פורום תזונה קלינית
שלום, אני סובל מגאוט האם ישנם המלצות לגבי מה כדאי לאכול ומה לא? תודה רבה על תשובתכם יוסף
שלום יוסף, בהחלט ישנן המלצות להמנע ממזונות עתירים בפורינים כגון: אלכוהול, איברים פנימיים, פטריות, כרובית,אנשובי, ברוקולי ואכילת בשר ודגים בכמות הגדולה מ- 100 גר' ליממה. בברכה,דנה
כשאני צופה בסידרה השרדות אני מבינה שהשורדים אוכלים רוב הזמן אורז וקוקוס. רציתי לדעת מה דעתך? מה יש באורז? איזה ויטמינים? או כל דבר אחר? שיכול להחזיק אותם שם?
שלום איילת, האורז מספק לשורדים פחמימות בעיקר ומעט חלבון. הקוקוס מספק מעט חלבון ושומן. עיקר ההשרדות היא ממקור פחמימות, את כל השאר הם מקבלים מפירוק רקמת שריר ושומן. בברכה,דנה
אני נוטל מירו 15 יחד עם פאקסט 50 מ"ג. החל מהחלפת ויאפקס במירו מלפני חודשיים וחצי חלה עלייה במשקל תיאבון מוגבר מאוד למתוקים ופחמימות אני יודע ששינוי התרופה צריך להיעשות מול הפסיכיאטרית המטפלת. כיצד ניתן לסייע לבנתיים להתקפי הזלילה [הנובעים מרעב פיזיולוגי שייתכן שעקב התרופה רגיש יותר], ןמה ניתן לאכול כדי להיות שבע לאורך זמן מבלי להמשיך בעלייה במשקל?
שלום כפיר, לצערי אין לי פתרונות "אינסטנט" בשבילך. הפתרונות לא באים כשבלונה אלא מותאמים למצבך הכללי. אתה יכול לנסות לאכול יותר חלבונים- גבינות רזות,בשר, ירקות אשר גורמים לתחושת שובע. השתדל לאכול דגנים מלאים גם בלחם וגם בתוספות בכמות קטנה הם משביעים יותר. הקפד על שתיה מספקת, עסוק בפעילות גופנית והמנע משהייה ממושכת בבית או בסביבת מזון חופשי, מצא עיסוק או תחביב להעביר את הזמן שיש לך לחשוב על אוכל. לעס מסטיקים, סוכריות ללא סוכר ועוד. בברכה,דנה
כמה מגנזיום יש ב100 גרם קינואה? כמה ברזל יש ב100 קרם קינואה?
שלום מיכל, ב-100 גר' קינואה לפני בישול יש 4.5 מ"ג ברזל ו- 200 מ"ג מגנזיום. בברכה,דנה
לאחרונה התחילו להיות לי עצמות חלשות מאוד [היתה תקופה שירדתי במשקל בקיצוניות ומאז זה ככה+הפסיק לי המחזור] אבל אני כבר הרבה זמן אוכלת תקין והמון והעליתי כבר את כל המשקל בכל אופן העצמות שלי ממש כואבות , אני מתאמנת בחדר כושר ועושה הרבה פעילות אירובית ושומרת על לאכול הכי בריא שאפשר רציתי לשאול איזה תוספי מזון כדאי לקחת וכמה? אני רוצה לקחת מגנזיום+B6, ויטמין די, סידן וMSM. המצב שלי ממש גרוע יחסית לנערה בת 18, וזה הורס לי את התפקוד בעבודה, אני חייבת פיתרון כמה שיותר מהר. האם יש עוד משהו שיעזור חוץ ממה שאמרתי? ותוך כמה זמן זה משפיע בערך? תודה רבהה
שלום שלומית, להערכתי את צריכה לפנות ראשית לאנדוקרינולוג המומחה לבריאות העצם, שיערכו לך בדיקות דם,שתן וצפיפות עצם ולהעריך איזה תוסף וכמה ממנו את זקוקה. לקחת תוסף ללא הוכחה על חסר או בעיה שניתנת לגילוי בקלות, מיותר. בברכה,דנה
אני מבקשת תשובה על שאלתי שכן בני צעיר מאד ויתקשה לשמור בקפדנות על תזונה נטולת גלוטן לחלוטין . מה קורה אם מידי פעם מקבל גלוטן ? עד כמה זה קריטי ? האם הרירית של מעי דק לא מחלימה ?
שושנה שלום! יש רמות שונות של התבטאות הסימפטומים, לא כולם סובלים כאשר אוכלים גלוטן ולכן יש צורה של המחלה הנקראת לטנטית (ללא תופעות). יחד עם זאת - אין הבדל במחלה עצמה ובהשלכותיה. מי שלא שומר על דיאטה מעלה את הסיכון להופעת סרטן, סיבוכים קשים במערכת העיכול מחלות נוספות הנובעות מחוסר בספיגת מרכיבי תזונה (אנמיה, אוסטאופורוזיס, הפרעות בקרישה). לכן יש לשאוף ככל שניתן לשמור על דיאטה נטולת גלוטן ולהסביר את החשיבות גם לבנך. בברכה, נועה
שלום, אני לא יודעת אם זה הפורום המתאים אך אנסה, יש לי בעיה חיצונית אסטתטית שמאוד מפריעה לי - הפנים שלי מאוד רזות ומוארכות. מבחינת הגוף אני קצת שמנשמנה ושאני משמינה אני משמינה בגוף, אבל לא בפנים. אני תמיד נראית בתת משקל בגלל הפנים שלי וחיוורת, ובכלל לדעתי זה הורס לי את היופי ומדכא אותי. השאלה שלי היא האם יש דרך תזונה מסויימת דרך להשמין מעט בפנים ולעגל אותן טיפה? כי אם לא אני מניחה שזה רק ניתוח פלסטי של השתלת שומן אבל אני קצת מסתייגת מזה. תודה רבה.
שלום קרן, לצערי אין לתזונה השפעה על מקומות השמנה, זהו ככל הנראה המבנה שלך וכך יישאר. את יכולה להתייעץ עם כירורג פלסטי. בברכה,דנה
שלום, האם תינוק מעל גיל שנה חייב לקבל פורמולה (שלב 3)? כמה מ"ל פורמולה שלב 3 נהוג לתת ביום? מה צריך להיות היחס בין הפורמולה והמזונות האחרים? תודה!
שמרית שלום! אני נוטה להמליץ דווקא להמשיך עם השלב 1 במטרנה ואופטימיל ושלב 2 בסימילאק. אלה יכולים להוות משקה חלב (עדיף על פני חלב פרה) עד גיל מבוגר יותר. השלבים המתקדמים עשירים מדי בחלבון. הכמות תלויה בילד. ככלל רצוי לתת מנה בבוקר ומנה לפני השינה. בנוסף, עד שהארוחות העיקריות מהוות חלק משמעותי בתזונה, אני ממליצה לתת השלמה לאחר כל ארוחה עיקרית (כחצי שעה עד שעה לאחר הארוחה). ככל שהכמות מהמוצקים תגדל ותשביע, כך הכמות מהשלמת הפורמולה תקטן, עד שלא יהיה בה צורך. מתן פורמולה בגיל זה אינו הכרחי וזה תלוי בתזונה של הילד. אם יש מספיק מוצרי חלב (2-3 מנות ביום) ובשר (מנה ביום), ומגוון ירקות ופירות, אזי אין הכרח לתת פורמולה. אם התזונה עדיין אינה מגוונת מספיק, הפורמולה תשלים את הצורך בסידן, ברזל ושאר הויטמינים והמינרלים. בברכה, נועה
שלום, האם יש תדירות מינימלית עליה ממליצים לאוכלוסיה הכללית הבריאה מתחת לגיל 50 לעשות בדיקות דם לצורך בקרה? תודה!
שלום יאיר, המלצות לבדיקות שגרתיות משתנות בהתאם לגיל, מין וקבוצת סיכון שונות. עליך להתייעץ עם רופא המשפחה בנושא. לערכתי מעל גיל 40 בדיקות דם מקיפות, לפחות אחת לשנה יכולות להיות מספקות. בברכה,דנה
מהו היחס חלבון פחמימה לאחר אימון כח ולאחר אימון אירובי? האם היחס זהה?
שלום אלעד, איני מומחית לתזונת ספורט. המלצתי, פנה לאתר של מכון וינגייט, שם ישנו פורום של הדיאטנית איילת ויינשטיין המומחית לתחום.http://www.wingate.org.il/Index.asp?CategoryID=926 בברכה,דנה
שלום, כמה קלוריות יש בכף שמן קנולה? ואם הכנתי כרבע כוס גרעיני פופקורן (כ 5 חופנים) על 3 כפות שמן קנולה- האם הדבה נחשב משמין? כמה קלוריות בערך זה יוצא? תודה!
שלום שמרית, בכף שמן מכל סוג יש כ- 120 קק"ל. ברבע כוס גרעיני פופקורן יש כ- 100-150 קק"ל + 3 כפות שמן ששוות כ- 360 קק"ל, כלומר סה"כ מתקבלת מנה המכילה כ- 450-500 קק"ל, כך שזהו אינו חטיף דל שומן או מזין במיוחד. אפשר להכין עם הרבה פחות שמן. בברכה,דנה
לא בטוחה שהגעתי למקום הנכון לשאול את השאלה הזאת... אני בת 24 , מגיל 13 הפסיקו לי המעגרי בי 12 לעבוד.. ומאז אחד לכמה שנים אני לוקחת זריקות של הויטמין.. לאחרונה עשיתי עוד 5 זריקות וחצי שנה אחרי זה שום דבר לא עלה.. שאומר שהויטמין לא נספק אצלי בגוף.. מה עושים?? זה פשוט גורם לחולשה, עייפות, דיכאון וכו'.. אם הזריקות לא עובדות מה כן? הרמה נמצאת משהו כמו 211 בתוצאות שלי..
שלום מיקי, צבירה של מאגרי ויטמין זה יכולה לקחת שנים. לרוב ישנה בעיה בספיגה ולא באגירה, ולכן יש להקפיד על הזריקות באופן קבוע ובמקביל ניתן לשמר בתוספת של כדורי מציצה תת לשוני. הרמה שלך אינה מאוד נמוכה, אך אם היא יורדת מתחת בהחלט יכולה להשפיע. רמה כזו לא תגרום לכל כך הרבה תופעות לוואי. בברכה,דנה
כמה סידן יש בכף שטוחה של סומסום? ומה כדאי לאכול עם הסומסום כדי שהסידן ייספג אוב? תודה
שלום, בכף שטוחה של שומשום יש כ- 88 מ"ג סידן. כדאי שהשומשום יהיה טחון היטב, אחרת הסידן לא ייספג כלל. אחוז הספיגה משומשום יחסית נמוך.אין שילובי מזון מומלצים. בברכה,דנה
בת 27,כל חיי היתי מלאה מחוסר תזונה נכונה וספורט,פניתי לנורטופט ובנה לי תפריט לתזונה נכונה וכושר נכון...הצלחתי מאוד בזה אלא שבאמצע הדיאטה "נשברתי"תכסול,עצבים,מחזור לא סדיר,התחלתי כבר כמה חודשים לבזבז כסף ולקנות מתוקים ורק מתוק כל היום..מה שגרם לי לכאבי בטן ושלשולים..ואחכ ניסיתי לחזור לדיאטה,חזרתי ואחרי כמה שבועות שוב איבדתי שליטה ומה שמתחילה בחריגות,הכוונה אוכלת הכל ולא משנה מה בכמויות מטורפות וגם שלא רעבה אוכלת.ואחרי יום עולה איזה 2 ק"ג ושוב מתוכסלת נמצאת במצב של דיכאון..וכך זה נמשך חודשים רבים..עליות וירידות ולא מצליחה לאזן את המצב ולהגיע לתוצאה הסופית.מה הבעיה שלי?ממה נובע?מה הפתרון?שאני נמצאת בדיאטה יש לי כימהה למתוקים ותחושה שרוצה לאכול עוד ועוד..האם יש טיפול לשאוכל להפסיק זאת? אודה מאוד אם תעזרו לי,אני מיואשת נורא...כרגע שמתי את הדיאטה "בצד",תודה
שלום מיכל, אני לרוב ממליצה למטופלים שלי הלתחיל בפעילות הגופנית, לרו ניתן להתרגל אליה יותר בקלות והיא גורמת לנו לתחושה טובה בשל הפרשת חומרים כימיים בגוף ובמוח. ברגע שהפעילות הופכת לחלק מהשגרה, הרגלי האכילה ישתלבו יותר בקלות, והכמיהה למתוק תרד. ברור שיש לך הרגלי אכילה לא בריאים, וככל הנראה הדיאטה שניתנה לך אינה מתאימה לך, ויש לך צורך בהרגלי תזונה שונים ויש להתאים לך תפריט או עקרונות שיתאימו לך. בברכה,דנה
שלום, בתית בת השנה וחודשיים מסרבת לאכול בשר. ניסיתי את כל הצורות-קציצות,עוף,שניצל,בולונז. שום דבר לא עובד. הדבר היחידי שהיא מוכנה לאכול בצהריים הוא פסטה. מה עושים? שמעתי שכדאי לנסות טופו? תודה ענת
ענת שלום! ראשית, לא לוותר ולהמשיך להציע. לנסות לאכול יחד איתה שתראה אתכם ההורים ומה אתם אוכלים. להציע לה מהאוכל שלכם. לפעמים הוא יותר צבעוני, מתובל ומזמין. מבחינת חלבון איכותי, מה שמשתווה לבשר הם דגים וביצים. לא ממליצה להרבות בחלבון ממקור סויה. אם אינה אוכלת בשר, כדאי לבדוק פריטין והמוגלובין כדי לוודא שלא חסר ברזל. אפשר לפנות לייעוץ של דיאטנית ילדים בקופת החולים. בברכה, נועה
שלום רב. אני משתמשת באבקת פסיליום לעזרה ביציאות ובהורדת הכולסטרול. לאחרונה התחלתי, במקום לערבב במים פושרים, לשים את האבקה בתוך הדייסה שלי. אני מערבבת 2 כפות קוואקר, כף סובין שיבולת שועל, כפית אבקת פסיליום. מוסיפה מים רותחים. ומבשלת בסיר או במיקרו כמה דקות. שמתי לב שהפסיליום מתעבה בחום ומסמיך את הדייסה. רציתי לשאול, האם פעולת החימום (הרתחה למעשה) פוגעת באפקטיביות של הפסיליום? אגב, לפני האכילה אני מוסיפה כף זרעי פשתן טחונים על המקום. וגם זה מעבה את הדייסה. האם גם כאן יש/אין פגיעה באפקטיביות של זרעי הפשתן הטחונים? תודה רבה וכל טוב. סיגל
שלום סיגל, אין לי מידע לגבי השינויים שעובר פסיליום בחום, ולכן לא אוכל לענות לך בנושא. לגבי זרעי פשתן, חלק מתהליך החימום משנה את הרכב חומצות השומן, ולכן להערכתי לא מומלץ לחמם. בברכה,דנה
ערב טוב, לפני כשנה וחצי אובחן אצל אימי הליקובקטור פילורי כן בקע סרעפתי, קיבלה טיפול תרופתי על מנת להשמיד את החיידק, כן לוסק/אמפרדוקס לאיזון רמת חומציות. ברצונה של אימי לחזור ל"שיגרה" ללא טיפול תרופתי ולכן הומלץ לה לפנות לתזונאית על מנת לדעת מאילו מאכלים להימנע. האם יש הבדל לצורך העניין בין תזונאית לתזונאית קלינית? האם יש תזונאים שמטפלים ספציפים בסובלים מהשלכות החיידק? אם כן, איך מגיעים אליהם? תודות על התייחסותכם האדיבה. שרית
שלום שרית, עליכם לפנות לדיאטנית קלינית בקופת חולים. מי שרושמת על עצמה דיאטנית או מומחית לתזונה לאו דווקא עברה הכשרה מתאימה. יש לוודא שעברה הכשרה מקצועית. כאלו דיאטניות יש בכל קופ"ח. אין צורך בדיאטנית מיוחדת לנושא. בברכה,דנה
תודה רבה דנה וסופ"ש נפלא
שלום, אני לוקחת אבץ לנשירות שיער, וברזל (משולב עם חומצה פולית כחלק מההכנות להריון)בגלל המוגלובין נמוך. אני יודעת שאת שניהם אני אמורה לקחת במרחק של שעתיים ממוצרי חלב. האם אני יכולה לבלוע אותם יחד או שיש אינטראקציה לא טובה ביניהם? תודה
שלום ליאת, אסור ליטול כדורי אבץ וברזל יחד, הם מעכבי ספיגה אחד של השני. בברכה,דנה
אני בן 38, טבעוני מזה כ-20 שנה ומרגיש מצוין (פרסומת: על פי הופעתי, רוב האנשים מתקשים להאמין שעברתי את גיל 30, ויש המתעקשים לאמת את גילי באמצעות תעודת זהות..) לזוגתי ולי ילד בן קרוב לחצי שנה, ואני מבקש להימנע מלהאכיל את העולל במוצרים מן החי (מלבד חלב אימו, כמובן..) זוגתי אוכלת-כל, עם נטייה לכבד את הצד הבריאותי שבבחירת התזונה שלי, מהולה בחששות מהסוג המצוין בכתבה, שילדים חייבים בשר "כדי לגדול נכון". יש לה חששות כלליים בנוגע לכמות החלבון שבתפריט טבעוני. על פי הידוע לי, קשה שלא להשיג מספיק חלבון אפילו אם מתאמצים - והתיאוריה שגרסה כי יש לשלב את כל חומצות האמינו באותה ארוחה נחשבת כמיושנת כבר מעל לעשור. אמרתי לזוגתי שאם יוכח אחרת, או אם יסתבר שגוף התינוק אינו מסוגל להרכיב חלבונים באותה קלות שאנחנו מסוגלים, או שיש חיסרון כלשהו שאינו ניתן לפיתרון בתזונה ללא מוצרים מהחי - אני מוכן לתת לתינוק מזון מן החי. שתי שאלות: 1. מה דעת התזונאיות במדור לגבי סוגיית החלבונים בפרט, והאכלת תינוקות בתפריט טבעוני בכלל? 2. האם קיימים מקורות מידע בנושא (ספרים\אינטרנט) בעברית ו\או אנגלית אליהם תוכלו להפנות אותנו? תודה רבה!
שלום לך! גם אני חושבת שצריך לכבד אדם על בחירותיו (התזונתיות ואחרות) ולכן אשתמש באותה לשון מטבע כדי לבקש ממך בכל לשון של בקשה לכבד את זכותו של בנך לגדול נכון! טבעונות אינה מומלצת כלל לתינוקות/פעוטות וילדים. בשלבי הגדילה יש חשיבות למגוון רחב של מרכיבי תזונה שמקורם בחי (לא רק חלבון!). צמחונות ניתן לשקול בהסתיגויות מסוימות (מצורף קישור בהמשך). עד גיל 18 אתה אכלת רגיל ויש לכך חשיבות! תן לבנך לפחות את אותה התחלה חשובה. לאחר שמסתיימת תקופת הגדילה והילד הופך לבוגר עם שיקול דעת ואפשרות בחירה, ניתן לשקול שינויים בתזונה (אותם יש לעשות באחריות והתייעצות). הסבר קצר לגבי חלבון כדוגמה (עם כי יש מרכיבים נוספים שיש להתייחס אליהם) - החלבון שמקורו בחי הוא אופטימלי ובשפה המקצועית "בעל ערך ביולוגי גבוה". המשמעות היא שהוא מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות אך בנוסף הוא מרוכז, כלומר בנפח קטן (למשל ביצה אחת שהיא 50 גר') יש כמעט רק חלבון - 6 גר' ומכיל מרכיבים חשובים נוספים כגון ברזל, B12, אבץ ועוד. לשם השוואה, כדי להגיע לכמות החלבון שיש בביצה, צריך לאכול 300 גר' של אורז מבושל או 100 גר' של אפונה מבושלת (ולא ניתן יהיה להגיע לכמות הברזל ומרכיבים נוספים). הכמויות הללו הן לא הגיוניות לתינוק או פעוט. הוא צריך שהמזון שלו יהיה מרוכז ואיכותי. בארה"ב פורסם לפני כמה שנים שזוג הורים הועמד לדין בעקבות תפריט קיצוני שהם כפו על ילדם הפעוט בכך הביאו למותו. http://naturalhygienesociety.org/diet-veganbaby.html המקרה הנ"ל קיצוני אבל צריך להבין שכהורה, ההחלטות שאתה מחליט למען ילדך עלולות להביאו לשלם מחיר כבד. כבד מדי. מצורפות המלצות שפויות יותר להורים ה"עקשנים...": http://kidshealth.org/parent/nutrition_fit/nutrition/vegetarianism.html#a_Vegetarian_Infants המלצתי החמה היא להמתין לתקופת הבגרות ובכל מקרה לפנות לייעוץ. בברכה, נועה
1. כמה קלוריות יש בכף גדושה של גרנולה? 2. כמה קלוריות יש בקוראסון קינמון קטן? תודה מראש!
שלום מיאל, בכף גדושה של גרנולה יש כ- 50-60 קק"ל. תלוי באופן ההכנה. בקרואסון קינמון קטן יש בממוצע 200-250 קק"ל. שוב תלוי בגודל ובהכנה. בברכה,דנה
לדנה שלום, למי שיש סכרת - אפשר לומר גבולי (לקיחת כמות קטנה של גלוקופאג'), שומר על תזונה, ומבצע הליכות, האם תמר אפשרי? או שהוא עשוי להקפיץ את הסוכר? מה עם פירות יבשים אחרים? ומה עם פירות וגודלי מנה תודה
שלום רוחמה, גם לסוכרתיים מותר פירות, ואפילו יבשים, אך בכמות קטנה מאוד. כל אדם מגיב בצורה שונה למנת פרי ולכן כדאי למדוד ולראות מה קורה. בד"כ מומלץ לקחת פרי יחיד עם חלבון או שומן להאט את הפסיגה, כגון 5-6- אגוזים או שקדים טבעיים לפני הפרי. בברכה,דנה
יש לי בשבועיים האחרונים תחושה קלה של עייפות ובסוף יש לי גם חולשה בשרירים בעיקר בשוקיים אבל בימים האחרונים גם בידיים, לפעמים רעידות או התכווצויות קטנות ברגליים ונימול בכף רגל, וקצת חוסר תאבון. הפנו אותי לנוירולוג אבל התור בעוד הרבה זמן. האם יכול להיות שהתופעות האלה נובעות מאיזשהו מחסור תזונתי, כמו מחסור בויטמין B12 או משהו דומה?
שלום אבי, יכול להיות הרבה דברים. חסר בויטמין קל להוכיח בבדיקת דם פשוטה. הייתי מציעה לחכות לנוירולוג ואם דחוף לך, פנה באופן פרטי. בברכה,דנה
יש האומרים כי לא מומלץ לאכול פרות מיד לאחר ארוחת צהריים בגלל חומציות הפרי שבאה כנגד החלבון מארוחת הצהריים- משהוא כזה? שאלתי היא: אם כך, האם גם לא מומלץ לאכול עגביה או פלפל אדום או בכלל כל ירק לאחר ארוחת צהריים?
שלום מור, אין המלצה כזו,אפשר לאכול גם ירקות וגם פירות בארוחת הצהריים, לפני, בזמן ואחרי. בברכה,דנה
אודה לך אם תחווי את דעת בנוגע לארוחת הבוקר שלי: 1 פרוסת לחם קל חצי גביע קוט'ג 3 % ביצה קשה כף גבינה 1/2% נס ללא סוכר. ושאלה נוספת: במידה ואני אוכלת את הארוחה הזו בשעה 7:00- האם זה הגיוני שבשעה 10-11 אני מרגישה שובה רעב? תודה.
שלום חני, ארוחה סבירה, אם את רעבה ב- 10-11 תאכלי עוד פרוסה בבוקר ותוסיפי הרבה ירקות. בברכה,דנה
שלום מה עדיף מבחינת עצירות: סובין שיבולת שועל או סובין חיטה? ומה עדיף מבין שניהם מבחינה תזונתית ? תודה
שלום ענת, סובין שבולת שועל עדיף מבחינת הרכב הסיבים. בסה"כ מבחינה בריאותית אין הבדל משמעותי, אך ישנה נטיה שבולת שועל. בברכה,דנה
שלום, לא ברור לי מה המקור לסלידה שיש להרבה אנשים ממוצרי חלב, במיוחד מחלב פרה. הם טוענים שזה מאד לא בריא, שזה גורם לליחה ולבעיות אחרות ושהסידן גם כך לא נספג טוב ממוצרי גבינה, ונספג טוב יותר מאוכל צמחי. בני (היום בן שנתיים וחצי כמעט) אוכל המון מוצרי חלב. הוא מחסל גבינות (אורגניות מחלב פרה) או יוגרט מעיזים בקצב מסחרר. כמובן שאוכל גם מגוון רחב של מזונות נוספים. האם יש איזשהי סיבה להגביל מוצרי גבינה מחלב פרה, או שמדובר בשמועות ותאוריות לא מבוססות? תודה, נועה
נועה שלום! אני מודה שגם לי זה לא כ"כ ברור... ילדים זקוקים לחלב ומוצריו כמקור עיקרי לסידן. הסידן חיוני לצמיחת העצמות והתחזקותן. עובדה זו הוכחה במחקרים רבים מאוד שבדקו את הקשר בין צריכת חלב לבין הצמיחה לגובה, צפיפות העצם ואפילו הארעות שברים. הצורך של הגוף בסידן עולה בגיל הילדות ומגיע לשיא בגיל ההתבגרות: לידה עד 6 חודשים - 210 מ"ג 6-12 חודשים - 270 מ"ג 1-3 שנים - 500 מ"ג 4-8 שנים - 800 מ"ג 9-18 שנים - 1300 מ"ג חלב ומוצריו הוכרו כמקור הכי יעיל לצריכת הסידן משום שהם עשירים בו ויעילות הספיגה של אותו סידן במעי היא אופטימלית. סידן שמקורו בצומח (בעיקר עלים ירוקים - כרוב, תרד וכדומה) נספג ביעילות מופחת משום שמרכיבים צמחיים "מפריעים" לתהליך. לכן, יש לברך על נטייתו החיובית של בנך למרכיב חיוני כ"כ לתזונה ולבריאות ויש לקוות שהוא ימשיך כ גם בגיל ההתבגרות בו החלב הוא כ"כ נחוץ. בברכה, נועה
ומעבר לכך, האם אין שום מחקר שמדבר על איזשהו חיסרון בצריכת מוצרי חלב, מכל בחינה שהיא? שוב תודה, נועה
אני בת 29 גובה 160 משקל נכון לעכשיו 56 ק"ג. אני בתחילת חודש שני של הריון. זה הריון שני. בהריון הראשון התחלתי את ההריון במשקל 54-56 ק"ג בלידה שקלתי 94 ק"ג. אכלתי כמו מטורפת כול הזמן הייתי רעבה. חצי שנה אחרי הלידה חזרתי למשקל תקין (לא ע"י דיאטה מבוקרת וספורט) פשוט חזרתי לעבודה ואני לא אוכלת מסודר או בריא. משתדלת. עכשיו אני מפחדת שאני שוב יעלה במשקל ואני חוששת שלא יוכל לחזור למקשלי הרגיל. אף פעם לא סבלתי מהפרעות אכילה או בעיות. הייתי רוצה לדעת מה ואיך אני אמורה לאכול ע"מ לא לעלות יתר על המידה.
שלום ענת, אין פה חוקים, עליך ללמוד לאכול מסודר ובריא, ללא קשר להריון, גם אם את חוזרת לעצמך לבד אח"כ. לשם כך עליך לפנות ליעוץ אישי, בדומה לכל אחד המחפש דרך ללמוד על תזונה נכונה. בברכה,דנה
שלום, קודם תודה על תשובתך קודם. לגבי הכולסטרול כולסטרול ת"א: 240 HDL כולסטרול 35-80 ת"ה: 69 LDL כולסטרול 30-160 ת"ה: 155 הוא גבוהה. 1) איך מורידים כולסטרול? 2) אני לא מבינה איך הוא גבוהה, אני בת 25 שוקלת 54 גובה 1.63 הרגלי האכילה שלי פחות או יותר ככה: פעם בשבוע פיצה מקפיצה, מלאווח,חטיף בעם בחודש, ארוחה בשרית עוף פעם בשבוע, בשר פעם בהרבה זמן. פעם בהרבה זמן שניצל או מטוגן (פעם בהרבה זמן= מעל חודש), גבינות רק 9% רגילה ולא כל יום כנ"ל לקוטג'. גבינה צהובה 9% פעם בחודש..... מה שכן נס קפה שותה 8 כוסות ליום. 1) אז אני לא מבינה איך הכולסטרול גבוהה, איזה הרגל תזונה לשנות. (להורים אין בעיית כולסטרול, לאף אחד במשפחה אין) 2)אני אקנה כדורי ברזל, יש חברה מומלצת? (של קופת חולים גורמת לי עצירות). וכמה לשתות ביום ומתי? המון תודה על עזרתך.
שלום מלי, 1. הורדת כולסטרול נעשית ע"י תזונה נכונה ופעילות גופנית. לדיאטנ מתאימה יש לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי. 2. מלאווח, פיצה וגבינות 9% לא ממש מתאימות לתזונה בריאה לכולסטרול, ועל כן יש להתייעץ עם דיאטנית לשנות הרגלי אכילה. 3. לגבי כדורי ברזל, סוג ומינון, יש להתייעץ עם רופא המשפחה. בברכה,דנה
האם לגזר גמדי יש את אותם ערכים תזונתים כמו לגזר רגיל? אין בו סוכרים נכון?
שלום שלומית, הערכים דומים מאוד לגזר רגיל, ובהחלט שיש סוכרים ופחמימות בגזר גמדי. בברכה,דנה
אז עדיף לאכול גזר רגיל בדיאטה נגד קנדידה, או שזה לא משנה?
שלום,יש לי אי סבילות ללקטוז ורציתי לדעת אילו מוצרי חלב אני יכולה לאכול שאין בהם לקטוז שמעתי שגבינה צהובה היא ללא לקטוז ושמעדני ביו יכולים להיות טובים ורציתי לדעת אם זה נכון ואילו עוד מוצריים יכולים לעזור
שלום מירן, את יכולה לאכול גבינה צהובה, יוגורט ביו במינון מופחת, גבינות שמנות כמעט ואינן מכילות לקטוז, יש חלב דל לקטוז. מעבר לכך את יכולה לקחת כדורים המכילים את האנזים לקטאז לפני ארוחה המכילה מוצרי חלב בכמות קטנה כדי להקל על הסימפטומים. בברכה,דנה
שלום--בזמן האחרון ילדי טוענים 1. אסור לאכול עגבניות-הן רעילות ???!!?? וכך חצילים ופלפל ???!! 2.הסוכר הנו רעל- וגורם לדלדול עצם ???!! 3.יש הרבה זרחן לא בריא בחלב ??!! 4.אסור לבלוע קפסולות של אומגה 3 --כי הדגים מזוהמים במתכות כבדות ורעילות--ולכן גם הקפסולות אומגה 3 מזוהמות ??!!?? יחד איתם חיפשתי אם יש בקרה בריאותית לתכולת המתכות הרעילות --ולתדהמתי--לא מצאתי. משרד הבריאות לא דורש מהמיבואנים לשלוח את הקפסולות לבדיקה במעבדת מזון !!!!! תודה למציאת האמת יאיר
שלום יאיר, 1.עגבניות הינן ירק חיוני במזון שלנו, עשירה בויטמין C וליקופן וכן נוגדי חמצון נוספים. ילדיך ככל הנראה מתייחסים לקבוצת הסולניים, אשר מכילים סולאנין שאינו מומלץ לאנשים הסובלים מדלקות פרקים. אין לכך כל השלכה על האכולוסיה הבריאה. לא מומלץ לצרוך עגבניות ירוקות בשל כמות חומצה אוקסאלית גבוהה.- סך הכל, אמונה טפלה. 2.סוכר בכמויות גדולות אכן אינו מועיל לבריאות, בעיקר בשל השלכותיו על המשקל שלנו, כאשר עודף משקל גורר תחלואה כגו מחלות לב וכלי דם, סוכרת וסרטן. בין היתר עודף משקל קשור יותר לבעיות פרקים ועצמות, אך אין לו השפעה ישירה- סך הכל- בהקשר לצפיפות עצם- אמונה טפלה. 3.נכון, בחלב יש הרבה זרחן, אך גם בקטניות, זרעים, בשר , טחינה ועוד. זרחן הינו מרכיב בלתי נפרד של מולקולת החלבון שחיונית לנו, ועל כן אנו זקוקים לו. זרחן הינו מינרל חיוני לקיומינו, וחסר בו עלול לגרום לנזקים קשים. כל פעולה הדורשת אנרגיה, כגון נשימה, דורשת זרחן. בגופינו מולקולות חיוניות לאנרגיה המורכבות מזרחן בין היתר. אז הזרחן הינו טבעי ולא תוסף, ולכן אין בו סכנה של ממש, בייחוד לאנשים בריאים. יש בעיה בחולי כליה. 4.קפסולות אומגה 3- לצערינו, כל תחום תוספי המזון הוא פרוץ, ואין ולו מחקר אחד המוכיח כי תוסף מזון, כזה או אחר, אפילו אומגה 3, מועיל לבריאותינו. על אחת כמה וכמה שאין בקרה מסודרת בנושא. רק עכשיו בארה"ב מתחילה בקרה יותר קפדנית. לכן פה יש אמת, אין המלצה לצרוך תוספי אומגה 3, בייחוד שאין אנו יודעים את הרכבם. בברכה,דנה
דנה שלום מה יותר טוב, עגבניות טריות או קטשופ או רסק עגבניות או עגבניות משומרות? ממש מבולבלת תודה
שלום רעות, מבחינת זמינות הליקופן עדיף רסק עגניות וקטשופ. מבחינת סיבים וויטמין C עדיף עגבניה טריה. בברכה,דנה
האם יש מזונות מסויימים שיכולים למנוע הריסת תאים בריאים בטיפול?
שלום לוי, אין מזון מיוחד המונע זאת. ישנם מחקרים הבודקים הפשעה של תוספי מזון שונים על הפשעת הטיפול וההחלמה מסרטן, אך לאור מורכבות התוספים, חלקם יכולים להקל, אך לא באופן משמעותי וחלקם אף מזיקים ומורידים יעילות הטיפול, לכן זה מאוד אינבדיאולי ומשתנה מטיפול לטיפול ממחלה למחלה. התייעץ עם הדיאטנית במכון האונקולוגי. בברכה,דנה
האם יש מדללי דם במזונות טבעיים (באוכל שאנו אוכלים ביום יום) שניתן לאכול אותם קבוע ושיטפלו בקרישיות יתר כדי להימנע מקומדין? במידה ויש אז האם אותם מזונות ידללו יתר על המידה את הדם ביחד עם קומדין?
שלום שרונה, מינון נוגדי קרישה טבעיים במזון מגיעים בכמות זניחה ובלתי מורגשת, בעיקר לעומת תרופות. מזון לא מתקרב ליעילות של תרופות כגון קומדין. כן ישנם מזונות שאכילתם במקביל לקומדין יכולים לגרום ליתר פעילות שלו ואף לדימומים, בעיקר מזונות המכילים ויטמין K, כגון אומגה 3, שמנים למיניהם ועוד. חשוב מאוד לשמור על תזונה מאוזנת, לא להוסיף ו/או להוריד מזונות שאת רגילה ואזן עפ"י הרגלי האכילה הנוכחיים.בכל מקרה הייתי פונה לדיאטנית בקופת החולים לייעוץ ומעקב אישי. בברכה,דנה
שלום וברכה, אני בת 27, 5 חודשים אחרי לידה, שואבת בכל יום כ- 600 מ"ל חלב. במהלך ההריון עליתי כ-10 ק"ג, וכעת נשארתי עם 2 ק"ג שלא יורדין כבר כחודשיים. אני שותה בין 2 ל-4 ליטר מים ביום (אני מאד צמאה...) אוכלת: בוקר: כוס קפה + כ-5 עוגיות/ וופלים. ארוחת עשר: 2 פרוסות לחם+ כף טחינה + 1-2 קוביות שוקולד + כוס קפה. צהריים: מנה בשרית (רבע עוף/ בשר/ 3 קציצות בשר) + תוספת (אורז, פסטה, תירס וכדו') ערב: 2 פרוסות לחם + ביצה + 150 ג גבינה/ קוטג + סלט ירקות + כוס קפה + 1-2 קוביות שוקולד. בנוסף אני עושה פעמיים-7 פעמים בשבוע הליכה של שעה. האם הגיוני שהמשקל שלי ככה "יתקע"? האם ייתכן שהמשקל נובע מהשתיה המרובה? מה עלי לעשות? כמו"כ, לאחרונה שמעתי שאגוזי ברזיל מגביר חלב, האם נכון? מה עוד יכול לסייע להגברת חלב? אודה לתשובתך.
שלום, מדובר בסך הכל ב- 2 ק"ג. אני מניחה שאת תרדי אותם בעוד מס' חודשים. קחי בחשבון ש-5 ופלים ו/או עודיות מכילים לפחות 250-300 קק"ל, לא עדיף לאכול משהו מזין יותר ומשביע יותר?השתיה לא תוקעת את המשקל, מה שאת שותה את משתינה או מאבדת בהנקה או בזיעה. איני מכירה מזונות מגבירי הפרשת חלב להנקה. בברכה,דנה
האם בריא ולמה והאם יש בו נוגדי חימצון ואם כן האם יותר ממה שיש בדברים ממוצעים?
שלום לירון, תה שחור הוא למעשה צורת עיבוד של עלי התה, בדומה לתה אדום, ירוק ולבן. הכל עניין של עיבוד. כל תה מכיל נוגדי חמצון ולכן מומלץ לצריכה, בייחוד בצורתו הטבעית. יש לזכור כי תה שחור מכיל קפאין בכמות גדולה. בברכה,דנה
מה בכל זאת נותר מלימון סחוט בתוך כוס תה רותח?
שלום , קרוב לוודאי שלא הרבה, כי מלכתחילה הכמות קטנה וזניחה. את סוחטת לכל היותר כף לתוך כוס תה. אם את מחפשת מקורות לויטמין ב, אכלי פרי הדר, גמבה או עגבניה טריה. בברכה,דנה
מה האינדקס גליקמי של חרוב וגוייבה? והאם נכונה האמרה שאסור לאכול פירות אחרי האוכל?ואם כן למה זה?
שלום אלעד, בטבלאות שיש בידי אין מידע לגבי אינדקס גליקמי של חרוב וגויאבה. לא זה לא נכון, אפשר לאכול פירות לאחר האוכל. בברכה,דנה
האם לאדם שיש כולוסטרול גבוה מותר לאכול מלפפון חמוץ?
שלום, באופן כללי אין בעיה, כל עוד לא סובל גם מלחץ דם גבוה. בברכה,דנה
מהם באמת התופעות שמרגישים כשיש קנדידה? רוצה לשלול אפשרות כזו תודה
שלום גלי, לא תמיד יש לקנדידה תופעות במערכת העיכול, אך זה יכול להתבטא בצרבות, כאבי בטן, גזים, בחילות ועוד. הדרך היחידה לבטל אפשרות זו היא בדיקה אצל גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
שלום,, אני בת25, עשיתי בדיקות דם עקב נשירת שיער דלילות גנטית (רופא עור אמר לי בעבר שזה גנטי). עד גיל 17 היה לי שיער מלא, רק לא אורך. ומאז רק מתרוקן. יש לי דלילות באיזור המפרצים , חלק עליון קדמי, לא הולכת עם שיער פזור כי כל השיער ניראה ריק. לקחתי כדורים שמוכרים לנשירת שיער, מינוקסי 3 שנים, כלום לא עזר. אודה לך אם תגיד לי רואים בעייה בבדיקות דם. נתרן ערכי נורמה: 135-145 תוצאה: 140 ויטמין b12 נורמה: 180-700 תוצאה: 571 אשלגן 3.5-5.1 תוצאה: 4.0 שיינן 17-43 תוצאה: 20 אבץ 68-120 תוצאה: 99 ברזל 37-145 תוצאה: 90 קראטינין 0.5-0.9 תוצאה: 0.61 פריטין 10-120 ת"ה : 15 חומצת שתן 2.6-6.0 ת"ה: 3.9 כולסטרול ת"א: 240 HDL כולסטרול 35-80 ת"ה: 69 LDL כולסטרול 30-160 ת"ה: 155 סידן 8-10.5 ת"ה: 8.8 זרחן 2.5-5.0 ת"ה: 3.7 סוכר 70-100 ת"ה: 87 NON-HDL?CHOKESTEROL תוצאה: 171 טסיות 150-450 ת"ה: 225 לימפה 1.5-4.8 ת"ה: 2.0 טריגליצרידים 30-220 ת"ה: 83 אסטרדיול (E-2) תוצאה: 936 פרוגסטרון תוצאה: 49.9 LH תוצאה: 9.8 FSH תוצאה: 4.1 פרולקטין 59.-619. תוצאה: 420 תוצאה: 2 נורמה: 0-3 TESTOSTERONE-TOTAL TSH תוצאה: 2.81 נורמה: 3-4.2 תוצאה: 2 נורמה: 0.0-6 FREE ANDROGEN INDEX לפי בדיקות אלו, יש משהו שמראה סיבה לבעייה? אודה לך מאוד על עזרתך.
שלום מלי, לפי בדיקות המעבדה אין משהו המסביר התופעה, רק פריטין בגבול הנמוך של הנורמה המעיד על מאגרי ברזל נמוכים, את יכולה לפנות לרופא לקבלת תוסף. מעבר לכך, ללא כל קשר לנושא השיער, רמות הכולסטרול שלך גבוהות לגילך, ייתכן בעקבות נטילת גלולות ( אם את נוטלת). במידה ולא, פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי . לגבי רמות ההורמונים, איני מומחית לנושא ולכן איני יכולה לייעץ. בברכה,דנה
הגעתי למסקנה ש99 אחוז שיש לי קנדידה. יש לי את כ-ל התופעות המתוארות ואני סובלת במיוחד בתקופות שאני צורכת סוכרים ופחמימות פשוטות. החלטתי לסיים עם זה, דבר ראשון אני לא נוגעת באוכל שמפתח קנדידה -אוכלת רק בריא ומורכב, שום פחמימות ריקות ושום סוכרים. דבר שני, אני רוצה לרוץ לעשות בדיקה עוד השבוע. חשבתי על מרכז סאקר שאני מכירה אותם. אבל אולי יש מקום אחר קרוב אליי אני מחפשת מקום לעשות בו בדיקה במרכז, מישהו יודע אם יש מקום לעשות בדיקת קנדידה בפ"ת- מקום אמין, שהבדיקה באמת נכונה? אם לא , אז איפה הכי קרוב? יש איזה מקום מומלץ? תודה רבה
שלום שלומית, פני לקופת החולים אליה את שייכת לברר את הנושא, כל גסטרואנטרולוג יכול לייעץ לך בנושא. בברכה,דנה
האם מותר דיאטה רצחנית בזמן מחזור? ואם כן מורידים פחות?
שלום דניאל, לא מומלץ "דיאטה רצחנית" בכל מקרה ואין לכך כל השפעה כזו או אחרת במחזור. בברכה,דנה
האם כוסמת נחשב לגלוטן?
שלום הודיה, בכוסמת אין גלוטן אך בכוסמין כן. בברכה,דנה
שלום לכולם, אני סטודנט בן 26 גובה 1.76 משקל 77 ק"ג. התזונה שלי כסטודנט מבוססת בעיקר על טונה (שתי קופסאות ביום עם ארבע פרוסות לחם מלא, זיתים וקצת גבינה לבנה 5 אחוז). אני מוסיף גם מנת פרי, מעט שקדים או אגוזי לא קלויים. לעיתים יוצא שאני אוכל בחוץ (שותה בירה או אוכל המבורגר) אך לא יותר מפעם בשבוע. אני גם שוחה מדי פעם (משתדל פעמיים בשבוע). בסופי השבוע אני אוכל בבית אוכל "רגיל" (שניצלים, עוף, אורז וכו...) אך גם לא בכמויות גדולות. יש לי מספר שאלות. א. האם אכילה מופרת של טונה מזיקה לבריאות עקב המצאות של מתכות וכיוצא בזה. אם קיים נזק, האם הוא גבוה מזה של אכילת מזון ג'אנק או מזון מעובד? ב. האם התזונה שלי נכונה. האם אני מקבל את כל אבות המזון שבחור בגילי זקוק. רצוי לציין שארוחות אלה משביעות אותי, אני לא מרגיש רעב ואני לא נראה רזה. תודה רבה על סבלנותכם.
שלום, א. אין לי העדפה בין מזון משמור, מעובד או "ג'אנק פוד" כולם בעייתים בצורה כזו או אחרת, אוכל מזין הוא אוכל טרי המוכן בבית באופן בריא. פחות שמן, מלח וחומרים משמרים. לא הייתי ממליצה לצרוך טונה על בסיס יומי, אם זוהי שאלתך. לגבי המתכות בהחלט יכולה להיות בעיה, ולרוב מתכות כגון כספית הרבה יותר מסוכנות משומן טרנס. ב. איני מעבירה במסגרת פורום זה המלצות לגבי תפריט ספציפי. התפריט שלך בהחלט טעון שיפור, ולעזרה עליך לפנות דליאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
ד.נ. קראתי בספר של נפרולוג חשוב ששתיית אלכוהול (בעיקר יין אדום) בכמות מוגבלת (כ-2 כוסיות ביום) מסייעת בהורדת ל"ד ומפחיתה את הסכנה ללקות בהתקף לב או באירוע מוחי. מאידך, בעלון לצרכן המצורף לתרופה המיועדת לטיפול ב-יל"ד, כתוב "אין לשתות יינות בתקופת הטיפול עם התרופה". הנחיות אלה נראות לי סותרות. לפי איזו מהן יש לנהוג? האם אפשר לנהוג לפי שתיהן? תודה ושבוע טוב. רונן
שלום רונן, למעשה כל האמרות על יין אדום ותחלואה נלקחו ממחקרי הסתכלות בהם ראו שאנשים שצרכו אלכוהול באופן מתון סבלו פחות ממחלות קרדיוווסקולריות. אין ממש מחקרי התערבות איכותיים שהוכיחו זאת. לכן לצאת עם המלצה גורפת, עדיין מוקדם. זה ככל הנראה לא מזיק. על כל תרופה רשום שלא מומלץ לצרוך עם אלכוהול. עיקר הכוונה, לא לבלוע את הכדור יחד עם כוס יין, אלא להרחיק נטילת תרופות מאלכוהול. בברכה,דנה
דנה שלום רב, הסיפא של תשובתך משמח אותי, אבל איך הוא מתיישב עם נוסח ההוראה הכתוב בעלון לצרכן ("אין לשתות יינות בתקופת הטיפול בתרופה"), בו אין לצערי היתר לשתות יין זמן מה (שעה-שעתיים, למשל) לאחר נטילת התרופה, או כל רמז אחר ל"הנחה" שציינת? אודה על הבהרתך, כי עניין זה קשור ממש לתזונה ואף לאורח החיים. תודה. רונן
למרות שאני סובל מעודף משקל (גובה 178 משקל 92) רמת השומנים שלי בדם היא כמו של אדם רזה. האם במצב זה עודף משקל עדיין מהווה בעייה בריאותית ?
שלום יוסי, הבעיה עם עודף משקל והשמנה, שהנתונים של לחץ דם ושומנים יכול להיות תקין, אך ככל שעובר הזמן המצב המטבולי משתנה ומחמיר, אמנם לא כל השמנים סובלים מהפרעה מטבולית כזו או אחרת, אך הסטטיסטיקה אומרת שהרוב יפתחו בשלב כזה או אחר סיבוך הקשור להשמנה, ולכן מומלץ לרדת במשקל.יש לזכור כי להשמנה השפעה מעבר למחלות לב וכלי דם, ישנו גם קשר חזק עם מחלות פרקים, עצמות וסרטן. בברכה,דנה
שלום, רציתי לשאול : 1-מה זה בעצם סולת? והאם הוא עדיף מאשר קמח לבן רגיל ואם כן אז למה. כמו כן מהם יתרונותיו התזונתיים של סולת. 2- מה עדיף: סולת או קמח מלא? ומה היתרונות התזונתיים של קמח מלא מאשר הסולת 3- מהם יתרונותיו התזונתיים של הקוקוס וכמה קל' יש במאה גרם קוקוס? אשמח אם תענו לי על כל שאלה בנפרד תודה
שלום אורנה, 1. סולת היא למעשההיא דגן טחון בטחינה גסה, בדרך כלל חיטה. סולת היא גוש קמח עבה בקוטר רבע עד שלושת רבעי המילימטר ה"נופל" בשלבים הראשונים של הטחינה ממרכז גרעין החיטה. אם אין צורך ביצור סולת, החומר ימשיך את תהליך הטחינה, ויטחן עד להפיכתו לקמח.בסולת יש מעט יותר סיבים תזונתיים מקמח לבן טחון, אך מעבר לכך אין לה יתרונות תזונתיים משמעותיים על קמח לבן. 2. קמח מלא עדיף על סולת בגלל תכולה גבוהה יותר של חלבון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. 3. לקוקוס אין יתרונות תזונתיים מיוחדים, פרט לכך שעשיר בשומן רווי ואשלגן. ב- 100 גר' קוקוס -פתיתים יש כ- 500 קק"ל. בברכה,דנה
תודה על התשובה אבל לא מדובר בחלב סויה. מדובר בחלב פרה אורגני של הרדוף ללא הורמונים, אנטיביוטיקה, הנדסה גנטית וכו'. האם להאמין לזה שזה נכון? והחלב באמת אורגני? תודה שוב. בברכה, לימור
שלום לימור, צר לי על אי ההבנה. הרדוף טוענים שהם מייצרים מזון אורגאני. איני יודעת מי מפקח על אמיתות המוצרים ועל כן איני יכולה להבטיח את יתרונותיהם הבריאותיים. בברכה,דנה
שלום רב שמי ורד ואני בהריון בשבוע 8, אני סובלת מבחילות והקאות במשך כל היום ולא מצליחה לאכול כלום, מאז תחילת ההריון ירדתי 3 ק"ג, רציתי לדעת מה ההשפעה של המצב הנ"ל על העובר והאם יכול להיגרם לו נזק כתוצאה מחוסר תזונה? בברכה ורד
שלום ורד, בחילות והקאות בזמן הריון הינן נפוצות בכמחצית מהנשים ההרות. בטרימסטר הראשון בהחלט יכולה להיות ירידה במשקל, אשר אינ הפוגעת בעובר, כמובן בתנאי שנכנסת במצב תזונתי תקין להריון, ללא חסרים תזונתיים, ואת מצליחה ליטול את התוספים המומלצים בהריון. במקרה והמצב קשה וההקאות חמורות כך שאינך יכולה לאכול ולשתות דבר, את נתונה לסכנת התייבשות, ואז המצב מסוכן עבורך ועבור עוברך, ואז כדאי לפנות לטיפול רפואי. הואיל והסיבה לבחילות וההקאות אינה ברורה דיו, יש רק מספר אמצעים בנסיון להקל על התופעה: 1. המנעות מצחצוח שיניים לפני ארוחת בוקר. צחצוח בתום הארוחה יכול למנוע הקאה. 2. לנשנש צנימים באטיות לפני הקימה מהמיטה. 3. להמנע משתיה בזמן הארוחה. 4. להמנע ממזונות עם ריח עז ולצרוך מזונות בטמפ' החדר או קרים. 5. למצוץ קרטיבים. 6. יש הטוענים כי תוספת ג'ינגר וויטמין B6 יכולים להקל. חשוב לא לדלג על ארוחות ולא להגיע לרעב ותשישות. אם המצב מחמיר, יש לגשת לרופא. בברכה,דנה