פורום תזונה קלינית
הסתכלתי במחשבוני הקלוריות ומשהו לא הסתדר לי אז ניסיתי לבדוק בעצמי ואכן מצאתי כי משהו ממש לא יוצא כפי שנאמר שם. רציתי שתעזרו לי . בישלתי פסטה ובשלתי אורז כפי שמבשלים שקלתי לפני הבישול ואחרי הבישול ולפי מה שיצא האורז שקל כפי- 2.3 - 2.5 יותר כלומר יוצא ש ל- 100 גרם לאחר בישול זה כ- 160- 150 קקל ל - 100 גרם, והפסטה כ- פי 2 יותר (יכול ליהיות גם כ - פי 2.5 אם מבשלים עוד זמן (למרות שהיא כבר היתה מוכנה) וזה מגיע לכ-פי 2 לכ- 180 קקל ל- 100גרם עבור הפסטה וזה עוד בלי להחשיב את השמן שמוסיפים לבישול. במחשבוני הקלוריות תמיד מצויין למשל על אורז כ- 110 - 120 קקל ל- 100 גרם משהו כאן ממש לא בסדר האם אני לא מחשבת נכון ואם יש טעות במחשבון מה לגבי דברים אחרים???? אנא עיזרו לי.מה באמת צריך ליהיות מה באמת נכון ???? - האם צריך להוסיף עוד מיים ולהספיג ביותר מיים כדי שיתאים לקלוריות המצויינות במחשבון ואם יוצא שזה יותר קלוריות סימן שלא בושל נכון או שבושל "שמן מדי" ????? אנא עזרה
שלום יהודית, זה מאוד פשוט. את שוקלת 100 גר' לפני בישול ולזה יש ערך קלורי "א". לא משנה כמה יוצא אח"כ מבחינת משקל, הקלוריות זהות כי רק הוספת מים. החומר ספח את הנוזלים והכמות בגרמים גדלה אך לא קלורית. ברור שב- 100 גר' לפני בישול יש יותר קלוריות מאשר 100 גר' שנשקל אחרי בישול, כי 100 גר אחרי בישול במים היה למעשה עוד פחות לפני הבישול, כי הוא ספח נוזלים. הכוונה רק אם בושל במים ולא בשמן, שם הערך הקלורי של השמן מתווסף.לכן תמיד צריך להתסכל לפני בישול, כך יותר קל לשלוט. בברכה,דנה
שלום כניראה לא הבנת את שאלתי. ברור לי שאחרי בישול יש פחות קלוריות ל - 100 גרם וזה גם מה שרשמתי רק שיוצא שהאורז או הפסטה בהתאם - מישקלם השתנה במידה כזו כך שלאחר בישול עדיין הערכים הקלורים ל- 100 גרם הם הרבה יותר גבוהים מאלו שמצויינים במחשבוני וטבלאות הקלוריות. שאלתי היא האם זה אומר שאולי לא בישלתי מספיק ושצריך ל"הספיג" אותם עוד במיים ולבשל יותר זמן עד שיספגו ויתפחו במידה כזו שיתאים למחשבונים? אחרת יוצא שכאילו אותה כמות פסטה מבושלת למשל היא הרבה יותר קלוריות ממה שאחשב לפי המחשבון או לפי מה שהיצרן רושם אודה לך על עזרה
רציתי לדעת עבור טיפול בעצירות עם פסיליום מתי מומלץ לקחת (בוקר או ערב או גם וגם או אולי צהריים) כי הבנתי שמשתמשים בפסיליום גם לטיפול בשילשולים וזה תלוי באופן הצריכה שלו. בנוסף מהי הכמות שכדי לקחת בכל פעם.
שלום רונן, הואיל ואיני ממליצה על פסיליום באופן כללי, אין לי מידע לגבי צריכתו, הן במצבי שלשול והן במצבי עצירות. מומלץ להתייעץ עם הרוקח. בברכה,דנה
האם את יכולה לפרט מדוע את חושבת שלא רצוי להשתמש בפסיליום?
שלום רב, ממה יכולה לנבוע התופעה של דימום ביציאה לאחר נטילת אבץ
שלום יפית, אין לי מידע בנושא,פני לרופא המשפחה. בברכה,דנה
האם הממתיק סוכרלוז הוא הטוב ביותר? האם הוא לא גורם לגזים ולנפיחות? או יש לך הצעה אחרת תודה רבה
שלום גל, סוכרלוז הוא אחד מהממתקים הבטוחים יותר לשימוש. הוא יכול לגרום לנפיחות וגזים. את יכולה לנסות את הסטיביה, בארץ ניתן להשיג בחנויות הטבע בצורת נוזל. בברכה,דנה
האם הרגישים לפרוקטוז...יכולים לשתות תה לימונענע.. זה בה בשקיות מוכנות.. תודה
שלום עדי, למיטב ידיעתי, כן. בברכה,דנה
שלום לאחרונה גיליתי את המוצר "שום במי מלח" שנמכר בצנצנת בסופר. שאלתי היא: האם נשאר בו ערך תזונתי כאשר הוא משומר במי מלח, ברמה שאכילה של 10-20 שיני שום כאלה ביום יכולה להועיל לבריאות? והאם אכילת השום מועילה להורדת כולסטרול רע? או שהשום לא משפיע על כולסטרול? תודה
שלום שיר, ערכו התזונתי נשאר, אך הוא סופג כמויות גדולות של נתרן אשר אינן מועילות לבריאות, ולכן עדיף לצורכו בצורתו הטבעית. מייחסים לשום סגולות רבות כולל הורדת לחץ דם ואיזון שומנים בדם. אין על כך מחקרים טובים אך בוודאי לא מזיק. כפי שציינתי, עדיף לצורכו בצורתו הטבעית ולא במלח. בברכה,דנה
תודה
האם תרד ו"עלים נוספים" לא גורמים לסתימת המעיים. ?(עלי םנוספים כמו סלרי וכן). האם עדשים עוזרים ליציאות או להיפך?
שלום מני, לא ידוע לי כי עלים גורמים לחסימת מעיים או עצירות, סתימת מעיים, אם הכוונה לחסימת מעיים, לא נגרמת ממזון אלא מבעיה במערכת העיכול שהינה בעלת נטיה לחסימות מעיים, כגון אחרי ניתוח. עדשים הינו מוצר מזון עשיר בסיבים מסיסים ובלתי מסיסים, ולכן יכול לעזור ביציאות למי שישנה נטיה לעצירות. בברכה,דנה
נמצאה אצלי רגישות לפרוקטוז.רציתי לדעת מה מותר לאכול? האם מותר לאכול פרות?או להתנזר לגמרי?האם צריך להתנזר גם מסוכר רגיל? ואם לא שומרים על דיאטה מעבר לכאבים האם זה גורם לנזק?מה לגבי פטריות? תירס?אגוזים?קטניות?שוקולד?פלפל?עגבניה?זיתי רציתי לדעת גם האם יש בדיקה לרגישות לשמרים?
שלום זמירה, עניתי רבות בפורום זה בנוגע לפרוקטוז. ערכי "חיפוש בפורום זה" תחת הכותרת " פרוקטוז" ותוכלי לראות את כל השאלות והתשובות בנושא. כדאי ומומלץ לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום.הנני אובדת עצות.מצויה בידי חוברת שקיבלתי לפני מספר שנים מהמכון לצפיפות העצם,ובה טבלה המפרטת את כמות הסידן והקלוריות במזונות השונים. לפי טבלה זו סלרי חי הוא מלך הסידן. 240 מ"ג ל -100 גר ואילו אצלכם 40 מ"ג ל -100 .מאז קיבלתי את הטבלה החלק הארי של ארוחת הבקר שלי זה סלרי. לאמא שלי היה אוסאופורוזיס במצב חמור.כעת בעקבות הנתונים שלכם אינני יודעת כיצד לנהוג? חשבתי שאני מכוסה.אני אוכלת גם גביע של 250 גר גבינת שטראוס ובה 200 מ"ג סידןל- 100 גר.אשמח מאד לקבל התיחסותכם . רב תודות. שנה טובה וחתימה טובה תמר
למשיבים שנה טובה וגמר חתימה טובה. אמנם לא זכיתי להתיחסותכם לשאלתי אך אולי הפעם. רציתי להוסיף ולציין שהסלרי הוא סלרי עלים וגבעולים חיים ולא שרש. כל טוב ותודה וכיוון שבסליחות עסקינן.הנני מתנצלת על פנייתי ביום זה.
שלום תמר, כמות הינו דבר חשוב, אך איכות חשובה יותר. מוצר מזון יכול להיות עשיר במרכיב מסויים אך הספיגה מנו אפסית, ולכן לא תרמנו שום דבר. דיאטה עשירה בסידן לא יכולה להסתמך על סלרי בלבד, ומצאו כי ספיגה ממוצרי חלב גבוהה יותר ולכן אנו מסתמכים יותר על מוצרי חלב.רצוי לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי בנושא, שכן מקורות הסידן חשובים אך גם המקור לספיגה חשוב. בברכה,דנה
שלום רב, אם תוכלו להסביר לי בבקשה אם התופעה הבאה הגיונית. שמרתי על תזונה נכונה במשך כול השבוע והכול היה בסדר ואתמול בשישי חרגתי והגעתי ל 2200 קלוריות. קמתי הבוקר נפוחה מאוד והג'ינס לא נסגר. איך זה הגיוני? תודה מראש
שלום ענת, זה נשמע כמו נפיחות של בעקבות אכילת מזון שנשאר במערכת העיכול+ גזים, אני מניחה שאחרי יציאה זה ישתפר. חריגה אחת לא אמורה לשנות את המשקל או היקפים. בברכה,דנה
בבדיקת שתן נמצא קלציום - 66 (כשהמינימום הוא 100) ובבדיקת דם - 9.3 שזה נראה קרוב יותר לערך הגבוה מה זה אומר ?
שלום נורית, עליך להפנות שאלה זו לרופא. יש לבדוק גם רמות ויטמין D ו- PTH. בברכה,דנה
אני בת 38 בכל שנה כשאני צמה אני נורא מתייסרת ביום המחרת יש לי כאב ראש נוראי שאי אפשר לתאר במילים (סובלת מזה גם בימים רגילים בגלל דכאון) אני מאוד חלשה אין לי כח לזוז ובעיקר אני מקיאה האם יש משהו שיכול להקל עליי במהלך הצום?
שלום, התגובה שאת מתארת קשה מאוד, ולאנשים הסובלים כך בעת צום אני ממליצה להמנע ממנו על רקע רפואי. ככל הנראה גופך לא עומד בעומס ועל כן אינך מרגישה טוב.לצערי אין דרך להקל על התופעה מעבר לשתיה ואכילה.את יכולה להקל על ידי שתיה בלבד במהלך הצום אשר מכילה סוכר. אני מבינה את הבעייתיות והצורך הדתי והנפשי לצום, אך אם זה כרוך בסבל רב מנשוא מבחינתך,איני יכולה למצוא המלצה אחרת. בברכה,דנה
יש הטוענים ששמן דגים (קפסולה של אומגה 3) גורמת להם לשלשול. האם זה יכול להווחת פתרון לבעיית עצירות?
שלום, לא. אומגה 3 לא מהווה פתרון לעצירות. התגובה היא מאוד אינדבידואלית. בברכה,דנה
שלום! אני מעונינת לדעת אם דגנים מלאים (קינוא, אורז מלא, קוסקוס מלא) שמבושלים ואחר כך אני מטגנת עם בצל ותבלינים, האם הם נשארים מזינים באותה המידה? תודה
שלום מאי, אף מזון לא נשאר זהה לאחר טיגון, הואיל והטיגון משנה בהחלט את ערכו התזונתי של מזון בכל מקרה, מוסיף מחמצנים. נכון שמבחינה קלורית, חלבונין נשאר זהה אך מבחינת הרכב חומצות שומן וויטמינים בהחלט חל שינוי. בברכה,דנה
אני סובלת זמן רב מנפיחות בבטן. גם אחרי ארוחה קלה הבטן נראית כאילו שאני בהריון. קראתי שאחת הסיבות האפשריות לכך היא אי סבילות ללקטוז שנמצא במוצרי חלב. אני צורכת המון מוצרי חלב במשך היחום, בעיקר חצי אחוז עדלוש אחוז. יש ימים שהתפריט שלי הינו בעיקר רק ממוצרי חלב, בוקר צהריים וערב. החלטתי לעשות ניסוי ולהמנע ממוצרי חלב לתקופה מסויימת כדי לבדוק אם ללא מוצרי החלב תופעת הנפיחות תרד. לכן יש לי אלייך מס' שאלות: 1- מה לדעתך נחשב לתקופה מספקת על מנת לחוש בשינוי? שבוע, שבועיים? 2- חלבונים אין לי בעיה לקבל ממקור אחר אך מאילו מאכלים אוכל לקבל סידן? יש לציין כי אני בת 26 ושומרת על פיגורה ככך שאשמח לשמוע על מוצרים שאינם משמינים. 3- האם קיימים מוצרי חלב ללא לקטוז? איפה ניתן להשיגם ואייך הם נקראים? 4- האם קיימים מווצרים בכלל גם לא חלביים שאינם מכילים לקטוז? אייך הם נקראים ואיכן נקנים? אודה לך אם תעני על כל השאלות במסודר. רב תודות
שלום שוש, ראשית, רגישות ללקטוז ניתן לגלות בקלות בבדיקה של תבחין נשיפה בהמלצת גסטרואנטרולוג וזאת כדאי לעשות בנוכחות אכילת לקטוז. לגבי שאלותייך באופן ספציפי: 1. תחושת השינוי משתנה ואן לדעת תוך כמה זמן זה יקרה,יכול להיות ימים, שבועות ואף חודשים. 2. סידן את יכולה לקבל מסרדינים, שומשום וטחינה וכן גבינה צהובה ומשולשלת אשר כמעט ואינן מכילות לקטוז. 3. ישנם מוצרי חלב עם כמות אפסית של לקטוז כגון גבינה צהובה, משולשת, יש חלב דל לקטוז וגבינות שמנות מאוד .יש חלב דל לקטוז של תנובה בכל סופר. 4. לקטוז הוא סוכר ספציפי למוצרי חלב לכן כמעט ואינו נמצא במוצרים בהם אין חלב. בברכה,דנה
שלום אני סובל מפרפור פרוזדורים ונוטל SINTROM ברצוני לדעת אם ישנם דברים שאסור לי לאכול עקב נטילת התרופה
שלום ברנרד, ההמלצות היחידות שמצאתי בקשר לתרופה זו היא המנעות ממיץ אוכמניות וכן לא לעשות שינוייים דרסטיים בדיאטה. כלומר לא צום, ולא ימים של אכילה מופרזת, לאכול ארוחות קבועות מסודרות בכמויות דומות. בברכה,דנה
מרגיש מלאות (שנים) כאילו הבטן נפוחה וטיפה בולטת אך לא עולה במשקל ( רוצה קצת לעלות). גמרתי בחצי שנה שתי צנצנות של חיידקים פרוביוטים אך הבטן נשארה מלאה . יש להניח שלא מכאן תבוא הישועה? אין טעם להמשיך? 2) בחודשים האלו של סוף הקיץ עונת התאנים ענבים ומנגו ועוד אוכל במשך רוב ימות ה חודשיים האלו המון פירות מוסיף רק חלבונים ורק בסופי שבוע פחממות לחם תא" וכו". 3) האם גם מוסיף לניפוח? 4)והאם מזיק במשהו- אין כרגע סכרת? חג שמח
שלום חיים, ישנם סיבות רבות לתחושת נפיחות, איני יכולה לומר מהי במקרה שלך. כמובן שאכילת סיבים כגון פירות יכולה לגרום לתחושת נפיחות. אכילת פירותף גם אם בכמות גדולה, לא תגרום לסוכרת או נזק למי שאין לו נטיה לסוכרת. לגבי הפרוביוטיקה, אם לא עוזר בטח לא מזיק, אתה יכול להמשיך, אך יש לקחת בחשבון שגם אלו יכולים לגרום לתחושת נפיחות. בברכה,דנה
דנה שלום קןדם כל, תודה לך על התשובות שננת לי אתמול. יש לי עוד שתי שאלות: מה צריכה להיות בד"כ מהירות הסיבובים במכונת הדיאליזה 200?250?300? והאם זה סביר אם חולה דיאליזה מעלה את המהירות נניח מ250 ל300 שיהיו לה"התכווציות"(שהגוף יתפס כמו שנתפסת האצבע)עקב כך? 2אימי מטופלת דיאליזה כבר 20 שנה והיא תמיד אומרתע שעם השנים הגובה יורד בגלל הטיפול האם זה נכון?
שלום אבי, מהירות זרימת הדם בדיאליזה נעה בין 250-300 דרך שאנט תקין, דרך קטטר יכול להיות אף יותר.. להתכווציות בדיאליזה סיבות רבות, כגון שינוי מאזן הנוזלים, מאזן מלחים ועוד. עליך להתייעץ עם הרופא ו/או אחות מטפלת בנושא.מהירות הזרימה בדיאליזה תלויה בגישה עצמה, שאנט, קטטר, גורטקס ועוד. בוודאי שזו משתנה לאורך השנים. בברכה,דנה
ובקשר לגובה שיורד?(פשוט התערבתי איתה על 20 שקלים..)
בבדיקת דם יצא שיש לי 130 ב ב12 מה לעשות
שלום נורמה, ללכת לרופא המשפחה ולקבל המלצה לטיפול בויטמין B12 או בזריקות ו/או בכדורים. בברכה,דנה
שלום, היום טיגנתי לביבות קינואה שיש בהם קינואה מבושלת, ביצים, גזר, פטרוזיליה ועוד. הרגשתי שאולי אני הורסת בטיגון את כל התכונות הטובות של מרכיבי הלביבות. האם יש ממש בהרגשתי זו? תודה, נועה
שלום נועה, הטיגון לא הורס הכל אך הוא בהחלט פוגם באיכות המזון באופן כללי, בכל זאת את מוסיפה קלוריות והטיגון עצמו גורם לשחרור רדיקלים חופשיים שמחמצנים. זה לא הורס את הערך התזונתי של הקינואה או הביצה, אך בהחלט קציצה מבושלת עדיפה. בברכה,דנה
דנה שלום, אני פונה אלייך מאחר ואני סובלת זה תקופה מבעיות גזים מטורפות. התזונה שלי מאוזנת וכוללת פירות, ירקות כולל טריים טמבושלים ודגנים מלאים. צריכת הקטניות שלי מאד נמוכה. מאידך אפשר לומר שאני די חיה על ממתיקים מלאכותיים בכל ורסיה אפשרית. לפעמים אני ממש צריכה את המתוק ואני צורכת את האבקה של הממתיק. שאלתי אלייך האם יש הרעלת סוכרלוז (הממתיק העיקרי שאני צורכת - קופ' צהובה)? והאם סיבת הגזים שלי נעוצה בממתיקים בלבד? (שתייה, סוכריות, המתקה וכו...) האם יש סכנות בצריכת מזון כזו? כיצד אני פותרת את בעיית הגזים? תודה רבה
שלום סיגלית, בהחלט כן. תחליפי סוכר רבים בצריכה גבוהה גורמים לגזים מרובים.אין דרך להמנע מכך, פרט להורדת מינון או הפסקה. רוב תחליפי הוסכר אינם מוגבלים בכמות רעילה, אלא בעיקר בעית הגזים, פרט לאספרטיים, סכרין ואצוסלפאם קיי, שאינם גורמים לגזים, אך בכמויות גבוהות יכולים להיות רעילים. בברכה,דנה
שלום דנה. אמא שלי כמו שציינתי חולת לב וחולת דיאליזה היא לוקחת על דעת עצמה קיאקסאלאט נגד יתר אשלגן פעמיים ביום מפני שהיא חוששת שיאשלגן שלה יעלה אחרי כל פרי ואוכל שהיא אוכלת. בבדיקה האחרונה יש לציין שהאשלגן שלה היה חמש וחצי האם יש הצדקה לחששות שלה? האם זהו מינון גדול מדי שיכול לגרום לה נזק? ומה המינון שמותר לקחת ביום?
שלום אבי, צריך לזכור כי קייאקסלאט מוציא אשלגן בתמורה לנתרן, מלח, ובכמות לא מבוטלת. כמו כן זה יכול לעשות אבני צואה ועוד. כמו כן בלי שילוב עם אבילק אבני הצואה בסכנה אף מוגברת. המינון אמנם גבוה, אך גם האשלגן בגבול העליון, וזה עם פעמיים קייאקסלאט, אני חוששת שאם תפסיק זה יעלה, כך שאיני יכולה להמליץ להפסיק. רצוי להתייעץ עם הדיאטנית ביחידה ועם הרופא המטפל. בברכה,דנה
מאז הכתבה אני אוכל אשכולית ביום בגלל סוכר גבולי, שומנים בדם וכולסטרול. הבעיה שבאמת זה מר מאוד. ניתן לצרוך את המרכיב נרגנרין בכמוסות? זה קיים בשוק? תודה
שלום אלכסיי, המחקרים רק משערים שזהו החומר הפעיל ביותר, ייתכן וישנם חומרים אחרים באשכולית, ולכן רצוי לצורך את הפרי עצמו. יש לזכור כי אכילת אשכולית משפיעה על זמינות של תרופות רבות, ביניהן תרופות להורדת לחץ דם ושומנים, ולכן כדאי להתייעץ עם רופא ו/או רוקח. בברכה,דנה
היי בני בן 3 חודשים ואנחנו מתקרבים לחורף רציתי לדעת האם אפשר לתת תוספת של פרוביוטיקה כטיפול מונע ואם כן באיזה פרוביטויקה אפשר להשתמש בגיל כזה צעיר ואיך נותנים אותו?????
טל שלום! לא ציינת פרטים אז אכליל את תשובתי: אם מדובר בתינוק יונק אז אין כל צורך. אוכלוסיית חיידקי הפלורה בקרב תינוקות יונקים תקינה. לתינוק הניזון מתמ"ל לוקח יותר זמן להשיג אוכלוסיית חיידקים מאוזנת כזו של היונק. בעולם וגם בישראל יש חילוקי דעות בנוגע לנושא זה, בעיקר בגלל החשש שמתן כזה יהיה לא בטוח ויתרחש מעבר מסוכן של החיידקים אל הדם. משרד הבריאות התנגד לתוספת פרוביוטית בתמ"ל בשלבי 1 ולכן התוספת קיימת רק משלב 2 ואילך (לא בכל היצרניות). למרות זאת, בעולם קיימים תמ"לים עם פרוביוטיקה כבר מגיל 0 ואפילו פה בארץ אישרו קיומו של מחקר שהתבצע באחת הפגיות בו נתנו תוסף פרוביוטיקה לפגים ונמצא (ספציפית במחקר זה) כי הוא היה בטוח לשימוש. אם מחליטים להשתמש בתוסף, צריך לקחת החשבון כמה דברים: א. יעילות ברוב המחקרים הוכחה רק לגבי טיפול בשלשולים ממקור ויארלי וכן במניעה של שלשול שמקורו בטיפול אנטיביוטי. ב. יש חשיבות בהתייחסות לסוגי החיידקים והמינון שלהם בתוסף - על כן יש להעדיף מוצרים המיועדים לפעוטות וילדים (לרוב החברות יש כאלו). ג. בגיל כה צעיר חשוב להתייעץ עם רופא. בברכה, נועה
לאדם בן למעלה מ 80 שנה , רזה מאד מאד, פעיל , האוכל ירקות מעט פירות דגים. האם תוספת ENSURE יכולה לעזור ויותר מכך האם לא מזיק ?
שלום רינה, אם אין סוכרת או נטיה לבעיות המערכת העיכול, בעיקר שלשולים, אין בעיה בנטילת תוסף זה. איני יכולה לומר מראש אם זה יעזור. בברכה,דנה
דנה שלום. זאת לא הפעם הראשונה שאני כותב לך כאן אבל זאת הפעם הראשונה שאני שואל בקשר לאמי: אימי חולת דיאלזה עם בעיות בלב ולחץ דם גבוה .אני יודע שהתשובה היא כן, אבל בשביל שהיא תשתכנע הייתי רוצה לשאול:1 אני נוהג להכין תה מרוזמרין האם זה בטוח בשבילה לשתות את זה והאם זה יכול להוריד את לחץ הדם שלה(כי את שלי ושל אבי זה מוריד). 2 עקב החולשה של הלב שלה וזרימת הדם החלשה המלצתי לה לאכול שן אחת או שתיים של שום ביום.היא חוששת מכמות האשלגן.מה דעתך והאם היא צריכה לאכול את זה במרחק זמן של כמה שעות מהאספירין שהיא נוטלת בבוקר?
שלום אבי, אין בעיה עם שתיית תה עם רוזמרין, כל עוד היא מכלילה זאת בכמות הנוזלים היומית. אם זה יעזור להוריד לה את לחץ הדם באופן מבוקר, עד רבה. לגבי שיני השום, שן אחת או שתיים לא תזיק מבחינת אשלגן, ואין קשר לזמן נטילת האספירין. בברכה,דנה
שלום שוב ותודה על היענות. בבדיקות שעשיתי ביולי 2009 בדיוק כשהתחלתי להרגיש עייפות וחולשה- מסתבר שבדקו את הויטמין והוא היה 309 ואחרי זה כאמור בתחילת ספטמבר היה כבר 154. האם זה אומר שהמחסור היה ממושך מדי ותופעות לוואי לא יעלמו? אני נוטלת ויטמין כבר שבוע וחצי 1000 מ"ג ליום מתחת ללשון ועדיין לעתים יש לי חולשה , ומעין חוסר שיווי משקל, לעתים אוזניים סתומות וכו' , האם זה הגיוני שעדיין יש תופעות הללו? האם כדאי ליטול פעמיים ביום כדי לסייע למלא את המאגרים? על הזריקות קראתי שלא נהוג היום והן אף פחות יעילות מטבליות מתחת ללשון.אך איני יודעת , לפני כמה חודשים כבר החלפתי רופא משפחה, היום אין לי מושג למי עוד לפנות? כדאי להיבדק אצל נוירולוג במקביל? אודה מאוד על תשובתכן, מרגישה חסרת אונים לחלוטין.
שלום ליאת, חלק מהתופעות של חסר בויטמין B12 הינן בלתי הפיכות, תלוי כמה זמן היה חסר. הטיפול בכדורים מתחת ללשון לקוח יותר זמן מזריקות. איני יודעת מאיפה המידע לגבי הזריקות, אך לי ידוע שעדיין מטפלים. הזריקות פשוט פחות נעימות. מילוי המאגרים לוקח חודשים ולא שבועות עד שתראי שינוי. לגבי החולשה והעייפות, כל עוד הויטמין נמוך זה לא ישתפר. לגבי האוזניים, אין לי מיד. את יכולה במקביל לפנות לנוירולוג לוודא שאין פגיעה חמורה. בברכה,דנה
שלום, יש לי שאלה. תקופה ארוכה מאוד שהייתי מטומטמת כי חשבתי שאם אוכל רק ירקות אז לא אעלה במשקל. אז אכן לא העלתי במשקל אך לצערי אכלתי כל כך המון ירקות בכל יום כך שאני חושבת שהרחבתי לעצמי את הקיבה. המצב היום הוא שאני לא אוכלת כלל יותר מדי ירקות בכל יום (אוכלת המידה נורמלית) אך בגלל שהרחבתי את הקיבה אז הבטן שלי כל הזמן נפוחה ואני אסביר. בבוקר אחרי "היציאה" הבטן שלי מתרוקנת והיא נראית בסדר גמור/שטוחה. אך כשאני מתחילה לאכול גם אם זה יהיה סנדוויץ או שאם אשתה המון מים אז נראה שהבטן שלי נפוחה. ככל שעובר היום ואכלתי מן הסתם עוד דברים- בסוף היום היא כבר ממש נפוחה. יש לציין כי זה לא בטןם של שומן. שאלתי היא: האם המצב הינו בלתי הפיך ומה אני יכולה לעשות כדי שהבטן לא תהיה נפוחה. תודה רבה. ואם יש לך כתבות בנושא אשמח אם תפני לי קישור מתאים.
שלום, לצערי אין לי הסבר לתופעה וגם לא פתרון לבעיה. ייתכן ואת יותר רגישה למזון שיוצר גזים, אך זה לא קשור לאכילת הירקות שאכלת לפני כן. הקיבה לא מתרחבת מאכילת ירקות ופירות. אני מניחה שככל שתחשבי על זה פחות ותשימי לזה לב פחות זה יעבור עם הזמן. אם הבעיה ממשיכה, פני לגסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
שלום אני בת 24 ואני שוקלת 38 קילו על הפי הבדיקות דם שערכו לי הרופאים הכל תקין בגוף, כמו כן בבדיקות דם בדקו את בלוטת התריס שמתפקד גם כמו שצריך. בנוסף אני כרגע עובדת אין עליי שום לחץ מבחינה נפשית.. מבחינת האוכל אני אוכלת המון ויש לי תאבון ואני לא סובלת מאנורקסיה או בולמיה בבקשה אנא עזרו.. לי פניתי כבר לכל כך הרבה רופאים
שלום אלני, עליך לפנות לדיאטנית קלינית ולא לרופאים, לייעוץ אישי, בדומה לאנשים המנסים לרדת במשקל. בברכה,דנה
שלום. איזה תזונה טובה לדלקת פרקים ומאיזה צריך להמנע? האם אפשר לרפא דלקת פרקים(כשתופסים אותה בתחילתה)ע"י הקפדה על תזונה? ובמשך כמה זמן זה עדין נחשב תחילת המחלה? תודה.
שלום רונן, אין תזונה המרפאת דלקת פרקים או מונעת הופעתה. ישנם מחקרים המראים תסמיני הקלה כאשר נמנעים מירקות ממשפחת הסולניים כגון חצילים, עגבניות, קישואים, שימוש באומגה 3, ירידה במשקל, המנעות מעישון ובחירת אורח חיים בריא. בברכה,דנה
מהי כמות האשלגן ברימון והאם מותר למטופלי דיאליזה לאכול רימון?
שלום , בחצי כוס גרעינים של רימון יש כ- 200 מ"ג אשלגן. בכוס מיץ רימונים יש כ 450-500 מ"ג. אפשר לאכול רימון במינון של חצי כוס ביום כתחליף למנת פרי בחולי דיאליזה. כמובן שאצל אנשים עם אשלגן גבוה, יש להמנע. על אף שישנם מחקרים מנהריה המראים שיפור במדדים של חולי דיאליזה כאשר צרכו מיץ רימונים, יש לזכור כי הם עשו מניפולציה למיץ כדי להוריד תכולת אשלגן. בברכה,דנה
הסיבה שהתחלתי לקחת את הכדור היא סטרס שהגוף שלי נמצא בו מזה חודשיים כנראה אימון יתר(התחלתי לאכול כמות גדולה של פחממות כדי לצאת מזה) הייתי מתאמן הרבה ומזיע הרבה , חודשים שאני לא ישן טוב מתעורר אחרי שעה וגם שאני ישן השינה לא עמוקה פשוט הגוף שלי לא רגוע בבדיקות הדם מלפני חודשיים האשלגן היה 4.1והמגנזיום 2.0 אני לוקח קומפלקס איזה מינרל ויטמין חשוב יכול להיות שחסר לי (אשלגן עושה לי טוב אבל אני מפחד לקחת יותר מידי ) ניסיתי גם קלונקס מרגיע אבל הגוף עצמו בסטרס זה לא פתרון אודה לתשובתך
שלום יוסי, אן לי יותר לפרט לגבי התשובה. כפיש אתה רואה הבדיקות תקינות, אני לא נגד תוספים, אך באופן חכם ומבוקר. הואיל ופורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, המלצתי, פנה לדיאטנית בחדר כושר או בקופת חולים לייעוץ פרטני. בברכה,דנה
אני בת 19, והמשקל שלי הוא 44.4 והגובה 173 ס"מ.. לא מדובר באנורקסיה. התחלתי לרדת במשקל בלי כוונה, מ50 ל47, ל45 ל44. לא הייתי מלאה כלל, כבר שנה שאני נעה מ45 ל44. אין לי שום בעיות בריאותיות, ואמרו לי שאם היה מדובר בתועלים, הייתי מרגישה רעב מטורף. כדרך הטבע, הקיבה הצטמצמה אני אוכלת מנות קטנות ומרגישה שבעה, ב3 החודשים האחרונים אני מנסה להילחם ולדחוף עוד ועוד אך ללא הצלחה. יש משהו חיצוני שיכול לעזור לי? תכשיר שמעורר רעב? או מומחה מסויים שייטפל בי? משהו יותר מתפריט תזונה יומי על דף... תודה!
שלום עדי, הייתי בודקת ראשית תפקודי בלוטת התריס ובכלל בדיקות כלליות. אם הכל תקין, הייתי פונה לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי, לא להרכבת תפריט אלא דרך ללמדך להעשיר את המזון שאת צורכת מבחינה קלורית. לצערי, פורם זה אינו מיועד לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום אני בן 22 אובחנתי לפני 5 שני כחולה במחלת איגאה נפרופוט, בעבר טופלתי באנלדקס 20 מ"ג, אחר כך הוחלף לי לאנלפריל היום אני לוקח שילוב של לוטן ורמיפריל. החלפת הכדורים היא עקב תופעת אודם בלחיים שנראה כמו לופוס אך בבדיקות שערכנו נשללה אפשרות זו. היתי אצל מספר רופאי עור אחד אמר שזה תופעת סבוריאה, אחד לא היה בטוח והשלישי שלל את האפשרות לסבוריאה.למותר לציין שהתופעה זו נמצאת במקומות קבועים אך ורק בלחיים ולעיתים מלווה ביובש בפנים. תופעה זו מאוד מטרידה אותי אודה לכם מקרב לב אם תיעצו לי במהרה לאן עלי לפנות או מה עלי לעשות כדי למנוע את התופעה שגורמת לי עוגמת נפש תודה רבה רועי
שלום רועי, נראה כי התחום שייך בכל מקרה לרופאי העור. אולי אתה יכול להתייעץ עם מוחה לאלרגיות. בברכה,דנה
שלום מיץ הרימון או האכילה עם קצת מהגרעינים "עושה עצירות "?י ולמה? 2)בלי קשר : האם וויטמין די מצטבר בגוף ליום יומיים ?י או מספיק לאותו יום בלבד ? 3). למחרת איננו ? אפילו אם נצברה כמות יתר ביום קודם ולמחרת לא נלקח כלום. תודה
שלום גד, רימון לא גורם לעצירות. אצל אנשים מסויימים רימון יכול להחמיר נטיה לעצירות קיימת. זה לא משנה אם מדובר בגרעינים או במיץ. ויטמין די מצטבר בגוף ברקמת שומן וכבד לזמן של כ20-30 יום. גם אם לא נלקח יום אחד, אם מילאת את המאגרים כב, אין בכך נזק ממשי. בברכה,דנה
רציתי לדעת מה האינדקס הגליקמי של חרוב? איפה לשמור את החרוב אחרי שקוטפים אותו? ומה ערכו הרפואי של החרוב?
שלום אלי, אין בידי מידע אמין לגבי האינדקס הגליקמי של חרוב, שכן זהו אינו פרי פופולרי בחו"ל, ושם לא בודקים כל מוצר מזון. אני מניחה שהוא נע בטווח סביב 50. הייתי ממליצה לשמור במקום קריר ויבש. מייחסים לו תכונות מורידות כאב ומשפרות פצעים, כגון אפטות בפה. מעבר לכך לא ידוע לי על יתרון מיוחד. בברכה,דנה
או שעקר הטוב נמצא בגרעין?
שלום דליה, עיקר נוגדי החמצון נמצאים בקליפה הלבנה של הרימון, לכן יותר טוב לשתות מיץ סחוט טרי הלוקח אליו חלק מהחומרים בקליפה הלבנה, מאשר לאכול את הגרעינים שלמים. בברכה,דנה
דנה שלום, אשמח אם תוכלי לפרט לי באילו מזונות יש ויטמין D ? כולל שימורים/ טרי? מה עדיף והיכן יש הכי הרבה?
שלום דינה, רוב הויטמין די שעליו אנו מסתמכים מגיע מהשמש וממש מעט מהמזון, כך שהחסר בויטמין זה נובע בעיקר מאי חשיפה לשמש. המזונות שאנו צורכים בד"כ אינם עשירים בויטמין זה. הוא נמצא בכבד של דגים מסויימים, ואז אנו מורכים את השמן. גם בדגים הוא נמצא, אך בכמות קטנה בהרבה מזו שאנו צריכים לצרוך. הוא נמצא גם בשמנים שונים ובמוצרי חלב מועשרים בויטמין, אך לרוב מדובר בויטמין הפחות פעיל, ולכן לרוב לא מסמכים על מזון אלא על תוסף של הויטמין עצמו, בייחוד עם מוכח כבר חסר. הכי הרבה יש בשמנים שמקורם מכבד דגים. מעבר לכך, אם חסר לך, קחי תוסף, יותר מוכח יותר יעיל. פני לרופאה לקלת מרשם. בברכה,דנה
דנה תודה על תשובתך. מה ההמלצות על צריכת ויטמין D? (RDA)?
דנה אודה לך אם תוכלי לומר לי מי הויטמין הפעיל. קראתי שיש D3 ויש D2. מי מהם הפעיל?
מה התועלות הבריאותיות שלו?
שלום טיש, מייחסים לו תכונות להורדת שומנים בדם, בעיקר טריגלצרידים ופחות כולסטרול. מעבר לכך מייחסים גם לו גם תכונות נוגדות חמצון, אך זה פחות מוכח. בברכה,דנה
לצוות הפורום שלום אני בת 62 סובלת מזה שנתיים מבעיות בקיבה שזה מתלוה בצרבת לפעמים או כאבים בקיבה.אני מרגישה שהאוכל עולה לי למעלה וכמו גוש בגרון שמפריע לי. אני לוקחת באופן קבוע כדורי אמפרודקס. פעם ביום בבוקר לפני הארוחה .ולפעמים בערב גם עד היום . עשיתי גסטרוקופיה פעמיים. והבדיקה היתה תקינה.עקב כך אני לא אוכלת בשר בקר, שומנים , פירות מסוימים. רציתי לדעת עד מתי אמשיך לקחת כל יום כדורים ?. ואיזה בדיקה ניתן עוד לבצע כדי שארגיש יותר טוב? תודה מראש על תשובתכם.
שלום דנה, בעיקרון, את הכדורים כדאי ומומלץ לקחת כל הזמן, שכן התופעה אינה חולפת מעצמה. זוהי נטיה של הגוף לייצר יותר חומצה. גסטרוסקופיה הינה בדיקת הבחירה. לבדיקות נוספות, אם יש, עליך לפנות לגסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
האם טיפות שמן רימונים שנמכר בבית הטבע מגביר את מערכת החיסון? אם כן אז כמה טיפות צריך לטפטף מתחת ללשון??
שלום יעלה, איני יכולה לומר, זהו מוצר שאיני ממליצה עליו וגם לא נבדק מדעית. התוסף הנ"ל הוא מתחום התזונה האלטרנטיבית, פני לפורום תזונה טבעית. בברכה,דנה
בתי בת שנה ושלושה חודשים -האם אני יכולה לתת לה כוס מיץ רימונים קטן מדי יום? האם זה לא מוגזם?
מור שלום! אין מניעה אך בגדול איננו ממליצים על מתן מיץ לילדים אלא שתייה של מים והעדפת אכילת הפרי השלם. ברימונים דווקא המיץ הוא הצורה המועדפת אך יש לשקול את שני צדדי המטבע: א - מה היתרונות של מיץ רימונים לפעוט? לא ברור. ב - המסר שבמתן מיץ (הילדה לא תדע להבדיל בגיל זה בין מיץ בריאותי למיץ שאינו כזה - אך תתרגל לשתות מיץ...). לשיקולך נועה
איזה משקל רמון יש לצרוך כדי שכל היתרונות יבואו לידי ביטוי
שלום סמדי, היתרונות טמונים במיץ, ולכן כוס מיץ רימונים ליום הינה ההמלצה.(המינון לא הוכח מחקרית). בברכה,דנה
שלום. בתי בת שנה ושלושה חודשים. היא אוכלת מזון מוצק מגוון הכולל פירות, ירקות, אורז, פסטה, ודברי חלב, אך אינה אוכלת בשר. מדי יום מוגש לה סוג אחר של בשר, והיא זורקת אותו מהצלחת. היא יונקת בבקר, בערב ובמהלך הלילה. האם היא מקבלת את החלבון והברזל הדרושים לה? מה עלי לעשות? בברכה, מיכאלה
מיכאלה שלום! ראשית אני רוצה לעודד אותך להמשיך להגיש לה בשר ולנסות לגוון בסוגים, צורות הכנה וטעמים - יש להניח שלמרות שהתהליך הוא ארוך, משהו לבסוף "יתפוס", אז לא להתייאש! שנית לא ציינת לגבי ביצים שהן מקור טוב (אם כי לא מספיק) לברזל. במצב של אי אכילת בשר, אין שום מגבלה ותוכלי להציע לה אף פעמיים ביום אם היא אוהבת. שלישית - את חייבת להמשיך ולתת את תוסף הברזל, על פי הנחייות רופא, רצוי בהתאם לבדיקות הדם (לבקש לא רק המוגלובין אלא גם בדיקה שנקראת פריטין והיא מעידה על מצב מאגרי הברזל בגוף). ורביעית - חלב אם בגיל כה מתקדם אינו מהווה מקור טוב לברזל. אין זה מתפקידי להתערב לך בשיקולים הרבים הכרוכים בהמשך הנקה בגילאים אלה, אך מבחינה תזונתית - אינני ממליצה. דווקא תמ"ל מועשר בברזל וניתן להעשירו עוד אם מוסיפים דייסה שהיא מועשרת גם כן. חשוב לזכור שחלב פרה בצורתו הניגרת פוגע בספיגת הברזל ולכן אינו מומלץ. קיימים מזונות נוספים המועשרים בברזל וניתן להוסיפם לתפריט - דגני בוקר, גמדים וכדומה. בהצלחה נועה
שלום רב רציתי לדעת מהי כמות הסוכרים ברימון וכיצד מחשבים זאת?
שלום בתי, בחצי כוס גרעיני רימון (כ-90 גר') יש כ- 16 גר פחמימות מתוכן 11-12 גר' סוכרים פשוטים ו- 3.5 גר' סיבים. בברכה,דנה
יש לי ריחות לא נעימים שיוצאים מהפה והגוף ומהפות בריח של דגים. מה ניתן לעשות?
שלום, ייתכן ומדובר בפטריה. פני לרופא עור ומין. בברכה,דנה
פניתי. ולא מדובר בפטריה. מה עוד ניתן לעשות?
אני ספורטאי מזיע המון בריצה שחיה ובכלל ביום יום(הזעת יתר) אני לא אוכל גם ירקות ופירות קניתי מולטי ויטמין GOLD של נוטרלייף B REST של נוטרלייף מגנזיום סידן של TSC אשלגן 99 של NOW שעזר לי להתאושש מחולשה ומחוסר שינה ותאבון כבר בנטילה הראשונה איך מומלץ לצרוך את הויטמינים מינרלים במהלך היום ומה הכמויות לא להגיע ל אובר אודה לתשובתך יוסי
שלום יוסי, את כל התוספים שלך אין הגבלה בזמן נטילתם. מבחינת מינון של שלושת הראשונים- כדור אחד ביום. לגבי אשלגן- איני יודעת את המינון, וכלן איני יכולה להמליץ. בברכה,דנה
אשלגן 99 מ"ג
זה שנה אני סובלת מכאבים עזים וחדים באיזור הכיבה (כאב כאילו שיש פצע ומכים בדיוק בפצע- או איזור כחול סגול אחרי מכה שכואב -- הכאב דומה לכאב כזה) באיזור הקיבה בערך...לאחרונה הכאבים האלה מתחזקים ומחזיקים זמן ממושך יותר, פעם סמתי לב גם לדם בצואה אך מאז לא רואה יותר בדיקת צואה שלי יצאה תקינה...הטור שלי לגסטרואנטרולוג הינו רק בעוד חודש בנתיים אני סובלת מכאבים אלו...לאחר שנודע לי כי לקיחת אדקס גורמת לכיבי קיבה הגורמים לכאבים זהים, כדורים שאני נוטלת לפעימם עד עד 6 ליום בזמן מחזור חודשי, בנוסף ללחץ מתח, ושבמשפחה שלי יש רבים עם אולקוס-כיבים...עולה החשד....מה ניתן לעשות עם תזונה על מנת להפחית כאב כזה...האם באמת שתיית שמן זית על קיבה רייקה?דבש?ומיץ אלוורה יעזרו לי עד שיגיעה הטור לגסטרואנטרולוג? מצטערת על ההודעה הארוכה... שנה טובה ומתוקה
שלום, ראשית עליך להפסיק עם כדורים מן הסוג הנ"ל כגון אדקס, נורופן, אדוויל ועוד. שנית, המנעי מעישון, אלכוהול, מזון עתיר שומן ומטוגן, בצל ושום. נשמע כאילו מדובר בכיב, אך יש לעשות בדיקה. קרוב לוודאי שיבצעו בדיקה כדי לוודא שלא מדובר בכיב על רקע חיידק הליקובקטר פילורי ויחליטו על טיפול בהתאם.שמן זית, דבש ואלוורה יכולים לעזור ויכולים גם לא לעשות כלום. הייתי מוותרת על השמן זית. בברכה,דנה
היי דנה פעם קודמת שאלתי על הדייסות הכי מומלצות מבחינת ערכים תזונתיים והמלצת לי על כוסמת ושיבולת שועל כי בשאר הדייסות יש בעיקר פחממות היום במקרה הסתכלתי על הערכים התזונתיים שנמצאים על שקית דייסת הסולת שלי וראיתי שב 100 גרם של סולת יש 10 גרם חלבון שזה נראה לי יחסית יפה מאוד. אז למה בכל זאת אמרת לי שסולת לא מומלצת? הרי יש בה גם רבה חלבון יחסית. תודה עידו
שלום עידון, ראשית בדייסה סבירה אנחנו לא משתמשים ב- 100 גר' סולת, אלא בהרבה פחות, ובהשוואה לאחרות, יש פחות חלבון. שנית, לא רק בגלל החלבון המלצתי, אלא בעיקר בשל נוכחות של יותר ויטמינים ומינרלים, כגון מגנזיום, חומצה פולית ועוד, וכמובן הרבה יותר סיבים תזונתיים. חלבון הוא רק חלק קטן במשוואה. בברכה,דנה
שלום רב, רציתי בבקשה להתייעץ בנוגע לתופעה שהתחילה לפני כשבועיים וחזרה שלוש פעמים. בזמן שאני אוכלת ארוחת ערב בדרך כלל, אני מתחילה להרגיש חולשה, סחרור קל וזיעה קרה. הפעם הראשונה שזה קרה הייתה כשאכלתי סטייק במסעדה. הפעם השנייה שזה קרה הייתה כשאכלתי המבורגר במסעדה ואילו הפעם השלישית התרחשה לאחר שאכלתי סלט ירקות עם טונה במים, מעט שמן זית ולימון. התחושה מאוד מוזרה, כאילו שאני כמעט עומדת להתעלף, אבל לא מתעלפת. אני בת 27, גובה 1.60 משקלי 75 ק"ג. לפני כשבועיים וחצי התעלפתי כתוצאה מקבלת חיסון (טטנוס, לא משהו רציני...) בגלל שאני פוחדת ממחטים. בעקבות ההתעלפות קיבלתי מכה חזקה בראש. האם יש קשר בין הדברים? מדוע התחושה הזו מגיעה רק בעקבות אכילה? כל היום אני מרגישה מצויין לגמרי עם מצב רוח נהדר. אודה מאוד מאוד לתשובה!!! מעיין
שלום מעיין, האם מדדת לחץ דם בסוף הארוחה. לעיתים לחץ הדם יורד לאחר הארוחה, עד לתחושה רעה, ירידה בסוכר ועוד. לא נראה לי שזה המקרה אצלך, אך אם יחזור על עצמו, פני לרופא. בברכה,דנה
שלום, התפרסם היום מחקר בעיתון "הארץ", לפיו "דיאטה מעל גיל 40 מעלה את הסיכון לאלצהיימר אצל גברים". מצ"ב קישורית למאמר: http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1115215.html הייתכן? בברכה, נועם
שלום נועם, אלו נתונים של מחקר אפדימיולוגי אחד מיני רבים. ממחקרים אלו קשה מאוד להסיק מסקנות מרחיקות לכת, בגלל מבנה המחקר. אלצהיימר אינו נגרם מגורם אחד אלא מולטיפקטוריאלי, ולכן הירידה במשקל אינה הסיבה היחידה, קרוב לוודאי שישנם גורמים נוספים. מעבר לכך, איך ניתן להשוות, כל אחד ביצע דיאטה שונה להרזיה עם המלצות שונות, אף אחד לא בדק מה הם אכלו או לא אכלו, תרופות ועוד. זהו מחקר מורכב, ולרוב סגנון זה של מחקרים לא מניב המלצות . הקשר במחקרים מסוג זה הוא נסיבתי ולא סיבתי. יש יותר קשר בין השמנה ותזונה לא בריאה לאלצהיימר ודמנציה ולא להפך. כמו כן יש לזכור, שאלו שירדו במשקל, לא נאמר במדוייק מה קרה למשקל שלהם, האם רק ירדו או הגיעו למשקל יעד, ומה קרה למשקל אח"כ. לא הייתי מרחיקה לכת להסיק מסקנות ממחקר אחד אפדימיולוגי. בברכה,דנה