פורום תזונה קלינית
שלום רב ! אני סובלת מכולסטרול גבוה ושאלתי היא מהי כמות השומן הרווי המותרת למאכל ב-100גרם מזון?
שלום אתי, זה לא תלוי ב- 100 גר' מזון אלא בסך היומי. מדובר בעד 7% מסך כל הקלוריות היומיות, כאשר 1 גר' שומן=9 קק"ל. לדוגמה אם את צריכה לאכול 1500 קק"ל ביממה זה אומר שכ- 105 קק"ל יגיעו משומן רווי, כלומר זה"כ כ- 11-12 גר' ליממה. בברכה,דנה
שלום דנה, רציתי לשאול האם קיים סיכוי להרעלת ויטמין A לגבר במשקל 90 קילגורם גובה 1.88 ס"מ אשר צורך 150-200 גרם כבד עוף, פעמיים בשבוע. כמו כן על אילו כמויות כבד עוף את ממליצה? בתודה מראש
שלום דרור, ברוב הכבדים יש יותר ויטמין A ממה שאנו זקוקים ליממה. אך אם צורכים פעם בשבועיים- שלושה, אין עם כך בעיה. אך צריכה של 200 גר פעמיים בשבוע בהחלט יכולה להיות בעייתי לא רק מבחינת ויטמין A אלא גם מבחינת שומן, כולסטרול ועוד. ההמלצה שלי היא אחת לחודש, אין צורך ביותר. בברכה,דנה
האם צריך מרווח זמן בין לקיחת שמן פראפין לויטמינים האם בלקיחת מולטיויטמין,קומפלקס בי פלוס סי,אבץ,ברזל,אומגה 3,קל צי ויטה,אסור לאכול סוג מסוים של מוצר היוצר ריאקציה לתת ספיגה?[בסוגיית הברזל ידוע לי]. תודה מירי.
שלום מירי, רצוי לקחת ויטמינים הרחק משמן פראפין. לגבי הויטמינים, את נוטלת יותר מדי, ללא סיבה ברורה, אין צורך לקחת גם מולטיויטמין וגם ברזל, אבץ, ויטמיני בי וסידן. עליך להחליט על תוסף בהתאם לצרכים שלך ובייעוץ עם רופא ו/או דיאטנית קלינית, שכן ישנן הרבה אינטראציות בין התוספים. בברכה,דנה
את רשימת הויטמינים קיבלתי מידי דיאטנית,וזאת לחצי שנה ,מפני שעברתי ניתוח שרוול קיבה,ביקשתי מהרוקחת להחליף סוג של ברזל ליציאה רכה יותר,הברזל החדש מכיל בי 12,ורציתי לדעת כמה בי 12 מותר לקחת ביום כי בטח יש לי כפל גם בקומפלקס בי וגם עם כדורי הברזל תודה מירי.
שלום, אמי חולת סוכרת ואוכלת כל יום דגני בוקר המכילים שיבולת שועל, חיטה מלאה, תירס ואורז מלא "במתיקות מעודנת". בנוסף, היא אוכלת כל יום כמה פירות. רציתי בבקשה לדעת אם דגני הבוקר האלה בעייתיים מבחינת הסוכר כי היא לא מוכנה לוותר על צריכתם ובשום אופן לא מסכימה להתייעץ עם דיאטנית. תודה מראש.
שלום מרים איני יכולה לומר לך אם מומלץ או לא, זה תלוי בכמות ועלית הסוכר בדם בתגובה לאכילת מזונות אלו. לצערי, לא אוכל לעזור לה מעבר. אם היא לא הולכת לדיאטנית, נסי לשכנע אותה שכזו תבוא אליה, אולי זה ישנה אצלה משהו בגישה לטיפול. בברכה,דנה
שלום לכם, אבי חולה במחלה של ניוון שרירים, והותקן לו לאחורנה פאג, הוא ניזון כיום משקית הזנה לפאג או ממזרק לפאג, המזרק משמש אותנו להזנה של אוכל טחון (מרק, פירות), ההזנה הזו יחסית יותר מהירה (כחצי שעה) אך מצריכה כוח פיזי... האם יש פיתרון אוטמטי הדוחף את האוכל לתוך הפאג ??? ניסינו להזין את האוכל הטחון דרך שקית ההזנה אך הזרימה איטית מאד והאוכל נתקע. האם יש משאבה השואבת מהשקית את כמות האוכל הנדרשת במ"ל למשך שעה על פי התאמה של החולה או המטפל ??? תודה שי
שלום שי, מי המליץ לכם על מתן מזון דרך ה- PEG? יש מוצרי מזון ייחודים להזנה דרך גסטרוסטום, + צינור הזנה ומשאבה הנקראית קנגורו. עליכם להתייעץ עם היחידה להמשך טיפול. מאוד לא מומלץ לתת מזון טחון, מקור לזיהומים רבים וחסרים תזונתיים. המלצה חמה- פנו לדיאטנית קלינית בדחיפות. בברכה,דנה
דנה תודה רבה על התשובה, האם אפשר לקבל יותר מידע על הקנגורו ? ועל מוצרי המזון הייחודים להזנה דרך גסטרוסטום ? האם יש אתרים על הנושאים הללו באינטרנט שאוכל לקרוא ? תודה רבה שי
שלום בתי בת שנה ועשרה חודשים בחודש האחרון מסרבת לאכול עוף או בשר בכלל ואוכלת רק דברים צמחוניים (לפני חודש הייתה אוכלת בשר ועוף ) זה מתחיל להתריד כי היא כנראה לא מקבלת את כל מרכיבי התזונה הנחוצים לה לגדילה והתפתחות תקינה מה ניתן לעשות בנידון? תודה
דינה שלום! זה אכן מדאיג משום שזהו מקור חשוב לחלבון איכותי, ברזל ו - B12. כדאי להמשיך להציע, בצורות בישול והגשה שונות ולא להתייאש. ילדים לתקופות יכולים להיות מאוד בררנים במזון ולאחר זמן מה זה מסתדר. ניתן לשים דגש בנתיים על מזונות המועשרים בברזל - תמ"ל, דייסות, דגני בוקר, במבה וגמדים. בברכה, נועה
שלום אודה לכם מאוד אם תוכלו להבהיר את הנאמר בכתבה שבקישור - אני חושב שזה מאוד חשוב ביכלל http://www.nrg.co.il/online/55/ART1/976/608.html?hp=55&loc=14&tmp=7425
שלום שלומי, ראה תשובתי לאילנה מתאריך ? 13.12.2009 בנוגע לשמן קנולה. בברכה,דנה
האם מותר לאכול כל הזמן ירקות בכמות לא מוגבלת אבל לא יותר מדי ?
שלום, באופן עקרוני, לאדם בריא, אין הגבלה בכמות הירקות ביום, כל עוד נצרך במסגרת הסביר, כמו כל מזון. בברכה,דנה
תודה רבה .. יש לי עוד שני שאלות : 1. האם ממתקי גומי כמו נחשיםם , אך בלי בסוכר , זה משמין והאם ניתן להימנע מזה ? 2. האם את יודעת כמה קלוריות יש בלחמנייה שחורה מאגמי ?
עברתי ניתוח לכריתת המעי הגס (הושארו כ-30 ס"מ החל מהרקטום) ב-22 בספט' 09. הנחיות התזונה שניתנו לי לא היו מדוייקות, בלשון המעטה (מהמחלקה בה נותחתי - קיבלתי הנחיות סותרות, חפוזות ולא רציניות) וב-10 בדצמ' 09 אושפזתי עם חסימת מעי - לאחר שאכלתי אשכולית. החסימה נפתחה ללא התערבות כירורגית ולאחר מתן חומר ניגודי(בהשגחה של יומיים וחצי במחלקה בה נותחתי) - אבל שוב! לא קיבלתי הנחיות מדוייקות כיצד להמשיך לאכול. כיוון שאני מאוהבי הירקות, הפירות ומוצרי החלב - אני מבקשת עזרה בנושא - אם אפשר.
שלום אתי, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, ולכן לא אוכל לעזור לך ולתת הנחיות כלליות. האשכולית לא גרמה לחסימה, חסימות נגרמות בגלל הניתוח שעברת ונטית המעי להתפתל סביב עצמו או להדבק. לרוב, אם אין סטומה, ואין שלשולים, אנשים חוזרים לתזונה רגילה תוך חודש- חודשיים, ע"י אכילה של כל סוגי המזון, תוך שימת לב על לעיסה טובה.במקרים מסויימים אנשים עם מעט מעי גס נוטים לסבול יותר משלשולים, כי למעי הגס חשיות בספיגת נוזלים חזרה, לכן יש לצרוך מזון שאינו מחמיר שלשולים, כגון סיבים תזונתיים שמקורם בירקות ופירות, מוצרי חלב ניגר, מזון עתיר שומן וסוכר. אם אלו לא קיימים, אין צורך בהמלצה ספציפית. המלצה חמה, פני לדיאטנית קלינית ליעוץ אישי במסגרת קופת חולים או פרטית. בברכה,דנה
שלום רב, בכתבה של שרי אנסקי במוסף מעריב ימים ולילות עמ 81 נכתבו דברים נגד שימוש בשמן קנולה על סמך מידע ממקורות שונים : שהוא שמן גרוע, ששמש לשימון אניות, מכיל רעלים וכו' וזכה לשימוש בזכות שיווק מצוין, ונזקיו עוד יתגלו בעתיד.מגדלות הליפתית קנדה וארה"ב אינן משמשות בשמן זה, ויש מעט מדינות המשתמשות בו. אודה לכם על התיחסותכם לנושא, תודה אילנה
שלום אילנה, שרי אנסקי, הינה עיתונאית מוערכת וכותבת ספרי בישול, אך היא אינה מומחית למדע בכלל, ובפרט למדעי התזונה. היא פשוט צטטה את המידע שכתוב על שמן קנולה בויקיפדיה וזאת בעקבות שמועות סרק מזה שנים על תכונות רעות של שמן קנולה. אכן המידע שכתוב הוא מידע עדכני, שמן קנולה הינו שמן מהונדס ואינו טבעי. המטרה היתה לשנותו משמן הלפתית המקורי שהכיל חומצות ארוסיות שהשפיעו על הטעם והריח, והיו בהחלט רעילות. בעקבות הנדוס גנטי של זני צמחים, נוצר שמן בעל תכונות טובות מבחינת הרכב חומצות השומן שלו, אשר דומות לשמן זית. אין אדם המשווה שמן קנולה לשמן זית ומקנה להם תכונות זהות, פרט להרכב חומצות השומן החד בלתי רוויות. היתרון של שמן קנולה על פני שמן זית הוא בטמפ' העישון שלו, הוא פשוט נשרף פחות בקלות ומחמצן פחות בקלות, וכן לאנשים יש העדפה אליו בגלל חסר הטעם הדומיננטי של שמן זית. עד כה, שמן קנולה הוא אחד השמנים היחידים, פרט לשמן זית, שקבל התוויות רפואיות בכל העולם המערבי, כולל ארה"ב וקנדה. הוא קבל אישור של ה- USDA שהינו אחד מהארגונים הגדולים בארה"ב וכן ארגוני התזונה והלב הגדולים בעולם. נעשו מחקרים רבים לגבי צריכת שמן קנולה ותחלואה, וראו ירידה. כמובן מדובר בצריכה מבוקרת, בדומה לשמן זית או כל שמן אחר. מחקרים שנעשו לפני מספר שנים, בהם חשבו כיצד להוריד כולסטרול ואנשים צרכו יותר שמן תירס, חריע וחמניות העלו תחלואה לבבית ותמותה, כך שגם שמן תירס אינו בחירה מוצלחת, גם לא לסופגניות איכותיות במיוחד. ייתכן ונגלה דברים אחרים בעתיד, אך כרגע לאור הנתונים המדעיים שיש בידי, זהו אורבא פרח. בברכה,דנה
שמעתי רבות על עשב חיטה ולהלן שאלות: 1- מהם יתרונותיו וחסרונותיו הבריאותיים 2- איפה קונים 3- אייך אוכלים? בלי בישול, עם בישול... 4- אייך סוחטים ואם אין באפשרותי לסחוט אז אייך לאכול אותו כדי להנות מיתרונותיו התזונתיים 5- כמה קלורעיות יש ב- 100 גר' או שזה דיאטטי תודה מראש
שלום אורינה, בתחום התזונה הקלינית אין שום יתרון לעשב חיטה. כל היתרונות מוקנים לו ע"י עולם התזונה הטבעונית. אני מציעה שתפני לפורום תזונה טבעית. בברכה,דנה
האם יש משהוא בחצילים שגורמים לאי נעימות בבטן? אני לא יודעת למה אך שמתי לב שבזמן האחרון כשאני אוכלת הרבה חצילים (אני מאוד אוהבת חצילים מאודים עם בצל וכוסברה וסלרי- הכל מאודה בסיר אחד)אני אוכלת הרבה מזה ותמיד למחרת אני סובלת או מעצירות או מכאבים באזור הבטן. אתמול למשל אכלתי מזה והיום גם לא היתה לי יציאה וגם לקראת הצהריים סבלתי מכאבי בטן. הכאבים היו כאלה שהתקשתי ללכת ולשבת ולהזדקף. כמו דקירות בחלק התחתון של הבטן. גם פיפי התקשתי לעשות כי התקשתי ללחוץ. מה זה יכול להיות והאם זה קשור לחצילים?(למרות שמעולם לא הייתי רגישה לשום סוג של מזון) ומה יש לעשות נגד הכאבים?
שלום דנה, לא ידוע לי כי לחצילים תופעה כזו או אחרת על מערכת העיכול, לעיתים התופעות אישיות וחלקן חולפות. נסי מספר ימים ללא וראי כיצד את מרגישה. בברכה,דנה
אני מעוניינת לדעת אילו מוצרי מזון עוזרים ליציאה רכה.
שלום מירי, אוכל לא מביר ליציאה רכה. המטרה היא להביא יציאה אחידה ולמנוע עצירות. ישנם מרככי צואה תרופתיים או סיבים שונים הניתנים במרשם רופא. המטרה היא לאכול הרבה סיבים תזונתיים, בעיקר ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, שתיה מרובה (כ- 2 ליטר ליממה של מים) והרבה פעילות גופנית על בסיס יומי. בברכה,דנה
שלום רב, אני מטופלת בקומדין. שאלתי היא האם מותר לי לאכול אוכל שמבושל עם אלכוהול? למשל כדורי בשר שבושלו ברוטב עם בירה.
שלום , אין באלכוהול ויטמין K, כך שאין בעיה עם אלכוהול באופן כללי לנוטלים קומדין, בין אם בשתיה ובים אם בבישול. בברכה,דנה
שלום, כמה קלוריות נערה בת 16 במשקל 50 ק"ג על 161 ס"מ צריכה לאכול, כאשר היא מתעמלת פעמיים בשבוע אימוני עיצוב וחיזוק ופעם בשבוע הליכה? תודה, ענת.
שלום ענת, אין מספר קבוע, זהו טווח גדול שמשתנה מאוד גם בהתאם להרגלי האכילה שלך, פעילות גופנית ונטיה גנטית. עליך לפנות דליאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
האם שיבולת שועל עדיפה על דגני בוקר מלאים - בשיבולת שועל יש יותר שומנים מאשר בדגני הבוקר (לפחות אלו שאני מדבר עלייהם) שאלה נוספת האם קורנפלקס - מתירס נחשב גם לדגן מלא? (לא ידוע לי על משהו כמו תירס מלא...) נ.ב. האם הקוואקר הרגיל - זה השיבולת שועל באמת???
שלום ירון, שבולת שועל יותר עשירה בסיבים תזונתיים בלתי מסיסים לעומת דגני בוקר, ולכן עדיפה מבחינת איזוזן סוכרת ושומנים בדם, למרות שיש בה יותר שומן. יש לקחת בחשבון גם מהו גודל המנה, שמאוד שונה בין השניים. תירס הוא בעצמו דגן מלא, אם נשארת הקליפה. במידה ואין שימוש בקליפה, הוא נחשב למזין פחות. קוואקר זה סוג של פתיתים לדייסת שבולת שועל. השם מקורו בקבוצת אנשים שמקורה באנגליה. זוהי שבולת שועל לכל דבר. בברכה,דנה
לגבי שבולת השועל אבל האם מכיוון שהיא מכילה יותר שומן (מבלי קשר לסכרת) היא פחות כדאית?\ובקשר לתירס לא הבנתי כלל מה זו הקליפה של התירס (העלים?) וגם ממה שהסברת לא הבנתי האם דגני בוקר של קורנפלקס נחשבים אזי לדגנים מלאים טו לא?? תודה
רציתי בבקשה לדעת האם זה בסדר לקחת ברזל+אבץ+טיפות של ויטמין D בבת אחת? או שלא מומלץ? תודה רבה
שלום ניצן, ברזל טאבץ אסור לקחת ביחד. ויטמין רצוי בנפד מהשאר, אך לר קריטי. ברזל יש לקחת הרחק ממזון כלשהו עם מיץ הדרים. אבץ הרחק מהברזל. בברכה,דנה
שלום רב האם יש יתרונות באכילת שבולת שועל מבושלת, לעומת אכילתה ללא בישול,ובמקום זה, ריכוך המאכל על ידי השרייה במים או ביוגורט
שלום שמעון, למיטב ידיעתי, אין הבדל משמעותי, פרט לטעם ולמרקם. בברכה,דנה
אני בתחילת שבוע שמיני ואני מרגישה רעב לחלב. הבעיה היא שאני אלרגית לכל סוג של לקטוז גם של עיזים. במה אפשר להחליף? אני משתדלת לאכול אגוזים למיניהם, אוהבת מאוד טופו, אוכל אצות ומשתדלת לאכול דגים פעמים בשבוע. איך אפשר לדעת אם אני צורכת מספיק סידן? תודה.
שלום יפעת, ראשית זוהי רגישות ללקטוז ולא אלרגיה. בגינה צהובה כמעט ואין לקטוז אז את יכולה לצרוך אותה. את גם יכולה לקחת כדורי לקטאז לפני ארוחה. את קרוב לוודאי לא צורכת מספיק סידן, ביחוד שאינך צורכת מוצרי חלב. התייעצי עם הרופא המטפל לגבי תוסף סידן, גם אחרי ההריון. בברכה,דנה
אני כרגע בדיאטה ורציתי לדעת האם פולי סויה טובים לדיאטה ואיזה כמות רצוי לאכול כל יום??
שלום, את יכולה לשלב אדממה בתפריט, אך זוהי קטנית ויש לה ערך קלורי.אפשר לצרוך קערה קטנה אך לא על בסיס יומי, לא בגלל הקלוריות אלא בגלל הסויה עצמה שאינה מומלצת על בסיס יומי.3-4 פעמים בשבוע זה מספק. בברכה,דנה
שלום מבקשת לדעת באיזה שמן עדיף להשתמש כאשר צורכים קומדין. נכון להיום אני משתמשת בעיקר (לבישול ולטיגון) בשמן קנולה ובשמן זית לתיבול סלטים. אודה לתשובתכם
שלום צילה, שמן סויה וקנולה נחשבים לעשירים מאוד ויטמין K ולכן פחות מומלצים. עדיף שמן זית בעל תכולה בינונית ושמן תירס, שומשום וחמניות בעלי תכולה נמוכה. אך זכרי דבר חשוב, אם את כבר מאוזנת מבחינת INR על קומדין ואת כבר צורכת את השמנים שציינת, אל תעשי שינוי, כי שינוי בתזונה באופן כללי, יכול להוציא מאיזון. בברכה,דנה
שלום, אני מטגנת עם טיפת שמן מרוחה על מחבט גדי סלמון וסול. האם בגלל שזה טיגון קל ולא עמוק עדיין יש אומגה 3 וויטמינים? תודה
שלום מאי, לא הטיגון משנה את ההרכב, אלא הטמפ' אליה מגיע השמן. אומגה 3 לא נפגע באופן משמעותי בטיגון קצר. חלק מהויטמינים נהרסים, אך הרוב נשאר. בברכה,דנה
שלום, רציתי לשאול האם יש לך ידיעה או ההערכה לגבי כמות הקלוריות בקפה המוכן שיוצא ממכונת הקפה (דומה למכונות פחיות) - מעיון אבקת קפה ממותקת מאוד.. תודה רבה והמשך יום טוב
שלום נועה, אני מניחה כי מדובר בכ- 80-100 קק"ל לכוס. בברכה,דנה
לפני הקפה, 4 כוסות מים בבת אחת? והאם זה מזיק לשתות במשך היום 20 כוסות מים?
שלום, אפשר לשתות ?4 ? כוסות מים בבת אחת, אך ?? כוסות ביום זה מעט מוגזם. ? ליטר ליממה מספק בהחלט. בברכה,דנה
בגלל רגישות גבוהה ללקטוז נמענת לחלוטין ממוצרי חלב. התחלתי לקחת סידןבסוכרית לעיסה ללא מרשם 400 מג (בכל סוכריה) ליום. 1. האם צריך בשעה קבועה בכל יום? 2. האם מותר שניים בבת אחת כא 400 מג או שעדיף פעמיים ביום כל פעם 400 מג? 3. האם אפשר יום אחד פעם ביום ויום אחר פעמיים ביום כלומר לפי כמות הסידן שיצא לי לאכול באותו היום? 4.איזה אוכל לא טוב לאכול ביחד עם הסידן? האם רצוי עם מיץ תפוזים או קלמנטינה -ספיגה יותר טובה? 5.האם מותר עם חלב סויה- ספיגה יותר טובה או לא? תודה מראש וחג שמח.
שלום תמי, 1. את לא חייבת בשעה קבועה, אך מטעמי הרגל והמנעות משכחה, רצוי בשעה קבועה, פחות או יותר. 2.עדיף לחלק לפעמים, אם לוקחים יותר מדי בבת אחת, פחות סידן נספג. 3.רצוי לשמור על צורת נטילה קבועה. גם אם שכחת יום אחד, אין צורך לקחת יותר ביום שלאחריו. 4. רצוי ליטול סידן בסוף ארוחה, כחצי שעה אחרי. מכיוון שגורמים רבים משפיעים על ספיגת סידן, אין ארוחה מומלתץ יותר או פחות, פרט לארוחה עשירה בסידן, שבמקרה שלך לא רלוונטי.מיץ הדרים רלוונטי לברזל לא לסידן. 5.אני מניחה שעם חלב סויה ספיגה תהיה נמוכה יותר. בברכה, דנה
תודה רבה על כל התשובות .רק עוד שאלה קטנה ,האם זה בסדר "לשחק" עם כמות תוספת הסידן שלוקחת בכל יום כלומר להתאימו לכמות הסידן שצרכתי באותו יום מהמזון? אם היום יצא לי לאכול רק 200-300 מג סידן ובבוקר לקחתי תוספת של 400 מג אז אשלים בערב עוד כדור/סוכריה של 400 מג ,ואם ביום אח"כ לא יצא בכלל לצרוך סידן מהמזון אז אקח 3X400 מג סידן לאותו יום. השאלה היא האם זה לא יזיק לי "המשחק" הזה כי בכל זאת זה מלאכותי ולא טבעי מהמזון?
שלום, רציתי לברר מספר דברים לגבי שמן פשתן. אני נוטלת גלולות דיאנה ואנדרוקור 10 בגלל בעיות הורמונליות (עודף טסטוסטרון) קראתי שלשמן הפשתן הרבה יתרונות בריאים ואני רוצה להתחיל לצרוך אותו. האם זה בסדר לצרוך שמן פשתן ביחד עם התרופות שאני נוטלת? קראתי באינטרנט ששמן הפשתן מסדר גם פעילות הורמונלית, האם צריכתו יכולה להזיק לפעילות התרופות או שלא? ורציתי גם לברר מהי הצורה הטובה ביותר לצרוך שמן פשתן? ביחד עם אוכל או על קיבה ריקה לפני האוכל? בתודה מראש
שלום מורן, לא ידועה לי על אינטראקציה בין התרופות לשמן הפשתן, אך נכון יותר להתייעץ עם רוקח. אין משמעות לזמן צריכת השמן. בברכה,דנה
שלום, באחת מהשאלות ציינה השואלת שהיא אוכלת חיטה מלאה ולא שיפון בגלל נפיחות בבטן - אני תמיד חשבתי שמה דווקא יכול להקל על נפיחות זה השיפון. האם אפשר לקבל הבהרה בנושא? (אולי פשוט השולאת התבלבלה בסדר) תודה
שלום צחי, חלק מהאנשים רגישים מאוד לסיבים תזונתיים ואלו גורמים להם לגזים ונפיחות. שיפון עשיר מאוד בסיבים תזונתיים, אף יותר מחיטה מלאה, ולכן יכול לגרום גם לגזים ונפיחות. בברכה,דנה
שלום, האם ניתן לתת טופו לתינוק בן 10 חודשים? לא במקום בשר, עוף וכו' אלא בתור גיוון לאוכל (הוא אוהב את המרקם) ברוטב עגבניות נניח? אני הנחתי שזה בסדר גמור אולם נזכרתי שיש מחקרים שונים שהופיעו לפני כמה שנים וכן הוראה כלשהי של משרד הבריאות על הגבלת מוצרי סויה לתינוקות וילדים. אשמח לתשובה שמבהירה את הנושא תודה רבה
הילי שלום! הבנת את אופן השימוש מצויין - לא כתחליף לבשר או מוצרי חלב, אלא כגיוון. ההגבלה היא עד 3 מנות בשבוע. בברכה, נועה
בזמן האחרון הצואה שלי מאוד מוזרה- היא יוצאת כמעט כל פעם שאני בשירותים, היא מאוד בהירה עם כתמים אדומים וירוקים(כנראה ירקות) והיא נראית כמו אוסף עלים. כשאני מורידה את המים נשארים עלים כהים באסלה, כך שאני תמיד צריכה להוריד מים פעמיים. מה זה יכול להיות? יכול להיות שזה נורמאלי?
שלום, אופייני מאוד לכל אוכלי הירקות ועלי הבייבי למיניהם, שאולכים הרבה מהם ולא לועסים מספיק טוב. לא נראה לי משהו מאוד חריג. נסי כמה ימים ללא הירקות הללו וראי אם חל שינוי. בברכה,דנה
ניאצין ויטמין E ומגנזיום.. בטענה שזה יכול רק להועיל ולא להזיק. זה באמת כזה כדאי?
שלום, בוודאי שאין בכך אמת. היום מחקרים מראים כי נטילת ויטמינים במינונים לא מתאימים בהחלט יכולה להזיק, ועל כן כדאי לבחון כל תוסף לגופו לפני שנוטלים, ואין להמליצם באופן גורף לכולם. אם אתה מעוניין ליטול תוסף התייעץ עם רופא ו/או דיאטנית קלינית לפני כן. בברכה,דנה
מה זה גלטין דגים האם זה משהו שרצוי להמנע ממנו? שמתי לב שביוגורטים של מולר מוסיפים זאת האם זה אומר שהם לא רצויים ועדיף- אם כבר לוקחים יוגורט פרי - לקחת יוגורט ללא הדבר הזה?
שלום ירון, ג'לטין דגים הוא תוסף למזון המקנה ליגוורט מרקם יותר סמיך ללא השפעה על הטעם. משתמשים בדגים בשנים האחרונות, כי בעבר היתה בעיה בהכשר, שכן באירופה משתמשים הרבה בגלטין שמקורו בחזיר. אין בכך כל נזק, ג'לטין לרוב מיוצר מעצמות של החיה, במקרה זה דגים. אין בג'לטין כל בעיה בריאותית, אך אם אתה מעדיף יוגורט ללא מרכיב זה, זה בסדר גם. שים לב שביוגורטים אחרים אין מרכיבים אחרים לא מזינים. בברכה,דנה
גרנולה מוזלי? מה ההבדל בינה לבין לגרנולה שלא מוזלי?
שלום, מוזלי הינו שם לתערובת של פתיתי שבולת שועל מיובשים או קלויים, פירות שונים ואגוזים או זרעים מסוג אחר. גרנולה היא למעשה פתיתי שבולת שועל קלויים, לרוב עם תוספת סוכר, ללא פירות או תוספות אחרות. בברכה,דנה
איפה כדאי לשמור אגוזי מלך ושקדים טבעיים? מקרר, פריזר או בחוץ, כדאי לשמור על ערכם התזונתי. תודה
שלום מאי, בגלל תכולת שומן גבוהה, אגוזים ושקדים נוטים לעבור תהליך עיפוש מהיר יותר, לכן רצוי ואפשר לשמור במקרר ואף במקפיא. בברכה,דנה
יש לי שפעת קלה. ואין לי תאבון. בכל זאת אכלתי קרקר מחיטה מלאה עם גבינה שתי פרוסות מאז כבר שעה וחצי יש לי כאב בטן מאוד חזק יש לציין שאנני אוכלת חיטה מלאה ולא שיפון מזה שלושה חודשים בגלל נפיחות בבטן. האם יתכן ששני הקרקר הללו גרמו לי לכאב כזה? ונפיחות תודה רבה
שלום ליאורה, הכל יכול להיות. אני מניחה שהתחושה תעבור. בברכה,דנה
האם זה משנה איזה סוג גבינה צורכים שמנה או רזה אם סך הקלוריות יוצא זהה? לדוגמא גבינה מותכת לייט או כף גבינה לבנה. האם על מנת לשמור או לרדת במשקל עדיף לצרוך את האחוזים הנמוכים באמת או שהם עוד יותר לא בריאים וסתם מזיקים לגוף.
שלום מורן, אחוז שומן אומר כמה גר' שומן יש ב- 100 גר מוצר. לדוגמה בגבינה 5% יש 5 גר שומן ב- 100 גר. ובגבינה צהובה לייט יש 9 גר שומן ל- 100 גר. 100 גר' גבינה לבנה = 3-4 כפות גבינה ואילו 100 גר' גבינה צהובה = 4-5- פרוסות. כלומר אם את אוכלת 2 פרוסות של גבינה צהובה לייט יש בה פחות שומן 100 גר' גבינה לבנה. השומן הוא אותו שומן, והערך הקלורי דומה. כמובן שיש הבדלים במרכיבים אחרים של הגבינה, ואת זה יש לקחת בחשבון, כמו תכולת מלח, חלבון וסידן. בברכה,דנה
שלום רב, בשל אנמיה הנובעת מהמוגלובין של 11.6 ופריטין 9.0, נרשמו לי כדורי פרוגרד-פוליק, כדור ביום. הרופאה והרוקחת נתנו לי הוראות שונות לגבי הלקיחה: הרוקחת אמרה להפריד כשעה-שעתיים מחלב ולקחת כחצי שעה לאחר האוכל בגלל תופעת לוואי אפשרית של כאבי בטן, והרופאה אמרה משהו על הפרדה מביצים ואולי גם עוד משהו... זה היה מהיר מדי... ולקחת כחצי שעה לפני האוכל. מהי ההנחיה הנכונה ללקיחה על מנת שהכל יספג כמו שצריך? כמו כן, מאז שהתחלתי לקחת יש לי לפעמים שלשול, האם זה קשור או מפריע לספיגה? תודה מראש.
שלום, הרוקח צודק יותר. רצוי גם לשתות עם מיץ הדרים המכיל ויטמין C. כדורי ברזל יכולים לגרום לתופעות רבות המערכת העיכול כולל עצירות ושלשולים. אם התופעה מחמירה יש להתייעץ עם רופא ו/או רוקח להחלפת הטיפול. שלשול ממושך בעקבות התרופה יפגע בספיגה של הברזל וכן של מרכיבים אחרים במזון. בברכה,דנה
שלום אני נערה במשקל תקין וגובה תקין לגילי. כבר זמן מה שאני צורכת הרבה מאוד ירקות כי טעים לי,בין הארוחות ובארוחות עצמן..למשל היום; א. בוקר-כוס קורנפלקס ללא סוכר+חלב בין לבין 150 גרם שעועית ירוקה מאודה במים+2 פלפלים אדומים. ביניים-תפוח א.צהרים-שניצל+כוס פחמימה+קטשופ+כוס שעועית לבנה+[שליש כרוב+פטריות+כרובית]מבושלים ברסק עגבניות,+מלפפון+חצי עגבניה. ביינים-מנת חלב+פרי+עוד מנה/שתיים של ירק. א.ערב-2 פרוסות לחם+כמה פרוסות פסטרמה+מיונז+חצי עגבניה+מלפפון א.לילה-מעדן+ חצי כוס קרונפלקס+נס על חלב מה את חושבת בנוגע לכמות הירקות, ובנוגע בכלל לתפריט?האם בריא? מידי פעם משנה מוסיפה ביצה או טונה..
שלום, אין בעיה עם צריכת ירקות מוגברת, פרט לאולי תופעת לוואי אפשרית של גזים במערכת העיכול. איני מביעה דעה לגבי תפריטים במסגרת פורום זה. בברכה,דנה
היי רציתי להתייעץ אם אני צריך להוסיף ויטמינים . סדר היום שלי בימי השבוע זה סנדביץ בבוקר עם דבש/חומוס/גבנ"צ אחכ צהריים שוארמה/בורגראנץ/סיניספיד ובערב לחמניה משתנה גבינה/סלמון/נקניק עם סלט קטן לפעמים אני חוטף פה ושם איזה קוביית שוקולד או קצת חלבה וזהו לפי התפריט הזה האם אני צריך להוסיף? תודה
שלום איתן, אתה לא צריך תוסף של ויטמינים, אתה צריך לשנות הרגלי אכילה ולשלב מזונות יורת מזינים בתפריט כגון, ירקות, פירות, מוצרי חלב דלי שומן, דגים ופחות נקניקים שווארמה ואכילה בחוץ. אתה צריך לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי כיצד ניתן שלפר את התפריט. תוספת ויטמינים לא תעזור עם תזונה לקויה. בברכה,דנה
האם ניתן לקבל תפריט?
שלום מורן, איני נונת תפריטים במסגרת פורום זה. ההנחיה למקרה של פיסורה היא מניעת עצירות, צריך לצרוך סיבים מרובים, אכילת ירקות ופירות, דגנים מלאים, שתיה מרובה, פעילות גופנית ובמידת הצורך נטילת תוספים מרככי צואה. התייעצי עם הרופא. בברכה,דנה
רקע אישי: גיל 63 רזה צמחוני ( ללא בשר , ללא מוצרי חלב , ללא ביצים) יש לי בעיית צפיפות עצם ולקחתי פוסלן מס שנים הפסקתי וחזרתי לקחת אקטונל חודשי. אוכל הרבה ממשפחת המצליבים(גם טעים וגם אנטי מסרטן) לכן השאלה: בבדיקות דם שלי TSH =5.7 כלומר מעל הערך המירבי של 4 אולם T4 תקין 1.1 לא מרגיש חלש אולם רגיש לקור ולפעמים תוקפת אותי חולשה לזמן קצר אולם אני מייחס זאת לירידה בלחץ הדם שהוא נמוך אצלי או אולי לירידה ברמת הסוכר. השאלות: 1. האם משפחת המצליבים פוגעת בבלוטת התריס? כך לפחות טוענת אולגה רז ואומרת שכדי לנטרל נזק זה צריך לבשל אותם. האם זה נכון? ואם כן לחמם מספיק או צריך ממש לבשל ..וגם כרוב סיני דורש טיפול כזה? והאם חימום או בישול כזה לא פוגע בתכונות האנטי מסרטנות שלו? 2. יש הטוענים שמאכלי סויה (לא תוספים מרוכזים ולא חלב סויה) כולל טמפה שהיא כידוע פולי סויה שעברו תסיסה וכתוצאה הגוף סופג אותם היטב-- מחלישים את בלוטת התריס הרבה יותר ממשפחת המצליבים וגם שאין אפשרות לנטרל את ההחלשה על ידי חימום או אמצעי אחר. האם נכון? 2. מה הדין לגבי גינסינג ,זנגוויל או מזונות אחרים שקשורים לנושא? עוזרים או מזיקים לבלוטת התריס? 3. האם יוד או אצות יד שעשירות בו מחזקות את בלוטת התריס? ואם כן האם ישנה בדיקה לרמת יוד? או פשוט לוקחים ומנסים? יש המלצות מהו המקור הטוב ליוד שאינו רעיל אולי? מה המינון היומי הרצוי במקרה שלי ? ולאיזה טווח זמן? בתודה
שלום שאול, משפחת המצליבים לא פוגעת בבלוטת תריס תקינה, אלא רק יכולה להחמיר מצב של היפותירודיזם. בישול של משפחה זו מנטרל את ההשפעה. כנ"ל לגבי כרוב סיני.הכוונה לבישול רגיל, לא חימום או בישול מיוחד.בהחלט חלק מהתכונות נוגדות החמצון נהרסות בזמן הבישול. אין לי מידע לגבי חלבוני הסויה וההשפעה שלהם על בלוטת התריס.כנ"ל לגבי שאר המזונות שציינת. אכילת יוד במקרה של היפותירודיזם לא משנה את רמת פעילות הבלוטה, כי תת הפעילות לא נובעת במקרה זה מחסר ביוד אלא מבעיות אחרות, כגון פגיעה של מערכת החיסון בתאי בלוטת התריס. רצוי לפנות אלנדוקרינולוג לבירור. בברכה,דנה
אני בן 40 בריא בסך הכל הייתה לי פעילות יתר של בלוטת התריס לפני כמה שנים , טופלתי ביוד רדיואקטיבי ועכשיו אני נוטל כדורי אלטרוקסין. לפי בדיקות הדם רמת ההורמון מאוזנת. האם יש המלצות ספציפיות למקרה כזה? מה כדאי לאכול וממה להימנע?
שלום אילן, פרט להמנעות ממשפחת המצליבים בצורתם הטריה, הכל אפשרי. במצליבים נמצא: ברוקולי, כרוב, כרובית ועוד.אם מבושלים, אין בעיה. בברכה,דנה
שלום קראתי בהרבה מקומות שלאנשים הסובלים מאקנה מומלץ להפחית במוצרי חלב, וכי חלב פרה מכיל הרבה הורמונים שגוף הפרה מייצר בזמן ההריון, מה שבעצם מחריף את האקנה. מה לגבי חלב עיזים? העז לא מייצרת הורמונים בהריון? האם חלב עיזים יכולים להיות תחליף טוב למי שסובל מאקנה.? תודה, לימור
שלום לימור, אין לי מדיע בנושא. כפי שאין הוכחות לגבי חלב פרה ואקנה,על אחת כמה וכמה אין מחקרים לגבי חלב עיזים. איני יודעת אילו הורמונים מכיל ומה השפעתו על אקנה באופן ספציפי. בברכה,דנה
אהלן לימור, בדקתי כאן משהו בפורום, ואני חייב להגיד שהופתעתי מאוד מהשאלה שלך. בתור אחד שלומד על היריון פרות, תזונתן ותנאי הגידול ברפתות כל שבוע בערך, אני יכול להגיד שהן לא מייצרות בהיריון יותר הורמונים מבדרך כלל. בכל מקרה, בשביל שההורמונים הטבעיים של הפרות ישפיעו עלייך איכשהו, את צריכה לשתות משהו כמו 150 (!) ליטר חלב ביום. כך שבינינו, לא נראה לי שזה צריך להחסיר ממך שינה. ולגבי האקנה- אחותי סבלה מבעיות חצ'קונים רציניות, ושוחחה לפני כמה חודשים עם תזונאית מנוסה. היא שאלה האם יש קשר בין צריכת מוצרי חלב להופעת אקנה. אני יכול להרגיע אותך שהתשובה שלילית. לפי התזונאית, מעולם לא הוכח במחקרים קשר כזה.
שלום, אני בת 40 . בשנים האחרונות, לאחר בדיקה מקרית, רמת הפריטין שלי נעה בין 7 ל-22 עם טיפול אחור בכדורי ברזל. לציין שרמת ההמוגלובין תקינה. בבדיקה שערכתי השבוע רמת הפריטן בדמי היא 10, רמת הברזל היא 95, רמת הטרנספרין היא 316 ורמת ההמוגלובין היא 12.3. השאלה שלי האם זה מסביר את התשישות שאני חשה ואת נשירת השיער המוגברת? כמו כן בתקופה האחרונה נטלתי ברזל צמחי בהוראת נטורופתית של קופ"ח, אך ללא הואיל, כי מ-22 ירד ל-10 .
שלום סיגל, רצוי לקחת גם בדיקת טרנספרין, שהינו נשא הברזל ולבדוק את אמתת הרוויה שלו ואז להחליט על מינון תוסף ברזל.אחרי מתן תוצאות יש להתייעץ עם רופא ולא נוטורופת. בברכה,דנה
המומלץ ליום?
שלום, אין המלצה לנטילת אומגה 3 היום, לא בכדורים לפחות. הדרך להשיג אומגה 3 היא מדגי ים, שתי מנות בשבוע בתוספת זרעי פשתן. בברכה,דנה
בת 45 במנופאוזה כבר 5 שנים בדיקת צפיפות עצם לפני 4 שנים יצאה תקינה,בדיקת צפיפות עצם לפני כחצי שנה חלה ירידה אך זה נחשב בגדר הנורמה האם לדעתך כדי להתחיל לצרוך סידן בכדורים כי ברור לי שאני לא צורכת 1000 מ"ג סידן ליום. אציין כי אמי סובלת מאוסטפרוזיס קשה מאוד.אודה לתשובתך
שלום אתי, המלצה לגבי מינון וסוג כדורי הסידן צריך להנתן ע"י רופא משפחה או מומחה לבריאות העצם. לפני כן רצוי לבצע מספר בדיקות כולל רמת סידן וזרחן בשתן, רמות ויטמין D ו-PTH.מתן סידן בלבד לא פותר את בעית האוסטאופורוזיס. בברכה,דנה
ב"ה שלום רב כבר מס' חודשים אני סובל מחולשה חזקה בגוף עשיתי בדיקות דם ונמצא מחסור קל של ברזל (61) הרופא טוען שלא סביר שזה הגורם הישיר לחולשה אני מקבל תוספות ברזל , חל אמנם שיפור מסויים אך עדיין אני מרגיש במיוחד בשעות הערב חולשה בידיים וכאבים קלים בכתפיים אני כבר מס' חודשים לא אוכל מוצרי חלב (פשוט כי קראתי מאמרים על הנזק שהם עושים) האם יתכן שהמחסור במוצרי החלב גורמים לחולשה זו? האם יש קשר בין חולשה למחסור במוצרי חלב? תודה מראש עופר
שלום עופר, לא סביר שאי אכילת מוצרי חלב במשך חודשים גורמת לכזו חולשה, אך אולי זה מה שאתה צורך במקום שמשפיע. מעבר לכך כדאי לבצע בדיקה של רמת ויטמין B12.כמו כן, כדאי לחזור בכל מקרה לצרוך מוצרי חלב, בצורה מבוקרת כמקור עיקרי לסידן, חלבון וויטמינים ומינרלים רבים אחרים. בברכה,דנה
אני בחורה בת כ21, האם זה בסדר לשתות כל יום חצי כוס יין אדום? או שעדיף להימנע מכך?
שלום תמר, אין מחקר שבדק לאורך זמן השפעה צריכה אלכוהול, מכל סוג, לאורך זמן. כן מחקרים הראו שצריכת 1-2 משקאות ביממה מורידים תחלואה, אך ייתכן שישנה השפעה נוספת. צריך להבדיל בין סוגי המחקר שהראו את המסקנות הנ"ל. נכון לעכשיו אין המלצה על צריכה, ולכן איני יכולה לומר לך אם יועיל, יזיק או לא ישנה דבר. ישנם מרכיבים בתזונה שהוכיחו את עצמם יותר לאורך השנים מאשר אלכוהול, ולכן שתי אלכוהול באופן מתון, ואין חובה על בסיס יומי. בברכה,דנה
כמה זמן לאחר הקפאת פיתות (מיד לאחר הקניה) ניתן לאוכלם ללא פגיעה בטריות , באיכות המזון ובבריאות?
שלום טלי, אין לי מידע בנושא. לרוב אחרי חודש- חודשיים טעם המקפיא משפיע על טעם הפיתות. מבחינת איכות המזון, אין ממש הבדל, הואיל ופיתה לא נחשב למזון מזין או איכותי במיוחד. בברכה,דנה
כוונתי בשאלה הייתה האם זה יהיה ראוי למאכל גם לאחר חודש חודשיים או יותר ? תודה חג שמח.
מאז שיש לי פיסורה עשיתי ניתוח וכבר כ3 חודשים אני מישתמש בשמן פראפין והשבוע הבנתי שהשמן פוגע בויטמנים A D E K השאלה? שלי איך הוא פוגע בהם? מה זה בידיוק הויטמינים האלה? ומה הנזק שיכול להיגרם מיתוצאה ממושכת? אשמח לתשובה בתודה שחר
שלום שחר, הבעיה בשמן פראפין שהוא "לוקח" איתו בצואה ויטמינים מסיסי שומן מהסוג שציינת. כמובן ששימוש זמני לא יזיק, אך שימוש כרוני, בדומה לכל תרופה, יכול לגרום לנזקים, תופעות לוואי ובין היתר חסרים תזונתיים. הנזק הוא, חסר בויטמינים אלו שחיוניים לבריאות העצם, מערכת הקרישה, מערכת החיסון ועוד. התייעץ עם רופא מומחה לגבי המשך טיפול והאם יש לקול נטילת תוסף בתקופה זו. בברכה,דנה
מה יכולה להיות הסיבה לכך שלבני בן 3 יש פצעים בפה (מלווה בחום) היום ולפני כחודש. האם התדירות הגבוהה יכולה להיות סיבה של חוסר בוויטמינים ? הפעם החום לא גבוה (38) בפעם הקודמת החום היה מאוד גובה. לפני כחודש בבדיקת דם ההמוגולובין שלו היה 11. האם זה נמוך? אני נותנת ברזל בסוכריית ג'לי רשום ברזל פומארט 15 מ"ג. האם זה מספיק?
לי שלום! אם הפצעים מלווים בחום, ייתכן וזו מחלה ויראלית קלה כגון הפה והגפיים. כדאי לגשת לרופא לאבחון כי היא מאוד מדבקת. ההמוגלובין גבולי תקין. יחד עם זאת, אנמיה נגרמת לא רק מחסר ברזל וצריך לבדוק מאגר הברזל (פריטין) כדי לאמת את הצורך בתוסף. אכן חסרים תזונתיים עלולים לגרום לפצעים ותופעות מסוגים שונים בפה, לוע, שפתיים וכדומה. מדובר על מחסור בברזל ו/או ויטמינים בעיקר ממשפחת ה - B (ניאצין, ריבופלאבין, B6, B12, חומצה פולית). מחסור תזונתי קשור כמובן לתזונתו של הילד. כדאי להקפיד על חלבון מהחי - בשר (גם בקר), ביצים, דגים, מוצרי חלב. כמו כן דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות. במידה והתזונה מאוד לוקה בחסר, כדאי לפנות לדיאטנית ילדים להערכה וטיפול במידת הצורך. בברכה, נועה
שלום רציתי לברר על חרדל משהו לא מסתדר לי יש חברות (של חברות מיובאות) שלפי טבלת הערכים התזונתיים יש 0 קק"ל ל- 100 גרם (כלומר ללא קלוריות) לעומת זאת חרדל אמיתי של תלמה למשל מכיל כ0 100 קקל ל- 100 גרם (בערך כמו קטשופ) וחרדל דיזון אמיתי גם כן מכיל לא מעט קלוריות איך זה יתכן שיש אז חרדל של 0 קקל הסתכלתי בהבדל במרכיבים מול זה של תלמה למשל וההבדל העקרי זה שבתלמה יש גם סוכר אך האם יתכן שיש כמות של כך גדולה של סוכר שתוסיף כ- 100 קלוריות ל- 100 גרם האם זה לא הופך את החרדל של תלמה לממש לא בריא ולא טוב או שהחרדל עם ה- 0 קקל (ויש מספר חברות כאלו) טועה ומטעה...
שלום יצחק, בהחלט תוספת הסוכר יכולה לשנות בכזו דרמטיות את ההרכב הקלורי, ובהחלט עדיף לצרוך את החרדל ללא תוספת הסוכר. יש לזכור כי 100 גר' של חרדל הינה כמות גדולה, שלרוב אנו משתמשים בהרבה פחות, ולכן התרומה הקלורית יותר נמוכה. בכל מקרה, עדיף לצרוך את החרדל ללא תוספת הסוכר. בברכה,דנה