורו מחיטת דורום נחשב קשה יותר ומותאם בעיקר לייצור פסטה. בברכה, דנה

01/02/2010 | 14:35 | מאת: דליה

שלום רב אני לא תזונאית אולם אני מתעניינת מאוד בנושא של אכילה בריאה (מבחינת ויטמינים, מירלים וכו'). אודה מאוד על הפנייה לספרות מומלצת בנושא, בביקור האחרון בחנות הספרים עמדתי המומה מול כמות הספרים (לצערי בעיקר בנושא של דיאטת הרזיה).אני מחפשת ספר אחד או שניים של כותבים רציניים ומוסמכים בתחום. אני לא מחפשת ספרים עם כל מיני דיאטות הזויות ואופנתיות אלא ספר שיכול לספק ל מידע בסיסי אך מקיף בנושא של תזונה בריאה. תודה רבה דליה

03/02/2010 | 15:38 | מאת:

שלום דליה, ישנו ספר שיצא לאור לפני כשנה שנקרא " האינטלגנציה של התזונה" בו פרקים נרחבים בכל הנושאים החך מינקות ועד גיל הזהב. בברכה,דנה

31/01/2010 | 21:15 | מאת: סוזי

שלום!! ברצוני אם יש הבדל בין לחם קל מחיטה מלאה ללחם קל מקמח מלא ואם כן מה ההבדל?? מחכה לתשובה, תודה מראש סוזי

01/02/2010 | 11:19 | מאת:

שלום סוזי, אין שום הבדל, חיטה מלאה וקמח מלא זו אותה הכוונה. בברכה,דנה

31/01/2010 | 15:13 | מאת: דנית

רציתי לדעת אם צואה ירקרקה רירית.שלפני מספר ימים הייתה גם קשה היא סימן למשהו שמצריך ללכת לרופא?

01/02/2010 | 11:21 | מאת:

שלום דנית, אם זה משהו חד פעמי, אין צורך בפניה לרופא, אם התופעה ממשיכה מספר ימים, פני לרופא. בברכה,דנה

31/01/2010 | 14:54 | מאת: שירה

שלום וברכה, הנני בת 47,בריאהובעלת משקל עודף של 25 ק"ג.לפני 3 חודשים התחלתי לאכול לפי תפריט בריא ומאוזן בהיקף של 1000-1400 קל' ליום וכן הנני הולכת 4-5 פעמים בשבוע 6 ק"מ כל פעם ומתאמנת בפילאטיס קרקע ומכשירים שעתיים בשבוע . למרות כל המאמצים הורדתי עד כה רק 7.5 ק"ג . מה יכול מקור הבעיה? רוב תודות שירה

שלום שירה, אין לך שום בעיה, ירידה של 7.5. ק"ג בתוך 3 חודשים הינה ירידה מצויינת, מבוקרת ונכונה. הטווח התקין לירידה הוא 0.5-1 ק"ג בשבוע, ואת בהחלט בטווח התקין. המשיכי כך ותראי שתרדי עוד. בירידה במשקל חשוב גם להתסכל על היקפים ואחוז שומן, ולא רק על המשקל, שלרוב משקף ירידה במסת שומן + צבירת מסת שריר. בברכה,דנה

31/01/2010 | 14:03 | מאת: ורד

אני שומרת על תפריט דל בשומנים "מזיקים" עקב ערכי כולסטרול גבוליים. השאלה האם לחם/עוגה שמכילים כמות גדולה יחסית של אגוזי מלך אפויים מזיקים במקרה כזה (ידוע לי שאגוזי מלך טריים נחשבים דווקא טובים אבל מזונות רבים משנים את ערכם התזונתי לאחר חימום). יש לציין כי מבחינת ערך קלורי (=השמנה) אין לי בעיה.

31/01/2010 | 14:53 | מאת:

שלום ורד, אגוזי מלך מאבדים מיתורנותיהם התזונתיים בנוגע להורדת כולסטרול בחימום, ולכן אין לייחס להם תכונות מועילות בדרך זו. הדרך הנכונה היא לצרוך אותם בצורתם הטבעית. בברכה,דנה

01/02/2010 | 07:10 | מאת: ורד

תודה על התשובה, אך זו לא הייתה השאלה... אני יודעת שהאגוזים האפויים לא מועילים, אך השאלה היא האם הם *מזיקים* בצורה זו

31/01/2010 | 12:11 | מאת: צפורה

קיבלתי במייל את הכתבה להלן .עד כמה הדברים נכונים ומדויקים?תודה. שמן קנולה - שמן מנוע לפני שמתחיל שבוע הטיגונים, כדאי שתדעו: שמן קנולה יועד במקור למנועי אוניות, ואז קרה לו נס שיווקי שהכניס אותו למטבח שלכם. שרי אנסקי שרי אנסקי | 12/12/2009 8:50 שמן קנולה. תיכנסו לכל סופר או חנות מכולת בארץ ותראו את הנס: נס למי שמייצר אותו בזול, למי שמייבא אותו בזול ולמי שמשווק אותו ביוקר. אלא שעבורנו, הצרכנים, כלל לא מדובר בנס. מה זה קנולה? על פניו, נראה שזה הצמח עם הפרחים הצהובים שמצולם על תווית הבקבוק. לצמח הזה בכלל קוראים לפתית, אבל היצרנים לא יכולים היו בשום פנים ואופן לשווק "שמן לפתית", מצמח הלפתית ניתן להפיק גז חרדל והוא גם קשור לתזונת הפרה המשוגעת. אז קראו לו קנולה. ובשמו המלא: Canadian oil, low acid. כלומר , הקנולה הוא שמן קנדי שמופק מלפתית עם חומצות מופחתות. למעשה, גידול הלפתית לשמן התחיל בקנדה כבר ב-1936, אך השמן יצא בצבע ירוק זוהר והכיל כמות גבוהה של חומצות ארסיות שבמינונים גבוהים עלולות להיות רעילות. לכן, הוא שווק לשימון מנועי אוניות הצי הסוחר. אף אחד לא העלה בדעתו לטגן בו סופגניות או צ'יפס ואפילו החיות או הזבובים, בעזרת החושים הטבעיים שלהם, לא התקרבו אליו. למעשה, מ-1968 התחילו לבצע בקנדה הכלאות גנטיות בין זנים שונים של לפתית כדי לקבל שמן בעל תכונות טובות יותר. בשנות השבעים הם הצליחו ומאוחר יותר לקחו גאונים שיווקיים את השמן הזול של המוטציה הגנטית הזו והסבירו לעולם שהצליחו לייצר את השמן הבריא בעולם אחרי שמן הזית. ותפסיקו להיות תמימים - אפילו השם "קנולה", שמתחרז עם גרנולה, נבחר במטרה ליצור אצלכם הרגשה של בריאות. כן, זה טריק שיווקי מבריק שמחזק את מגמת הבריאות שמנסים לשייך לשמן הזה. אך האם שמן קנולה באמת בריא? ולמי? לי נדמה שהשמן הזה הוא רק דוגמה ומופת לשיווק מתוחכם. מניפולציה צינית שתכליתה לייצר כסף קל, והיא מתאפשרת רק מפני שרוב הציבור אינה מתעניין בייצור מזון. וזה, כנראה, הדבר העיקרי שלא בריא. השם החדש מספק כיסוי מושלם לאינטרסים המסחריים. מדובר, כמובן, במיליארדים של דולרים. קנדה וארצות הברית נחשבות ליצרניות וליצואניות שמן הקנולה הגדולות בעולם, אבל לא ממש לצרכניות - אף על פי שהיצרנים מודים שהשמן פותח מהלפתית, אבל מתעקשים שבאמצעות הנדסה גנטית כבר לא מדובר בלפתית, אלא ב"קנולה". את השמן צורכים בעיקר בדרום מזרח אסיה, מקסיקו, אפגניסטן וישראל. אנחנו, הישראלים, קנינו את הקנולה כאילו מדובר בתרופה להורדת לחץ דם וטיפול מונע בסרטן ולא רק בשמן לטיגון. לכן, העובדה שבמכולות אצלנו כבר כמעט אי אפשר להשיג שמן שאינו קנולה היא נס פך השמן. של היצרנים והמייבאים, כמובן. את העובדה ששמן הקנולה הפך לשמן הנפוץ ביותר בארץ - ועוד כזה שהקונים סוברים שהוא בריא משמנים אחרים לטיגון - אפשר להסביר במילה אחת: נס. הילת הבריאות של השמן הזה נהנית, כמובן, ממחקרים שאת עלותם מממנות החברות שמייצרות אותו, ושהתוצאות שלהם מספרות לכולנו את מה שנעים לשמוע: בשמן קנולה יש חצי מכמות השומן הרווי שיש בשמנים צמחיים אחרים, הקנולה מכיל כמות כפולה של חומצות אלוהיות כאומגה 3 ואומגה 6, שאותן הגוף לא מייצר בעצמו. שתי החומצות הללו הפכו לשם קוד לטרנד הבריאותי של העשור, ונדמה לי שאף אחד לא תהה כמה חומצות כאלה אדם צריך. אגב, אסור לשכוח שאומגה 3 מצויה בעיקר בדגים וגם באבוקדו, שקדים, אגוזים, שומשום וטחינה ואפילו בתה ירוק. בין השורות של המחקרים האלה אפשר לקרוא את האמת: שמן צמחי מסוג קנולה יכול להפוך לפעמים, בחלקו, לאומגה 3. ליתר דיוק: הגוף יודע להפוך אותו, בחלקו, לאומגה 3. אלא ששומן רווי רע לגוף, כי הוא עלול לגרום לעליית הכולסטרול בדם, ומקורו בעיקר בשומן מן החי. שומן חד בלתי רווי טוב לגוף ונמצא בשמני תירס, שמני חמניות ושמני סויה. שמנים כאלה גם מכילים את החומצות האלוהיות שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו. גם החוקרים שעובדים בור חברות השמן יגידו לכם שמבחינת כמות האומגה ההכרחית לגוף שלכם, אתם מכוסים - ולכן רשאים לבחור את השמן שהכי טעים לכם. אגב, תבדקו באינטרנט. אפילו אני כבר למדתי לגגל "שמן קנולה" באנגלית ולהיבהל (בעברית התוצאות ממש נפלאות). גם אם האינטרנט מלא בלא מעט שטויות והפחדות, הוא מספק נתונים שאי אפשר להתעלם מהם. אחד מהם מלמד שבדומה לשומן הטראנס שנמצא במרגרינה מתועשת, גם הנזק לו גורמים החומרים שנמצאים בשמן הקנולה יבואו לידי ביטוי רק בעוד שנים רבות. בינתיים אפשר ללמוד באינטרנט איך לערוך ניסיונות עם שמן הקנולה. למשל: טבלו בד בשמן קנולה ובד נוסף בשמן צמחי אחר. אחר כך ספרו את מספר הפעמים שבהן כל בד צריך לבקר במכונת הכביסה בטרם יירד ממנו כתם השמן. ושלא תדעו איך וממה מייצרים גז מדמיע. אבל עזבו את האינטרנט, לדעתי שמן קנולה פשוט לא ראוי לטיגון משום שיש לו ריח נורא. החוק העתיק, הבדוק, החכם והחשוב ביותר בכל מה שנוגע למה שאנחנו מכניסים לפה ולגוף הוא: אוכל שמריח רע, הוא אכן רע ולא ראוי למאכל.

31/01/2010 | 14:51 | מאת:

שלום ציפורה, עניתי כבר בנוגע לכתבה זו לפני כחודש. ערכי חיפוש בפורום זה תחת השם " קנולה" ותוכלי לראות את כל השאלות והתשובות בנושא. בברכה,דנה

30/01/2010 | 22:59 | מאת: קארין

דנה שלום בבדיקת צפיפות העצם גיליתי שיש לי בריחת סידן אני נוטלת כדורים להעלאת הסידן מה עליי לעשות בכדי לגרום לעליית הסידן? לתשובתך אודה קארין

31/01/2010 | 14:50 | מאת:

שלום קארין, עליך להתייעץ עם רופא מומחה לבריאות העצם, לברר צורך בתוספת ויטמין D. ובהמשך ייעוץ פרטני בהתאם לבדיקות אחרות אצל דיאטנית קלינית. בברכה,דנה

30/01/2010 | 22:58 | מאת: מוטי

דנה שלום! אני סובל מלחץ דם גבוה ולוקח כדורים להורדת לחץ דם מהם מוצרי המזון או פעילות גופנית שאת ממליצה לי לעשות על מנת להוריד את לחץ הדם? שאלה נוספת: נאמר לי שתבלין קינמון- אם אוכלים כף כל יום גם כן עוזר בהורדת כולסטרול. האם זה נכון לתשובתך אודה

31/01/2010 | 14:49 | מאת:

שלום מוןטי, עליך להקפיד על דיאטה דלת מלח, להוריד מזונות עיתרים בנתרן, כגון שימורים, פיצוחים, חטיפים מלוחים, גבינות מלוחות ועוד. להעשיר את התפריט בירקות, דגנים מלאים ( חיטה מלאה, שפון, שבולת שועל), להקפיד על מורי חלב דלי שומן ומועשרים בסידן, פעילות גופנית אירובית, 1/2 שעה לפחות כל יום ( הליכה, ריצה, שחיה, אופניים). הגבלת כמות הלאכוהול ל- 1-2 מנות ליממה, הפסקת עישון, וירידה במשקל למשקל תקין. לגבי הקינמון, יותר משפיע על רמות סוכר, אך לא מזיק לנסות השפעתו על כולסטרול. בברכה,דנה

בגיל שנה נמצא מבדיקות דם כי יש צורך לתת לבני תוספת ברזל . ההנחייה שניתנה ע"י רופאה 12 טיפות ברזל כל יום במשך חודשיים ובשר כל יום. חלפו חודשים. עדיין לא חזרתי על בדיקת דם. אני שוקלת להוריד בשר ולא לתת כל יום. אודה להתיייחסות בנושא. לידיעה , בני במעון ויצו. התזונה במעון איננה כוללת בשר אלא חלבון סויה וקציצת דג. מודה לתשובתכם. מרב

מרב שלום! בגיל הילדות, צריכת ברזל קריטית להתפתחות. זה מרכיב שלא ניתן לוותר עליו. כשקיים חסר (ואף אנמיה), לא ניתן לטפל בזאת באמצעות תזונה ולכן נוטלים תוסף. יחד עם זאת, התזונה העשירה בברזל מסייעת לרמות הברזל שהגיעו לנורמה, להשאר כאלו. הברזל בתזונה חשוב לשמירה על רמות תקינות. לכן, הכרחי לתת בשר כל יום, עם עדיפות לבשר בקר והודו אדום. עוף דל מאוד בברזל. כמו כן שימוש בתמ"ל המועשר בברזל, דייסות מועשרות, דגני בוקר מועשרים וכדומה, מאוד מסייע. בנוסף, כדאי להמנע משתיית חלב פרה בכמות העולה על 2 כוסות כי הוא פוגע בספיגת הברזל. בברכה, נועה

29/01/2010 | 14:48 | מאת: מיקי

שלום, אני בת 34, בריאה באופן כללי, בשנה האחרונה השתדלתי להמעיט באכילת בשר וכניראה זה מסביר את רמת ההמוגלובין הנמוכה בבדיקות דם אחרונות, עכשיו הבנתי גם למה הרגשתי יותר עייפה ופחות עירנית בחודשים אחרונים.רופא המשפחה שלי אמר לי להקחת תוסף ברזל, והתחלתי לקחת מאתמול... השאלה שלי תוך כמה זמן מרגישים שיפור? והאם במצב של המוגלובין נמוך מאוד ( HB=10.7) כדי להפחית או להגביר פעילות גופנית? תודה מראש ויום טוב

31/01/2010 | 14:48 | מאת:

שלום מיקי, איני יכולה לומר לך מתי תרגישי טוב, ייצור כדוריות דם אדומות חדשות לוקח מספר שבועות, ולכן שינוי אולי תרגישי תוך חודש חודשיים, אם ההמוגלובין יעלה. אין סיבה להפחית פעילות גופנית, אלא אם כן אינך מרגישה טוב ואת סובלת ממחלת לב או יתר לחץ דם. בברכה,דנה

29/01/2010 | 14:17 | מאת: לאה

שלום רב! ברצוני לשאול 2 שאלות בבקשה: שאלה 1: האם אתם מכירים את הממתיק המלאכותי "סוכר לייט"? האם הוא באמת יותר טוב מממתיקים מלאכותיים אחרים? שאלה 2: האם נתרן 14 מ"ג עבור טבליה אחת של ממתיק מלאכותי זה הרבה? (קחו בחשבון שאני יכולה לצרוך אפילו 12 טבליות ביום). ואני אסביר למה אני שואלת. בסוכר לייט בשקיות יש 0 נתרן ואילו בסוכר לייט טבליות יש 14 מ"ג נתרן לטבליה. הטבליות זולות משמעותית ביחס לשקיות. האם שווה לי לשלם יותר? תודה!

31/01/2010 | 14:45 | מאת:

שלום לאה, 1. כן, אני מכירה היטב. נכון לעכשיו הוא ממתיק מלאכותי עדיף על אספרטיים ואצוסלפאם קיי, למרות שאין הוכחות שאלו מזיקים בצריכה מוגבלת. 2. בהנחה שאת צורכת 12 טבליות ליממה, כלומר כ- 160-170 מ"ג נתרן רק מהסוכרזית. כל עוד את שומרת על צריכת נתרן סבירה של 3-4- גר ליממה, אין בכך בעיה. מטרת הנתרן לגרום לטבליות להתמוסס יותר טוב במים חמים.אם אינך צריכה לשמור על הגבלת נתרן קשה, אין בכך בעיה. בברכה,דנה