פורום תזונה קלינית
אם אני לא אוכלת סיבים כמעט מזה 4 חודשים.כי סבלתי מכאבי בטן ונפיחות. עכשיו הרבה יותר טוב שאלתי היא: אם אני מחסירה מגופי סיבים. מה קורה?
שלום אורלי, מחקרים מראים כי דיאטה עשירה בסיבים מורידה תחלואה, בעיקר סרטן במעי הגס. ישנם גם מחקרים שמראים כי דיאטה דלת סיבים קשורה ליותר תחלואה, אך יש לדאוג גם לאיכות חיים, ואם את סובלת מסיבים, את צריכה להוריד לרמה שנוח לך. נכון שזה לא אידאלי אך זהו המצב כרגע. יכול להיות שבעתיד תרגישי יותר טוב בנוכחות סיבים. הייתי מציעה לך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי שאולי תעזור לך להחשף לאט לכמויות משתנות של סיבים. בברכה,דנה
לי יש צליאק, יש לי בן בן חצי שנה ובטיפת חלב אומרים לי לתת לו מוצרים מכילים גלוטן כדי למנוע אלרגיה בעתיד... הרופא ילדים שלי אומר בדיוק הפוך - לא לתת לו גלוטן לפחות עד גיל שנה.. בגלל שלי יש צליאק. אני גם ממש לא יודעת מה לעשות... לינור
לינור שלום! זה נושא שההמלצות בו דינמיות... נכון לעכשיו ההמלצות הכלליות הן לבצע חשיפה לכמויות מאוד קטנות בין הגילאים 4-6 חודשים מתוך מחשבה שניתן בצורה כזו דווקא למנוע את הופעת הצליאק. זה עדיין נבדק וטרם הוכח באופן מובהק. במקרה שלכם, רצוי לדעתי לתת תשובה לגופו של עניין - כלומר לא לאמץ מיד את ההמלצות הכלליות אלא לבקש התייחסות ספציפית לאור הסיפור המשפחתי. המומחיות המתאימה להתייעץ איתה במקרה זה היא רופא גסטרואנטרולוג ילדים (והרשי לי להמליץ על ד"ר הרטמן או פרופ' שמיר משניידר החוקרים את הנושא). בברכה, נועה
שלום, הבן שלי בן חודשיים לאחרונה כמעט בכל האכלות הוא מתכווץ ובוכה בזמן האוכל ועוצר הרבה פעמים לעשות גרפצים אני מחליפה בין מטרנה וסימילאק שלב 1 חלבי, קניתי כמה סוגי בקבוקים, בדקתי שהפיטמות הן שלב 1 ושום דבר לא עוזר אני יודעת שזאת תקופה הגזים, האם זה הגיוני שהסבל הזה מגזים? אם כן- האם יש משהו לעשות? תודה
מרב שלום! תקופת ה"גזים" (שאני הייתי מגדירה אותה יותר כתקופה של המשך הבשלת מערכת העיכול), יכולה להמשך אפילו עד גיל 3-4 חודשים. לדעתי אין השפעה גדולה במיוחד לסוג התמ"ל בו משתמשים או לסוגי הבקבוקים. פטמה עם זרימה איטית אכן חשובה. לשמחת כולנו, הילדים גדלים והתופעות הללו חולפות (למרות שכעת זה נראה כמו נצח...). חזקי ואמצי, נועה
מה דעתכם בנידון ? האם יש סכנות אמיתיות או חוסר ידע בעניין ? פורסמה כתבה בנושא בגלובס בסופה"ש האחרון (מפי ארז קומרובסקי).
שלום יובל, לא קראתי את הכתבה, כך שלא אוכל להגיב ספציפת לגביה. לא ידוע לי כי ישנה בעיה בשימוש בשמן קנולה במזון, ואף נחשב למומלץ. ברור שהוא לא בר השוואה לשמן זית, שנחשב למזין יותר. בברכה,דנה
שלום אני סובלת כבר די הרבה זמן מגזים ולא יודעת למה...? אני לא אוכלת מוצרי חלב(מעט מאד חלב עיזים פעם ב..) קטניות-לא כ"כ הרבה ופירות ממש בקושי. ניסיתי להוריד שום מהתפריט אך גם לא עזר. אלו עוד מזונות יכולים לגרום לגזים? אלו עוד סיבות יכולות להיות לגזים מלבד תזונה?
שלום שירה, גם חסר בנוזלים וחסר בפעילות גופנית יכולים לגרום ליותר גזים. מזון לרוב מחמיר נטיה קיימת. לאנשים הסובלים מגזים אני ממליצה להמנע מקטניות, זרעים, שום, בצל, ברוקולי, צנון/צנונית, כרוב, כרובית. מעבר לכך בכדי לנסות להבין את הבעיה אולי כדאי להתייעץ עם רופא מומחה לנושא, גסטרואנטרולוג. גם תרופות שונות יכולות לגרום לגזים מרובים. בברכה,דנה
אני בן 51 גובה 167 ס'מ שוקל 77-78 ק'ג (לא שמן).בבדיקות אולטרסאונד נתגלה אצלי כבד שומני, כמו כן יש לי סוכר ברמה של 110. מה היא התזונה הנכונה בשבילי? איך ואצל מי אני יכול לקבל ייעוץ פרטני ספיציפי לגביי (בתשלום כמובן). אני גר בצפון הארץ וחבר בקופ"ח כללית.
שלום אבי, הזתונה הנכונה בשבילך היא ירידה במשקל, דיאטה דלת פחמימות פשוטות ודלת שומן רווי, העשרת התפריט בסיבים תזונתיים ופעילות גופנית. עליך לפנות לכל דיאטנית בקופת חולים לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום רב, שמי לירון ואני בת 30. כבר שנתיים שאני סובלת מכאבי בטן כרוניים- עשיתי את כל הבדיקות האפשריות- כולל בדיקת אלרגיות ובדיקת CT ולדברי הרפואה המערבית על פניו הכל נראה בסדר ולכן מדובר ב"תסמונת המעי הרגיז" ופשוט צריך ללמוד לחיות עם זה. אני סובלת מגזים אחרי ארוחות, כאבי בטן, נפיחות בבטן ועוד. אשמח לדעת כיצד ניתן להתמודד עם התזונה על מנת להפחית את התופעות. יש לציין כי אני אוכלת הרבה ירקות, רק דגנים מלאים ונמנעת ככל האפשר מקמח לבן ומזון שומני ומטובל. תודה רבה..
שלום לירון, לעיתים אנשים המקפידים על תזונה המוגדרת בריאה, לא מתאימה למערכת העיכול לשהם. ישנם אנשים הרגישים לסיבים תזונתיים, ודיאטה עשירה בסיבים רק מחמירה את תופעות אלו במערכת העיכול. הואיל ולא פשוט למצוא פתרון לבעיה. המלצתי, פני לדיאטנית קלינית שתוכל לעזור לך ולבנות יחד איתך רשימת מזונות המטיבים והלא מטיבים עם מערכת העיכול שלך. בברכה,דנה
שלום סיימתי כימוטרפיה והקרנות יש לי כאבי בטן ומיגרנות ואני פשוט מרגישה עם חוסר חיוניות איומה אלמלא היתה לי עבודה הייתי פשוט שוכבת ולא יוצאת מהמיטה. אנא עיזרו לי אני מאוד רוצה לעשות ניקוי אך פוחדת כי אני גם סכרתית תודה
שלום שולמית, בשל מורכבות בעייתך, עליך לפנות לייעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית. נסי לפנות לדיאטנית ביחידה האונקולוגית בה טופלת. בברכה,דנה
תודה אעשה זאת
אני בת 70 ובשבועות האחרונים התחלתי לסבול מעצירות ומהצטברות גזים הגורמת לי לכאבי בטן מתמשכים. התחלתי להשתמש באבקת נורמלקס ונראה לי שבעית העצירות נפתרה. אך עדיין סובלת מאוד מהצטברות גזים הגורמים לכאבי בטן חזקים מאוד לאורך זמן. האם נכון להשתמש באבקת נורמלקס לטיפול לאורך זמן בעצירות? מה ניתן לעשות בנושא הצטברות גזים, בטן נפוחה, וכאבי בטן שאינם חולפים?
שלום, שינויים פתאומיים ביציאה מחייבים בירור, כך שכדאי במקביל לפנות לייעוץ מומחה ולשקול בדיקות נוספות. שנית, הטיפול בעצירות כולל שתיה מספקת, העשרת התפריט בסיבים תזונתיים ופעילות גופנית. אותו הטיפול יכול לעזור רבות גם במקרה של גזים. לעיתים אנשים שאוכלים יותר סיבים יכולים גם לסבול מיותר גזים, כך שזה עניין של ניסוי וטעייה. לגבי שימוש ממושך בנורמלקס, כדאי להתייעץ עם רופא או רוקח. בברכה,דנה
עוד 4 חודשים אהיה בת 17 . הגובה שלי הוא מטר 59 ואני שוקלת 48 . אני עושה פעילות גופנית האופן קבוע ,אינני אוכלת ממתקים או סוג אוכל כזה. הבעיה היא שלי היא הבטן שלי :היא רופסת זה לא משנה כמה כפיפות בטן ופעילו אירובית אני עושה זה לא עוזר . אלה אם כן אני הוריד את משקלי הנוכחי כיצד אוכל לעשות זאת ? ולמה שום דבר לא עוזר?.
שלום מעיין, לצערי לא אוכל לתת לך ייעוץ מושכל בנושא. אם את חושבת שאת צריכה לרדת במשקל באופן מבוקר, עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
לפי מה שלמדתי הפחמימות דווקא כן מעלים את המצב רוח בכך שהם גורמים לטריפטופן לחדור לתאים והוא אבן בניין של הסרוטונין שמגביר מצב רוח ומוריד דיכאון איך במאמר מוזכר שלא?
שלום מאור, על איזה מאמר מדובר? אשמח אם תוכל לתת קישור. בברכה,דנה
שלום דנה, האם משפחת השקדים והאגוזים מכילים גלוטן? (כולל קשיו, פיסטוקים וכו'..) האם יוגורט או רטבי סלט מכילים גלוטן? תודה.
שלום יפעת, זרעים טבעיים לא מכילים גלוטן, אך יש להזהר עם הקלויים, לעיתים מוסיפים להם קמח, לכן רצוי לשאול מהי שיטת הקליה של המפעל. יוגורט לא מכיל גלוטן. רטבים לסלט יכולים להכיל גלוטן.תמיד בדקי את רשימת רכיבים על המזון. אם לא כתוב קמח, עמילן קמח וכו', אזי לא מכיל גלוטן. אם כתוב עמילן באופן כללי, יש להזהר או להתקשר לברר אצל החברה. בברכה,דנה
דנה תודה. כשאת אומרת שיש להזהר מקמח האם זה כולל קמח לבן? האם קמח לבן מכיל גלוטן? (תמיד חשבתי שגלוטן זה רק חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל).
שלום יפעת, קמח לבן מקורו בחיטה, ולכן הוא מכיל גלוטן. כל מה שעשוי מקמח, לבן או מלא מכיל גלוטן. בברכה,דנה
האם נכונה האימרה שאסור לשתות תה או קפה או קקאו לאחר אוכל המכיל סידן או ברזל בגלל שזה יכול לגרום לספיגה לקוייה? אם אני מוסיף לתה חלב אז זה מתאפשר לשתות תה לאחר האוכל?
שלום אלי, יש מרכיבים בתה וקפה שיכולים להוריד ספיגה של סידן וברזל, אך השאלה כמה סידן וברזל יש בסביבה. אם מדובר במעט חלב בקפה או בתה זה זניח, משם לא יגיע הסידן בכל מקרה. הבעיה העיקרית כאשר מדובר בכמות גדולה של ברזל/סידן, כמו שניתן בתוסף. שם ההשפעה הרבה יותר משמעותית. בברכה,דנה
הילד שלי, בן שנתיים ועשרה חודשים, לא מוכן לאכול ירקות ומהפירות הוא מעדיף בננה ומידי פעם הוא מתרצה לפלח תפוח עץ. אני מבשלת לו ירקות עם עוף ומרסקת את הירקות עם הנוזל למרק ומגישה לו בתוספת עוף ופסטה / מקרוני. את זה הוא בד"כ אוכל ואפילו אומר שטעים לו מאד. האם יש לו הפרעת אכילה או שזה דבר חולף?
אמירה שלום! דפוסי האכילה של ילדים בהחלט יכולים לכלול בררנות במזון, העדפות מאוד ספציפיות וכמובן התעקשות על עצמאות בבחירה. זה מאוד מתאים למה שאת מתארת ולא נכלל בהגדרות של הפרעת אכילה. זיכרי את העקרונות המנחים: את מחליטה על עיתוי הארוחה, האופן בה היא תתנהל וכמובן כמובן, על המבחר המזונות שתכלול. בנך יחליט אם לאכול וכמה. המשיכי להגיש ירקות, בצורתם האמיתית (לא מחופשת). הוו במשפחה דוגמא אישית ואיכלו ירקות יחד איתו בשולחן. בד"כ ילדים שמחים לחקות את הוריהם ונהנים לאכול כמוהם. אם המצב ממשיך ובנך לא יגיע לכמות היומית המומלצת של 5 מנות (פרי וירק יחדיו), כדאי לשקול מתן מולטיויטמין. בברכה, נועה
הי, שמעתי כי טיגון בשמן עמוק טוב יותר מטיגון רגיל כי כך המזון סופג פחות שמן האם זה נכון ? מדוע? האם אתם יכולים קצת להסביר ופלפרט אם כך איך מומלץ לטגן (ביצה / שניצלים/ ....). (אני כמובן מדברת על שימוש בשמן רגיל זית או קנולה לא תרסיסי שמן) תודה
שלום רינת, ראשית עלי לציין כי טיגון הינה שיטת בישול לא מומלצת, לא משנה מה עומק השמן. אכן בשמן עמוק ישנה פחות ספיגה בגלל שטח הפנים והטמפ' של המזון לעומת השמן, אך אין זה אומר שלא נספג שומן, נספג בכמות בלתי מבוטלת. ביצה ניתן לטגן עם תרסיס שמן, כי זה בלתי אפשרי לטגן בשמן עמוק. שניצלים, עדיף בשמן עמוק, אך שוב, באופן כללי לא מומלץ כלל. בברכה,דנה
אז איך עושים שניצלים ? חוץ מזה שנים הסתדרו עם טיגון ולא הייתה בעיה רק בשנים האחרונות שנכנסו כל מני דברים חדשים ומאכלים משמינים ותרבות השפע כל הנושא הפך לבעיה אין זה אומר שלא טוב לטגן האם אני טועה?
שלום, ראיתי בכמה שירשורים מטה שלאה ממשהי שלוקחת רדוקטיל מזה שנה ויש לי שאלה משלי בנושא :-) התחלתי לקחת רדוקטיל 15 מ"ג לפני שבועיים, העניין הוא שקראתי באינטרנט על כל כך הרבה הצלחות בחודש הראשון ואצלי המצב אינו מתחיל אפילו להיות דומה, איני מרגישה כל תחושבת שובע להיפך! אני יותר רעבה! למעט יובש בפה אין לכדור כל השפעה עליי עד כה, שאלתי היא האם יכול להיות והכדור לא ישפיע עליי כלל? מהו הזמן המקובל בו הכדור מתחיל להשפיע? אודה לקבלת כל מידע בעניין תודה מראש אני :-)
שלום, בהחלט יכול להיות שאת שייכת לקבוצה שאינה מושפעת מכדור זה. ההשפעה היא די מיידית, ימים עד שבועות. הייתי מנסה חודש נוסף, במידה ואין שינוי, תפסיקי, ותחזרי לדרך המוכחת יותר, תזונה ופעילות גופנית. בברכה,דנה
שלום דנה למי נותנים דיאטה דלת אוקסלט , ומה זה אוקסלט בכלל ?? באיזה מאכלים הוא נמצא ?
שלום נועה, ישנם שני מקרים בהם ניתנת דיאטה דלת אוקסלאט: לאנשים עם אבני סידן-אוקסלאט בשתן ובמקרים של וסטיבוליטיס ( מחלה באבר המין הנשי). הוא נמצא במאכלים רבים, בעיקר מן הצומח. הרשימה ארוכה ויש לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי. אוקסלאט הוא למעשה סוג של חומצה הנמאת באופן טבעי במזון כגון קקאו, תרד, תותים ועוד. בברכה,דנה
כאשר אני אוכל פרי או מזון אחר העשיר בסיבים..אך העיקר פירות..יש לי גזים.. השאלה היא אם לוותר ולהוריד את הפירות מן התפריט?
שלום אלעד, גזים הם עניין אישי. אם אתה מוכן לסבול אותם, תמשיך לאכול פירות וסיבים. אם הבעיה מטרידה אותך עד מאוד, הורד מהם באופן משמעותי. צריך לזכור, כי לעיתים יש זמן הסתגלות לאכילת מזונות עתירי סיבים. אתה יכול לנסות לאכול ירקות ופירות ללא קליפה, זה בהחלט יכול לשפר, או לבשלם. בברכה,דנה
אני בן 73 ומוגדר מזה 15 שנה כמי שאינו מאוזן סכרתי.ההמוגלובין התלת חדשי נע בין 6.4 ל-6.9 לאחרונה פיתחתי חוסר סיבולת ללקטוז והפסקתי לאכול חלב ומוצריו.אני מניח שהתופעה קשורה יותר לעייפות החומר מאשר להתפתחות הסוכרת אבל שאלתי היא האם נכון הדבר כי בחמאה ובגבינות קשות אין כלל לקטוז.
שלום אריאל, בחמאה אין לקטוז בכלל. בגבינות קשות הכמות זניחה ביותר וכמעט ואינה מורגשת. יש חלב דל לקטוז וכן ישנם אנזימי עיכול המכילים לקטאז ועוזרים בנוגע לאי סבילות ללקטוז. בברכה,דנה
שלום, אני סובלת מפיסורה בפי הטבעת מזה חצי שנה. אני מאוד מקפידה על תזונה עתירת סיבים הכוללת ירקות, פירות, ללא קמח לבן, ואף מוסיפה על כך מנת פייבר1 כל בוקר ודייסיבית. כמו כן, שותה פגלקס פעמיים ביום ושותה הרבה הרבה מים. הייתה תקופה של כחודשיים שהיציאות היו רכות אך בזמן האחרון דבר לא השתנה מבחינת תזונה והיציאות חזרו להיות קשות. אני כבר אובדת עצות- מה עוד אפשר לעשות על מנת להקל על היציאות? האם יתכן שהפגלקס הפסיק להשפיע? (אני לוקחת פגלקס במשך 5 חודשים). תודה רבה.
שלום , ייתכן מאוד שהוא איבד מעט מהשפעתו. חשוב לשלב גם פעילות גופנית. ישנם חומרים נוספים שעוזרים בריכוך הצואה. התייעצי עם פרוקטולוג או גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
היי ערב טוב אני בחורה כבת 26 סובלת מאנמיה מגיל קטן על רקע תורשתי ואוכלת נכון ומקפידה על בדיקות דם תקופתיות לבדיקת ברזל וכדורי ברזל לאחרונה עישתי בדיקות דם ואבחנה שנרשמה לי anemia other/unspecified/מה זה??? וחוץ מזה הברזל רשום 14 מתוך 40-145 מה זה אומר??או בדיקה g6pdמזאת הבדיקה הזו מופיע 18.8 מתוך 6-26 מה זאת הבדיקה.? ferritin קטן מ8 שערכיו בין 10-120 מה זאת הבדיקה הזו.? או מה זאת הבדיקה tsh 1.51 מתוך 4-4.2 מה זאת הבדיקה ?? האם יש לי טלסמיה מהו הסוג .??? ומה זה אומר מה עלי לאוכל לא לאוכל .?? אילו דברים אני צריכה וחייבת לעשות ומה לא ??? ארצה לשמוע עוד פרטים וחוץ מזה בזמן האחרון מאז דבר הבשורה על טלסמיה אני מרגישה גלי חום בגוף ובחילות כאבי ראש ושאני מקבלת ווסת אני נראת צהובה ולא יכולה לעמוד על רגלי בא לי להקיא מריחות בשמים והאם זה קשור?? לתלסמיה וחוץ מזה לא קשה לי ללכת וכאלה
שלום שילי, אבחנה של סוג הטלסמיה נעשית ע"י המטולוג, ולא ע"י דיאטנית. כל המדדים של ברזל ופריטין הינם מדדים הקשורים למאגרי הרזל שלך, שנמכוים, בגלל המחלה הבסיסית. בדיקת G6PD לשם אבחון מחלה נוספת של חסר באנזים , אך לפי התוצאות, אצלך ככל הנראה תקינה. TSH- לתפקודי בלוטת התריס, שאצלך תקין. אין הפשעה של מזון במקרה של טלסמיה. הטיפול הינו רפואי בלבד. לגבי התחושות שלך בזמן וסת, עליך להתייעץ עם רופא, אין קשר לתזונה. בברכה,דנה
איך יכול להיות שעד לגיל 26 הכול תקין ופתאום תלסמיה ומהם השלכות שלה?? ואיזה מחלה נוספת באנזים יכולה להופיע??? וכיצד עלי להתמודד עם המחלה??
אני סובלת כרגע מבעית פיסורה כאבי תופת עינוי ממש אני מקבלת טיפול מקומי ותוספת שותה שמן פראפין , יש שינוי אך הכאב עדין קיים ולעיתים אני סובלת מהתקפי היתקבצויות קשות ממש עד בכי. אני שומרת על תזונה לא אוכלת לחם עוגות חמוצים וחריף כמובן. מישתדלת לאכול ירקות ביצים דיברי חלב ומרבה לישתות. אך עדין יש מידי פעם כאבים חזקים ויציאות כואבות מאוד. רציתי לקבל מידע לגבי התזונה ושסייע לי להפסיק ליסבול ןגם לאחר שהבריא מה לעשות שלא יחזור.
שלום רחל, פיסורה אופיינית יותר בקרב אנשים הסובלים מעצירות או הנוטלים תרופות המפשיעות על היציאה. ישנם מספר דברים להקלה, משחות מקומיות, כדורים המחלישים את טונוס השרירים במערכת העיכול ותזונה המביאה ליציאות רכות מאוד, לפעמים עד כדי שלשול. לרוב הרופא נותן שמן פראפין ו/או תכשירי סיבים אחרים המקלים על היציא. מומלץ דיאטה עשירה מאוד בסיבים תזונתיים, לחם מחיטה מלאה/שיפון, ירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות. יש להקפיד על שתיה מרובה ופעילות גופנית. לעיתים, בטיפול שמרני הפיסורה עוברת, אך לעיתים יש צורך בניתוח לתיקון המצב. עליך להתייעץ עם פרוקטולוג/גסטרואנטרולוג לגבי המשך טיפול תרופתי. בברכה,דנה
אני נוטלת רדוקטיל 15 מ"ג כמעט שנה. האמת שאני נוטלת אותו לא יותר מפעמיים עד שלוש בשבוע, לעיתים אף פעם בשבוע, כמה זמן אוכל להמשיך ליטול אותו?
שלום אתי, עליך להפנות שאלה זו לרופא המטפל. בברכה,דנה
מה הבדלי הקלוריות והפחמימות בין אורז בר לאורז לבן? האם הוא מומלץ יותר?במה הוא טוב יותר?
שלום אתי, עניתי רבות בפורום זה לגבי אורז לבן ואורז בר. ערכי חיפוש בפורום זה תחת השם " אורז" ותוכלי לראות את כל השאלות והתשובות בנושא. בברכה,דנה
שלום אמא שלי מקבלת קומדין בגלל פרפור פרוזדורים. היא שמעה שגלידה אסורה למי שמקבל קומדין !!! מה הקשר ? (היא אוהבת גלידה מאוד ! מאוד !) ועוד שאלה, האם תה ירוק גם הוא אסור (בגלל הירוק) ? תודה, אילנה
שלום אילנה, תה ירוק עשיר מאוד בויטמין K ולכן לא מומלץ. הוא עשיר בהרבה מסוגי התה האחרים. אין שום הנחיה להמנע מגילדה, אין בה כמעט ויטמין K. בברכה,דנה
שלום, אם הכנתי היום אוכל, לדוגמה קציצות בשר, ואני אוכלת אותו רק בעוד יומיים, האם עדיף להקפיא ולהפשיר לקראת שעת האוכל, או לשמור במקרר לתקופת זמן זו? תודה, נועה
שלום נועה, הקפאה תשמור עליו ליותר זמן, אך במקרה זה, יומיים במקרר זה מספיק. בברכה,דנה
לאחר התקף כאבים בבטן התחתונה, עברתי קולונוסקופיה, ונמצא כי ישנם" סימנים לאיזור מודלק, כנראה דיברטיקוליטיס שהיתה" (כך במקור ). הכאבים חוזרים בעיקר בבוקר לאחר שאני אוכל ירקות טריים. 1.ההמלצות מדברות בד"כ על מאכל אוכל מרובה סיבים, אז למה אצלי זה גורם לכאבים ?. 2.האם עלי להמנע מאכילת ירקות , אולי לתקופת מה ?. 3.לפני הקולונוסקופיה לקחתי, בהוראת רופא , אנטיביוטיקה לתקופה של כחודש וחצי. האם יכול להיות שהאנטיביוטיקה "חיסלה" את הגורמים/חיידקים המפרקים את הירקות והדבר מתבטא בכאבים שאני חש ? 4. אודה לך אם תתיחסי לשלותי לעיל ואם תמליצי לי על תזונה מתאימה, ודרך פעולה לטיפול עתידי (אם בכלל?). תודה ויום טוב דני
שלום דני, איני יכולה לומר מדוע אצלך עדיין יש כאבים, אולי בכל זאת יש פעילות דלקתית כלשהי. לרוב אחרי טיפול אנטבי' ממושך נהרסת הפלורה הטבעית במעיים, ואז אכילת סיבים יכולה לגרום לכאבים ואי נוחות. למעי לוקח זמן הסתגלות של שבוע- 10 ימים מסיום האנטבי' לחזור לעצמו. בכל מקרה, ההמלצה לדיאטה עשירה בסיבים תזונתיים נכונה רק כאשר בוודאות אין תהליך דלקתי. הדבר הנכון הוא לשמור על דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים, שתיה מרובה, המנעות ממצבי עצירות ( עד כדי שימוש במרככי צואה ומשלשלים) ופעילות גופנית נמרצת. בברכה,דנה
האם ידוע לך איזה תבלינים יכולים לגרום לגזים וכאבי בטן? כמון.? כורכום.? פפריקה.? פלפל שחור???
שלום עדנה, לא ידוע לי על תבלינים מיוחדים הגורמים לגזים וכאבי בטן. לרוב תבלינים חריפים נסבלים פחות אצל אנשים עם מערכת עיכול רגישה, אך לא משהו ספציפי. בברכה,דנה
ידוע לנו שאכילת דגים פעמיים בשבוע בעלת סגולות רפואיות, אבל מה עם אכילת דגים 4-5 פעמים בשבוע????
שלום עמאר, ההמלצה ל-2-3 מנות דג ביום היא מינימום. אם אתה בוחר לאכול יותר, אין בעיה, כל עוד מדובר בדגים מזינים, דגי ים עשירים באומגה 3 ודלים בשומן רווי, כגון בקלה, סלמון, טונה, לוקוס ועוד. בברכה,דנה
מה לגבי מושט? האם נחשב מזין?
רציתי לשאול:1. האם בנבטים יש ערכים תזונתיים גבוהים יותר מנבטוטים או אולי ההפך? 2 .כמה זמן רצוי לבשל נבטוטים לפני שהם מאבדים את הערכים התזונתיים שלהם,?כי פשוט הם קשים אכילה.. 3 האם בנבטוטים מבושלים למחצה יש הרבה אשלגן? האם זה טוב לחולי דיאליזה? מודה מראש.
שלום אבי, אין לי מידע לגבי ערכים תזונתיים של נבטוטים כך שאין לי יכולת להשוות.כל תהליך בישול גורם לאיבודים תזונתיים, איני יכולה לומר עד כמה. רצוי לאכול מזון במרקם שמתאים לך. בנבטים רגילים יש הרבה אשלגן ולכן רצוי להמנע בחולי דיאליזה. אין לי מידע לגבי נבטוטים. בברכה,דנה
שלום רב, שאלתי האם בירה שחורה מותרת לסוכרתיים ? תודה
שלום, לרוב בירה שחורה רגילה מתוספת סוכר, לכן יש בירה שחורה דיאט שמותרת. בברכה,דנה
כשמבשלים עם פפריקה הסגולות שלה יורדות?
שלום אלעד, אין לי מידע בנושא. בברכה,דנה
האם זה בסדר לחצות את כדורי הפוליק או שמא האפקט נעלם אם עושים כן?1
שלום קרן, לרוב כדורים שניתן לחצות יש עליהם קו חציה מסומן וחרוט. ברוב המקרים כאשר אין סימון , לא ניתן לחצות. כמו כן, למיטב זכרוני, הכדור של חומצה פולית מאוד קטן ולא ניתן לחציה. בכל מקרה, את יכולה להתייעץ עם רוקח. בברכה,דנה
שלום רב לכן רציתי לדעת מהי כמות הבשר המומלצת לתינוק שיחגוג שנה וחצי? האם לתת כל יום? אילו דגים ניתן לתת בגיל שנה וחצי? אם יש אלרגיה לחלב אילו מזונות ניתן לתת שעשירים בסידן? בתודה מראש ובכבוד רב נטלי
נטלי שלום! ראשית הרשי לי להציע לפנות לדיאטנית ילדים בקופת החולים. ילד אלרגי שקבוצת מזון שלמה נגרעת מתפריטו, זכאי לייעוץ וליווי מקצועי ואישי על מנת להבטיח שלא יתפתחו חסרים תזונתיים. לשאלותייך: 1. מנה בשרית מומלצת בכל יום. הכמות המצופה היא כ - 30-60 גר' (שזה 2-4 כפות של בשר טחון או 2-4 קוביות בגודל 2-3 ס"מ). יחד עם זאת את הכמות האמיתית הילד קובע בעצמו... כדאי לגוון בסוגי הבשר - עוף/הודו/בקר/דג במהלך השבוע. 2. דגים ללא עצמות מומלצים כולם. סרדינים בהם העצמות מאוד רכות מומלצים גם הם ואף כדאי במיוחד לבנך משום שעשירים מאוד בסידן זמין. 3. סידן שיספג הייטב מקורו במוצרי חלב וסרדינים. סידן שייספג באיכות נמוכה יותר מקורו בירקות עליים, טחינה, קטניות. בטיפול של דיאטנית היא יכולה לעשות הערכה של הכמות שמקבל מהמזון ולהחליט אם יש צורך גם בתוסף. בברכה, נועה
שלום, יש לי תינוק בן חודש וחצי עדיין לא החלטתי איזה פורמולה יותר טובה לו - מטרנה או סימילאק לכן אני מנסה את שתיהן במקביל (סימילאק במהלך היום ומטרנה במהלך הלילה) האם יש בעיה עם זה? תודה
מרב שלום! אני לא רואה כאן בעיה. בברכה, נועה
אם מקפיאים גרעיני רימונים, האם הדבר מאבד מערך התזונתי? תודה.
שלום ריניקה, אני מניחה שחלק מהערכים אובדים בתהליך ההקפאה, אך איני יכולה לומר בוודאות אלו מהן וכמה, הדבר לא ממש נבדק. בברכה,דנה
תודה רבה על תגובתך
שמתכוונים לבשר גולש..איזה סוג בשר? ואיזה חלק מן הבשר זה הגולש? והאם הבשר הגולש בריא?
שלום אלעד, גולש הוא שם של מאכל לא נתח בשר. לרוב משתמשים בנתחים שונים של בשר בקר כגון : נתח מס' 19- וייסבראטן ונתח מס' 15- צ'ך. כמובן שאפשר להשתמש בנתחים אחרים. בריאות מאכל הגולש תלויה בנתח הבקר שמשתמשים. בברכה,דנה
תודה על תשובתך? לגבי הפרוקטוז שאני רגישה מה עדיף ?. דלעת או בטטה
שלום מלי, במחינת ירקות היחדים שאינם מומליצים הם דלורית ובטטה. אין בעיה עם דלעת. בברכה,דנה
האם חיטת דורום טובה לחולים במחלת הקרוהן במעי הדק? איזה חיטה תתאים לחולים במחלה? שעורה, שיפון, וכיוצ"ב
שלום חדוה, אין המלצה לגבי סוג דגן כזה או אחר, זה תלוי בסבילות של החולה ובדרגת המחלה. לרוב במצב של רמיסיה, ניתן לצרוך מכולם. במצב של התקף פחות מזון נסבל, ולרוב, ככל שעשיר בסיבים, נסבל פחות. כך שמדובר בניסוי וטעיה. בברכה,דנה
האם אפשר בבקשה לרשום בפורום היכן ניתן למצוא חנויות ספציפיות באזור גוש דן או היכן ניתן למצוא רשימה של חנויות כאלה, שמוכרות גבינה צהובה ללא לקטוז אפילו לא דלת לקטוז וכמו כן חלב וגם גבינה לבנה. שאלה נוספת - האם תשובה 70 בבדיקת מימן בנשיפה מוכיחה שלא כדאי לשתות חלב ולאכול גבינות גם דלי לקטוז אלא ללא לקטוז לחלוטין
שלום נוראל, איני מכירה חנויות באזור המרכז, אך יש חנות גדולה למוצרים מיוחדים בגן שמואל. אין חלב ללא לקטוז בכלל רק דל לקטוז של תנובה. במקום יש תחליפים כגון חלב סויה וחלב אורז. לגבי גבינה מהובה, ישנה גבינה צהובה צמחית. אחוז הלקטוז בגבינה צהובה אפסי. לגבי התשובה, איני מכירה את הערכים, והגדרה לרגישות צריכה להנתן ע"י גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
שלום רב, האם יש סוגים מסויימים של ירקות שאי אפשר לאכול עם סוגים אחרים של ירקות? או שניתן לאכול את כל סוגי הירקות ביחד?
שלום ניר, אפשר לאכול את כל הירקות יחד ללא הגבלה. בברכה,דנה
האם הוספת מיץ לימון לכוס עם מי ברז חמים הורסים את הויטמינים בו? אני שותה את זה בבוקר יחד עם כדור ברזל לשיפור הספיגה וגם כי שמעתי כי זה עוזר לפעולת המעיים. תודה
שלום נגה, חימום מוריד זמינות של ויטמין C וגורם לחמצונו, לכן עדיף בטמפ' החדר וטרי. בברכה,דנה
האם ניתן לתת לילדים כמוסות פרוביוטיקה אשר מיועדות למבוגרים? אשתי רכשה כמוסות JARRO_DOPHILUS לשמושה, זוהי תערובת של 8 זני חיידקים פרוביוטיים, 5 מיליארד אורדניזם בכמוסה. הרם ניתן ומומלץ לתת לילדים או שמא יש מוצרי פרוביוטיקה לילדים בלבד? ילדי הינם בני 3 ו 5. תודה מראש זיו
זיו שלום! לרוב החברות יש היום מוצרים אבקתיים המיועדים לילדים וניתנים להמסה במשקה. אלה מומלצים יותר בשל רכב הזנים והמינונים המותאמים לילדים. בברכה, נועה
אני רוצה לעבור לתזונה כמה שיותר בריאה, רצוי טיבעית. אני רוצה לשאול לגבי 3 דברים אם הם מתאימים לתזונה טיבעית: שיבולת שועל אינסטנט, פריכיות אורז ולחמית של אוסם.
שלום מאיה, עדיף שבולת שועל טריה ולא אינסטנט, אין בעיה עם פריכיות אורז ובין לחמית ללחם מחיטה מלאה או שיפון, עדיף לחם. בברכה,דנה
דנה שלום, מה לעשות, אני אוהבת אגוזים/שקדים/בוטנים קלויים, שכנראה אינם מומלצים (עפ"י דברים שקראתי). האם אכילתם היא ברכה לבטלה (מבחינה תזונתית), או שבכל זאת יש משמעות חיובית לאכילתם, גם אם אלה שאינם קלויים (מהם אינני מתלהבת) - עדיפים? אודה על הבהרתך. רינה
שלום רינה, ערכם התזונתי של זרעים קלויים נמוך משמעותית מאלו שאינם קלויים, בשל תכולת נתרן גבוהה יותר וכן שינוי במנה חומצות השומן, ועל כן, ניתן לצורכם אך במינן מוגבל בהרבה מאלו שאינם קלויים. בברכה,דנה
לדנה שלום, אשמח לדעת האם קליית ירקות כדוגמת פילפלים, עגבנית,בטטות וכו...עשויה לפגוע ברכיבים התזונתיים שלהם קרי בויטמין סי, קרוטנואידים וכיו"ב. מה לגבי השרייתם בחומץ? תודה
שלום יונה, כל תהליך בישול של ירקות ופירות גורם לאובדן של חלק מהויטמינים והמינרלים. ישנם ויטמינים רגישים יותר כגון ויטמין C אך ויטמין A, E ורוב ויטמיני B פחות רגישים לחום, ואף הופכים לזמינים יותר לאחר בישול. בברכה,דנה
סובלת מבטן נפוחה. מנסה להוריד סוגי מזונות היום בצהרים אכלתי סנביץ לחם לבן ללא סיבים עם טונה וביצה.+ שתי רצועות פלפל אדום ובבוקר סנביץ לחם לבן עם גבינה לבנה + גבינה צפתית 5% יש משהו במזון שאכלתי היום שלדעתך גרם לי לנפיחות.
שלום אורנית, איני רואה בעיה במזון שאכלת. אין בו משהו מיוחד הגורם לנפיחות. בברכה,דנה
שלום רציתי לדעת מה נחשב בשר בקר רזה? תודה
שלום דבי, הבקר מחולק לפי נתחים, כאשר הרזים ביניהם הינם: וייסבראטן (נתח מס' 19)- מומלץ לצלי. אווזית (נחת מס' 14)- לקדרה, לאסקלופ או במחבת בווק כרצועות. סינטה ( נתח מס' 11)- לרוסטביף, סטייק סירליון. כף ( נתח מס' 16)- לאסקלופ, בווק כרצועות ובכנתח לרוסטביף. שייטל ( נתח מס' 13)- כסטייק, אסקלופ ורצועות בווק. צ'ך ( נתח מס' 15)- כסטייק או קוביות לקדירה או צלי. בכל הנתחים הנ"ל יש פחות מ- 5% שומן ל- 100 גר' בשר ועד 50 מ"ג כולסטרול. אלו נחשבים ליותר רזים מכרעי עוף ואף הודו אדום. רק חזה עוף נחשב לרזה יותר. בברכה,דנה
שלום רב רציתי לשאול האם דיאטת אטקינס המכילה 20 גרם פחמימה ליום בשלב 1 מסכנת חולה סוכרת מסוג 1 ( המזריק אינסולין ארוך טוווח+ קצר טווח) תודה
שלום גלי, דיאטת אטקינס אינה מומלצת לחולי סוכרת מסוג 1. היא לא נבחנה וכן בטיחותה לא נבחנה בסוכרת מסוג 1. בשל כמות הפחמימות המוגבלת מאוד יכולה להיות יותר סכנה להיפוגליקמיה. בברכה,דנה
האם אגוזי מלך יכולים להפחית את רמת הכולסטרול? האם התזמון חשוב ויש לאכול אותם עם מזונות המכילים כולסטרול? אלו עוד מזונות יכולים להפחית כולסטרול? תודה, ורד
שלום ורד, אכילת אגוזי מלך יוכלה להועיל באיזון כולסטרול. כל מזון המכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות יוכל לשפר רמות כולסטרול כגון שמן זית, שומשום ומוצריו, שקדים טבעיים, אבוקדו ועוד. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה