פורום תזונה קלינית
שלום, אני צמחונית רציתי לשאול באילו מאכלים אני יכולה למצוא ויטמין B12 (חוץ מדגנים) וברזל? תודה
שלום שיר, ויטמין בי 12 מגיע רק מן החי, בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב. אם אינך אוכלת בשר ודגים זה יהיה חסר ולכן כדאי לקחת תוסף. לגבי ברזל, ספיגתו טוב יותר מן החי, בעיקר בשר בקר והודו ולכן אם מוכח חסר או רמה נמוכה יש לקחת תסוף גם כן. בברכה,דנה
היי, ילדים אוהבים ממתקים וטוב שכך. השאלה היא, מהי הכמות המומלצת לילדה בת שנתיים? כמובן בהתייחס לעובדה שסוכר קיים גם במזון נוסף כמו למשל פסטה או פרילי. יש לי חבר ששואל :) האם לדוגמה, חטיף שוקולד ופעמיים שוקו ביום ( סה"כ 2 כפיות אבקת שוקו) הם בגדר המומלץ או שמה מדובר בחריגה? תודה.
אלון שלום! ראשית צריך להפריד בהגדרה בין ממתקים שאין להם ערך תזונתי כלל (קלוריות ריקות), לבין מזון ממותק שיש לו ערך תזונתי. ממתקים אינם נחוצים ואין המלצה לגבי צריכתם. בהתאם למשקלו של הילד ואורח חייו, ניתן לשקול מתן של 1-2 ממתקים או חטיפים קטנים בזמן מוסכם ביום וזה כמובן נתון לשיקולם של ההורים. אל השוקו אני מתייחסת בצורה אחרת - זהו חלב ושתי כוסות חלב ביום זה מצויין בזכות הסידן הנחוץ לגופו של ילד גדל. ההבדל הקלורי בין שוקו לחלב הוא זניח. נותר פה רק הערך החינוכי והוא חשוב - לחנך ילדים לאכול מזונות בטעמם הטבעי ולא רק הממותק (בעיקר מוצרי חלב). זהו ערך שיסייע רבות בעתיד הן למניעת השמנה והן לשמירה על בריאות השיניים. בברכה נועה
שלום! מה ניתן לתת לבנותי בנות 1.5 שנים ו -3.5 שנים לצורך חיזוק המערכת החיסונית שלהן, טרם הגעת החורף? אשמח לתשובה מאיה
מאיה שלום! בתחום של התזונה העיקרון המנחה הוא תזונה מאוזנת. המשמעות היא לאכול מכל אבות המזון ולגוון ככל שניתן כך שהגוף יפיק את המירב - לא רק מויטמינים ומינרלים אלא ממרכיבים נוספים (חומצות שומן, אנטיאוקסידנטים וכדומה). כשהתזונה מאוזנת אז יש לגוף סיכוי להתמודד עם תחלואי החורף יותר טוב. מה המשמעות של גיוון? מכל קבוצת מזון לגוון במהלך השבוע ממבחר רחב ככל שניתן של מזונות. לדוגמא: חלבונים - בשר, עופות, דגים, ביצים. פחמימות - לחם מלא, תפו"א, אורז, בורגול, קוסקוס, תירס, קינואה, קטניות לסוגיהן. פירות וירקות - מכל הסוגים, לפחות 5 יח' ביום, לגוון בצבעים. בברכה נועה
שלום אני צמחונית ורציתי דעת איפה אני יכולה למצוא ויטמין B12 בכמויות שיכסו על כך שאני לא אוכלת בשר..
שלום שני, ויטמין בי 12 מקורו מן החי בלבד. אם את נמנעת מבשר אך אוכלת דגים, מוצרי חלב וביצים ייתכן ותהיי מכוסה. אם אינך אוכלת דגים, תצטרכי לקחת תוסף. בברכה,דנה
לצוות הדיאטניות שלום, הנני בת 26, בריאה בדר"כ. סובלת מזה שנים מאקנה ברמה נמוכה-בינונית וקצת משיעור יתר. בבדיקות ההורמונליות יצאו רמות קצת גבוהות של אנדרוגנים, אולם האנדוקרינולוג טוען כי אין בעיה הורמונלית. קראתי לא ממזמן באתר האקנה הישראלי כי לאוכל יש השפעה על האקנה וישנם מאכלים מסוימים העלולים להחריף את האקנה. נאמר, לפי דעתו של רופא עור מוסמך, כי סוכר, קמח לבן וחלב פרה הם שלושת הגורמים העיקריים להחרפת האקנה. מאז נכנסתי להיסטריה בעניין והפסקתי כמעט לגמריי לצרוך מוצרי חלב, לאכול לחם מקמח לבן ולאכול דברים מתוקים. אני מאוד אוהבת גבינות וקשה לי נורא עם ההיגמלות הזאת. ההסבר לקח שחלב משפיע על עור הפנים הוא שבחלב של הפרה יש הרבה הורמונים, אך הדגיש כי יוגורט הוא כן טוב ואינו מזיק. האם באמת מוצרי חלב הם עד כדי כך משפיעים? ומדוע גם סוכר וקמח לבן? אגב, שמתי לב שכשאני אוכלת מוצרי חלב אז יוצא לי פצע או שניים. אין לי מושג אם זה באמת כי אכלתי מוצרי חלב או פשוט זה קטע פסיכולוגי (פסיכוסומטי) עקב המחשבה שאצא לי חצ'קון. תודה וסליחה על כמות השאלות חג שמח, לימור
שלום לימור, ההצעה של רופא העור הינה בעייתי ביותר ממספר סיבות. ראשית דיאטה דלה בכל המרכיבים הנ"ל קשה לביצוע, לא יישומית ועלולה להוביל לחסרים תזונתיים. זוהי לא חוכמה לומר רק מה אסור אלא מה מותר ולתת הצעות חלופיות. עד היום, במחקרים שאני קראתי בנושא תזונה, אין הסכמה לגבי השפעת התזונה על אקנה, וככל הנראה הבעיה מאוד אישית. האם נבדקת ע"י רופא נשים לשלול שחלות פוליצסטיות? ייתכן וזוהי הסיבה לשיעור ולאקנה, ואז הטיפול היעיל ביותר הוא גלולות או הורמונים במינון נמוך. לפני כל שינוי דרסטי, פני לרופא הנשים. בברכה,דנה
שלום דנה התגלו אצלי בבדיקות דם אנמיה כלומר חוסר בברזל וויטמין בי תקני אותי אם אני טועה. התוצאה אכן מסבירה תופעות רבות שחשתי לאחרונה כגון סחרחורות חולשה וזיכרון ירוד. לפני כמה חודשים כאשר עשיתי בדיקות לא היה לי חוסר כך שהעניין חדש יחסית אך אני צמחונית כבר מגיל 10.רציתי לדעת באילו מזונות להרבות? האם כדאי לקחת את התוסף מתחת ללשון? תודה רבה
שלום מירי, האם מדובר בחסר מוכח של ברזל וויטמין בי 12 או רק באנמיה ואת מניחה שיש חסר. אם יש חוסר מוכח של כל המרכיבים עליך לקחת תוסף ברזל ותוסף בי 12 מתחת ללשון. הואיל ואת צמחונית ואינך יכולה לאכול בשר ודגים עליך להעשיר מזון ע"י דגני בוקר שמועשרים בברזל. ברזל מן הצומח פחות זמין ולכן לא ניתן להתספק בו וחייבים תוסף. בברכה,דנה
שלום, אני יודעת שההרכב התזונתי של קטניות כגון עדשים או חומוס שעוברות הנבטה לפני בישול, משתנה. תוכלי לפרט כיצד? אני יודעת שהחלבון נמוך יותר. מה עם הויטמינים והמינרלים?
שלום נועה, למיטב הבנתי תהליך ההנבטה דורש אנרגיה ולכן משתמש במאגרים שבקטנית עצמה ולכן מהכל יהיה פחות, כולל ויטמינים ומינרלים שמיועדים לגדילה. לדאבוני אין לי את ההרכב של קטניות מונטבות. בברכה,דנה
תודה על תשובתך.. כלאמר הנפיחות היא לא מהלחם והגלוטן אלא אולי מהשמרים?? אז שמרים זה בלחם אז אולי לחם ללא שמרים? איזה לחם? כדי שיהיה הכי פחות סיבים כי גם הסבים מנפחים. תודה
שלום אלונה, ייתכן והיא מהשמרים. ניתן להשיג בחנויות טבע ומאפיות לחם ללא שמרים. הלחם עם הכי פחות סיבים הוא לחם לבן, אך לרוב יש שמרים, כך שאין שילוב נכון. הדרך הטובה ביותר היא להמנע לגמרי ולאכול רק פרכיות אורז פשוטות דלות סיבים או לחמית ללא גלוטן ולראות אם חל שיפור. בברכה,דנה
אני בבדיקות לגבי בטן נפוחה.. שאלתי היא: האם אחרי שעשיתי את הבדיקה של הצאלייק והיא בסדר. זה ברור בהחלט שהנפיחות היא לא מלחם? או שזה לא קשור. בדקנו המון ..פרוקטוז...לוקטוז... סיבים...וכו.....
שלום אלונה, אם הבדיקה לצליאק תקינה, זה אומר שאין לך אלרגיה לחלבון החיטה, גלוטן.הנפיחות מאכילת מזונות יכולה לנבוע מסיבות רבות כולל רגישות לסיבים, שמרים ועוד. בברכה,דנה
אני בת 36, עם חמישה ילדים. אני מרגישה שהזיכרון שלי ממש בוגד בי. לאבי יש דימנציה, אך אני עדיין לא בגיל... אלו תוספים כדאי לקחת על מנת לשפר את הזיכרון, אם בכלל? אציין כי אני לומדת ועובדת, כך שמוחי לא נח! דבר נוסף: עייפות מתמדת ועצבנות! תודה.
שלום יערה, ראשית יש לבטל בעיות אורגאניות כגון תפקודי בלוטת התריס ורמת ויטמין B12, ברזל והמוגלובין.במידה ואלו תקינים, יש לוודא שאת מקבלת מספיק שעות שינה, לפחות 6 שעות רצוף בלילה. מעבר לכך תוספים כגון אומגה 3 , ג'ינסנג וגינקובילובה, מייחסים להם תכונות לשיפור זכרון, אך במחקרים קטנים ולא ממש מדעיים. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת האם ישנה אפשרות להרכיב כאן תפריט בפורום עבורי אם אציין פרטים כגון משקל, גובה מה אני אוהבת לאכול ואילו אבות מזון אני רוצה שייכללו? אשמח לקבל תשובה חיובית, אפרת.
שלום אפרת, לצערי פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, ועל כן התשובה תהיה לא. עליך לפנות לייעוץ אישי, שכן זוהי הדרך הנבונה לירידה במשקל. בברכ,דנה
ד'ר שלום ברצוני לדעת האם השריית זרעי פשתן כל הלילה זה נגד עצירות ? וגם טוב להורדת רמת הסוכר בדם ? אשמח לתשובתך תודה מרואש ממני טוביה
שלום, הואיל וזרעי פשתן עשירים בסיבים ובשומן הם יכולים להועיל בנושא עצירות. אין לכך הוכחות חד משמעיות. זרעי פשתן בעיקר מועילים לאיזון טרגילצרידים וכולסטרול. אין עדיין הוכחות לגבי איזון סוכרת. זה בוודאי לא יזיק. בברכה,דנה
כמה זמן זרעי פשתן שלמים מחזיקים במקרר לאחר פתיחת השקית? תודה, נועה
רציתי לשאול לגבי טונה בשימורים 1) איך יתכן שהערכים הקלוריים של טונה בשמן משתנים (ופעמים די הרבה) כתלות בסוג השמן (רגיל/זית/קנולה)? (בד"כ בקנולה יש הכי פחות קלוריות). לפי מה שאני מבין שמן זה שמן וכל השמנים זהים מבחינה קלורית וההבדל הוא רק בערך המוסף. אודה לכם אם תבהירו נקודה זו. 2) רציתי לשאול גם מה עדיף טונה משומרת בשמן (איזה שמן מומלץ יותר והאם אגן זה כל כך משנה כשזה בקופסת שימורים) או טונה במיים ולזה פשוט להוסיף כף שמן (למשל זית או קנולה או סויה ... - שוב איזה עדיף). האם בנוסף יהיה הבדל קלורי בין שתי האופציות? 3) עבור טונה משומרת בשמן, על הקופסה רשום ערכים ל- 100 גרם מסונן. מה הכוונה מסונן? האם רק לשפוך את השמן שמיד יוצא האם ממש צריך ללחוץ חזק ולסחוט טוב טוב? הרי כל גרם שמן זה יחסית הרבה קלוריות איך אני יודע שאכן סיננתי ולא צרכתי עודף שמן שיכול לצתבר לכמות קלוריות נכבדה
שלום , 1. זה לא סוג השמן שמשנה קלורית אלא כמותו. לכל השמנים ערך קלורי זהה. 2. אני ממליצה לקחת טונה במים והלוסיף שמן בכמות ידועה, שכן אין אנו יודעים בדיוק כמה שמן מוסף לטונה המשומרת, וכך גם אפשר לשלוט בקלוריות ואיכות השמן. 3. מסונן- הכוונה ללא השמן הנוסף, כלומר לסנן ולשטוף את הטונה מהשמן.זה כמובן מאוד לא מדוייק. בברכה,דנה
לשטוף מהשמן האם את מתכוונת שהיצרן בזה שהוא רושם ערכים ל-100 גרן מסונן מתכוון שנשטוף במיים את הטונה? אני חשבתי (קיוויתי לפחות) שהכוונה היא רק לשפוך את נוזל השמן שיש בקופסה בלי יותר מדי "סחיטות" והתעסקות וקיוויתי שמה שנשאר מגולם בערך שהיצרן רושם. לפי מה שנראה לי מתשובתך זה ממש רחוק מכך האם אפשר להבהיר קצת יותר? הרי בכל זאת רשומים ערכים תזונתיים וזה אמור להתייחס למשהו שהוא מוגדר וידוע
הסתכלתי במחשבוני הקלוריות ומשהו לא הסתדר לי אז ניסיתי לבדוק בעצמי ואכן מצאתי כי משהו ממש לא יוצא כפי שנאמר שם. רציתי שתעזרו לי . בישלתי פסטה ובשלתי אורז כפי שמבשלים שקלתי לפני הבישול ואחרי הבישול ולפי מה שיצא האורז שקל כפי- 2.3 - 2.5 יותר כלומר יוצא ש ל- 100 גרם לאחר בישול זה כ- 160- 150 קקל ל - 100 גרם, והפסטה כ- פי 2 יותר (יכול ליהיות גם כ - פי 2.5 אם מבשלים עוד זמן (למרות שהיא כבר היתה מוכנה) וזה מגיע לכ-פי 2 לכ- 180 קקל ל- 100גרם עבור הפסטה וזה עוד בלי להחשיב את השמן שמוסיפים לבישול. במחשבוני הקלוריות תמיד מצויין למשל על אורז כ- 110 - 120 קקל ל- 100 גרם משהו כאן ממש לא בסדר האם אני לא מחשבת נכון ואם יש טעות במחשבון מה לגבי דברים אחרים???? אנא עיזרו לי.מה באמת צריך ליהיות מה באמת נכון ???? - האם צריך להוסיף עוד מיים ולהספיג ביותר מיים כדי שיתאים לקלוריות המצויינות במחשבון ואם יוצא שזה יותר קלוריות סימן שלא בושל נכון או שבושל "שמן מדי" ????? אנא עזרה
שלום יהודית, זה מאוד פשוט. את שוקלת 100 גר' לפני בישול ולזה יש ערך קלורי "א". לא משנה כמה יוצא אח"כ מבחינת משקל, הקלוריות זהות כי רק הוספת מים. החומר ספח את הנוזלים והכמות בגרמים גדלה אך לא קלורית. ברור שב- 100 גר' לפני בישול יש יותר קלוריות מאשר 100 גר' שנשקל אחרי בישול, כי 100 גר אחרי בישול במים היה למעשה עוד פחות לפני הבישול, כי הוא ספח נוזלים. הכוונה רק אם בושל במים ולא בשמן, שם הערך הקלורי של השמן מתווסף.לכן תמיד צריך להתסכל לפני בישול, כך יותר קל לשלוט. בברכה,דנה
שלום כניראה לא הבנת את שאלתי. ברור לי שאחרי בישול יש פחות קלוריות ל - 100 גרם וזה גם מה שרשמתי רק שיוצא שהאורז או הפסטה בהתאם - מישקלם השתנה במידה כזו כך שלאחר בישול עדיין הערכים הקלורים ל- 100 גרם הם הרבה יותר גבוהים מאלו שמצויינים במחשבוני וטבלאות הקלוריות. שאלתי היא האם זה אומר שאולי לא בישלתי מספיק ושצריך ל"הספיג" אותם עוד במיים ולבשל יותר זמן עד שיספגו ויתפחו במידה כזו שיתאים למחשבונים? אחרת יוצא שכאילו אותה כמות פסטה מבושלת למשל היא הרבה יותר קלוריות ממה שאחשב לפי המחשבון או לפי מה שהיצרן רושם אודה לך על עזרה
רציתי לדעת עבור טיפול בעצירות עם פסיליום מתי מומלץ לקחת (בוקר או ערב או גם וגם או אולי צהריים) כי הבנתי שמשתמשים בפסיליום גם לטיפול בשילשולים וזה תלוי באופן הצריכה שלו. בנוסף מהי הכמות שכדי לקחת בכל פעם.
שלום רונן, הואיל ואיני ממליצה על פסיליום באופן כללי, אין לי מידע לגבי צריכתו, הן במצבי שלשול והן במצבי עצירות. מומלץ להתייעץ עם הרוקח. בברכה,דנה
האם את יכולה לפרט מדוע את חושבת שלא רצוי להשתמש בפסיליום?
שלום רב, ממה יכולה לנבוע התופעה של דימום ביציאה לאחר נטילת אבץ
שלום יפית, אין לי מידע בנושא,פני לרופא המשפחה. בברכה,דנה
האם הממתיק סוכרלוז הוא הטוב ביותר? האם הוא לא גורם לגזים ולנפיחות? או יש לך הצעה אחרת תודה רבה
שלום גל, סוכרלוז הוא אחד מהממתקים הבטוחים יותר לשימוש. הוא יכול לגרום לנפיחות וגזים. את יכולה לנסות את הסטיביה, בארץ ניתן להשיג בחנויות הטבע בצורת נוזל. בברכה,דנה
האם הרגישים לפרוקטוז...יכולים לשתות תה לימונענע.. זה בה בשקיות מוכנות.. תודה
שלום עדי, למיטב ידיעתי, כן. בברכה,דנה
שלום לאחרונה גיליתי את המוצר "שום במי מלח" שנמכר בצנצנת בסופר. שאלתי היא: האם נשאר בו ערך תזונתי כאשר הוא משומר במי מלח, ברמה שאכילה של 10-20 שיני שום כאלה ביום יכולה להועיל לבריאות? והאם אכילת השום מועילה להורדת כולסטרול רע? או שהשום לא משפיע על כולסטרול? תודה
שלום שיר, ערכו התזונתי נשאר, אך הוא סופג כמויות גדולות של נתרן אשר אינן מועילות לבריאות, ולכן עדיף לצורכו בצורתו הטבעית. מייחסים לשום סגולות רבות כולל הורדת לחץ דם ואיזון שומנים בדם. אין על כך מחקרים טובים אך בוודאי לא מזיק. כפי שציינתי, עדיף לצורכו בצורתו הטבעית ולא במלח. בברכה,דנה
תודה
האם תרד ו"עלים נוספים" לא גורמים לסתימת המעיים. ?(עלי םנוספים כמו סלרי וכן). האם עדשים עוזרים ליציאות או להיפך?
שלום מני, לא ידוע לי כי עלים גורמים לחסימת מעיים או עצירות, סתימת מעיים, אם הכוונה לחסימת מעיים, לא נגרמת ממזון אלא מבעיה במערכת העיכול שהינה בעלת נטיה לחסימות מעיים, כגון אחרי ניתוח. עדשים הינו מוצר מזון עשיר בסיבים מסיסים ובלתי מסיסים, ולכן יכול לעזור ביציאות למי שישנה נטיה לעצירות. בברכה,דנה
נמצאה אצלי רגישות לפרוקטוז.רציתי לדעת מה מותר לאכול? האם מותר לאכול פרות?או להתנזר לגמרי?האם צריך להתנזר גם מסוכר רגיל? ואם לא שומרים על דיאטה מעבר לכאבים האם זה גורם לנזק?מה לגבי פטריות? תירס?אגוזים?קטניות?שוקולד?פלפל?עגבניה?זיתי רציתי לדעת גם האם יש בדיקה לרגישות לשמרים?
שלום זמירה, עניתי רבות בפורום זה בנוגע לפרוקטוז. ערכי "חיפוש בפורום זה" תחת הכותרת " פרוקטוז" ותוכלי לראות את כל השאלות והתשובות בנושא. כדאי ומומלץ לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום.הנני אובדת עצות.מצויה בידי חוברת שקיבלתי לפני מספר שנים מהמכון לצפיפות העצם,ובה טבלה המפרטת את כמות הסידן והקלוריות במזונות השונים. לפי טבלה זו סלרי חי הוא מלך הסידן. 240 מ"ג ל -100 גר ואילו אצלכם 40 מ"ג ל -100 .מאז קיבלתי את הטבלה החלק הארי של ארוחת הבקר שלי זה סלרי. לאמא שלי היה אוסאופורוזיס במצב חמור.כעת בעקבות הנתונים שלכם אינני יודעת כיצד לנהוג? חשבתי שאני מכוסה.אני אוכלת גם גביע של 250 גר גבינת שטראוס ובה 200 מ"ג סידןל- 100 גר.אשמח מאד לקבל התיחסותכם . רב תודות. שנה טובה וחתימה טובה תמר
למשיבים שנה טובה וגמר חתימה טובה. אמנם לא זכיתי להתיחסותכם לשאלתי אך אולי הפעם. רציתי להוסיף ולציין שהסלרי הוא סלרי עלים וגבעולים חיים ולא שרש. כל טוב ותודה וכיוון שבסליחות עסקינן.הנני מתנצלת על פנייתי ביום זה.
שלום תמר, כמות הינו דבר חשוב, אך איכות חשובה יותר. מוצר מזון יכול להיות עשיר במרכיב מסויים אך הספיגה מנו אפסית, ולכן לא תרמנו שום דבר. דיאטה עשירה בסידן לא יכולה להסתמך על סלרי בלבד, ומצאו כי ספיגה ממוצרי חלב גבוהה יותר ולכן אנו מסתמכים יותר על מוצרי חלב.רצוי לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי בנושא, שכן מקורות הסידן חשובים אך גם המקור לספיגה חשוב. בברכה,דנה
שלום רב, אם תוכלו להסביר לי בבקשה אם התופעה הבאה הגיונית. שמרתי על תזונה נכונה במשך כול השבוע והכול היה בסדר ואתמול בשישי חרגתי והגעתי ל 2200 קלוריות. קמתי הבוקר נפוחה מאוד והג'ינס לא נסגר. איך זה הגיוני? תודה מראש
שלום ענת, זה נשמע כמו נפיחות של בעקבות אכילת מזון שנשאר במערכת העיכול+ גזים, אני מניחה שאחרי יציאה זה ישתפר. חריגה אחת לא אמורה לשנות את המשקל או היקפים. בברכה,דנה
בבדיקת שתן נמצא קלציום - 66 (כשהמינימום הוא 100) ובבדיקת דם - 9.3 שזה נראה קרוב יותר לערך הגבוה מה זה אומר ?
שלום נורית, עליך להפנות שאלה זו לרופא. יש לבדוק גם רמות ויטמין D ו- PTH. בברכה,דנה
אני בת 38 בכל שנה כשאני צמה אני נורא מתייסרת ביום המחרת יש לי כאב ראש נוראי שאי אפשר לתאר במילים (סובלת מזה גם בימים רגילים בגלל דכאון) אני מאוד חלשה אין לי כח לזוז ובעיקר אני מקיאה האם יש משהו שיכול להקל עליי במהלך הצום?
שלום, התגובה שאת מתארת קשה מאוד, ולאנשים הסובלים כך בעת צום אני ממליצה להמנע ממנו על רקע רפואי. ככל הנראה גופך לא עומד בעומס ועל כן אינך מרגישה טוב.לצערי אין דרך להקל על התופעה מעבר לשתיה ואכילה.את יכולה להקל על ידי שתיה בלבד במהלך הצום אשר מכילה סוכר. אני מבינה את הבעייתיות והצורך הדתי והנפשי לצום, אך אם זה כרוך בסבל רב מנשוא מבחינתך,איני יכולה למצוא המלצה אחרת. בברכה,דנה
יש הטוענים ששמן דגים (קפסולה של אומגה 3) גורמת להם לשלשול. האם זה יכול להווחת פתרון לבעיית עצירות?
שלום, לא. אומגה 3 לא מהווה פתרון לעצירות. התגובה היא מאוד אינדבידואלית. בברכה,דנה
שלום! אני מעונינת לדעת אם דגנים מלאים (קינוא, אורז מלא, קוסקוס מלא) שמבושלים ואחר כך אני מטגנת עם בצל ותבלינים, האם הם נשארים מזינים באותה המידה? תודה
שלום מאי, אף מזון לא נשאר זהה לאחר טיגון, הואיל והטיגון משנה בהחלט את ערכו התזונתי של מזון בכל מקרה, מוסיף מחמצנים. נכון שמבחינה קלורית, חלבונין נשאר זהה אך מבחינת הרכב חומצות שומן וויטמינים בהחלט חל שינוי. בברכה,דנה
אני סובלת זמן רב מנפיחות בבטן. גם אחרי ארוחה קלה הבטן נראית כאילו שאני בהריון. קראתי שאחת הסיבות האפשריות לכך היא אי סבילות ללקטוז שנמצא במוצרי חלב. אני צורכת המון מוצרי חלב במשך היחום, בעיקר חצי אחוז עדלוש אחוז. יש ימים שהתפריט שלי הינו בעיקר רק ממוצרי חלב, בוקר צהריים וערב. החלטתי לעשות ניסוי ולהמנע ממוצרי חלב לתקופה מסויימת כדי לבדוק אם ללא מוצרי החלב תופעת הנפיחות תרד. לכן יש לי אלייך מס' שאלות: 1- מה לדעתך נחשב לתקופה מספקת על מנת לחוש בשינוי? שבוע, שבועיים? 2- חלבונים אין לי בעיה לקבל ממקור אחר אך מאילו מאכלים אוכל לקבל סידן? יש לציין כי אני בת 26 ושומרת על פיגורה ככך שאשמח לשמוע על מוצרים שאינם משמינים. 3- האם קיימים מוצרי חלב ללא לקטוז? איפה ניתן להשיגם ואייך הם נקראים? 4- האם קיימים מווצרים בכלל גם לא חלביים שאינם מכילים לקטוז? אייך הם נקראים ואיכן נקנים? אודה לך אם תעני על כל השאלות במסודר. רב תודות
שלום שוש, ראשית, רגישות ללקטוז ניתן לגלות בקלות בבדיקה של תבחין נשיפה בהמלצת גסטרואנטרולוג וזאת כדאי לעשות בנוכחות אכילת לקטוז. לגבי שאלותייך באופן ספציפי: 1. תחושת השינוי משתנה ואן לדעת תוך כמה זמן זה יקרה,יכול להיות ימים, שבועות ואף חודשים. 2. סידן את יכולה לקבל מסרדינים, שומשום וטחינה וכן גבינה צהובה ומשולשלת אשר כמעט ואינן מכילות לקטוז. 3. ישנם מוצרי חלב עם כמות אפסית של לקטוז כגון גבינה צהובה, משולשת, יש חלב דל לקטוז וגבינות שמנות מאוד .יש חלב דל לקטוז של תנובה בכל סופר. 4. לקטוז הוא סוכר ספציפי למוצרי חלב לכן כמעט ואינו נמצא במוצרים בהם אין חלב. בברכה,דנה
שלום אני סובל מפרפור פרוזדורים ונוטל SINTROM ברצוני לדעת אם ישנם דברים שאסור לי לאכול עקב נטילת התרופה
שלום ברנרד, ההמלצות היחידות שמצאתי בקשר לתרופה זו היא המנעות ממיץ אוכמניות וכן לא לעשות שינוייים דרסטיים בדיאטה. כלומר לא צום, ולא ימים של אכילה מופרזת, לאכול ארוחות קבועות מסודרות בכמויות דומות. בברכה,דנה
מרגיש מלאות (שנים) כאילו הבטן נפוחה וטיפה בולטת אך לא עולה במשקל ( רוצה קצת לעלות). גמרתי בחצי שנה שתי צנצנות של חיידקים פרוביוטים אך הבטן נשארה מלאה . יש להניח שלא מכאן תבוא הישועה? אין טעם להמשיך? 2) בחודשים האלו של סוף הקיץ עונת התאנים ענבים ומנגו ועוד אוכל במשך רוב ימות ה חודשיים האלו המון פירות מוסיף רק חלבונים ורק בסופי שבוע פחממות לחם תא" וכו". 3) האם גם מוסיף לניפוח? 4)והאם מזיק במשהו- אין כרגע סכרת? חג שמח
שלום חיים, ישנם סיבות רבות לתחושת נפיחות, איני יכולה לומר מהי במקרה שלך. כמובן שאכילת סיבים כגון פירות יכולה לגרום לתחושת נפיחות. אכילת פירותף גם אם בכמות גדולה, לא תגרום לסוכרת או נזק למי שאין לו נטיה לסוכרת. לגבי הפרוביוטיקה, אם לא עוזר בטח לא מזיק, אתה יכול להמשיך, אך יש לקחת בחשבון שגם אלו יכולים לגרום לתחושת נפיחות. בברכה,דנה
דנה שלום קןדם כל, תודה לך על התשובות שננת לי אתמול. יש לי עוד שתי שאלות: מה צריכה להיות בד"כ מהירות הסיבובים במכונת הדיאליזה 200?250?300? והאם זה סביר אם חולה דיאליזה מעלה את המהירות נניח מ250 ל300 שיהיו לה"התכווציות"(שהגוף יתפס כמו שנתפסת האצבע)עקב כך? 2אימי מטופלת דיאליזה כבר 20 שנה והיא תמיד אומרתע שעם השנים הגובה יורד בגלל הטיפול האם זה נכון?
שלום אבי, מהירות זרימת הדם בדיאליזה נעה בין 250-300 דרך שאנט תקין, דרך קטטר יכול להיות אף יותר.. להתכווציות בדיאליזה סיבות רבות, כגון שינוי מאזן הנוזלים, מאזן מלחים ועוד. עליך להתייעץ עם הרופא ו/או אחות מטפלת בנושא.מהירות הזרימה בדיאליזה תלויה בגישה עצמה, שאנט, קטטר, גורטקס ועוד. בוודאי שזו משתנה לאורך השנים. בברכה,דנה
ובקשר לגובה שיורד?(פשוט התערבתי איתה על 20 שקלים..)
בבדיקת דם יצא שיש לי 130 ב ב12 מה לעשות
שלום נורמה, ללכת לרופא המשפחה ולקבל המלצה לטיפול בויטמין B12 או בזריקות ו/או בכדורים. בברכה,דנה
שלום, היום טיגנתי לביבות קינואה שיש בהם קינואה מבושלת, ביצים, גזר, פטרוזיליה ועוד. הרגשתי שאולי אני הורסת בטיגון את כל התכונות הטובות של מרכיבי הלביבות. האם יש ממש בהרגשתי זו? תודה, נועה
שלום נועה, הטיגון לא הורס הכל אך הוא בהחלט פוגם באיכות המזון באופן כללי, בכל זאת את מוסיפה קלוריות והטיגון עצמו גורם לשחרור רדיקלים חופשיים שמחמצנים. זה לא הורס את הערך התזונתי של הקינואה או הביצה, אך בהחלט קציצה מבושלת עדיפה. בברכה,דנה
דנה שלום, אני פונה אלייך מאחר ואני סובלת זה תקופה מבעיות גזים מטורפות. התזונה שלי מאוזנת וכוללת פירות, ירקות כולל טריים טמבושלים ודגנים מלאים. צריכת הקטניות שלי מאד נמוכה. מאידך אפשר לומר שאני די חיה על ממתיקים מלאכותיים בכל ורסיה אפשרית. לפעמים אני ממש צריכה את המתוק ואני צורכת את האבקה של הממתיק. שאלתי אלייך האם יש הרעלת סוכרלוז (הממתיק העיקרי שאני צורכת - קופ' צהובה)? והאם סיבת הגזים שלי נעוצה בממתיקים בלבד? (שתייה, סוכריות, המתקה וכו...) האם יש סכנות בצריכת מזון כזו? כיצד אני פותרת את בעיית הגזים? תודה רבה
שלום סיגלית, בהחלט כן. תחליפי סוכר רבים בצריכה גבוהה גורמים לגזים מרובים.אין דרך להמנע מכך, פרט להורדת מינון או הפסקה. רוב תחליפי הוסכר אינם מוגבלים בכמות רעילה, אלא בעיקר בעית הגזים, פרט לאספרטיים, סכרין ואצוסלפאם קיי, שאינם גורמים לגזים, אך בכמויות גבוהות יכולים להיות רעילים. בברכה,דנה
שלום דנה. אמא שלי כמו שציינתי חולת לב וחולת דיאליזה היא לוקחת על דעת עצמה קיאקסאלאט נגד יתר אשלגן פעמיים ביום מפני שהיא חוששת שיאשלגן שלה יעלה אחרי כל פרי ואוכל שהיא אוכלת. בבדיקה האחרונה יש לציין שהאשלגן שלה היה חמש וחצי האם יש הצדקה לחששות שלה? האם זהו מינון גדול מדי שיכול לגרום לה נזק? ומה המינון שמותר לקחת ביום?
שלום אבי, צריך לזכור כי קייאקסלאט מוציא אשלגן בתמורה לנתרן, מלח, ובכמות לא מבוטלת. כמו כן זה יכול לעשות אבני צואה ועוד. כמו כן בלי שילוב עם אבילק אבני הצואה בסכנה אף מוגברת. המינון אמנם גבוה, אך גם האשלגן בגבול העליון, וזה עם פעמיים קייאקסלאט, אני חוששת שאם תפסיק זה יעלה, כך שאיני יכולה להמליץ להפסיק. רצוי להתייעץ עם הדיאטנית ביחידה ועם הרופא המטפל. בברכה,דנה
מאז הכתבה אני אוכל אשכולית ביום בגלל סוכר גבולי, שומנים בדם וכולסטרול. הבעיה שבאמת זה מר מאוד. ניתן לצרוך את המרכיב נרגנרין בכמוסות? זה קיים בשוק? תודה
שלום אלכסיי, המחקרים רק משערים שזהו החומר הפעיל ביותר, ייתכן וישנם חומרים אחרים באשכולית, ולכן רצוי לצורך את הפרי עצמו. יש לזכור כי אכילת אשכולית משפיעה על זמינות של תרופות רבות, ביניהן תרופות להורדת לחץ דם ושומנים, ולכן כדאי להתייעץ עם רופא ו/או רוקח. בברכה,דנה
היי בני בן 3 חודשים ואנחנו מתקרבים לחורף רציתי לדעת האם אפשר לתת תוספת של פרוביוטיקה כטיפול מונע ואם כן באיזה פרוביטויקה אפשר להשתמש בגיל כזה צעיר ואיך נותנים אותו?????
טל שלום! לא ציינת פרטים אז אכליל את תשובתי: אם מדובר בתינוק יונק אז אין כל צורך. אוכלוסיית חיידקי הפלורה בקרב תינוקות יונקים תקינה. לתינוק הניזון מתמ"ל לוקח יותר זמן להשיג אוכלוסיית חיידקים מאוזנת כזו של היונק. בעולם וגם בישראל יש חילוקי דעות בנוגע לנושא זה, בעיקר בגלל החשש שמתן כזה יהיה לא בטוח ויתרחש מעבר מסוכן של החיידקים אל הדם. משרד הבריאות התנגד לתוספת פרוביוטית בתמ"ל בשלבי 1 ולכן התוספת קיימת רק משלב 2 ואילך (לא בכל היצרניות). למרות זאת, בעולם קיימים תמ"לים עם פרוביוטיקה כבר מגיל 0 ואפילו פה בארץ אישרו קיומו של מחקר שהתבצע באחת הפגיות בו נתנו תוסף פרוביוטיקה לפגים ונמצא (ספציפית במחקר זה) כי הוא היה בטוח לשימוש. אם מחליטים להשתמש בתוסף, צריך לקחת החשבון כמה דברים: א. יעילות ברוב המחקרים הוכחה רק לגבי טיפול בשלשולים ממקור ויארלי וכן במניעה של שלשול שמקורו בטיפול אנטיביוטי. ב. יש חשיבות בהתייחסות לסוגי החיידקים והמינון שלהם בתוסף - על כן יש להעדיף מוצרים המיועדים לפעוטות וילדים (לרוב החברות יש כאלו). ג. בגיל כה צעיר חשוב להתייעץ עם רופא. בברכה, נועה
לאדם בן למעלה מ 80 שנה , רזה מאד מאד, פעיל , האוכל ירקות מעט פירות דגים. האם תוספת ENSURE יכולה לעזור ויותר מכך האם לא מזיק ?
שלום רינה, אם אין סוכרת או נטיה לבעיות המערכת העיכול, בעיקר שלשולים, אין בעיה בנטילת תוסף זה. איני יכולה לומר מראש אם זה יעזור. בברכה,דנה
דנה שלום. זאת לא הפעם הראשונה שאני כותב לך כאן אבל זאת הפעם הראשונה שאני שואל בקשר לאמי: אימי חולת דיאלזה עם בעיות בלב ולחץ דם גבוה .אני יודע שהתשובה היא כן, אבל בשביל שהיא תשתכנע הייתי רוצה לשאול:1 אני נוהג להכין תה מרוזמרין האם זה בטוח בשבילה לשתות את זה והאם זה יכול להוריד את לחץ הדם שלה(כי את שלי ושל אבי זה מוריד). 2 עקב החולשה של הלב שלה וזרימת הדם החלשה המלצתי לה לאכול שן אחת או שתיים של שום ביום.היא חוששת מכמות האשלגן.מה דעתך והאם היא צריכה לאכול את זה במרחק זמן של כמה שעות מהאספירין שהיא נוטלת בבוקר?
שלום אבי, אין בעיה עם שתיית תה עם רוזמרין, כל עוד היא מכלילה זאת בכמות הנוזלים היומית. אם זה יעזור להוריד לה את לחץ הדם באופן מבוקר, עד רבה. לגבי שיני השום, שן אחת או שתיים לא תזיק מבחינת אשלגן, ואין קשר לזמן נטילת האספירין. בברכה,דנה
שלום שוב ותודה על היענות. בבדיקות שעשיתי ביולי 2009 בדיוק כשהתחלתי להרגיש עייפות וחולשה- מסתבר שבדקו את הויטמין והוא היה 309 ואחרי זה כאמור בתחילת ספטמבר היה כבר 154. האם זה אומר שהמחסור היה ממושך מדי ותופעות לוואי לא יעלמו? אני נוטלת ויטמין כבר שבוע וחצי 1000 מ"ג ליום מתחת ללשון ועדיין לעתים יש לי חולשה , ומעין חוסר שיווי משקל, לעתים אוזניים סתומות וכו' , האם זה הגיוני שעדיין יש תופעות הללו? האם כדאי ליטול פעמיים ביום כדי לסייע למלא את המאגרים? על הזריקות קראתי שלא נהוג היום והן אף פחות יעילות מטבליות מתחת ללשון.אך איני יודעת , לפני כמה חודשים כבר החלפתי רופא משפחה, היום אין לי מושג למי עוד לפנות? כדאי להיבדק אצל נוירולוג במקביל? אודה מאוד על תשובתכן, מרגישה חסרת אונים לחלוטין.
שלום ליאת, חלק מהתופעות של חסר בויטמין B12 הינן בלתי הפיכות, תלוי כמה זמן היה חסר. הטיפול בכדורים מתחת ללשון לקוח יותר זמן מזריקות. איני יודעת מאיפה המידע לגבי הזריקות, אך לי ידוע שעדיין מטפלים. הזריקות פשוט פחות נעימות. מילוי המאגרים לוקח חודשים ולא שבועות עד שתראי שינוי. לגבי החולשה והעייפות, כל עוד הויטמין נמוך זה לא ישתפר. לגבי האוזניים, אין לי מיד. את יכולה במקביל לפנות לנוירולוג לוודא שאין פגיעה חמורה. בברכה,דנה
שלום, יש לי שאלה. תקופה ארוכה מאוד שהייתי מטומטמת כי חשבתי שאם אוכל רק ירקות אז לא אעלה במשקל. אז אכן לא העלתי במשקל אך לצערי אכלתי כל כך המון ירקות בכל יום כך שאני חושבת שהרחבתי לעצמי את הקיבה. המצב היום הוא שאני לא אוכלת כלל יותר מדי ירקות בכל יום (אוכלת המידה נורמלית) אך בגלל שהרחבתי את הקיבה אז הבטן שלי כל הזמן נפוחה ואני אסביר. בבוקר אחרי "היציאה" הבטן שלי מתרוקנת והיא נראית בסדר גמור/שטוחה. אך כשאני מתחילה לאכול גם אם זה יהיה סנדוויץ או שאם אשתה המון מים אז נראה שהבטן שלי נפוחה. ככל שעובר היום ואכלתי מן הסתם עוד דברים- בסוף היום היא כבר ממש נפוחה. יש לציין כי זה לא בטןם של שומן. שאלתי היא: האם המצב הינו בלתי הפיך ומה אני יכולה לעשות כדי שהבטן לא תהיה נפוחה. תודה רבה. ואם יש לך כתבות בנושא אשמח אם תפני לי קישור מתאים.
שלום, לצערי אין לי הסבר לתופעה וגם לא פתרון לבעיה. ייתכן ואת יותר רגישה למזון שיוצר גזים, אך זה לא קשור לאכילת הירקות שאכלת לפני כן. הקיבה לא מתרחבת מאכילת ירקות ופירות. אני מניחה שככל שתחשבי על זה פחות ותשימי לזה לב פחות זה יעבור עם הזמן. אם הבעיה ממשיכה, פני לגסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
שלום אני בת 24 ואני שוקלת 38 קילו על הפי הבדיקות דם שערכו לי הרופאים הכל תקין בגוף, כמו כן בבדיקות דם בדקו את בלוטת התריס שמתפקד גם כמו שצריך. בנוסף אני כרגע עובדת אין עליי שום לחץ מבחינה נפשית.. מבחינת האוכל אני אוכלת המון ויש לי תאבון ואני לא סובלת מאנורקסיה או בולמיה בבקשה אנא עזרו.. לי פניתי כבר לכל כך הרבה רופאים
שלום אלני, עליך לפנות לדיאטנית קלינית ולא לרופאים, לייעוץ אישי, בדומה לאנשים המנסים לרדת במשקל. בברכה,דנה
שלום. איזה תזונה טובה לדלקת פרקים ומאיזה צריך להמנע? האם אפשר לרפא דלקת פרקים(כשתופסים אותה בתחילתה)ע"י הקפדה על תזונה? ובמשך כמה זמן זה עדין נחשב תחילת המחלה? תודה.
שלום רונן, אין תזונה המרפאת דלקת פרקים או מונעת הופעתה. ישנם מחקרים המראים תסמיני הקלה כאשר נמנעים מירקות ממשפחת הסולניים כגון חצילים, עגבניות, קישואים, שימוש באומגה 3, ירידה במשקל, המנעות מעישון ובחירת אורח חיים בריא. בברכה,דנה
מהי כמות האשלגן ברימון והאם מותר למטופלי דיאליזה לאכול רימון?
שלום , בחצי כוס גרעינים של רימון יש כ- 200 מ"ג אשלגן. בכוס מיץ רימונים יש כ 450-500 מ"ג. אפשר לאכול רימון במינון של חצי כוס ביום כתחליף למנת פרי בחולי דיאליזה. כמובן שאצל אנשים עם אשלגן גבוה, יש להמנע. על אף שישנם מחקרים מנהריה המראים שיפור במדדים של חולי דיאליזה כאשר צרכו מיץ רימונים, יש לזכור כי הם עשו מניפולציה למיץ כדי להוריד תכולת אשלגן. בברכה,דנה
הסיבה שהתחלתי לקחת את הכדור היא סטרס שהגוף שלי נמצא בו מזה חודשיים כנראה אימון יתר(התחלתי לאכול כמות גדולה של פחממות כדי לצאת מזה) הייתי מתאמן הרבה ומזיע הרבה , חודשים שאני לא ישן טוב מתעורר אחרי שעה וגם שאני ישן השינה לא עמוקה פשוט הגוף שלי לא רגוע בבדיקות הדם מלפני חודשיים האשלגן היה 4.1והמגנזיום 2.0 אני לוקח קומפלקס איזה מינרל ויטמין חשוב יכול להיות שחסר לי (אשלגן עושה לי טוב אבל אני מפחד לקחת יותר מידי ) ניסיתי גם קלונקס מרגיע אבל הגוף עצמו בסטרס זה לא פתרון אודה לתשובתך
שלום יוסי, אן לי יותר לפרט לגבי התשובה. כפיש אתה רואה הבדיקות תקינות, אני לא נגד תוספים, אך באופן חכם ומבוקר. הואיל ופורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, המלצתי, פנה לדיאטנית בחדר כושר או בקופת חולים לייעוץ פרטני. בברכה,דנה
אני בת 19, והמשקל שלי הוא 44.4 והגובה 173 ס"מ.. לא מדובר באנורקסיה. התחלתי לרדת במשקל בלי כוונה, מ50 ל47, ל45 ל44. לא הייתי מלאה כלל, כבר שנה שאני נעה מ45 ל44. אין לי שום בעיות בריאותיות, ואמרו לי שאם היה מדובר בתועלים, הייתי מרגישה רעב מטורף. כדרך הטבע, הקיבה הצטמצמה אני אוכלת מנות קטנות ומרגישה שבעה, ב3 החודשים האחרונים אני מנסה להילחם ולדחוף עוד ועוד אך ללא הצלחה. יש משהו חיצוני שיכול לעזור לי? תכשיר שמעורר רעב? או מומחה מסויים שייטפל בי? משהו יותר מתפריט תזונה יומי על דף... תודה!
שלום עדי, הייתי בודקת ראשית תפקודי בלוטת התריס ובכלל בדיקות כלליות. אם הכל תקין, הייתי פונה לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי, לא להרכבת תפריט אלא דרך ללמדך להעשיר את המזון שאת צורכת מבחינה קלורית. לצערי, פורם זה אינו מיועד לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום אני בן 22 אובחנתי לפני 5 שני כחולה במחלת איגאה נפרופוט, בעבר טופלתי באנלדקס 20 מ"ג, אחר כך הוחלף לי לאנלפריל היום אני לוקח שילוב של לוטן ורמיפריל. החלפת הכדורים היא עקב תופעת אודם בלחיים שנראה כמו לופוס אך בבדיקות שערכנו נשללה אפשרות זו. היתי אצל מספר רופאי עור אחד אמר שזה תופעת סבוריאה, אחד לא היה בטוח והשלישי שלל את האפשרות לסבוריאה.למותר לציין שהתופעה זו נמצאת במקומות קבועים אך ורק בלחיים ולעיתים מלווה ביובש בפנים. תופעה זו מאוד מטרידה אותי אודה לכם מקרב לב אם תיעצו לי במהרה לאן עלי לפנות או מה עלי לעשות כדי למנוע את התופעה שגורמת לי עוגמת נפש תודה רבה רועי
שלום רועי, נראה כי התחום שייך בכל מקרה לרופאי העור. אולי אתה יכול להתייעץ עם מוחה לאלרגיות. בברכה,דנה
שלום מיץ הרימון או האכילה עם קצת מהגרעינים "עושה עצירות "?י ולמה? 2)בלי קשר : האם וויטמין די מצטבר בגוף ליום יומיים ?י או מספיק לאותו יום בלבד ? 3). למחרת איננו ? אפילו אם נצברה כמות יתר ביום קודם ולמחרת לא נלקח כלום. תודה
שלום גד, רימון לא גורם לעצירות. אצל אנשים מסויימים רימון יכול להחמיר נטיה לעצירות קיימת. זה לא משנה אם מדובר בגרעינים או במיץ. ויטמין די מצטבר בגוף ברקמת שומן וכבד לזמן של כ20-30 יום. גם אם לא נלקח יום אחד, אם מילאת את המאגרים כב, אין בכך נזק ממשי. בברכה,דנה
רציתי לדעת מה האינדקס הגליקמי של חרוב? איפה לשמור את החרוב אחרי שקוטפים אותו? ומה ערכו הרפואי של החרוב?
שלום אלי, אין בידי מידע אמין לגבי האינדקס הגליקמי של חרוב, שכן זהו אינו פרי פופולרי בחו"ל, ושם לא בודקים כל מוצר מזון. אני מניחה שהוא נע בטווח סביב 50. הייתי ממליצה לשמור במקום קריר ויבש. מייחסים לו תכונות מורידות כאב ומשפרות פצעים, כגון אפטות בפה. מעבר לכך לא ידוע לי על יתרון מיוחד. בברכה,דנה
או שעקר הטוב נמצא בגרעין?
שלום דליה, עיקר נוגדי החמצון נמצאים בקליפה הלבנה של הרימון, לכן יותר טוב לשתות מיץ סחוט טרי הלוקח אליו חלק מהחומרים בקליפה הלבנה, מאשר לאכול את הגרעינים שלמים. בברכה,דנה
דנה שלום, אשמח אם תוכלי לפרט לי באילו מזונות יש ויטמין D ? כולל שימורים/ טרי? מה עדיף והיכן יש הכי הרבה?
שלום דינה, רוב הויטמין די שעליו אנו מסתמכים מגיע מהשמש וממש מעט מהמזון, כך שהחסר בויטמין זה נובע בעיקר מאי חשיפה לשמש. המזונות שאנו צורכים בד"כ אינם עשירים בויטמין זה. הוא נמצא בכבד של דגים מסויימים, ואז אנו מורכים את השמן. גם בדגים הוא נמצא, אך בכמות קטנה בהרבה מזו שאנו צריכים לצרוך. הוא נמצא גם בשמנים שונים ובמוצרי חלב מועשרים בויטמין, אך לרוב מדובר בויטמין הפחות פעיל, ולכן לרוב לא מסמכים על מזון אלא על תוסף של הויטמין עצמו, בייחוד עם מוכח כבר חסר. הכי הרבה יש בשמנים שמקורם מכבד דגים. מעבר לכך, אם חסר לך, קחי תוסף, יותר מוכח יותר יעיל. פני לרופאה לקלת מרשם. בברכה,דנה
דנה תודה על תשובתך. מה ההמלצות על צריכת ויטמין D? (RDA)?
דנה אודה לך אם תוכלי לומר לי מי הויטמין הפעיל. קראתי שיש D3 ויש D2. מי מהם הפעיל?