פורום תזונה קלינית
בבדיקת דם מתברר שיש קרישיות יתר , האם מותר עכשיו כשאני עדיין לא לוקחת כדורים בגלל בדיקות נוספות עד לבירור סופי , לאכול בכל יום כורכום כמות של כפית מלאה ליום? פשוט רגילה בכל דבר לשים כורכום . שאלה נוספת האם מותר לאכול כפית כורכום שלמה בבת אחת לאור המצב המתואר לעיל?
שלום בטי, לאור הידוע לי על כורכום, אין בעיה לצורכו במידה שאת מתארת. בברכה,דנה
בני בן ה19 עבר בדיקת גסטרו. בתוצאות שקבל נכתב לגבי ביופסיה מהקיבה: corpus mucaosa fragment with mild foveolar hyperplasia no helicobacter pylori found לגבי ביופסיה מהחלק השלישי של התרסריון נכתב: fragment of duodenal mucosa within normal limits האם תוכלו לפרש לי את הממצאים?
שלום נעמה, הבדיקה מראה שאין נוכחות של חיידק בשם הליקובקטר פילורי הגורם לכיבים, אך יש מעט גדילה של התאים בגודלם באזור, היכולים לרמז על דלקת קלה אפשרית. התרסריון נראה תקין. כמובן שיש לחכות לתשובת הרופא. בברכה,דנה
כמה כפיות סוכר יש בבננה?
שלום, בבננה בינונית יש כ- 25 גר' פחמימות מתוכן 2.5 גר' סוכרוז שזהו הסוכר הנמצא בסוכר לבן . בכפית סוכר לבן יש 4 גר' סוכרוז לכן בננה שווה 1/2 כפית סוכר. אך יש לזכור כי בבננה ישנם סוכרים נוספים ( גלוקוז , פרוקטז ועמילן) אז מבחינת תרומה לרמות סוכר היא שווה לכ- 5 כפיות סוכר. בברכה,דנה
שלום אני בחורה כבת 26 לפני כ5 סבלתי מחיידק בקיבה וטפלתי בזה ואף היתה לי ירידה במישקל 6 קילו מ49 ל43 קילו ולפני כשנה היו לי פרזים בקיבה וגם פה טופלתי עישתי לפני חודשים קולוסקפיה והכול תקין אני סובלת מזה כשנה מתחושה מגעילה ולא נעימה כלל גזים ונפיחות בבטן לעיתים בכאבי בטן כתוצאה מהצברות גזים ואפילו עצירות אני אוכלת ירקות הרבה ופירות שאני אוכלת ירקות ואף פחיממות או קטניות וקמח לכול דבר שאני אוכלת אני יודעת שיש קטניות שצריך לרכך אותם אם מים יום לפני וכ"ו או ירקות מצלבים מה לעשות לא לאוכל.?? אני מקפידה להשרות את הקטניות כמו שצריך בכול זאת יש לי בעיה בפירוקם ?? מה הבעיה .? ואיך לטפל בזה.?? אני אוכלת אט וחוץ מזה שאלה נוספת לאבי יש גרפסים וגזים מימה זה ?? ואוכל גם כך בכול זאת.?וגם אבי אוכל נכון וסובל
שלום שילי, לאור מורכבות הבעיה אצלך, הייתי ממליצה לך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ, שכן יש לברר מהם המזונות הגורמים לך לתחושה לא נוחה. כמו כן אפשר להתייעץ עם גסטרואנטרולוג לגבי טיפול תרופתי לנושא הגזים. בברכה,דנה
האם שמיר, פטרוזיליה,שמיר ,עלי סלרי וכדומה גורמים לחסימה. הכונה אם אוכלים אותם לא קצוץ אלא את העלים במלואם.האם זה גורם לבעית עיכול
שלום שלמה, מזון לא גורם לחסימות. ישנם אנשים עם נטיה לפתח חסימות, בעיקר על רקע ניתוח בטן קודמים. בין רשימת המזונות העלולים להחמיר מצבים אלו לא נמצאים הירקות שציינת. בברכה,דנה
האם שיבולת שועל קוואקר, עוגת תפוחים (בגלל התפוחים), קרקרים אפילו מחיטה מלאה גורמים לעצירות?
שלום יוני, מזון לא גורם לעצירות הוא יכול להחמיר נטיה לעצירות. אף אחד מהמזונות שציינת לא מחמיר עצירות. יש להקפיד לשתות יותר באכילת מזונות אלו ולעסוק בפעילות גופנית. בברכה,דנה
האם חוסר באינזימי עיכול יכולים לגרום לתחשות נפיחות ואי נוחות בבטן.
שלום שרי, כל הפרעה בתקינות מערכת העיכול יכולה לגרום לתחושת נפיחות וגזים, גם חסר באנזימי עיכול. חסר באנזימי עיכול הינו דבר נדיר יחסית, יכול להיות חסר באנזים מסויים, אך גסטרואנטרולוג יכול להבדוק זאת ולטפל בכך. בברכה,דנה
הי, שמתי לב שלעתים קרובות לאחר שאני אוכל במסעדה מסוימת (בדרך כלל גם את אותו אוכל), זמן קצר לאחר מכן אני משלשל. שאלותי: 1. האם השילשול עלול לגרום לנזק חוץ מההרגשה הלא נעימה? האם כדאי להימנע מהמסעדה (שאני דווקא אוהב...)? 2. האם לפחות בעצם השילשול יש "רווח" מבחינת משקל/דיאטה? האם נכון שהאוכל שאכלתי לא מספיק להתעכל ולפיכך בעצם כאילו לא אכלתי אותו (מבחינת המשקל)? ברור שלא זו הסיבה לאכול שם.
שלום אילון, 1. שלשול אחת לכמה זמן לא עושה נזק משמעותי למערכת העיכול או לגוף באופן כללי. אם התופעה מטרידה אותך וגרמת לך אי נוחות, אז כדאי להמנע מהמזון הנ"ל ולשאול מהו המזון שגורם לך לשלשולים? האם כשאתה אוכל אותו מחוץ למסעדה עושה אותה תופעה? האם מדובר באלרגיה שכן יכולה להזיק לאורך זמן? 2. אין רווח מבחינה קלורית, הרווח מצטמצם לנוכח אכילה שאינה גורמת לשלשולים, נכון,חלק מהמזון לא נספג, אך זהו רווח משני בלבד. בברכה,דנה
בס"ד שלום וברכה, יש לי דלקת במפרק החיבורי בכתף, ממאמץ יתר. האם התוסף של קלוקוזמין וכנדרואידין וm.s.m הינו תוסף המתאים גם לדלקות בכתף(שמעתי שלברכיים זה עוזר מאוד) כל עצה נוספת תתקבל בברכה, תודה רבה וחג שמח, חנה.
שלום חנה, עליך להפנות שאלה זו לאורטופד. בברכה,דנה
שוב שלום, האם מוצרים "מלאים" (לחם, אורז, דגני בוקר וכו') לאחר תהליך קלייה/ בישול לא מאבדים מייתרונם התזונתי, כלומר נהרסים הסיבים, הויטמינים והמינרלים? תודה מראש
שלום יניב, חלק מהויטמינים הרגישים לחום נהרסים, לא המלואם, אך באופן חלקי. על מינרלים כמעט ואין השפעה וכן על סיבים תזונתיים. בברכה,דנה
שלום,לאחרונה עשיתי בדיקת דם שיגרתית ומהנתונים עלה כי הכולסטרול שלי ממש גבוה LDL-156 HDL-78.5 NON HDL-188.5 והטריגליצירידים-165 אני בחורה בת 20 בריאה בדר"כ האם אני בסיכון גבוה לחלות במחלות לב? ומה עלי לעשות בנידון?
שלום, סיכון למחלות לב לא מורכב רק מבדיקות מעבדה. השאלה מה משקלך, האם תקין, האם את עוססקת בפעילות גופנית, האם יש הסטוריה משפחתית של מחלות לב בגילאים מתחת ל- 55, האם את נוטלת גלולות ועוד. בכל מקרה רצוי לפנות לדיאטנית לייעוץ תזונתי מתאים, לעסוק בפעילות גופנית ולהתייעץ עם רופא המשפחה. בברכה,דנה
המשקל שלי תקין והתחלתי לעסוק בפעילות גופנית אין לי הסטוריה משפחתית אבל התחלתי לקחת גלולות לפני כשנה, יכול להיות שזה רק בגלל הגלולות?
שלום אני בן 13 עוד חודש ויש לי סימנים בגב הלכתי לרופאה והיא אמרה שזה קרה בגלל שאנימ אד רזה אני שקול 38 גובה מטר63 היא אומרת שאני צריך לפחות לשקול 50 ואני רוצה להשמין הבעיה מה ללאכול??
שלום רון, עליך לפנות לדיאטנית קלינית בקופת החולים לייעוץ, רצוי בלווית אחד ההורים לתמיכה בנושא. בברכה,דנה
שלום לכן, לפי פירוט הערכים התזונתיים על המוצר, הוא מכיל כמות זניחה של אבות המזון ל100 גרם(0 ג' חלבון, 0.5 ג' שומן, 0.16 ג' פחמימות) וכמות גדולה של "פחמימות מסיבים תזונתיים" 30.4 ג'. ככל הידוע לי אין לסיבים ערך קלורי משמעותי. אם כן כיצד ייתכן שהוא מכיל 35.5 קלוריות ל100 ג'? מהיכן הן מגיעות?
שלום יניב, לסיבים יש ערך קלורי מסויים, אמנם הם לא עוברים תהליך עיכול מלא אך חלקם זמינים ולכן יש להם ערך קלורי נמוך, בנוסף למעט שמגיע מהשומן. בברכה,דנה
דנה שלום, כשיש עצירות, אומרים לשתות מים ששזיפים מיובשים הושרו בהם. מה הסיבה? האם השזיף משחרר חומר מסוים למים? ואם כן איזה עדיפות יש לכך על פני אכילת השזיף עצמו? ומה יתרון המיובשים על פני הטריים תודה רבה
שלום יעל, אין סיבה לשתות את המים. היתרון של שזיף מיובש שהוא עשיר מאוד בסיבים תזונתיים ועל כן עוזר ביציאות. ייתכן וחלק מהסיבים המסיסים במים נשארים בתוך מי השזיפים. לא מצאתי בספרות עדות לחומר מיוחד אחר. בברכה,דנה
אז עם עשיתי בדיקה והכל תקין והבטן נפוחה וכואבת זה לא מהגלוטן? האם אפשר לשלול את זה?
שלום גל, לשלילת צליאק יש להתייעץ עם גסטרואנורטלוג. יש מספר בדיקות לשלילת המחלה. בברכה,דנה
האם חולי צאלייק הם רגישים לגלוטון? שזה החלבון שבחיטה?
שלום גל, התשובה היא כן. חולי צליאק אלרגיים לחלבון בשם גלוטן הנמצא בחיטה, שעורה, שיפון, כוסמין וייתכן שגם בשבולת שועל. בברכה,דנה
כשיש מחסור באשלגן.מהם התחושות או ההרגשה? או למה זה עלול לגרום?
שלום שלי, מחסור באשלגן יכול לגרום לחולשת שרירים קיצונית ובוספו של דבר להפרעות קצב. בברכה,דנה
1. האם האמרנט מתבשל מהר כמו הדוחן? 2. האם כדאי להשיג ממנו חלבון מלא ניתן לאכול איתו קטניות? 3. האם את כל הדגנים המלאים ניתן גם לבשל כמו דייסה עם חלב וסוכר חום, מבחינת הויטמינים וכל השאר? תודה
שלום מאי, 1. איני יודעת מהו זמן הבישול של אמרנט. 2. איני יודעת איזו חומצת אמינו הוא חסר, ולכן אין המלצה לצורכו יחד עם קטניות, אך לא הייתי מסתמכת עליו כמקור חלבון איכותי בכל מקרה. 3. באופן עקרוני ניתן לבשל את כולם. בברכה,דנה
נועה שלום, מה יכולה להיות הסיבה לכך שאני נוטלת 2 כדורי אשלגן(בעבר רק אחד ועכשיו המינון עלה) אוכלת פירות וירקות ובננות וערכי האשלגן עדיין נמוכים? איזה מזונות אני צריכה לאכול? תודה
שלום רונית, כי ככל הנראה את מאבדת יותר בשתן ממה שאת מכניסה. האם הרמה באמת נמוכה המנורמה או בטווח הנמוך? בכל מקרה זוהי שאלה שיש להפנות לנפרולוג. ירקות ופירות הינם המקור העשיר ביותר לאשלגן בעיקר בננות, אבוקדו, תרד, פירות יבשים, עלים ירוקים, עגבניות ומוצריהן, מוצרי חלב, דגים, שקדים ואגוזים, מיצי פירות ועוד. בברכה,דנה
רציתי לדעת אם 2 שזיפים קטנים בערב בשעה 20.00 יכולים לגרום לי לנפיחות בבטן עד למחרת בבוקר (אחרי יציאה). יש לי רגישות לפרוקטוז. ואני נמנעת מאכילת הפירות והמאכלים שיש בהם פרוקטוז. תודה
שלום שרי, הכל יכול להיות, נסי להמנע מאלו בערב ולראות אם יש שינוי לטובה. בברכה,דנה
שלום בת דודתי, 56, מזה שנתיים עושה דיאטה של מכון אברמסון שבה לא אוכלים סוכר ולא גלוטן. הולך לה די טוב אבל הסביבה מלחיצה אותה ואומרת לה שזו דיאטה לא טובה. חשוב לי לציין שהיא מרגישה ממש טוב עם עצמה. היא ירדה 11 קג' ומצליחה לשמור על המשקל. עושה ספורט כל יום ומרגישה ונראית טוב.וזאת כאמור במשך שנתיים ואין לה שום בעיה להמשיך כך כאורח חיים. החלטתי לשאול בשבילה כדי שירד ממנה הלחץ: לאילו חוסרים תזונתיים היא עלולה לדאוג והאם יכול להיות שהם יתגלו עוד כמה שנים? מה עליה לעשות? תודה
שלום שירי, מבחינת הסוכר, לא תהיה בעיה, ולא יהיו לה חסרים, כי סוכר נמצא בכל מזון שאנו אוכלים, כולל תירס, אפונה, מוצרי חלב ועוד. לגבי גלוטן, אם היא אוכלת במקום מזון כגון קינואה, כוסמת, תירס, קטניות, פירות וירקות, אין סיבה לחשוש מחסרים תזונתיים, שכן היא מקבלת הכל ממזונות אלו. חשוב להקפיד לאכול מאוזן מכל קבוצות המזון האחרות, כגון מוצרי חלב, בשר ודגים, פירות וירקות. בברכה,דנה
שלום ,בעלי חלה בדלקת חריפה של הלבלב באישפוז לאחר צום של יומיים הומלצ על יום של נוזלים ולאחר מכן לחזור לאט לאט לתזונה רגילה אך דלת שומן , בימים הראשונים לאחר ששוחרר מבית החולים מה מומלץ לאכול? האם יש להקפיד על לחם\אורז מקמח מלא בלבד"? האם אפשר מעדני חלב רק ללא שומן בכלל? האם יש להפריד חלבונים ופחממות על מנת לא להעמיס על הכיבה? אשמח לטיפים בנושא.תודה
שלום שרון, דיאטה דלת שומן אומרת: ללא טיגון, ללא תוספת שמן למזון מוכן, מוצרי חלב דלי שומן, עד 1.5%, לכל היותר 3%. לחם, אורז, תפוחי אדמה וכל התוספות החמות רגיל, ללא תוספת שמן. בשר אפוי או מבושל, להוריד עור מעוף. מרקים מירקות, לחם מחיטה מלאה, פסטרמה דלת שומן ועוד. כמו כן רצוי להבין את מקור הדלקת, האם מעודף טריגלצרידים, האם על רקע חסימתי של דרכי מרה? בברכה,דנה
האם שניצל בייתי מכיל יותר קלוריות משניצל מוכן (מהסופר)? האם שניצל ביתי מכיל הרבה יותר שמן מאשר שניצל תעשיתי? - לפי האתר של "מאמא-עוף" הם כותבים שכאילו שניצל ביתי הוא הרבה יותר גרוע ואני תמיד חשבתי שזה במקרה הכי קיצוני אותו הדבר (קלורית) או אף פחות עבור שניצל בייתי מה גודל ומשקל מנה ממוצעת של שניצל ביתי (אם במסעדה ואם בבית) כמה קלוריות יש במנה כזו? האם עדיף או משנה אם מדובר בשניצל ביתי או שניצל תעשיתי? אשמח לשמוע הבהרות והסברים בנוסף כמה סיבים צריכים ליהיות באורז מלא לא ברור לי איך יתכן שחברה א' כותבת שיש 1 גרם ל0 100 גרם (שזו אותה הכמות שהיא כותבת גם עבור האורז הלבן) ובחברה אחרת רשום כ- 3 גרם ל- 100 גרם האם פחות מ- 3 גרם זה לא "מלא" אמיתי?
שלום דנה, זה מאוד תלוי בגודל, כמות השמן, סוג הטיגון, כמו הפירורים ועוד ועוד. אם לוקחים אותה כמות בשר ומרכיבים ייתכן ובתעשייתי יהיו פחות קלוריות ושומן בשל אופן ההכנה הייחודי לתעשיה, אך אני מעולם לא השוויתי, כי אולי בביתי יש יותר קלוריות ושומן אך לפחות הוא טרי. בכל מקרה, שניהם אינם מומלצים מבחינתי באופן גורף. אין גודל ממוצע, זה משתנה ואין המלצה בנושא. לגבי האורז, עליך להפנות את השאלה ליצרן. החברות לא מחשבות את הסיבים אלא לוקחות מטבלאות קיימות. בברכה,דנה
בבדיקות דם יצא שיש לי חוסר בטסטסטורון , מה , אם בכלל , אוכל לאכול ולהמנע מלקיחת גלולה . תודה מראש
שלום דודו, לצערי לתזונה השפעה אפסית על רמות הורמונים, אלא אם כן הינך סובל מתת תזונה והינך עוסק בדיאטה דלת שומן וקלוריות. אם התזונה שלך רגילה, ואתה במשקל תקין, אין לתזונה השפעה של ממש. בברכה,דנה
תודה על תשובתכם המהירה. ראשית, רופא העור באתר האינטרנט דיבר על להפחית באכילתם של מזונות אלה ולא להפסיק לגמריי. הוא טוען שבמקום חלב פרה אפשר לשתות חלב סויה במקום לחם מקמח לבן לאכול לחם מקמח מלא וסוכר רצוי להפחית בכל מקרה או לאכול מוצרים DIET שלהם יש תחליפי סוכר בכל מקרה, אין לי מושג מה זה נקרא להפחית. למשל, כמה חלב או סוכר אני יכולה לאכול בשבוע מבלי שתיהיה לכך השפעה על האקנה? הייתי אצל אנדוקרינולוג והוא טוען שאין בעיה הורמונלית. לפי מיטב הבנתי, הבדיקות אינן מעידות על תסמונת השחלות הפוליציסטיות, ואני אכן נוטלת גלולות מסוג "יסמין" תודה על הסבלנות חג שמח לימור
שלום לימור, צריך להבין את מקור ההסבר שלו על מנת לדעת כמה להגביל. ישנם מטפלים הטוענים כי חלב, סוכר וקמח לבן הם מקור כל הרוע. צריך להבין מה כל כך רע במוצרים אלו וכיצד ניתן לשדרגם לדיאטה מזינה יותר. אני מסכימה שהפחתת סוכר לבן ולחם לבן ואכילת דגנים מלאים במקום ומזון מופחת סוכר הוא מזין יותר, אך למיטב ידיעתי אין לו כל קשר לאקנה, אלא לתזונה בריאה באופן כללי. כן יש לי בעיה עם המלצה על הפחתה במוצרי חלב, שכן אין סיבה מוכחת לכך כלל וכלל בספרות המקצועית, ואז אנו חושפים מאות ואלפי אנשם לחסרים תזונתיים, בייחוד סידן. חלב סויה אינו בשום פנים ואופן תחליף הולם לחלב רגיל ולכן אין סיבה להוריד מוצרי חלב. אם מדובר במרכיבים אלרגניים, רוב האנשים האלרגיים לחלבוני חלב פרה יהיו גם אלרגיים לחלבוני הסויה. המלצתי, אמצי לך הרגלי תזונה בריאים באופן כללי. דיאטה מופחתת סוכרים פשוטים ( עוגות, עוגיות, ממתקים) עשירה בסיבים תזונתיים ( קטניות, דגנים מלאים..) אכלי בשר ומוצרי חלב דלי שומן, המנעי מטיגון ושימוש מוגזם בשמן, מכל סוג, עסקי בפעילות גופנית, ופני לרופא עור, לא באינטרנט, אלא במרפאה. בברכה,דנה
אחרי אימון כח\אירובי אני אוכל ארוחה שמכילה 2 ביצים או חביתה העשויה מ2 ביצים ובנוסף לחם וסלט.. השאלה שלי היא 2 ביצים אחרי אימון זה לא הרבה מבחינת הכולסטרול בהנחה שאין לי בעייה בכולסטרול והכל תקין?
שלום אלעד, באופן עקרוני אין בעיה, גם לא מבחינת הכולסטרול. אם אתה מחפש מקור לחלבון איכותי, נסה לעשות חביתה מביצה שלמה+ 2 חלבוני ביצה, כך תקבל כמות זהה של חלבון אך ללא תוספת כולסטרול. בברכה,דנה
קפה או נס קפה? וכמה קלוריות יש בכוס קפה ללא סוכר וללא חלב אלא רק האבקה עם מים?
שלום דני, אין העפדה בין נס קפה לקפה שחור מבחינה בריאותית. בקפה שחור יש יותר קפאין. מס' הקלוריות בקפה שחור או נס הינו אפסי 2-3- קק"ל לכל היותר בכפית. בברכה,דנה
רציתי לדעת האם דגים כמו טונה בקופסה יכולה לגרום לכאבי בטן או נפיחות? אני מחוני וגם דים כמעט ולא אוכל. לכן רציתי לדעת לגבי הטונה ובטן רצת נפוחה ואי נוחות.
שלום רוני, אין איזושהי אבחנה מדוייקת לבעיה. יכול להיות שבמקרה זה היא גרמה לכאבי בטן. באופן גורף, טונה משומרת לא גורמת לכאבי בטן. בברכה,דנה
האם אורז בסמטי מלא הוא שווה ערך מבחינת סיבים תזונתיים וויטמינים לאורז פרסי מלא?
שלום שרון, הערכים דומים מאוד, אך לא שווים בכל המרכיבים. בברכה,דנה
אני מתארת לי שאלו שאלות מגוכחות בל בכל זאת ארצה לדעת 1) הם בבייצי אומגה3 יש יותר שומנים ו/או קלוריות מאשר בבייצים רגילות? מה לגבי בייצים אורגניות ובייצי חופש לעומת בייצים רגילות? 2) כאשר נותנים ערכים קלוריים לפירות לפי ישיקל (למשל בטבלאות למינייהם האם זה מישקל הכולל את הגלעין של הפרי או של הפרי נטו? ( בנוסף מה לגבי אבוקדו?) תודה יעל
שלום יעל, 1. בביתי אומגה אין סה"כ יותר שומן, הואיל וכמות האומגה 3 באה על חשבון חומצות שומן אחרות. כנ"ל לגבי שאר הביצים, יכול להיות שינוי בסוג חומצות השומן אך לא בכמות הכללית. 2. טבלאות איכותיות מראות עם או בלי גרעינים, עם או בלי קליפה. אין אני יכולה לדעת מה נותנים בכל טבלה, וזה משתנה. בברכה,דנה
מה עלולים להיות הגורמים לנשירת שיער רצינית אצל בחורה צמחונית בת 33? אילו מזונות ותוספים מומלצים?
שלום דנה, דיאטה צמחונית לרוב חסרה בברזל, אבץ, וויטמין בי 12 ואלו סיבות מספקות לנשירת שיער. ראשית בצעי בדיקות וודאי שאין חסרים. במידה ואין, רצוי לפנות לרופא עור לייעוץ. בברכה,דנה
רציתי לדעת כמה קלוריות יש בבייגל ישראלי קשה (לא בייגלה ולא הרך ולא פרצל ) בייגל כזה שוקל לרוב כ- 160 גרם ואני מניחה שיש בו יותר קלוריות מלחמניה כי הוא הרבה יותר דחוס
שלום רונית, זה מאוד משתנה בהתאם לגודל, תוספות ואופן הכנה, אך מדובר בלפחות 300 קק"ל. בברכה,דנה
אני חוששת שלא הבנת למה התכוונתי. לא התכוונתי לבייגל שעושים ממנו בייגל טוסט או כזה ששמים בפנים סלטים או גבינות וכ"ו אני מתכוונת לבייגל הקשה (של פעם) כזה שב"כ מוכרים בקיוסקים. הם בדר"כ נמצאים מולבשים על מקל ביוקסקים למינייהם (פעם זה היה יותר נפוץ) בייגל זה הוא דחוס וקשה כזה.... אודה לך אם תוכלי לבדוק שוב
שלום, אני בת 30 ולוקחת מולטי ויטאמינים כבר כמה שנים. המולטי מכילים גם אשלגן - 90 מ"ג. בנסף למולטי, אני אוכלת בננות כדרך קבע. יש לי מספר שאלות: 1. איך ייתכן שבבדיקות דם נמצא רמת אשלגן נמוכה למרות הבננות והמולטי? 2. אילו מאכלים מכילים אשלגן ברמה גבוהה חוץ מבננות? 3. אם אתחיל לקחת אשלגן כתוסף- האם עליי לצרף לזה תוספי מגנזיום כדי שייספק טוב בגוף? 4. האם יש קשר בין רמת אשלגן נמוכה ובין אצירת נוזלים? תודה רבה!!
שלום יפעת, חסר לי מידע. מהי רמת האשלגן בבדיקות הדם שלך? וכן מהי רמת המגנזיום? ולמה את מתכוונת באצירת נוזלים? יש לך בצקות עם עליה במשקל, לחץ דם? האם את נוטלת תרופות כלשהן באופן קבוע? האם את עוסקת בפעילות גופנית אינטנסיבית? בברכה,דנה
דנה שלום, - לצערי אינני יודעת עדיין מהי רמת האשלגן שבגופי. רק בטלפון אמרו לי שזה נמוך מהנורמה. אני אמורה לראות את הרופא בעוד כשבועיים. - לקחתי גלולות כעשר שנים אך הפסקתי איתן. מעבר לזה אני לא לוקחת שום תרופות. רק ויטאמינים. - אני מתעמלת בחדר כושר אך לא אינטנסיבי. - אצירת נוזלים- בחודשיים האחרונים אני נפוחה בטירוף. אני אוכלת מצויין ומתעמלת אך עדיין מעלה במשקל. אני לא בהריון ואני יודעת בוודאות שזה לא שומן. הייתי אצל גסטרונולוג וביצעתי את כל הבדיקות האפשריות. הכל תקין. לכן רציתי לדעת אם יש קשר בין אצירת נוזלים לאשלגן הנמוך. עליתי 10 קילו בחודשיים!! אני מודה לך על האיכפתיות והעזרה. יפעת.
יש לי כמה שאלות לגבי דיאטה דלת קלוריות. אם אני אוכלת כמות נמוכה של קלוריות (כ-600 ליום) - זה נחשב קצת, במידה כזו שישבש את המטבוליזם ויגרום לתופעות לוואי קשות? אם עלייה בכמות הקלוריות תגרום לעלייה דרסטית במשקל? האם הגוף שורף שומנים בדיאטה כזו, או רק רקמות שריר? לאחר כמה זמן יתחיל הגוף לשרוף שומנים? ולאחר כמה זמן דיאטה שכזו עלולה לפגוע במטבוליזם? במידה והגוף מפיק אנרגיה מרקמות שריר - האם ניתן לבנות אותן אותן מחדש ע"י תזונה מרובת חלבונים? אשמח לקבל כמה שיותר פרטים בנושא. תודה רבה!
שלום שירה, דיאטה דלת קלוריות לאורך זמן פוגעת במטבוליזם התקין של הגוף, שכן אחרי תקופה מסויימת (משתנה מאדם לאדם, תלויה במשקל, דיאטות קודמות, גנטיקה ופעילות גופנית) הגוף מתרגל לכמות קלוריות נמוכה ומספתק בכך, הופך להיות פחות יעיל מבחינה מטבולית, וברגע שתעלי בכמות הקלוריות תעלי במשקל. מעבר לכך, דיאטה דלת קלוריות חסרה תמיד בויטמינים ומינרלים שלהם תפקידים חשובים רבים. בדיאטה כזו ראשית נהרסת בעיקר רקמת השריר ורק אחרי מספר שבועות מתחיל שימוש במאגרי השומן. החזרת מסת שריר אינה תלויה רק באכילת חלבונים אלא באספקת אנרגיה מספקת באופן כללי ובפעילות גופנית בונת שריר. בברכה,דנה
שלום אני רוצה להתחיל להתנזר (כמעט) מקמח לבן ואורז לבן ולאכול רק דגנים מלאים. האם גם מתפוחי אדמה אני צריכה להמעיט? כי זה המאכל היחיד שיחסר לי שהוא לא מלא. תודה
שלום שרון, את יכולה להמשיך לצרוך תפוחי אדמה, אחת לשבוע, רצוי אפויים בקליפתם, כך התפוח אדמה יותר מזין. בברכה,דנה
שלום רב!ידוע שהטונה מועילה לבריאות שאלתי היא אם השמן שיש בקופסת טונה אינו מזיק ?
שלום אתי, זה מאוד תלוי בסוג השמן. אם הטונה משומרת בשמן קנולה או זית היא עדיפה ומולצת. אם מדובר בשמן צמחי לא מזוהה, עדיף לקנות במים ולהוסיף את השמן הטרי באופן חיצוני. בברכה,דנה
האם השיבולת שועל שמייצרים בקופסאות פח הן מזינות וללא עמילן כמו הסוג שמוכרים במשקל שהוא יותר גס?
שלום מאי, יש להתסכל על רשימת הרכיבים, אם כתוב רק שבולת שועל, אזי הוא מזין במידה דומה לזה המוכרים במשקל. באופן עקרוני זה המוכרים במשקל במקם מוכר יהיה יותר טרי. בברכה,דנה
שלום, אני צמחונית רציתי לשאול באילו מאכלים אני יכולה למצוא ויטמין B12 (חוץ מדגנים) וברזל? תודה
שלום שיר, ויטמין בי 12 מגיע רק מן החי, בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב. אם אינך אוכלת בשר ודגים זה יהיה חסר ולכן כדאי לקחת תוסף. לגבי ברזל, ספיגתו טוב יותר מן החי, בעיקר בשר בקר והודו ולכן אם מוכח חסר או רמה נמוכה יש לקחת תסוף גם כן. בברכה,דנה
היי, ילדים אוהבים ממתקים וטוב שכך. השאלה היא, מהי הכמות המומלצת לילדה בת שנתיים? כמובן בהתייחס לעובדה שסוכר קיים גם במזון נוסף כמו למשל פסטה או פרילי. יש לי חבר ששואל :) האם לדוגמה, חטיף שוקולד ופעמיים שוקו ביום ( סה"כ 2 כפיות אבקת שוקו) הם בגדר המומלץ או שמה מדובר בחריגה? תודה.
אלון שלום! ראשית צריך להפריד בהגדרה בין ממתקים שאין להם ערך תזונתי כלל (קלוריות ריקות), לבין מזון ממותק שיש לו ערך תזונתי. ממתקים אינם נחוצים ואין המלצה לגבי צריכתם. בהתאם למשקלו של הילד ואורח חייו, ניתן לשקול מתן של 1-2 ממתקים או חטיפים קטנים בזמן מוסכם ביום וזה כמובן נתון לשיקולם של ההורים. אל השוקו אני מתייחסת בצורה אחרת - זהו חלב ושתי כוסות חלב ביום זה מצויין בזכות הסידן הנחוץ לגופו של ילד גדל. ההבדל הקלורי בין שוקו לחלב הוא זניח. נותר פה רק הערך החינוכי והוא חשוב - לחנך ילדים לאכול מזונות בטעמם הטבעי ולא רק הממותק (בעיקר מוצרי חלב). זהו ערך שיסייע רבות בעתיד הן למניעת השמנה והן לשמירה על בריאות השיניים. בברכה נועה
שלום! מה ניתן לתת לבנותי בנות 1.5 שנים ו -3.5 שנים לצורך חיזוק המערכת החיסונית שלהן, טרם הגעת החורף? אשמח לתשובה מאיה
מאיה שלום! בתחום של התזונה העיקרון המנחה הוא תזונה מאוזנת. המשמעות היא לאכול מכל אבות המזון ולגוון ככל שניתן כך שהגוף יפיק את המירב - לא רק מויטמינים ומינרלים אלא ממרכיבים נוספים (חומצות שומן, אנטיאוקסידנטים וכדומה). כשהתזונה מאוזנת אז יש לגוף סיכוי להתמודד עם תחלואי החורף יותר טוב. מה המשמעות של גיוון? מכל קבוצת מזון לגוון במהלך השבוע ממבחר רחב ככל שניתן של מזונות. לדוגמא: חלבונים - בשר, עופות, דגים, ביצים. פחמימות - לחם מלא, תפו"א, אורז, בורגול, קוסקוס, תירס, קינואה, קטניות לסוגיהן. פירות וירקות - מכל הסוגים, לפחות 5 יח' ביום, לגוון בצבעים. בברכה נועה
שלום אני צמחונית ורציתי דעת איפה אני יכולה למצוא ויטמין B12 בכמויות שיכסו על כך שאני לא אוכלת בשר..
שלום שני, ויטמין בי 12 מקורו מן החי בלבד. אם את נמנעת מבשר אך אוכלת דגים, מוצרי חלב וביצים ייתכן ותהיי מכוסה. אם אינך אוכלת דגים, תצטרכי לקחת תוסף. בברכה,דנה
לצוות הדיאטניות שלום, הנני בת 26, בריאה בדר"כ. סובלת מזה שנים מאקנה ברמה נמוכה-בינונית וקצת משיעור יתר. בבדיקות ההורמונליות יצאו רמות קצת גבוהות של אנדרוגנים, אולם האנדוקרינולוג טוען כי אין בעיה הורמונלית. קראתי לא ממזמן באתר האקנה הישראלי כי לאוכל יש השפעה על האקנה וישנם מאכלים מסוימים העלולים להחריף את האקנה. נאמר, לפי דעתו של רופא עור מוסמך, כי סוכר, קמח לבן וחלב פרה הם שלושת הגורמים העיקריים להחרפת האקנה. מאז נכנסתי להיסטריה בעניין והפסקתי כמעט לגמריי לצרוך מוצרי חלב, לאכול לחם מקמח לבן ולאכול דברים מתוקים. אני מאוד אוהבת גבינות וקשה לי נורא עם ההיגמלות הזאת. ההסבר לקח שחלב משפיע על עור הפנים הוא שבחלב של הפרה יש הרבה הורמונים, אך הדגיש כי יוגורט הוא כן טוב ואינו מזיק. האם באמת מוצרי חלב הם עד כדי כך משפיעים? ומדוע גם סוכר וקמח לבן? אגב, שמתי לב שכשאני אוכלת מוצרי חלב אז יוצא לי פצע או שניים. אין לי מושג אם זה באמת כי אכלתי מוצרי חלב או פשוט זה קטע פסיכולוגי (פסיכוסומטי) עקב המחשבה שאצא לי חצ'קון. תודה וסליחה על כמות השאלות חג שמח, לימור
שלום לימור, ההצעה של רופא העור הינה בעייתי ביותר ממספר סיבות. ראשית דיאטה דלה בכל המרכיבים הנ"ל קשה לביצוע, לא יישומית ועלולה להוביל לחסרים תזונתיים. זוהי לא חוכמה לומר רק מה אסור אלא מה מותר ולתת הצעות חלופיות. עד היום, במחקרים שאני קראתי בנושא תזונה, אין הסכמה לגבי השפעת התזונה על אקנה, וככל הנראה הבעיה מאוד אישית. האם נבדקת ע"י רופא נשים לשלול שחלות פוליצסטיות? ייתכן וזוהי הסיבה לשיעור ולאקנה, ואז הטיפול היעיל ביותר הוא גלולות או הורמונים במינון נמוך. לפני כל שינוי דרסטי, פני לרופא הנשים. בברכה,דנה
שלום דנה התגלו אצלי בבדיקות דם אנמיה כלומר חוסר בברזל וויטמין בי תקני אותי אם אני טועה. התוצאה אכן מסבירה תופעות רבות שחשתי לאחרונה כגון סחרחורות חולשה וזיכרון ירוד. לפני כמה חודשים כאשר עשיתי בדיקות לא היה לי חוסר כך שהעניין חדש יחסית אך אני צמחונית כבר מגיל 10.רציתי לדעת באילו מזונות להרבות? האם כדאי לקחת את התוסף מתחת ללשון? תודה רבה
שלום מירי, האם מדובר בחסר מוכח של ברזל וויטמין בי 12 או רק באנמיה ואת מניחה שיש חסר. אם יש חוסר מוכח של כל המרכיבים עליך לקחת תוסף ברזל ותוסף בי 12 מתחת ללשון. הואיל ואת צמחונית ואינך יכולה לאכול בשר ודגים עליך להעשיר מזון ע"י דגני בוקר שמועשרים בברזל. ברזל מן הצומח פחות זמין ולכן לא ניתן להתספק בו וחייבים תוסף. בברכה,דנה
שלום, אני יודעת שההרכב התזונתי של קטניות כגון עדשים או חומוס שעוברות הנבטה לפני בישול, משתנה. תוכלי לפרט כיצד? אני יודעת שהחלבון נמוך יותר. מה עם הויטמינים והמינרלים?
שלום נועה, למיטב הבנתי תהליך ההנבטה דורש אנרגיה ולכן משתמש במאגרים שבקטנית עצמה ולכן מהכל יהיה פחות, כולל ויטמינים ומינרלים שמיועדים לגדילה. לדאבוני אין לי את ההרכב של קטניות מונטבות. בברכה,דנה
תודה על תשובתך.. כלאמר הנפיחות היא לא מהלחם והגלוטן אלא אולי מהשמרים?? אז שמרים זה בלחם אז אולי לחם ללא שמרים? איזה לחם? כדי שיהיה הכי פחות סיבים כי גם הסבים מנפחים. תודה
שלום אלונה, ייתכן והיא מהשמרים. ניתן להשיג בחנויות טבע ומאפיות לחם ללא שמרים. הלחם עם הכי פחות סיבים הוא לחם לבן, אך לרוב יש שמרים, כך שאין שילוב נכון. הדרך הטובה ביותר היא להמנע לגמרי ולאכול רק פרכיות אורז פשוטות דלות סיבים או לחמית ללא גלוטן ולראות אם חל שיפור. בברכה,דנה
אני בבדיקות לגבי בטן נפוחה.. שאלתי היא: האם אחרי שעשיתי את הבדיקה של הצאלייק והיא בסדר. זה ברור בהחלט שהנפיחות היא לא מלחם? או שזה לא קשור. בדקנו המון ..פרוקטוז...לוקטוז... סיבים...וכו.....
שלום אלונה, אם הבדיקה לצליאק תקינה, זה אומר שאין לך אלרגיה לחלבון החיטה, גלוטן.הנפיחות מאכילת מזונות יכולה לנבוע מסיבות רבות כולל רגישות לסיבים, שמרים ועוד. בברכה,דנה
אני בת 36, עם חמישה ילדים. אני מרגישה שהזיכרון שלי ממש בוגד בי. לאבי יש דימנציה, אך אני עדיין לא בגיל... אלו תוספים כדאי לקחת על מנת לשפר את הזיכרון, אם בכלל? אציין כי אני לומדת ועובדת, כך שמוחי לא נח! דבר נוסף: עייפות מתמדת ועצבנות! תודה.
שלום יערה, ראשית יש לבטל בעיות אורגאניות כגון תפקודי בלוטת התריס ורמת ויטמין B12, ברזל והמוגלובין.במידה ואלו תקינים, יש לוודא שאת מקבלת מספיק שעות שינה, לפחות 6 שעות רצוף בלילה. מעבר לכך תוספים כגון אומגה 3 , ג'ינסנג וגינקובילובה, מייחסים להם תכונות לשיפור זכרון, אך במחקרים קטנים ולא ממש מדעיים. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת האם ישנה אפשרות להרכיב כאן תפריט בפורום עבורי אם אציין פרטים כגון משקל, גובה מה אני אוהבת לאכול ואילו אבות מזון אני רוצה שייכללו? אשמח לקבל תשובה חיובית, אפרת.
שלום אפרת, לצערי פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, ועל כן התשובה תהיה לא. עליך לפנות לייעוץ אישי, שכן זוהי הדרך הנבונה לירידה במשקל. בברכ,דנה
ד'ר שלום ברצוני לדעת האם השריית זרעי פשתן כל הלילה זה נגד עצירות ? וגם טוב להורדת רמת הסוכר בדם ? אשמח לתשובתך תודה מרואש ממני טוביה
שלום, הואיל וזרעי פשתן עשירים בסיבים ובשומן הם יכולים להועיל בנושא עצירות. אין לכך הוכחות חד משמעיות. זרעי פשתן בעיקר מועילים לאיזון טרגילצרידים וכולסטרול. אין עדיין הוכחות לגבי איזון סוכרת. זה בוודאי לא יזיק. בברכה,דנה
כמה זמן זרעי פשתן שלמים מחזיקים במקרר לאחר פתיחת השקית? תודה, נועה
רציתי לשאול לגבי טונה בשימורים 1) איך יתכן שהערכים הקלוריים של טונה בשמן משתנים (ופעמים די הרבה) כתלות בסוג השמן (רגיל/זית/קנולה)? (בד"כ בקנולה יש הכי פחות קלוריות). לפי מה שאני מבין שמן זה שמן וכל השמנים זהים מבחינה קלורית וההבדל הוא רק בערך המוסף. אודה לכם אם תבהירו נקודה זו. 2) רציתי לשאול גם מה עדיף טונה משומרת בשמן (איזה שמן מומלץ יותר והאם אגן זה כל כך משנה כשזה בקופסת שימורים) או טונה במיים ולזה פשוט להוסיף כף שמן (למשל זית או קנולה או סויה ... - שוב איזה עדיף). האם בנוסף יהיה הבדל קלורי בין שתי האופציות? 3) עבור טונה משומרת בשמן, על הקופסה רשום ערכים ל- 100 גרם מסונן. מה הכוונה מסונן? האם רק לשפוך את השמן שמיד יוצא האם ממש צריך ללחוץ חזק ולסחוט טוב טוב? הרי כל גרם שמן זה יחסית הרבה קלוריות איך אני יודע שאכן סיננתי ולא צרכתי עודף שמן שיכול לצתבר לכמות קלוריות נכבדה
שלום , 1. זה לא סוג השמן שמשנה קלורית אלא כמותו. לכל השמנים ערך קלורי זהה. 2. אני ממליצה לקחת טונה במים והלוסיף שמן בכמות ידועה, שכן אין אנו יודעים בדיוק כמה שמן מוסף לטונה המשומרת, וכך גם אפשר לשלוט בקלוריות ואיכות השמן. 3. מסונן- הכוונה ללא השמן הנוסף, כלומר לסנן ולשטוף את הטונה מהשמן.זה כמובן מאוד לא מדוייק. בברכה,דנה
לשטוף מהשמן האם את מתכוונת שהיצרן בזה שהוא רושם ערכים ל-100 גרן מסונן מתכוון שנשטוף במיים את הטונה? אני חשבתי (קיוויתי לפחות) שהכוונה היא רק לשפוך את נוזל השמן שיש בקופסה בלי יותר מדי "סחיטות" והתעסקות וקיוויתי שמה שנשאר מגולם בערך שהיצרן רושם. לפי מה שנראה לי מתשובתך זה ממש רחוק מכך האם אפשר להבהיר קצת יותר? הרי בכל זאת רשומים ערכים תזונתיים וזה אמור להתייחס למשהו שהוא מוגדר וידוע