פורום תזונה קלינית
שלום, כעבור כמה זמן בערך המוצר מתחיל להשפיע? רכשתי היום את המוצר, רציתי לדעת האם אפשר לצרוך אותו במהלך ההריון?
שלום סאשה, לא רשמת באיזה מוצר מדובר. בברכה,דנה
אישתי מתופלת בקומדין, אמרו לה להימנע מאכילת דג סלמון ומשמן זית האם זה נכון?
שלום זאב, בלנוטלי קומדין יש להמנע מצריכה מוגברת של ויטמין K. בסלמון ובשמן זית אכן יש ויטמין K, אך אם היא רגילה לאכול מזונות אלו והיא מאוזנת מבחינת INR, אין צורך להמנע ממזונות אלו. יש לשמור על דיאטה קבועה של ויטמין K, ורצוי להמנע משינויים דרסטיים בדיאטה. בברכה,דנה
תודה דנה
דנה פיספסת את השאלה. רופאים חוששים מהגברת דילול הדם על ידי אומגה-3 שבסלמון כאשר נוטלים קומדין. דרך אגב גם זה שטויות.
שלום לדיאטנית, האם שתיית כוס חלב ביום+אכילת גבינות יומיומית+אכילת בשר בקר פעם-פעמיים בשבוע גורמים נזקים גדולים לבריאות בטווח הארוך, כפי שמייחסים להם מחקרים שונים? אסתי
שלום אסתי, לא אין בכך כל בעיה, כל עוד מדבור בגבינות דלות שומן ( 3-5%) ובשר בקר רזה, לא מטוגן. בברכה,דנה
דנה שלום רב, תודה על תשובתך. שאלתי התבססה על טענה ששמעתי בהרצאה, לפיה ככל שמזון מכיל כמות גבוהה יותר של חלבון מהחי, הוא מעמיס יותר תוצרי פירוק חומציים על מחזור הדם, הלוקחים סידן מהעצמות לצורך איזון רמת pH בדם. האם יש משהו בטענה זו?בברכה, אסתי
שלום דנה. 2 שאלות: זה נכון שמוצרים מעובדים כמו טחינה או טופו מכילים הרבה פחות אוקסלטים-חומצה פיטית ואוקסלית מהגרגירים?
שלום, לצערי, אין לי תשובה משכילה בנושא ואין מידע עדכני. בברכה,דנה
שלום רב, לפני כשלושים שנה אובחנתי עם סכרת נעורים, לפני כעשר שנים נוסף הצליאק ועכשיו לכבוד השנה החדשה נאמר לי כי ישנה עדות לתת ספיגה של לקטוז ועלי להמנע ממוצרי חלב. בבדיקה שהערכה לי נמצא עי לאחר 90 דקות ריכוז המימן עלה ל- 35 ולאחר 120 דקות ל- 88. מכיוון שאני מאוד מוגבלת באוכל (בשל מחלות רקע קודמות) ואינני מוצאת באינטרנט מידע אשר יסביר לי מה מותר ומה אסור לצרוך אני מאוד מבולבלת. בכל הקשור לצליאק והסוכרת הכל ברור וחד משמעי: אסור קמח על מוצריו השונים הסכרת שלי מאוזנת ואני מטופלת במשאבת אינסולין), אך בכל הנוגע למוצרי החלב אינני מצליחה להבין למי מותר מה וכמה. הדיאטניות של קופת החולים לא הצליחו לעזור לי ואני ממש אשמח לעזרה והכוונה. תודה רבה דנה
שלום דנה, ראשית, זה בהחלט מגביל, אך יש לבדוק עד כמה את רגישה. רגישות ללקטוז הינה בעלת טווח רחב ויש להבדיל בין מזונות עישירם בלקטוז, כגון חלב, לבן לעומת דלים יותר כגון גבינה לבנה וקוטג', לעומת ממש קלים לעיכול, כגון גבינה צהובה וגבינות קשות אחרות. יש לך בהחלט מספיק מגוון של גבינות ומצרי חלב שניתן לצרוך, יש חלב דל לקטוז, את יכולה לנסות יוגורט ביו, ולראות מהי התגובה, והכי חשוב, את יכולה לקחת את האנזים לקטאז לפני ארוחה חלבית, וזה בהחלט יכול לשפר את נושא הרגישות. יש כאלו שעוברים למוצרי סויה, אך אין הכרח. יש כאלו שמגיבים טוב יותר לחלב עיזים/כבשים או נאקות. בברכה,דנה
הי דנה, תודה רבה על תגובתך למיטב הבנתי הרגישות שלי מתבטאת בפירוק הסוכר שחלב. האם הכוונה שאני יכולה לצרוך גבינות קשות אך לא משקה חלב? במידה וכן, האם ניתן למצוא רשימה של מוצרים אסורים ומותרים? (כמו שמפרסמת עמותת הצליאק) מחיפוש שאני ערכתי לא מצאתי, או שבכלל כל הנושא הוא בגדר ניסוי וטעיה וכל אחד ע"פ תגובתו האישית המוצרים השונים. שאלה נוספת, מהו האנזים של לקטאז? האם הוא במרשם רופא? וכמובן האם אני בשל מגבלותיי יכולה לקחת אותו?
הייתי רוצה לשלב בתזונה שלי לחם . יש לציין שאני מתאמנת במכון כושר 3 פעמים בשבוע . בת 25 גובה 1.55 במשקל של 53 ק"ג . אני שמעתי שלחם מחיטה מלאה ובמיוחד אם זה בגט , לא בריא בכלל.. איזה לחם הכי מומלץ ומזין לתזונה נכונה של הגוף? אני אודה לך על תשובה בהקדם . תודה רבה !
שלום מור, הלחם המומלץ ביותר לשילוב בתפריט הוא לחם שיפון, 70%. ניתן למצוא בכל מאפיה וסופר. בברכה,דנה
שמתי לב שאם אני משרה קטניות עם סודה..אני מקצר את זמן ההשרייה של הקטניות ל10 דקות והם יוצאות רכות,לעומת זה ללא השרייה עם סודה אני צריך להשרות 8 שעות רק עם מים ואני מגיע לאותה תוצאה,השאלה היא אם ההשרייה הקצרה עם הסודה היא בעייתית?או שכדאי להשרות 8 שעות?
שלום אלעד, למיטב ידיעתי אין בעיה בהשריה זו.השריה של קטניות נועדה בעיקר לקצר זמן בישול ולהוריד את הוסכר שגורם לגזים. אין חובת השריה, ובישול בסיר לחץ יעשה את אותו האפקט. בברכה,דנה
ביום חמישי הקרוב יש לי שתי בחינות בגרות בשעות 13:00-15:30, 18:00-20:30. רציתי לשאול מה מומלץ לאכול ביום כזה, בעיקר עקב חשש שאכילה של ארוחה עיקרית לפני אחד מהמבחנים תגרום לעייפות ונמנום שיפגעו בריכוז במבחן. מה כדאי לאכול בבית ומתי? איזה אוכל כדאי להביא למבחן? יש לציין שכרגע אני על תפריט שקיבלתי לפני זמן די רב מדיאטנית קלינית ואני מתחילה בעוד שבוע טיפול אצל דיאטנית חדשה. כרגע עוד אין לי עם מי להתייעץ ולכן פניתי לפורום הזה. בתודה מראש...
שלום מיכל, במסגרת פורום זה איני נותנת תפריטים מלאים, אך אני יכולה לתת לך עצה לך לגבי מזון שכדאי לקחת עימך לבחינה או לאכול במהלך היממה. בהחלט לא רצוי ארוחות גדולות וכבדות שגורמות לישנוניות, כגון בשר בכמות גדולה. רצוי פחמימות , גם זמינות וגם מורכבות. לדגומה: כריכים מחיטה מלאה או שיפון + דבש, ריבה ללא תוספת סוכר, אבוקדו+ ביצה, דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, מיץ פירות סחוט, ואפשר גם לשלב חטיף שוקולד עד 150 קק"ל ופירות בעיקר בננה שנוחה לאכילה גם בזמן בחינה. בהצלחה, דנה
שלום בעלי הוא גבר ברי בן 36 שלאחר בדיקת דם התגלה אצלו כולסטרול מאוד גבוהה העומד על 300 כאשר הLDL עומד על 200. רופא המשפחה נתן לו מרשם לכדורים. שאלתי היא האם יהיה זה נכון לקחת כדורים החל מגיל כה צעיר והאם ישנה דרך נוספת לטפל בבעיה? במידה והכדורים הכרחיים, האם ניתן לקחת אותם תקופה מסויימת, שלאחריה לשמור על תזונה נכונה ללא הכדורים? תודה
שלום נטלי, בגלל הרמה הגבוהה, לא הייתי מחכה ומתחילה מיד בטיפול. לתרופות להורדת כולסטרול אפקטים חיוביים נוספים מעבר להורדת כולסטרול. כמובן שיש לשלב את הטיפול התרופתי עם תזונה נכונה, פעילות גופנית אינטנסיבית והפסקת עישון. לרוב לא מורידים טיפול בכדורים, שכן אלו אפקטיבים ביותר, אך תמיד אפשר לשנות, בתנאי שהמטופל הוכיח נכונות לאורח חיים בריא לפחות למספר שנים ולא חודשים. פנו לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
ד.נ. קראתי טענה שאכילת גלוטן יוצרת בגוף האדם שכבת דבק שנדבקת לאורך דפנות המעי, פוגעת במעי הדק, משבשת את ספיגת המזון וגורמת לתחלואים שונים. האם יש גרעין של אמת בטענה כנ"ל, כשמדובר באנשים שלא מורגשת אצלם רגישות באכילת לחם המכיל גלוטן? נוגה
שלום נוגה, הטענה כמובן אינה נכונה, ואין לה כל ביסוס מדעי. לא נוצר במעי דבק או כל שכבה פוגעת אחרת בעקבות אכילת גלוטן. ישנה בעיה עם גלוטן רק באנשים בעלי אלרגיה מוכחת לגלוטן אשר פודגעת ברירית המעי כאשר לא שומרים על דיאטה נוטלת גלוטן. בברכה,דנה
שלום רב, אני סובל מחוסר בויטמין בי 12 וחומצה פולית. אני משתדל לקחת את הויטמינים האלה ע"י תוסף מזון. השאלה שלי היא האם יש סיכון לעודף בויטמין בי 12 או חומצה פולית? הכדור שאני לוקח כל יום מכיל Cyanocobalamin 100 mcg + Folic acid 400 mcg. האם זה בטוח לקחת כדור כזה כל יום או שעליי להתייעץ עם רופה ולבצע בדיקות דם מידי כמה חודשים?
שלום יוסי, המינונים שאתה לוקח בטוחים לשימוש ואין סכנה לעודפים. הואיל ושניהם מסיסי מים, עודף יופרש ע"י הכליה. בברכה,דנה
פי טבעת צורב האם זה מחמציות יתר או פטריה או מה שהו ויראלי
שלום רגב, שאלה זו יש להפנות לרופא או מומחה לנושא, פרוקטולוג. בברכה,דנה
האם הממתיק מלטילול מתאים לחולי סוכרת? שמעתי שהוא יכול לגרום להצטברות חומצה לאקטית. האם מלטילול עלול להיות בעייתי במקרה של אי ספיקת כליות או נטיה לדלקות לבלב? תודה.
שלום חנה, ארגוני הסוכרת העולמיים לא ממליצים על מלטיטול בדומה לתחליפי סוכר אחרים, הואיל וצריכה מוגברת ממנו תורמת לערך קלורי, הוא אינו אפסי, יכולה להיות לו תרומה לעלית הסוכר בדם, ולכן יש לקחת אותו בחשבון מסך כל הפחמימות המותרות ביום. היתרון שלו שאינו פוגע בבריאות השן,אך לא מיועד לבישול ובמינונים גבוהים יכול לגרום לגזים ושלשולים. לא מצאתי מידע לגבי הצטברות חומצה לקטית והקשר למלטיטול וכן לא מצאתי מידע לגביו בנוגע לאי ספיקת כליות או מחלות אחרות. בברכה,דנה
אני מקווה שטוב. רציתי לשאול למה אומרים שויטnין c ואומגה 3 כדאי לאכול בבוקר , ויטמין E בערב וכו. האם מדובר בתוספים או שזה נכון באופן כללי? האם את יכולה לעשות לי סדר מתי כדאי לאכול כל ויטמין.(אני לא לוקח תוספים). תודה.
שלום אבי, אין המלצות מיוחדות לגבי נטילת התוספים הנ"ל או אם הם מגיעים מהמזון. אתה יכול לצרוך אותם לפי נוחיותך. בברכה,דנה
על ברנפלקס כתוב כי הוא גם מכיל סיבים מסיסים בכמות לא מבוטלת(7.3 גר ל100 גר) האמנם? הרי בחיטה יש רק סיבים לא מסיסים?
שלום, בחיטה יש גם סיבים מסיסים וגם בלתי מסיסים, ההבדל הוא ביחס ביניהם. בברכה,דנה
כמה שומן עדיין נשאר בטונה משומרת בשמן,כאשר אני סוחט את הטונה,ומוציא את השמן מתוכה.והאם במצב זה היא עדיפה על טונה במים. ודבר נוסף לכל אלה החוששים מנתרן,כדאי שתדאגו תמיד שהאשלגן יהיה יותר גבוה מהנתרן בתפריט היומי,וכך תהיו מוגנים.
שלום, על האריזה רשום ערך תזונתי לטונה מסוננת, כלומר, אחרי שהוצאת את השמן העודף.בכל מקרה אינה עדיפה על מים מבחינת שומן וקלוריות. לגבי האמרה שלך על אשלגן ונתרן, יש להזהר, היא מתאימה לאנשים בריאים בלבד, ללא בעיות כליה או לאנשים הנוטים מאשלגן גבוה. מעבר לכך, לא מדובר רק באשלגן אלא בשילוב עם סידן, מגנזיום ודיאטה דלת נתרן. בברכה,דנה
שלום לדיאטנית, האם זה נכון, כפי שקראתי, שצריכת חלבון מן החי חוסמת את ייצורו בגוף של ויטמין D? מאירה
שלום מאירה, לא ידוע לי שחלבון מן החי חוסם הווצרות ויטמין D. בברכה,דנה
שלום רב, האם שתיית קפה שחור עם הל פעם ביום, מדי יום, עלולה להזיק לבריאות? אם כן, האם פעם בשבוע "נסבלת" או שזה גם יותר מדי? נתונים לגביי - בריא בסך הכל, בן 35 עם טיפה עודף משקל... תודה
שלום ארז, אין בעיה לשתות כל יום כו קפה שחור או אספרסו לאנשים בריאים. לקפה תכונות נוגדות חמצון שנמצאו משפרות בריאות. בברכה,דנה
שלום רב,כמה אחוזי שומן יש ב-250 גר' גבינה לבנה 1/2 אחוז שאני מסננת ממנה את המים במשך 24 שעות והופכת אותה למעין לאבנה.תודה על תשובתכם,עפרה
שלום עופרה, איני יכולה לומר כמה אחוז שומן, כי איני יודעת מה המשקל שנשאר. בעקרון 250 גר' גבינה לבנה 1/2 אחוז שומן מכילה 2.5 גר' שומן וזה מה שיש בגבינה שאת אוכלת אחרי סינון. אך מכיוון שנשארים פחות נוזלים אחוז השומן עולה, אך הכמות נשארת זהה. בברכה,דנה
שלום, האם יש ביסוס מדעי וחד-משמעי לכך שמוצרי הדיאט למיניהם (כסוכרזית ואספרטיים) מכילים פחמימה שבולמת את הירידה במשקל? האם עדיף, מבחינת הרזיה, לשתות קפה עם כפית סוכר במקום סוכרזית או לאכול יוגורט לא דיאטטי? תודה מראש
שלום נועה, אין לכך ביסוס מדעי, וזה בגדר שמועה. המלצה שלי, היא להמנע ממתיקים וסוכר ולהתרגל לצרוך מזון ללא תוספים מיותרים. להתרגל לשתיה חמה ללא סוכר ולצרוך יוגורט טבעי ולהוסיף לו פרי טרי. בברכה,דנה
שלום, בני בן 4.5 חודשים ופולט המון עם סימילאק. הרופאה המליצה על אינפמיל. שאלה: האם זה בסדר לתת לו במהלך היום בקבוק אינפמיל ובארוחה אחרי בקבוק סימילאק? האם יש בעיה בערבוב במהלך היום של המזונות? תודה, שרי
שרי שלום! כדאי שתביני כיצד האנפמיל AR עובד: יש בו עמילן מיוחד שמסמיך רק כשהמזון מגיע לקיבה. הסמיכות הזו מקשה מאוד על המזון(ואפילו לא מאפשרת) לעלות חזרה לכיוון הלוע. באופן זה התמ"ל המיוחד הזה מפחית או אפילו מונע את הפליטות. בכל ארוחה יש פוטנציאל של פליטות. אם תתני סימילאק, קרוב לוודאי שהפליטות יופיעו לאחר הארוחה. מסיבה זו אני לא רואה טעם לשלב בין שני המזונות. בברכה, נועה
שלום רב, אני בת 37 , 4 חודשים אחרי לידה(הריון ראשון). עליתי 11 קג במהלך ההריון, ודי חזרתי לעצמי לאחריו. כיום אני שוקלת 69 קג והגובה שלי 165. יש לי משקל עודף של 5 קג שאני רוצה להוריד. אני שומרת על תזונה נכונה ודיאטטית, אך לא מצליחה לרדת. אשמח אם תגידו לי מה לא בסדר בדוגמא של תפריט יומי שלי שדי חוזר על עצמו. בוקר: 2 פרוסות לחם קל מרוחות בריבה. ביניים: 140 גרם דגנים מלאים עם חלב רזה. צהריים : חזה עוף בתנור+ ירקות מבושלים(ללא תפוא או בטטות) +סלט חסה או ירקות ערב: שוב 2 פרוסות לחם קל עם פסטרמה דלה וסלט ירקות. אני אוכלת ירקות בלי הגבלה בין הארוחות. מתנצלת על הפרוט הארוך....
שלום, ראשית, עליך לחכות עוד בכדי לרדת במשקל, זה יכול לקחת עד שנה. הנקה מאוד תורמת לירידה במשקל וכן פעילות גופנית. איני וגת להעביר ביקורת על תפריטים, אך במקרה שלך משהו אחד מאוד חרג מבחינתי, וזה 14 גר' דגני בוקר. באלו יש הרבה קלוריות ופחמימות, נסי להוריד בכמות ושלבי פעילות גופנית. בברכה,דנה
שלום רב. הבת שלי בת 9 חודשים. ינקה הנקה מלאה עד גיל 7.5 חד' (מגיל 5 חד' עם טעימות של כל מני מוצקים, לא ממש התלהבה ולקח לה זמן להסכים לאכול אותם). בגיל 7.5 חד' נכנסה למשפחתון ואז גם ההנקה התחילה לרדת וכיום יונקת רק כנישנוש פעמיים בלילה. למרות שבמשפחתון מדווחים שהיא אוכל גם פירות וגם ירקות מצויין ובכמויות יפות היא כמעט ולא עולה במשקל בשלושת החודשים האחרונים (בערך 150 גרם בחודש). היא כן ממשיכה לגבוה אבל גם היקף הראש שלה וגם המשקל לא עולים כמעט. בסןפ"ש איתנו בבית היא ממש לא מתלהבת מאוכל ועל חלק מהארוחות היא ממש מוותרת (אנחנו מנסים לתת לה והיא פשוט מסרבת).הבנתי מחברות שהרבה ילדים אוכלים טוב יותר בגן מאשר בבית... אני לא רוצה להפוך את נושא האוכל למאבק ולכן לא "רודפת אחריה עם כפית" אם היא לא רוצה. היא נולדה בשבוע 38 במשקל 2.590, באחוזון 25. עד גיל חצי שנה נשאר באחוזון הזה ומאז יורדת. יש לציין שגם אני לא בחורה גדולה (162מ' גובה, 49ק"ג) ואמא שלי אומרת שגם אני לא הייתי תינוקת אכלנית ושהיה צריך להכריח אותי לאכול. המטפלת במשפחתון העלתה השערה שאולי האוכל לא מצליח להתעכל אצלה כראוי כי היא עושה המון המון קקי (בממוצע 5-6 פעמים ביום) ואולי זה הגורם לאי העלייה במשקל. יכול להיות? האם זה עיקוב בגדילה שעלול לסכן אותה? מה יכולה להיות הסיבה למצב ומה ניתן לעשות? בתודה מראש טליה-אמא מודאגת...
טליה שלום! ראשית, את חייבת ללכת לדיאטנית ילדים להערכה תזונתית מקיפה ובמקביל לרופא ילדים. צריך לעשות בירור של תהליך הגדילה. ניתן יהיה גם לבחון את הצואה ולברר אם יש מרכיבים תזונתיים שאובדים דרכה. מהתיאור היומי שלך חסר לי דבר מאוד מרכזי - תמ"ל! בגילאים הרכים הללו, בתהליך המעבר לאכילת מוצקים (שעלול להיות ארוך...), חייבים לתת בהמשך לכל ארוחה עיקרית, השלמה של תמ"ל (או יניקה אם ניתן). הורדת הבקבוק מהתפריט תהיה כשהכמויות שהילד משלים לאחר ארוחה הן זניחות (60 מ"ל או פחות). החלק הזה בסיפור חסר לי מאוד. מתן תמ"ל שבלבים אלו משלים את כל הפרמטרים התזונתיים וביניהם ברזל שהוא קריטי (ובחסר יגרום למשל לתאבון ירוד). עיכוב בגדילה גורם נזק! זה לא מתבטא רק באותם פרמטרים מדידים (גובה, משקל, היקף ראש) אלא גם בהתפתחות המוח - כלומר ההתפתחות הקוגנטיבית. אנמיה מחסר ברזל לדוגמא גורמת לפגיעה שהיא בלתי הפיכה. חייבים להתייחס לנושא ברצינות. בברכה, נועה
שלום, האם זה נכון שלחולי סוכרת מותר לצרוך סוכר נבט? תודה.
שלום, אין לי מידע בנושא, ולא ידוע לי על סוכר מכל סוג המותר לחולי סוכרת. לא הייתי ממליצה. בברכה,דנה
שלום, אני בת 30 בריאה , צמחונית מזה 20 שנה. לאחרונה בגלל הקור גם ממעטת במוצרי חלב. בדיקות הדם האחרונות שלי הראו חוסר של: hb- 11.6 g/dl; HCT 35%; Urea 16 mg/dl. על מה מצביע אוריאה נמוכה בדם? כמו כן sodium 144 mEq/L - זה כמעט בגבול העליון, האם זה מסוכן? ל"ד תקין אבל יש נטייה במשפחה ללחץ דם גבוה. כמו כן אני משתדלת בתזונה שלי לא להוסיף יותר מדי מלח... מה לעשות? B12 230 pmol/L- האם זה מספק? תודה!
שלום שרון, האוראה שלך נמוכה מעט מהנורמה ואין לה משמעות במחינתך, לעיתים זה מראה על צריכה נמוכה של חלבון. נתרן הקרוב לטווח הגבוה של הנורמה יכול להעיד על כך שהיית מעט מיובשת לפני הביקה. לרוב יוצא גבוה, כי אנחנו בצום, אך אין לכך משמעות קלינית מבחינתך, וזה לא קשור ליתר לחץ דם. רמות ה-B12 שלך מעט נמוכות, יש לקול ליטול תוסף, התייעצי עם רופא. בברכה,דנה
שלום רב אני מעוניינת להתייעץ עם דיאטנית מומחית לנושא הנל- האם יש לכן המלצות? מהו התפריט הנכון לילדי פו בגיל שנה? תודה
עומר שלום! למיטב ידיעתי המרכז הארצי שמטפל בתסמונת זו מצוי בהדסה עין כרם ובצוות יש דיאטנית המומחית לתחום. מהכרותי עם תסמונת זו, חשוב להיות במעקב מסודר על כן אני ממליצה בחום לפנות ישירות אליהם. בברכה, נועה
אני עוקבת אחר כמות הנתרן ואני צורכת כמו כל אדם בתזונה המערבית של ימינו כמות נתרן פי 2 מהמומלץ ביום בערך האם כמות נתרן גבוהה מסוכנת לכולם? או רק לסובלים מיתר לחץ דם? איך אפשר להמעיט בו אם אני בכלל לא מוסיפה מלח לסלט?? רק במרק אני שמה 2 כפות אבקה. 2. האם תערובת לגבינות שקונים בחנויות טבע למיניהן מכילות מלח ושומן?? דבר שני - אני צורכת בכמויות מסחריות סוכרזית - האם כדאי להמעיט בכלל? האם יש עדות שהיא מסוכנת? והאם יש לך הצעה לתחליף אחר ללא קלוריות לא סטיביה כי זה לא מתוק לי מספיק אני מכורה למתוק המלאכותי הזה ומסיימת בקבוק נוזלי של סוכרזית תוך שבועיים לבד...
שלום מורן, כמות נתרן גבוהה אינה מסוכנת לכולם. ישנם אנשים הרגישים יותר לנתרן מאחרים, והנטיה ליתר לחץ דם הינה מורכבת ביותר, ואינה תלויה בלבד בצריכת נתרן. ניתן להוריד תריכת נתרן ע"י צריכת גבינות דלות מלח כגון ריקוטה, להמנע ממזון משומר, מעובד ומוכן. ישנן תערובות לגבינה שמכילות תוספת שומן ונתרן, צריך לשאול את המוכר או היצרן. איני ממליצה לאנשים לצרוך תחליפי סוכר בכמויות גדולות, ובין סוכרזית וסוכרלוז, אני מעדיפה סוכרלוז. בברכה,דנה
התבלין קצח נהרס בבישול?
שלום אלעד, אין לי מידע בנושא. בברכה,דנה
שלום, אני בת 23, חולת קרוהן. שיניתי הרגלי תזונה לפני כשנה לתזונה אורגנית- מופחתת סיבים (בעקבות הקרוהן) משתדלת לאכול מגוון ככל הניתן אך לא מתקרבת לבשר בבדיקות דם האחרונות שנעשה נמצא ברזל נמוך והרופא רשם לי חומצה פולית (גם שם הייתה בעיה) אך לא רשם דבר לברזל נמוך אילו מזונות מכילים ברזל אך עם רמה נמוכה ככל הניתן של סיבים?
שלום, מקורות טובים ביותר לש ברזל הינם בשר בקר, הודו וכבד. ספיגה מן הצומח נמוכה מאוד. עליך להתייעץ עם הגסטרואנטרולוג לגבי תוסף ברזל. בברכה,דנה
השאלה בגוף הכותרת. תודה.
שלום רלי, לא ידוע לי על מרכיב ייחודי לאגס שמוריד כולסטרול. סה"כ סיבים תזונתיים יכולים לתרום להורדת כולסטרול, אך פחות סיבים שמקורם באגסים. בברכה,דנה
אבל באגסים יש הרבה סיבים תזונתיים? וביחס לפירות אחרים? תודה.
האם נכון שאכילת תפוחי עץ באופן קבוע מחזקת את העצמות? אם כן למה הכוונה "מחזקת את העצמות? תודה.
שלום רלי, לא ידוע לי כי תפו"ע מחזקים עצמות. בברכה,דנה
מה האינדקס גליקמי של שיבולת שועל? ומה האינדקס של הקווקאר האינסטנט?
שלום אלעד, לשניהם אינדקס גליקמי של כ- 50-55. בברכה,דנה
ראיתי פה שאלה דומה והחלטתי להעיז ולשאול. אכלתי לפני חודשיים בדיוק (אני זוכרת כי זה היה תאריך מיוחד בשבילי) תירס. מאז לא נגעתי בתירס בוודאות. אתמול יצאו לי בשרותים כמה גרגירים. מה זה אומר? איפה כל הזמן הזה הגרגירים היו? נדחקו לדפנות המעי? ידוע כי אני סובלת מעצירות כרונית אך לא חשבתי שזה יכול להגיע לחודשיים שלמים! אודה לתשובה
שלום ליאת, איני יכולה לומר היכן היו, אבל סביר להניח שאכלת מעט גרגירים במזון מבושל אחר ומשם הגיעו. איני מאמינה שהיו אצך במעי חודשיים שלמים, לא סביר, לא הגיוני, על אף ולמרות העצירות הכרונית. בברכה,דנה
התוצאות בבדיקת דם שלי מראות על ויטמין די 6.75 NG/ML מה צריך לעשות על זה והאם יכול להיות שזהו גורם לזה שאני מרגיש חלש מאד בדר"כ
שלום, עליך לפנות לרופא לקבלת תוסף הויטמין. זה קרוב לוודאי לא מסביר את החולשה. בברכה,דנה
אני בודקת כרגע אפשרות של לימודי תזונה,אני בעלת תואר ראשון + תעודת הוראה מתחומים אחרים לגמרי ועוסקת בתחום של משאבי אנוש מזה 5 שנים. אני חושבת על שינוי קריירה. בנוסף, יש לי 3 ילדים קטנים. אשמח לדעת על אופי הלימודים, האם הלימודים הם מאוד אינטנסיביים (האם אפשר לשלב אותם עם גידול ילדים)? האם יש משמעות למוסד בו אתה לומד? כרגע נראה שאני יכולה להתקבל למרכז האוניברסיטאי באריאל- האם לאחר הלימודים יש משמעות/העדפה מבחינת מקומות העבודה היכן למדת? בנוסף, דיברו איתי על מבחני התאמה וראיון אישי כחלק מתנאי קבלה, האם אוכל לקבל מידע יותר מפורט לגבי תנאים אלו? אשמח לתשובות למייל האישי. תודה רבה
שלום שירי, על תנאי הקבלה ואופי הבחינות לא אוכל לספר לך ו/או לעזור הואיל ואיני חלק ממערכת הקבלה לתואר. מבחינת העדפה בשטח אין הבדל משמעותי בין המקומות, אנחנו מקבלים לעבודה לפי יכולות ולא לפי מקום לימודים. כמובן שיש הבדל בין המוסדות מבחינת רמת הלימוד, שכן רמת לימוד נקבעת לפי רמת המרצים ורמת הסטודנטים שאינה שווה בין המוסדות, לכל מקום יתרונות וחסרונות, אך אין זה המקום לפרט. אופי הלימודים הינו אינטסיבי ביותר, מספר הנקודות גבוה ל-3 שנים ושעות הלימוד רבות וישנה השקעה מרובה, מבחנים ועבודות רבות, כך שאיני יכולה לומר שהדבר יהיה פשוט, והוא אינו פשוט גם לאנשים ללא ילדים, אך אני מכירה מספר הורים לילדים שעברו את התהליך. המלצתי, נסי בשלב ראשון לראות אם את מתקבלת למסלול שאת מעוניינת בו וראי באתרים מהן הדרישות. בברכה,דנה
שלום דנה יקרה. אני יודע שהויטינים c וb רגישים לחום. מה לגבי המינרלים? האם את יכולה לפרט אילו מינרלים רגישים לחום ואילו לא. במיוחד חשוב לי לדעת לגבי עופרת ולגבי אבץ. מה קורה למינרל רגיש לחום כאני מבשל אותו?
שלום אבי, מינרלים אינם ממש ריגישם לחום בדומה לויטמינים, ולכן הם לא ממש נהרסים בבישול. יש לזכור שאם מדובר בבישול במים, חלקם הולים לאיבוד במים. בברכה,דנה
אני בת 25 בחודשיים האחרונים סבלתי מכאבי בטן, בחילות, כאבים בחזה, מידי פעם דקירות בפי הטבעת, יציאה רק פעם בשבוע לרוב בהתחלה קשה ואח"כ שלשול, עייפות. עברתי קולונוסקופיה, גסטרוסקופיה, סיטי בטן בדיקות דם צואה ושתן והכל תקין. שבוע כבר אני לא נוגעת במוצרי חלב כי חשבתי שזה קשור אבל עדיין לא עובר. מה אני יכולה לאכול בנתיים עד שמישהו יצליח אולי לעזור לי? אני סטודנטית ולכן הרבה שעות אני לא בבית ואני צריכה אוכל שקל לקחת איתי. אני לרוב אוכלת לחם לבן עם אבוקדו או שוקולד בבית אני אוכלת ביצה קשה וירקות בערב או בצהריים אורז ועוף איך אני יכולה לגוון את האוכל ואיזה אוכל יכול להקל עליי? תודה רבה רבה רבה כל עזרה תהיה מבורכת בזמן קשה זה. ע.
שלום, זוהי בעיה מורכבת ואיני יכולה לתת לך המלצה אישית במסגרת פורום זה. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
אכלתי לפני יומיים חרובים. היום, כ48 שעות לאחר שאכלתי אותם, ראיתי שהגרעינים יצאו בשירותים. הגיוני שהגוף מעכל מזון במשך יומיים שלמים?
שלום, הגוף לא עכל את החרובים במשך יומיים שלמים, בגלל הקושי בעיכול זרעים, הם יכולים לצאת גם יומיים אחרי. בברכה,דנה
מה את אומרת על אגוזי מקדמיה? התכולה של שומן רווי די גדולה..אז האם כדאי להכניס את המוצר לתזונה היומיומית..או להפחיתו בגלל השומן הרווי שבו?
שלום אלעד, אגוזים מכל הסוגים עשירים מאוד בשומן, ואין מנוס מתכולת שומן רווי, השאלה באיזה יחס לחומצות שומן אחרות, וגם במקדמיה, בומה לאגוזי מלך ושקדים, רוב השומן הוא חד בלתי רווי ורב בלתי רווי, ולא שומן רווי, ולכן כמקור לשומן בריא, אלו עדיפים וניתן לשלבם בתפריט, כמובן, בכמות מוגבלת, ולא 100 גר' ליממה. בברכה,דנה
קראתי שעודף ויטמין A גורם לנשירת שיער, ובגזר אחד או 2 עגבניות יש את ס"כ כמות הויטמין הדרושה ליום. והוימין קיים בעוד המון מזונות אז איך זה ייתכן? ואם מותר לחרוג קצת מהכמות אז בכמה.. אני קראתי שמומלץ 750 מק"ג. אודה לך מאוד על תשובתך.
http://www.netogreen.co.il/Pages213.aspx
לא הצלחתי למצוא את ההנחיות של משרד הבריאות מ-2005 בנוגע לצריכת הסויה המומלצת .היתכן כי חלו שינויים בהנחיה מאז ? רציתי גם לדעת מה הצריכה המומלצת לגברים בשנות העשרים לחייהם במונחים של גרמים ? ובנוסף - עד כמה נכונה (אם בכלל) הטענה כי גברים, ובעיקר כל מי שמנסה לשמור על מסת שריר סבירה ומסת שומן נמוכה,שההורמון אסטרוגן המצוי בסויה ידוע כהורס שריר ומעודד צבירת שומן.
שרון שלום! גם אני חיפשתי באתר של משרד הבריאות ולא מצאתי את המסמכים. אין לי מידע למה הם הוסרו מהאתר. לא ידוע לי על המלצות חדשות. מצרפת קישור ותיק עם כל החומר הרלוונטי: http://www.e-med.co.il/emed/new/usersite/content.asp?CatID=33&ContentID=64291 מקווה שיסייע :-) בברכה, נועה
על איזה סוכרזית את ממליצה? שמעתי שחלק מהסוגים שישנם יכולים לעשות תחושה לא טובה בבטן. מה עידף?
שלום אסתר, אני ממליצה לא להשתמש בתחלפי סוכר כלל, אם זה אפשרי. לכל אחד יתרונות וחסרונות ואפשרות לתופעות לוואי. מאלו הקיימים היום הסבירים ביותר הינם סטיביה וסוכרלוז. בברכה, דנה
שמחתי לתשובתך. תודה שאלתי היא האם אפשר לאכול גבינות עיזים או שזה לא משנה? וגם מה את ממליצה לאכול במקום----- כל השבוע כשאני בנסיון? בסרדינים אני יודעת שיש סידן מה עוד את ממליצה?
שלום, ישנם אנשים המגיבים יותר טוב לגבינות עיזים מבחינת רגישות, אך לא תמיד, צריך פשוט לנסות. בשבוע הניסיון את לא צריכה לדאוג מבחינת סידן, את יכולה לאכול כל מזון רק לא מוצרי חלב. בברכה,דנה
למרות שעשיתי את הבדיקה והיא יצאה תקינה. יש מצב שאני רגישה לגבינות? יש לי אי נוחות וגזים בבטן אחרי אכילת סנביץ עם גבינה. האם כדי לנסות גבינות עיזים? או שזה לא ישנה?
שלום דנה, אם הבדיקה יצאה תקינה אז כנראה אין לך רגישות ללקטוז, שזהו הסוכר העיקרי במוצרי חלב שמקורם בפרה.ישנם אנשים הרגישים למרכיבים אחרים בגבינה. את יכולה לנסות שבסוע ללא מוצאי חלב ולראות האם התחושה משתנה. במידה וכן, נסי לחשוף את עצמך כל יום למוצר חלב אחר ולראות מה גורם לך יותר לאי נוחות ומה לא, וכך תבררי את המקור. בברכה,דנה
אבדן של השפעות מעכבות עשוי להסביר התנהגויות אלימות או חסרות שליטה, אוטיזם מכל הסוגים, ותחילתן והתפתחותן של הרבה הפרעות נוירולוגיות כמו פרקינסון, ניוון של עמוד השדרה ועוד. עליה במחלות נפש, הפרעות לימוד והתנהגות, אוטיזם, שכחה והתנהגויות אלימות ניתנת כעת להסבר בהרעלה עצבית של האוכלוסיה. רמות האוטיזם עלו ב-2800% במהלך 3 עשורים, דמנציה (שכחה) בגילאים שמעל 60 עלתה ב-1000% תוך עשרים שנה, ואספרטיים הוא שחקן עיקרי במרק הרעיל הזה. אספרטיים הוא בעל רעילות ישירה לתאי בטא (בלבלב) ומשרה סכרת בדומה למונוסודיום-גלוטמאט (MSG) כפי שנוסה על בעלי חיים. זה עשוי להסביר סכרת נעורים ומגפת השמנת היתר, כנובעות מפעילותו הרעילה של הגלוטמאט ההורס את ייצור האינסולין, ומגדיל את עמידות הרקמות לאינסולין (שאמורות לספוג את הסוכר מהדם בהשפעת האינסולין). זהו פקטור עיקרי בהרס בקרת הרעב במח, והגעתי למסקנה שיחד עם MSG ורעלנים אחרים, האספרטיים אחראי למגיפת הסכרת והשמנת היתר העולמית. http://www.emetaheret.org.il/2010/01/14/%d7%90%d7%a1%d7%a4%d7%a8%d7%98%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%94%d7%a8%d7%a2%d7%9c%d7%9f-%d7%94%d7%a2%d7%a6%d7%91%d7%99-%d7%a1%d7%9b%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%93%d7%99%d7%90%d7%98%d7%94/#more-2766
שלום , ברור שהנאמר בכתבה הוא מגמתי ואנטי אספרטיים. איני יכולה לומר שאני אוהדת של ממתיק מלאכותי זה, ואני אכן ממליצה לאנשם להפחית שימוש במוצרים אלו עד כמה שניתן. יש לזכור כי רוב המחקרים נעשו בבע"ח ולא בבני אדם, ולכן לא ניתן להסיק מסקנות של ממש. בברכה,דנה
כמה זמן הוא נמשך, היכן אני יכול לעשות אותו(אני גר במרכז), מה עלותו ומה הוא מקנה לי? תודה.
שלום ג'ן, תואר ראשון לתזונה נמשך 3 שנים אקדמאיות+ כ-1/2 שנה של הכשרה מעשית בשטח (בית חולים, קופת חולים ועוד). התואר נלמד כיום ב-3 מקומות: הפקולטה לחקלאות ברחובות (של האוניברסיטה העברית), במכללת אריאל ובמכללת תל חי.העלות היא כמו כל תואר ראשון במוסד אקדמי, ולפרטים אלו עליך לפנות למוסד עצמו. התואר הראשון מקנה לך אפשרות לעבור הכשרה מעשית שבעקבותיה תוסמך לתזונאי קליני. לפרטים נוספים, פנה לאתרים של המוסדות שצויינו לעיל. בברכה,דנה
אולי משהו יכול לדייק מאד בכמות הקלוריות של רימון גם לפי 100 גרם וגם לפי כף בחיפושי עליתי על ערכים שונים ואין לי את המדוייק תודה
שלום סמדי, ב- 100 ג' גרעיני רימון יש 70 קק"ל ובכף יש כ- 10 קק"ל. בברכה,דנה
היי. אני בן 28 מטר שישים ותשע ואני שוקל 48 קילו. מה לדעתך כמות הקלוריות המרבית שכדאי לי לאכול בכל ארוחה בהתחשב בזה שלרוב אני בבית ואני לא כל כך פעיל?
שלום, אין לי דרך לדעת מהי הכמות המומלצת, היא תלויה בגורמים נוספים, כגון מה אתה אוכל עכשיו. לשם כך עליך לפנות לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום רב, אהי בת 61 . בבדיקותת האחרונות התגלה אצלי כולסטרול גבוה ( כולסטרול הרע הוא 170 ) . הרופא המליץ על נטילת סימבקור. ואכן אני נוטלת סימבקור מידי יום וכתוצאה מכך הכולסטרול הרע ירד ל-90. שאלותיי הן: א. האם ניתן לוותר כליל על התרופה ולהסתפק בתזונה מתאימה כדי לשמור על כולסטרול תקין? ב. האם נטילת התרופה אינה פוגעת לאורך זמן בתפקוד הכבד? ג. האם רצוי במקביל לתרופה ליטול את התוסף q10 כפי ששמעתי שמטרתו לשמור על שריר הלב? ושאלה נוספת שאינה קשורה לכולסטרול גבוה: אילו מאכלים נוגדי חימצון הם המומלצים ביותר שהם ברי השגה וזמינים? בברכה ובתודה מראש עדנה
שלום עדנה, 1. לרוב לתרופה השפעה יותר טובה על רמות כולסטרול מאשר תזונה, בייחוד שמדבור בתהליך ממושך. הייתי משלבת נטילת תרופה + תזונה נכונה. לסימבקור השפעות נופסות מועילות נגד מחלת כלי דם ולב מעבר להורדת כולסטרול. 2. אין הוכחות או המלצות להמנע מנטילה ממושכת של סימבקור בקשר למחלות כבד. התרופה אינה מומלצת לאנשים עם מחלת כבד ידועה. 3. לגבי התוסף, אין הוכחות חד משמעיות, אך זה בוודאי לא יזיק. 4. מאכלים נוגדי חמצון זמינים- רימונים, ירקות, פירות טריים, תה ירוק, יין אדום ועוד. בברכה,דנה
שלום האם ניתן לאכול ללא חשש דג סלמון שבושל ביום שישי אחרי 3 ימים, כלומר לאכול אותו ביום שני?
שלום שרי, אם בושל היטב, ומריח טוב ונראה טרי, לא צריכה להיות בעיה. בברכה,דנה